Hirdetés
- Három játékprofillal készült az új Arc meghajtó
- Befutottak a beágyazott rendszerekbe szánt, tempós Ryzenek
- Mi történik a szemeddel, ha napi 8 órát monitort nézel? | Orvos válaszol
- A Synology visszatáncolt a saját márkás HDD-k megkövetelésének kapcsán
- 350 Hz-es IPS kijelzővel gyarapodott a Samsung portfóliója
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- A Synology visszatáncolt a saját márkás HDD-k megkövetelésének kapcsán
- Gaming notebook topik
- Milyen egeret válasszak?
- Egérpad topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazs87
tag
Sziasztok!
HW: sonoff basic R1
Cél: home assistant kompatibilis kapcsoló lehetőleg availability_topic lehetőségévelpróbálkoztam eddig ezekkel:
- tasmota ( úgy gyanítom nem kompatibilis, a listán csak az R2 szerepel)
- espeasy (az ap itt sem állt fel, valszeg ez sem kompatibilis)
- homie - szépen működik, de nem találok rendes példát rá - még ha egy egyszerű dologról is van szó (itt ugye a teljes alap funkcionalitást kellene megírni, továbbá valahogy az elérhetőség kérdését megoldani)a hw tesztelve, hibamentesen működik.
nincs esetleg vmi tippetek? -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9781 üzenetére
Hello!
Ma egy olyan problemaba utkoztem, hogy ujra kellett telepitenem az Arduino frameworkot, es a ESP32 OLED V2.0 TTGO modulomon szetesett a kep. Ugy ertem, hogy eddig kiirtam a kijelzore az IP-t, meg hogy mit szereten a szamitogep tole, de most nincs kep rajta.
Nem tudja valaki a megoldast? Mit rontottam el? Minden lefordul hiba nelkul. -
Janos250
őstag
válasz
Pubszon #9780 üzenetére
Jó leírást nem tudok, de egy ESP8266-ra készült egyszerű nyomásmérő programot tettem fel mintának. A program ESP8266-on fut, mert hozzá az UNO már teljesen felesleges. Talán érthető a program, ha nem, akkor bocs, és sztorno.
http://arduinouser.hu/mintak_esp8266_ra/nyomasmero_minta_esp8266/nyomasmero_minta_esp8266.ino.txtTehát az UNO+ESP01 helyett javasolom egy ESP12 használatát. A feltett program is azon futott hajdanában, mikor használtam. (Kiírta telefonra a benzinnyomást - illetve egy kódolt értéket - hogy figyelni tudjam a benzinpumpa működését).
-
Pubszon
veterán
Üdv.
Arduino uno és ilyen ESP8266 modul, az 5V-os panellal.
Ezekkel szeretnék egy egyszerű HTML WEB lapot, amire kiíratok néhány egyszerű adatot.
Van egy jó és lehetőleg egyszerű leírás?
Köszi.
-
fpeter84
senior tag
vagy a nodemcu, vagy az arduino lábkiosztása ,vagy egyik sem azonos az esp eredeti gpio láb számozásával...
itt látszik is, hogy a Dn és GPIOn számozás elmászott valamilyen ostoba oknál fogva...
valamiért annó az uno mega korában kitalálták hogy nekik nem jó az hogy PORTA.1 meg PORTC.5, hanem D1, D2, Dn elnevezés kell, és valamiért ezen is hasonlóan átcímkézték a lábakat... Az ESP32 alapú LOLIN32-n már szerencsére nem...
(#9757) csubukaa 9600 a lua firmware baudja, de a bootloader amit az ide-ben kell állítani az eltérő, a videó szerint 115200
-
Bazs87
tag
válasz
fpeter84 #9756 üzenetére
elég hülye hibába futottam:
az esp8266 mintaprojekt blink mintaprogramjával próbálkoztam. A videón szereplő beállításokat használva.
A gond, h valamiért a lábkiosztás nem passzolt és nem villogott a led (mert hát mire is vár ilyenkor az ember)feltöltötte hiba nélkül, csak ugye nem villogott szerencsétlen
a videó után rámértem a lábra...persze, hogy megyköszönöm a felhomályosítást
-
-
Sziasztok!
Van valakinek bevált napelem? 5V/1.5 W lenne jó legalább, de talán az 1-1.5W között is elég. ESP32-höz kellene, hőmérséklet mérés, wifin adat küldés majd deep sleep, 10 percenkénti méréshez.
Sajnos ez olyan mint az aksi ha kínából jön, vagy valós amit megadnak érték vagy nem. Ezért is lenne jó, ha lenne valakinek bevált darabja. -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9724 üzenetére
Szimpla SMS küldésre teljesen alkalmas egy régi telefon - de itt tényleg a régiekről, a nem színes kijelzős őscuccokról beszélünk. Ezeknek az alaplapján / alsó csatlakozóján általában TTL/LVTTL sorosportot lehet elérni, és AT parancsokkal utasítani. A szépséghibájuk hogy SMS küldés / hívás indításon kívül nem igazán lehet továbblépni velük! Egyébként a komplett ipari / riasztó kiegészítő modulokkal is ez a baj: van pár ki/bemeneti lába, pár eseményt le tud kezelni, SMS-t küld és esetleg fogad, de okosabb funkciókra a jövőben képtelen, nem fejleszthető...
Az olyan modulok mint a SIM900, M590E, AiThinker A6/A7 stb modulok általában ennél sokkal többet tudnak: natív parancsok FTP, TCP, UDP, HTTP stb kezelésre, tehát sokkal összetettebb feladatok is könnyedén levezényelhetők vele. Sőt, pl a SIM5320E olyan okos, hogy ő maga ki tudja váltani a mikrokontrollert mert LUA nyelven írt programot lehet rá tölteni és automatikusan futtatni, ami eléri az összes funkcióját és perifériáját! Sajnos picit drága és a tokozása se túl praktikus, sajnálom hogy valami egyszerűbb kisebb olcsóbb verzióban nem készítették el ugyanezt...
Az OpenWrt kérdéshez leírhatnád hogy mid van - gyártó, típus, alverzió - hátha nem olyan nehéz feladat az... Az OpenWrt-s közösség is hasonló építő jellegű szerintem mint ez, szóval hátha. Ráadásul ha USB-s akkor mehet rá akár mobilmodem is, ha nem mindig jön a WAN felől net...
Annyira elhanyagolható áram folyhat a riasztó és a szirénája között, hogy szerintem azt aligha tudod megbízhatóan érzékelni az ACS712-vel! Ráadásul deaktiválni se tudod sehogy távolról az akkus szirénát hiszen annak pont az a lényege hogy szabotázs / vezetékszakadás esetén is megszólaljon! De a vezérlő szálra rá lehet párhuzamosan csatlakozni...
1-3-5e-ért komplett modulokat lehet kapni - olcsóbban még igényel némi kiegészítést, drágábban csak rádugod a tápot vagy rádugod a shieldet az arduino-ra, rácsatlakozol sorosporttal és kérdezgethetsz is tőle egyből AT parancsokkal. Fontos, hogy sok típus nem igazán tolerálja a klasszikus UNO/NANO/MEGA stb 5V I/O feszültségét, ézért vagy felezett órajelű 3.3V-os típust kell keresni ezekből, vagy egyből olyannal indulni ami megfelel az elvárásoknak: Due, STM32, ESP család, stb stb. A shieldek általában lekezelik a jelszintillesztés kérdését...
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
Neked nem hiszem hogy szükséged volna ilyesmire, max valami arduino "kompatibilis" GSM/GRPS modul elég, nem atomreaktort akarsz kapcsolgatni róla
Egyébként kell a mobilnet egyáltalán? Wifin nem lehet csatlakozni az otthoni hálózatra? Mert akkor egy ESP8266/ESP32 is elég lehet, vagy ha valami OpenWrt-képes routered van akár azzal is levezényelhető a feladat! Sőt, akár egy ESP8266 alapú SonOff kapcsolós hálózati aljzattal, okostelefonos app-al magad is vezényelheted távolról a dolgot... Persze abból kimarad akkor az alkotás öröme, de kevesebb a szívás is
(#9715) Teasüti
Ezek millis-el mért szintidők egyes feladatsorok végrehajtása során, tehát minél kisebb annál gyorsabb volt és ezredmásodpercben értendők. Az overall összehasonlítás emiatt nem igazán helytálló, inkább a részeredményeket érdemes összevetni az alapján, hogy a projektedben leginkább milyen feladatok várhatóak!
-
fpeter84
senior tag
Említettem már, hogy imádom a vadászatot a bugtengerben?
Ugye a Due-n a serial.begin nem volt képes visszavenni a hatalmat egy pinMode/digitalWrite művelet után. A változatosság kedvéért az ESP32-n pedig egy serial.begin/serial.end után a pinMode nem képes rendesen bekonfigurálni a GPIO lábakat...
Az illetékes regiszterek amiket kézzel kell beállítani:
GPIO_FUNCx_IN_SEL_CFG_REG
GPIO_FUNCx_OUT_SEL_CFG_REGAz ESP32-n LCD meghajtással pedig végül eddig jutottam:
Kíváncsi volnék, hogy a szimpla vonalhúzás miért ennyivel gyorsabb náluk? Lehet az ott használt ILI9341-nek valami hardveres gyorsítása / trükkje van rá? Bár akkor valószínűleg a screen fill is sokkal gyorsabb lenne, szóval inkább sejtek valamiféle mérési bugot mögötte... Mindenesetre a többi területen észrevehetően gyorsabb parallel módban...
-
Tankblock
aktív tag
válasz
adatfalo #9706 üzenetére
Hello,
Ha van wifi akkor ESP8266 re van One Task osztály: [link]
Azt mindenképpen tisztáznod kellene, hogy a pumpát is erről a tápegységről szeretnéd-e meghajtani. Én MOSFET tel mennék neki egy step up converterrel, aminek a tápjára tenném a FET et. A napelem cellát meg illene túlmértezin, ahogy az akksit is.
Sima arduino ha 8MHz belső clockal megy és 3V3 van használva is tud alacsony áramfelvételt, vagy akár még valamelyik AtTiny core is. Attiny13A van nekem sikerült lemenni 5,4 uA re a fogyasztással deepsleepre. Kérdés mennyire kell, hogy pontos legyen az az időzités.
Ha jó sacc / köblábra is akkor nem vesződnék semmilyen RTC vel, csak deep sleep és wakeupokkal számolgatnék mennyi van még hátra a 24 órából. Ha csak arra kell, hogy pl 2 hetet elmenjen amig nem vagy otthon és fontos, hogy battery + napelem kombó legyen. A TP4056 pl 1 cellának jó választás lehet. Az másik hogy az az egy cella mennyi ideig is fogja meghajtani azt a pumpát.
-
adatfalo
senior tag
Köszi!
Abban van tapasztalatod, hogy hogyan lenne érdemes ezt a napi 1x-i bekapcsolást elvégezni? Találtam már időzítős reléket, illetve gondolkoztam már RTC modulon is, de nem tudom, hogy mi lenne a legjobb megoldás, sajnos az arduinonak nem olyan jó az energiagazdálkodása, mint mondjuk egy ESP-nek.
-
csubuka
addikt
válasz
fpeter84 #9689 üzenetére
Köszönöm szépen az elemzést!
Mélyebben beleásom magam majd a rendszer működésébe, hogy mi is a valós tényállás. De ez alapján legalább tudok majd keresni, hogy hogyan kéne mégis.
(#9695) Janos250: Köszönöm szépen Neked is! Eddig ott vagyok, hogy megállapítottam a típust. A vezérlő egy DSC PC1616H. Azt kéne, hogy ha eldönti, hogy riaszt, akkor SMS-t küldeni. De mondjuk, ha a beltérinek meghal az akksija (és áramszünet van), akkor is riasztás van amúgy, ami miatt meg begerjednek a szomszédok, ha pl nyaral az ember. És ilyenkor is jó lenne erről tudni, hogy egy segítő embert beszervezhessünk ennek elhárítására. Így lehetséges a legjobb lenne a sziréna megszólalására triggereltetni az SMS-küldést.
Belenéztem ugyan a dokumentációjába egyelőre a vezérlőnek, de elég hosszú
Egyelőre erre nem biztos, hogy lesz időm, hogy átrágódjak rajta és kiderítsem hogy a legcélszerűbb sima "digital input"-ra valamilyen módon bevinni azt, amikor megszólal a sziréna.
*Kicsit okosodnom kell még, hogy a vezérlő panelon mi történik azért, mert ahogy fpeter84 írta a 12V-os szirénához több hardveres építés kell, hogy az Arduino/(ESP vagy akármi más) oda kapcsolódhasson.
-
csubuka
addikt
Kedves tibi-d!
Én is éppen egy riasztó (DSC márka, egy ingatlanon van épp, nem egy autón) GSM modulos kibővítésébe fognék mostanság. Lapozgattam a riasztó topikot meg itt a mikrokontrollereset, hogy egy gazdaságos megoldáshoz tudjak ötletet meríteni és úgy akadtam ezen korábbi hozzászólásodra.
.Sikerre vitted ezt a projektet végül vagy túl sok buktató volt?
Hamar megoldható, ha csak a GSM modult kell elkészíteni, a riasztó már adott? Nagyon alapra gondolok, hogy adott három számra küldjön egy SMS-t, ha a sziréna beindul. Ennyi. A gyáriak relatíve drágák és túl sokat tudnak, ahhoz képest ami nekem kell.
-Szerinted ez mennyire kivitelezhető? Illetve tapasztalatod alapján hogyan kötnéd a riasztóhoz?
Van a riasztónak olyan kimenete, ami közvetlenül beköthető lehet egy Arduino vagy ESP digital inputjára? Azonos föld esetén gondolnám, hogy riasztási esetben akár egy digital HIGH történet lehetne. Persze lehet nem ilyen egyszerű ez sajnos. De pl. akár figyelhetném a sziréna feszültségét, ha az egyszerűbb.Tényleg egy viszonylag alap dologra gondolok, amit hamar össze lehet rakni.
Köszönöm előre is
-
fpeter84
senior tag
Első eredményeim 320x240 felbontásban (ez csak a kijelzőm fele), lehet még tudok rajta itt ott faragni, gyorsítani...
Közben rájöttem, hogy az mcufriend_kbv-ben is van ESP32 támogatás, de elég primitív lassú megvalósítással, a szétszórt lábakat egyesével írja. Én a 12-19-es lábakat sorban vettem D0-D7-nek és csak 12-t kell balra bitshift-elni az adat byte-on és már lehet is írni a set/clear-t...
@ecaddsell: ezek megvoltak, az első hsz-ben is már ott volt, de azért végigpróbáltam a 3 féle lehetőséget amit eddig működőképesnek találtam:
*((volatile uint32_t *) (GPIO_OUT_W1TC_REG)) = x
ESP_REG(GPIO_OUT_W1TC_REG) = x
GPIO.out_wltc = xÉrdekes módon a 3dik észrevehetően, legalább 20%-al gyorsabb mint a másik 2 regiszter elérés, de továbbra is az az érzésem hogy ez messze nem közvetlen elérés hanem csak virtuális, valami köztes rétegen keresztül levezényelve...
szerk: kipróbáltam az mcufriend_kbv ESP32 8bit támogatását is, és tényleg irtó lassú az enyémhez képest: 4 421 642 overall
-
fpeter84
senior tag
Köszönöm a tippeket az ESP32 regisztereivel kapcsolatban - úgytűnik valóban az RTOS keverhet be... Egyetlen butuska tesztprojektet leszámítva - ahol a csipp se stimmelt, az enyémen RM68410 van - nem találtam rendes lib-et a parallel 8bit ESP32-re, ezért nekiestem hogy átfaragjak egy idegen projektet...
Fogtam ezt az STM32_TFT_8bit lib-et ami az Adafruit GFX csomaggal működik együtt, és első körben minden hardverközeli műveletet átírtam pinMode, digitalWrite és digitalRead alapú lassú, de mindennel kompatibilis univerzális megoldásokra és miután meggyőződtem róla hogy ez így nagy lassulással de még mindig működik az STM32-vel, a lábak átcímkézésével lefordítottam az ESP32-re is és működött első pöccre a Lolin32-n is! Nem vagyok hozzászokva, hogy ilyen gördülékenyen menjenek a dolgok, lesz még itt valahol szívás tuti
Az eredmények a graphictest_kbv.ino-t futtatva:
MEGA2560 az MCUFRIEND_kbv lib-el: 37.24 sec
DUE az MCUFRIEND_kbv lib-el: 8.36 sec
STM32F103C az STM32_TFT_8bit lib-el direkt PORTA hívásokkal: 19 sec
STM32F103C a fentiből hekkelt dummy lib-el: 93.6 sec
ESP32 a fentiből hekkelt dummy lib-el: 17.4 secNyilván a 240 vs 72MHz ad némi előnyt az ESP32-nek az STM-el szemben, de a 3.33x órajel mellett 5.38x tempót hoz már így is, bár a DUE-től még messze jár... Ráadásul az STM lib-el se eredeti, se széthekkelt módban nem akar menni a hardveres scroll a demóban, a szoftveres scroll meg halálosan lassú - ennek az okára még jó lenne majd rájönni, feltehetően valahol bizonyos regiszter visszaolvasásoknál lesz a bug...
A következő lépés az lesz, hogy a dummy hívásokat megpróbálom a lehető leggyorsabb direkt ESP32 regiszter hívásokra lecserélni - remélem úgy simán beelőzi majd a DUE-t is...
-
válasz
fagylalt #9641 üzenetére
Az a baj, ha sok minden van használva annak nagy lesz a fogyasztása.
Még az is fontos lenne, hogy mennyi ideig üzemelnek az egyes egységek, Arduino Mega elmegy-e alvó módba, folyamatosan mérnek az egységek vagy mondjuk 10 percenként mérnek 1-et a kettő között pedig csak várakozó módban vannak, esetleg alvó módba elmennek.
Ha az időt már tudod, hogy mennyi ideig üzemelnek az egyes egységek, meg kellene nézni mennyit fogyasztanak alvó (ha van ilyen állapotuk) és üzemi állapotban külön-külön. Ha meg van a fogyasztás és az, hogy mennyi ideig fogyasztanak, akkor amit belinkeltem kalkulátorba beütöd az értékeket és kidobja, hány óráig, napig, esetleg hónapig tudna adott aksiról üzemelni.
Számolás és idők nélkül látatlanba azt mondanám, hogy nem fog sokáig működni a rendszer, jó ha 1 napig bírja vagy annyi se.
Konkrét példa, nekem van egy ESP32 ami folyamatosan működik, wifi-t használ, van egy hőmérő és egy kijelző. Ez durván 400mA-t fogyaszt, így kb 6.5 óráig bírná egy 3000mAh-s aksiról.
-
-
fagylalt
senior tag
Mindenképpen akkumulátoros megoldásra van szükségem, mert ahol a "rendszer" lesz használva, ott nem lesz vezetékes hálózati áram. Az alábbi egységeket kellene meghajtani:
- Arduino Mega 2560
- 1db szervómotor (MG996R)
- 1db WiFi modul (ESP8266 ESP-01)
- 1db GPS modul (uBLOX NEO-6M)
- 1db gyorsulásmérő (MPU-6050)
- 1db hőmérő (DS18B20)
Esetleg még pár ultrahangos szenzor (JSN-SR04T) lesz rajta.(#9635) gyapo11 és (#9636) quint: Viszonylag sürgős lenne, így a külföldi rendelést kizárnám. 18650-es akkumulátoraim szint úgy nincsenek.
Itthon lehet valahol ilyet vásárolni?
-
Tankblock
aktív tag
A többi board mind 1 magos ha jól sejtem, az ESP32 meg 2 core. Mivel mind a 2ről el lehet érni igy gondolom van restriction. Az ESP-IDF alatt is structúrán keresztül lehetett definálni ha jól emlékszem.
Bőven megfelelő a sebessége. Nézegesd inkább a példaprogramokat amit az ESP-IDF mellé kapsz. Az sokat fog segiteni. Az arduino erre a layerre húz rá még egyet.
-
fpeter84
senior tag
Miközben keresem az ideális alap hardvert a projektemhez, most az ESP32-höz érkeztem (azt keresem hogy egy adott LCD-t mivel tudnék a létező leggyorsabban meghajtani)...
AVR-en, STM32-n, ATSAM-en működött simán, hogy egy regiszter aliasra hivatlkozva átírtam az adott regiszter értékét, például:
REG_PIOD_PDR = (REG_PIOD_PSR & 0x00000030);
Az ESP32-n viszont mintha ez körülményesebb lenne. A közvetlen elérésre ezt a hibát dobta:
C:\Arduino\ESP32\projects\GPIO_test\GPIO_test.ino: In function 'void set_databits_input()':
GPIO_test:7: error: lvalue required as left operand of assignment
GPIO_ENABLE_W1TC_REG = 0x000FF000;
^
exit status 1
lvalue required as left operand of assignmentA hw könytárban lévő kódokat túrva 2 azonosan működő megoldást találtam eddig:
ESP_REG(GPIO_ENABLE_W1TC_REG) = 0x000FF000;
vagy
GPIO.enable_w1tc = 0x000FF000;Ami viszont nem igazán normális, hogy nem történik meg azonnal a regiszter állítása! Ha abban a pillanatban visszaolvasom a GPIO_ENABLE_REG értékét akkor még az előzőt találom benne, ha berakok 1ms várakozást akkor már azt aminek lennie kell! Mi a fene okozhatja ezt a jelenséget? Így nem igazán lehet kimaxolni a GPIO írás olvasás sebességét közvetlen eléréssel...
-
Janos250
őstag
Erről jut eszembe:
Ezt használta már valaki? Használható?
ifttt.com/maker_webhooks
Belebotlottam egy tűrhető ESP8266 könyv linkjébe, és olvasgatva találtam -
válasz
ecaddsell #9605 üzenetére
Igen deep sleep-ben fog menni. Nem számoltam ki de abban bízom, hogy a konverterrel kapott nagyobb feszültség tartomány talán ad annyit, hogy a konverter ~50uA-es fogyasztását is megérje.
Konverter nélkül 2AA elemmel mondjuk 0.5V-ot tudok használni talán, ha úgy veszem hogy 2.5V-al elemgy minden gond nélkül az ESP32.Kicsit elbizonytalanodtam. Eddig az itt javasolt megoldást követtem, de most ez meg ellent mond
50uA fogyasztás esetén óránként 90 mA-es fogyasztással kell számolni a konverternél? Az nem kevés
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
gyapo11 #9603 üzenetére
A NiZn felejtős, nagyon hamar tönkre megy (még hideg sem kell hozzá) és a kapacitása is gyatra (mindig a teljesítménnyel marketingelik). Próbáltam (szerencsére az őrült drága töltő jó a NiMH-hez is, azaz legalább azt nem buktam).
Szóval vonzó a nagyobb feszültség, de nem 1 hosszú távú megoldás...Szerk: A NIZn-nek nagyon gyors az önkisülése is...
xboy89
Ezek a boost konverterek ha még deep sleep-be teszed az ESP32-öt, akkor is fognak fogyasztani. -
Ha eleve boost konverter van a készülékben, akkor semmit nem kell áttervezni, 2db AA elem és kész.
Nem tudom mennyire toleráns az esp32 lefelé a tápfeszültség terén, de 2db AA elemről közvetlenül is lehetne hajtani, megspórolva a konverter fogyasztását.Ha ennek lehet hinni, 2,3V-ig merült elemekkel még elvileg működőképes az esp. Egy próbát megér.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
MrChris #9576 üzenetére
Az UNO-t nem ismerem, de vsz. pont ugyanolyan quartz kristály van benne mint a többibe, pl. ESP32-be amit jobban ismerek. Szóval ezek simán kell hozzák az 5 digitet ami nemhogy 30 percre, hanem akár 1 napra is elég jó esetben (1 másodperces eltéréshez). Ami esetleg gáz lehet az az alapból meglévő offset, az hogy nem pontosan annyi mint kellene legyen a kontroller órajele (kifogsz egy ilyen szempontból gyengébb példányt). Ezt is simán lehet kompenzálni, de itt már timer-t kell használni (timer interrupt).
A drift, az hogy hőmérséklettel változik az órajel frekvenciája kevésbé zavaró, ez még relatíve nagy változások esetén is tudja hozni az 5 digitet.
Viszont az nem kérdés, hogy a GPS 1pps (pulse per second) kimeneténél házi barkács szinten aligha van olcsóbb megoldás, mert ez alapból kb. 7-8 digit és stabilan tartja (sőt mivel alapvetően a jitter rontja, a hosszútávú átlag még jobb is).
Pont ezért tervezem, hogy a frekvenciamérés pontosságomat erre a szintre emelem (most ha megvárom a bekapcsolás utáni bemelegedést kb. 2*10 exp -7 et tudtam elérni, de ezzel az a gond, hogy az aktuális hőmérséklethez kell kompenzálni, mármint kontroller quartz kristály hőmérsékletéhez...)
-
válasz
MrChris #9576 üzenetére
Egy nyomógombot mindenképp pergésmentesíteni kell, erről nagyon sok szó esett már a topikban.
Itt azt írja valaki, hogy 40 perc alatt 1mp-es csúszást tud uno-val, kísérleti úton beállított késleltetéssel. Ha ez nem elég, akkor kell RTC modul, de abból sem mindegy milyen, mert az olcsóbbak simán rosszabb pontosságot fognak produkálni.
30 perc alatt 1mp csúszás szerintem nem sok, de figyelembe kell venni a hőmérsékletváltozások miatti driftet is, amit ha jól tudok, a drágább RTC modulok hőmérővel kompenzálnak.A kolléga által említett Esp + wifi + NTP ami még nagyobb pontosságot tud(hat).
Elárulod, hogy mihez szeretnél ilyen vezérlést?
-
-
Nekem újdonság volt, és esetleg másnak is jól jöhet: ESP32 tárhely particionálás
-
nope
tag
válasz
ecaddsell #9544 üzenetére
"Ennek van OLED nélküli változata is? Úgy egész szimpatikus lenne, pláne ha még valamivel olcsóbb lenne OLED nélkül..."
Heltec nincs ilyen, de tényleg elég gyakran lehagyják a 37-38-as lábakat. Van valami speciális funkciójuk, amiért ragaszkodsz hozzájuk, vagy csak egyszerűen több lábat szeretnél?
Keress rá a "Wemos Pro ESP32"-re, azokon is ki vannak ezek vezetve (mást nem is nagyon találtam ilyent).
Az integrált OLED meg tényleg nem sok mindenre jó, de hibakeresésre, változók folyamatos kijelzésére (kvázi serial monitor helyett) viszont ideális. -
ecaddsell
aktív tag
Ennek van OLED nélküli változata is? Úgy egész szimpatikus lenne, pláne ha még valamivel olcsóbb lenne OLED nélkül...
Nekem olyan OLED-es ESP32 van, amin az OLED által használt összes pint lehagyták és az az OLED eléggé felejthető (a mérete sem túl nagy, de mellé a fényereje sem túl acélos), szóval az végül csalódás volt.
Mostanában nekem inkább a TFT a cél. Az OLED-el az a bajom, hogy annyira nem jó mint amennyire drága pláne nagyobb méretben.A gyári support nem annyira érdekes, annak ellenére, hogy doksi eddig sem nagyon volt, még mindig mindent megtaláltam.
-
ecaddsell
aktív tag
Létezik valami módszer arra, hogy az ESP32 GPIO34-GPIO39 pinjeit outputként használjam?
Ezen oldal szerint:
https://github.com/makeitlabs/ratt/wiki/ESP32-Pin-MappingEzek a pinek "GPIO input only/no internal pullup".
Gondoltam ha csak annyi a gond, hogy nincs internal pullup akkor teszek egy ellenállást kivűlre és kész, de nem megy (nem kizárt valamit elrontottam persze).Arduino IDE simán megeszi a pinMode(pin, OUTPUT);-ot ill. még a digitalWrite(pin, HIGH);-ra sem volt panasz...
Ha ezek tényleg input only pin-ek akkor számolásom szerint összesen 21 pin marad kimenetre (és ebben már az USB serial pin is benne van).
Egyébként van olyan (olcsó) board amin GPIO37 ill GPIO38 ki van vezetve mert azokon amik nekem vannak nincs is ilyen pin?
-
ecaddsell
aktív tag
Sikerült a 160x128-as TFT-n 4 sorra préselni ami eddig is 4 soron volt. Nem lett túl szép, mert nem tudtam semmi szeparátort tenni a MHz és a KHz közzé (a vessző már a kétszínű OLED-en sem működött, mert átlógott a sárga sorból a kékbe, de ott legalább volt hely egy szóközre), szóval marad a különböző színre színezés.
(A színek valójában sokkal szebbek mint a fotón, ami nem adja vissza az igazi színeket.)Az alsó sor a ténylegesen mért frekvencia, amit az ESP32 mér (egy Fujitsu mb506 előosztó után mert ugye az ESP nem tud 40MHz felé menni mérésben). Nemcsak ezért nem kerek, hanem az ADF4351 itt már csak kb. 6KHz-enként léptethető (25 MHz/4096).
A jobb zöld meg a jelszint amit 1 AD8318 mér. Mivel ennek az érzékenysége meg kb. 25mV/dBm ez is ingadozik némiképp még átlagolás után is (itt sokkal stabilabb tápfeszek kellenének).Idővel át kell térjek a 320x240-es kijelzőre, amíg nem jön meg van még 2 sorom. Meg egyre kevesebb időm erre a projektre.
-
ecaddsell
aktív tag
Fogadd meg a lenti tanácsot. Én is használtam Nano-t, kedveltem is mert a kis méret miatt gyors fordítások ill. feltöltések voltak, de mikor 128x64-es kijelzőt kezdtem el használni nekem is kevés lett a memória.
Nem mellékesen a Nano nem 3.3V kompatibilis és a legtöbb cucc amit használok meg igényli a 3.3V-ot.Szóval ha nem tömegével kell, ahol számíthat az ár akkor ESP32 (relatíve persze sokkal drágább, de absz. értékben még mindig megfizethető kategória). Ott sokkal nehezebb belefutni a korlátokba, és ha mégis, könnyebb a kiút. A környezet meg lehet tök ugyanaz.
-
Janos250
őstag
Tudom, nem erre a válaszra vágysz, de én csak a szokásost tudom mondani:
Ahelyett, hogy szenvedsz azzal, hogy feszegeted egy régi proccal szerelt lap korlátait, használj valami korszerűbbet!
Pl. az STM32F103 nem sokkal drágább (1000 Ft körül):
https://www.ebay.com/itm/Arduino-Mini-USB-STM32F103RCBT6-ARM-Cortex-M3-Leaflabs-Leaf-Maple-Board-Module/173017731924?epid=1049477414&hash=item2848a91354:g:2nwAAOSwYeRaJxOA
Ha fontos az ár, akkor a kissé macerásabb "sárga jumperes", ami nano árban van:
https://www.ebay.com/itm/STM32F103C8T6-ARM-STM32-Minimum-System-Development-Board-Module-For-Arduino/232822447549?epid=2207805305&hash=item36354c9dbd:g:2hkAAOSw6ShZTcPSVagy valamelyik ESP. Ha sok láb kell, akkor ESP32. Már 1600 Ft körül kapható.
Ezek ugyanúgy Arduinoba illesztett lapok, ha nem tartalmaz a program valami nagyon spéci Atmel dolgot, akkor általában változtatás nélkül/pici változtatással (pl. lábak nevei) futnak rajtuk. -
Janos250
őstag
Az akku is a kapcsolóüzemű tápot hajtja. Valami a hálózatról jön, fene tudja mi. Ha a szigetelt vezetéke a hőelemnek hozzáér a fém állványzathoz, vagy a vezetékhez kézzel akárcsak közelítek, egyből megbolondul, 20-30 fok hibákat is mutat. Mindegy, már nem foglalkozok vele, áttérek - mihelyt lesz időm - Pt100-ra. Egy másik projektnél, ahol az ESP32 és egy másik IC közötti UART kapcsolat hibázik gyakran a hálózati tápról táplálásnál, ott meg szűrök, és a soros vezeték a korábbi levegőben menő drótok helyett a panelen marva lesz.
-
Janos250
őstag
A jelenleg működő verzióban el van választva a soros porttól: szétválasztottam két részre: az egyik ESP-re van kapcsolva az a panelka, ami a hőelem jelét méri, és digitálisan küldi az egyik ESP-re, ami WiFin továbbküldi a másik ESP-nek, ami végzi a beavatkozásokat. Tehát a WiFi, mint galvanikus leválasztó.
Viszont a hőelem jelét mérő panelkát muszáj volt galnavikusan csatolni az ESP digitális lábaihoz, ezért ezt az ESP-t kénytelen vagyok akkuról táplálni, mert ha hálózati tápról megy, akkor +- 5 C fok ingadozással mér. Majd ezt is átteszem platina hőmérőre a hőelem helyett, és csinálok hozzá panelt, azzal majd talán jobb lesz.
-
llacee
őstag
Sziasztok!
SonOff-al kapcsolatban lehet egy kérdésem?
Domoticz-al használám őket, ESPEasy firmware-el.
Teljesen jól működik, vezéreli is őket, de borzalmasan idegesítő hibába ütközöm és nem találok a neten rá megoldást.
Viszont 230V-os eszköznél nyugodtabb lennek, ha lenne valami fényforrás, ami jelzi, hogy áram alatt van.
Hardware beállításoknál van lehetőség a led-et bekapcsolni, melyhez megnézem melyik eszközön melyik GPIO-n van a fényforrás, de azonnal elérhetetlen lesz az eszköz csak flasheléssel lehet életre kelteni.
Sima változat, TH és Dual ugyan ez. Ahogy a LED-et bekapcsolom villog is, de soha többet nem elérhető az eszköz.
Mit rontok el?Köszönöm!
-
válasz
Atti777 #9511 üzenetére
Pedig itt is ugyan az lenne a helyezet szerintem, lipo-val. Ha nem viszem 5V-ra a jelet, akkor nem tudom 2.8V-ig kihasználni az ESP-t, mert wifi-vel használva a 3-3.3 V között szerintem kérni fogja, a lipo 3.7V meg ha lemerül 3.3-ra akkor már 3.3 V alatt lesz az LDO kimenete dopout-ot is figyelembe véve.
Ez csak szerintem van így, biztosra nem tudom mondai, hogy sokkal rosszabbul járnék. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #9510 üzenetére
Egy másik, nem ESP IC-t is meg kell táplálnom, ami elég érzékeny, és zabálja az áramot.
Egyébként elég sok bajom van a közvetlen 230-ról menő tápokkal. Egyszer régebben diskuráltunk itt egy hőelemes mérés zajának a problémájáról. Azóta se sikerült megnyugtatóan megoldani a kérdést, ezért akkuról táplálom. Most hasonló gondom volt, bár idő hiányában félre kellett tennem: egy ESP32 és egy másik eszköz kommunikál egymással UART-on. Táp megoldás: 230-ről 12V-ra led táp, arról fesz szab modul. Sok a hiba. Ha táp helyett 4 li akku táplálja a fesz stab modult, gyakorlatilag nincs hiba. -
válasz
vargalex #9503 üzenetére
Közben gondolkoztam, hogy oké 170mA meg a dropout is kicsi, de nem kellene inkább egy step up converter? Tehát step up az aksi feszültségét 5 V-ra, majd azt LDO-val 3.3V-ra és ez menne ESP-re?
Az aksi kb. 2.8-4.2 V között használható biztonsággal. Adatlap szerint ESP8266 2.5 - 3.6 V, ESP32 2.3-3.6 V között működik. Ha Wifi is van, gondolom akkor legalább 3 V kellene.
Ha figyelembe vesszük mondjuk, hogy a dropout 300 mV és meglegyen a 3V táp az ESP-nek, akkor 3.3 V kimeneti feszültség kellene az aksi felül. Azaz 4.2-3.3 V között lehet kihasználni az aksit. Ellenben ha kap egy step up convertert, akkor mehetne 4.2-2.8V között, +0.5V pedig deep sleep esetén akár heteket jelentene.Ha jó a gondolatmenet, akkor step up hasznosabb lenne szerintem. Mit gondoltok?
(#9508) Janos250
A schematic-on van egy 22uF párhuzamosan 100nF-al az LDO kimeneten, ESP mellett pedig 100uF tantál VCC-GND között. Sajnos többet nem igazán tudok hozzátenni, nincs túl nagy tapasztalatom, így többnyire már meglévő részekből dolgozok. -
válasz
vargalex #9506 üzenetére
Az a nyugalmi áramot jelenti, gondolom, ha nincs rajta terhelés. Ha már ott egy ESP, meg még pár kisebb alkatrész, akkor szerintem ez nem igaz. Current consumption meg nincs benne.
(#9505) Janos250
Úgy tudom 5 V legalább ajánlott, főleg mivel a kínai alkatrészek jobban szórhatnak mint egy "bevizsgáltabb" darab.
100nF-ot hogy érted kerámia tantál? Egybe a kettő hogyan? Én egy doit shematicot használok, az alapján csinálom a nyákot. Ott 100uF 6.3V-os tantál van jelölve, semmi más. -
Janos250
őstag
Srácok!
A 3.3 V-os ESP32-höz a 4V-os tantál kondi elég, vagy magasabb feszültségű kell?
A 100 nF kerámia ugye tantál mellé is kell? Vagy tantál esetén elhagyható?
-
vargalex
félisten
Ezzel az a baj, hogy a saját fogyasztása néhány nagyságrenddel nagyobb, mint az ESP8266-é deep sleep-ben (kb. 20 microAmper).
Egyébként mérések szerint az ESP8266 megáll 170 mA-nél, úgyhogy nincs gond a HT7333-al...
-
Sziasztok!
18650-es alkalmazáshoz tudnátok ajánlani low dropout voltage regulator-t? Amit találtam MCP1700-nak 250 mA amit elvileg tud áram, ahogy nézem az meg elég határeset, ha wifi kommunikáció is kell, már pedig kell ESPnow + deepsleep alkalmazáshoz.
-
Üdv
Elakadtam kicsit, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az ESP32-őn fut egy webszerver/weboldal.
A weboldalon rádiógombbal kiválasztok egy színt. A rádiógomb értéke megjelenik az URL-ben az alábbi módon:http://10.1.0.9/?ledszin=0xFF00FF
A ledszín változó értékét én szeretném felhasználni. A ledszin egy string típusú adat, a gond az, hogy nekem integer kell.
Mivel tudnám átkonvertálni?
A c_str() függvénnyel char típusra már tudtam konvertálni, de sajnos az nem jó.A toInt() függvénnyel nem jártam sikerrel.
Ehhez a függvényhez kell nekem integer típusú adat a szin változóhoz.
void LEDvilagitas(int szin)
{for (i=0; i<osszesLED; i++)
{ledek[i] = szin; }
FastLED.setBrightness(ledfenyero);
FastLED.show();
delay(100);} -
ecaddsell
aktív tag
Nekem méretileg elég lenne az 1.8-as kijelző is, ha kiférnék rá, lévén a nézési táv max 1m.
Egyébként megoldottam a ST7735-el a HW SPI-t is.
Mint sejtettem is fogalma sincs a könyvtárnak mit kellene használni ezért a default-ot használja.
Innen már csak az SPI default-ot kellett megkeressem és meg is lett az SPI.cpp-ben:if(sck == -1 && miso == -1 && mosi == -1 && ss == -1) {
_sck = (_spi_num == VSPI) ? SCK : 14;
_miso = (_spi_num == VSPI) ? MISO : 12;
_mosi = (_spi_num == VSPI) ? MOSI : 13;
_ss = (_spi_num == VSPI) ? SS : 15;Ezek meg a HSPI pinek amit a generátor chip-re használok, nem csoda, hogy összeakadt.
Áttettem a generátort VSPI-ra a TFT-t meg a HSPI pinekre és láss csodát megy a HW SPI és relatíve gyors is lett a frissítés (de még van mit javítanom).Na szóval összegzésnek ezek az SPI pinek ESP32-n:
HSPI
CLK 14
MOSI 13VSPI
CLK 18
MOSI 23A TFT HW SPI meg szépen lefoglalja a HSPI-t, szóval nekünk marad a VSPI...
Azért túl nincs dokumentálva a dolog...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9468 üzenetére
Adatlap 1.4.3 bekezdésében szerepel, valamint az 1.6 bekezdésben lévő blokk diagramban. Viszont nem tárgyalja sehol az adatlapon.
Valamint van egy szép hosszú topik az Espressif oldalán róla.
Ezen kívül neten találni hozzá lib-et is és egy-két példát is. -
Teasüti
nagyúr
Elvileg CAN 2.0 vezérlő be van építve, a funkcionális blokk diagramjában is látható. Viszont nem foglalkozik vele a kézikönyv. Neten meg pár példán és lib-en kívül kb semmit nem találtam.
Espressif fórumán foglalkoznak vele, de ott még nem tartok, hogy átnyálazzak egy egész topikot. -
válasz
ecaddsell #9447 üzenetére
Nekem fektetve helyezve (hosszabbik oldal vízszintes, rövidebb oldal függőleges) egyik hosszanti és mellette lévő rövidebb oldalról nézve jó, másik hosszabbik és rövidebb oldalról minősíthetetlen szinte a betekintési szög. Tehát sarokba helyezve jó és szemből is, egyébként nem. Szerencsére falon sarokba lesz. ha valahová egy falra középre tenném, amit mind két oldalról meg tudok közelíteni, ott már nem lenne szép, sőt.
Én egyébként nem vettem túl olcsón sajnos, 3500-4000 Ft-ba került a 3.5 col. SPI mondhatni előny, de én nem használom ki, mivel nem kell egyáltalán gyors képernyő frissítés, viszont a 3 adat vonal előny nagyon is a párhuzamos programozású kijelzőkkel ellentétben.
Én csak azért vettem ekkora kijelzőt, mert egy analóg órába szeretném beépíteni és jó lenne ha nem 1 méterről tudnám csak leolvasni a kiírt dátum, hőmérséklet adatokat.Én ezt a könyvtárat használom. Ez elég sok kijelző meghajtót támogat, amit te használsz azt is. Ezzel a könyvtárral és ILI9486-os meghajtó IC-vel dolgozik a kijelző. Próbáltam kezdetben tesztelni, hogy 0-ról counter számol mondjuk több tízezerig és ahogy az ESP bírja íratja ki az adatokat akár tizedes-százados pontosan. Igaz itt már semmit se láttam a másodpercnél lassabban változó számokból, de nekem úgy tűnt kiír mindent. Tehát ha számítana a sebesség akkor nem hiszem, hogy gond lenne vele. Ja és én is ESP32-vel használom. Próbáld meg esetleg ezt a könyvtárat az adafruit helyett.
-
Teasüti
nagyúr
Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy I2C-re lesz felfűzve az ESP32, két-három Attiny85, I2C szenzorok és egy kijelző. A motoron nincs CAN busz gyárilag, így csak a saját rendszeremet szolgálná ki.
Azt még nem tudom az I2C eszközöket hogy lehetne megoldani, de ahogy nézem már az ESP32-n se olyan egyszerű az élet. Datasheet-ben pl egy árva szót sem szólnak róla. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9448 üzenetére
Jól értem, hogy a CAN busz olyasmi, mint az USB? Egy csavart érpár, ellentétes fázisú jelátvitellel.
Így már értem miért alkalmazzák előszeretettel autós környezetben.
Én I2C köré terveztem a rendszert, de ha nem válik be akkor áttervezem CAN buszra.
ESP32-n ha minden igaz, akkor a CAN buszt rá tudom rakni az I2C által használt lábakra is szerintem, ez talán nem lenne gond. És akkor a motort be lehetne húzni sztenderd USB kábellel.Gyors keresés után látom vannak CAN buszos GPIO expander chip-ek is.
Viszont ismertek olyan Attiny85-höz hasonló olcsó kontrollert, ami CAN buszos (és Arduino IDE-ben programozható természetesen)?Picike méret és 4 GPIO. Mondjuk vmi SOP8-as tokozásban?
szerk: óóó ácsi-ácsi. I2C eszközöket viszont nem fogom tudni felfűzni CAN-re.
-
Szépen haladok előre, a ledszalag vezérléssel.
Webes felület kész. Mint kiderült van sokkal egyszerűbb megoldás, mint a taskok szeparálása cpu magra, meg saját ledszalag vezérlés írása.Fastled library tökéletesen működik. Az, hogy fordításkor megjelenik egy warning nem probléma.
Az espasyncwebserver library segítségével tök egyszerű megjeleníteni a weboldalt. Már csak annyit kell megírnom, hogy a weboldalon kiválasztott színt jelenítse meg a szalagon. De ennek is meg van a mintakódja.
Már csak 1 dolog kell. Akarok egy fizikai nyomógombot is a szalag kikapcsoláshoz. Ez lényegében úgy működne, hogy fekete szín küldene ki a szalagra.
A nyomógomb bekötéséhez azonban amit eddig találtam nekem nem szimpatikus. Lényegében az esp32 egyik pin-je egy ellenállással gnd-re van kötve. Ugyanerre a pinre van kötve a nyomógomb, a pin és az ellenállás közé. A nyomógomb másik lába pedig 5v-ra van kötve. Így ha megnyomom a gombot, az ellenálláson keresztül záródik az áramkör. Nem tudtok olyan megoldást, ahol nincs így összekötve a gnd és az 5v? -
ecaddsell
aktív tag
Én teljesen elégedett vagyok a betekintési szögével (arra amire használom tökéletes).
Fektetve használom, alul-felül nézve hibátlan, oldalra képes romlani. Ahhoz képest milyen olcsó volt több mint jó.Viszont ha te ilyen nagyban utazol akkor biztos számít a sebesség. Itt (is) keresek valami megoldást. A változásokat elég lassan frissíti a kijelző, de vsz. ez nem a kijelző hibája, hanem nem tudom, hogyan kellene rávenni az Adafruit ST7735 könyvtárat, hogy HW SPI-t használjon (ESP32). Én a jelgenerátor chipet már rég így használom és tökéletesen megy.
Szóval, ha így indítom akkor megy de láthatóan lassú:
Adafruit_ST7735 tft = Adafruit_ST7735(TFT_CS, TFT_DC, TFT_MOSI, TFT_SCLK, TFT_RST);
Az irodalom szerint a HW SPI-hoz így kellene:
Adafruit_ST7735 tft = Adafruit_ST7735(TFT_CS, TFT_DC, TFT_RST);
Viszont így egyáltalán nem megy.Nem mellékesen nem is értem honnan tudja a fenti hívásból melyik SPI-t kell használni (VSPI vagy HSPI) . Amikor a generátorhoz csinálom az inicializálást ott meg kell adni, melyiket hozza létre...
hspi = new SPIClass(HSPI);
(A VSPI is hasonló).
Az SPI könyvtár viszont automatikusan tudja, hogy pl. HSPI esetén ezek a pinek:
CLK 14
MOSI 13 -
Helló, az ESP32-n levő USB csipnek /cp210x/ el kellene menni magától suspendbe, vagy ki lehet lőni valahogy?
-
ecaddsell
aktív tag
Van valakinek jól működő prellmentesítő rutinja?
A jelgenerátoros projektemben eljutottam oda, hogy KY-040-el lehetne szabályozni a frekvenciát.
Ehhez ESP32-vel az egyik PCNT unit 0. csatornáját használom. Az encoder CLK-ja megy ctrl_gpio_num-ra a DT meg pulse_gpio_num-ra (vagy fordítva, elég sok kombinációt próbáltam).
A szuper ebben a dologban az lenne, hogy a számláló szépen számlálgat a háttérben a program másik része meg 1-2ms-onként ránéz, és ha van valami (0-tól eltér), akkor változtatja a frekvenciát (ill. alapállapotba teszi a számlálót).
A prellmentesítésre gondoltam jó lesz, ha valamit beállítok a pcnt_set_filter_value hívásnál.
Aztán rádöbbentem, hogy a filter csak 10 bites (0-1023) és mivel ABP clock-ban mér (80MHz) a max az kb. 12.5us. Ami édeskevés prellmentesítésre...
(Ugyanígy akartam használni a nyomogatás részét is, szóval a SW egy másik unitra ment volna).Ami kül. bosszantó, hogy a PCNT rém egyszerű megoldás lett volna, majdnem mindent a HW csinál, a felprogramozás után.
Sajnos a forgatásnál is hibázik (néha a másik irányba ugrik) az SW nyomogató meg totál használhatatlan, mert 0-5 között kellene állítható legyen (ez lenne az encoder frekvencia lépésköze), de egyszer megnyomva a kapott eredmény szinte egy 0-5 közötti véletlen szám.
Elkezdtem nézni az irodalmat.
Talán ez a legjobb leírás:
https://www.best-microcontroller-projects.com/rotary-encoder.htmlVégül-is az állapotugrásos megoldás megoldható (persze ehhez teljesen dobni kell a PCNT-s totál egyszerű megoldást), de így nem lehet megoldani a gombnyomós részét (SW).
Ott arra gondoltam, hogy az első él után (interrupt) egy ideig nem lenne nézve a gomb (interrupt tilt). Viszont azt is olvastam, hogy a forgatásnál is képes lehet 1 nagyon rövid SW impulzust generálni, szóval jobb lenne azt nézni, hogy mennyi időt tölt el H ill. L szinten. Viszont ez meg amellett, hogy nem egyszerű, nyomogatásnál tolni fogja a megszakításokat és az időmérés meg extra logika miatt az időt is rendesen viszi.
A furcsa az egészben, hogy a fórumok tele vannak ezzel a problémával és megoldási ötletekkel (van aki a HW-es kondist nyomja,van aki a SW-re esküszik én is jobban kedvelném ezt) de jó megoldást még nem láttam.
A legbosszantóbb persze, hogy a 10 bites PCNT filter totál meg tönkre vágja azt amit egyébként tudhatna a HW...
Na most jól kibosszankodtam magam. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9398 üzenetére
Komolyan? Pedig Arduino IDE-ben is ez az alapértelmezett. Nekem sose volt gondom vele még, pedig nem Juicebit kábellel programozom.
Amúgy tudtátok, hogy bekerült az alaplapkezelőbe az ESP32 Arduino core? Már nem kell kézzel telepíteni, elég csak hozzáadni a Github repo linkjét az IDE-hez.
-
válasz
ecaddsell #9396 üzenetére
2 CP2102 volt rákötve gépre. Drivert újratelepítettem, átdugtam másik portba, leválasztottam a 2. CP2102-t, addig addig nyomogattam, hogy most valamitől kb 30. próbálkozásra sikerült.
Nem tudom lehet-e köze ahhoz, hogy túl nagy méretű tömböt akartam létre hozni, ami először felment rá, de resetelt folyamatosan és onnantól már nem akart működni a flashelés. Bár ha jól sejtem a flash tartalma mindig nullázódik, ha resetel a mikrovezérlő, akkor meg nem tudom mi volt ez.
Múltkor a második ESP32 panel csinálta azt, azóta se javult meg, hogy boot gomb lenyomás nélkül nem flashelhető. Előtte legaláb 20-30x flasheltem és ment magától, azóta csak boot gombbal megy. Ezt azóta se értem.
-
Ilyennel találkozott valaki? ESP32 Wroom32 Doit board.
Sketch uses 174860 bytes (13%) of program storage space. Maximum is 1310720 bytes.
Global variables use 13748 bytes (4%) of dynamic memory, leaving 313932 bytes for local variables. Maximum is 327680 bytes.
esptool.py v2.3.1
Connecting....
Chip is ESP32D0WDQ6 (revision 1)
Features: WiFi, BT, Dual Core
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Changing baud rate to 921600
Changed.
Configuring flash size...
Warning: Could not auto-detect Flash size (FlashID=0xffffff, SizeID=0xff), defaulting to 4MB
Compressed 8192 bytes to 47...
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet content
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet contentAz előző kód még fut rajta, de újat nem tudok rá tölteni.
-
ecaddsell
aktív tag
Vsz. kétszer gondold meg mielőtt beleugrasz ilyen nagyon olcsó cuccokba.
Én nemrég szívtam meg freki mérővel.
OLED kijelzős, vámhatár alatt 2.4GHz-ig mér. Ez kell nekem. (Ne legyen teljesen off, ESP32-ről vezérelt ADF4351-hez).Valóság: Valóban mutat valamit, sőt ha elég nagy jelet kap elmegy egészen kb. 3 GHz-ig is.
Viszont a pontossága nulla. Alapból van kb. egy fix 0.5%-os eltérés (normális mérő 10^-6 tól indul). Nem mellékesen nagy ugrásokkal változik a mutatott érték. A számláló mintha kb. csak 10 bites lenne.Na most mivel nekem is hobbi, kicsivel többért sokkal jobbat tudtam volna építeni (persze még szétszedhetem azt is amit vettem, de nem hiszem, hogy sokkal többet ki lehet belőle hozni).
Az ESP32-vel simán lehet akár 40 Mhz-ig tudó freki mérőt csinálni (15 bites PCNT, ablakozás RMT-vel van rá netes példa). Még hozzá téve egy előosztót akár feljebb is tudtam volna menni frekiben mint amit vettem (és úgy már nemcsak CMOS jelszintekkel megy).Visszatérve a szkópra: Kicsit alul specifikált. Mennyi a mintavételezés sebessége? Digitális (négyszög) jeleknél a mintavételezési sebesség tizedével kell számolni mint (felső) határ. Milyen a tárolás mélysége? Milyen érzékenységi tartományban használható? Milyen triggerek vannak?
(A dekódolást nem említem, bár pl. ami nekem van tudja, sosem használtam, annyira nehézkes a beállítás. Simán fe/lelfutó élre triggerelve megnézem a lényeget, sokkal gyorsabban így.)
Egyéni igény az, hogy a jel spektruma FFT-vel megnézhető legyen. Nem feltétlen a készülékben, hanem pl. offline PC-vel. Viszont az FFT freki felbontása függ a mintaszámtól, szóval van helyzet ahol simán kellhet 1M minta...
Sajnos konkrét cuccot, pláne ennyiért nem tudok ajánlani. Viszont saját tapasztalatból kiindulva, nem érdemes a nagyon olcsó cuccokba gyorsan beleugrani.
-
válasz
Janos250 #9299 üzenetére
Köszi, sajnos ez se oldotta meg. Neten github és még pár oldalon elég sokan foglalkoznak a témával. Van aki vett 5 db ESP32 doit panelt, 3 működik boot gomb nélkül, 2-nél muszáj nyomni program letöltés közben a boot gombot. Sajnos megoldást nem találtam ami működne.
(#9290) xboy89
Eddig nem omlott még össze az i2c,úgy hogy Core 1-re pakoltam a összes (4 db) taskot, core 0-á nem futtatok semmit. Még tesztelem azért pár napig.
Amit tapasztaltam és várható volt, hogy a webserver-t nem mindig lehet elérni. Ez a következőből adódhat:
1) Fut a hőmérséklet kiolvasás ami 150 db elemű tömbbe pakolja az adatot, ha megtelik akkor 1-el mindig eltolja a tömb indexét és ezt for ciklusban oldottam meg. Ez lehet annyi idő, hogy ha pont akkor akarom megnyitni a weblapot, akkor nem tud még futni az a task.
2) A webserver-t String-es megoldással rakom össze. Ez azt jelenti, hogy 150 db elemét a tömbnek for ciklussal rakom bele a webserver kódba, ráadásul 2 ilyen for ciklus is van ami hőmérséklet és aksi mért értékeit pakolja a szerverhez. Itt a for ciklusban a 20 adat belepakolása után kap egy 15 ms delayt (különben watchdog problémázna), majd folytatja. Viszont a 15 ms alatt másik task kap futási időt, pl.: hőmérséklet olvasás/adat pakolós task, ami lehet 15 ms alatt nem végez, a webserver nem tudja folytatni a weblap összerakását -> nem tölt be a honlap.Ha jó időpontba nyitom meg a weblapot, akkor betölt. Erre van valakinek ötlete? Lehet többek között ezért is raspberry-t használnak ilyen esetekben? Jó lenne az esp32-vel megoldani.
-
AcCEsS
senior tag
Lassan egy hete megy 3db AA tölthető akkuról (HT7333 LDO-n keresztül) egy ESP12 lapom. BH1750 szenzor van rálógatva, és a lux meg a vcc értékeket gyűjtögetem percenként. Ma a szokásos 3.442V - 3.446V közötti értékek megvadultak, és kiugró, 3.414V - 3.47x értékek kerültek a log-ba. Utánanéztem a lehetséges okoknak, és 470 vagy 1000 mikrós kondit javasolnak a GND és a VCC láb közé az ilyen csúcsok kisimítására. Ezt felfogtam, meg fogom csinálni/próbálni.
Más. Mivel az ESP.getVcc() millivoltban adja vissza a mért értéket, ezerrel osztom, és az így kapott Volt értéket használom. Eddig ok. Viszont több helyen is találtam ilyen képletet:
So to get the 'correct' voltage in V you need to divided be 1024. Like:
float vccVolt = ((float)ESP.getVcc())/1024;Mi a búbánatért kellene 1024-el osztani? Ez valami baromság, vagy tényleg így van?
-
válasz
Teasüti #9289 üzenetére
Köszi. Újrahúztam az egész esp könyvtárat, core 1-re tettem mind a 4 taskot, variáltam pár delay-t, most futtatom a tesztet és várok amíg ismét előjön (remélem nem). Ha látok valami problémát akkor ránézek a kommunikációra.
Addig egy másik téma. 2 db ESP32-m van amit eddig tudtam minden gond nélkül programozni. Az egyiket továbbra is tudom, de a másikat csak akkor, ha lenyomom a boot gombot. Lehetne driver gond, de akkor a másik panellel hogy hogy megy. Lehet hibás az eszköz, ha eddig minden gond nélkül működött? Próbáltam újratelepíteni a CP2101 driver-t, de továbbra se lehet kódot rátölteni csak a boot gomb lenyomásával, másik ugyan úgy megy mint eddig.
Ti tapasztaltatok már hasonlót?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9283 üzenetére
Pedig nekem Uno-n is volt gondom a Wire könyvtárral, gyakorlatilag ugyanazt produkálta, mint itt ebben az esetben: egy idő után egyszerűen leállt a busz működése. Csak a reset segített rajta.
3rd party I2C könyvtárral zökkenőmentesen működött ugyanaz a kód.
Ez úgy két éve volt, azóta úgy vettem észre javítottak a Wire-n.
Egy ESP implementációnál meg ki tudja mit rontottak el és hol.Ezért kéne ránézni a buszra, amikor ezt produkálja.
Ha csak a nagy csend van akkor tudjuk, hogy kód hiba. -
válasz
Janos250 #9283 üzenetére
Lehet, hogy tényleg jó a wire könyvtár, mert az, hogy véletlenszerűen történik az összeakadása a programnak az fura. Ha rossz lenne, akkor nem szabadna 1000-2000 lekérdezésig jó lennie, majd ha rossz, akkor egy esp reset után ismét jól mér. Most biztos ami biztos alapon átraktam mindent core1-re és újrahúztam az egész esp könyvtárat.
-
Janos250
őstag
Én nem gondolnám, hogy a wire könyvtár ne lenne jó. Amit én tapasztaltam, amikor az UNO-n ment a prg, de ESP32-n nem, akkor a következő volt a hiba:
A szenzorra (vagy másra) parancs írás után kell némi idő, mire az képes válaszolni.
A lassú UNO esetén ez nem volt probléma, de a gyors ESP32-nél az írás után, és az olvasás elé kellett várakozást betenni. Persze az is lehet, hogy ez csak véletlen volt, és én észleltem várakozási idő problémaként. -
válasz
Teasüti #9280 üzenetére
A busz vizsgálattal annyi a baj, hogy sajnos nem mindig jön elő. Folyamatosan kellene nézni pár óráig-1 napig, hogy meglegyen mi történik a hiba beálltánál.
Teljesen máshogy képzeltem el a 2 magot, kicsit túlozva úgy mint 2 külön kontroller. A leírásod alapján ha ez nem is okoz gondot, de nem jó megközelítése a programom felépítésének és elképzelhető, hogy tényleg nem szükséges 2 magot használni. Nekem onnan jött az elképzelés, hogy ha egyszerre akarok webservert futtatni, mellette mérni hőmérsékletet, akkor azt ne egymás után tegyem, hanem párhuzamosan. De jobban belegondolva lehet, hogy tényleg nem indokolt. Azt szerettem volna elkerülni, hogy ha lehet ne "akadjon össze" az espnow mondjuk hőmérséklet lekérdezéssel/NTP lekéréssel.
Mivel később a hőmérséklet olvasás 5-10 percenként történne, ezért elegendő, ha cora 0-ra rakom, ahogy írtad az nem gyakran fut le úgy se, ami meg gyakoribb átteszem core 1-re.
Emellett amit te és (#9281) Tankblock is említ, meg kellene néznem esetleg más könyvtárral is a hőmérséklet kezelést.
(#9281) Tankblock
Úgy érted hogy alapból az esp32 wire könyvtár nincs jól implementálva? Ha viszont nem azt használom, akkor ha jól sejtem te ESP-IDF I2C használatát javaslod. Jó lenne egyszerűen megoldani magasabb szinten, arduino alatt. -
Attix70
aktív tag
Jó lenne ha mindenki profi lenne ESP32-ben mert pár napon belül megjön Cshinából és ha kérdezek majd akkor mindenre legyen válasz
Előre is köszönöm. -
válasz
Teasüti #9272 üzenetére
Elnézést ha nem fogalmaztam egyértelműen. Leírom konkrétabban.
Van egy hőmérséklet mérés, kijelzőre adat kiíratás, wifi-n NTP lekérés, webserver futtatás. Ez lenne a master és van hozzá egy slave eszköz amivel az előző felsorolás bővül, espnow kommunikáció. Ezeket gondoltam két magon futtatni úgy, hogy ami wifi-vel kapcsolatos az megy az 0-ás magon: NTP lekérés, webserver (espnow meg callback-el megy, így azt csak feltételezem, hogy szintén 0-ás magon megy, a fórumon is volt szó róla, illetve amit linkeltem oldal is arra hivatkozik, hogy wifi-s dolgok 0-ás magon futnak). A kijelző és I2C hőmérséklet olvasás megy az 1-es magon. Eredetileg legalább is ezt terveztem. Sajnos azonban azt tapasztaltam, hogy bizonyos idő elteltével (volt hogy fél nap és volt hogy 2 napos futás után jött elő) az odáig jó érték helyett a hőmérőtől már nem a megfelelő adat jön, hanem 125 °C, amit olyankor küld, ha nincs bekötve a hőmérő. Egészen a resetig ezt küldi folyamatosan. Reset után ismét a jó érték látható.
Hivatkozva a linkelt oldalon írtakra:
"The two cores are named Protocol CPU (PRO_CPU) and Application CPU (APP_CPU). That basically means the PRO_CPU processor handles the WiFi, Bluetooth and other internal peripherals like SPI, I2C, ADC etc. The APP_CPU is left out for the application code."Innen jött a feltételezés, nem amiatt "akad" össze az I2C olvasás, mert valójában függetlenül attól, hogy melyik magon futtatom az I2C-t, az a 0-ás magon fog lefutni, de ott meg nincs neki prioritás adva, legalább is általam nem, mivel ugye én az 1-es magon gondoltam futtatni, ott adtam az I2C task-nak prioritást. Lehet, hogy a valójában lefuttatott I2C és Wifi és tényleg a 0-ás magon fut, és összeakad, ezért jön hibás érték a kiolvasásnál? Igaz itt felmerül a kérdés, hogy ha 1-1 feltételezett összeakadás történik, akkor utána miért nem jön a következő reset-ig jó érték? Azt nehéz elképzelni, hogy folyamatosan összeakadna a 2 kommunikáció.
Ha az általad javasolt szerint, mindent áttennék core 1-re, mivel ugye minden ciklikus, akkor a core 0á-n semmi se lenne. Vagy esetleg csináljam azt, hogy core 1-en futtassak egy task-ot, ami ütemezi a core 0-án a taskokat, amiket 1x meghívok, majd törlöm? Így is ciklikus lesz, de task szempontból 1x fut csak le.
Még egy dolog jöhet szóba, amit nem tudom mennyire helyesen adok meg. Globális változóként adom át a 2 mag között a hőmérséklet változó értékét. Ezt úgy teszem, mint ha nem task-okat futtatnék, setup() előtt hozok létre egy pl.: float temp változót.
-
nope
tag
Sziasztok,
használt már valaki ESP32-t ILI9341 LCD-vel? Adafruit driverrel próbáltam, a kód működik, de kép nem jelenik meg. Ugyanaz ESP8266-al működik.
Esetleg tudtok működő lib-et hozzá? -
Janos250
őstag
Helló!
230-ról kellene meghajtanom egy ESP-t 3.3 V-al. Icipici méret kellene. Ti hogyan csinálnátok? -
-
tvamos
nagyúr
válasz
JAGER 10 #9254 üzenetére
Az oke, de en a mechanikaval a leheto legkevesebbet akarnek szivni, ha nem ez a barkacsolas temaja. A kapunyito meg pont erre van, megveszed, es mukodik. Erzekelot kell valahogy ratenni, de azert az sokkal egyszerubb, mint mindent megcsinalni.
Akkor eleg a tobbi idolgon gondolkozni. Azt hiszem, onnan mar reszletkerdes, hogy Arduino, ESP, vagy esetleg Raspberry PI.
Azt kene osszeszedni elobb, hogy milyen erzekeloket akarsz, hany darabot, es hogy mennyit akarsz barkacsolni, es mi az, amit megveszel inkabb. -
JAGER 10
tag
Igen, gondoltam már én is kapunyitó szettre.
Nem tudom pontosan milyen IP védettségűek a kapunyitó szettek, de úgy gondolom bírniuk kellene azokat a körülményeket, amelyek fóliasátor alatt vannak, ha a szabadban is bírják.
Pár hete szereltem fel egy kapunyitó szettet, amit lehet külső kontaktusokkal is vezérelni.A feladat azért összetettebb, mint nyitni/zárni, mert szeretném a páratartalmat, szélerősséget is mérni, valamint locsolást is időzíteni, esetleg árnyékolást biztosítani, ezért gondoltam Arduino, vagy valamilyen mikrokontroller típusú vezérlésre.
A vezérlés kialakítására lehetséges olyan koncepció is, hogy lenne egy master modul és több slave modul. Ezek WiFi-n kapcsolódva kommunikálnának egymással. Ehhez ESP8266, vagy inkább ESP32 szükséges tudtommal.
Mennyire bonyolult a kommunikáció létrehozása? Volt valaki, aki valósított meg hasonlót? -
BTminishop
aktív tag
üdv,
Rendeltem egy wifi modult (ESP8266) lesz egy nagyobb Arduinos projektem, amihez kelleni fog egy interfész. Először úgy indultam neki, hogy Java-ban írok hozzá egy grafikus interfészt de aztán inkább a web felé húzott a fejem, így hát webes interfész fog születni és ehhez választottam a wifi modult. A cél annyi, hogy majd az Arduinos hardver szeretne küldeni elég gyakran adatot a webes alkalmazásomnak és azt majd értelmezni fogja sajnos még nem sikerült jobban utána járnom de gondolom POST metódussal ez megoldható és megfelelő eszközt rendeltem ?!
-
Teasüti
nagyúr
Vannak rá open source firmware-ek, amiket webserver-en keresztül lehet konfigolni és beszélnek MQTT-ül is.
És mivel egy kutya közönséges ESP8266-ról beszélünk, ezért semmi nem akadályoz meg benne, h írj rá akár saját FW-t is, akár Arduino alapon.
Ezeket a kapcsolókat elég könnyű hack-elni, a gyártó kicsit se nehezítette meg a dolgunkat. Az a jack kimenet rajta gyakorlatilag az I2C portra kapcsolódik, szóval gyakorlatilag bármit rá tudsz kötni különösebb barkácsolás nélkül, ami I2C buszon kommunikál. Illetve ugye működik sima GPIO-ként is. És a 230V-os relé meg alap adottság, ami nem tudom fejből melyik lábra csatlakozik. A táppal nem kell törődni, integrált az egész. Csak bekötöd a 230-ba és örülsz. -
Az ESP32-nek nem kellene mindig ugyanannyi idő alatt végrehajtani ugyanazt a kódot, ha nincs megszakítás?
-
Janos250
őstag
Én az ESP8266WebServer-t szoktam javasolni, szerintem ez a legegyszerűbb, legkényelmesebb. Már megy ESP32-n is. Nem kell az alapokkal foglalkozni, csak betesszük egy stringbe a html kódot, és átadjuk a szervernek. A klienstől érkező dolgokat is kényelmesen tudjuk lekezelni.
-
nope
tag
válasz
Janos250 #9137 üzenetére
Igen, csak nálam egy fiókban lesz az összes elektronika - gyakorlatilag egyetlen nyákon. Nem akartam még egy lehetséges gyenge láncszemet beépíteni a rendszerbe, szóval ha valamit be tudok kábelezni, akkor nem rádiózok.
A wifinek is lesz szerepe, egyrészt OTA frissítés (8266-on működik, ESP32-n még nem tudtam kipróbálni), NTP lekérdezés (DST megoldást is kell keresnem), majd később egy websocket is tervben van.
-
Janos250
őstag
Nálam a szenzorokat kezelő ESP-k WiFi-n kommunikálnak egymással. Nem javaslat, csak tényleírás.
Meg van olyanom is, ahol a neten lógó ESP32 szerver az összes bejelentkezett állomásnak elküldi bármelyikről érkezett adatokat, hogy az válogassa ki, mi kell neki.
Ezzel egyben a galvanikus leválasztás problémáját is megoldottam, mert pl. a K típusú termoelemeket olvasó panelok kezelését végző ESP táp megoldására hiába kaptam itt korábban egy csomó, jónak tűnő ötletet, egy se vált be, kénytelen vagyok akkuról táplálni. Még szerencse, hogy félévig csak hetente egyszer kell bekapcsolni, aztán egy félévig meg egyáltalán nem. -
nope
tag
Sziasztok!
Először is köszönöm a fórumnak az aktivitását, évek alatt rengeteget tanultam belőle.Végigolvastam több mint 9ezer hozzászólást, amiről nem volt itt szó, az gyakorlatilag nem is létezik
Viszont ennek ellenére tanácsot szeretnék kérni. Egy nagyobb projekt előtt állok. Kicsit túlgondoltam a dolgot, de így szép az élet
Szóval egy akváriumvezérlés lenne, a lényeg hogy a feladatokat szétosztottam, tehát minden részfeladatnak külön mikrokontrollere lesz (világításvezérlés, szenzorok) . ESP8266-osok lesznek, valamint egy ESP32-es vezérelné a többit (+ GUI is arról menne).A kommunikációt I2C-re bíztam volna, itt szépen le van írva minden okosság: [link]
Tehát tudnék adatot lekérdezni, a slave oldalon megszakítással megy a válasz, minden, amire szükségem lehet, megvan.
Csakhogy: mindegyik ESP-n integrált I2C-s OLED kijelző van, fix címmel (0x3c), így ha felfűzöm ezeket egy I2C buszra, akkor az összes kijelzőn látni fogom az összes kontroller összes kiírását... ESP32-őn ez nem gond, ott két busz van (twowire függvény lesz erre jó elvileg: egyiken megy a saját kijelző, a másikon meg a kommunikáció), de a 8266-osnál ez nem pálya.Úton van egy CJMCU-9548 board is, ez egy 8 csatornás I2C multiplexer, ezzel el tudom szeparálni a 8266-osokat egymástól, és az ESP32-esről tudom kiválasztani, hogy épp melyikkel akarok kommunikálni. De így a kicsik egymással nem tudnak, illetve a broadcast lehetősége is elveszik.
Vagy esetleg tudtok erre valami megoldást? Létezik más kommunikáció (visszajelzéssel, válaszadási lehetőséggel), hogy ne kelljen az alapokról megírni az egészet? Vagy egy második I2C busz szoftveresen esetleg?
-
Tankblock
aktív tag
ESP.deepSleep(300*1000000);
Nálam csak ennyi van a ESP Wemos D1 miniben....
hagyhatod a loopban is.
projectemben saccra 10k ellanállat van a GPIO16 és a reset pin között.
mielőt elküldöd aludni egy delayt tehetsz bele.
Keress másik bootlodaert, (vagy ami az arduino ajánl és )töltsd rá azt.meg azt nézd meg h melyik ESP8266 csomagot használod, Emlékeim szerint a sima 2.4.0 bugos volt.
-
AcCEsS
senior tag
-
AcCEsS
senior tag
Van még egy ugyanilyen cuccom, ha lesz időm felforrasztom rá a lábakat és ki fogom próbálni azzal is.
Viszont az első ESP12 projektem révbe ért.
A múltkor linkelt fehér színű lapra forrasztottam rá, az aljára felment a HT7333 (köszönöm a korábban publikált mintát vargalex!) és jelentem működik!
Egyelőre csak egy breadboard-on van, de megy szépen a deep sleep - wake, meg minden amit eddig ki tudtam próbálni. Mondjuk a végleges összekötéseket (kábelek, ellenállások, csatlakozók stb.) nem tudom hogyan lehet kivitelezni breadboard nélkül... Ti hogyan csináljátok?
Most fedeztem fel, hogy létezik ESP-12S is, ami teljesen kompatibilis az E/F szériával, csak a wifin javítottak sokat: "Further improved antenna design, better signal performance". Az ára a szokásos... rendeltem is belőle...
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Janos250 #9123 üzenetére
Linuxos vagyok, simán a terminált, vagy az Arduino IDE soros monitorát használom. Terminálban a "screen /dev/ttyUSB0 115200" paranccsal sasolom meg a kiírásokat. A csatlakozás közvetlenül történik a számítógéphez egy jó minőségű USB kábellel. Csak az RST és a D0 van összekötve. Ilyen a nodeMCU.
Mellékelek egy képet egy 3 menetből álló folyamatról 115200-ra állítva a terminált.
1. Csatlakozik a Wifi-hez, 10mp deep sleep, majd ébredéskor krixkrax és fagyás. Az egyik (kék) led folyamatosan világít.
(Utána nyomtam egy reset-et (LED kialudt), elindult, és azt írja, hogy az ok "Deep-Sleep Wake". Ez érdekes...)
2. Itt nem sikerült csatlakoznia a Wifi-hez (direkt leárnyékoltam meg a jelerősség is szar) és 15mp próbálkozás után ESP.restart();
3. Ugyanaz mint az 1.
Ugyanez a helyzet "screen /dev/ttyUSB0 74880"-al is, csak minden olvashatatlan krixkrax. Próbáltam külső tápot és másik kábelt is használni, szerintem a végkimenet ugyanez lehetett, mert egyszer sem tudtam pingelni és pár mp múlva a kék LED folyamatosan világított.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E5470 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3617
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest