Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SecRS

    tag

    Sziasztok!

    Régi laptopot konvertálok a jövőben asztali PC-vé. Az alapötlet ebből a videóból. (Más kérdés, hogy fogalmam sincs, honnan szerezhetnék MDF lapot és 0,5mm-es alu lemezt pl.)

    Szóval a kérdésem az alábbi lenne: adott a laptop saját 5V-os, 3-tűs (asszem 0,40A)-s ventije, melyet én szeretnék asztalira cserélni. Ehhez beszereztem egy régi, érintetlen Athlon 64 X2-es 3-tűs gyári hűtőjét (2005-ös darab), mely ugye 12V-on működik és gyönyörű, homogén alumínium az alja, így könnyen fúrok oda lyukat, aminél fogva az alaplapra fel lehet azt erősíteni.
    Na most: vettem egy USB-s step up modult, ami az USB-ről érkező 5V-ot felfejleszti 12V-ra (nem a beépített HUB-on keresztül majd, hanem egy külsőre dugom ezt rá), de ugye, ez esetben, amint erre a modulra rácsatlakoztatom a CPU-hűtőt, a venti max. fordulatszámon fog pörögni, ami zajjal jár. Ha az eredeti laptop hűtő 3-pinjére raknám fel akkor pedig: 1. el sem indul talán, 2. marha kicsi fordulatszámon fog pörögni, ha mégis. Szóval sehogy sem ideális.
    80mm-es 5V-os venti pedig elég ritka, ráadásul azért nem azonos CFM-teljesítmény.
    Hogy tudnám-, akár manuálisan potenciométerrel, vagy bármivel-, valahogy szabályozni azt a feszültséget, ami a ventire érkezik? Van-e valami ötlet, hogyan lehetne ezt kiokoskodni, hogy ne legyen zajos a történet?

    A legtöbb dolog még nincs nálam fizikailag, beszerzés alatt van, így kipróbálni nem tudok dolgokat, csak elméleti szinten beszéljünk róla. :) Köszönöm előre is! :R :R :R

    Szerk.: Most látom, hogy van egy 'Modding és elektronikai kérdések' topic. Inkább oda kéne tegyem a kérdésem? :))

    [ Szerkesztve ]

    Ez csak egy lábjegyzet, ami 3 másodpercre elrabolta a figyelmedet.

Új hozzászólás Aktív témák