- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
válasz #33253120 #68424 üzenetére
... + csapvízzel locsolni úri huncutság, furt kutat a kertnek!
Ehh, egy letűnt kor emléke, ahol abban mérték a férfi embert, mekkora a sufnija, mennyi mindenhez ért, nem abba mekkora a karja/hány követője van Instán.
Mikor tudást és tapasztalatot adtak át egymásnak a férfiak, nem kankót, meg trippert.
Egy jó tíz-húsz évvel lemaradtam erről, a végéből még kaptam, ellestem ezt-azt nagyfatertól, leginkább a hozzállást: amit nem tudsz, azt kérdezd meg, olyantól, aki tudja. Ha érted amit mond, csináld meg, ha nem akkor hülye vagy hozzá, hagyd a 'csába.Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Tothg86
tag
válasz #33253120 #67682 üzenetére
Összehoztam a tömítő szivaccsal, mert a furatjai más hova estek, mint a réginek. Úgyhogy ha akartam volna sem sikerülne most a lyukak helyrehozása. Igazi gányolás lett, mert a régi ventik fedelét műtöttem rá, hiszen nem fedte volna el az új fedele a szép lyukakat.
Viszont az ablaktömítő kiváló rezgésmentesítő megoldas is egyben[ Szerkesztve ]
-
tupacamaru
veterán
-
Dani_kp
addikt
válasz #33253120 #66792 üzenetére
Szerintem olyan 8-10 méteres szakasz 2 "kanyarral". Elvileg elégnek kell lenni a vezetékeknek.
A nyári konyhában csak fényforrásnak kell majd az áram, esetleg rádió, meg robotgép, ezen a körön lesz majd a garázs, de ott is csillárkapcsolón lesz majd 2x10W-os ledreflektor, meg 3 konnektor, autó akku töltésre, meg fűnyírásra. Nyilván ez csak alkalomszerűen és amúgy sem egyszerre.Műhely kérdéses, mivel gondolkozom egy ~1,5 KW körüli elektromos fűtőtestnek is a beszerelésén, hogy télen ne legyen olyan nagyon hideg kint. Mondjuk 10°C legyen bent, ezért gondoltam, hogy oda a bemenő 3x2,5 MBCu lenne, illetve a fűtés aljzatnak a vezetékezése is 2,5 MBCu, a többi konnektor + lámpának meg 1,5 MBCu. 500-1500W közötti teljesítményűek a gépek, annyit meg el kell bírnia szerintem, mivel úgy sem egyszerre megy a sarokcsiszoló, fúró meg kézi körfűrész . Az egyszer majd bevezetésre kerülő 3 fázisra meg egy asztali körfűrész és egy oszlopos fúró lenne majd rákötve...olyan 5-6 év múlva leghamarabb .
https://ingatlan.com/33821564
-
Dani_kp
addikt
válasz #33253120 #66746 üzenetére
Mondjuk tervezés előtt állok, de lehet marad a 3 cső, amiből 2 20/15-ös lesz és 1 pedig 16/12-es.
20/15-ösbe mennyi kábel megy el kb.? Mert a nyári konyha + garázsnak lenne egy cső, amiben összesen 6x1,5-es MCu vezeték, másikban meg 3x2,5-es Mcu és 5x2,5-es MBCu menne el.
Ahogy leírtam rá is jöttem, hogy
3x1,5 MCu + 3x2,5 MCu az egyik csőben
3x1,5 MCu + 5x2,5 MBcu a másik csőben
UTP kábel pedig, akkor a 3 csőben.Amúgy olyan 50-60 cm mélységre gondoltam és a csövek tetejére sódert szórok majd + téglával végigrakom a tetejét és úgy dobom majd rá vissza a földet. Azon a részen úgy is fű lesz továbbra is és a később a mögötte lévő 12-14 nm-en meg térkövezés és tűzrakóhely lesz.
#66749 macilaci78: Inkább biztosra megyek és külön csőben viszem majd el az utp. Még nem tudom, hova is akarom felrakni a 3 fázisnak az aljzatát, szóval most még nem rakom be a kábelt. Faterom villanyszerelő neki meg van több méretben behúzószalagja is, szóval az már a legkisebb munka lesz majd. Részemről most az előkészület a fontosabb.
#66758 Sándor -P20-: Szegeden a szalámi gyárban is minden egy csatornán futott, ott sem volt gond. De inkább biztosra megyek és külön csövet kap majd.
-
mephi666
nagyúr
válasz #33253120 #66746 üzenetére
vagy az egészet belerakni pluszba valami vékonyabb falú szerkezeti acélcsőbe ásó- és csákányvédelemre
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
-
emre
veterán
válasz #33253120 #66609 üzenetére
Igazából csak figyelem elterelés miatt raktam be, számomra nem valós probléma
Az volt a kép címe, hogy a gyilkos led, de a reakciókból is látszik mennyire érett a fórum."Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
-
lemmy71
őstag
válasz #33253120 #66341 üzenetére
Jaja a satupad munkára való nem pedig arra hogy agyon glancoljuk. Az enyém már egy párszor kigyulladt a cundertől de hát ezért van Tavaly kapott egy lemez borítást így valamivel könnyebb takarítani. Alu az amit sosem tennék egy munkapadra, max ha szabó vagy suszter vagyok
-
Sokimm
senior tag
válasz #33253120 #66295 üzenetére
Pont egy ilyen témába csöppentem.
Régi házat vettünk PE nélkül minden aljzat, és akartam biztosítást. Telefonon kötöttem, előtte érdeklődtem a hölgyikéknél, hogy mire vonatkozik az elektromos biztosítás (elektromos készülékekre, bizonyos összeghatárig), és mi a feltétele? (Nem akartam a szájába adni a föld szót, vártam a listájukat).
Hát csak összegeket tudott, hogy mennyit fizetek, de mondtam, hogy egy műszaki listát, mire vonatkozik (túlfesz, villámkár), és milyen szükséges feltételek mellett "él" a szerződés (FI relé, PE, stb).
Hát nem tudott adni egy műszaki kollégát sem, és ilyen dokumentumuk nem volt, tehát nem kötöttem ilyen biztosítást, csak sima "rázuhan a faág a tetőre" stílusút.
Egy szó mint száz: Nem definiálják mindaddig a paramétereket, míg fizetni nem kell (nehogy kelljen)!
A wago-val meg volt egy céges oktatás, és elég durva áramokra vannak tesztjeik, amikor a WAGO kamion magyarországon jár, meg lehet nézni (direkt elfüstölnek pár terméket), nagyon igényes cég, egy percig nem félnék a termékeiktől...
A rugós csatlakozójuk mellett még az öregedés is szól, mert míg a fix csavaros lazulhat mozgó dolgoknál inkább), ott a rugós állandó nyomatékkal fogja a vezetéket. (sodort erű vezetéknél plusz érvéghüvely). Az ónnal az a baj, hogy ahol az ón és a réz találkozik, ott hamarabb törik a vezeték. Meg mennyi munka már sodorni, és ónozni? Blank+Krimp! -
A Zéé
addikt
válasz #33253120 #66241 üzenetére
én minden gépet ki szoktam próbálni, amit kibérelünk, és még nem volt olyan a kezemben (nagyritkán alvállalkozókét is, de azt tényleg csak akkor, ha nagyon izgatja a fantáziám).
Ezt beindítottam, felemeltem, de a falnak már nem nyomtam neki, mert szerintem elmebeteg. Ez tulajdonképp egy mozgatható 400-as vizes vágó. Az egyik melós vágott vele pincefalazóba, az még úgy, ahogy elment. Még a födém is jónak indult, de jött a beton gerenda, megakadt valahogy a vasba, és majdnem elrepítette az embert is, és a gép is kiugrott a vágatból. Győzte összeszedni magát is, meg ezt a bestiát is. Lerakta, leállította és azt mondta, hogy inkább vigyük vissza, megoldják a betont bontókalapáccsal, és a vasakat a nagyflexxel.Just a simple Lineman...
-
dewil666
őstag
válasz #33253120 #66221 üzenetére
Nincs akkora korongom, hogy a 30cm vastag falat átérje. Ha lenne azzal vágnám
Többi megoldás amúgy nem rossz. Csak szerettem volna olyan gépet ami gyárilag pormentesre van csinálva. De szerintem olyan nincs.
[ Szerkesztve ]
KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
betyarr
veterán
válasz #33253120 #65568 üzenetére
köszönöm mindenkinek a segítséget!megérkezett a kapcsoló,amihez kellett a nulla.a föld nem volt bekötve se a kapcsoló mögött,sem pedig a kötődobozban.viszont a kötődobozban volt nulla,amihez odatekertük a szabadon lévő földet (természetesen jelölve lett mindkét helyen,hogy a föld az nem föld,hanem nulla.biztos ami rendőr) és láss csodát,a kapcsoló tökéletesen teszi a dolgát!
-
válasz #33253120 #66159 üzenetére
Egyelőre még semmilyen, beszerzés előtt állok (keményfém betétes korona). Teglába akarok fúrni (egyelőre sima közfal, tehát egy sor, de később szeretnék páraérzékelős szellőzőket a ház több pontjára, tehát akkor is kell majd, kérni most nem tudok, mert nincs ismerőseimnek, csak 65 és 80as). 130as-t már találtam, 9 ezres...
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
-
dewil666
őstag
válasz #33253120 #65860 üzenetére
Legrandos milyen?
Ha esetleg nagyon hangos akkor fel teszem a padlásraKLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
dewil666
őstag
válasz #33253120 #65833 üzenetére
Ha jól gondolom akkor a szívókapacitás számit és amit írtál Hilti az 74l/s. Akkor ha találok olyat ami 60l/s felett tud az már jó lehet?
Vagy nem ez az adat a mérvadó?KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
dewil666
őstag
válasz #33253120 #65828 üzenetére
Igen beton tégla vágáskor a por elszívására kellene valami.
KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
betyarr
veterán
válasz #33253120 #65568 üzenetére
ám akkor a kérdés felvetődik,hogy ha ott van mindkét helyen,akkor miért nincsen bekötve bár nem tom egyelőre,hogy az a plusz vezeték mi...
más:
van itt valakinek yeelight-ja? [link]azt szeretném elérni,hogy ebből kettőt veszek és elsődlegesen arra használnám,hogy a mennyezeti világítás fényerejét egy kicsit "kipótoljam" vele.másodsorban pedig hangulatvilágításnak használnám.a kérdés az,hogy vajon egy ehhez hasonló lámpába [link] beletéve mennyire érném el az elsődleges célomat?vajon nagyon lefogná a fényerőt a lámpaernyő? magasan lenne,polcon.használja valaki ilyen célra (is)?
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz #33253120 #65419 üzenetére
Elméletben a bankok ezt észreveszik, és zárolják a számlákat, amelyeken hirtelen nagyobb kiadás történt, majd ha te igazolod h te voltál, újra engedélyezik. De lehet ez csak jobb helyeken megy így.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
Flowtation
őstag
válasz #33253120 #65363 üzenetére
Köszönöm a rézcsöves válaszokat!
(#65363) T_chris:
A mostani 3 kiló csak, de nagyobbra is lehet tervezni, gondolva a jövőre.(#65364) emre:
Na, ezek tök jó ötletek. Azt nem is tudtam, hogy lehet ragasztani is. Mi kell hozzá? Azt gondoltam kellene legalább 2 mm-es falvastagságú rézcső.(#65368) Tiger.huhhhh:
Csak ezért merült fel bennem az S alak, mert akkor a hangfal tud takarni. Bár az tény, hogy az L alak jóval stabilabb.(#65369) macilaci78:
Igen, köracél volt a következő tippem.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
mephi666
nagyúr
válasz #33253120 #65274 üzenetére
pl ez a villanypásztor 12V-ból csinál 4-5kV-t, viszont ezzel arányosan minimális amper társul hozzá szíven direktben áthaladó 0.1A pedig már ölhet... 42V-nál is az számít, hogy mekkora amper van mellé... itthon is van hangszórókábel, átmérőre ez is meg lehet 2.5-es, de a legutóbb villanyászkodáshoz vett 3x2.5-es kábelnél az egészen is van egy plusz szigetelés...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz #33253120 #65262 üzenetére
nem az amper számít? az vág agyon, ha sok... a sok volt csak csíp, ha nincs mellé amper pl öngyújtóban a szikrító sok voltot termel, viszont olyan kicsi hozzá az áramerősség, hogy egy legyet nem vágna agyon
itt van egy tábla: sógorom villanyász és 3kw alatti villanysütőhöz 3x2,5-es kábelt javasolt 16a-s kismegszakítóra... táblázat szerint is ez az ajánlott
-
Dani_kp
addikt
válasz #33253120 #65239 üzenetére
Csak akkor meg, ha így tele van lével mindenki, akkor minek jönnek ide fórumra. Hívjanak szakembert, akinek ez a szakmája vagy kivitelező csapatot és lehet fizetni, náluk jobban úgy sem tudja senki véleményem szerint.
#65240 lemmy71:
Ha nem egyforma az a legjobb, ahol nagyobb lesz a rés, csak szórsz rá homokot és közé sepred, sokat fog majd javítani az összképen .
A tégla sütögető azóta fel lett szedve, mondjuk másik helyen meg lett lerakva. Pár évet el van úgy, hosszabb távon meg úgy is más lesz majd ott.[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz #33253120 #65202 üzenetére
...végülis "kiverték" belőle, hogy ahol hibás volt a tálca, oda rakott grátiszba egy pult alá épített mosogatószer-adagolót
amikor tagadta még, akkor azt mondta, hogy mivel a másik oldalon ki lett vágva, ezért feleslegesen vinnék vissza, nem cserélnék ikea-ban... most ahogy az obis esetet olvasom, megért volna egy próbát, hogy telefonáljanak egyet...
[ Szerkesztve ]
-
válasz #33253120 #65088 üzenetére
Én ezzel rengeteg fórumot megjártam, és persze mindenki mást mondott. Tehát én, ha tudom, hogy pár nap vagy hét után használni fogom, akkor rajta hagyom a palackot (lényeg, hogy legyen benne, és ne csak valami lötyögjön az alján, mert a nyomás a lényeg). Ha tudom, hogy jó ideig már nem veszem elő, akkor eltakarítom (kifújom belőle tisztítóval a habot, amíg csak a tisztító nem jön), de a folyadékot nyomás alatt benne hagyom, viszont a palackot nem. Így is nyomás alatt marad, mert van szelep a csatlakozó oldalon is. Ha sokáig nem fogom használni, akkor levett tisztít mellett a maradékot is kinyomom, és úgy hagyom. A végét viszont tisztísd meg mindenképp, mert nagyban rontja az adagolhatóságot, ha a szelep elén rászáradt hab van.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
A Zéé
addikt
válasz #33253120 #65005 üzenetére
én erre rákérdeztem a festőknél, hogy miért az Intallert szeretik, és az volt a válasz, hogy az olcsóbb festékek közül abba lehet a legnagyobb valószínűséggel úgy belejavítani, hogy nem kell az egész falat újra gurítani. Régen a sima Héra jobb volt, csak azt elkezdték Héra Premium néven árulni persze jó nagy felárral (amit már sokan nem szeretnek kifizetni) és a sima Hérát pedig lebutították.
Just a simple Lineman...
-
lemmy71
őstag
válasz #33253120 #65005 üzenetére
16 literes kiszerelésnél a poli-farbe inntalernél pl. a supralux ugyan abban az árban vagy néha olcsóbban 50 nm -rel többet tud, az meg már nem elhanyagolható különbség
salaud
Az a közel 5 ezer forintos ár nem semmi, a hasonló anyagok háromszorosa és még a gyártó kiléte is homályos, bár a bauhaus sosem volt híres az olcsó árairól[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz #33253120 #64954 üzenetére
Obiban láttam 10-es elosztót kapcsolóval, túlfeszültség-védelemmel, az enyém is onnan van, bő 10 éve vettem. Most is használatban van, a céges gép van rádugva (minden szarjával együtt). Ezt még rendes csavarral csavarozták.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
válasz #33253120 #64954 üzenetére
Nem tartom kizártnak, mert az újabbakból 10-es biztosan van (nekünk melóhelyen az általad is említett rack-es verzióból volt 7 modulos). De szintén melóhelyen volt régifajta 10-es kontaset is.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz #33253120 #64697 üzenetére
Abban reménykedem, hogy mivel nem kell folyamatos forró víz mindig, elég a kézmelegnél picit melegebb, a lassan lehűlő vizet fel tudja melegíteni a kis cucc.
A cirkulációt bojlernél is lehet alkalmazni? Kell valami speciális cucc hozzá, a kis keringtetőn kívül?
-
törölt tag
válasz #33253120 #64680 üzenetére
:D
Lábonlövès kategória.
A péterláncfűrészen most pont lenne alkatrész, miután felfúrtam a tankot.
És közben offline fel lettem világosítva, hogy a harmadik cső a tanksapkaszelepet pótolja.
De így anno ránéztem a tanksapkára, lyuk van rajta, szelepdoboz van benne, de basszus most nézve a lyuk zsákfurat/öntet, a doboz meg üres.
Ehh..... :D
Van még benne fél deci versenybenzin, szerintem tuti rálocsolom, és meggyújtom.... :D[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz #33253120 #64626 üzenetére
Nálunk egy este elfogy egy spirál, pedig havi rendszeres légi irtás van illetve rendszeres földi gyérítés, de közel a kis Duna, főleg a Molnárszigeti ág.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
törölt tag
válasz #33253120 #64619 üzenetére
Amúgy pont olyat csináltam, amiről van papírom, de nem tanították.
Belsőégesű motort piszkálok.
A régi fűszegélynyírómon olyan az üzemanyagellátási rendszer, hogy a tankátvezetőn 3 cső megy át. Ebből kellene valahogy záros időn belül klasszikus 2 csöves rendszert csinálni, és valahogy halkítani a kipufogón, fojtás nélkül. Mondjuk erre van vagy 25-30cm plusz hely is.
Kb azt sem tudom merre induljak, egyáltalán lehetséges-e, de nekem csak a motor kell, meg a kihajtás eleje. Ha siker van, akkor jön ezzel a következő project, valami biciklire, vagy rollerra történő felbarmolással. :D -
-
emre
veterán
válasz #33253120 #64305 üzenetére
Ne ijeszd meg a dissou-val.
A körbálázómból egy 16-os acélcsavart sikerült forrasztólámpával kimelegítenem. Spriccel, melegít, kocogtat, forgat és újra elölről.....igaz mire megindult már csak olyan 12mm körül lehetett amire ráfoghattam. Mondjuk elment vele fél délelőtt, de kifúrni eleve esélytelen volt.Ha már így összejöttünk.
Szegecsanyahúzóból melyiket?
Fortum 4770630 20k
Fortum 4770631 16k
Esetleg valamelyik Yato?
De ha valakinek lenne bestbuy ajánlata szívesen venném. Irányár max 20k"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
válasz #33253120 #64264 üzenetére
Megkérdeztem a Facebookos Barkácsfórum csoportban is. Az első kommentelő azt mondta, véletlenül se használjak tisztítófolyadekot, megeszi az O gyűrűt. Simán zárjam el, és maradhat rajta. Egy másik írta, hogy fél éves álldogálás után is simán kijött a rajtahagyott flakonból a cucc. A következő tovább ment, Ő csak akkor szedi le, ha flakont cserél, és már 3 éves a pisztoly. A következő szakember volt, nyugodtan hagyhatom rajta, akár egy hónapig is, de csak üres flakont szedjek le, és akkor rendesen fujassam ki a pisztolyt is. Szóval tiszta káosz...
Abban mindenki egyetértett, hogy amíg nyomás alatt van a hab, addig nem köt meg.
[ Szerkesztve ]
-
NEMO1968
őstag
válasz #33253120 #64224 üzenetére
Müanyyag lapàtoknàl az àllàsszöggel ritkàn van baj.
Inkàbb a fröccsöntèskor gèpbeàlìtàs hibàkbòl,aprò kis szerszàmhibàkbòl adòdnak pici,pàr grammos sùlykülömbsègek.
Szemre OK minden,de a helyèn ekkora fordulatoknàl màr gond van.Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
lemmy71
őstag
válasz #33253120 #64193 üzenetére
Gyerekkoromban én is oltottam savat, régi bádog locsoló kannát téptünk szét és azzal gyengítettük a savat, majd a végén ülepítettük és leszűrtük Amúgy a házam 89 .es építésű, akkor még lehetett csavart kötést alkalmazni és szerintem forrasztani is, úgy hogy a tűzvázsiló nézheti. De mivel ez Magyarország van az a pénz amiért azt mondja amit én szeretnék hallani
-
válasz #33253120 #64097 üzenetére
Én egy sima pántot kaptam hozzá. Nemrég vettem 4 ezresért parnázott überbrutál hámot, ami tök jól néz ki, csak épp semmire nem jó...ma pedig láttam 3500ért egyszerűbbet, amin ilyen gyorskioldós cucc van. Hogy rohadjanak meg...
-
imibogyo
veterán
válasz #33253120 #64062 üzenetére
Nekem van mind a kettő fajta, de igazából már csak az elektromossal dolgozom. Először 10-12 évvel ezelőtt szereztem egyet használtam (ami egészen idén év elejéig bírta (B&D)) és most is azt vettem újként (Einhell), egyszerűen megtértem. Még a vezeték sem zavar (annyira...). A két darab elég nagy, terebélyes, bő 12-15 méteres diófámat is az elektromos géppel vágtam ki (a törzse bő 45-55 cm átmérőjű volt mind a kettőnek, körbe-körbe kellett járnom a fűrésszel a törzs körül, mint a tojó galambnak, de erőlködés nélkül megoldotta ).
Na jó én nem vágok 20-30+ centis fákat m3 számra, és csakis ház körüli, telekhez köthető munkákat végzek vele. Erre tökéletes. Ha majd lesz rá keret, akkor még benevezek egy komolyabb dupla akksis gépre, mert mióta ki tudtam próbálni (Makita és Einhell is volt a kezemben), azóta minden kétségem elszállt, hogy nekem egy ilyen gép lesz a tökéletes a jövőben. Nem vészesen hangos, minimális karbantartási igényű, átlagos 5-25 cm-es fákat darabolva vagy 200 vágásra elég egy-egy teljes töltés és kellően erősek is, az akksikat pedig tudom használni a többi gépemhez is. Magyarul egy ilyen gép egyesíti magában a benzines hordozhatóságát, az elektromos gép minden előnyével.
De hangsúlyozom hogy nekem csakis ház körüli munkára kell láncfűrész, ez alapján véleményezek. Ha sűrűn mennék ki az erdőbe m3 számra vágni a fát, vagy pl. alapvetően fával fűtenék otthon, akkor valószínűleg én is a benzinest használnám többet...
-
imibogyo
veterán
válasz #33253120 #64059 üzenetére
Előre szólok, hogy csak okoskodok, mert pontos működési elvet nem tudok, de a gép viselkedéséből én ezt szűröm le...
Szóval a gépen lévő karos fék szerintem egy sima elektromos kapcsolót működtet (lényegében egyszerű áramkör megszakítást végez). Ha elfelé tolom magamtól (átbillentem), akkor a gép egyáltalán nem indítható semmilyen módon, tehát nem tudom erőből átforgatni, mint egy benzines gépnél. Ha magam felé billentem, akkor pedig indítható a gép.
Az automata láncfék is valamilyen elektromos megoldás lehet. Amikor meghúzom az indító kart, akkor azonnal forog a lánc, de amint elengedem azonnal megfogja a gép láncot, mint a linkelt videóban (talán még annál is gyorsabban, egyáltalán nincs "túlfutás" a gomb elengedése után).
Ha tippelnem kellene, akkor valamilyen egyszerű solenoid aktiválású fék lenne az mondjuk kuplunggal, vagy a "szokásos" fémszalagos megoldással kombinálva. Amíg áram alatt van a gép, addig egy erős rugó ellenében "behúz" a szolenoid és így szabadon tud forogni a gép, amint megszűnik az áram, akkor a rugó összeszorítja a kuplungtárcsákat (amiből az egyik rögzített természetesen), vagy pedig meghúzza a fémszalagot, mint a "normál fék" esetében.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz #33253120 #64057 üzenetére
Szerintem valamit félreértettél, vagy most én értem félre mit mondasz, vagy én fogalmaztam hülyén az eredeti hozzászólásban (inkább ez utóbbi...).
Nem a sima "karos fékről" beszéltem amit az ember maga aktivál, hanem a gép rendelkezik egy automata fékkel a "karos féken" kívül. Amint elveszem az áramot azonnal megfogja a láncot függetlenül a manuális fék állásától (kattan is rendesen).
Na ebben nem vagyok biztos, hogy ha 2-10 másodpercenként beterhelem az állandó "kapcsolgatós" használattal, akkor nem vágom-e haza idő nap előtt.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz #33253120 #63882 üzenetére
Egy időben elég jó pénzem volt abból, hogy "spéci" HIFI tápkábeleket árultam a "vájtfüleknek" (ilyesmit, csak saját gyártmányt).
A legjobb az volt (alig bírtam ki röhögés nélkül), amikor még "hallották" is, hogy ettől "tényleg tisztábban szól" a rendszer és nagyon örülnek annak, hogy "van aki ennyire komolyan veszi a hifisták, mások által lebecsült igényeit". Én is nagyon örültem, hogy van ilyen igény...
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz #33253120 #63598 üzenetére
Jó kőműveseim vannak most, biztos vagyok, hogy próbálták ki úgy is, mivel most is így rakták a válaszfalat.
Ne tudd meg milyen fost ad ki a téglagyár, mint első osztályú kész termék, állítólag a csiszolt se volt sokkal jobb...Csak 2 olyan példa, amit lefényképeztem, és nem ezek a legszarabbak:
De a 30as téglából egymás mellé raktam a múltkor 4 darabot, és mind a 4-nek más volt a magassága, sajnos nem találom most azt a képet. Több mint egy cm volt a legkisebb és a legnagyobb közt.
Just a simple Lineman...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest