- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
Kedves szakik, a véleményetekre lennék kíváncsi! Pár éve költöztem be egy belvárosi, földszinti, szoba-konyhás garzonlakásba. Az épület elég régi, száz év körüli.
A problémám a következő: fűtési szezonon kívül elég rossz a benti levegő. A páratartalom az időjárásállomásom szerint állandóan 70% fölötti, néha a 80-at súrolja. És, ettől valószínűleg nem függetlenül, a levegő szaga sem túl kellemes, olyan fülledt, állott. Penész is szokott jelentkezni, pl. a szemét nagyon hamar bepenészedik és büdös lesz (vö. rossz szag), vagy pl. a WC tartályra kicsapódik a pára, és ott is penész jelenik meg. A falakon még szerencsére nem láttam. Ezen az állapoton szeretnék változtatni, de ehhez tudnom kéne a jelenség okát.
Ami érdekes, hogy fűtési szezonban príma a levegő, a port leszámítva. Ilyenkor ugyanaz a műszer 50-60% közötti páratartalmat mutat. Ezt én annak tudom be, hogy nyílt égésterű konvektorom van, ami biztosítja a folyamatos szellőzést, és télen ugye elég jó és száraz a kinti levegő is, így friss tud maradni a lakásé is. De amint leáll a fűtés (ezt tapasztaltam), szökik föl a páratartalom, és megjelenik a kellemetlen, állott szag. Sok mindenre gondoltam már, hogy mi lehet az ok: öreg ház, esetleg vizesednek a falak (ezt nem tudom megállapítani, de szerintem amúgy igen)? Vagy a pincéből jön fel nedves levegő, és az tartja nedvesen a benti légteret? Ennek némileg ellentmond, hogy szellőztetéskor pár százalékot esik a benti páratartalom. Mondjuk a kinti szenzorom nem mutat sokkal alacsonyabb értéket. Sajnos három szenzorom három különböző értéket mutat 10%-os szórással, így elég nehéz következtetéseket levonni.
Mindazonáltal, az elsődleges oknak azt sejtem, hogy egyszerűen az itt lakással én juttatom a nedvességet a levegőbe főzéssel, zuhanyozással, létezéssel, és ez a pára nem tud távozni a légtérből.
Mit gondoltok? Milyen megoldásokat tudtok javasolni?
Nekem két ötletem van. Egyrészt venni tervezek egy Blueair 270E légszűrőt aktívszenes "smokestop" szűrővel. Ez jó drága, és elhiszem nekik, hogy kiszűri a szagokat, ez a részprobléma (vagy legalábbis a tünet) tehát meg lenne oldva. Amúgy is rossz, poros a levegő, úgyhogy valami légszűrőre egyébként is szükség lesz, és akkor már olyat vennék, ami az ígéret szerint hegyi levegőt csinál nekem ide.
Valamint vennék egy páramentesítőt, amivel féken lehetne tartani a légnedvességet. Csakhogy ez bruteforce megoldás, az okokat nem oldja meg. Ami tehát érdekelne, hogy
1) mi az ok, és meg lehet-e szüntetni?
2) ha nem lehet, akkor a fenti-e az ideális megoldás?A légszűrő gondolatával már megbarátkoztam, de egy berregő-áramzabáló-helyiségfűtő párátlanítót nemcsak a pénztárcám, hanem én sem szeretnék, ha lenne más megoldás.
Ja, még egy talán lényeges részlet. Van légkondim, ami jó levegőt csinál, de csak akkor, amikor működik. És nem járathatom folyamatosan, mert akkor meg túl hideg lesz, még júliusban is. És hiába esik le a páratartalom, amíg működik, ha kikapcsolom, egyből kúszik föl. Van ugyan páramentesítő üzemmódja, de a tapasztalat szerint ez pontosan ugyanazt csinálja, mint a normál hűtés, és baromi hideg lesz tőle.
Köszi, ha segítetek! És bocs, hogy hosszú voltam, de nem tudtam rövidebben leírni a bajomat.
-
imibogyo
veterán
válasz MrDerekas #59798 üzenetére
Ha nem lennék ennyire elhavazva a házzal, mondanám hogy megoldom neked szívesen "topik-társ" alapon, de nem tudok semmit sem ígérni határidőt, így inkább nem mondok semmit sem.
Vagy ha nem annyira sürgős, akkor el is ugorhatsz 3-4 hét múlva egy hétvégén (~130 Km-re vagyunk egymástól) és akkor megoldjuk ezt a két valamit, és egyben összehozunk egy nano-topiktalálkozót is, konkrétan 2 főset. Meg legalább segítesz a műhely alakításában is, mert "kicsit" megkopott a lendületem az utóbbi hetekben...
MÁS: ma végre összeraktam a 3d nyomtatót az új alaplappal (mert hogy az első hibás Z-tengely vezérléssel rendelkezett) és végre megtette első sikeres lépéseit a masina immár mind a három tengelyén. Egyelőre persze még csak "szárazon" próbáltam ki, mert ma már nem volt több erőm erre...
-
MrDerekas
addikt
válasz imibogyo #59797 üzenetére
A felsőmarós megoldáson törpölök én is. Mondjuk pont nincs teljes holker/stáb marófejem hozzá. Na meg nem is körzős sablonban, hanem minden karimához egy külső, vagyis belső vezetésű karikát vágnék ki rétegelt lemezből a felső maró asztalát megvezetendő. Ha nem találok rá szakit, akkor marad a derekas módi és jön pár kép
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
imibogyo
veterán
válasz MrDerekas #59791 üzenetére
A probléma a 34 cm-es átmérővel van. A kis esztergámon csak 19 cm tud elfordulni a "nagyon" pedig 26 talán. Ezt most csak fejből mondom, de valahogy így, nem mostanában jutottam oda, hogy esztergálgassak.
Én egyébként első körben valami ilyesmi megoldásban gondolkodnék, ezt a jig-et komolyabb géppark nélkül is meg lehet oldani a maróhoz, utána pedig már csak egy gömbmaró kell a holkeres részhez, meg egy stábmaró a "hullám" részhez.
Esetleg a CNC marógépen is meg lehet ezt programozás nélkül oldani, egy hasonló jig-gel... Alárakjuk az anyagot a marónak, "szemre" beállítjuk a megfelelő pozícióba és kézzel forgatjuk az anyagot. Ez azért precízebb, mint kézzel... Anno így csináltam meg a kis gépházam tetejét is, amikor is egy áramszünet miatt leállt marás közben a gépem. Mivel nincsenek rajta végálláskapcsolók és így nincs abszolút nulla pontom sem, ahonnan újra tudtam volna indítani a programot, ezért szemre, manuálisan fejeztem be a marást. Csak persze ekkor nem az anyagot mozgattam, hanem a hidat az Y- és a Z-tengelyt...
(#59794) cinemazealot
Szerintem mindenképpen a fát egyszerűbb befogni, mert az központos. Én anno (mivel nincs faceplate-em) az oszlopos fúróm tányérját használtam ilyen célra.[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz cinemazealot #59794 üzenetére
Én barom Így jár aki egy hetes lemaradást akar pótolni a fórumon fél óra alatt. Túlhajszolás pipawww.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
apezka
aktív tag
válasz pepejoe #59790 üzenetére
(#59790) pepejoe, köszönöm! Ez jóval "pénztárca barátabb".
(#59792) Sokimm, eszembe jutott már nekem is miután a fűrészport, forgácsot összesöpörtem és kidobtam... Mondjuk lehet enyvet sem lenne sokkal könnyebb szerezni, mint epoxit!A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
cinemazealot
addikt
válasz MrDerekas #59793 üzenetére
Szerintem Sokimm kolléga (#59789) apezka kérdésére válaszolt. Nekem viszont valahonnan úgy rémlik, hogy imibogyo mintha esztergált volna. Bár nem tudom, hogy egy ilyen (ekkora) kapudísznél melyiket volna egyszerűbb befogni a tokmányba: a faragandó deszkát vagy az ofszetes (de jól kibalanszírozott) marókést.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz Sokimm #59792 üzenetére
Erezetet, nem tudok adni a forgácstömbnek Mindenképp fából kellene, így az mdf lap sem játszik. (Műemlék a kapu és a tulaj - egy kedves idős hölgy - kikötése is.) Ha forgácsból jó lenne, akkor inkább flexibilis csemperagasztóból kreálnám meg, topikhűen
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
MrDerekas
addikt
Srácok! Tudna nekem egy lelkes barkácsoló kolléga segíteni? Az összes faesztergályos és faragó kihalt mifelénk az elmúlt pár évben és senkit nem találok helyettük A két cnc ismerős egyikének nincs ilyen melóhoz való szerszáma, a másik meg túl prűd hozzá. Amiről szó volna: [kép]
Ez gyakorlatilag egy 34 cm átmérőjű kördísz egy kapun. Talán a vízbe eső csepp hullámaira hasonlít a legjobban. A kiemelkedő részek enyhén gömbölyűek (domborúak) a hullámvölgy meg holkeres. Azt sem tudom, hogy lehet-e egyáltalán esztergálni ilyet? 25-27 mm vastagságban kellene kettő darab ilyen "tárcsa". Aki esetleg kihívást talál a feladatban, az számíthat csokira és borra. Információ, ötlet, bármi hasznosítható jöhet, de kizárólag a fórum alapelvei szerintwww.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
apezka
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem! lebegő polcot készítek led világítással, minden megvan hozzá, szépen és jól haladtam eddig...
Ma viszont a led szalag helyének bemarása közben nem vettem észre, hogy a marókés rögzítése meg lazult és majdnem teljesen át fúrta a polcot...
Szerencsére nem lyukadt át az anyag így arra gondoltam, hogy gyantával kitöltöm és mivel úgyis plexi alatt lesz majd a javítás ráadásul még a led szalag is takarja. Milyen gyantát ajánlotok? Én ezt találtam, de ez bődületesen sok mennyiség. És árban is élég drága foltozás lenne...
Szóval alternatívákat várnék, esetleg ha valaki találkozott már kisebb kiszereléssel az is jól jönne, hogy hol?
Előre is köszi!A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
imibogyo
veterán
Aki barkácsolgat és alapvetően ökölszabályok alapján alkot, annak igenis jelent "valamit" a 150W-os motor teljesítmény. Az egyenáramúságnak meg csak annyi jelen esetben a jelentősége, hogy baromi egyszerűen megfordítható a forgásiránya ezeknek a motoroknak amik nekem vannak (mielőtt ebbe is belekötsz, hogy ez általánosan nem igaz, ami igaz), főleg ha még mögé gondolja az ember azt is, hogy le is lesz áttételezve. A teljesítmény meg teljesítmény, a többi paraméter meg evidens hogy változó. Kérlek jelezd a gyártóknak is, hogy neked ez a 150W "nem jelent semmit". Nekem eddig még mindig jelentett és a több száz sikeresen záruló projektem alapján bátran állíthatom, hogy mindig jót és jól jelentett. A szakbarbárok meg lovagoljanak a többin, nem az én dolgom foglalkozni ezekkel egy otthoni hobbi projekt keretében...
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Helló urak!
Ahogy ígértem jelentkezem a képekkel.
A történetre visszatérve röviden. Szerettünk volna egy ágyvéget/fejtámlát készíteni. Anyagok beszerzése viszonylag gyorsan ment, majdnem kész is, de sajnos rá kellett döbbennünk, hogy a fal nem egyenes, ezért még némi takaróelemre szükség lesz, mert egészen a falig akartuk betolni. Alul passzol is, a szegélylécnél van, de felül elég durva hézagok vannak. Bal oldalon a tetejénél 3cm, jobb oldalt valamivel kevesebb 2cm. Szerintem az apósom tintásan falazott mikor épült a ház vagy nem tudom, lehet nem ismerte a vízmértéket... A házban konkrétan egy fal sincs, ami egyenes/függőleges.
Tehát majd kap még egy 7x1-es lécből keretet, mert takarítani nem lehet így mögötte, így le kell zárni. Nem lesz szép, de legalább ronda.
Alu L profilokat végül nem használtam fel, éppenséggel mondjuk akár hátulra is fel lehetett volna fúrni, de majd elhasználom, kárba nem vész.Alapanyagok:
-90X200 félkemény (normál) habszivacs, 5cm vastag (5400 Ft)
-Paco műbőr méteráru 140cm széles, 2m hosszú. Kávé szín, asszony választotta (4380 Ft)
Ez a kettő egy helyről érkezett, pk volt még +2k.-natúr mdf lap, 19mm vastag, 144x80-as (őszintén nem emlékszem mennyibe került, mert vettem még mellé rétegelt lemezt is...)
-5x2-es lécek, többnyire 2 méteres szálakat vettem, de volt benne egy 2,5-es is. (4k + volt valamennyi föle is, már eldobtam a blokkot.)
-apró sarokvasak, talán 25-30 darab, hozzá való 1,6cm hosszú csavarok, PZ2-es és PZ1-es hegyhez valók vegyesen (3-as, 3,5-es). Ilyen csavarok voltak itthon, legalább nem növelte a büdzsét. A sarokvasak is elhanyagolható pár száz forintos tétel.
-fekete selyemfényű festék, literes. Kellett venni, mert ami volt itthon már nem lett volna elég rá. (2,5k környéke volt)
-Extra erős ragasztó, konzerves kiszerelés volt a tecsóban (~1,5k lehetett)
-ecset volt itthon, de a biztonság kedvéért vettem egy 3-as szettet (~600 pénz)
-faragasztó (a nagyobb kiszerelésű, 1k)
-tűzőgép és kapocs a szomszédtól érkezett kölcsönbe.Ez így barátok közt is 30k és még ugye nincs kész a hézagok miatt. Ennyiért épp lehet már készen is venni, de az nem buli és ilyen nincs másnak az biztos! (Nem lekoppintani ám!)
Íme pár kép, nem készítettem részletes dokumentációt.
Kellett hagyni egy 5 centis részt, ahová nem került szivacs, mert oda furakszik be a matrac és a fedőmatrac.
A tűzés és a hajtogatás női kezek munkája.
A csavarozás az én munkám gyümölcse.
Itt már a helyére szerelve látható. Nem lett annyira gyűrött, mint számítottam rá. Egész tűrhető.
Igen, sajnos faltól falig vannak a bútorok a hálóban a fal mentén, így kábé nulla az ágy, az éjjeli szekrény és a fiókos szekrény közt a hézag, ezért nyomja meg kicsit az anyagot. Ez van.Az összeszerelés egy fél délután lett volna, de ugye festeni is kellett, száradni hagyni, a ragasztóval is várni kellett, a matrac és az MDF lap is 4-5 nap alatt ért ide vagy lett kész a méretre vágás.
Szeretek barkácsolni, tavaly óta már van saját dekopírom, csiszológépem és nem utolsó sorban egy Fahrenheit (igen szintén tecsós) forrasztóm is, nem kell bohóckodnom a kézi fűrésszel meg az Einhell gravírozó/fúró/csiszoló kis multigéppel.Következő projekt egy kis gépház kuckó lesz a rétegelt lemezekből, egész szép az anyag, nem feltétlenül akarom lefesteni. Talán lakkozni kéne? Esetleg még a matricázáson gondolkodom, de minek elrejteni az anyagot...?!
[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
biker
nagyúr
válasz imibogyo #59783 üzenetére
Semmit nem jelent számomra a 150W DC áttételezés nélküli.
"egy DC motor" sem létezik, legalább 4 féle lehet, ami elterjedt, azon belül is ha állandó mágneses, lehet 2-4-8pólus (több nem nagyon fér ekkorába) de lehet soros gerjesztésű mágnes mentes vagy épp BLDC is
A 150W csak a teljesítménye, ami ugye U*I*veszteségfaktor
Egy klasszik johnson motor 8-10-12.000rpm-el 6-8 pólusos mágnessel fele olyan erős, mint egy mágnesmentes gerjesztett maxxon motor 17500-20000rpm-el
de tudom, túltoltam a kérdést.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
imibogyo
veterán
Evidens. Az azért gondolom egyértelmű, hogy ha már ilyen komolyságú projektekkel foglalkozom amik néha felbukkannak itt a topikban, akkor azért tisztában vagyok ezzel. Csak tudod 28 óra ébrenlét után kicsit hanyagul fogalmaz az ember és lemaradt egy "i" betű, áttételezés nélküli akart lenni a zárójeles rész és nem a 100-150W-ra vonatkozott tartalmilag, csak egy megjegyzés lett volna... Egy áttételezés nélküli 150W-os DC motor, ami ha még megkapja az egyébként tervezett 1:10-es lassítót, akkor több mint elég lesz egy kapu mozgatásához, mind teljesítményben, mind nyomatékban....
-
biker
nagyúr
válasz Barret001 #59780 üzenetére
azt nehezen... de erős, az tény.
mivel ezzel foglalkozom, a legjobb akkus gépeinkben 36V MAXXON motorok vannak, 17500rpm, áttételezve kb 140mm/sec mellett 7000N amit tudnak, az 700kg, nem emel még fel autót. Ez a motor kb 240W-os
a 170W-os 14/18V motorokból 4500N hozható ki ennél a sebességnél.
Viszont ekkor 3-4mp-re beszippantanak 20-22A-t mivel nyomatékátesésig vannak hajtva elektronikávalElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz imibogyo #59778 üzenetére
"Van közöttük 100-150W-os is (áttételezés nélkül), szóval erőben nem lesz hiány. Pipa..."
Nem akarlak elkeseríteni, de a 150W motor áttételezés után is 150W lesz
A nyomaték ami változik, meg a sebesség.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
imibogyo
veterán
Na megszületett az újabb agymenésem.
Mivel jól haladok a házzal (és a műhellyel is), ezért úgy érzem itt az ideje belevágni a nagykapu- és a garázsajtó automatizálásába. Van pár felesleges ablaktörlőmotorom és egy pár áttételes DC motorom is, szóval a motor kérdés megoldott. Van közöttük 100-150W-os is (áttételezés nélkül), szóval erőben nem lesz hiány. Pipa...
Elektronikának egy sima távirányítós kétcsatornás relé modult gondoltam (természetesen egyet a kapuhoz, egyet a garázshoz). Ha valaki hozzáértő (Kernel?) lát hibát az elképzelésben szóljon nyugodtan. Ez még csak az első eszmefuttatásom eredménye, nincs nagyon komolyan végiggondolva...
Csak erős idegzetűek nézzenek a képernyőre a továbbiakban
Egy igazi "elektronikai-CAD-orgia" következik...Ezzel az elképzeléssel megoldottnak vélem a végálláskapcsoló és motor irányváltásának kérdését is. Jól gondolom? Ha minden igaz 120W-ig terhelhető 12V-on, szóval lesz megfelelő motorom. Ötlet? Tanács? Hiba?
[ Szerkesztve ]
-
zolee5016
őstag
válasz creation #59774 üzenetére
hm..2012-es vétel az első,a második tavalyi rendesen vadászni kellett,mert az ötlet már megvolt a Resource-nál
amúgy képről tényleg nehéz levágni ,hogy mekkora...
(asszem macko 20-nál is van egy ,ha megvan még neki.....)ami a motoromat illeti,vga nem lesz,csak az alaplapira számítok.a 3m riserem nem ide szánom,a másik meg a kinai occsó nem jó.így csak a szimmetria miatt van a másik v10 .
a következő gépem is cpu hűtőre fog épülni az majd 3-ra,és abből is egy gép,szerszám fog kirajzolódni,csak ez legyen már készen...majdnem ebből lett,mert ugye evés közben jön az étvágy,szerelés építés közben meg az ihlet....( azok meg CM v8,amiből meg annyi van mint a szemét ..)[ Szerkesztve ]
Ha meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---
-
zolee5016
őstag
válasz creation #59772 üzenetére
nem v motor lesz csak ha nem a v10 miatt..de mivel 2 db ezért v20 ...peltier felesleges,így is necces a cucc kábelezése szépen...
lesipusifotó....
.
lesipusi 2
erősen demoállapot,ráadásul a hengerfej nem tetszik,újragyártom kissebb,sűrűbb lamellákkal.
most még a készítési részletekről sem beszélek egyenlőre,de vannak benne erősen érdekes megoldások...[ Szerkesztve ]
Ha meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---
-
zolee5016
őstag
sziasztok
hamár motor
ez is készülget cééééép lassan
LINKHa meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---
-
-
hundai
aktív tag
Sziasztok!
Autós mélyláda építésének az elején járok, faanyagot jövőhéten kapom meg.
419mmx269mmx269mm méretekkel fog rendelkezni 18mm-es mdf lapból.Az lenne a kérdésem, elég ha csak ragasztok, vagy laponként 1-2 csavarral is fogassam oda?
Pattex ragasztót és 2db sarokszorítót használnék a rögzítéshez.Köszi!
-Wake up Neo!
-
cinemazealot
addikt
-
szabifotos
senior tag
válasz donmackó #59752 üzenetére
Talán egy nagyobb ellenállás jó lesz. Bár nekem még így sem sikerült leterhelnem ahhoz, hogy stabil legyen a fesz. Csak én a 12V ágat terheltem, hogy az 5V legyen stabil. De nem jött össze. Nagyon leesik a fesz. terheléskor (Teló töltéshez nem lett ideális...)
[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz Sokimm #59753 üzenetére
Ennek a szernek ugyanaz a hatóanyaga mint a glialkának és a keverési araány is a szokásos
ahogy irtam korábban ennek kell 10 nap ,2 hét esetleg még több a totális hatás kifejtésére. Nem volt azzal semmi baj hogy 10 nap alatt a tarackot nem vitte ki. Előszörtn felszívódik a levélen aztán idő kell amig a legmélyebb győkerekig eljut a hatóanyag. Ott aztán a gyökérzet elhal, egyre kevésbé tudja tápanyaggal vizzel stb ellátni a talajfeletti részt, ami aztán ennek következtében elpusztul. Addigra már a mélyben elpusztult a győkérzet, ami ujra kihajtásra képes lenne.
Ha 3-5-8 centit lehuzott a gép a felszínről. lehet sokmindent magával vitt, de épp a tarackot nem... annak mélyebbre lenyulnak a gyökerei, én ásás közben találkoztam 30-40 cm mélyen is velük. és piszok szívós..Nincs lombozata? nem probléma, akkor is kifakad lentről is.
Talán, mire lehuztak a felszínt, és vele a növélny zöld hajtását, jutott le annyi a növényi keringéssel a gyökérhez, hogy az most már bedöglik és képtelen lesz újra hajtani.
Ha igy lesz, akkor az, az általad ostorozott vegyszer hatása lesz, ami egy hét alatt nem hozott látványos eredmény számodra, pedig de...Azok amik egy hét alatt kiszáradtak, azoknak a gyökérzete nem olyan mélyen van ,nem olyan szívós, nem olyan kiterjedt , hamarabb elpusztult[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
A történet úgy kezdődött, hogy gilalka helyett adott a gazdasági boltos (azt mondta ugyan az)Taifun Forte 1L-es szmötyit, amit 2deci 10l vízhez keverési arányt írt. Aztán kevertem egy 4deci/10literest is, és elpermeteztem (nagy a kert) az 1 liter vegyszert simán.
A dús növényzet (térdig érő gaz), reggel olyan nedves, hogy csak gumicsizmába lehet kimenni (harmat), tehát locsolni nem kell (elég jó a föld, nem szárad ki).
Megpermeteztem, majd 1 hét múlva a pitypang és tyúkhúron túl, csak a szomszéd fűje (a kerítés tövében ) égett ki.
Ekkor jött egy kis munkagép és lehűzta a felső 3 centit kb a talajról, majd egy kupacba húzta a kert végébe (szép nagy kupac). Ebből már nem nő semmi, olyan szépen "szárad", tehát valamit ért a vegyszer, de hogy 1 hét alatt nem ölte meg a gazt, az is tuti. (max 2 hét alatt látni kellett volna a hatását, de nem mondhatom a munkagépnek, hogy jöjjön jövőhéten, mert kíváncsi vagyok a vegyszer hatására )
Most a hibákat keresve, a nedvesség mentességet kizárnám, a keverési "hígságot" kizárnám (dupla aránnyal is toltam bizonyos területen), és mégis megmaradt a gaz.
Ezért a vegyszer béna mivoltára tudok csak gondolni, hogy nem olyan jó mint a gilalka (1L 3000 forint, míg a gilalka kb a 2decis lett volna ennyi)
De a sztori lezárult, mert a lehúzott gaz kupacra vettem 80m^2 fekete fóliát, az alatt minden megdöglik (megvakul, megfő), a friss hajtásokat (ha nőnek) (10 tő 1 hét alatt az nem sok) meg kikapálom megint (jó mélyen), és megy a fekete zsák alá...
Krogoth: most esett le! Tetszik! Csak a szomszédok nem örülnének neki!
-
donmackó
addikt
Építenék egy erőlködőt a műhelybe. Már meg van a TPA 3116d2-es panel, és egy 500W-os pc tápról járatom. Beépíteném a kettőt együtt egy házba. A kérdés az hogy elszeparáljam-e két külön részre a két panelt, vagy lehet egy légtérben? Az árnyékolást megtudnám oldani Scotch szalaggal ha kell. Illetve még egy kérdés, elég lesz a pc táp gyári 120-as ventije hűtés gyanánt?
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
veze
őstag
válasz Sokimm #59712 üzenetére
Nálam is volt tarack , a kapálás, ásás, és egyéb fortélyok csak szaporítják, mintsem irtanák. A siker csak látszólagos volt Mindig marad olyan darab benne ami életre kel.
Én a következőt csináltam.. nyáron hagytam had nőjjön, háborítatlanul, nem kapáltam, még locsoltam is kicsit, hogy minden sarja , darabja ami a föld alatt elkapálva, beleszakadva lapul, meginduljon kinőjjön viruljon és legyen jó leveles.
Aztán mikor már nagyon virult, szép volt, és eleven, kapott egy kis glialkát.. kb 10 nap alatt kisárgult és bedöglött.. következő évben egy szál sem fakadt belőle. Ez nekem bevált. A glialka nem a zöldjét viszi le, hanem a gyökérzetét öli meg a föld alatt, utána szárad el csak. Ezért locsoltam a melegben, hogy eleven legyen, sok levele és jó nedvkeringése legyen, ne csak vegetáljon a szárazságban. Aztán ez tett be neki utána[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
alu gépházról mivel érdemes leszedni a festéke? kromofág lehozza? mondjuk más éehetőségem nem nagyon van, aztán újra akarom festeni. (konkrétan egy metis-ről lenne szó)
-
Barret001
addikt
válasz Sokimm #59735 üzenetére
Nálunk üvegszálas szúnyogháló van,elbírja a macskát,semmi nyúlása,és a szálak is a helyükön maradnak!
Szerintem kibírna egy atomvillanást is Bőven jó kútszövetnek! Úszókapcsoló helyett automata mosógép vízszintkapcsolóját használom,(nyomásra kapcsol)mert az úszókapcsoló nem fér be a kútba. -
NEMO1968
őstag
válasz macilaci78 #59732 üzenetére
Extra kìvànság volt, hogy nem kell idötàllò megoldàs.😁😁😁
A szùnyoghàlò tuti nem az👍😀.Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
Ribi
nagyúr
válasz macilaci78 #59734 üzenetére
Alunak lehet el tudja mozgatni a szálait, de a műanyagnak nem és az is elég ellenállónak tűnt.
Volt pár madár ami abba kapaszkodva próbálta szétcincálni, már már meglepően agresszívan, de eddig még 1x sem sikerült kárt tenni benne. Persze egy macska kicsit nehezebb. -
Sokimm
senior tag
válasz macilaci78 #59734 üzenetére
Ha a macska már megjátszotta a szálakat, akkor lehet a légpuska töltény is átfér már a lyukakon, én biztos kipróbálnám, ha mégegyszer jön egy macsek tágítani...
Valami hálót keresek akkor én is, aztán ha kész vagyok, publikálom a topichoz hűen.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz macilaci78 #59732 üzenetére
Van alu szúnyogháló is, azért az is elég strapabíró.
Illetve a műanyag szúnyoghálónk lassan 20 éve bírja a napsütést és jó pár madár próbálta megcincálni, de még mindig ugyan úgy bírja. -
macilaci78
nagyúr
Anyám kútszövetet használ az alsó konyha ajtaján, mert elbírja a macskát is.
Ehhez képest a kútszövet helyett szúnyoghálót használni a szivattyún nem lehet nagyon strapabíró megoldás.Úszó kapcsoló vízben lévő dolgok kapcsolgatására egy barkács topikba?
Sejtettem.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
pjen
félisten
macilaci78 (#59727:bocs Sokimm kollégának szántam.
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #59727 üzenetére
Lehet kapni úszó kapcsolót,mindkét fajtát-a koszos vízhez tekerj szunyog hálót a szívó cső végére.
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
válasz macilaci78 #59727 üzenetére
Ez jó! A kút vízoszlopa 2m, van helye úszkálni, és hagyok neki fél méter "hullámzást", nem kell ide időzítő!
Nem óceánpart a kút.Ez nagyon jó köszi! (a wc tartály mechanikát gondoltam valahogy átültetni, de nem voltam elég leleményes ehhez a kapcsolóshoz! )
Az alján a koszos víz ellen még valami szűrő megoldásotok van?
-
macilaci78
nagyúr
válasz Sokimm #59726 üzenetére
Karos mikrokapcsoló, a kar végéről lógatsz egy úszót, amit a víz elbír, de a kapcsoló nem. Ez lehet egy darab fa is.
Ha már nem ér vízbe az úszó, akkor a súlya lehúzza a kapcsoló karját és oldja az áramkört. Ha megtelik vízzel, akkor újra zár.
A linkelt alkalmas hálózati áramra és 15 A-ig terhelhető, azaz 3 kW-ot simán elvisz.Nem tökéletes megoldás, mert ha a határ közelében hullámzik a víz, akkor össze-vissza fog kapcsolni. Kell egy késleltető. Például a szagelszívó ventilátorokhoz hasonló megoldás. Azaz miután oldotta az áramkört, a szivattyút még hagyja menni 1-2 percig. Így biztosan lesz olyan kevés víz, hogy el tudja dönteni a vezérlés, mi a szitu. Persze, rövidebb madzagot használj, nehogy a szivattyú luftot szívjon.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Sokimm
senior tag
És ilyen lufis nyomáskapcsoló nem létezik? (vízmű tartály nélkül)
De mondjuk nem értem, mert ha elzárom a végét, akkor a kiáramló víz mennyiségével arányosan (colos cső, x Liter/sec) megnő a nyomás is, rövid ideig meg is ugrik, a lapát kerék maximális nyomásképességére, ami elég lenne egy kapcsolónak (aminek a működési elve felőlem lehet lufis, gumi membrános, vagy kéz rátételes is) hogy kapcsoljon nem?És a cső nem funkcionálhat tartályként? Ha elzárom a végét, a slag is enged annyit rugalmasan tágulni a víznek, hogy a nyomást megugrassza, a kapcsolás létrejöttéhez.
De akkor állandóan a csőben van 4 bar, és a szivattyú kikapcsolt állapotban elengedi a 4 bart, tehát leesik a nyomás, bekapcsol a szivattyú... Nem jó! Értem!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Sokimm #59723 üzenetére
Ezeknek a fajta lapátkerekes szivattyúknak nem árt, ha működés közben rövid ideig elzárod, vagy a slag véget szűkíted. Ilyenkor a lapátkerék csak simán a vízben forog, nem szállít. Nyomáskapcsolót hiába raksz rá, mert a folyadékok nem összenyomhatóak. A házi vízmű tartályában van egy lufi, a beszívott víz ezt nyomja össze (ebben nő a levegő nyomása, erre van rakva a nyomáskapcsoló is), utána pedig a lufiban lévő nyomás nyomja ki a vizet, amíg le nem csökken a beállított értékre, amikor újra elindul a szivattyú.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Sokimm
senior tag
válasz macilaci78 #59722 üzenetére
Respawn! Ez tetszik! (vettem 80m^2 fekete fóliát, azzal letakarom a gazkupacot! (vágok belőle egy csíkot, azt végig terítem a kerítés tövénél) Itt nem lesz spawn többet! )
Amúgy más jellegű kérdés, de még mindig a kertben vagyok! (ahogy látom, nem csak kockák vannak itt )Jövőhéten jön meg a szivattyú, amin nincs se száraz futás elleni védelem, se nyomáskapcsoló.
(milyen tulajdonság a linken található szivattyúnál a KARTONPAPÍR? )A kérdésem, hogy ha tartály nélkül rászerelek valami nyomáskapcsolót (ha a slag végén elzárom az áramlást, megnő a nyomás, kapcsoljon le a szivattyú áramellátása), akkor nem lesz gond a "túlfutó" időszakokkal? (mert gondolom a házi vízműnél a tartály csak erre a célra van kitalálva, csupán a méretéből feltételezve) És melyik szárazon futás elleni védelem vált nektek be eddig?
Valami ilyesmi kapcsolóra gondoltam:
(de ha van jobb tippetek, elfogadom, a jövőhét ilyen nyomáskapcsoló beszerzésről szól majd)
[link]És a tákolás a köbön, hogy ha dzsuvás (van ilyen szavunk amúgy?) vizet szeretnék szívni vele, milyen módszerrel szűrnétek elő a vizet a beömlő ágnál?
Gondoltam egy műanyag diszperzites vödörre, amit megfúrok 1mm-es fúróval sok helyen oldalról, majd abba rakom a szívó csonkot, de vajon elég? Itt jöhet a tákolás is, mert csak pár litert kellene egy aknából kiszívni, hogy lehessen utána betonozni... Aztán a hosszútávú üzeme tiszta kútnál lenne használva, tehát nem kell "időtálló megoldás".Ötletek, vélemények?
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
Kár, hogy nem fotóztam (előtte utána) állapotot, látnád, hogy minden kihalt (pitypang, fű, tyúkhúr, stb), de a tarack és a csalán nem! (szőlő még nincs a soron, azzal nincs tapasztalatom)
Pedig dupla sűrűséget is kevertem (egyik oldalt így, másikat "normális" arányban keverve)...És a csákánnyal a gyökér alá nyúlva, teljesen feltépem, és mehet egy kupacra. Alatta a földet már könnyebb mozgatni (művelni) így. Ló után 10 évvel, kapával el tudod képzelni milyen kemény lehet...
Konkrétan leugrik a kapa a növényzetről![ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
válasz macilaci78 #59714 üzenetére
Igen, ezen gondolkodtam, de 2x20m (kb) 30cm-es csík miatt költekezni? (sprúrság bekapcsolt! )
A nyírás azért nem játszik, mert a kerítés mentén 1m-re szőlő van, tehát nehéz bemászni a kaszával mögé (kábeles), illetve a szőlő miatt sem jó ötlet a permetezés (minden kiégett most is, csak a gaz nem ), mert tarackos nagyon a talaj (most költöztünk ide, 10 éve csak ló járt csak az udvaron, és kb 14 éve soha nem volt művelve, a tarack is az utóbbi 3 évben burjánzott el... csákánnyal kapálok konkrétan! (és eltört a csákány nyele! ))A válaszaitokat köszönöm, meglátjuk mi lesz!
-
Sokimm
senior tag
Újabb szakmai kérdésem lenne hozzátok.
A kerítés tövét a szomszédok felöl, beton alapba dugdosott vasz oszlopokra feszíett drótháló képezi.
A tövébe (a szomszédnál is) végig csákányoztam/kapáltam, hogy a gaz ne nőjjön be a dróthálóba, de nem tudom, mivel tudnám véglegesíteni a "gazmentes" életet a beton tövénél.Kinek milyen ötlete van, ami még nem is nagyon károsítja a természetet?
(mert olyat én is tudok )Itt sajnos nem játszik a meleg takony, vagy a szikszalag.
-
Pete55555
addikt
válasz Archttila #59701 üzenetére
Közben már válaszoltak, de mivel engem kérdeztél, írok rá Én is
Ahogy T_Chris írta, amit ő linkelt, az a fafúró. A tied fémhez való, tehát aluhoz is jó - mellesleg a fát is viszi.
A nagyon olcsó tesco gazdaságos fúrókat azért kerüld el inkább.Örülök, hogy tetszik a fúrógép
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
Sokimm
senior tag
Mennyire tré, egy autóba betenni egy x.1-es hangszórót?
pioneer p14lr83-51d
Ezt tenném egy Octavia 1-be.
Elfér, ha távtartózok, jó kis tákolás lenne, 4ohm helyett 6ohm-os a hangszóró, picit halkabb lesz, de egy próbát megér. A kérdés, hogy nem erre van kitalálva (oldal irányú rángás, úthibák, stb) a hangszóró. Mennyire bírná szerintetek? -
flymi
addikt
Minden adott most már az ágy végébe a fejtámlához, na jó kell még kölcsönbe egy tűzőgép, aztán ennyi. 1-2 nap és nekilátunk. Kávészínű bőrhatású anyaggal esz bevonva, mögötte 5cm-es félkemény szivacs. Ragasztóból mondjuk nem tudom milyet használjunk hozzá.
Vadászok még három vastagabb fa lécet, azzal lesz megtámogatva hátulról plusz az alu L profil a széleken. Még a ledszalagnak is lesz helye, ami hangulatvilágításként fog üzemelni, nem csak be lesz dobva az ágy mögé. Egy műanyag kábelvezető csatorna egyik felébe van beleragasztva egy méternyi.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Archttila
veterán
Köszi mindenkinek!
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest