- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- LG LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- SSD kibeszélő
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegegabi80
addikt
-
hundai
aktív tag
-
-
hundai
aktív tag
Sziasztok!
Házi szerver építése van folyamatban, merevlemeznek csak a laptopom 1TB osát tudom egyenlőre használni, ami 2,5".
Átalakítót nem szándékoztam vásárolni, ha már van alapanyag, akkor készítek egyet.
Céges felajánlásból rengeteg hulladékraklapom van, ebből kiválasztottam egy egészségesebb darabot.Levágtam egy 10,3cm-es darabot flexel.
Majd rezgőcsiszolóval lecsiszoltam kicsit.
Régi szerelős építőjátékból maradt ilyen "sín" elemem, tökéletesen megfelelt a célra. Kijelöltem a csavarok helyét, majd természetesen fúrás nélkül belecsavartam.A HDD és a fa között maradt bőven hely.
Rögzítettem a sínhez a merevlemezt, az egyiken szikerült szétb***ni a menetet, de remekül tartja.
Betettem a kreálmányt a gépházba, és természetesen fúrás nélkül belehajtottam 4 csavart.
Így hát sikerült spórolni 690FT-ot-Wake up Neo!
-
Sokimm
senior tag
válasz cinemazealot #58092 üzenetére
Aha!
Bővebben: Igen!
Még bővebben (lehet nem értem a kérdést ):
Bár hogy ne kelljen 20kg homokot elhasználni, érdemes előtte drótkoronggal átmenni a felületen, utána zsírtalanítani, és csak a végén homokszórni, mert akkor "gyorsabb" a dolog.
Általában homokszóró kabinban szokták csinálni, hogy a homokot ismét fel lehessen használni, de ahhoz normálisnak kéne lenni a doboznak, ez meg csak egy borzasztó próbálkozás volt. -
Sokimm
senior tag
Házi (használhatatlan) homokszóró + égetés:
Scannerből guberált üveg lap, papírdoboz, meg ragasztószalag. (az a textiles, nem tudom a nevét)
Olyan nagy a porvihar bent, hogy semmit nem látni.
Inkább az udvaron csináltam... Szerencsére az épülő garázs alapjába nem kár a homok, oda mehetett.
A füvet sajnáltam volna, HA LENNE.Aztán motip hőálló festék, és a ráégetés... (románkája felfűtve izzóra, majd fölé lógattam a fa rúdjával (mintha pecáznék )... Ez elég gány, de a célnak megfelelt. (forró volt a vas, 20 percet bírt az arcom a forróságtól, a fa bot is eléggé meleg lett a végére. )
-
imibogyo
veterán
válasz macilaci78 #58080 üzenetére
Áhhh, az ilyen átlagos napnak teinthető egy könyvtárosnál...
(#58081) cinemazealot: szerintem ezt a fajtát, csak ragasztani tudod.
maláj: én a sima egyeneset szeretem a legjobban (ebből van egy 60 éves verzióm ), a pelikános akkor kell, ha nehezebben hozzáférhető helyen vágsz, vagy nagyobb táblát és el kell csúsznia a karok alatt a vágandó anyagnak. Nekem ez a fajta nincs, de őszinte leszek még soha nem is hiányzott.
-
maláj
addikt
lemezvágó ollóból milyet érdemes venni ???
a simát, a pelikánosat, stb.
karos + ilyesmi nem jöhet szóba mert a panel lekorlátoz gazdagon -
cinemazealot
addikt
válasz Kernel #58082 üzenetére
Igen, a tömítőgyűrűvel rendelkező változatokat én is láttam, jól be is gurultam, hogy miért ez az idióta variálás. Jó pár éve vásároltam ezt a darabot, akkor még nem gondoltam végig, hogy fogok-e vele szívni. Lehet, hogy hagyom a fenébe és a biztonság kedvéért veszek inkább egy másikat, amiben van tömítés.
-
Kernel
nagyúr
válasz cinemazealot #58081 üzenetére
Lehet, hogy azt a fajtát csak ragasztani lehet, a célra kapható PVC-ragasztóval. Nem zárom ki, hogy szilikongumival is, csak talán nem az a "hivatalos" módja.
De az alábbi linken vannak olyanok is, amit keresel:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
cinemazealot
addikt
Barátaim, kik nálamnál többször szereltetek vízvezetéket! Adott egy kétágú Szuez padlószifon:
Ennek az elmenő ága (balra, a kikandikáló szürke légzáró könyök irányában) szabványos 50 mm-es külső átmérővel rendelkezik, tehát bármilyen ma kapható 50 mm-es PVC idomot rá tudok húzni tömítéssel együtt. A beömlő ágának (jobbra) viszont a belső átmérője 50 mm-es, tehát abba vidáman bele tudnék dugni egy ma kapható 50 mm-es PVC idomot... tömítés nélkül. Ezt hogy a viharba kellene tömített csatlakozássá varázsolni? Tömjem ki szilóval???
Tudtok erre valamilyen profibb megoldást? Vagy elhagytam egy alkatrészt? Vagy ez egyszerűen egy szarabbik változat, ami nem tartalmaz belső tömítőgyűrűt?
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz macilaci78 #58078 üzenetére
Na utána számoltam és lehet elég lesz nekem a kocsiban lévő szervó pumpája is egy darabig (ugyanis van benne). De hosszútávon mindenképpen egy külön pumpa lesz a megoldás, mert a szervópumpa ha jól találtam infót olyan 80-130 bar között tud teljesíteni, miközben a munkahengerek 200-250(max) bar nyomásra vannak méretezve, ahhoz, hogy a maximum emelőképességüket tudják.
Ebben a témában most a "tudományos" és nem a "barkács" utat fogom/próbálom bejárni, tehát direkt a munkahengerek igényeihez veszem/mértezem majd a pumpát. A finom és a gyors működések között pedig majd az amúgy fokozatmentesen állítható hidraulika tömb lesz a segítségemre.
Én úgy gondolom (lehet hibásan), hogy a munkahengerhez viszonyítva úgy a 90%-os maximum nyomás és cm3/s lehet valahol az ideális, ehhez próbálok igazodni. Ezzel nem a határon használnám a hengert sem, de nem is lenne tötymörgős a mozgás végállásba kitolt karral sem.
Ha jól okoskodom (és a különböző veszteségektől, apró kerekítésektől eltekintünk), akkor a kinézett, maximum 10 cm/s dugattyúsebességű és üzemi 200 bar nyomású henger ~5 cm átmérőjű dugattyújának 1 cm-es elmozdulásához 2,5cm X 2,5cm X 3,14 X 1cm = 19,6 cm3 olajat kell mögé "nyomni", lehetőleg 190-200 bar nyomással.
Ha ki akarom használni az elméleti 10 cm/s maximum dugattyúsebességet, akkor ahhoz 196 cm3/s olajszállítású pumpa kellene. A pumpáknak cm3/ford.-ban van megadva, hogy mennyit tudnak szállítani, tehát ha például egy 1000-es fordulatot kap a pumpa a kihajtásról, akkor olyat kell választani, ami fordulatonként 0,196 cm3-t tud.
Na én ilyet nem találtam. A legkisebb is 0,23 cm3/ford.-ról indul. És ugye nem lehet a végtelenségig leáttételezni sem, mert meg van adva, hogy 750 - 3500 1/perc között kell forgatni.
De itt van ugye több trükk is, egyrészt nem kell ráereszteni a pumpa teljes "tudását" a munkahengerre a karral, másrészt a hidraulika tömb áteresztőképessége is korlátozható egy csavarral (úgy olvastam), harmadrészt pedig mivel nekem alapból kettő munkahenger lesz mindenhol (2 emelő, 2 billentő), így alapból dupla cm3-vel kell számolnom. Vagyis egy 0,3 - 0,4 cm3/ford. körüli pumpa már tökéletes lenne. Ilyenek pedig vannak nagyságrendileg a 10-20k-s ársávban.
A kocsi szervó pumpája ha jól találtam infót, akkor 0,05 - 0,1 cm3/ford.-ot és ~100 bar nyomást tud, vagyis kezdetnek éppen megteszi, de az biztos, hogy hosszútávon nem lesz jó, mert sem az erőt nem tudja majd adni (200 bar helyett mondjuk 100), sem a megfelelő sebességet, ami a fenti számítás szerint és negyedes (0,1 cm3/ford.) szállítást feltételezve 2 cm/másodperc dugattyúsebességre lenne elég. Nem mondom, hogy kezdetnek nem jó (mert ugye 2 cm a kar végén, az jelenthet akár 10-15 cm-t is a kanálnál), de azért nem lenne valami fürge.
Ha valami nagy hülyeséget írtam javítsatok ki légyszi, mert ez nekem nagyon új terület. Könyvtárosként eddig jutottam eddig az elmélettel....
-
macilaci78
nagyúr
válasz imibogyo #58077 üzenetére
Apám épített otthonra 90 cm magas liftet két munkahengerrel. Egyenként 8 kN erőt tudnak kifejteni. Az eredetileg használt pumpával lassúak voltak, tett 3-at párhuzamosan egymás mellé. Még ez is lehet neked megoldás, hogy finom mozgásokhoz egy pumpát használsz, gyorshoz pedig többet. Csak ugye ez nem fokozatmentes és esetleg rángat. De hátha találsz bontottan pl egy MTZ-ből.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
válasz hegegabi80 #58067 üzenetére
Köszi! Az a baj, hogy inkább a "nincs" az igaz... Jó lenne valahogy 30-40 órára kitolni a 24 órás napot, de ennek a trükkjére még nem jöttem rá.
A mai napom például (1:30-as éjszakai lefekvéssel) 4:50-kor indult és még mindig tart és valószínűleg ma sem zárul előbb, mint tegnap, vagyis holnap lesz csak "vége"....
Sajnos (vagy sem) ez a mindenesség is onnan jön, hogy a havi közalkalmazotti bér relatív szűkössége miatt (még ha nem is gondolok úgy a pénzre, hogy kevés lenne, mert szegénynek egyáltalán nem vallom magam, de az biztos, hogy legalábbis nem "sok") muszáj vagyok mindent magam elvégezni itthon, mert egyszerűen nem fér bele még a munkadíj kitermelése is. A házon is lényegében a gázszerelésen kívül, mindent én (és néha-néha apum) csinálok, ezt tudom megfogni.
A traktorral is csak mondjuk egy 100-asig tudok elmenni jó sok hónap alatt, de többet nem igazán tudok rákölteni (szintén közalkalmazott) feleségem szemei így is vagy 100x kitépték a szívem/májam/szemeim/veséim, hogy belevágtam ebbe a projektbe (is)... Eddig 20-ban van a donor autó és 40-ben a traktor váz, a vasanyag pedig ingyen volt munkáért cserébe, tehát szinte mindenem van (a donor hátsó tengelyével együtt (amit a váz megvétele miatt már nem kell a "traktorhoz" felhasználnom), már lényegében a futóhoz is van alkatrészem). Szóval akár még tartható is a 100k-s keret.
Ez van, de megpróbálom a legtöbbet kihozni a szituációból és hasznos, tevékeny életet élni. És a mostani "szegény kisgyermek panaszain" kívül nem ezen síránkozni, hanem tenni ellene. Mondjuk az is igaz, hogy a legtöbbször szombaton és vasárnap is dolgozom (mint most legutóbb a vasanyagért tuskót szedtem egy ismerősnek), de ezzel is úgy vagyok:
Hogy ami nem öl meg, az megerősít kivéve a medve, a medve az megöl...
Thorus:
Egy Isuzu Gemini az áldozat. 68 (?) LE-s turbódízel motorral. Szervó szerintem nincs, legalábbis amikor átálltam vele az új helyére nem éreztem, hogy lenne ( ). Persze az is lehet, hogy rossz, vagy csak szét van csúszva valami, mert hát mégis csak ilyen állapotban van (már) a belseje, bármi szétcsúszhatott...Elég kis méretű lesz amúgy a traktor (eredetileg ugye 0-ról akartam építeni, mielőtt rányúltam erre a vázra) szóval nem tudom, hogy mindenképpen kell-e rá szervó (ha meg lehet könnyen oldani, akkor persze lesz), de külön hidraulika kör az biztosan lesz és azt külön pumpával is szeretném megoldani (főként a munkahengerek élvezhető sebessége miatt, mert szerintem ami elég egy átlagos autóban olaj ügyileg, az kevés lenne két izmosabb munkahenger normális működtetéséhez). Persze bármi tanácsot elfogadok, ez lesz az első hidraulika/traktor/autóbontásos építésem, de gondolom nem véletlenül vannak különböző olaj cm3 szállítású pumpák, amikből úgy gondolom, hogy a minél nagyobb munkahengerhez (egyforma mondjuk 200 bar-os nyomást feltételezve) a minél nagyobb pumpa a megfelelő.
-
NEMO1968
őstag
-
NEMO1968
őstag
Sziasztok!
Ezt a topicot már nem találtam meg a keresőben sem.CNC topic
Ha nem jó helyen vagyok, küldjetek át a megfelelő topicba.
Egy HUNOR PNC 721 vezérlős CNC esztergát szeretnék egy laptoppal összekötni.
A laptopon van RS232 csatlakozó, de a laptop nem látta a vezérlőt.
Van erre valami megoldás?
A programokat nem a laptopon akarom írni, csak a gépből szeretném kimenteni, tárolni és visszatölteni.
Gondoltam újabb laptopokon egy USB RS232 átalakítóra is.
Minden tippet szívesen fogadok azon kívül, hogy vegyek újabb esztergát.[ Szerkesztve ]
Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
bandi0000
nagyúr
válasz Submarine #58070 üzenetére
ilyet nem akartam, mert olyan megoldást akartam/akarok ahol nem látszik a vinyó
am én is gányoltam most , vettem obiba valami gumi tömítést, kettévágtam és alá raktam, első körben jobb lett, kb 60%-al halkabb a rezgés, de ez is csak azért mert túlságosan meg húztam a kötegelőt., hogy ne eshessen ki, majd ha lesz időm akkor megoldom máshogy ezt, de amikor nem volt meghúzva, akkor 100%-ban elnyelte a rezgést
Az is lehet hogy nem is igazán zúg ez már, csak megrögzötten fülelem most
Xbox One: bandymnc
-
imibogyo
veterán
Végre megérkezett a kicsike donor traktor.
Már nem volt időm/erőm saját képeket készíteni, majd hétvégén.Volt néhány necces dolog, amik miatt majdnem otthagytam az egészet (nem fordulnak eleget az első kerekek, lényegében szinte csak egyenesen tud gurulni a traktor, defektes volt kettő kerék is a hatból stb. apróságok, amik sehol sem voltak említve se a hirdetésben, sem telefonon), de végül úgy döntöttem, hogy 40k-t még akkor is megért, ha csak a hátsó keskenyített UAZ hidat, a Niva felezőt az Omega szervókormányt és a kerekeket nézem.
Ezek miatt legalább bele tudtam alkudni az árba két darab kardántengely darabot (egy ilyen volt elfelezve), egy hátsó vonópad kezdeményt és még pár apróbb fém cuccot, valamint az üres lámpafészkekbe egy-egy 3-as BMW kerek lámpát. Volt még ott egy eke is, de azt már nem adta oda ennyiért (ez eleve sem volt a hirdetés része természetesen, de bepróbálkoztam, hamár...).
-
bandi0000
nagyúr
válasz quailstorm #58063 üzenetére
enyém is morog, hiába verem így is van vagy 15 kiló a gép
és amúgy érnek valamit akkor ezek a rezgés elnyelő hdd házak? 100%-ban megszűnnek a rezgések?
-
quailstorm
nagyúr
válasz bandi0000 #58062 üzenetére
Ha szorítod, akkor ott is rezeg. De abba a slotba lehet venni gumis szűkítőt. Szóval igen, jobban jársz.
Nekem egy gumis tálcás házat kellett venni a zaj megszüntetéséhez (Deepcool Kendomen).
Azelőtt ideillő megoldás volt, lesúlyoztam a gépházat meg a vinyót
De akkor is morgott... -
bandi0000
nagyúr
válasz macilaci78 #58061 üzenetére
tehát akkor jobban járok, ha lemondok erről, és pl a cd olvasó helyére berakom a vinyót? az nem szép
-
-
Ribi
nagyúr
válasz bandi0000 #58057 üzenetére
Gumitalp nincs alatta?
Vagy így is rezgeti a házat?
Sokak szenvednek ettől. Bátrabbak merész megoldásokhoz folyamodnak.
Nálam is gatyamadzagokon csüngenek. -
Kernel
nagyúr
válasz bandi0000 #58057 üzenetére
Vannak ilyenek, főleg a többtányéros hajlamosabb lehet a rezonanciára. A tányérok számáról lehet tájékozódni vásárlás előtt is, illetve a HDD-topikokban vannak tapasztalatok a rezonanciáról is.
Amikor nekem volt ilyen, leraktam a ház aljába, rugalmas alátétre. De úgy célszerű, hogy alatta is tudjon mozogni a levegő.
Emellett számos megoldás szerepelt már e topikban is, amit most nem ismételnék, visszatérő téma.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok megint itt vagyok
múltkor írtam, hogy rezeg a ház az asztalon, és most vettem a bátorságot, és végre megnéztem mi rezegteti, és hát a drága vinyóm, ami nem is régi, talán pár éves... erre van valami érdemi ötlet ? vagy cseréljem le? de ha lecserélem mi garantálja hogy az új nem ilyen?
így áll benne a vinyó, 1 db van csakXbox One: bandymnc
-
Kernel
nagyúr
Azt lehet vele kapcsolni, csak majd a PDF alapján át kell állítani fűtőmódra (H).
Ha lehet választani, inkább 250 V-os relé legyen rajta, noha mint írtam, nekem a 125 V-os sem égett be az adott kompresszortól.
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, mivel akarod fűteni (az Interneten hagyományosan mindenki tegeződik, a hivatalos ügyektől eltekintve értelemszerűen), mindenesetre a termosztátnak van egy hőérzékelője, amit megfelelő helyre kell tenni.
Amikor érzi a meleget, megszakítja az áramkört, ez csak ennyi.
-
zörgö
tag
válasz Kernel #58044 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszát.
Esetemben adott egy
-nem működő fagyasztó szekrény.(gépezet nélküli)
-ennek műanyag a belseje
-a doboz fűtését szeretném +20c°ra megvalósitani külsőleg.
Lényeg olyan fűtés beszerelni ami működhet akár órákig anélkül hogy a műanyag olvadás ne fordulhasson elő. -
Bile Demon
őstag
válasz Sokimm #58032 üzenetére
Én már próbáltam sütőben hőálló matt fekete festéket ráégetni (Gorenje, hőlégkeveréses).
A sütőnek semmi baja nem lett, már a következő sütésnél se volt szaga.
Ellenben erősen füstölt, lángot nem láttam. Panel 3. emeletén necces volt!
Bár így utólag visszagondolva, lehet, hogy nem is a festék volt, hanem az olaj a hűtött féktárcsa belsejében... Kívül lepucoltam festés előtt féktisztítóval, de a belsejére nem is gondoltam.Bruhe
-
macilaci78
nagyúr
válasz imibogyo #58047 üzenetére
Egy pad alá betolható fa ládába raknám a szirszarjaimat a szerszámaimmal együtt. A legtöbb szerszámnak megvan a maga doboza, de szortimenterből csak pár kisebb van OBI, Praktiker kínálatából, meg egy kétoldalas nagyobb a Jyskből. Mondanom sem kell, hogy a Jysk-es rögzítőfülei szétjöttek, a kicsik meg nem egyformák, egymásról lecsúsznak.
Egyformát szeretnék, ami a rövid élén is meg tud állni, vagy összecsatolható és egyben ki tudom venni. Van olyan, amiből csak 1-1 darab van, van, amiből sok. A sokból teszek annyit a szortimentbe, amennyi fér és simítózáras zacsiba a többit egy dobozba, majd utántöltöm. De tényleg minden szarom van már...Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
válasz macilaci78 #58046 üzenetére
Én egy helyi (hódos barkácsbolthoz hasonló) üzletben vettem ilyen átrendezhető és elég nagyméretű koffereket, ha jól rémlik 3000 Ft-ért darabját (inkább alatta volt az, de nem emlékszem biztosan). Eddig beváltak. Majd ha lesz fölös pénz, akkor veszek még vagy 10-et és egy ilyesmit szeretnék összerakni belőlük.
-
macilaci78
nagyúr
Összecsatolható szortimentet hol lehet kapni? Fontos lenne a variálható belső tér: dübelek, csavarok, alátétek, csatlakozók, kábelsaruk sokféle méretben mennének bele.
Csavarok 10 mm hossztól 100 mm hosszig, dübelek a 4×30 mm-től a 12×100 mm-ig, stb...Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Kernel
nagyúr
válasz vitezlejszlo #58041 üzenetére
A szegélyben lévő mágnes talán legyengült, bár nem nagyon szokott, hamarabb elhasználódik a műanyag. Ezért is lehet kapni külön, már amelyikhez. Van sok üzlet, csak egy példa:
http://bolthely.hu/orczy/fokat/4d6249c1e6723_Ajtogumi_Magnesgumi
-
Kernel
nagyúr
W1209 termosztát.
http://www.imbvadkert.eu/files/30/289/xh-w1209_hofokkapcsolo.pdf
Konkrétan ki is próbáltam, egy álló ajtós fagyatószekrényt 5 °C normál hűtésre állítottam be. Technikailag működött, de a fagyasztó talán mégsem erre lett tervezve, a kondenzvíztől lucskos volt a párologtató, talán be is penészedne, ha állandóan ilyen nyirkosan lenne használva.
De egy próbának elment, utána a termosztátot felhasználtam egy gázkonvektor szabályzására:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_61280-61280.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_61290-61290.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_61291-61291.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_61293-61293.htmlA termosztát érdekessége, hogy 125 V AC relével kaptam én is, mint sokan mások, bár létezik belőle 250 V-os is. De először fel sem tűnt, ezzel kapcsoltam a fagyasztó kompresszorát. Nem égett be az érintkezője, működik azóta is:
-
zörgö
tag
Szép napot kívánok mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni,
Van egy nem működő álló fagyasztó szekrényem aminek a hőmérsékletét +17, +21c° ra szeretném beallítani ami ideális a húsok füstöléséhez.
A fűstöt hideg- füst generátor biztosítja aminek a füst elvezető csöve van a fagyasztó szekrény oldalához csatlakoztatva ennek átlagos hőmérséklete +10—11c°.
A belső felület műanyag.
Mérete 160*40*40cm. -
alcsa
senior tag
válasz vitezlejszlo #58041 üzenetére
Nincs valami a hűtőben ami megakadályozza a könnyű becsukódást? Talán nem jár már olyan könnyen a sín, és egy pontban már nem csúszik s visszanyomja.
Azt az arduionos cuccot szívesen megnézném
-
vitezlejszlo
őstag
Sziasztok
Még nem gányolás, de az lesz a vége.. SEGÍTSÉG
Van egy beépített hűtőm, aminek az ajtaja előtt a szekrény ajtaja van, amivel egy sinen össze vannak kötve, tehát a klasszikus megoldás, ha nyitom a szekrényajtót, nyílik a hűtő ajtaja is.
Namost. Pár hete azt vettem észre, hogy a hűtő ajtaja nem zár be, ha csak űgy meglendítem az ajtót, hogy csukódjon be. Gyakorlatilag visszapattan, és emiatt nyitva marad egy centire. Eddig - meg szerintem más hűtő is - ha meglendíted az ajtót, akkor az nem nagyon pattan vissza, hanem becsukva marad, meg még jól rá is szívja magát, hogy alig lehessen kinyitni. A külső ajtó se ér hozzá a szekrényhez, tehát nem az akadályozza meg, hogy rendesen becsukódjon.. a hűtő oda van csavarozva a szekrény oldalához, tehát nem az van, hogy esetleg hátrébb mozdult vagy ilyesmi...
Van ötletetek mit nézzek meg, mi miatt lehet ez a jelenség? A hűtő amúgy jól hűt, más baj nincs vele.
Már ott tartok, hogy arduinóból barkácsolok egy hőmérőt meg egy zárás érzékelést, és ha nyitva marad 5 percig, akkor kapjak róla emailt
Köszi
-
Kernel
nagyúr
válasz Submarine #58037 üzenetére
Azt levágni, illetve feszegetni lehet, ha jól emlékszem, utána felrakni egy rendes csavarost. Ami a jövőbeni szereléseket is megkönnyíti.
A képen látszik az egyik légtelenítő csavar, de elvileg van egy másik is feljebb, ahol az utastérbe megy a fűtőcső, a gumiba integrálva egy peremes műanyag csavar. Azt is ki kell tekerni, különben a feltöltés problémás lesz.
Értelemszerűen addig kell tölteni a folyadékot, míg a felső lyukon kicsordul. Lezárás és járatás után pedig rátölteni, ha csökkenne a szint.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sokimm
senior tag
válasz customer114 #58033 üzenetére
Sütőbe beférne (mint egy kis pulyka ), de kb 15x10x10cm kb.
A hőlégfúvótól azért félek, mert nem egyenletes (és nincs is itthon, csak gázpáka a kazánhoz ). Vagy hülye félelem ez? -
Submarine
senior tag
Sziasztok!
Hűtővíz csere nekem is aktuális.
Egyrészt tuti több mint 3 éves, és fingom sincs ki és mikor cserélte utoljára, valamint van egy nagy flakon új fagyállóm is elfekvőben, ami túl van a szavideje felén.
Ráadásul 0,05-0,06V-ot mértem a leírás alapján.
Viszont leeresztőcsavar nincs, a bilinccsel meg nem tudok mit kezdeni:
[kép]
Az alsón is ugyanilyen van, csak ezt könnyebb volt fotózni.
Hogy a csudába kell ezt szétszedni? Ez valami egyszer szerelhető, gyári cucc?
Ez egy Fiat Punto III, [itt a robbantott ábrája]
Van itthon hasonló méretű awab, de lehet inkább elviszem valami írástudóhoz.Meg ha már autókázunk, új aksit is vennem kellett. A régi nóném gagyiról le voltak flexelve a kiálló permek alul, de az újat annyira nem akarnám szétcseszni a gari miatt. Így meg nem igazán fér el a tartóban, feszítik egymást a műanyagok. Érdemes ezzel kezdeni valamit?
[kép]
Talán a két rövidebbik végén kivágom alul a tartót, vagy simán csak levágjam a déli végét? Vagy hagyjam a pitsába? Sok vizet nem zavar.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz bitpork #58026 üzenetére
Igazából, csak donor lesz az épülő kis munkagépemhez.
És most épp a bontási fázisban vagyok. A belsejével már régebben haladtam, most a "külseje" következik. Mondjuk az vicces volt, ahogy most átálltam egyik háztól a másikig ilyen belsővel.
Eddig úgy volt, hogy nulláról építem fel a gépet, de ma rányúltam egy félig kész traktorvázra 40k-ért, és ez lesz az új irány. Persze a kiegészítők és az alap felépítés az nagyjából marad a tervhez hasonló, csak éppen "traktorosabb formában".
(#58028) Sokimm: amikor kicsi volt, akkor egy Isuzu Gemini volt. 20k-ért nyúltam rá a szomszédtól.
(#58029) Thorus: engem is elkapott ez az érzés...
(#58030) bitpork: ez azért egy "kicsit" komolyabb szerkezet, mint az enyém.
[ Szerkesztve ]
-
Thorus
aktív tag
válasz Sokimm #58032 üzenetére
Ha van a környéken akkor a gázos hőlégbefúvó segítségével próbálnám meg. Régen az ipari lakkot ilyennel sütöttem rá a fára.
Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Sokimm
senior tag
Házilag hogyan oldanátok meg a festék égetést a felületre? (300 C-on kellene rásütni a felületre, egy MOTIP-ot).
A sütőbe nem igazán tenném, pláne, hogy jön a karácsony, és a mézeskalács ne legyen festék ízű.
Gázlánggal meg nem "egyenletes" a sütés.
Van infra lámpám, szerintem több mint 200 C, de nem tudom szabályozni (se ellenőrizni) a hőmérsékletét.
Bármilyen tippet elfogadok! -
cinemazealot
addikt
válasz imibogyo #58025 üzenetére
Majd olyan képet is kérünk, amelyiken valamelyik cimborád lengedezik az antennán.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Thorus #58019 üzenetére
Értesz a fához?
Fenyő és fenyő közt van különbség. Az egekig magasztalt vörösfenyő és borovi fenyő kb tízszer annyi nedvességet vesz fel, mint a szarra se becsült luc, ez a vetemedésben, méretváltozásban is meglátszik. A keményfák közül a bükk is kimondottan hajlamos a méretváltozásra szemben mondjuk a tölggyel, dióval. Persze a bútoripar ettől függetlenül szereti a homogén szerkezete miatt, mert így minden irányban arányosan, tervezhetően változik a mérete, ami egy bútornál még nem gond, de egy parkettánál okozhat meglepit.
Emellett sokan elkövetik azt a hibát, hogy a falapokat csak az egyik oldalukon kezelik le, ami hiba. A száradó felületkezelő elhúzza az anyagot. Egy betonra ragasztott lépcsőlapnál ez persze nem gond, mert a beton megtartja, de egy alaplap aligha.Borovi furnéros forgácslap kb 10 k/m2 táblában. Élfurnér, vagy még inkább élléc körbe, akármelyik lapszabászat megcsinálja. Ha van türelmed, akkor a szögletes kivágásokat egy fúró és egy ráspoly segítségével magad is megcsinálhatod.
Ettől még egy cseresznye, vagy dió furnéros lap olcsóbb is.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
válasz cinemazealot #58021 üzenetére
néhány hónapja megvettem....
Erre akartam célozni én is. Hogy a legtöbb faanyagon, amit (főleg vidéki kis telepeken, amihez én is hozzáférek) meg tud venni az ember, azon előző nap még a rigó fütyült. Odamentem a tüzépehez, hogy van-e szárított fája és csak nézett rám borjú az új kapura...
Épp ezért (ÉN) két utat látok általánosságban az ilyen fák felhasználására. Vagy baromi gyorsan bedolgozza az ember, póruszárással a végén, ezzel egy kvázi állandó belső szerkezetet biztosítva a fának és minimalizálva a későbbi vetemedést (vagy annak egy jó részét), vagy hagyja az ember rendesen kiszáradni (és elvetemedni) az anyagot, majd a fa alakját korrigálva használja azt fel a későbbiekben.
Az utóbbi a helyes megoldás természetesen, de a legtöbb cuccom, amit az első megoldással készítettem is még mind egyben vannak, szóüval nagyon hibás nem lehet az a megközelítés sem.
Amíg a fővárosban laktam többször vettem szárított fát, azokkal nem volt gondom soha sem, de most már nem nagyon férek hozzá minőségi alapanyaghoz (vagyis hát hozzáférnék, de az már anyagilag nem éri meg nekem, főleg mivel csak kis hobbi projektekhez kellenek).
(#58022) Dani_kp: bátor ember vagy...
De maximálisan topik-ON.Holnap majd én is fotózok, mert haladtam a traki projektel is... Nem sokat, de végre megindult valami. Sok topikba való dolgot tudnék fotózni (lökhárító bontás bozótvágóval ( ) meg ilyenek, de ma is annyira elmerültem a munkában, hogy végül egy képet sem készítettem.
[ Szerkesztve ]
-
Dani_kp
addikt
Az ígért képek a létrajavításról .
Nem a legszebb, de tökéletesen ellátja a funkcióját. Előtte egy kék műanyag volt ott, amiről sajnos nem csináltam képet, ugyan csak egyik oldalt volt eltörve, de a "biztonság" kedvéért, egyformára csináltam, mind a két oldalt.
A kék műanyag szegeccsel volt rögzítve, én viszont 5 cm hosszú hatlapfejű M6-os csavarral, alátétetekkel és önzáró anyával rögzítettem a fém + fa kombót.Alapanyag:
- 2 L alakú vas
- 1 méteres, 1x1 cm-es fenyőléc
- egy marék riser.
kép
kép
kép
képA gérbe vágás bagolyszemre történt .
Még nem döntöttem el, de valószínű, hogy leflexelem a csavarok végeit, mert így nem túl biztonságos .
A létra ingyen volt, ezen felül az anyagköltség, ~800 ft volt.
[ Szerkesztve ]
https://ingatlan.com/33821564
-
-
imibogyo
veterán
válasz Thorus #58019 üzenetére
Nekem nem volt anno a fenyővel sem gondom...
Sőt van a linkelt gépek között olyan projekt, ami már vagy 3 éve megvan (ITX V2.0) és még mindig semmi baja sincs. Szerintem csak annyi a trükk, hogy amikor kicsomagolod, gyorsan fel is kell dolgozni (pár nap maximum) és minél előbb igény szerint páccal/lazúrral lekezelni (ha "színt" szeretne valaki) és/vagy lakkal lezárni. Persze ez csak személyes vélemény, lehet csak szerencsém volt az anyagokkal.
-
Thorus
aktív tag
Tegnap sikerült megvennem az új számítógép házamat.
Most már csak össze kell raknom és jobb kialakítással mint az előzőt.A fával minőségi gondom most már nem lesz elvileg mert bükkből lesz. Az elsőt a ragasztott fenyő lapokból csináltam és a legrosszabb. A csomagolásból kivéve 1 hét után teljesen deformáltak lettek hála a száradásnak. Bükk lépcsőlapnál elvileg nem lesz de legalább 1 hétig száradni fognak.
Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz kriszpontaz #58013 üzenetére
Az oké, de hova dugom az alaplapon ha ott csak USB 2.0 header van?Tárgytalan, látom pont erre linkelt megoldást a fórumtárs. Egy random nem használt foglalat takaró elemét kivéve vissza tudom vezetni azt a kábelt a házba és arra kötöm.
Mondjuk érthetetlen, hogy ha USB 3.1 portok kerültek az alaplapra, akkor header miért nem... tudom nem mai lap már, de akkor is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #58012 üzenetére
Fordítva, a tiszta fagyálló még nem vezet, viszont van bizonyos korrozív hatása, amit inhibitor gátol, egy ideig, védőfilmet képezve a felületeken.
Túlhasználatnál kezdődnek a problémák, amikor már romlik a védőhatás. Ekkor kezd rozsdálni, fémionokat beoldani. Emiatt viszont elektrolittá válik, így lehetőség nyílik az elektrolízis további romboló hatására is.
Ebből a logikus következtetés: időben kell fagyállót cserélni.
Lényegében ezt írtam korábban is, csak most rövidebben összefoglaltam.
-
kriszpontaz
veterán
válasz Stauffenberg #57999 üzenetére
Vásárolsz kedved szerint ezek közül. [link]
-
Sokimm
senior tag
Tiszteletem Uraim!
Off kérdés, de nagyon nem találom azt a forrást, ahonnan tájékozódtam régebben.
Autóba alu cuccokkal, műanyag T idomokkal volt gondom (elrepedt a műanyag), és rézzel helyettesítettem (nem közvetlen érintkezik az alu-réz, hanem csöveken át).
Glikol-alu féle folyadék van benne, és úgy olvastam régen, hogy ha elöregszik (vagy összejátszik a két fém?), akkor elkezd elszíneződni a folyadék (barul). Ez hogy is van?Bármilyen útbaigazító linket, tanácsot, véleményt köszönök előre is!
szerk: Gyula! Tetszik a kulcstartód!
[ Szerkesztve ]
-
Top cat
addikt
válasz Gyula84 #58009 üzenetére
Egy ilyennel vageszabb lenne
-
cinemazealot
addikt
válasz trialboj #57998 üzenetére
Talán az erősítő végfok valamelyik kondenzátora öregedett el? Nekem egy régi RFT erősítőm csinált így. Sokszor elhalkult, aztán ha a hangerő szabályzót hirtelen fel majd lecsavartam, akkor rendbejött... néhány másodpercre. Kernel mester majd megmondja, ő vágja a témát.Shit, nem lapoztam...
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz trialboj #57998 üzenetére
Foglalkozni kell vele, az idő pedig pénz. Ilyen hibák megtalálása még sok év tapasztalat után sem mindig magától értetődő.
Vagy néha egyszerűbb, mint hinné az ember, mondjuk csak szakadozik egy hangszóró, az is képes hasonlót produkálni. Vagy belül valami.
-
Kernel
nagyúr
válasz Submarine #58000 üzenetére
Tudomásom szerint a csatlakozó az ugyanaz.
Mármint a csatlakozó mérete ugyanaz, de plusz két érpár szükséges a sávszélesség növeléséhez, anélkül nincs USB 3.0 átvitel.
-
Submarine
senior tag
válasz Stauffenberg #58001 üzenetére
Legegyszerűbb megoldás, és még topic on is lesz:
Az egyik odd helyre bevágsz egy kis téglalapot és egy sima usb hosszabbítóval hátulról előre viszed a 3.0-át.. -
Submarine
senior tag
Ez így mégsem az igazi amit írtam, nem lehet csak úgy összedugni őket..
Ezeket kellene összehozni, de átalakítók is vannak:[ Szerkesztve ]
-
Submarine
senior tag
Ha csak a hátlapodon van USB3 sztem valami ilyen madzaggal kellene megoldani, és az előlapra (belül) vissza vezetni:
(Akasa AK-CBUB12-30BK)
ennek "anyás" az egybe oldala ami újabb alaplapokon is van, már csak az előlapról jövő dugót kellene lecsekkolni (a 2db 2.0-t), sztem kompatibilisek, de valszeg lesz itt aki jobban tudja.Vagy előlapi bővítőket is találni, leginkább fdd méretben, meg belső kártyát, úgyhogy sztem létezik olyan is ami neked a legjobb lesz. Nincs olyan eget rengető áruk.
-
Stauffenberg
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen GPS-t vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl