- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
bitpork
nagyúr
válasz Speeedfire #59499 üzenetére
Nekem gyári van, de nem egy nagy izé.
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
Speeedfire
félisten
Ezt a kompresszort ismeri valaki? Nem pénz érte, viszont nem tudom, hogy milyen lehet. Vagy az ilyen tartály nélküliek felejtősek?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Dani_kp
addikt
Nem pont ide tartozó kérdés, de vettünk most egy kertesházat, ahol, egy részen murvakövet akarunk letenni. A kérdésem az volna, hogy alá geotextíliát vagy sima fóliát tegyek?
Én az előbbire gondoltam. De szeretném tudni a Ti véleményeteket is, pro illetve kontra is jöhet.Mivel van rajta egyéb teendő is, és jómagam fogom megcsinálni, ezért képekkel bemutatva szívesen megosztanám veletek, ha van rá igény. Mivel rengeteg a terv és kicsi a büdzsé, ezérz sok újrahasznosítás lesz majd.
[ Szerkesztve ]
https://ingatlan.com/33821564
-
hegegabi80
addikt
válasz imibogyo #59488 üzenetére
Azt már most nyugtázhatod, hogy nem lesz úgy se tökéletes az elrendezés, ahogyan írtad is.
Mi kb 3 éve újítottunk fel, minden szobába nappali pl tettem plusz csövet tv-khez. Dugalj szinte minden falon van 1 vagy 2 db. Ezeket szépen előre én is megterveztem mi, hol hová kerül stb. Nos ezekből pl van vagy 3-4 darab, amit még egyetlen egyszer se használtam, viszont volt ahová még elfért volna.
Sajnos majd úgy is ha beköltöztetek akkor az élet adja meg, mit hová lett volna még jó tenni. De hát ez ilyen, a kertes háznál meg sosincs vége, ha teherautóval tolod bele a pénzt akkor is kevés lesz, mert mindig van mit csinálni (szerencsére). -
macilaci78
nagyúr
válasz imibogyo #59490 üzenetére
OBI-ban vettem 15-20 éve egy 10-es elosztót az íróasztalhoz, és volt, amikor ki kellett húznom valamit...
PC, monitor, hangszóró, lámpa, ledtáp a billvilágításhoz, telefontöltő, akkutöltő, usb odd tápja, usb hdd tápja voltak fixen bedugva...
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
Félre értés ne essék egy milliomod másodpercre sem a te érdemeidet akartam elvitatni, vagy az enyémeket (amik nincsenek is ) felértékelni. Csak pusztán azt látom, hogy míg mondjuk 5 éve elég volt nekem is az íróasztalom körül a 6-os elosztó, ma már kettő darab 6-osat használok ott ahol most lakunk átmenetileg (szar a villanyszerelés, de nagyon) csak az asztal körül és kezdek ezekből is kifutni... Ezért szeretnék jól tervezni...
Az biztos, hogy most megpróbálok megfelelni az aktuális igényeknek és még tettem is rá 1-2 lapáttal. Na de hogy mi lesz 10-30 év múlva azt nem lehet tudni...
Lehet, hogy az a mennyiség ami most teljesen kiszolgál egy családot, az lehet, hogy 10-20 év múlva kevés lesz... De még az ellentétes oldal is elképzelhető (gondoljunk csak a nagyon komoly integrálódásra és az eszközök univerzalitására (pl. a telefonokra, amik ma már sok-sok embernek egy eszközben helyettesítenek legalább 5-10 másik eszközt például a fényképezőt, otthoni szórakoztató eszközt (zene / film, nekem is erről megy a műhelyben a hangrendszer), magát a vezetékes telefont, okos otthon vezérlőt, játékgépet stb...
Lehet 50 év múlva egy házban elég lesz 10 konnektor, vagy egy sem, mert sok eszköz vezeték nélküli töltésű lesz és mondjuk csak az autóhoz stb.-hez kell egy fix "konnektor". Ezt soha sem lehet ennyi időre előre tudni... Csak annyit tudok tenni, hogy próbálok egy reális mennyiséget belőni. 30 év múlva majd beszélünk újra, hogy összejött-e vagy sem...
-
imibogyo
veterán
Nekem ezzel az elrendezéssel két konnektor között 1,5 méter lesz a legnagyobb távolság. Evidens módon ettől függetlenül kell majd egy-két túlfeszvédős hosszabbító nekem is (rejtve), mert mondjuk egy számítógép mellé nekem kell vagy 8-10 dugalj amit elég nehéz lenne esztétikusan a falon megoldani, főleg mivel lehet egy év múlva már máshol lesz a gép...
(#59487) macilaci78: nekünk ez most nem opció sajnos nem tudunk élni a házban mielőtt felújítunk, így elsőre próbáltam meg mindent a jó helyre tervezni és tenni (jó ez már nem a legaktuálisabb tervem, azóta még történt változás bőven pl. egy jó plusz 100 m2-t kapott a műhely és egy új tetőteret, de most nincs időm újra kimentegetni a képeket a tervből), vagy ahol meg lövésem sem volt, hogy mennyi lesz az elég, oda pedig túlbecsülni inkább a szükségest.
Maga a ház 110 m2 + a műhely 45 m2 + a fészer 61 m2 (ide is jön ugye szalagfűrész meg ilyenek), szóval van/volt mit villanyszerelni és még lesz is, de most az első a minél előbbi költözés, remélhetőleg nem húzza át az élet a terveinket megint és 1-2 hónapon belül tényleg költözhetünk.
DE majd lakva kiderül, hogy mit gondoltam jól, vagy rosszul. Élve ismerszik meg a ház. Apum villanyszerelő, tehát ha módosítani kell valamit, amellett, hogy én is megoldok sok mindent, még tudok is kihez fordulni. Nem halok bele, ha valahol újra kell majd tervezni az elrendezést. 100%-osan kész ház meg úgysincs.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz imibogyo #59484 üzenetére
Mi 2 év bentlakás után újítottunk fel, elég alaposan átgondoltuk, mit hova, így az 58 m2-en szerintem 20-24 aljzatunk van összesen, amiből van pár, ami csak a biztonság kedvéért van ott, mert a bútorzat még nem végleges.
A számítógép és mellette a szekrény nyitott polca kapott egy-egy túlfeszvédős elosztót, több elosztó, hosszabbító nincs a lakásban használva. Ez a kettő pedig felcsavarozva a bútorra nem látható helyre, a kábelek kötegelővel összefogva, nem lóg semmi a földre.
A célgépek nálunk is kaptak dedikált aljzatot: mosógép hozzáférhető helyen, ha áramtalanítani kellene hirtelen, sütő, tűzhely fix bekötésű, hűtő maga mögött, éjjeli lámpák, PC, médiasarok, nas/router/modem, telefontöltő, porszívó.
-
imibogyo
veterán
válasz macilaci78 #59483 üzenetére
Én is most ("ha már egyszer csinálom, akkor csináljam jól" alapon) minden egyes helyiségbe ahol ez kiadta, oda falanként 3-3 darab dupla konnektort tettem fel, vagyis egy szobában átlagosan 20-24 aljzatom van. A konyhában is pl. 60 centinként lesz egy dupla konnektor (összesen 10 darab dupla, vagyis 20 darab) és ezek csak azok amik látszódnak és hozzáférhetőek, mert minden egyes beépített eszköz (mosogatógép, sütő, főzőlap) saját rejtett betáppal rendelkezik. A műhelyem még durvább lesz, ha egyszer végre eljutok oda. Szerintem ez kimeríti az "elég" fogalmát.
-
hotkar
aktív tag
válasz MrDerekas #59480 üzenetére
Pontosan úgy működik, mint a túlfeszültség-levezetős elosztó: van egy kettős dugaljad a falban, az egyikbe megy ez a túlfesz. levezető, a másik (meg még azok, amik egy áramkörön vannak, és nincsenek messze) védve van.
Csak kényelmetlen, mert elfoglal egy helyet, és én még nem láttam olyan lakást, ahol elegendő konnektor lenne
-
MrDerekas
addikt
válasz kelna91 #59477 üzenetére
"konnektroba kell dugni, de nincs aljzata, hanem állítólag védi azt a kört"
Nekem, nem szakmaiként, olyannak tűnik, mint a láthatatlanná tévő köpeny.www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
kelna91
senior tag
A fi relét tudom, ettől függetlenül akartam már régebb óta.
Abból a doksiból én úgy értem, hogy B-C akár egyben is (kombóvédelem) mehet a villanyóra mögé, és ez véd a kétféle közvetett villámcsapás ellen. A D meg megy az aljzatokhoz, illetve védett elosztóként épül ki, valamint megy egy védelem a koax kábelre (más nem jön be). Teljes villámvédelem, azaz villámhárítózás nem jöhet szóba, mert társasházban lakom. Vagy már a fent leírt is nagyon drága lenne? Mennyi egy ilyen B/C túlfeszlevezető? Árukeresőn nem találtam.
-
pjen
félisten
válasz kelna91 #59477 üzenetére
Fi relé hasznos,de a tulfesz védelemhez nincs köze.A B-c védelmet villámhárítóval együtt szokták beépíteni.Teljes védelem nincs,kábel Tv, telefon sok helyen bejöhet a túl fesz.Vegyél túlfesz védős elosztót,szünetmentest,és kössél biztosítást.Egy komplett villámvédelem ára aránytalanul magas.
-
kelna91
senior tag
válasz Reggie0 #59475 üzenetére
Köszi, srácok, így már nagyjából értem!
Szerintem megcsináltatom, amúgy is felújítás lesz, és kéne egy fi-relé is. Jó, hogy felmerült ez a téma, mert amúgy lehet, hogy nem jut eszembe időben.
Most eszembe jutott, hogy még régen vettem a Lidl-ben egy olyan túlfeszvédőt, amit a konnektroba kell dugni, de nincs aljzata, hanem állítólag védi azt a kört, amiben van. Ez igaz?
-
Reggie0
félisten
-
kelna91
senior tag
válasz #33253120 #59421 üzenetére
Ezt magyarázta nekem egyszer egy villanyszerelő barátom, de olyan bonyolultnak tűnt, hogy azt hittem, ő nem ért valamit, pedig én.
Hogyan kell elképzelni ezeket a fokozatokat? Ezek olyanok kb. mint egy kismegszakító? Miben különböznek? Az általuk védhető túlfesztartományban?
A jelenlegi helyzet nálam: régi építésű lakóház, aminek azonban két éve teljesen kicserélték az elektromos hálózatát, nekem a villanyórámat is áttették kívülre. Szerinted építettek be A szintű védelmet (Budapest)? Ez mennyire hülye kérdés egy tízes skálán? Ha van, akkor hova van beépítve, és mit kellene látnom?
A lakás hálózata is újra lett húzva 4-5 éve, és villanyszerelők szerint minden faszán lett megcsinálva, rézvezetékkel. De nálam feszültségvédelem nincs, viszont lesz új gépem, és amiatt szeretnék. Ha veszek egy védett elosztót, megyek azzal bármire? Vagy hívjak szerelőt, és csináltassam meg a B+C+D fokozatokat? Vagy hagyjam az egészet, és kössek egy jó biztosítást™?Vagy egy UPS? Azt amúgy is tervezek az adatvédelem miatt meg mert egy köcsög lakó néha viccesnek találja egy-egy pillanatra lekapcsolni a ház tűzvédelmi főkapcsolóját. Még nem vertem agyon a letépett karjával, csak azért.
-
imibogyo
veterán
válasz Essejó #59468 üzenetére
Plazmavágóval a legegyszerűbb...
Nem írtál költség és eszköz limitációt...
-
Pete55555
addikt
válasz Essejó #59468 üzenetére
Koronás fúró amit keresel.
Figyelj, hogy fémhez valót vegyél....Szeretem leracsniztatni...
-
Felnikupakot hogy tudnám rögzíteni a középfuratba, ha a körmös megoldás nem működik? Amit vettem a régi törött helyett, méretileg pont passzol, csak a körmök túl rövidek, a furatba kapaszkodnak, nem a mögötte lévő vállba, így bármikor kiugorhatnak a helyükről. Ragasztás nem jó, ha esetleg gumishoz kell mennem.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Essejó
veterán
Sziasztok.
Egy 200 literes fém (acél lemez?) hordóba mivel tudok 3/4"-os vagy 1" lyukat fúrni?
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
creation
senior tag
Mai gány:
Megyünk 3D bemutatót tartani suliba... Kellett valami Show elem... Kapott a quadcopter egy új vázat
Nakedcopter lett.
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
Kernel
nagyúr
válasz dewil666 #59463 üzenetére
1 A-os valószínűleg elviszi, ezt pontosan nem lehet kiszámítani, mert nem lineárisan csökken az áram, csak feltételezhető, hogy annyi elég neki, vagy akár kisebb is. Legjobb lenne ellenőrizni egy multiméterrel.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
dewil666
őstag
Sziasztok!
Van 2 darab 10cm-es pc ventilátorom amit szeretnék 9V adapterrel üzemeltetni.
A ventikre ez van írva: 11.8V, 0.57Amp.
Hány amperes adapterrel tudom biztonságosan üzemeltetni?KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
törölt tag
Ja igen. Az ilyen helyi hülyeség.
Vannak ilyen vicces dolgok.
Itt pl tavaly építettünk PVT alapon, rendszerengedélyes elemekből csoportos mérőhelyet, (kb 1.2M anyagköltség) az itteni áramszolgáltató szerint mivel az elemek külön-külön rendszerengedélyesek a komplex egység is az, ha betartjuk a kiadott mérőhuzalozási ajánlásokat. Erre mondja egyik főnököm, hogy más régióba is kellett volna gyártani hasonlót, de az ottani szolgáltató szerint csak a gyártó által összeszerelt módon lehet csak rendszerengedélyes. Pedig ugyanolyan villany folyik rajta. -
törölt tag
Én nem is írtam ilyet.
Én kb azt írtam, hogy:
Ha az áramszolgáltatói javaslat az, akkor az A elhagyható, B+C kerül a lakáselosztóba, D pedig vagy bekerül a dedikált dugaljak alá, vagy a megrendelő felelőssége valamilyen bedugós védelemmel.
De ez csak a túlfesz, ami sok esetben villámból jön, ezért ha az elektromos tervezés azt mondja akkor kell mellé villámvédelem is.
Nem írtam konkrét termékről.A "nem szoktunk" pedig szerintem nem szabvány. Azt fogjuk beépíteni amit az adott helyre kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #59434 üzenetére
Bár én gyakorlatilag csak az ügyfelekkel találkozom (ők fizetnek nekem, nekik utólag térít a biztosító), ilyet soha nem hallottam, hogy a hálózattal vagy bármi kibúvóval foglalkoznának.
Védőföldes rendszer igénye már ott értelmetlenné vélik, hogy legtöbb elektronikai készülék kettős szigetelésű, ahol nincs is jelentősége a védőföldnek. Ráadásul csak az esetek egyik (nagyobb) részében indul ki a hiba a tápegység irányából, illetve lehetnek ívnyomok stb.
Más esetben a telefonvonal, modem stb. irányából (vagy irányába) húz az ív, mennek tönkre alkatrészek, vagy ott van még a központi antenna is. Villámvédelmi eszközök használatára sem köteleznek. Ennyi a lényeg szerintem:
– Kötvényben szerepeljen az elsődleges, illetve másodlagos (induktív) hatás.
– Szerviz igazolja a villámkár tényét.Kárszakértő előzetesen járuljon hozzá, legalább szóban, hogy lehet menni a szervizbe, ezt szoktam javasolni, ha valaki fordítva akarná. De volt már olyan, aki tényleg fordítva csinálta, az is elment, már nem tudom, melyik biztosítónál.
Egyébként mindegyik ismert biztosítóval és több kisebb névvel is találkoztam már ilyen szempontból, nem szoktak problémázni. Közvetve hallottam már vissza, hogy nekik ez amúgy is csak aprópénz, a nagyobb ügyekre koncentrálnak inkább.
Ettől függetlenül előfordulhat, hogy gyanús esetben egy másik szerviz vagy szakember véleményét is kikéri a kárszakértő, volt már ilyen is.
(Egyébként nincs szerződésem cégekkel, vagyis nem javítok garanciális gépeket, legfeljebb készpénzért azt is, ha elvesztették a papírját.)
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
törölt tag
Pedig nem. Lehet rakni D-t akár minden dugalj alá is, de jellemzően azt kéri a megrendelő, hogy a védendő fogyasztókhoz ő telepít valamilyen bedugós védelmet. Mert bizony ennek költségvonzata is van.
A szerződésben benne van minden.
A villámvédelem szükségességet pedig nem én állapítom meg, hanem az elektromos tervező. -
veze
őstag
válasz #33253120 #59437 üzenetére
Akkor ez visszafelé is igaz? A jó sz@rócska vezeték előny , mert az adott pillanatban nem tud átjutni annyi energia rajta, mintha penge jó új rézvezetékek vannak
Ha levezetni nem tudja, akkor odavezetni se
egyébként én is jó húsz éve nem fizetek biztosítási dijat, helyette azt elkülönítem és már hétjegyű szám lesz, Eddig üvegkárt kellett csak fedeznem belőle kb 35ezer forint értékben. A többit csak ellopták volna tőlem ...[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
Mondjuk így, hogy mondod, tényleg érdekes, hogy telefonon akarták megkötni, és nem is nézték, hogy milyen állapotú az ingatlan.
(azóta megkötöttük, még nem tudom mikor (remélem soha) lesz rájuk szükségünk)
Mit mondanak majd: "ez nem ilyen volt a telefonon elmondottak alapján"?
-
pjen
félisten
én először at OTP garanciánál voltam,ott volt egy nagy üveg káro,szó nélkül fizettek.Aztán egységesítettünk,minden Allianz.Becsapott egyszer a villám,nem hozzánk,másodlagos villám kár,vittem a számlát és a nyilatkozatot,szó nélkül fizettek.Egyszer beáztunk mert a vihar levitt egy kúpot,kijött egy fazon,megnézte,mondott egy árat és megegyeztünk.Mért kell ezt telefonon intézni,hozzám nemrég is ki akart jönni az üzlet kötő.
#59437) T_chris:Ezért érdekelheti a biztosítót, hogy a biztosításkor általad vállalt feltételeknek mennyire feleltél meg ha esemény történik.Ez a lényeg,Te kötöttél egy biztosítást AL vezetékekkel,villámhárító nélkül,egy összegért,nyilván ez kevesebb lenne,ha lenne villám hárító,rács az ablakon,riasztó,stb.Az üzlet kötő a mindenkori állapotnak megfelelő biztosítást fog kötni,ha ez az állapot nem változik,a feltételek sem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ez igaz, viszont figyelembe kell venni a vezetékek vezetőképességét is túlfeszültségvédelem esetén.
Ahogy egy 3/8"-os slaggal nem lehet tüzet oltani, úgy a védővezetőn ha adott pillanatban nem tud átjutni annyi energia, amennyit a túlfeszültséglevezető le akar vezetni, akkor az nem megfelelő működés. Ezért érdekelheti a biztosítót, hogy a biztosításkor általad vállalt feltételeknek mennyire feleltél meg ha esemény történik.
-
biker
nagyúr
Uniqa, techno öko full extrás csomag.
barátomnak is az volt, fizettek is a gépére mikor tönkrement villámtól.
Nekem a hűtőben az üvegpolcot fotó+email alapján fizették, mikor repedt lett, villám itt még nem jártElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Sokimm
senior tag
A szétsült elektronikai eszközökre vonatkozik a bizti hisztim, és nem feltétlen villámtól.
A földelés meg egy példa volt, amibe beleköthet a biztosító, ha úgy szottyan kedve.
Nincs konkrét névnélküli elutasítás, csak felajánlották +4000 ért a 500.000 értékig az elektronikai cikkekre vonatkozó (ingóság) "villámvédelem" biztosítást, amire rákérdeztem, hogy mire is "érvényes", majd mivel nem tudott normális, nyomtatott (pdf, és nem telefonos elmondás alapú) dokumentumot adni a szakmai részről (hogy milyennek kellene legyen, vagy maradhat olyan is amilyen, stb) én álltam el ettől a bónusz lehetőségtől, és maradt az ingatlanra történő biztosítás, amibe benne van a villám által okozott lakástűz is, tehát "nem sírok utána".És még mindig az elektronikai cikkek védelmét nem tudom ENNÉL a bank/és biztosítónál értékelni.
Más biztosító úgy látszik értelmesebb. (a jó biztosító megnevezése a fórumon nem szabályos? Mert ha ténylegesen jó (volt már tapasztalat vele, ki is fizették a kárt, stb), akkor örülnék ha megosztanátok a neveiket )
Ha nem, akkor privátban is jöhet a jó biztosíók nevei!
ui.: A 10km-re lévő adatvesztés, egy ottani villámcsapás miatt is lehetséges...
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz Sokimm #59430 üzenetére
Nálam minden féle elektromos érdekesség megtalálható. Az óncsöves alu kábeltől, a földeletlen dugaljon át a kismegszakítókon keresztül a túlfeszvédelmes elosztóig. A biztosításkötés megkötése kori állapotok, pedig a biztosító kockázata. Ezt kiemelten belevette a diszpécser a telefonos szerződéskötésbe. Ahogy ez előtt én is, úgy te is rossz partnerrel kötöttél korábban szerződést. (Sejtésem szerint ugyanaz a biztosító lehet, ahogy olvasom a tapasztalatod) A jelenlegivel nyugodtabb vagyok.
(#59432) pjen Pécsi gyerek az adatok biztonságára célzott
[ Szerkesztve ]
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
pjen
félisten
válasz Sokimm #59430 üzenetére
A földelésnek nem sok köze van ehhez,kár ezen lovagolni.A panelok lakószobáiban szinte sehol nincs földelés,birtosítás mégis van.Megírhatnád a konkrét esetet név nélkül,hogy mért utasítottak el .Egy jó biztosítás nem olcsó,ha leég a ház egy becsapó villámtól az viszont nagyon drága.De hát sokkal könnyebb utána sírni.
Pécsi gyerek:A szolgáltatók rendszereiben több lépcsős védelem van+ha 10 Km re bele vág a szerverbe,mire hozzád érne már több helyen elégett a vezeték.
[ Szerkesztve ]
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz cinemazealot #59409 üzenetére
És ha a távolban lévő szerverbe csap bele a villám?
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
Sokimm
senior tag
Uraim!
Lépjünk túl a nyilvánvalón! (nem vagyok villanyszerelő, se kárfelmérő, a hibákat, béna szösszeneteket vállalom, természetesen az indokást elfogadom, hogy okuljak a tudatlanságomból, mert az, hogy hülyeségnek tartja valaki, még nem leszek oksoabb. )
És azon is lépjünk túl, hogy nem csak villám okozhat elektronikus problémát egy háztartásban, viszont a biztosítást szeretném "bármilyen" elektronikus oknál fogva történt kárra kiterjeszteni. (lényegtelen mitől, de ha leég a TV, legyen minél olcsóbban új édesapámnak)Mivel negatív reklámnak minősül, nem nevezem meg azt a biztosítót, aki nem tudta megmondani, hogy földeletlen hálózatú háztartásunkra vonatkozik-e a biztosítás... Szerintem ez elég konkrét kérdés volt... (tudni kell kérdezni, ez is kedves hsz! )
Lehet nektek értelmesebb bizt.kötő support volt a telefon másik végén, de nekem ez jutott. (kértem írásban tájékoztató doksit, amire hivatkozhatok, hogy mire is vonatkozik a bizti, de csak az általános szerződési feltételeket adta, amiben a jog nem tér ki a technikai szükségekre, feltételekre)
A nyelvtannáciskodás is kellemes, de nem szinonimaként kezeltem a két szót, köszönöm!
Elavult technika: már nem szabvány, "jobb" módszer alkalmazása a szükséges, ha új villanyóraszekrény épülne, de nem szükséges a régi lecserélése, ha nem indokolt (fa villanyóraszekrény, vs műanyag)
Amortizálódott (érték csökkent, elhasználódotott) eszköz: Oxidált kismegszakító, egyéb vezetőrétegek megnőtt ellenállása, vagy a billenő mehanizmus öregésge (lassab oldás), műanyag ház öregedéséből fakadó műszaki bizonytalanság, stb...szerk: amúgy érdekes, hogy elég jó védelmi szintekkel ellátott háztartásos emberek mondják, hogy van a biztosításnak létjogosultsága, de nem tennétek tűzbe a kezetek, ha a mi házunkra kéne ilyen bátran megkötni ugyan azt a biztosítást... és ha nem fizet a biztosító, akkor a ti pénzetek maradna náluk.
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
villámvédelem nálunk, aztán majd a villám megmondja, jó-e
elosztóba jön a betáp, itt van egy 2P+F túlfesz levezető, B+C fokozat, innen a számítógép szekrényen van egy 800-as szünetmentes, az áramkörök egy része a túlfesz+szünetmentes körön van, a többi a DIGI modemmel a csak túlfesz védelmen. A bejövő kábel optika, attól nem kell félni már
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz Sokimm #59423 üzenetére
Egy halom összevisszaság van abban, amit írsz.
"elavult (amortizálódott)" az amortizálás és az elavulás nem szinonímák. Elavul valami, amikor elhasználódik, életciklusa végére ér, az amortizálás szinonímája az értékcsökkenés, ami egy tervezett élettartam alatt következik be. pl elavult egy 15 éves gép, de ha én 5 évre tervezek, akkor 5 év alatt amortizálódik, nullára az értéke a könyvekben, de ettől nem avult el.A kismegszakító túlárama (zárlati árama) 1,5-3-6kA a villám meg 6.000.000kA energiát ad le, úgy ég át mint a papírlap.
A vezetéknek semmi köze a túláram és villámvédelemhez sem
A biztosítót sem érdekli, Al vagy Cu
A biztosításom (évi 42e Ft) kiterjed a villámcsapás elsődleges és másodlagos hatásaira is, feszültség alatt álló berendezésre is, 4mFt ingóságig, mert így kértem. Olyan nincs, hogy a "bztosítós nem tudja megmondani", mind meg tudja mondani, ha jól kérdezel.
Direkt így kerestem biztosítót, aki az ebtartói felelősségbiztosítás alatt nem zárja ki a "harci kutyát" mert jogilag ilyen nincs, aki a villám és víz védelmet megfelelően kezeli, és a kiegészítő bútorüveg kár is benne van, mert kb 8nm bútorüvegezés van a lakásbanElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
A Zéé
addikt
Az ELMŰ méretlen oldalról csak alu bekötést fogad el a mai napig.
Amúgy villámvédelem: ahogy mások is írták, nem csak az erősáramot kell védeni. Nekünk a telefonzsinóron jött be a villám pár éve, és vitt mindent ami hozzá kapcsolódott. 2 telefont, a modemet, a Routert, az Xboxot. A TV valamiért megmenekült.
Just a simple Lineman...
-
pjen
félisten
válasz Sokimm #59425 üzenetére
Ne haragudj,de amiket leírtál az úgy hülyeség ahogy van,de még mindíg nem tudom mi köze ennek a villám csapáshoz.Nekem 90-ben kötötték be a villanyt az utcáról AL légvezetékkel,az órát már párszor cserélték,de a három darab kismegszakító még mindíg ugyanaz.Egyébként ha becsap a villám lehetnek aranyból a vezetékek,gyémánt kismegszakítókkal akkor is tönkre teszi az útba eső dolgokat,sőt lehet leég a ház is.
-
Sokimm
senior tag
Nem is a vezetéktől várom a védelmet!
A szar csatlakozók, a béna (lassú, elavult kismegszakító) túláram elleni leoldása késik, emiatt áthúzhat olyan delej, ami tönkretesz valamit, a kiégett konnektorok látványa régi házaknál nem ritka (ami megint öregségből fakad), vagy a bekötési pontok nem modernkori szabványa (nem tudom mi a szabvány, érvéghüvely, forrasztás, vagy hasonlók), esetleg a toldás (wago, alupasztával), vagy az alu vezeték merevségégből fakadó hajszálrepedés (ami megnövekedett ellenállás miatt simán szétégetheti az új lápmatest burkolatát), a földeletlen elektronikai eszközök szivárgása, vagy áthúzása, elektronikai eszközök meghibásodásának okán vagy stb...
A régi dolgok hibalehetősége szerintem számos, bár nem vagyok se fizikus, se villanyszerelő, de azt tudom, hogy amibe bele lehet kötni, abba a bürokrácia bele is fog. Emiatt a biztosítás nem élne itt a mi házunkban sokáig...
És a szerződésben csak általános információk vannak, de az nincs, hogy a kárfelmérő MIRE hivatkova utasíthatja el a kifizetési kezdeményezésem...
[ Szerkesztve ]
-
-
Sokimm
senior tag
A fizikai jellegű dolgokra nekünk is van bizti, és a régi rendszer (alu) meg azért nem "jó", mert a biztosítónak jó hivatkozási alap, hogy elavult (amortizálódott) rendszer miatt nem védte meg a gyenge túláram/fesz túllengéstől a házban lévő elektronikai dolgokat, tehát nem fizet.
-
pjen
félisten
válasz Sokimm #59420 üzenetére
Egyébként ezt az egész Al mizériát nem értem.Egyébként pedig mi köze az Alu vezetékeknek a villám csapáshoz.Hozzánk a kábeltv koax kábelén ballagott be a villám.De a bizosítás cső törésre,üveg kárra,betörésre,és például nekem még arra is meg van kötve,ha valaki elesik a havas járdámon és eltöri a lábát.+ Ahogy írod"ha jó a rendszer" attól még bármi történhet,egy jégeső össze törheti a tető cserepeket.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz macilaci78 #59400 üzenetére
+1
A túlfeszes elosztó a D osztály. Ez a finom védelem.
Előtte van a védendő fali dugalj alá építve a C.
Ezt védi a lakáselosztóban B osztály. Bár ez lehet kombinált B+C is.
Kint a villanyóra környékén a méretlenben pedig van az A. Ez a legdurvább védelem.Az egészet úgy kell elképzelni, mint 4 különböző finomságú szűrőt. A->D irányba. Ha valami kimarad, akkor pl ami az A+B+C-n átfér az D nélkül még simán bármit tönkretehet. Vagy A+B nélküli C+D-t simán átütheti a túlfesz.
Jellemzően A-t nem kell használni, de van ahol beépítjük, ez a szolgáltatói hálózattól is függ.
Illetve ez csak az erősáramú túlfeszültségvédelem, nem keverendő össze a villámvédelemmel, no meg nem szabad kifelejteni a gyengeáramú védelmet sem.
-
Sokimm
senior tag
Legyen igazad, én nem mertem megkötni, a kárfelmérő eljárás ismerete nélkül. (márpedig a kárfelmérő a biztosítótól csak akkor jön ki, ha van kár. Amit meg nem várok meg, hogy kifizetem a díjat, megcsap a ménkű, várom a kárfelvevőt, majd benyögi, hogy "erre nem jár".
Ha jó a rendszer, és kizárhatom a saját oldali hiányosságokat, akkor van értelme a szememben a biztinek, de ez nem azt jelenti, hogy az ÖSSZES biztosítást átlátom! Csak egy szolgáltatóval volt ilyen élményem, az meg gyorsan általánossá vált a fejemben.
-
pjen
félisten
válasz Sokimm #59418 üzenetére
Ez nincs ám így.Biztosítást olyant kötsz amilyent akarsz,és arra vonatkozik ami benne van a szerződésben,ha Neked megkötik a mostani rendszerre akkor fizet is,kár esetén.Max magasabb a díj.Akkor ahogy Te gondolod a panel lakások 95% ára nem lehetne biztosítást kötni,márpedig kötnek.Nálunk volt pár éve villám kár,bejelentettem allianz-nál.A károsult készüléket elvittem szerelőhöz.A Tv javítást fizették,a DVD lejátszónak kifizették a vétel kűri árát.Elég volt a szerelőtől egy számla,és egy igazolás.
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
Én csak azt mondom, hogy nekünk pl régi alu vezetékeink vannak, védő föld nélkül. (fázis és nulla) régi konnektorokkal, villanykapcsolókkal (ami néha szikrával bont).
Pont nemrég (2 héten belül) tettem le a telefont, a lakásbiztosítás kötésével kapcsolatban, és végül nem kértem a plusz 3000 forintos éves elektronikai eszközök (max 500.000 értékig bezárólag) biztosítását, mert nem tudta a hölgyike azt, hogy MIRE is vonatkozik ez.
Ő csak megkötné velem, a jutalék miatt, de amúgy nem tudta, hogy a régi alu vezetékes, elavult szabványos, földeletlen hálozatunkon ha bármiféle (amilyen probélmát Derakas Úr is emleget (túlfesz)) baj lenne, nem fizet a biztosító, mert van egy olyan "amortizációs" kiskapujuk, hogy elavult rendszerre nem vonatkozik (jogosan, érthető is) a biztosítás.
Erre mondtam, hogy HA van megfelelő hálózat kiépítve (ne foghassa a biztosító a sz.r rendszerre a nem fizetés okát), akkor van értelme a biztosításnak, de ha nincs (mint a mi régi házunkon), akkor jobb a párna alá tenni a pénzt.
Mert a túláramvédelem ellen a kismegszakító is "véd" (túláram), a túlfesz ellen érdemes beruházi, a nagyobb villám okozta áthúzások ellen meg ezek sem védenek...
Szóval a kockázat bekövetkeztét csak csökkenteni tudjuk, "biztosra" menni nem.
Ebben a biztosítás is csak akkor kap nálam értelmet, ha van mire, és van hova (jó hálózati rendszer) kötni.Kernel: Ha van garanciáztatós kérdésem, hol tehetem fel neked, hogy ne offoljam a topicot? (semmi illegális )
-
MrDerekas
addikt
Villám, nem villám...
Olvasom itt a hsz-kat és oda lyukadok, hogy nagyon elbeszélés folyik. Az eredeti felvetés a túláramvédelem volt. Kell-e, szükséges-e, van-e létjogosultsága? Igen, igen, van.
Ugye lakóházba ritkán ver a villám, de az utcán futó kábelekbe, trafókba, alközpontokba valamivel nagyobb eséllyel üt be ménkű. A túláramvédelem nekem három modemet és két routert is megvédett volna.... ha ezen eszközeim előtt is lett volna egy ilyen védelemmel ellátott dugalj vagy elosztó. Mert a dsl alközpont oszlopán csattant a villám, és a feszültség szépen végigsétált addig (dsl és utp kábeleken), még a kiégés miatt meg nem szakadt az útja. TV-t, mediaplayert, led tápot, hangerősítőt megvédte egy túlfeszvédelmi elosztó, mikor a sarki villanyoszlop vezetékére cuppant a bazi nagy szikra. A kolléga "ha a gépbe csap a villám" kérdése is inkább a hálózaton érkező túlfeszültség elleni védelemre értendő.www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #59414 üzenetére
Pedig számomra is napi rutin a villámlós időszakokban, szervizembe is hozzák befelé (vagy én szállítom, esete válogatja) a villámkáros TV stb. készülékeket. De ez így ment már az "ősidőkben" is, amikor még Gelkás voltam stb.
Egyszerűen szólnak a biztosítónak, akik utána vagy ránéznek helyszínen (de csak kívülről), vagy már telefonon keresztül hozzájárulnak, hogy szervizhez kell fordulni és szakvéleményt kérni, számlával együtt természetesen.
Ha totálkáros, akkor csak szakvélemény lesz belőle és vizsgálati díj, amit fizet a biztosító, a készülék piaci értékét is ők becsülik meg.
Ha javítható, akkor értelemszerűen azt térítik és szintén nekem kell igazolni, hogy villámlás következtében hibásodott meg. Olyan biztosító is van, akivel nem is találkoznak, csak el kell küldeni a papírokat és utalják a pénzt.
Akadnak persze ügyeskedők is néha, akik "csak papírt" szeretnének, de azt elhárítom, nem is vagyok rászorulva. Egyszerűen megmondom az igazságot, hogy szúrópróbaszerűen minket is ellenőrizhetnek utólag, ezért sem megyek bele ilyen témákba. Tehát a készüléket minden esetben látnom kell, másképp nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
Csak akkor tartom értelmes dolognak, ha normális közegre van kötve.
Ha nem tud a biztosító belekötni a régibe, a rosszba, a "user error"-ba.Ehhez meg egy minőség (viszonylag nem túl régi szabványos megoldás) kell, ami azért a mai magyar háztartásokra nem igazán általánosan elmondható.
A viharkárok, árvíz, beázás az olyan dolog, ami tőlünk függetlenül kivédhetetlen, ergo van értelme biztosítani, de elektromos dolgokra tényleg nehezebb érvényesíteni a biztosítást, márpedig ezen alapon ha Imi módszerével a párna alá tesszük a kis biztosítás pénzünket, akkor többet látunk villám után, mint ha a biztosítónak adod, és soha nem látod vissza...
-
imibogyo
veterán
válasz macilaci78 #59405 üzenetére
Sok évi biztosítási díj ára ez.
Sok éve nem is fizetem... -
cinemazealot
addikt
válasz trialboj #59406 üzenetére
"...ha minden ki van kapcsolva, is ugyan úgy rábsztam nem?"
Ha galvanikusan el vannak választva a hálózattól (értsd: a hosszabbítók ki vannak húzva vagy le vannak kapcsolva, a hálózati kábelek ki vannak húzkodva), akkor nem.
Persze, előfordulhat, hogy egy közeli villámcsapás olyan feszültséget indukál a hálózatfüggetlen gép fém alkatrészeiben vagy olyan EMP-t sóz az árnyékolatlan alkatrészekre, ami azokat hazavágja, de akkor költözz Faraday-kalitkába.
És ne feledd az alufólia sisakot sem!
Szerintem túlmajrézod a dolgot. Ha maga a gép ilyen drága, akkor arra köss biztosítást. Ha a rajta lévő adat (a munkád), akkor azt mentsd felhőbe (vagy bármilyen saját, de tőled fizikailag távol eső tárhelyre). Én pl. egy cimborám szerverén használok privát git repót. Bármit fejlesztek, legritkábban naponta tolom fel oda.
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
Szóval ha Esetleg vihar közben dolgozom, és belecsap egy villám a gépbe, akkor nincs ami megvédje?! Ez elég ijesztően hangzik, mondjuk legalább nem az enyém a legmagasabb ház a környéken.
Viszont ha minden ki van kapcsolva, is ugyan úgy rábsztam nem? Attól hogy nem használom még kampec az összes cucc.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
macilaci78
nagyúr
válasz imibogyo #59404 üzenetére
Nyilván úgy csinálja a biztosító, hogy neki megérje. Nálunk van pc, tv, nas, nem ergymás mellett és nem esne jól mindent új árán megvenni. És ha becsap a villám, akkor van még ez-az a konnektorba dugva, vagy fixen kötve.
Sok évi biztosítási díj ára ez.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
válasz Sokimm #59403 üzenetére
"egy JÓ biztosítás kell neked"
Vagy a biztosítási pénzt alszámlára gyűjteni és akár még sokkal jobban is kijöhetsz. Az adatvesztéstől meg aztán egyik sem ment meg. Én egyébként így jártam anno. 3x annyit félretettem a biztosításra szánt pénzből, mint amennyit kaptam volna a biztosítótól.szerk: és a szünetmentest mi védi meg a villámtól?
Egy másik túlfeszültségvédős szünetmentes... -
Sokimm
senior tag
Kiemelném macilaci legfontosabb szavát: "egy JÓ biztosítás kell neked"
Mert ha nem jó biztosíást kötsz, semmit sem ér!
Amortizációra hivatkozva (régi vezeték rendszer, nem szabványos megoldások, stb), csak akkor szembesül az ember a felesleges biztosításí pénz kidobásával, amikor már leégett mindene!Ezért is most hívunk egy villanyszerelőt, hogy mondjon valamit a fa bekötőszekrényünkre, ahol elég hiányos a védőföld, a ház körei, stb...
Ha van tippetek, mit érdemes "beletenni" a villanyóra csomagba (naaaagyon régi ház), akkor jöhetnek a tippek, akár pritávban is!
szerk: és a szünetmentest mi védi meg a villámtól?
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz cinemazealot #59401 üzenetére
Az anyagi kártól ugyan mentesülsz, de az adatvesztés és az idő is számíthat. Ezért írtam a szünetmentest is.
-
cinemazealot
addikt
"...egy jó biztosítás kell neked."
Ez nagyon jó! Ezt a szünetmenteses topic összefoglalójába kéne tenni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Be Quiet 850W Moduláris Tápegység
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- AKCIÓ! 850W ThermaltakeToughpower PF1 tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 850W Seasonic Prime PX-850 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 1000W EVGA SuperNOVA GQ Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest