Aktív témák
-
Barney™
aktív tag
Megtudjátok mondani, hogy milyen típusú vezérlő van az OCZ Vertex és Apex ssd-ben?
-
proof88
addikt
Újrarakom inkább, igazából ~ 3 óra alatt megvan. Minden szükséges driver, alkalmazás, játék telepítője winyón van összegyűjtve, így sokkal gyorsabb a telepítés, ezt szoktam csinálni. Elhiszem, hogy Ghosttal gyorsabb, de nincs kedvem letölteni. Hülye indok, de tényleg ez van.
-
Márton
nagyúr
no, fenntvan már a progik 80%-a, szabad még 25giga,
lassulás nincs, sebesség 170/100 -
c41r0^
őstag
már nem fért bele a szerkesztésbe: egyébként az Acronisszal próbáltam az MBR nélkül csak a rendszerpartíciót feltenni két módon (sector-by-sector és default módban), ekkor Diskpar-ral ellenőrizve az éles rendszerpartíción már azt tapasztaltam, hogy eltolta a default 63-as SectorsPerTrack értéket és a StartingOffset értékét is, de így, hogy az MBR+rendszerpartíciót állítottam vissza együtt, így ugyanazok az értékek megint, mielőtt hozzákezdtem volna
majd kipróbálom a Norton Ghostot (14-est érdemes?), lehet, hogy az nem nyúl a már előre megkreált offsetelt partícióhoz a visszaállítás során (és ha még az alloc. unitot is úgy hagyná, az hab lenne a tortán, akkor 32K-st csinálnék a rendszer alá is)
-
c41r0^
őstag
Acronis 11-el lementettem az SSD-ről az aktív rendszerpartíciót (Vista x64, default 4K alloc. unit) egy image fájlba (MBR-t és a rendszerpartíciót is lementette), megcsináltam az új partíciót partition offsettel (128 szektor) egy másik vinyón lévő XP alól az SSD-re, de akármelyik visszamentési folyamatot is választottam az Acronisszal, mindig azzal kezdte, hogy az SSD-n már létrejött offsetelt partíciót törölte, tehát nem tudtam megcsinálni...úgyhogy visszaállítottam az eredeti állapotot (MBR+partíció)
Norton Ghostot lehet, hogy majd megpróbálom
-
scope2007
addikt
-
c41r0^
őstag
előtte letesztelem a lépéseket melóhelyi géppel, biztos ami biztos
de én is úgy gondolom, hogy kell ennyire intelligensnek lennie ezeknek a programoknak...
viszont így felmerül még1 kérdés: azt tudjuk, hogy a Samsung SLC-s SSDmnek jó a vezérlője kis, allocation unitok esetén sem lassul be
DE
mi lenne, ha az Acronisszal lementeném image-be a rendszerpartíciómat, az SSD-re a 128. szektortól íratnám fel az elsődleges partíciót, majd nem 4Ks allocationt, hanem pl. 32Kt határoznék meg formázásnál, aktívvá tenném a partíciót, és visszaraknám a Vista oprendszer image-et (ami szűz telepítéskor csak 4K-s allocation unit esetén települ csak)
ha jól gondolom, így 2 legyet ütnék 1 csapásra, csak az a kérdés, hogy megéri-e ezzel tökölni
-
Márton
nagyúr
-
c41r0^
őstag
értem, én csak az NCQ miatt hagytam bekapcsolva az AHCI-t, mert nekem a Raptor is az ICH10-en van, és így nem kerreg annyira és gyorsabb kicsit, mint natív IDE vagy SATA módban
szerintem az SSD vezérlőjén semmit sem, vagy csak ki nem mérhető mértékben lassít - és így magán a drive-on sem - , ha fogadja a déli hídtól az AHCI parancsokat, és itt is gondolom főleg az NCQ vezérlőparancsok, amik egyfolytában "sávszélt pazarolnak"
#1922-re esetleg valaki?
-
Márton
nagyúr
nekem a hotswap miatt fontos.
így ha nem muszáj, nem pörög a vinyó, egy kapcsoló megszünteti az 5 és 12V-ját
Persze előtte a hotswap utility kiír mindent.
Nem játszom el ezt napjában 10x, csak akkor ha tudom hogy most x óráig nem lesz szükségem a vinyóra, mert pl. csak netezés vagy dvd-ről filmnézés lesz. Akkor minek menjen? Ja és ha kislányom idejön játszani és véletlen rúg egy "picit" a gépen, akkor sem izgulok az adataim miatt! -
c41r0^
őstag
válasz
canniball #1928 üzenetére
na ez a másik, amit én se értek
az biztos, hogy 63 szektor kell az MBR-nek, 1 szektor kimarad és utána, a 65. től kell, hogy kezdődjön a partíció és szerintem úgy is jó lesz...a 128 szerintem valami biztos-ami-biztos ráhagyás, vagy nem értek valamit teljesen...szerk.: Márton: aha, így akkor már értem a 128-at...
elméletileg az AHCI a vinyó mechanikájának kedvez, ilyen az SSD-ben pedig nincs, mivel minden egyes cella ugyanolyan gyorsan is érhető el, de én is bekapcsolva hagytam inkább Vista+ICH10 kombóval
-
Márton
nagyúr
válasz
canniball #1928 üzenetére
Az elsőn ezt is írják:
UPDATE 5: It would seem that choosing starting offset at 128 sectors (64kB) instead of 64 sectors (32kB) results in even higher performance increase
én 128-ra tettem. Telepítés immár AHCI módban volt.
Viszont az ATTO most nem hozza a 170-es olvasást. Max 167. Ki érti ezt?
Mit tudott a régi xp-m? Vagy IDE módban gyorsabb?...
Esetleg azért mert most rajta van a rendszer, és ez visszafogja picit..mod: most is hozza a 170-et, de csak akkor ha 512-es mérettől inditom a tesztet.
Hát hogy van ez a szegény program megírva? -
Márton
nagyúr
egy biztos: SLC!
-
proof88
addikt
Én csak annyit tudok mondani, hogy nagy mértékben csökkenne a build ideje. Viszont olcsóbb megoldás, ha sok RAM van a gépedben és RAM diskre másolod a projectet minden nap reggel és ott dolgozol vele... persze nem tudom, mekkora a projekt hely igénye, dehát néhány gigás RAM disk csak elég rá...
-
driz
csendes tag
Sziasztok!
Próbált már valaki visual studio temp drive-nak használni ssd-t? A munkahelyemen egy 4000+ file-ból álló project-el dolgozom ami iszonyat lassan fordul mostanában és arra gondoltam hogy ha egy ssd-re készítené az object-eket és onnan linkelne valószínű gyorsulna a dolog. Szerintetek melyik sdd lenne erre a legmegfelelőbb? A lényeg hogy kb. 2 megás file-okat kéne írnia-olvasnia. Én az OCZ vertex-eket nézegettem (egy 30 gigás elég lenne), de nem tudom hol lehet nálunk beszerezni (számla kéne róla).
Előre is köszi a válaszokat.
-
c41r0^
őstag
most nekem is beleültettétek a bogarat a fülembe, hogy a Samsung SLC-s 32GB-s drive-omat, amin Vista van, partition alignmenttel optimalizáljam
bár no lag, és még van rajta 11 GB szabad hely, az I/O műveletek a szűz telepítéshez képest csak kicsit estek
de van egy aggályom: ha Acronis True Image-el leklónozom a rendszerpartícióm egy image fájlba, majd az alignolt partícióra visszaírom, akkor nem fogja felülírni a partíciós információkat is?
-
Márton
nagyúr
válasz
fsb1000 #1919 üzenetére
Persze, volt már itt is nemrég a link:
Lemezkezelőben törlöd a partíciót, megnézed az ID számát (általában 0 vagy 1),
majd parancssorban kiadod a diskpar -s 1 (vagy 0) parancsot.
Itt rákérdez párszor hogy biztosan tudod-e mit csinálsz
majd beállítod a partíció kezdetét a 128-as szektorra, és a partíció méretét.
Ezután vissza a lemezkezelőbe és quick NTFS format 4096-os egységgel, tedd aktívra ha rendszert szánsz rá. De formázhatsz a telepítővel is, csak arra vigyázz hogy itt már ne töröld a partíciót!Gyorsítja a file műveleteket, a cikkíró szerint akár 300%-kal is!
Nálam egyelőre 10% mutatkozik és nincs lag (ok, eddig sem volt) -
fsb1000
nagyúr
Néhány szóban leírnád honnan lehet letölteni és mit csinál ez a progi?
Iletve hogy kell paraméterezni?
SAMu SLC-hez és Buffalo MLC-hez is használnám, ha tényleg inicializál.Az MLC-s buffalo-t próbából teleírtam nagy file-okkal (filmekkel)
Majdnem 100%-ra.
Aztán töröltem a fileokat.
Atto-val megmértem és semmi változást mnem tapasztaltam. -
Márton
nagyúr
egy telepítés előtti gyors atto teszt:
160 olvasás, 96 írás helyett már
170/100-on száguld a kicsikePersze ez csak nagy blokkméretnél, de az egész piciknél is ezt a 10%-os
gyorsulást mutatja. És mindez még egy olyan XP-n ami IDE módban lett telepítve.
Az újat már AHCI-ben fogom, hátha az is számít (a hotswap miatt úgyis kell) -
Márton
nagyúr
No, mivel úgysem volt semmi fontos adat a 32gigás ssd-n, letöröltem a partíciót és
beállítottam a DISKPAR-ral az alignmentet is 128-re.
A maxnál 500 megával kevesebb értéket állítottam be méretnek, majd formázás NTFS-re.
Most a CHKDSK már 0 hibás szektort mond!
(én voltam az akinek gyarapodott a hibás szektorok száma 4-ről 44-re)Jön az XP telepítés, kiváncsi leszek meddig marad 0-n az érték, ill. tényleg segített-e a partition alignment.
-
P00By
nagyúr
-
proof88
addikt
válasz
fsb1000 #1912 üzenetére
Hát ez az, formázással sem jön alap állapotba. Múltkor rosszat mondtam, nem az OCZ, hanem az Intel adott ki SSD-jéhez ilyen progit, HDD ERASE a neve. Most amiket olvastam fórumon, ott azt írják, hogy ez a program egy szabványos ATA parancsot küld a vezérlőnek, ami elvileg elvégzi maga ezt a "rendbehozást".
-
fsb1000
nagyúr
válasz
proof88 #1911 üzenetére
OK, de közben rájöttem van egy sokkal fontosabb kérdés ha ez tényleg igy müxik.
Van egy SSD-m amit teleírok 95% adattal. Ettől belassul, mert a blokkjai betelnek.
Ekkor lekopizom róla az összes adatot és újraparticionálom. (ugye ez csak egy logikai réteg, amit az SSD nem is "érzékel")
Honnan fogja tudni az elektronikája, hogy én most logikailag egy üres particiót látok, az ő blokk bejegyzései meg még arról szólnak hogy 95%-ban foglaltak az egységei.
(ez tényleg igy lenne? )A kérdés: hogy lehet alapállapotába állítani az SSD-t?
-
proof88
addikt
válasz
fsb1000 #1910 üzenetére
Szerintem ez a partíciósdi csak azért van, hogy véletlenül se fussunk a határon túl... amúgy igen, sztem is elég, ha simán csak nem rakjuk tele. De én azért beállítottam, azt' kész.
Viszont nálam nagyon ritkán volt kis megakadás szerű dolog F1 Challenge közben, aminek nem kellett volna lennie, 2 óra játék alatt kb 3-4-szer pár mp, ez SSD nélkül eddig sosem volt, lehet, hogy valami olyannal kapcsolatos, amiről fent ment a téma, és a partition alignment megoldaná... majd megpróbálom azt is. Mert bár nekem csak félig van telve, vagy harmadáig a 2 SSD, de mint mondtam, már jó párszor telepítettem rájuk új rendszert. Ha azt nézem, hogy 5-6-szor ezt eljátszottam, az 6x10 giga legalább, akkor már minden blokkom szépen el van használva. -
fsb1000
nagyúr
válasz
proof88 #1909 üzenetére
Én azt nem értem miért kell kisebb partició mint a max méret.
Nem elég ha nem írjuk tele a particiónkat?
Ugyanaz történik mintkét esetben.Hiszen a priféria úgysem tud a felette lévő szint logikai felosztásáról. Te is ezt mondod.
Nem kötekedek csak ellentmondást látok, és az okát nem értem.***
Egyébként tapasztalati uton többen eljutottunk oda, hogy default cluster mérettel, kb 50-60% foglaltságnál kezd lassulni a rendszer.
80% felett már szerintem mindenki érzi. -
proof88
addikt
válasz
fsb1000 #1908 üzenetére
Az elektronika nem foglalkozik partícióval, erről csak a Windows, Linux, egyéb oprendszer tud. Az elektronika csak megkapja a feladatot, hogy írni kell, meg az adatokat. Az a magánügye, hogy hova ír és sajnos erről az oprendszer nem is tud.
Említett cikk 5. oldala, 6. oldala, stb...
Később szemléltető példákkal is magyaráz. Tehát amikor mondjuk csak 60%-a van kihasználva az SSD kapacitásának, mert a 64 gigás SSD-n ~38 giga foglalt csak, akkor is lehet, hogy minden blokk már el van használva, a Windows ilyenekről nem tud, ő csak annyit tud, hogy még van szabad hely, aztán ha írni akarsz, akkor az OS kiadja a parancsot, az elektronikája a meghajtónak meg belügyesen elintézi, hogy egy már használt, de nem aktív blokkot töröl és beleír. Az SSD szabadon gazdálkodik a blokkjaival, írhat össze-vissza, és megteheti, hiszen se írásnál, se olvasásnál nem kell kapkodnia semmilyen író-/olvasó fejet, és ez önmagában nem lassít, csak sajnos az lassít, amikor olyan blokkra szeretne írni, ami használt (persze már nem kell), hiszen ki kell törölnie azt.
Rakhatsz oda FAT-partíciót, az SSD szerintem nem rendez semmit, csak ciklikusan járja végig az összes blokkját, szerintem, azok alapján, amit olvastam. De végül is, wear leveling, azaz minden blokkot fel kell használnia, hogy megnövelje élettartamát. -
fsb1000
nagyúr
válasz
proof88 #1905 üzenetére
Ez érdekes infó volt!!
Azért felmerült bennem egy kérdés. Nekem is RAID0-ban van 2x32GB Samu SSD.
Ha mondjuk nem 64-re, hanem 60-ra particiónálom, akkor a meghajtó elektronikája honnan tudja majd, hogy a 4GB maradékból felhaszbáhat?
És ha később oda akarok rakni egy kis FAT particót?
AKkor el kezdi átrendezni az adatokat? Egy periféria? -
whitehand
senior tag
Sziasztok!
WinXp SP3 alatt mit kell feltétlen kikapcsolni mi az amit ajánlott
Elolvastam az 1. hozzászolást de az kinai nekem
Kéne egy kis help -
Schanyee
senior tag
Ha beletennék a gépembe egy OCZ Solid Series SATA II 2.5" SSD 30GB-t, akkor általános windwos használatnál nem csökkenne a sebesség? Csak néha használnám képszerkesztésre, de azokra volna másik. Játékot esetleg érdemesebb arról vagy a sima winyóról?
Egyébként, ha játszani akarok vagy tömörítés meg ilyenek, akkor az külön 250GB-os samsung winyóról menne, amit eSATA-val csatlakoztatnék a géphez, így azt le tudom állítani, ha zavar a hangja (szinte csak az hallatszik ki egyedül a gépemből)
Esetleg ilyen árban, de más SSD-t mit ajánlanátok? Csak windows lenne rajta, meg az alap programok meg néha 1-2 DVD, ha hordozni kell.
Lenne több pénzem, de 10 ezer alatti eSATA-s külső keretet meg nem nagyon láttam. (igaz nem is néztem utána azoknak)
-
proof88
addikt
Az OCZ-khez van egy progi, ami olyan állapotban hozza az SSD-t, mintha új lenne, tehát arról beszélek, ami taglalva van az Anandteches cikkben is, hogy ugyebár vannak a 4 kB-os page-ek, melyek 512 kB-os blokkokba vannak foglalva, és bár írni page-eket lehet külön-külön, viszont felülírás előtt törölni kell őket, de page-eket nem lehet külön-külön törölni, csak blokkokat, ezért tud iszonyatosan belassulni az SSD. Ezért csinálja azt, hogy felülírásnál, ha talál még szabad blokkot, oda ír, az eredetit meg megjelöli, persze erről csak a vezérlő tud, az oprendszer nem, aztán ha kifogy a szabad blokkokból, akkor jön az, hogy az elhasznált, megjelölt blokkokat törli, aztán lehet odaírni. Azt írták, segít az, ha mondjuk hagysz valamennyi szabad blokkot, tehát kicsit kisebb meghajtót hozol létre az SSD-n (partíciót), a vezérlő úgyis használja majd. Én most a 2 32 gigás SSD-mnél, ami RAID0-ban van és valójában kevesebb, mint 64 giga, ~ 800 megát hagytam kihasználatlanul, 60 gigás a partíció.
De az a progi lehet, hogy csak OCZ-khez használható és elveszted az adatokat, erről a Diskeeper SSD-optimizálásáról még nem hallottam, úgyhogy majd meg fogom nézni.Ottoka: nos, megmondom őszintén, hogy mostansg sokat buherálom a gépet, ezért nincs is házban, asztalon van minden, de a 2 SSD lóg le az asztalról, nem gondoltam, hogy bármi gond lehet, hiszen a tápkábelek és az adatkábelek is stabilan vannak, de ki tudja... az adatkábel egyébként újak és jól szorulnak, de majd megmozgatom kicsit őket menet közben...
-
P00By
nagyúr
-
Bodor
veterán
válasz
CounterBoci #1892 üzenetére
Sziasztok!
Rendszerlelassulás nálam is volt, de van egyetlen program ami rendelkezik egyfajta ssd töredezett mentesítéssel, ott optimalizálás a neve, és nálam nagyon jól bevált.
Kb 4 hónapos az xp rendszerem az ssd-ken ( RAID 0) , 2 hetente megcsináltatom a progival manuálisan az optimalizálást és ugyanolyan gyors, mint az elején. Korábbi hozzászólásaimban már írtam róla, a program neve Diskeeper 2009 Home, 30 napig kipróbálható, én meg is vettem mert a hdd-ket is szépen rendben tartja.
Üdv -
Ottoka
őstag
válasz
proof88 #1900 üzenetére
Sata kábelek rendben vannak? Nincs meglazulva, nem "jár" túl könnyen? Ha van másik kábeled cseréld ki, legjobb a kapcsos.
Találkoztam már olyannal havernál, amikor egy winchester rendszeresen eltűnt a gépből, és csak reset vagy power off után lett meg, és nem sokra rá meg is halt a winyó. SSD-vel nem találkoztam még ilyennel.
Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Szólánc.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- További aktív témák...
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest