- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
válasz Vertigo18 #57698 üzenetére
1,5-ös MCU (tömör vezetős) ha nem valami extra nagy fogyasztóhoz megy. 1,5-ös vezetékre 10, max. 16 A-s biztosíték mehet. Ha viszont régi a hálózat, akkor lehet, hogy még alumínium, vezetékek vannak, azt direktbe ne kösd össze vele.
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
Vertigo18
addikt
Srácok, egy egyszerű, amatőr kérdés...
A falban a lakásban milyen vezeték van? Melyik vezeték az, ami megy a csillárba, a konnektorokba, stb...? Abból szeretnék venni, de annyi választék van, hogy csak ámulok.
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
bitpork
nagyúr
Valami hasonlóban gondolkodom annyi csavarral, hogy a rács ott marad és a gép vége felé kivágnék egy 10x4cm darabot, ahol a pumpát és a csöveket kívülről bele tudom ereszteni, majd a radi a lemenő csöveivel eltakarja. És belülről gondoltam felfogatni a kifelé fújó ventiket, amik így alulról kínálnák meg a lamellát.
MOD
Vagy a rács túl sokat fog?
[ Szerkesztve ]
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
do3om
addikt
válasz bitpork #57694 üzenetére
Nem volt soha vizes cuccom de pár támpontot adhatok.
Ha bent nem fér el akkor a tetejére kellene rögzítened ahogy írtad is.
A gond ha jól sejtem hogy ez egy egybe vizes motyó így kell egy akkora lyuk amin a blokk is átfér, mert nem szeretnéd szétkapni. Nem találom hogy fent mekkora a rácsos rész. Jó lenne ha kiadná úgy a 2x12cm-es ventihelyet hogy a rögzítéshez való furatok ne essenek a rácsba mer azt kivágnám úgy ahogy van. Viszont a négy sarkán a meghagynám a rögzítési pontokat, ezt nem tudom a képről hogy kiadná e. (tehát 12x24cm-es téglalap, lesarkazva úgy hogy a ventinek a furatainak maradjon anyag)Ha ez összejön akkor lehet variálni hogy mit hova raksz.
Ha van bent valamennyi hely akkor valami akár bentre is kerülhet, pl a 2 venti így bentről fújna kifelé a radi kint a ház tetején. Ha ennyi hely sincs akkor az egész kívülre kerülhet.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
Dani_kp
addikt
Holnaptól a lidl-ben akciós lesz a dekopír. Hátha valakit érdekel.
https://ingatlan.com/33821564
-
bitpork
nagyúr
Szervusztok!
Van nekem egy Thermaltake Versa H21 házikóm. Meg van nekem egy Corsair H100i cpu hűtésem. No most, a kettő nem szereti egymást. Arra gondoltam, hogy a ház felső részére kellene szerelnem a radiátort. Csakhogy ott belül nem van elég hely. Ez azt jelenti, hogy ki kellene vezetnem valahogy az AIO.t a tetőre. Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás, de minden kendács javaslatot szívesen veszek és meghallgatok köszönettelNe csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
Findzs
addikt
válasz macilaci78 #57686 üzenetére
Látszik ahogy átlépi a damilt de jó
"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."
-
Gyíkac
aktív tag
válasz szabifotos #57676 üzenetére
És egyből hamvasztod?
-
MrDerekas
addikt
válasz macilaci78 #57690 üzenetére
Na ezt is átérzem. hangkimenetet kéne varázsolnom, de nekem is ilyen egybenyákos rettenetek vannak itthon. Plusz még a kimenet lába sem olyan sorrendben vannak a front panel kimeneten, ahogy a szabvány csatik vannak. Jó játék lesz mire pin toldó/fordítókkal kijátszom ami nekem kell
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
macilaci78
nagyúr
válasz MrDerekas #57687 üzenetére
Lábról lopáshoz hasonlót én is kénytelen leszek elkövetni. Egy SFF-ház power gombját akarom átrakni és nem a megszokott alaplapi tüskesorra van a gomb kötve, hanem valami szalagkábel megy a nyáktól a lapig az előlapi I/O panel teljes mindenségével.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
MrDerekas
addikt
válasz Submarine #57688 üzenetére
Én 8x60 mm-es ledet is tettem rá és bírta. Annak elvileg 1W a fogyija. (Közben azon fejelek, hogy azok a pinek 3,2 voltosak...?) De világított
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Submarine
senior tag
válasz MrDerekas #57687 üzenetére
Én is úgy akartam először, csak nem mertem még kettőt rákötni a meglévő kettőre.
Akkor az a 3,3V-os ág, és ellenállás sem kellene rá? A gyárin semmi nincs, csak párhuzamosan vannak rákötve. Ráadásul az egyiken a vezetéket is felcserélték, ha a jelölést nézem. Mondjuk azokat nem mértem ki, az a hosszú kék "csík" az.[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz Submarine #57684 üzenetére
Általában 5V-osak ezek a ledek. Ha fixen kell nekem, akkor a pwr led lábairól lopok hozzá és párhuzamosan kötöm, ha aktív villogás kell, akkor a hdd pinjeiről.
(#57686) macilaci78 Az életérzés igényének a megtestesülése Picit magamba is szálltam
-
macilaci78
nagyúr
-
Submarine
senior tag
válasz gerleimarci #57680 üzenetére
Ezek eredeti kínai bringalámpa ledek.
Esetleg majd az 5V-os ágon is megnézem, lehet úgy is elég a fénye.
De ha bírják azt 4+V-ot nekem jó így..Köszönöm a reagálásokat!
-
Submarine
senior tag
Na megoldottam, napi gányba beneveznék vele:
végül is sorba kötöttem őket:
egy kis ellenállással:
autó akksról kimértem a fogyasztást:
rögzítés jóöreg pálmatex-el, egyébként a szívószálas tippet még tőletek kaptam:
végül az amúgy sem használt fdd csati 12V-os ágára dugtam rá, és a végeredmény:
-
Lompos48
nagyúr
válasz macilaci78 #57681 üzenetére
"...A 12 V-os ledszalagokon 3,3 V nyitófeszültségű diódák vannak, három párhuzamosan kötve és némi ellenállás...
Nem! Sorban.
Megkésve.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz macilaci78 #57681 üzenetére
Sorban három és 150 Ω ellenállás.
Így jönne ki elvi szinten, ha 3 V / 20 mA-es diódákról beszélnénk, 4 x 3 = 12 V.
3V / 150Ω = 20 mA (Standard 20 mA terhelhetőségű LED-ek, ennél kisebbet nem is gyártanak.)
Csak gyakorlatilag kicsit nagyobb feszültségek esnek, kevesebb jut az ellenállásra, kisebb áram alakul ki. De az öregedés során nőhet az áram, magam is tapasztaltam.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Submarine #57679 üzenetére
Egy PC-ben van 12 V, 5 V és 3,3 V is. A 12 V-os ledszalagokon 3,3 V nyitófeszültségű diódák vannak, három párhuzamosan kötve és némi ellenállás, ez adja ki a 12 V-ot. Továbbá vannak 5 V-os ledszalagok is.
Válassz egy neked megfelelő ledet és a molex csati megfelelő ágára kösd, vagy válassz egy bármilyen led-rendszert (led, 12 V vezérlő), amit a 12 V-os ágra kötsz.Egy kimondottan nagy fényerejű led fogyaszt 20 W-ot 1 méteres hosszon, ez 12 V mellett kb 1,7 A, a mai tápegységek 12 V-os ága meg a 40 A-t is eléri.
[ Szerkesztve ]
-
Submarine
senior tag
Sziasztok! Tanács kellene: 2db led-et szeretnék bekötni a gépházba, hogy legyen egy kis megvilágítása az előlapi csatlakozóknak.
Ha éppen csak dereng egy kis fény mögöttük, az már pont elég.
Hova, mire kössem? Sorba párhuzamosan, ellenállással vagy anélkül?
A power ledre gondoltam elsősorban. Abból már gyárilag kettő van, párhuzamosan kötve.
Remélem világos. Nagyon nem akarom elcseszni. -
Dani_kp
addikt
Először saját magamat is megszívattam, mert 0,5 mm-t akartam írni, csak valami furcsa volt.
Szóval akkor 0,5 cm (5 mm) vastagság elég lesz.#57669 macko20: természetesen távtartó lesz az alaplap alatt, illetve felül is azért szeretnék hagyni a cpu hűtő és a gépház teteje között vagy 3-5 mm-t.
#57670 cinemazealot: még nem tudom igazából, hogy mivel is szeretném körbebugyolálni, de nem ragaszkodom a szemetes rácsház, lehet masszívabb szúnyogháló is, de itt Ph!-n vagy logout-on láttam egy másik nagyon jó egyedi megoldást, majd visszakeresem, most nem írom le, túl hosszú volna elmagyarázni.
#57671 apezka: az csak példa volt, de látom már írták .
https://ingatlan.com/33821564
-
apezka
aktív tag
válasz cinemazealot #57673 üzenetére
Valóban! Leragadtam a képnél. Bocsi!
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
cinemazealot
addikt
válasz Dani_kp #57667 üzenetére
Az alu lemez legalább annyira jó vezető, mint a gyári acél ház, tehát nem vállalsz vele nagyobb kockázatot. Ha megfelelően le van sorjázva és forgácsmentes, akkor nem lesz gond elektromosan. Ráadásul a fém mivolta révén még egy zavarmentesítő árnyékolás is lesz a géped körül, szóval az ötlet jó.
A rács hajlékonysága miatt én nem aggódnék, mert ha csak egy Mini-ITX lapnak (és a rajta lévő proci hűtőnek) megfelelő magasságú, max. 6 cm magas konfig lesz, akkor az nem akkora felület, hogy a rácsnak lehetősége volna hajlongania. DE amiatt, hogy a rácsról a hajlítás következtében esetleg lepattogzik a festék, már jobban aggódnék. Ennek azért érdemes előbb utánanézni.
Illetve kérdés az, hogy ezek a szemetes kosarak (ha ilyenből akarod megcsinálni) nem vasból vannak-e. Ez masszivitás szempontjából előny (az alu egy komolyabb hajtás után már törhet), mágnesesség szempontjából viszont hátrány lehet, ha vágáskor forgácsolódik, mert a "fűrészport" nehezen fogod tudni eltávolítani a munkadarabról.
-
macko20
őstag
Sztem az "0,5 cm-es alulemezre " ami 5mm ,az "össze-vissza hajlik" nem annyira jellemző
(#57667) Dani_kp : a szokásos alaplapi távtartókkal nem lehet baj,természetesen felül se érjen az alaplaphoz az alu lemez...
[ Szerkesztve ]
Villanyszerelés is ! Üdv.:m20
-
Dani_kp
addikt
Sziasztok.
Valami ilyesmi gépházat akarok én is, mint amit itt a topciban linkeltek.
Csak azzal a különbséggel, hogy itx-es laphoz, illetve plexi helyett 0,5 cm-es alulemezre gondoltam, amit "körbetekernék", ilyen ráccsal.Az volna a kérdésem, hogy az alulemezzel nem lenne, olyan gond, hogy esetleg áthúz vagy ilyesmi, amitől kisülhet a lap vagy bármi egyéb komponens?
Vagy jobban járnék én is mondjuk fekete plexivel (nem szeretném, hogy átlátszó legyen).https://ingatlan.com/33821564
-
johniee
senior tag
válasz MrDerekas #57646 üzenetére
Végül vettem csavarokat anyákkal
Youtube video"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz #33253120 #57663 üzenetére
Igen, debreceni vagyok.
Köszönöm a felajánlást, jelenleg egy plusz hosszabbító közbeiktatásával megoldottam a dolgot. Sajnos 2 csavar elég mélyen van, így a bitreszelésbe bele sem kezdtem.
Holnap nézek a zsibin filléres csavarhúzót, amit majd megreszelek, hogy jó legyen a speckó csavarokhoz.
(nem tudom mi a neve az adott csavarnak, de sliccelt csavarhúzó lesz a megoldás) -
törölt tag
válasz Irmscher 353 #57662 üzenetére
Te debreceni, vagy ahhoz közeli vagy. Ha útba esel esetleg segíthetek....
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Irmscher 353 #57659 üzenetére
Tud.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Irmscher 353 #57659 üzenetére
Ha a garanciát nem érinti az aggályod, akkor szereld nyugodtan.
Én 8 méteresre cseréltem 4 éve, mert arra volt szükségem. Mostanában fog változni az elrendezés, teszem majd vissza a 1,5 m-es gyárit.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Irmscher 353
aktív tag
-
Gyíkac
aktív tag
válasz Irmscher 353 #57657 üzenetére
attól függ szét akarod-e szedni a túlfeszvédőt a kábelcsere miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Irmscher 353
aktív tag
Túlfeszvédős elosztó gyárilag ~80cm-es kábellel van szerelve.
Lecserélhetem a kábelét hosszabbra?
2m-es kábel kellene...
( van idehaza 3x2,5 mm2-es duplaszigetelésű kábelem, ezt tenném a helyére, meg szerelhető Legrand dugó)Vagy inkább elé tegyek egyszerűen egy hosszabbítót?
Előre is köszi a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Thorus #57652 üzenetére
Ilyenkor célszerű kihasználni a felhasználókat, akik között akadnak olyan komolyabb emberek, akik mérési adatokat is közölnek. Ennek érdekében megnézni más linket is:
https://www.aliexpress.com/item/-/32754110769.html
High quality LEDs, very efficient: 112 lm/W at full load (12.1V×0.8A=9.7W -- 1080lm). 121 lm/W at 60% load (11.6V×0.5A=5.8W -- 700lm). Arrived quickly. One bad thing: the aluminum substrate is not cut well, both sides are very rough.
A LED határoló karakterisztikája miatt az áram nem lineárisan nő, hanem meredekebben. Ennek ellenére ezt a fajtát stabilizált feszültségre tervezték, illetve célszerűbb arról járatni, mert áramgenerátoros táplálás esetén, ha egy chip megszakad benne, akkor már több áram jutna a többi ágra, amitől láncreakciószerűen akár az egész is meghibásodhatna.
Ezekben egyébként 12 V-ra négyesével kötik a chipeket, ellenállás nélkül, vagy a hozzávezetések ellenállásával is kalkulálhatnak.
Ha 4 akkut kötsz sorba (max. 16,8 V), utána egy step down modullal belőhető pontosan a 12 V. Vagy kevesebb, ha túl erősnek találod a fényét, ami előfordulhat.
Cellánként 2,5 V-ig lehet meríteni, de 3 V körül már egyre gyengül, letörik a feszültség. 4x3 pedig még mindig 12 V. (Egy XL4015 step down konverteren nem sok esik).
Plusz kellene még cellavédelem is:
https://prohardver.hu/tema/hazi_barkacs_ganyolas_takolas_megdobbento_gepek/hsz_57608-57608.html
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Thorus #57652 üzenetére
Van némi 5050/60 WW ledszalagom, adok 50 centit, ha gondolod.
Airsoftból van pár 8,4 V, illetve 9,6 V Ni-Mh akkupakkom, egy 6-12 V DC input ledvezérlőm, és búrás alu ledprofilba húztam bele 110 centit, egy zsinórkapcsoló a fázisra és kész is a motortárolóban a világítás. Motort bütykölni kevés az ajtó fölé rakva, de biztonságos fényt ad pakolásnál is
Valahonnan szerzel egy 18 mm belső átmérőjű műanyag csövet, két rugó a két végébe nyitható kupak alá, kapcsoló, elektronika, mellé ragasztasz egy ledszalagot, végére egy kampó.
A kérdésedet itt is felteheted.
[ Szerkesztve ]
-
Thorus
aktív tag
Van valakinek valami tapasztalata ilyen Led csíkkal? Autószereléshez akarok összerakni egy hordozható munkalámpát mert nincs kedvem állandóan vezetéket hurcolni villanykörtével a végén. Ami jó lenne az ezek a motorháztetőre rögzíthetők de nagyon sokba kerűlnek.
A tervem az, hogy 2 sorba kötök pár 18650 akku hozzá és elektronika amivel tudom tölteni és még akár hálózatról is mehessen, mindezt minél olcsóbban.[ Szerkesztve ]
Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Kernel
nagyúr
válasz Pete55555 #57647 üzenetére
Nem tudom, az mennyire tartozik a hazudós kategóriába, mindenesetre akit esetleg érdekel, olcsón kapható a ZB2L3 kapacitásmérő.
Az eszközt lehet kalibrálni is:
https://syonyk.blogspot.hu/2015/10/zb2l3-v20-zhiyu-battery-tester.html
Valamint be lehet állítani, hány voltig merítsen, ezáltal elkerülhető az akku tönkretétele. Ni-MH / Ni-Cd telepeket cellánként 0,9 V-ig lehet meríteni. Gond persze akkor lehet, ha a soros körben valamelyik akku már túl gyenge, emiatt az hamarabb "összeesik".
Mivel cellavédelem itt nem szokás, a zsugorfóliát tűvel, illetve tűhegyes műszerzsinórral átszúrva rá lehet mérni a teszt közben is, hogy valamelyik nem merül-e túl.
A kapacitásmérő bármivel terhelhető (ellenállás, izzólámpa), ugyanakkor a terhelés nagysága befolyásolja a kivehető Ah-értéket is, ami természetes, mivel az akku belső ellenállása miatt, nagyobb áramon hamarabb leesik a feszültség.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz Irmscher 353 #57648 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz MrDerekas #57646 üzenetére
Ahogyan a kolléga is írja.
Esetleg csavarboltból hosszú csavar, s hozzá való anyák.
Nekem pl a rapsberry pi klónom ilyen 'házat' kapott.
Én nem ragasztanám, 4 átmenő csavar a sarkok körül, megfelelően kiemelve az oldallap síkjából, s csókolom. Az oldallapon belül meg egy egy anya, esetleg kontraanya, de szerintem az sem szükséges. -
-
-
Pete55555
addikt
válasz Pete55555 #57601 üzenetére
Nos, úgy néz ki működni látszik a dolog, hoztam is két videót:
Kicsit féltem, mert nem túl vastagok az akku pakk kábelei, de ha lefogom állóra, akkor sem melegszik, még a forrasztásnál sem, tehát kicsit megnyugodtam.
Még a "rögzítés" van hátra, valószínű meleg takony lesz belőle, hogy kicsit topik ON is legyekSzerk: Pár napja, mikor megjött töltöttem kb 15 percet, most megint töltöttem kb ugyanennyit, és fel is töltött, tehát elvileg a töltő 30 perces gyorstöltése is műkszik az akkuval
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
Kernel
nagyúr
A step down modulok trimmerét is ki lehet vezetni egy potméterre, vagy PWM szabályzót használni.
Potméter önmagában elég komolytalan, vagy kiég egy idő után, vagy megfelelő teljesítményű huzalpotmétert kell találni hozzá.
A sárga (szenzor) kábel által így ebben az esetben adott lesz a feszültség szabályozása az alaplapról? Csak mert nem értem, hogy a monitorozáson kívül, mit nyerek vele.
Azon kívül semmit. Tacho-jelnek szokták inkább nevezni, amit a ventilátor ad le. Fordulatonként kétszer zár GND-re egy tranzisztor, azt figyeli az alaplap.
Az alaplap viszont, háromtűs 5V ventilátor lévén legfeljebb az 5V-ot tudja visszaszabályozni. Ha PWM-jelet adna, egyszerűbb lenne, így esetleg szinteltoló áramkört lehetne kitalálni hozzá. De annyi erővel hőérzékelt visszacsatolást is lehetne kreálni.
[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
válasz Irmscher 353 #57624 üzenetére
Távtartó alatt milyet értesz, illetve honnan tudnám beszerezni?
A Fekete plexit simán felragasszam majd? Milyen ragasztó lenne jó hozzá?"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
creation
senior tag
Ne haragudj de ez a gány topic, nem akarok off topic lenni
De amúgy, ha tudsz erezni egy thermisztoros kapcsolást (mert nem tudsz bontani rossz pc tápból és szívesebben fizetsz mondjuk a conrad.hu-nak), akkor a thermisztort rá rögzíted a CPU hűtő tetejére, a kapcsolás bemenete 12V (dc-dc step down-al laptop tápról), a kimenete a venti piros-fekete vezetéke, a venti sárgája meg csak monitorozásra jó esetedben, így azt ebből a célból rákötheted a gyári venti "sárgájára" ha van neki.
laptop táp -> DC-DC step down to 12V -> thermisztoros kapcsolás (vagy tápból bontott kapcsolás) ->piros fekete a 8cm-es ventire
8cm-es venti
piros-fekete a thermisztoros kapcsolásra
sárga a gyári venti "sárgájára" ha van neki (így tudod monitorozni a venti sebességet kvázi a cpu melegét és utána tudsz hangolni a kapcsolásnak (akár egy 3,5"-os helyre építhető venti szabályzóval, vagy egy LM317 kapcsolással)"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
SecRS
tag
Mivel akku nem lesz benne, az akku 8-pines csatijára nem lehet valahogy becsatlakoztatni a 12V-os ágat meg a földelést? A szenzort meg az alaplapra. (Az akku, a touchpad, a bill., a hangszórók, az eredeti hűtő és a DVD-író is kimegy a laptopból, szóval a legtöbb ágon marad plusz kraft).
Valamivel biztonságosabbnak hangzik nekem, de továbbra is ott a kérdés, hogy a feszültség szabályzást hogyan tudnám kialakítani? Hogy tudnék egy házon kívüli tekerőgombot beiktatni a beérkező 12V-os ágra, ami által szabályozni tudnám kézzel a venti sebességét, ha már az alaplap nem fogja tudni elvégezni?Ez csak egy lábjegyzet, ami 3 másodpercre elrabolta a figyelmedet.
-
SecRS
tag
válasz Kernel #57633 üzenetére
Kernel: 0,2A-rel alapvetően nincs nagy gond, a 80mm-es venti 0,19A-res áramerősségen van meghatározva, nyilván minimális eltérést azért még elbír a dolog (gondolom én). Az 500mA-val való számolásod egyébként helyes, mert USB 2.0-ról kell megoldjam.
Épp ezért kellenek a megoldások, még mielőtt belekezdek, bármilyen butaságba. Nem vagyok villanyszerelő, de az a típus vagyok, aki 2 hónapig inkább tanul és utána jár, minthogy tévedjen. Az idő tökmindegy, a siker a lényeg.creation: A sárga (szenzor) kábel által így ebben az esetben adott lesz a feszültség szabályozása az alaplapról? Csak mert nem értem, hogy a monitorozáson kívül, mit nyerek vele. Hogy lesz szabályozható a feszültség maga. Erről már kéne egy diagram, hogy értsem "laikusként", hogy pontosan mire gondolsz. A tápegységet magát (a kábelt még talán) nem szívesen gányolnám szét. Ha más nem, lehetne külön tápról nyomatni a ventit, de a két dugaljos verzió, meg a sok kábel már olyan esetlenül néz ki.
cinemazealot: Ilyen AIO-ban gondolkoztam én is előszőr... de aztán monitor talp, meg stabilitást miatt, meg sok egyéb miatt inkább elvetettem. Esetleg van más, magyar elnevezése az MDF-lapoknak idehaza. Esküszöm az élő istenre, hogy obi weboldalán még csak hasonló sincs említve, pedig elég elterjedt bútoralap.
Ez csak egy lábjegyzet, ami 3 másodpercre elrabolta a figyelmedet.
-
Irmscher 353
aktív tag
-
cinemazealot
addikt
MDF lapot bármelyik barkácsáruházban vagy faáruházban (pl. zatik.hu, ha BP környéki vagy) lehet kapni, itt-ott még méretre is vágják Neked. Alu lemezt előbbiben.
Én a magam részéről a Mini-ITX és a Modding és házépítés elméletben topic-okat szoktam olvasni. Előbbiben inkább Mini-ITX alaplap köré épített egzotikus minigépek (némelyik nem is annyira mini) a főszereplők, utóbbiban pedig minden amit el tudsz képzelni a DIY házépítéssel kapcsolatban (elméleti szinten).
Megjegyzem, nekem nagy vágyam volt, hogy egy Mini-ITX alapú AIO (All In One) gépet építsek, végül idő híján egy monitor melletti apró és hangtalan doboz lett az eredmény. Szóval szurkolok az átalakításodnak.
[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
Tápegységből bontott hőérzékelő termisztora megy a cpuhűtő kalapjára, 12V-ot szerzel a laptop tápról step down modullal, másik fele megy ventire, sárga ér meg ráköt a laptop cpuventi "sárgájára", hogy tudd monitorozni
Ez a szép módja...
A gány:
Laptop venti táp ágai servo modulra ráköt, ami egy huzal ellenállást forgat, amire a lapos töltő feszkója jön. Azt meg rávezeted az új ventire... Nagyon on topic lennél vele[ Szerkesztve ]
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
Kernel
nagyúr
DC-DC Adjustable Step-up Boost Power Converter Module neveken könnyen találhatsz, de 5 V-ról nem a legszerencsésebb, a transzformációs elv miatt:
USB 5V / 0,5A = 2,5W
2,5W / 12V = 0,2A legfeljebb
De ez is csak az elmélet, mert még valamennyi veszteséggel is számolni kell.
-
Thorus
aktív tag
A boltok is lehet olvassák a fórumot mert már a lidl-ben lehet kapni akkus/vezetékes csavarozót
A csavarozó egészen jónak tűnik, majd holnap meglesem a boltban.Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
MrDerekas
addikt
válasz johniee #57627 üzenetére
Esetleg itt kérj egy árajánlatot. Méretre vágják, fúrják, gravírozzák igény szerint. Nézz szét az oldalukon.
-
SecRS
tag
Sziasztok!
Régi laptopot konvertálok a jövőben asztali PC-vé. Az alapötlet ebből a videóból. (Más kérdés, hogy fogalmam sincs, honnan szerezhetnék MDF lapot és 0,5mm-es alu lemezt pl.)
Szóval a kérdésem az alábbi lenne: adott a laptop saját 5V-os, 3-tűs (asszem 0,40A)-s ventije, melyet én szeretnék asztalira cserélni. Ehhez beszereztem egy régi, érintetlen Athlon 64 X2-es 3-tűs gyári hűtőjét (2005-ös darab), mely ugye 12V-on működik és gyönyörű, homogén alumínium az alja, így könnyen fúrok oda lyukat, aminél fogva az alaplapra fel lehet azt erősíteni.
Na most: vettem egy USB-s step up modult, ami az USB-ről érkező 5V-ot felfejleszti 12V-ra (nem a beépített HUB-on keresztül majd, hanem egy külsőre dugom ezt rá), de ugye, ez esetben, amint erre a modulra rácsatlakoztatom a CPU-hűtőt, a venti max. fordulatszámon fog pörögni, ami zajjal jár. Ha az eredeti laptop hűtő 3-pinjére raknám fel akkor pedig: 1. el sem indul talán, 2. marha kicsi fordulatszámon fog pörögni, ha mégis. Szóval sehogy sem ideális.
80mm-es 5V-os venti pedig elég ritka, ráadásul azért nem azonos CFM-teljesítmény.
Hogy tudnám-, akár manuálisan potenciométerrel, vagy bármivel-, valahogy szabályozni azt a feszültséget, ami a ventire érkezik? Van-e valami ötlet, hogyan lehetne ezt kiokoskodni, hogy ne legyen zajos a történet?A legtöbb dolog még nincs nálam fizikailag, beszerzés alatt van, így kipróbálni nem tudok dolgokat, csak elméleti szinten beszéljünk róla. Köszönöm előre is!
Szerk.: Most látom, hogy van egy 'Modding és elektronikai kérdések' topic. Inkább oda kéne tegyem a kérdésem?
[ Szerkesztve ]
Ez csak egy lábjegyzet, ami 3 másodpercre elrabolta a figyelmedet.
-
do3om
addikt
válasz johniee #57627 üzenetére
Van nagy én csak linkelten hogy mire gondoltam!
Autóhifi, autóhangszóró amihez adják meg ahol lehet érdeklődni. Van mélynyomó 20-30cm-es átlóval is!!
Én a kis szuzkába raktam 4 hangszórót amihez volt ilyen, 12cm-es vetihez pont jó volt, az autóba meg úgy is megvolt a gyári takaróelem, innen jött az ötlet hogy felhasználtam. De biztos hogy lehet kapni külön is.[ Szerkesztve ]
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
johniee
senior tag
Tök jó lenne ilyen domború rács műanyag kerettel, csak nagyobb méretben mint két inch
(#57624) Irmscher 353
Fekete plexi nem rossz ötlet, akkor pl. megszüntetném a két rácsos részt az oldallapon és kocka alakban kivágnám neki a helyet
De fekete plexit hol tudok méretre vágatni jó áron?[ Szerkesztve ]
"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
do3om
addikt
-
johniee
senior tag
válasz AxBattler #57623 üzenetére
Chieftec ház, nem tudom már a pontos típusát,
de itt látható az előtte-utána előlap-átalakításYoutube videóm"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
-
Ribi
nagyúr
válasz johniee #57609 üzenetére
Mielőtt véletlen kzkz 2-es tanácsát véletlenül megfontolnád, ha kilyukasztod a hőcsövet a proci hűtőn akkor onnantól kukába is dobhatod. Max a ház oldalán vághatsz likat. Emlékszem olyanra, hogy valaki összenyomta a csövet és lelapította, de ott is nagyon nagy az esély, hogy megreped a cső és kuka.
-
Kernel
nagyúr
válasz creation #57613 üzenetére
Legalábbis a kondenzátor tárol annyi tápfeszültséget, amitől az IC egy ideig nem felejti el az előző módot. Ki lehet sípolni multiméterrel, a két kondi valószínűleg párhuzamos.
Ebben az esetben az egyik kondi leforrasztásával rövidül a tárolási idő. Vagy lehet forrasztani a kondira párhuzamosan kisütőellenállást. 1 kΩ például hamar lemeríti, ugyanakkor felesleges terhelést sem okoz.
Van egy olyan laikus módszer, amikor a kondi tetejét grafitceruzával megfirkálják, ami szintén kisütőellenállást képez, gyorsítja a felejtést. Ugyanakkor gyorsan kapcsolgatva meg is maradhat a három mód.
Noha zárlatot elvileg nem okoz a grafit, ahhoz túl nagy a keletkező ellenállás, de azért megbízhatóbb egy normális SMD ellenállás.
A kondenzátor teljes eltávolítása okozhat szűretlenséget, működési zavart, vagy nem. Kiszámíthatatlan.
DC-konvertert nem tartalmazó zseblámpáknál a szaggató áramkör egy rövidzárral is egyszerűen kiiktatható (csak a LED előtétellenállása marad a körben, de az kell is), de ez nem olyan lámpa. Ha lenne több infó a 6-lábú IC-ről, akkor talán arra is lehetne más megoldás, átkötés, ilyesmi. Így csak annyit lehet tudni róla, hogy az biztosítja a FET PWM-meghajtását is (ami a DC-konverzió miatt nem iktatható ki) valamint a módváltást is. A két funkció összefonódhat benne olyan szinten, hogy akár el sem különíthető.
[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz johniee #57609 üzenetére
Nem keresem meg a régi képemet igaz ott nem a cpu-nál használtam hanem a VGA kapott extra levegőt egy ventivel, de itt is használható lenne.
Szóval erre gondoltam [link] hangszórók védőrácsa, körben műanyag keret van,szépe takarja ha hibás az oldallap kivágása.
Ez nagyon esztétikus bár a másik tipp is jó lecsippantani a csövek végét
Ezek a rácsok nagyrészt domborúak, figyel is rá hogy az legyen, sok féle forma létezik, a ház oldalkivágás élét is szépen eltakarja.[ Szerkesztve ]
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
creation
senior tag
Sziasztok...
Szóval van ez a CREE U5 LED lámpának nevezett jószág... Van 3 funkciója. Az egyik a high a másik a low, a harmadik meg a stroboszkóp... Namost ebből csak a high kéne hogy maradjon, de egyik youtube-on fellelhető (remove) videóval sem egyezik. Valami ötlet?
U1-nek nincs felirata, de a funkciókat szerintem valamelyik kapacitás tárolhatja...
[ Szerkesztve ]
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
Kernel
nagyúr
válasz Submarine #57606 üzenetére
A linkelt modul jó is hozzá, 4S konfigurációt pontosan 4x4,2 vagyis 16,8 V-ig szabad tölteni, amihez jó egy 19 V-os tápegység, mert a FET-kapcsolós szabályzó minimális többlettel is megelégszik.
Kellemetlenebb, hogy a soros eltolódás lehetősége miatt egy megfelelő terhelhetőségű 4S védelmet is kellene nézni hozzá, ami az egyes tagokat megvédi a 2,5 V alá vagy 4,25 V fölé töltődéstől.
Vagy legalább egy vészjelzőt alkalmazni, csak ezt meg ki is kell kapcsolni, hogy használaton kívül ne merítse az akkut.
-
-
Submarine
senior tag
válasz Kernel #57605 üzenetére
Hoppá lényegi info kimaradt: a 3,6V-os Li-ion akksikat tennék bele, nem NiCD-t.
Szóval igazából az lenne a kérdés, hogy a li-ionos akksikat mivel lehet tölteni, ha azzal csinálom meg?
Végül is nicd-hez meg van a fúró eredeti töltője, lehet akkor inkább olyat veszek bele.Valahol korábban voltak belinkelve, ebayről is meg vateráról is. De köszönöm, előbb utóbb majdcsak lesz belőle valami..
-
Kernel
nagyúr
válasz Submarine #57604 üzenetére
Az botorság lenne ha csak simán rákötném?
Igen.
Ni-MH és Ni-Cd akkuk egyszerűen tölthetők egy jól méretezett ellenálláson keresztül.
C/10 áram, legalább 15 órán át. Az ellenállás a különbözeti feszültség és az Ohm-törvény alapján számolható, illetve ampermérővel bemérhető. Vagy egyszerűen voltmérővel is, utána U/R számolható. Az ellenállás a töltőáramot nem stabilizálja, vagyis a töltés folyamán az áram némileg csökkenni fog, ahogy csökken a feszültségkülönbség az akku és a tápegység között.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek vannak bonyolultabb töltők, de azok gyorstöltéshez vannak. Nagyobb áramon a védelem valamilyen fajtájára is szükség van. A standard C/10 áram viszont nem tudja annyira túlfűteni ezeket az akkukat.
Aki jobban megadná a módját, vehet ilyen olcsó töltőmodult:
https://www.aliexpress.com/item/-/32229485039.html
Ezen beállítható a töltőáram és a végfeszültség. A töltőáramot stabilizálja (CC-mód). Li-ion akkuhoz is használható. Mivel a voltmérője kalibrálható, Li-ion akkuhoz ajánlatos is multiméterrel belőni, mivel az pontos feszültséget igényel.
A modul kihasználható USB-töltőként is, de vigyázni kell, mert akkor értelemszerűen csak 5 V-ra szabad állítani kimenetet. Kapható kijelző nélküli is, amin szintén megtalálható a két trimmer, az áram és feszültség beállításához:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=cc+cv+charger
Egyébként a 14,4 V úgy nem jön ki, azok 4,8 V-os telepek, névleges értéken legalábbis. Töltés közben feljebb megy.
[ Szerkesztve ]
-
Submarine
senior tag
Sziasztok!
Én is ilyesmiben töröm a fejem. Kimustrált laptop töltőjét használhatom ilyen akkuk töltésére?
Úgy tervezném, hogy 4 db ilyen akkut kötnék sorba, az 14,4V lenne, a töltő meg 12V 3A.
Az botorság lenne ha csak simán rákötném? Milyen áramkör kellene még, közéjük? Vagy felejtős a történet?/esetleg 4-4 -et sorba, a két sort meg párhuzamosan, hogy nagyobb legyen a kraft, hely van bőven a dobozban/
-
DonElvis
aktív tag
válasz hegegabi80 #57598 üzenetére
Kár hogy nem csináltam hasonlóról képet, pont a topicba való lett volna. Nálam a konyha menyezet világítása úgy volt megoldva, hogy a vezeték egyik vége a főbiztosítóhóz volt kötve, onnan rá a kapcsolóra, onnan keresztbe fel a falon a plafonig, onnan megint keresztben a gázcső mögött az izzó foglalatához. A nulla valamelyik plafon közeli kötődobozból szintén ferdén vezetve a foglalathoz, szilikonnal felragasztva a plafonhoz, amire rátapétáztak.
Most, hogy barlangfelujítok, rendszeresen tapasztalok hasonló mestermunkákat, a legtöbbről kép is készűlt, egyszer felteszem a legdurvábbakat. Véstem ki már a falból konzervdobozt, fázisceruzát, farmer darabot...
Ami nem számít, az nem érdekel
-
Thorus
aktív tag
Akkor ebből nem lesz vezetékes fúró
A töltőt elnézve ez több méretű és feszültségű akkuhoz is jó. A cégnél is hasonlót használunk 12V és 18V akku töltéséhez. Elvileg elején ad neki kraftot a gyors töltéshez majd folyamatosan lejjebb veszi míg fel nincs töltve.Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Pete55555
addikt
Na, ma is alkottam egy kicsit.
Megjött a két 4,8 V-s NiMH akku pakk, gyors össze is kókányoltam. Egyelőre elindult vele a fóró, de nyilván elég gyenge még, nem feltöltve érkeztek. Ráraktam töltőre, kapásból "felismerte" az akkut, és tölti szépen. kb ~15 V körül tölti a pakkot, nem tudom ez nem-e sok kicsit?...
5 perce megy amúgy, de nem meleg egyik cella sem, épp langyosak....Szeretem leracsniztatni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest