Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • attila9988

    őstag

    Nem rég került hozzám egy ocz agility 3 60gb. Nos, én soha nem voltam egy nagy ssd barát, nem nagyon szeretem az olyan hardware elemeket amire oda kell figyelni. Azt szeretem ha teszi a dolgát, és kész. Ne kelljen nekem élettartam csíkokat nézegetni, meg azon aggódni, hogy akkor ma másolhatok -e még rá plusz 10gb -ot, vagy sem.
    Éppen ezért nem is nagyon tudtam hirtelen mire lehetne értelmesen felhasználni. Annyi biztos, hogy az olvasási sebesség valóban nagyon meggyőző egy ssd esetében, tulajdonképpen ez az egyetlen olyan tulajdonsága, ami miatt érdemes vele foglalkozni, mert ezen túlmenően a sz@rkupac NAND technológia nyűgjei miatt nem igazán ér semmit.

    Többektől hallom, hogy "jajjj de jó van egy ssd -m, de nem akarom tönkretenni, ezért helyezzük át ezt, kapcsoljuk ki azt, meg jajjj a böngésző cache az tönkreteszi, és a page file -t is rakjuk át, mert még a végén írni fog a lemezre. (igaz, ezzel adunk a szarnak egy pofont, hiszen ha átrakom hdd -re, akkor mi a francnak van az ssd?)... stb stb..."

    Aztán pár hónap elteltével így is megy vissza gariba egy csomó... :DD

    És akkor most jöhet az én megoldásom, ami ebben a topikban szentségtörésnek fog minősülni... NEM erre teszem az operációs rendszert. Hogy miért:
    Eddig is több hdd volt a gépben, amik elég gyorsak is, és külön volt az os -nek sajátja, ergo nem nagyon volt gond a műveleti sebességgel ha egyszer az egyiken volt az os, a másikon meg a programok. Oké, a boot idő gyorsabb az ssd -vel, ez igaz. De kérdés hogy mennyivel, illetve hogy tényleg ez -e a legfontosabb dolog... Én szerintem nem. A mostani rendszerlemezem több mint 5 éves, és semmi baja. RENGETEG adatot mozgatok rajta. Ezt csak azért írom, hogy lássátok, van használva a cucc rendesen. Kényelmesen elférek rajta, van hely bőven. Ez fontos. Boot idő is kevesebb mint fél perc. Az os műveletek gyorsak, pláne manapság, amikor van prefetch, meg preload (os függő melyik). Ezzel tehát gond nincs, kímélni sem kell.

    Hol kell igazán a sebesség? Hát a programoknál amiket használok. Tehát az ssd lett a program lemez. Erre kerülnek a nagy méretű programok, amik ezek után megfelelően gyorsak lesznek. Ez így bele is fér 60gb -ba. Az os, és minden átmeneti állomány maradt a hdd -n. A két darab játék, valamint a számtalan apró állományt tartalmazó nagy méretű programok meg mentek az ssd -re, a page file -al együtt.. (igen, a pagefile amit mindenki inkább leszed az ssd -ről, holott ezt a leghasznosabb rátenni, és még csak nem is rongálja túlságosan, a működési elvéből fakadóan.

    Így megoldottam minden gondot. SSD -re nem kell figyelni, a fontosabb programok gyorsan indulnak, a swap is gyors, minden más maradt a régiben. Ha besz@rik, megy vissza gariba, és semmi nem lesz rajta, ami pótolhatatlan, ergo nem kell backup sem róla. A boot vagy 10sec -el lassabb, mint ha ssd -n lenne a rendszer. Na bumm. Cserébe viszont a 60gb -on sokkal több program fér el, és nem kell foglalkoznom az ssd -vel, nem kell bűvészkednem az OS -ekkel sem...

    [ Szerkesztve ]

    „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

Aktív témák