-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #23180 üzenetére
Sajnos nekem nincs ESP32-Cam cuccom.
[De találtam egy ilyet]
ami szerintem neked kell. -
Postas99
őstag
válasz
Postas99 #23178 üzenetére
/* Audio streamer with ESP32 and Adafruit elected microphone board.
* Created by Julian Schroeter.
*/
uint8_t audioBuffer[AUDIO_BUFFER_MAX];
uint8_t transmitBuffer[AUDIO_BUFFER_MAX];
uint32_t bufferPointer = 0;
const char* ssid = "YOUR SSID";
const char* password = "YOUR PASSWORD";
const char* host = "YOUR SERVER IP ADDRESS";
bool transmitNow = false;
WiFiClient client;
hw_timer_t * timer = NULL; // our timer
portMUX_TYPE timerMux = portMUX_INITIALIZER_UNLOCKED;
void IRAM_ATTR onTimer() {
portENTER_CRITICAL_ISR(&timerMux); // says that we want to run critical code and don't want to be interrupted
int adcVal = adc1_get_voltage(ADC1_CHANNEL_0); // reads the ADC
uint8_t value = map(adcVal, 0 , 4096, 0, 255); // converts the value to 0..255 (8bit)
audioBuffer[bufferPointer] = value; // stores the value
bufferPointer++;
if (bufferPointer == AUDIO_BUFFER_MAX) { // when the buffer is full
bufferPointer = 0;
memcpy(transmitBuffer, audioBuffer, AUDIO_BUFFER_MAX); // copy buffer into a second buffer
transmitNow = true; // sets the value true so we know that we can transmit now
}
portEXIT_CRITICAL_ISR(&timerMux); // says that we have run our critical code
}
void setup() {
Serial.begin(115200);
WiFi.mode(WIFI_STA);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}
Serial.println("");
Serial.println("WiFi connected");
Serial.println("MY IP address: ");
Serial.println(WiFi.localIP());
adc1_config_width(ADC_WIDTH_12Bit); // configure the analogue to digital converter
adc1_config_channel_atten(ADC1_CHANNEL_0, ADC_ATTEN_0db); // connects the ADC 1 with channel 0 (GPIO 36)
const int port = 4444;
while (!client.connect(host, port)) {
Serial.println("connection failed");
delay(1000);
}
Serial.println("connected to server");
timer = timerBegin(0, 80, true); // 80 Prescaler
timerAttachInterrupt(timer, &onTimer, true); // binds the handling function to our timer
timerAlarmWrite(timer, 125, true);
timerAlarmEnable(timer);
}
void loop() {
if (transmitNow) { // checks if the buffer is full
transmitNow = false;
client.write((const uint8_t *)audioBuffer, sizeof(audioBuffer)); // sending the buffer to our server
}
} -
-
Wolfram
aktív tag
Van olyan hogy ESP32-CAM, ami egy esp kamerával egybeépítve.
Létezik olyan hogy ESP32-MIC azaz egy mikrofon van rajta, és wifivel neten elérhető a mikrofon audio streamje?
ESP-m(S3), mikrofonom (MAX9814/INMP441) van, de hogy abból hogy lesz audio stream neten arról fogalmam sincs. 🤔 -
Postas99
őstag
válasz
gerlinger #23133 üzenetére
Tehát ez a cucc tartalmaz térképet is? Mármint vizi térképet hogy ide-oda lehet böködni benne?
Nem lenne egyszerűbb beetetni egy hétre???, vagy ami inkább használhatóbb lenne, ha sekély vízről van szó akkor oda cölöpöt leverni arra valami tároló amiben van több 18650-es akku ami az arduino-t táplálja, bár akkor inkább ESP32 aminek van deepsleep funkciója nehogy hamar megegye az akkut, ami vezérelne egy SG90-et vagy valami mást és onnantól pedig X időnként kiszórni a tápot egy valamilyen csigás megoldással. Probléma vége, nem kell túlbonyolítani navigációval meg egyebekkel, mert sosem lesz kész és nem lesz benne meg az örömöd.
-
Janos250
őstag
A francba ezzel az Espressif-vel. :-(
Korábban áttértem a szoftver SHA1-ről a hardveresre, ami jól ment az ESP32-n. Én, naiv ember úgy képzeltem, hogy ha a hardver benne van az S3-ban is, azon is menni fog. A fenét, dehogy megy. Az S3-on egészen máshol, másként vannak a regiszterei, mint a régin.
Azt hiszem, mégiscsak visszatérek a szoftver SHA1-re, mert az legalább minden chipen ugyanúgy ment. Már előre félek, mik derülnek ki pl. a C3 esetére.
Én szerettem a regisztereket direktbe használni, de vissza kell térnem arra, hogy maradni a klasszikus C++ -nál, a regiszterek direkt használata nélkül. Viszont ez galibát okozhat, ha valamelyik perifériát nem ugyanúgy kell kezelni az egyik verzióban, mint a másikban.
Van valakinek összehasonlítási tapasztalata, vagy linkje a különböző verziók hardver különbségeiről? -
JohnnyX
őstag
válasz
ViZion #23105 üzenetére
1. Otthoni wifi routerre, vagy melóban a wifi-re csatlakoztatom az esp-t, gond nélkül küld adatot thingspeakre, ahogy eddig is.
2. Tailscale-re regisztráltam, telefonra telepítve, csatlakozik is a vpn-hez. Telefont állítottam be Exit Nodnak, DNS átírva a 8.8.8.8-ra, mobilon hotspot elindít, esp8266 csatlakozik is, de így sem küld adatokat thingspeakre.
3. Asus routeremen openvpn beállít, használhatom a netet is.
Telefonra telepít, routerből a fájl kiexportálva majd telefonra betöltve. Telefon csatlakozik otthoni routerre vpn-en (dns 8.8.8.8), hotspot elindít, esp8266 csatlakozik telóra, és így sem küld adatokat thingspeakre. -
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23105 üzenetére
Köszi, ezen más máskor is gondolkodtam, de ismeretek hiányában elmaradt.
A Tailscale - elvileg, valami minimalizált formában - megy ESP32-n is. Van ezzel kapcsolatban valakinek valami tapasztalata?
Valószínűleg az lesz, hogy egy nem túl régi laptop lesz a házban, arra megy a Tailscale, és ahhoz kapcsolódik/nak az est32/k.
Ilyen laptopt, aminek a képernyője rossz, és csak külső monitorral használható, már pár ezerét meg lehet venni 7-8 gen. CPU-val, és ha megveszi az ember hozzá a memóriát, SSD, tápegységet, akkor is kijön 15-20-ból egy elég korszerű (8-10 éves technológia) laptop, alacsony fogyasztással.
Ez szerinted működőképes lehet, hogy a házban a helyi hálón van a laptop, vagy a gépet a helyi hálón kívül kell elhelyezni?
Windows is jó rá, vagy Linux kell? -
Janos250
őstag
válasz
JohnnyX #23101 üzenetére
Hasonló gondom van nekem is, de még csak a tervezés szintjén.
Infrasorompó, mozgásérzékelő infra, és radar. Ezeket a filléres, és pici ESP32-C3 supermini (800 Ft, az infrasorompó házába befér) jól tudja kezelni, és neten jól továbbítható. Viszont, ha a betörő bemegy, első dolga, hogy lekapcsolja a ház áramát. Ezért gondoltam, hogy hasznosítom a szintén fillérekért megvett (de minek?) hibás mobiltelefont, aminek rossz a mikrofonja, így telefonként nem használható.
A problémám, amit nem tudok, mert még nem csináltam ilyet:
Ez arra is jó lenne, hogy kinnről lekérdezzek bizonyos adatokat, mert a vezetékes net NAT-olt, így az erre alkalmatlan.
Kérdésem azokhoz, akik már használtak hasonlót: kinnről elérhető-e a mobiltelefon hotspot mögött lévő eszköz? "NAT-olt"-e a mobiltelefon hotspotja, illetve van-e rajta IP4 port forward lehetőség, vagy IP6?
Melyik szolgáltató a jobb?
A V-nek van ez a TUTI100+ 0 Ft SIM kártyája, ami valóban ingyenes, ha kifelé nem használja az ember, az jó-e, vagy a T? -
JohnnyX
őstag
Sziasztok!
Esp8266-al raktam össze hőmérős projektet BME280-szenzorral.
Thingspeak-re küldi az adatokat 2 percenként, szépen meg is jeleníti grafikonon.
Bemutatót tartanék belőle mint hordozható eszköz, viszont akadt egy problémám, amire nem találok megoldást.
Telefonról ha hotspot-on adok netet az esp-nek ugyanazzal az ssid és jelszó párossal mint eddig a wifi routeremről, látszólag működik, soros porton kiírja a kapott ip címet, a pontos időt is le tudja kérni, viszont az adatok már nem jutnak el Thingspeak oldalra.
Sim kártyás mobil routerrel is ugyanez a probléma.
Hol keressem a megoldást? -
skun76
csendes tag
Sziasztok!
ESP32-vel küldök adatot Blynk-re és Arduino Cloud-ra egyszerre.
Működik a cucc, viszont amikor az ESP32-n nyomok egy Reset-et serialon első körben ezt kapom vissza:rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fff0030,len:4832
load:0x40078000,len:16460
load:0x40080400,len:4
load:0x40080404,len:3504
entry 0x400805cc
E (425) esp_core�fVW }���͡: Core dump data check failed:
Calculated checksum='650d0cec'
Image checksum='ffffffff'Vagy ezt:
rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT) configsip: 0, SPIWP:0xee clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00 mode:DIO, clock div:1 load:0x3fff0030,len:4832 load:0x40078000,len:16460 load:0x40080400,len:4 load:0x40080404,len:3504 entry 0x400805cc
Ugyan azt a programot töltöm fel a panelre.
Ha a programból kiveszem az Arduino Cloud részt nincs ilyen visszajelzés.
Érdekes módon akkor sincs amikor csak áram alá helyezem a panelt (tehát nem Reset-et nyomok.
Lehet, hogy valamilyen memóriacimzés ütközés van.
Kell-e foglalkoznom vele? Amennyiben igen, mit javasoltok?A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mint említettem a cucc működik. Küldi az adatot mind a 2 helyre. Ha menet közben elmegy a net (vagy a WiFi) akkor nincs gond, működik minden tovább (lefut a ciklus renddesen) aztán amikor visszajön a net, akkor küldi tovább az adatokat. Viszont, ha úgy helyezem áram alá a panelt, hogy nincs internet (vagy WiFi) akkor nem indul el a panel. Addig várakozik a Blynk.begin (vagy ArduinoCloud.begin) résznél amíg helyre nem áll az internet.
Na ez most nekem így nem jó.
Mit javasoltok ennek a kiküszöbölésére?Előre is köszönöm.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Tudom, hogy volt róla szó, de hiába keresem a keresőben nem találom, vagyis nincs releváns találat.
ESP32-S3 mini-t kellene Arduino-val használnom. Azzal szívok, hogy ha ESP32-t választok ki akkor noPSRAM opcióval is lehasal a cucc. Nem találok az istennek sem olyan board-ot amivel akár csak egy blink használható lenne.Esetleg van valkinek ezzel tapasztalata?
-
Wolfram
aktív tag
-
Wolfram
aktív tag
Összeraktam az ESP+RF távirányítást, de van egy kis gondom az irányítóval: nagyon kattog, ami éjszaka kissé kellemetlen.
Belülről így néz ki:
A kérdés: léteznek-e halk gombok amikre a fenti gombokat ki tudom cserélni? 🤔 -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23039 üzenetére
Hagyjuk!
Csak egyetlen megjegyzés nem Neked, hanem, ha valaki később szintén több Serialt akar használni az ezerfajta kínai paneles ESP32 valamelyikén!
Először futtasd ezt, és utána kösd be!printf("RX0=%d TX0=%d\n",SOC_RX0,SOC_TX0);
printf("RX1=%d TX1=%d\n",RX1,TX1);
printf("RX2=%d TX2=%d\n",RX2,TX2);
Hiába van a kínai panelodra írva, hogy Tx, meg Rx, a GPIO16,17-et hagyd békén, ha nem akarod, hogy Neked is legyen pár darab ESP32 feliratú levélnehezéked! -
Janos250
őstag
A franc egye meg! Újabb probléma:
"Just gaining access to the additional UARTs isn’t hard. You simply use one of the additional serial port objects available. However, enabling UART 1 causes the ESP32 to crash! The reason is that by default, UART 1 uses the same pins as the ESP32 flash memory."
Valóban crash!Pedig már régebben használtam, ott is átcímeztem, de már elfelejtettem. Egyszerűen rákötöttem azokra a tűkre, amihez RX2, és TX2 van írva. Pedig régen már tudtam, hogy úgy nem megy!
Így még nem volt vele túl nagy gond, csak nem működött. Aztán amikor összekötöttem a TX2,RX2 pineket (loop back) ellenőrzésként, na ez kinyírta az ESP32-ket.
https://hackaday.com/2017/08/17/secret-serial-port-for-arduinoesp32/
Következik, hogy átcímezem, de most vacsora. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #23025 üzenetére
Szia,
Sztem ehhez hasonlóval találkoztam, csak low Power applikációban.....
Én isolálnám a Tx Rx vonalat a helyedben, mert amikor kiküldöd a SMS-t ha jól sejtem ezen voalakon keresztül energiát visz el a ESP32ből.... Ha meg leesik a feszültség az ESP resetel....
Nálam az történt ha a ESP32 elvágtam a táptól, de a UART rajtamaradt akkor visszatáplált 1V1 és a memória tartalma nem törlödött, majd random crashelt olyan magon is amit csak a ESP-IDF használt.....
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23026 üzenetére
Kösz!
Sajnos jelenleg csak A6, A7, és SIM900 van itthon, de valószínűleg akkor ez lesz a megoldás.
Azóta annyi történt, hogy - mivel 5V-os, a DC/DC előtti bemenete mind az ESP-nek, mind a SIM modulnak van, átraktam az ESP tápját a modul 5V-os tápjára. Így csak néha indul újra, így viszont fejleszteni nem tudom, de a következő lépés az lesz, hogy a fejlesztés akkus laptopról megy, csak az pillanatnyilag nincs itthon.
Köszi mégegyszer, indítom a SIM800 beszerzését.
Azok annyival bonyolultabbak, hogy nem "ráhajthatós", hanem "bedugós" SIM kártya foglalatuk van, én meg már kitörtem a kártyát a legkisebbre, így a bedugósba igen macerás a kitört keretbe visszatéve bedugni.
Másik, erre használható SIM kártyám meg nincs, de már kedden elindítottam neten egy másik Vodafone 100+ feltöltős kártya rendelést, de az pár nap, mire a postás kihozza.
Mellesleg ilyen célra, mikrokontrollerekhez jó ez a kártya, mert teljesen ingyenes, semmiféle díja nincs. Ezt én se hittem el, de tényleg nincs, ha csak fogadásra használjuk. Évenként ugyan meg kell újítani a regisztrációt - törvény szerint - de az is ingyenes.
Nem is tudom, hogy ez valami beetetés, vagy miért éri meg ez nekik.
Persze, ha nem csak fogadni, hanem küldeni is akarunk valamit, akkor kell rá feltölteni. Mellesleg adnak havonta - nem gyűjthető - 100 MB internet forgalmat is, teljesen ingyen. Így, ha valaki olyan arduinos dolgot csinál, hogy távolról csak vezérelni akar, akkor ez teljesen ingyen van. Én se hittem el, azt hittem olyan, mint a FB hirdetések, hogy van benne valami csavar, de tényleg nincs. Egyelőre. -
Janos250
őstag
Kinek milyen ötlete van?
Adott egy ESP32-S3, és egy hozzá csatlakoztatott AI A6 GSM modem.
Táp:
- ESP: az USB-ről (PC, amiről feltöltöm)
- GSM SIM modul: hálózati tápról, + 10 000 microF elektrolit kondi
Két panel közötti összekötés:
Tx, Rx, GND
Jelenség:
Amikor az SMS szöveg zárásaként elmegy a ctrl Z karakter, elküldi az SMS-t, de az ESP resetelődik, és újraindul.
Ha a GND csatlakoztatást megszüntetem, akkor természetesen nem küldi az SMS-t, de nem is resetelődik.
Gyanítom, hogy a két irányból jövő táp a gond, de hogy lenne a legegyszerűbb megoldani?
Egy tápról macerás, mert a SIM modulnak 4V (körüli) kell, ez semmiképp nem passzol az ESP-hez, mindamellett, amikor az SMS-t elküldi, 2-3 amperrel rántja meg a tápot.
Lehet persze, egy nagyobb fesz hálózati táp, és utána két külön DC/DC konverter.
Vagy telep, de ez egy riasztó lenne, nem lenne célszerű, ha állandóan cserélgetni kellene az akkut.
Van valakinek valami egyszerűbb megoldási javaslata?
Egyébként végképp nem értem, hogy a GND-n keresztül hogy kaphat olyan zavart, hogy reset lesz az ESP-n.
Korábban már volt hasonló gondom hálózati táppal, amikor K-type hőmérséklet szenzort használtam, és ha bármennyire szűrt hálózati tápot használtam, néha 2-5 fok ingadozást is mutatott. Akkor kizárólag az akkus táplálás oldotta meg a problémát, ami aztán WiFi-n küldte tovább a mért adatokat a lényegi kontrollernek. -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23015 üzenetére
Én már ebben elvesztem.
Nem csak egyszerű grafikont akarsz egy WEB lapon megjelentetni?
Mert lehet persze profi eszközökkel is, de mire azok használatát megtanulod, addigra háromszor megcsinálod magad.
Nem elegendő, ha az utolsó mondjuk 20 értéket ott magán az ESP-n tárolod?
Nem elegendő, ha WEB lapra valami "gyalog" grafikont csinálsz?
Például .svg kóddal?
Vagy egyszerűen táblázattal, aminek a függőleges tengelye az idő soronként, és az értéktől függő hosszan van a sor háttere beszínezve?
Nem elegáns, nem profi, de magad is megcsinálod (némi segítséggel), de első nekifutásban élvezhető. Aztán lehetne profisítani. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23015 üzenetére
esp-n saját program fut? Esphome az home assistantba küld adatokat, espeasy meg oda, ahova akarod, van mqtt is (esp mqtt-re keress rá githubon).
dht11-et sztem engedd el, nagyon rossz tartományban dolgozik.
Van vmi szervered, nas-od, ahol mqtt és adatbázis progi futhat? Mert anélkül pl. sd kártya lehetne, de az hamar el fog hullani a sok írástól. -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23012 üzenetére
Biztosan lennének erről videók, de sajnos a keresőszónál rögtön elakadok! Ugyanis ez nem egy gyári napelemes rendszerről kapná az infókat, hanem egy maszek gyártmányú DHT11-ről vagy egy BME180-ról! Azokat fel lehet küldeni a helyi hálózatomra egy ESP-vel. Úgy viszont csak az aktuális értékeket tudom megjeleníteni és nem a linkelt módon, látva az esetleges változásokat. Első körben egy szimpla napelem értékeit szerettem volna így monitorozni, majd később jöhetett volna a bonyolítás...Ehhez szerettem volna segítséget kérni, de ha nem írom le rendesen a kérdésemet, akkor válasz sem fog jönni!
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Kérdésem lenne, azok akik csináltam már ESP32 vagy CH55x-el touch értékelést, mekkora a touch sensitivity?
Elegendő csak 1-2 cm-re meközelíteni a touch pin bekötést, vagy hozzá is kell érni?
Halloween projekt mindjárt 2 is. -
Wolfram
aktív tag
Analóg audio jel hangerejét hogyan lehet legegyszerűbben távolról szabályozni?
Ezt nézegetem: [link] - erről le lehetne forrasztani az analóg potmétert, és egy digitálist rakni a helyébe, amit egy ESP vezérelhetne? 🤔 ..vagy már megint túltoltam a napi kávéadagot? 🧐 -
Wolfram
aktív tag
Egy ESP32-S3 WROOM N16R8-ot ( [link] ) próbálok beüzemelni Ard IDE 2.3-ban ("ESP32S3 Dev Module" van board-nak kiválasztva, jobbat nem találtam)
Feltöltés után ilyen hibát kapok a serial monitoron:
Guru Meditation Error: Core 1 panic'ed (LoadProhibited). Exception was unhandled.
Van valakinek hasonló lapja? 😥 -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Öreg diesel traktorra szeretnék egy kis kijelzőt varázsolni, amin látszik a fordulatszám, és az abból származtatható PTO sebesség, valamint még esetleg a haladási sebesség.
Én valamilyen ESP-s megoldásra gondoltam először, de nem igazán találok olyan megoldást, amivel a motor főtengely fordulatot megbízhatóan lehetne mérni.
Tudtok esetleg javasolni valamilyen egyszerű megoldást?
Esetleg van valakinek tapasztalata a rezgésen alapuló fordulatszámmérőkkel? Mennyire működnek jól?Előre is köszi mindenkinek a segítséget!
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #22952 üzenetére
Többet tudnánk segíteni ha elárulnád mit szeretnél megoldani.
Általam kipróbált és működő (nem filléres) megoldás n+1 433Mhz-s eszköz vételére.
1 Arduino Mega + Rxb6 + Rflink [link]
2 Lilygo + Openmqttgateway [link]
3 RTL-SDRAz ESP-s megoldások is működnek de (szerintem) páka+programozás is szükséges, még ha minimális is.
-
.-..-.
tag
Aryes, Tankblock: Koszonom a tippeket.
Jelenleg 2db NRF24L01 van antennaval devkitc-re kotve, az onboard 3v3 szabalyozot hasznalva, viszont veletlenul vettem eszre, hogy valami tuzforro az esp32 pcb-n.
Nagyon meg nem volt idom vele foglalkozni, de elso tapintasra nem is a vregulator, hanem mintha valami masik smd alkatresz lenne.Ket ilyet konfigot kotogettem ossze probapadon, mukodik is, de mindegyik melegszik.
Ezert jott az otlet, hogy valami kulso 3v3 megoldast hasznalnek.De meg valamikor pontositom a problemat es szerintem elso nekifutasra lehet azzal kellene kezdeni valamit.
Ha nem sikerul sajat kutfobol, akkor visszaternek es a segitsegeteket kernem, ha nem banjatok. -
válasz
.-..-. #22945 üzenetére
Hát az egyik verzió az onboard regulátor (a fűtős
) használata 5V boost konverter mellett, ez a pazarlós, de bevált, stabil megoldás.
A másik a 3.3V boost-buck konverter, aminek szintén nem nagyon megy a hatásfoka 80% fölé, inkább 70% az is.
Aztán van olyan is, hogy egy low drop regulátort kötni a pucér cellára, hátránya, hogy nem tudod a teljes töltést kivenni.
Talán a legjobb megoldás a 2S li cella + egy jó hatásfokú buck konverter, azzal 90% vagy afölötti hatásfokot is el lehet érni.Az AVR-ek ilyen szempontból egyszerűbbek, mert az 5V chipek 6V-3V közt simán elketyegnek minden konverzió nélkül (más kérdés, hogy a rájuk között perifériák annyira nem). Az ESP flash része viszont 3,6V fölött sajnos megsül, így azzal nem érdemes kísérletezni.
-
.-..-.
tag
Sziasztok.
Egy esp32 devkitc-t (és pár külső komponenst) szeretnék Li-Ion celláról használni.
Van valami bevált módja a 3.3V kinyerésének egy 18650 cella esetében?
Nyilván olyan megoldást nem használnék, ami "elfűti" a felesleges feszültséget. -
válasz
JulianSinulf #22935 üzenetére
Mi az a
cont
?Azért jó a #define, mert ha szeretnél változtatni a bekötésen, utólag, akkor csak egy helyen, a program elején kell megváltoztatni a lábat. Ráadásul a #define nem használ RAM-ot.
A LED kapcsolás: korábban írtam a low side vezérlést, egyszerűbb, olcsóbb és problémamentesebb, mint a high side. Ráadásul ha közvetlenül kötsz egy ledet egy kontroller kimenetére, akkor az sink módban több áramot tud általában (károsodás nélkül) elviselni, mint source módban. Egy esp8266 esetében például 20mA vs. 8mA, ha jól emlékszem.
-
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22896 üzenetére
Szia!
Digital led stripe-t kell keresni, 5 V, pl. ezekből [link]
WS2812B, 5m 60 IP67 van ehhez legközelebb, nem tudom, h mennyi led/métert szeretnél, ha sok a led, akkor érdemes alu profilra rakni, az jobban elvezeti a hőt.
Vezérlőnek ESP32 is olcsó Alin, de ha van otthon ESP8266, akkor az is megteszi. Méret miatt inkább ESP32 Super minit ajánlom, bár erre azt írja, h experimental a support.
Ami biztosan támogatott: ESP32 D1 mini, Wemos D1 mini,
Jó esetben működik, de lehetnek bugok: ESP32 C3, extra pici,tápot nem keresek, ledek száma/méter*méter*60mA/1000=X A 5 VDC táp
Tehát 60 led/m és 3 m-nél: 60*3*60/1000=10,8 -> ~12-15A táp mehet (15 A*5 V = 75 Watt). De van kalkulátor is [link] fura, ez sztem nagyon alálő a fogyasztásnak (vagy valószínűbb, h én kalkulálok többet a ledenkénti 3*20 mA-val), viszont a vezetékre is ad javaslatot, a táp-led távolság alapján (vezetéken esik a feszültség kicsit, ahogy nő a távolság).
-
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22891 üzenetére
szia, wled-re nézz rá. Digital led 5V-os, az esp-be bemenő 5V-ről adj neki tápot.
Vannak alin 1000 ft alatt esp32 modulok, keress rá ott vagy itt. Olyant válassz, amit wled is ír, oldalukon van sok infó, h mennyi ledhez mit, milyen elosztásban, stb.
programozás része ennek minimális, pc vagy app is tudja vezérelni, meg rengeteg gyári effekt van. -
.-..-.
tag
válasz
Postas99 #22880 üzenetére
Ja, hát dev-board lévén nem bánom, ha megvan rajta minden i/o port, ami csak lehet.
Az mondjuk megint más eset, ha beépítésre kerül. Részemről ennek is, annak is megvan a helye.ViZion :
Természetesen nem dobom ki. Főként így, hogy külső uart-al gyakorlatilag bármit rá tudok flash-elni. Nyilván kényelmesebb csak egy usb kábelt rádugni erre a 15 másodpercre, mint 4db külön vezetéket, de kibírom.Más:
Esp32 kódokat nézegetve belefutottam olyan megoldásba, hogy valahol csak webflash lehetőséget kínáltak.
Ha jól néztem Chrome-alapú böngészőkkel működik a dolog.
Ez hogyan működik? Csináltatok már ilyet? -
-
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #22872 üzenetére
Update:
Jelentem az vagyon a helyzet, hogy az esp32-wroom-on lévő usb-uart chip adta be az unalmast. Annyira, hogy log-okat nézve a rendszer folyamatosan panaszkodik az usb portra, hogy még ID-t sem kap a chip-től.
Viszont külső usb-uart adapterrel (pl2303) laza mozdulattal felírt próbának egy "led-villogtatós valamit" -
.-..-.
tag
Windows-on nem tudom ellenőrizni, de Linux-on nem jelez semilyen eszközt, ismeretlent sem.
Az USB-UART adapterem PL2303 (067b:2303), ez látszik is rendben.
Akadt a kezembe még egy ESPDUINO-32, ezen FT232 (0403:6001) jelenik meg.
De az ESP32-WROOM semmit nem mutat.Amúgy csak egy kérdés ... a download-módba rakásnak feltétele egy aktív usb kapcsolat is?
Eleve tápot adva neki a megszokott boot+rst megoldás nem elég hozzá?
Mert eleve nem érdekli boot-le, rst-le, rst-fel, boot-fel kombináció.
Folyamatosan a rajta lévő program indul el, de resetre láthatóan újraindul.
A nyomógombok jók.
De maga a download-mód nem elérhető rajta. -
cog777
senior tag
Esetleg "Reset bootloader Mode" szeruseg ami Arduino-n van? En ezzel kinlodtam hogy feltoltsem a bootloadert, lehet hogy annak az ESP32-nek is van hasonlo modja amivel fel lehet eleszteni.
Meg B1-et GND-re kellett rakni es ugy megnyomni a reset gombot. -
cog777
senior tag
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Nekem az Arduino Esp32 valami nem jol mukodo boot loaderrel jott, esett kelt, mindenfele ritualet kellett csinalnom hogy valtogassak feltoltes es alkalmazas mod kozott. Aztan frissitettem a boot loadert es minden out of box kezdett mukodni. Nem volt szukseg gombokat nyomogatni. Probald frissiteni a bootloaderet.
-
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.De, akkor is meg kellene jelennie az usb listában, legalább mint ismeretlen eszköz, mert bármi is van magán az ESP-n, van a board-on egy uart eszköz, ami akkor is kommunikál a dróton, ha nincs mögötte semmi. Windows-on legalábbis mindenképp megjelenik. Nézd meg egy windows-os gépen is, ha még nem tetted.
Az az érzésem, hogy az usb porttal, illetve magával az uart chippel van gond, próbáld a külső eszközt rákötni.
Esetleg az usb portot próbáld megtisztítani. 🤔 -
.-..-.
tag
"Nincs külső usb-uart eszközöd, amivel meg lehetne kerülni a board-ra integrált uart chipet?"
De, van valami (már nem emlékszem milyen chip) usb-uart adapterem, amivel anno STM32 BluePill esetében néztem a serial kimenetet.
"A géped nem változott az utolsó feltöltés óta? Biztos, hogy telepítve van a szükséges driver (pl. ch340)? Egyáltalán milyen uart chip van rajta?"A fene se tudja változott-e, de nem is számít. Egyrészt linux-ot használok, ott nem kell semmi külső driver. De nem is ez a gond. A probléma, hogy meg sem jelenik usb eszközként.
Linux esetében a dolog úgy működik (működne), hogy az lsusb kilistázza az usb eszközöket és az eszközök ID-ját. Az ID tartalmazza a vendorID és productID kódokat.
Ehhez csinál az ember fia/lánya egy udev szabályt, hogy milyen jogosultsággal/módon engedi elérni az adott usb hardvert és mehet is a móka.
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.
Valami WifiAP cucc indul el rajta folyton, bármit csinálok.
Emlékszem, hogy anno valami wifi-hack dologhoz használtam, de a részletek már nincsenek meg.
"Nincs semmi se kötve-forrasztva a lapra? Ha a pineket ráforrasztottad, nem folyt meg az ón valahol és csinált rövidzárlatot?"Dev-board lévén csak foglalatban használtam. Minden forrszem tökéletesen tiszta. Nem ilyen jellegű lesz a gond. Illetve amikor rátoltam a jelenleg rajta lévő fw-t akkor jó volt és azóta nem változott semmi rajta hardveresen. Külsőleg is sértetlennek tűnik és láthatóan fut is rajta a fw.
Az STM32F4 sorozatnál bele-bele lehet futni olyan hibába, hogy megadja magát a DFU mód és usb-n keresztül nem lehet többé flash-elni. (bár 1-1 kivétel van speciális esetben)
Ilyenkor marad az uart vagy ami jobb, az stlink megoldás.
Viszont esp32 esetében ez a jelenlegi helyzet nekem teljesen új. Ezzel még sohasem volt ilyen gondom.Nem értem miért van ez és nem találom a megoldást, hogy download módba tehessem.
Használok majd másikat természetesen, de nem hagy nyugodni a dolog, hogy mi lehet ennek a baja. Ha nem tudom az okot vagy a megoldást, ez újra megtörténhet. -
.-..-.
tag
Sziasztok.
Van egy esp32-wroom dev boardom, amire valamit régebben flash-eltem, de most emiatt nem sikerül flash-módba tennem.
Nem jelenik meg usb-s eszközként sem.
Sem normál induláskor, se a flash módba lépés próbálkozásnál.
Láthatóan valami elindul rajta (már nem emlékszem mi), reagál a reset-re is.
Resetnél, ahogy alapvetően indulásnál is, villog kicsit a led rajta.
Wifi eszközként is megjelenik, de jelszó hiányában nem tudok csatlakozni sem hozzá.Nem tudom anno mit csináltam vele, de létezik, olyan, hogy a bootloader tönkrement?
Tudok ezzel kezdeni valamit?
-
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #21093 üzenetére
Ismerjük a régi mondást:
Lehet, de minek?
A legtöbb okostelefon kijelzője MIPI DSI interfészt használ, amely nem kompatibilis az ESP32 I2C vagy SPI interfészeivel.
Egy ESP32 kicsi ehhez. Memóriában is, sebességben is.
Viszont egy másik verzió, ami járhatóbb:
Fillérekért be lehet szerezni olyan - nem is túl régi - telefonokat, amiknek valami olyan hibájuk van, ami miatt telefonként nem használhatók, de kijelzőként igen. Pl. tönkrement a mikrofonjuk,de már nem éri meg javítani. Különösen filléres cuccok azok a telefonok, amik csak a 3-as szabványt tudják, a 4-est nem.
(Az ilyeneket, ha a kereskedőkhöz csere során eljut, bezúzzák, hogy vegyenek helyette újat. Fogyasztói, nem környezetvédelmi társadalom.)
Ezek kijelzőként tökéletesek. Rácsatlakoztatjuk egy - részemről természetesen ESP32 - Wifi szerverre, a telefonon megnyitjuk a szerver WEB lapját, és van egy príma kijelzőnk. Ingyen, kevés munkával. -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22846 üzenetére
Szia
ezen parancsok C++ 11 verziótól elérhetőek, nincsen semmi köze a FreeRTOS-hoz, működnek FreeRTOS nélküli C++ projectekben ahol a minimum feltétel C++ 11 supportálva van. ESP-IDF menni fog emlékeim szerint C++ 17 is....
A freeRTOS egy scheduler / ütemező ami abban segít hogy REAL TIME lehessen a program. Ehhez ad eszközkészletet. Nem kötelező használni.
Megszakításból threadSAFE módon adatot módosítani azért nem egyszerű.... Erre van a freeRTOS, lehetne más is.....GCC 11.2 használ a ESP-IDF
[link] itt lehet nézegetni mit is szupportál
-
Tankblock
aktív tag
válasz
allein #22814 üzenetére
Forrasztani tudsz-e?
Ha nem akkor keress ismerőst, kérdezd emg h mit szeret és hívd meg....Hosszabban, ha a LAN verziót vetted meg a fenti ESP32 modulból akkor nem kell földet közösítened. Rakd vel a szalagot a TV hátára (forrasztani kelleni fog, mert valószínüleg nem tudod 90 fokban csak úgy hajtani a szalagot, vagy vehetsz hozzá 90 fokos toldót is)
ha ez megvan a szalag egyik felét a ESP32 modulhoz csatlakozattod. A méásik felét meg GND-GND hez a tápot a táphoz, itt lehet WAGO, vagy csak 9mm dugó ba teszel y, dupla vezetéket whatever.....
SW feltöltöd a ESPre majd installálod a boardra, rá a LANt és a lant meg a Switch/routerbe. TV-t beállítod a leírás alapján, arra figyelj h 1 IP cím tartományba legyenek.....Ha nem a LAN verziót vetted meg akkor a végén ESP32 beállítod ugyanarra a AP mint a TV-t. Én nem használnám a TV USB portját arra h az ESP32 táplálja....
-
-
ViZion
félisten
válasz
allein #22818 üzenetére
a közös gnd miatt inkább a külső táp maradjon.
Most már poe is kell? wowww... ha az eszközök tudják, akkor tápolható a "lan kábelről".
wled devices szerint műxik S2-vel is, de lehetnek bugok és neked kell összeállítani a binárist. viszont erre felesleges esp32, amikor a 8266 is rengeteg leddel elbír, nem jut eszembe mennyi a mex ajánlott, de több, mint ami a tv-re fér...
-
allein
addikt
Tudsz linkelni légy szíves egy ilyen Y kábelt?
Ez is járható: esp-t a tv usb csatijára kötöm, elég lenne az esp-nek? Ha az esp-t lanon a switchre csatlakoztatom, létrejön a hálózati kapcsolat, ugyanakkor lanon az esp tápot is tud kapni?
Milyen tápegység ajánlott erre a projektre?
van amúgy kettő esp32 s2 minim, de azt olvastam a wled nem telepíthető ezekre. Amúgy van egy másik LG-m, csak ezt még nem lehet rootolni, szóval a projektet két tv-re szeretném 🤓
-
válasz
allein #22814 üzenetére
Nem értem pontosan mi a kérdés. Az ESP GND és DATA pin-jét kell a LED szalaggal összekötni, a képen látható módon, de erről a tápról el tudod látni a LED szalagot és az ESP-t is, természetesen Y kábellel, tehát a táp külön-külön megy a két eszközhöz, véletlenül se az ESP-n keresztül kapja a LED szalag a tápot. Vagyis ha így szeretnéd tápolni az ESP-t, akkor nem 2, hanem 3 felé kell a tápot ágaztatni.
Az utolsó mondat nem tudom milyen nyelven íródottszerk.:
Most néztem meg a linkelt eszközt, a kollégának igaza van, nem tudom mi lehet ezen 30$, talán minden egyben van, nem neked kell összedrótozni mindent. -
allein
addikt
Sziasztok, van egy ilyen esp eszközöm [link] , mellette egy ledszalag ami 5m, 60/m: ws2812b, 5V led. 55” tv hátuljára megy fel, szerintem elég lesz 4m, tehát 240 led.
Tv egy LG, Piccap + HyperHDR beállítás után [link] elvileg helyettesíteni lehet az ambilightot.
Képen látható adapterem 5V 15A, az adaptert az esp-re csatlakoztatom, a leszalagot pedig az esp-re.
Esp-n már fent van a wled, be kell még állítgatnom. Szükségem lesz egy tápegységre amit a ledszalag 2 végére csatlakoztatom mint power injection? Jól gondolom?
Teljesen elvesztem, mindenképpen össze kell kötnöm az esp-t a ledszalaggal, jól gondolom? Ellenkező esetben nincs mi vezérelje a ledszalagot?
Amint belőttem az wledet az esp-n, akár lanon is csatlakoztathatom az esp-t a modememre?- split the outputs of the dig uno?
-
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22811 üzenetére
A PWM értéke menüből állitható, hogy be tudd állítani a ventillátor sebességét. Ezt egyszer kell csak beállítani hogy milyen gyorsan nyomja ki a levegőt a terráriumból, vagy szívja be (venti iránya a mérvadó). Természetesen bármikor változtatható. Ha belépsz a menübe.
Nem igazán csináltam board-ot neki, minden be van forrasztva az ESP32-re, és paraszt lengőben van megcsinálva. Nem vettem rá a fáradtságot, hogy külön nyákot gyártsak rá.
Elméletben jó vagyok, de farigcsálni, fúrni és mindent SZÉPEN megcsinálni ehhez kicsit béna vagyok, ezért mondom, hogy nem termékdíjas cucc. A szoftver az más tészta...A csatlakozó azért kellett, hogy a BMP260-at be tudják tenni a terráriumba és a kivezetett kábelt rá tudják dugni a dobozból kiálló tüskesorra úgy, hogy polaritás helyes legyen, tehát nem lehet fordítva feldugni.
A venti pedig csak 2 láb vagyis a PC-s normál csati Y elosztóval akár, de tud 2 ventit is vezérelni de azt nem írtam meg hozzá.Egy szerelő dobozban van az egész cucc. A relés vezetékek kivezetve tömszelencén kereszül. A menü pedig 1 db Rotatry kapcsolóval aktiválható és a forgatással lehet benne lépkedni. Kilépés és mentés pedig a megnyomással történik.
Nem azt mondom, hogy OMÉK termékdíjas cucc, de a célnak tökéletesen megfelel.
A következő LVGL-es megoldás lesz. De nem vettem a fáradtságot rá, hogy nekiálljak.Más projektem van éppen.. szemenkénti táp adagolás kutyakajára amit kiadagolás után nedvesíteni kell. Szerencsére ma találkoztam bent a cégnél termék gyártás terén egy jó szakival akinek volt már ilyen több projektje, így tud nekem segíteni a megvalósításban. Az első megvalósítás kudarcba fulladt, tervezési hiba végett. Ugye nem vagyok gyártás technikus nem ismerem a granulált termékek adagolására vonatkozó aranyszabályokat, így kapásból sz@rt terveztem. Ez van, be tudom ismerni ha hibázok. Sosem szégyen mástól tanulni, és igyekszem azt a fajta tudást is magamba szívni.
Mindjárt itt a halloween, azzal is kéne haladnom, lidérc lámpa, műanyag gyerek babajáték szemének mozgatása (alvós baba szemének mozgatása stb) van egy halom olyan amit elkezdtem de félre raktam. Ez mind a magam szórakoztatására, nem életbe vágó dolog. Beszélő koponya állkapocs mozgatással. Pislogó lidércek satöbbi.. ezt mind szeretném. Van olyan is amit le sem írok inkább... mert nincs aki tudna segíteni egyáltalán, nem még a ChatGPT sem, az meg főleg nem, de az összes (DE)genaratívAI sem.
-
cog777
senior tag
Na, meglepodtem, le tudom forditani az std::future-t es a std::promise-t ESP32-re.
Ma nincs idom, de majd megnezem hogy tenylegesen mukodik-e az adatcsere ket feladat kozott... ha mukodik, akkor nem kell queue-t hasznalni. -
cog777
senior tag
válasz
Istv@n #22799 üzenetére
"A freertos takokból meg lehet egyáltalán hívni egy "sima" függvényt?"
Hello, persze. Szerintem probald ki elorol felepiteni a programot, nem mindent atmasolva. Sok a hibalehetoseg es igy nehez segiteni.A setup-ban latom a Wifi csatlakozast, az jol mukodik, ido beallitas stb.
Az MQTT, adatbazis kapcsolodas, szenzorok kezelesehez hozzarendelhetsz egy-egy orokke mukodo FreeRTOS feladatot. Ezekbol nem kell kilepni, mert futhatnak folyamatosan.Itt van egy FreeRTOS pelda, probald eloszor ki, ket feladatot futtatva:
Ha ez mukodik, akkor elkezdheted megirni a programodat, pl MQTT. A kliensnek itt a library-ja, letoltod es megnezed az mqtt_basic peldat.
Latod hogy meg kell hivni a loop-ot:if (!client.connected()) {
reconnect();
}
client.loop();Szoval az egesz MQTT kezelest beleteheted egy FreeRTOS task-ba. Tehat:
void mqtt_task(void *param)
{
EthernetClient ethClient;
PubSubClient client(ethClient);
while(1)
{
if (!client.connected()) {
reconnect();
}
client.loop();
}
}Szenzor feladatnak is keszithetsz sajat feladatot, es elindithatod akar a masik CPU magra is teheted.
Az adatokat megoszthatod atomic-al a szenzor es az MQTT feladatok kozott:
std::atomic<float> homerseklet;
Komolyabb kommunikaciot a feladatok kozott queue-val szoktak (xQueueCreate-ra keress ra).
Tovabba erdemes a feladatokat kulon .cpp es .h fajlokba tenni, igy szetvalasztva logikailag a programot.
Most ennyi idom van, esetleg irhatnal par szot mire kell az MQTT es az adatbazis?
FreeRTOS programozasnal figyelj a stack beallitasra. Erdemes lepesrol lepesre felepiteni es tesztelni a programot mert nagyon nehez megtalalni a hibat ha egybol mindent beleteszel. Asszem debuggolni lehet ha eredeti Arduino ESP32-t vasarolsz. -
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22797 üzenetére
UART: soros port. (TX-RX)
Megnéztem a kódot. Nem lenne jobb ha megszakításba tennéd a kiolvasást?
Csak azért kérdezem, mert a kód végén az 15 másodperc nekem soknak tűnik.
Ugye a WAIT esetén megáll a kód, "úgymond" semmi sem történik.Az enyém ezeket megszakításban végzi, egyszerre lehet akár több időzítés is, így nem kell azon izgulni, hogy minden feladatot is ellássak egymás után.
Pl idő lekérdezése, kiíratása a kijelzőre, hőmérséket és páratartalom lekérdezése és a 12V-os ventillátorok PWM szabályzása.
Nálam 2 helyen volt probléma, induláskor ha nem találta a BMP260-as eszkötz és ha nem találta az RTC órát.
Ez ki lett iktatva egy soros porti hibaüzenettel, a kijelzőn pedig egy nincs adat van.Az a relé modul szerintem tökéletes és is ilyen occó kínai modullal vezérlem a fűtést, világítást, párásítást és egy 220V-os Venti kapcsolást is. Mondjuk ez enyém opto-s cucc. Elmegy 3.3V-os ESP32-vel is a vezérlés mivel 0-ra kell lehúzni a bemenetet az aktív relé meghúzáshoz, de 5 volt kell neki tápnak.
A relé kapcsolgatáshoz még FLAG-eket is tettem, így azt is figyeli hogy be van-e már kapcsolva. Nálam szükségszerű volt hogy szabadon lehessen állítani a hőmérsékletet és a páratartalmat is mert különböző lényeket kell életben tartani. Ehhez hozzájött, hogy jó lenne ha kapcsolgatnék reggeli világyíást is, hogy tudja már az a szerencsétlen hogy most reggel van. Erre annyit mondott a kollegám, aki szintén kért egy ilyen berendezést, hogy akkor tegyem már hozzá hogy a felkelő nap minden színében legyen már meg a világítás vezérlés. (halványsárga-vörös-fehér) lenyugvónál meg visszafelé. Szintén PWM vezérelt LED vilégítás (Full spectrum)
Mire megkérdeztem, hogy ez az állat pontosan miből fogja megállapítani ilyen viszonyok mellett hogy én pontosan lekövettem a felkelő és lenyugvó nap fényskáláját? Pontozni fogja a munkámat, hogy sikerült a sivatagi napviszonyokat jól utánoznom? -
ViZion
félisten
válasz
kemcso #22778 üzenetére
Az sem mindegy, h "mezei" relé, vagy relé modul. A modulnál van már minden is, nem kell semmit hozzápattintani, picit drágábban optós verziók vannak, stb...
A szenzor onewire, azzal nem lehet gond, vagy látja, vagy nem.
i2C szokott "bedugulni", erre ESPEasy-n van külön beállítás, h ezt a részt resetelje. Erre még keress rá szerintem, ha Te írtad a kódot. -
cog777
senior tag
-
Sziasztok!
Kíváncsi voltam és rendeltem ESP C3 super mini board-ot játszani.
WS2812 LED sort (50+ darab) szeretnék rákötni, és a tápot szeretném a board usb csatlakozójáról megoldani, mert kapóra jön, hogy usb-c aljzat van rajta, mivel usb-c kábelen szeretném majd táplálni a későbbiekben.
Ugye én a +5V pinre kötném a LED sort, ami az usb +5V lábával egy schottky diódán keresztül van összekötve. Tekintve, hogy teljes terhelés mellett 3A-t is felvehet a LED sor (legalábbis így számoltam és az usb táp is ennyit bír) , ha jól számolom kb. 0.6W-ot kéne a pici smd diódának disszipálnia.
Szerintetek mennyire működőképes az ötlet, bírni fogja? Csinált már ilyet valaki? -
Istv@n
aktív tag
válasz
onagyi #22768 üzenetére
Szia!
A MySQL_MariaDB_Generic könyvtárat használom. Ennek a példái közül alakítottam át a basic insert esp nevűt a nekem megfelelőre. -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy ESP32-őn fut egy programom, ami hőmérsékleteket mér, és továbbítja ezeket 30mp-enként egy mariadb adatbázisba, illetve egy webes felülete is van, amivel néhány relét tudok kapcsolni. Működik rendben....
Most viszont szeteném a meglévő funkciók mellett mqtt kliensként is használni. Átírtam a kódot, és addig működik is minden, amíg egyszer nem küld adatokat az sql adatbázisba. utána megszakad az mqtt kapcsoalt és nem csatlakozik újra. (a loop-ba szerintem nem lenne jó ötlet betenni egy reconnectet, mert az eléggé belassítaná a rendszert, jelenleg csak egy "client.loop();" van benne, ami az mqtt kezelést kellene végezze)Hogy tudna ez a két szolgáltatás párhuzamosan működni?
-
Wolfram
aktív tag
ESP touch PIN-t használ valaki? Hogy lehet ebből esztétikus nyomógombot csinálni? [link] 🤔
-
Postas99
őstag
-
Wolfram
aktív tag
ESP32-S3-Zero kínai csodára nem találok board-ot az Ard IDE-ben. Kiválasztottam egy ESP32S3 Dev module-t, felraktam egy blink-et, de se kép, se hang.
Használ valaki S3-Zerot?
-
cog777
senior tag
Hasznal valaki exception-oket ESP32-on FreeRTOS alatt, kivancsi vagyok tamogatja-e, mert sok stl megoldas exception-t dob ha problema van.
Kiprobaltam egy egyszeru try catch blokkot, es boot loop-ba kerult az ESP32-om.
Lehet engedelyezni az exception-okat? -
cog777
senior tag
Ismer valaki mozgas detektalast segito library-t vagy algoritmust ami ESP32-on mukodik? Az ArduCam kamera kepet szeretnem felhasznalni. Gondolom valamennyi pixel valtozast eszlelnek.
Ha nincs semmi otlet, akkor a kovetkezot probalom meg:
kis felbontasban (VGA) eltarolom az elso kepet, majd a kovetkezot osszehasonlitom az elozovel mennyi pixel valtozast eszlelt. Lehetne pl a pixelvaltozast is hangolni, pl RGB ertekeknel csak ha 10 feletti a valtozas, az jelenti az igazi pixelvaltozast, kulonben figyelmenkivul hagyom.
A kis PIR-em nem igazan megbizhato, volt hogy semmit nem erzekelt. Mikrohullamuhoz mozgaserzekeleshez most jelenleg nincs idom.
A kameras mozgaserekelesnek a nagyobb energiafogyasztas a hatranya a PIR-hez kepest... -
ViZion
félisten
Valaki itt ajánlotta az ESP32-C3 Supermini-t (Pick 3-ban csak 743 Ft). Ezután már a Wemos is hatalmas... egy UNO már múlt századi technikának hat. OK, analóg pinek meg mittomén, de nem tudnék akkora MCU-val mit kezdeni. Egy Supermini már kipróbálva, beüzemelve ESPHome-al, jön az újabb.
-
cog777
senior tag
Na, mukodik az ArduCam Mini OV2640 kepkeszites, erdemes az Arducam Mini LowPowerMode peldat megnezni. Egesz jo kepet keszit! Orulok ennek a kameranak.
Telegram-ra feltolteshez pedig egy olyan peldat erdemes nezni ahol 1KB-onkent tolti fel a telegramra. A beepitett pelda nekem crash-t okoz.
A ket peldat ossze kellett mixelnem, mert az utobbi telegrammos nem hasznalja az SPI-t.
Problemak voltak:
- Arduino Nano ESP32 bootloader nelkul jott (1.5 het, kabel problemat gyanitottam)
- telegrammos peldaban nem zartam le az atvitelt, igy nem is erkezett meg egy beepitett pelda kep
- soros porton atvitelkor az egy szamjegyu ertekek hexaban ervenytelenek voltak pl 0x00 helyett csak 0x0 lett atkuldve, igy a konvertalo progi ami lementette binarisban ervenytelen kepet mentett le.
- teszt kep meretet hasznaltam fel a rendes kamera kep merete helyett.Na, kb 3 het utan el kezdett mukodni
Fejlesztem tovabb FreeRTOS alapokon az okos otthoni rendszeremet. -
Postas99
őstag
Sziasztok!
Szokta it valaki használni a Preferences opciót ESP32 esetén?
Felettéb jól működik -
JulianSinulf
őstag
válasz
daninet #22631 üzenetére
Szia!
Anno foglalkozgattam a témával.
Ez eleve nem olyan pontos, kell neki egy szoftveres korrekció is, akkor pontosabb lesz.
Az 5V vs. 3V3 még torzít is, ott eleve be kell állítani egy korrekciót a feszültségosztó miatt.
És az ESP ADC-je sem olyan jó, az arduinoké jobb.
A fogyasztás méréséhez a feszültséget is mérni kellene, ami egy plusz áramkör lenne.
Inkább vettem pár Sonoff S60TPF konnektort. Ez is ESP-s de nem nekem kellett bíbelődnöm vele.
A szórás az ilyen mérőknél meg akkora, hogy egyikkel sem akarok tizedwattokat mérni. Sőt, még 10W léptékben is pontatlanok egymáshoz képest. A terheléssel a különbség meg csak nő.Nálad a programban most az van, hogy megméred a szenzor osztott feszültségét, amiből kivonsz 2,5-öt, majd megszorzod tízzel.
0A terhelés esetén a modul kimenetén 2,5V-nak kellene lennie. A feszültségosztó miatt ez eltolódik, így nem számolhatsz 2,5-tel. Vagyis az ACS_Offset értéke hibás.
1,667V körül kellene lennie az A0 lábon terheletlenül, ha a modul kimenetén 2,5V van és tényleg 1k(felső a rajzon) és 2k(alsó a rajzon) az osztóellenállások értéke.
Ha a modul kimenetén 5V van, akkor az A0 lábon 3,33333V-nak kellene megjelennie. Vagyis a VREF inkább 3,333V, nem 5V.
És szerintem az áram számításánál egy osztás kellene a zárójeles műveletek közé, nem szorzás. Nem légből kapom, hanem egy példaprogramot nézek.
És úgy jobban is közelít az 5W/230V izzó áramfelvételéhez az érték. -
válasz
cog777 #22634 üzenetére
Na most néztem már utána, mi ez a nano esp. Ez egy esp32 s3 chip, natív usb-vel, nincs rajta usb-ttl chip. Valami usb-otg beállítást kell módosítani, hogy működjön a serial port, de most nem jut eszembe mi az.
szerk: ez: [kép]
Esetleg válaszd ki a generic esp32-s3 lapot a nano helyett és próbáld úgy.
Amúgy a debug lehet, hogy csak a tx1-ről fog működni külső usb-ttl adapterrel, bár nem akarok hülyeséget mondani. -
cog777
senior tag
válasz
Janos250 #22629 üzenetére
Kozben tortent elorelepes: ha ESP32 board-okbol valasztom ki az Arduino Nano ESP32-t akkor lefordul, de nincs debug. Ha Arduino Boardok kozul valasztom ki, akkor egy csomo error-t ir ki a warningok miatt az ArduCam library-ra. pl ez miatt: -Wno-error=unused-variable
Lehet modositani a platform.txt-t?Esetleg hasznalom az altalanos ESP32-t es akkor nem hasznalom a debug-ot ...
"Lehet, csak újabb verzióval kellene fordítani, azaz az Arduino keretrendszer újabb verzióját használni!"
Hm, hogyan tudom upgradelni?
Mas problema. Eredeti Arduino Nano ESP32-ot hasznalva nem mukodik a soros port. Nem ertem. Ha mindenfele szinben villog a mikrokontroller LED-je, akkor nincs soros port a Windows alatt, ha dupla reset gomb megnyomasaval csak zolden, akkor fel tudom tolteni a firmware-t, de nem mukodik a mikrokontroller.
NAGYON furcsa, mert egy klon Lilygo ESP32-vel nem volt ilyen keveres, egybol mukodott feltoltes utan a soros port, igaz - linux alatt probaltam. Most Windows alatt nem mukodik. Azt hiszem, telepithetek linuxot kiprobalni hogy ott mukodik-e. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Segítsetek ACS712 20A szenzorral és ESP8266-al.Egyelőre a relét ignorálom, az nagyon egyszerű ha már valamennyire pontos a mérés.
Az ACS szenzor 5V-os, a wemos 3v3. Wemos előtt van egy step down modul.Próbáltam sok féle mintakódot, tele van vele a net, de egyik sem az igazi. Maradok a legegyszerűbbnél és ebből kiindulva talán rájövünk. A gond az, hogy a mérések nagyon rosszak.
// ACS712
const float VREF = 5; // Referencia fesz (Vcc)
const float ADC_RESOLUTION = 1024.0; // 10-bit ADC
// ACS712 kimenete Vcc/2 terhelés nélkül (?)
const float ACS_OFFSET = VREF / 2;
const float MV_PER_AMP = 100; // 20A ACS712, 100mV per A
void setup() {
Serial.begin(115200); // Start serial
pinMode(CURRENT_SENSOR_PIN, INPUT);
}
void loop() {
// kiolvas
int analogValue = analogRead(CURRENT_SENSOR_PIN);
// konvertál
float sensorVoltage = analogValue * (VREF / ADC_RESOLUTION);
// számol
float current = (sensorVoltage - ACS_OFFSET) * (1000 / MV_PER_AMP);
// Print
Serial.print("Analog Value: ");
Serial.print(analogValue);
Serial.print(" | Voltage: ");
Serial.print(sensorVoltage, 3);
Serial.print("V | Current: ");
Serial.print(current, 3);
Serial.println("A");
delay(1000);
}
Terhelés nélkül az alábbit olvasom ki:
Analog Value: 13 | Voltage: 0.063V | Current: -24.365A5W próbalámpával:
Analog Value: 548 | Voltage: 2.676V | Current: 1.758AMultiméterrel rámérve az A0 lábra 1.65V-ot mérek mikor világít a próbalámpa.
Szóval valami nemjó és nem tudom mi lehet az. -
cog777
senior tag
Megcsinaltam a programomat, kivalasztottam az Arduino esp32 board-ot, engedelyeztem a c++17-et, letoltottem az Arducam library-t, majd kaptam egy csomo forditasi hibat a konyvtaron pl inicializalatlan valtozo stb. Valahogy nem szereti az Arducam konyvtar a c++17-et, igy viszont irhatom at a progimat. Lehet bizonyos konyvtarakra letiltani warning-okat Arduino Ide-t hasznalva?
-
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Honnan érdemes műszer dobozt vásárolni?
Ami bele menne: esp32, 2.8 collos kijelző, 4 relés panel, 4 mikokapcsoló, rtc3231 , ebből kellene kivezetni 4db 230v-os kábelt aljzatnak, vagy az aljzatokat akár be is szerelném a dobozba. Majd elfelejtettem kijönne még belőle egy vékony kábel egy bmp280-ashoz is.
Nem kell drága cucc, szobai használatra lesz egy terráriumhoz fűtés, páratartalom és világítás vezérléshez. -
ViZion
félisten
-
cog777
senior tag
válasz
ViZion #22582 üzenetére
Koszi a valaszt es az okos otthon topik ajanlast, elsiklottam felette. Arra is gondoltam hogy a homerseklet, esetleg fust erzekeloket nem DIY keszitem, mert allandoan toltogetnem kell az aksikat, hanem gyarit veszek tobb eves mukodesi idovel, viszont a "kozpont"-ot en csinalom esp-vel
, teszek ra telegram-ot, jo kis freertos/c++ gyakorlasnak. Persze integralhatnam valahogy HA rendszerbe, illetve valamilyen okos otthoni, google, amazon stb rendszerbe, de ... meg itt nem tartok, illetve szeretnem a freertost jobban megismerni.
Megnezem a linkeket, koszi megegyszer.Mas.
Valaki meg tudna mondani mi ez a "Matter" az Arduino Matter uj mikrokontrollerevel kapcsolatban? Meg egy Zigbee-hez hasonlo protokol? -
ViZion
félisten
válasz
cog777 #22581 üzenetére
Áhh, értem. Valami koordinátor kell akkor is. Google: ESP coordinator. Nem próbáltam. Okos otthon topikban lehet, h vkinek működik így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vizsgálat indult, a Meta chatbot gyerekekkel folytatott romantikus beszélgetést
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HP notebook topic
- Call of Duty: Warzone
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Béta iOS-t használók topikja
- Villanyszerelés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! HP Omen - i5-7300HQ I 8GB I 128SSD + 1TB I GTX1050 I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest