Hirdetés
- CES 2026: új Ryzenekkel viszi be az AI-t az autóiparba az AMD
- CES 2026: A Lenovónál már akasztják a jövőt
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- CES 2026: rackezhető munkállomás Razer recept szerint
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA® driverek topikja
- HTPC (házimozi PC) topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
LOL...

-
Petykemano
veterán
sajnos úgy tűnik, jó drága lesz a Navi.
Kár, hogy az Nvidia megint képtelen volt letenni valami jót az asztalra
[1] -
Puma K
nagyúr
válasz
Kolbi_30
üzenetére
Vajon mire gondolt a költő...?
Tehát az RTX 2080 Super vajon az RTX 2080 Ti helyett van?
A válasz, nem.Csak a különbség csökkent vélhetően (még nem jelent meg, majd 23-án) a két kártya között. Ha minden igaz, akkor később jöhet egy RTX 2080 Ti Super.
Ha jön.Amúgy most adták ki azokat a kártyákat amiket alapból kellett volna az RTX 2000 széria megjelenésekor.
Ebből is látványosan látszik, hogy az Nvidia legalább a Maxwell széria óta azt csinál amit akar... hopp itt egy töltelék generáció, hopp ott egy olyan széria kiadása amit alapból megtehettek volna...
Várom a Ryzen 3000 széria tesztjeit... és remélem hamarost eljut a VGA részleg is arra az útra amire az AMD a Ryzen 1000 szériával tévedt így tetszhalott 10-12 év után...
-
Puma K
nagyúr
Nem tudom hogy hol harangozták be és kik, de ameddig a gyártó nem jelenti be a konkrét termékét-termékeit addig minden neten terjengő pletykát és valósnak vélhető információkat feltételesen kell kezelni.
Majd ha kint a kész termék, amit a boltok polcairól is le lehet majd emelni és megvásárolni, akkor lehet vitázni.
-
Raymond
titán
Az lett hogy a $449-es 5700XT ami eredetileg a $499-es 2070 ellen jott most a $399-es 2060S-el versenyezhet.
-
szmörlock007
aktív tag
Az Intelnél dolgozó Jim Keller arról beszél, hogy messze még a Moore-törvény vége:

-
törölt tag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Mert találtak valami bizonyítékot? 11 éve sem sikerült, sőt 3 évenként újra és újra felröppen ez a hír. Szerintem meg annyi az egész, hogy az AMD nem fókuszál már a gamer dVGA piacra. Beárazza az NV -hez és kész.
-
törölt tag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Meg az is, hogy ez egy 11 éves hír
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Szeszkazán
senior tag
A AMD és Nvdia kartell másnak is feltűnt.
-
Dtomka
veterán
válasz
huskydog17
üzenetére
BF V alatt azt tapasztaltam, hogy DX12 vel kevesebb az fps, és látványban nem látok különbséget.(7700k + 1070)
-
huskydog17
addikt
Egy kis érdekesség:
Low-level API táblázat. A PCGH összegezte, hogy eddig hány játék támogatja a DX12 és/vagy Vulkan API-t.
Összesen 70 db, ebből 32 támogatja a Vulkan-t.
Egyre több lesz (szerencsére) és mára végre eljutottunk oda, hogy a DX12-nek több játékban is gyakorlati előnye van.
Személyes tapasztalat:
Én például pont a napokban kezdtem el a The Division első részét és személyesen tapasztalom, hogy DX12 alatt valóban lényegesen szebben megy a játék.
Deus Ex Mankind Divided alatt viszont - szintén személyes tapasztalat - nem tudom javasolni a DX12-t, mert nagyon csúnya grafikai hibákat generál, melyek DX11 alatt nem jönnek elő.
Doom 4-ben egyértelmű a Vulkan brutális előnye OGL-el szemben, ezt szerintem mindenki tudja.

The Turing Test esetén semmilyen különbséget nem tapasztaltam DX11 és DX12 között. Mindkettő szépen ment.
-
Televan74
nagyúr
-
Petykemano
veterán
Szerintem az optimalizálás az alábbi nem feltétlenül egymást kizáró, de valamiféle fontossági sorrendet mindenképpen leíró lista alapján történik:
1.) Ha valaki (mármint hardvergyártó) megfizeti azt, vagy szellemi erőforrást dedikál
2.) Amelyik hardver a játék célközönségére jellemző, nagy arányban fordul elő
3.) Amelyik kényelmes, könnyű, olcsóAz AMD a 3.) érdekében tett az elmúlt években sokat: profilozó meg dokumentálás, open-source, stb. Meg most még egy lépés, hogy a hardver teljesítményét nem rontja, ha más hardverre optimalizált kódot kap.
Teljesen egyetértek, hogy ez nem fogja felborítani az eddigi optimalizálási rendet.
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Ezzel semmi probléma nincs.
AMD annyit csinált, hogy változtatott a felepitesen és egy játékra jobban alkalmas architektet alkotott. Ezt csinálja Nvidia már évek óta. De ez nem fogja megvaltoztatni az optimalizalasokat, mert ettől ugyan úgy lehet optimalizálni mindkét hardverrel, mint eddig. Most éppen Naviban van nagyobb akkor arra lehet...
BF5 ben a GCN gyorsabb mint a többi játékban, Turinggal felveszi a versenyt, tehát nem az új kialakitasnak és gyorsitotarnak köszönhető a sebessegelony.,mint azt Abu írja hisz a Vega 64 a 2070 sebesegevel megy. -
Petykemano
veterán
Szerintem ennek örülni kell. Végre egy fícsör, ami outofthebox működik, nem attól függően lesz olyan jó az amd kártya, mint elméleti tudása szerint lennie kéne, hogy vajon hajlandó-e elbíbelődni valaki a sarokban akkor is, ha kiválóan dokumentált és rém egyszerű.
Ha ez igaz, akkor innentől nincs az, hogy Gameworks, meg turingra optimalizálták, mert bár pazarlóan, de a navi megoldja.Attól meg nem kell félni, hogy bárki elkényelmesedne és emiatt helyzetbe kerülne az AMD és kínlódna az Nvidia. Hiszen ez történt az elmúlt... 4 évben. /NEM/
-
128 kB azt hiszem Turingban meg 96. ez az összevont L1 gyorsítótár /multiprocesszor Voltában már mióta benne van. Most rálicitált AMD ,méretileg ( gondolom a 7nm miatt tudott) Ezért írtam, hogy sok mindenben kezdenek ráhajtani Nvidia megoldásaira.
Navi parancsprocesszora egyébként tényleg jónak néz ki, mindenevő dizájn. -
Ha már VS :
"Ennek egyébként akkor lesz nagy hátránya, ha elkényelmesedik a piac, mert oké, hogy a Navira gyorsan megvan a sebesség (konzolon fut, a PC-s meg majd vesz gyorsabbat mentalitás), de például a GCN, a Turing, és lényegében az összes régebbi GPU nagyon is igényli ezeket az optimalizálásokat. És nyilván ezek azért még maradnak egy darabig, nem is kevés ideig. Tehát nem szabad átesni itt a ló túloldalára."
ezektől kaparom le magam...
Oh megvan az újabb csodaficsőr, miben elmaradott a Turing és Nvidia reméljük nem használják ki a Navi hihetlen tudását egy bazi nagy L1 gyorsítótárat, s optimalizálnak azért a csóringer GCN Vegára/ RX re és Turingra/ Pascalra. Hogy mindig van valami csoda amiben olyan jó lehetne ha,de nem lehet, mert hátráltatják...( írónia off)
Mindig van egy szalmaszál amiben lehet kapaszkodni... egy csodafegyver...amiben elmaradott Nvidia.....
Elhiszem hogy jó ez az új parancsprocesszor, de ugyan így vannak olyan fejlesztések a Voltában, Turingban amiket ha kihasználnának abban lenne hátrányban a navi. (az új SM dizájn kihasználásával pl)
Közben meg AMD igyekszik hogy a hasonlóvá tegye a hardverét a Zöldekéhez... -
válasz
Firestormhun
üzenetére
Előbb lesz RTX az AAA játékokban, mint DX12
-
X2N
őstag
válasz
Firestormhun
üzenetére
2020 nagyszerű év lesz
még PC gamerként is 
-
Firestormhun
senior tag
DOOM Eternal will support Ray Tracing
“RTX makes it look, you know, amazing. There are great benefits but it doesn’t necessarily expand our audience or that the way that the way that something like Stadia does so, but absolutely people can look forward to DOOM Eternal and id Tech 7 supporting ray tracing. Absolutely. I mean we love that stuff, the team loves it and I think we’ll do it better than anybody honestly.”
Érkező tripla A címek RTX támogatással:
- Wolfenstein: YoungBlood
- Control
- Call of Duty: Modern Warfare
- Doom Eternal
- Watch Dogs Legion
- Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
- Cyberpunk 2077 -
Egon
nagyúr
Amikor a tényeket nehéz megcáfolni,
Mutass egy tényt a kapcsolódó hozzászólásaidból. Lehetőleg igazolható (link előnyben), általános érvényű tényt, nem olyat, hogy "amikor én dolgoztam a sarki sufni számtechboltban, akkó' nálunk így vót" jellegűt, mert ezt elég nehéz komolyan venni.
Mellesleg Milka kapásból cáfolta az agymenésed, arra nyilván véletlenül nem reagáltál...

-
Devid_81
félisten
válasz
GodGamer5
üzenetére
Varhato volt sajnos.

Ha a Navi most tudna ray tracing-et akkor a Vega VII eladasokat egy az egyben ellehetne felejteni.
Kicsit furan nezne ki a termekskalan a belepos tudja de a high-end nem.
Valoszinuleg majd jovore kapunk mindenfelet mar, de kozben ne felejtsuk el, hogy Intel is jon a dedikalt valamivel.
Lenyegen GPU fronton a jovo ev lesz a durva, idenre csak a CPU piac lesz az
-
GodGamer5
addikt
Nagy kár.
[link] -
Milka 78
nagyúr
Vannak magán és céges vásárlóink is, de pl "kormánytenderes" beszerzésnél minket átugrottak és vagy nagykeres vagy külhoni berendelés volt...a nagy magyar gyógyszergyár pl konkrét kérdésekkel és beszerzéssel a gyártóhoz fordult, ergo ez is egy járható út.
Ha konkrétan bejön egy ilyen ember egy ilyen kéréssel pl az utcáról...nem a supportal van a baj, hanem kb beszerezhetetlen legalább is perpill. Azt kell hogy mondjam, hogy ehhez mi kis halak vagyunk

-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Milka 78
üzenetére
Hogy az ügyfél a xy gyártmányú szervert tőletek rendeli-e meg, vagy elmennek személyesen az Intelhez...
Illetve ha már aktív tapasztalatod van. Szállítotok-e Cascade Lake-AP szervert egy ügyfélnek, ha ilyen igénnyel áll elő, vagy esetleg aminek nincs mainstream supportja, azzal nem is foglalkoztok...
-
Milka 78
nagyúr
Én dolgoztam (ok) IT boltban, mi a kérdés?

-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond
üzenetére
No offense most, de én jelenleg azt látom, hogy tapasztalathiányból eredően félremagyarázol.
Nem baj az, ha nem volt még gyakorlatod a kereskedelemből. Az a gond, hogy olyannak írsz, akinek volt. 
Amikor a tényeket nehéz megcáfolni, akkor jön a személyeskedő "badarság", illetve az, hogy meguntad. Ez önmagáért beszél. Inkább írsz egy hosszú posztot a semmiről, minthogy válaszolnál a kérdésre, hogy dolgoztál-e IT boltban valaha... Én szívesen beleállok a vitákba, de úgy nehéz, hogy jellemzően az az összes érved, hogy "badarságokat" írok. Ez olyan, mintha boldog karácsonyt kívánnál egy kérdésre.

-
Puma K
nagyúr
válasz
Raymond
üzenetére
"En se irok mar, de van hogy annyi osszegyulik a hetek alatt hogy azert felszisszen az ember itt-ott. Azt hiszem az lesz a legjobb ha hagyom a francba es csak a tapsikolo rajongok maradnak akikkel "diskuralhatsz"."
Azokból is egyre kevesebb van, mert megsértődnek és törlik magukat.
Számomra Abu 2008-tól kezdve bizonyítja, hogy nem a gyakorlat az erőssége.
Az óvodás szintű megnyilvánulás: [link] meg igencsak elgondolkodtató, akinek ott van a neve alatt, hogy HÁZIGAZDA. -
Raymond
titán

Ez valami performance art a reszedrol? Mert masra nem tudok gondolni.
Kb olyan szinten vagy most hogy megprobalod nekem elmagyarazni hogy te ertesz a nemzetkozi tej kereskedeshez mert mar dolgoztal fagylaltosnal. Es ez nem egy ujkeletu dolog. Szamtalanszor bizonyitottad hozzaszolasokkal hogy halvany gozod nincs nagy cegeknel (de ahogy nezem kozepes es kis se) zajlo es alltalanos folyamatokrol, de legalabb meggyozodessel irsz roluk. Es ez mar sokszor szova lett teve (nem csak alltalam), de amikor ez megtortenik akkor kb olyan szintu valasz jon hogy elkezded magyarazni szerinted miert elonyosebb egy fembol keszult cipzar a kabatodon mint egy muagyagbol keszult. Max ha tenyleg nincs valasz akkor meg az van hogy a masik fel "szemelyeskedik". Rajottel mar miert nem valaszonak mar sokan a badarsagokra amit irsz? Nem azert mert kevesebb lett hanem azert mert meguntak, egyszeruen nincs ertelme.
En se irok mar, de van hogy annyi osszegyulik a hetek alatt hogy azert felszisszen az ember itt-ott. Azt hiszem az lesz a legjobb ha hagyom a francba es csak a tapsikolo rajongok maradnak akikkel "diskuralhatsz".
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Intelnek ez csak a papír miatt kell. Amúgy elég drága a rendszer, elég sok pénzt emésztene fel szoftveres szinten, és eközben nagyon sokat is fogyaszt. Kétszer többet, mint az új EPYC. Krzanich egy csomó fejlesztést kinyírt, ezeket nem lehet visszahozni és most fejvesztve legóznak össze mindenféle töltelékterméket, hogy legalább a versenyképesség halvány látszatát fenntartsák, de ugyanakkor ezekkel már nem akarnak foglalkozni kereskedelmi szinten, mert ott már nyűg lenne.
Csak azt vedd figyelembe, hogy 2020-ban három, azaz három eltérő szerverplatformjuk lesz, amikor a gyártók számára egy platformra is sok-sok millió dolláros tétel felkészülni. Ez a kapkodás jele, hogy számos, hirtelen elindított projekt egyszerre ér be, de ők sem tudják eldönteni, hogy melyik a jó, így kiadják mindet. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Persze, csak nincs ugye forgalmazó.
Alapvetően a Cascade Lake-AP esetében az Intel követelményei csak arra szolgálnak, hogy a termék ne legyen vonzó egyetlen komolyabb partner számára sem. Gyakorlatilag csináltak egy processzort, amire úgy rakták össze a rendszerszintű igényeket, hogy a Dell EMC, HPE, Inspur, Lenovo, QCT, Huawei, Supermicro, ésatöbbi, semmiképpen se akarjon erre terméket piacra dobni. És ha megnézed, akkor ez bejött, mert egyik komoly szervergyártó vagy OEM nem kínál az érintett modellekre terméket. -
Azért azzal tisztában kell lenned, hogy aki ilyen szintű szervert vásárol, az nem úgy megy be hogy figyu erre kellene mit tudsz ajánlani, hanem általában már konkrét igénnyel keresik meg az adott forgalmazót.
Legalább is nálunk már az IT és az infósok ezt már eldöntik mire egyáltalán oda kerül a dolog, hogy az első árajánlatokat bekérik a forgalmazóktól.
Természetesen tisztában vannak azzal mire van szükségük és milyen jellegű melóra, nem a forgalmazóra bízzák.( maximum meghallgatnak ajánlatokat és mérlegelnek) Általában a hibafeltárás és megállapítás is házon belül megoldódik a legtöbb cégnél, így nálunk is.Akkor van gond ha változtatni akarnak a megszokotton, mert szőnyeg széle van ha valami nem úgy sül el ,teljes felelősséget kell vállalniuk. Pl utoljára 3 napig nem ment a Distiller rendszerünk egy külsős , új szoftver miatt a végén pedig azért hogy mehessen a meló inkább elengedték a kezét az új verziónak, majd lecseszték az egész gárdát minek kevernek, pedig őket a jó szándék vezérelte.
-
hokuszpk
nagyúr
persze, mert az uzemeltetes tuttira megy, es a "jart utat jaratlanert el ne hagyj" elvet koveti, tobbnyire magam is igyvagyok ezzel, ha valami bevalt, akkor azt kell beszerezni. Ha meg van ido, kapacitas es penz kiserletezni, akkor johet barmi, majd megfejtem. Ezekbol tobbnyire az ido az ami k**ra hianyzik, ebbol kovetkezoleg a kapacitas is ;D)
-
Raymond
titán
"A Xeon a király, az EPYC pedig szar. Így jó lesz?"
Ahogy gondolod, csak nem ertem mi koze van azokhoz a dolgokhoz amiket a beszerzesrol irtal.
"...nekem mindegy, hogy ki mire építi az álomvilágát."
Nekem is, csak kettonk kozul nem en vagyok az aki a cikkeket irja a PH!-ra.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond
üzenetére
A Xeon a király, az EPYC pedig szar. Így jó lesz? Ettől nyilván a tények nem változnak meg, de nekem mindegy, hogy ki mire építi az álomvilágát.

Őszintén remélem azt is, hogy sikerül majd mainstream support nélkül Cascade Lake-AP Xeont szereznie valakinek. Izgalmas lesz az biztos.

-
Abu85
HÁZIGAZDA
Akkor rendeljetek Cascade Lake-AP-ket. Mindenki kíváncsian fogja várni az eredményt, merthogy marhára nincs mainstream supportja, az is biztos. Nem véletlenül ír erről a ServeTheHome, ami egyébként egy eléggé elismert média a szerverek tekintetében.
Lehet, hogy nektek a Xeon a jobb. Tehát nem feltétlenül azért rendeltek olyanokat, mert hülyék dolgoznak nálatok, hanem ahogy írtam fentebb, nem mindenhol van az első helyen az alacsony fogyasztás és a magas teljesítmény, esetleg a TCO, a licencköltségek, stb. Ha ezeknél fontosabb az IOPS teljesítmény és az adattároló elérési késleltetése, akkor jobb a Xeon (nem a papírsárkány 9200-as, mert az ezeket nem támogatja, hanem a 8200 vagy kisebb verzió megfelelő), mert hiába lassabb maga a processzor, hiába fogyaszt többet, hiába rosszabb a TCO, ha a feladat miatt a szűk keresztmetszet eleve nem a számítási teljesítmény lenne, hanem az adattároló.
Ha mondjuk jelen pillanatban van egy olyan adatbázisod, amire nagyon kell az Optane késleltetése, illetve az IOPS képességek, akkor arra az AMD-nek nincs válasza. Tudnak a PCI Express 4.0-val gyilkos teljesítményű SSD-ket, de van egy olyan teljesítményszint, amit ezzel nem érnek el a véletlenszerű adatelérés tekintetében. Minden másra viszont jobb a Rome. -
Egon
nagyúr
Sokkal bonyolultabb a szervereknél ez a kérdés
Látszik, hogy elméletben vagy képben, hogy ez hogy zajlik. A cégnél most rendelünk jó pár szervert, és annyit elmondhatok, hogy a gyakorlatban abszolút nem így működik a megrendelés. Kezdve azzal, hogy házon belül képesek vagyunk felmérni, hogy mire van szükségünk, és konkrét termékekre fog irányulni a kereslet az értékesítőnél.
Jah, és még egy apróság: nekem ugyan tökmindegy lenne a szervergyártó, de az üzemeltetés valamiért ragaszkodik a Xeonokhoz...
Lehet hogy ezzel rosszabbul járunk, de egyrészt engem ez hidegen hagy, másrészt ez a véres valóság (és nyilván nem csak nálunk működik ez igy).
Lehet, hogy azok a cégek, ahol 1000+ szerver van, másképp vásárolnak, de a kicsi és a közepes méretű cégeknél hótziher nem úgy működnek a dolgok, ahogy felvázoltad. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
Ez a piac nem csak csíkokat néz, hanem TCO-t is, illetve licencköltségeket, magszámot, illetve interfészeket. Ez nem játék, hanem itt komoly költségelemzések zajlanak, már aki pénzt akar látni a befektetésekből.
(#39728) b. : Sokkal bonyolultabb a szervereknél ez a kérdés. Ez jellemzően úgy működik, hogy egy adott boltnak van erre vonatkozóan olyan szakembere legalább partneri szinten, aki képes felmérni, hogy milyen igényekhez milyen hardver való. Mert nagyon nem egyértelmű ám, hogy egy adott problémakörre milyen szerverrel nyersz a legtöbbet. Például, ha virtualizált környezet van, akkor nyilván most rá se nézem semmi másra, csak a Rome platformra, mert annak a TCO-ja egyutas szinten annyira alacsony, hogy gyakorlatilag minden korábbi konfigurációnál kedvezőbb üzemeltetést ad, kedvezőbb licencfeltételekkel, és nagyobb teljesítménnyel. Semmi más nem kínál ilyet. De ha mondjuk a tipikus problémád inkább az adatbázis kezelése, ott keletkezik egy szűk keresztmetszet, mondjuk a random IOPS-nál, akkor nem igazán a processzorerőbe kell fektetned a pénzt, hanem inkább érdemes elgondolkodni a Samsung Z-SSD-n, vagy ha az sem elég jó, akkor az Optane-en. Utóbbit meg ugye nem is támogatja a 9200-as Xeon sorozat, csak a kisebb x200-as modellek. Itt nem hardveres probléma van, egyszerűen az Intel nem akar eladhatatlan papírsárkányokkal szoftveres szinten foglalkozni, mert pénzt úgysem lát az -AP vonalból, jövőre nem is folytatják, de mondjuk az Optane támogatása vinné a pénzt.
A Krzanich éra alatt az Intel felégette a kereskedelmi hidakat. Ezekre már nem volt szükségük saját hardver nélkül, hiszen mindent a partnerek adtak a boltok felé. Ezzel bő 5000 embert ki tudtak rúgni. Tehát alapvetően közvetlen kereskedelmi kapcsolat már csak akkor építhető az Intel felé, ha a megrendeléseid tízezres nagyságrendűek.
A boltok a szerverek szintjén a nagy szervergyártókkal ápolnak kapcsolatot. Valamelyik boltnak van preferenciája, mert teszem azt a Dell vagy a HP fizet nekik, hogy őket ajánlják, de valszeg a nagyobb gyártók platformjai mindenhol beszerezhetők. Ezért baj, hogy nincs -AP vonal a nagyobb gyártóknál, mert ugye így a vásárlóktól ez a lehetőség el van vágva. Nagyjából azt tudják felkínálni, amit a Dell vagy a HP ad, ha valami speciális az igény, ami nehezen beszerezhető, azt inkább visszamondják, már csak a support miatt is. Ha mégis kell, rendezze le az ügyfél a gyártóval, és utaztassa a supportot át a fél világon, ha problémája van. Ezek a tényezők egy boltnak csak nyűgök lennének.
Mindemellett az Intel szervereknek az egyetlen előnye most az Optane. Ha egy adott feladatnál nem keletkezik olyan szűk keresztmetszet, amihez Optane kellene, akkor a Rome gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, és még a TCO-ja is alacsonyabb. Optane-t pedig az -AP sorozat nem támogat.
(#39734) hokuszpk: Na most az -AP vonalra az Intel sem kínál olyan garanciális hátteret, mint a normál Xeonokra. Ha valami probléma van, akkor kicserélik, de nincs határidőhöz kötve a csere, mint a kisebb Xeonoknál. Ez is egy probléma, mert a csere tarthat hetekig, vagy hónapokig is, szemben a kisebb Xeonok akár egy napon belüli garanciájával.
(#39737) b. : Csak jelen esetben pont arról van szó, hogy ezek a helyi szinten letelepített supportokat biztosító cégek nem árulnak -AP vonalat.
Szerintem az Intel eleve azért alakította ki ennyire partnerellenesként ezt az -AP vonalat, hogy ne is rendelje majd senki. Gyakorlatilag mindent bevetettek, ami a partnereiknek és a kereskedőknek rossz, plusz elvágták az Optane-től. Nekik igazából egy papírsárkány kellett, mert a Rome-ra egyszerűen nincs normális válaszuk, de még nem készültek fel arra, hogy erre a részvényesek rájöjjenek. De nem csak a Rome jelent nekik veszélyt, hanem a Xilinx Versal is. Ezt Krzanichnak kellett volna észrevennie pár éve, csak alkalmatlan volt erre a feladatra. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Persze ez jogos, sok kérdést felvet ez a dolog,de szerintem ezt nem fogod tudni megvenni bárhol, csak kiemelt partnereknél.
Van Magyarországon is olyan cég, akinél 24 órás felügyelet van mérnökökkel, mennek Intelhez továbbképzésre az adott új cuccokkal kapcsolatban és benne vannak az Intel AWR programjába, azaz soron kívüli alkatrészellátást kapnak..Az nemzetközi futárszolgálattal az EU-s raktárból akár 24 óra.Plusz úgynevezett bizományi értékesítéssel kapnak tudnak raktáron tartani kifizetetlenül limitált mennyiségben alkatrészeket akár eladásra akár garanciális ügyintézésre . Ha ide beballagsz( nem akarok reklámot csinálni) szerintem hamarosan vásárolhatsz 56 magos Cascade-t.
Nem érdekes ez számomra mert leszarom Intelt, csak szerintem ez a CPU ugyan úgy bekerül az adott partnerek véráramába mint a többi akár 28 magos xeon amikre szintén ugyan ezekkel a feltételekkel kell biztosítani garanciát.RT:
Azért probléma hogy AMD nem erőlteti mert szoftveresen és tapasztalatilag pl Vulkanban előrébb járnak a többi gyártónál, hisz valahol az az ő gyermekük és a Dx 12 és a Vulkan nagyon sok elemében egy kaptafára készült és működik jelenleg is.Szerintem tudnának olyan nem teljesen brute force megoldással szolgálni, ami gyorsíthatná a jelenlegi leképezőket.
A konzol hardver egy megrendelésre gyártott termék, más szélesebb lehetőségekkel,lehetne benne Nvidia is vagy Intel is nem számít dekstop PC gaming szempontjából ,nem jelent előnyt semelyik gyártónak sem .
Abu még azon is ki szokott akadni, mikor valamelyik desktop AMD VGA-t hozzák fel hogy az van benne.
-
hokuszpk
nagyúr
"Az hogy ha AMD nem támogatja azért rossz, mert hátráltatja az elterjedését elvégre a köv gen konzolok, Nvidia és Intel is támogatni fogja, "
ha a NAVIban nem is lesz benne, de ahogy irod kovi konzolgenben lesz, azok meg jelen ismereteink szerint AMD cuccbol osszerakva varhatoak.
viszont amig nemjon az a konzolgeneracio, addig szvsz teljesen jo dontes az AMDtol, ha nem erolteti.
majd a konzolokkal megjon a kritikus tomeg is, aztan elterjed jol. -
hokuszpk
nagyúr
"Itt boltokrol volt szó amúgy, nem szerveruzemeltetokrol.."
bolt se fog 24 oras cseregarit biztositani. az 56 magos xeon nem szervercucc ?
"Nem tudom elkepzelni, hogy egy szerverekkel foglalkozó bolt/cég elhajt ha ilyen zsíros falatot tud eladni.
A garancia feltételei vetelkor kötetnek."szvsz attol fugg mekkora hasznot tud ratenni. de ha veszek egy ilyen eromuvet, akkor valoszinuleg valami olyan feladatra fogom hasznalni, ahol nemigazan toleralt a leallas, kell a 24H csere.
szoval ha hajlando 24 oras cseret vallalni, akkor ott raktaron kell lennie cseredarabnak. Ez nagyobb darabszam/forgalom eseten erheti meg a boltnak, vagy ha kb.tripla aron tudja adni. Utobbit nembiztos, hogy sokan kifizetik. -
válasz
Televan74
üzenetére
Ez inkább ilyen AMD-s hozzáállás.
RTX alapból is gyorsabb az előző gennél ha nem is olcsóbban de azonos áron.( ez reméljük egy pár héten belül változni fog) átlagban 20-25 % kal. Ilyen mértékű előrelépés pl AMD nél örömújonngásra adhat okot.
Az RT egy plusz ficsőr, nem oszt nem szoroz, ettől függetlenül/ azt kivéve az egyenletből is előrelépés lett , csak elmaradt az Nvidiától elvárt mértéktől.Most sem azt nézegeti bárki hogy a Navi hozza e az RT alatt a 2070 teljesítményét azonos áron, hanem hogy anélkül mit domborít .
Az hogy ha AMD nem támogatja azért rossz, mert hátráltatja az elterjedését elvégre a köv gen konzolok, Nvidia és Intel is támogatni fogja, ők az egyetlenek akik kihagyják egyenlőre és buzzword HDtextúra packokra alapozzák egy kártya sikerét.
Te sem 3 éves Pascalt vennél már illetve RX kártyát ha elérhető lenne a Navi azonos áron kicsit több teljesítménnyel ha ez mellett még többet is tud ( HBCC) akkor már meg is vagy, sikeres a generációváltás. -
Televan74
nagyúr
Csodálkozol rajta? Az RTX ütött a népnek,egyeseknek mindegy mennyit fizetnek egy alig használható dologért,ami majd egyszer tényleg jó is lesz, ezt nem vitatom.
Azóta is kérdés hogy lesz e RT az új Naviba. Pedig számomra nem ez fogja eldönteni hogy megveszem e a terméket. De figyeld meg a online médiumokat és a fórumozókat ha nem lesz benne,le fogják hordani a sárga földig.Számomra ami fontos az a teljesítménye és az ára. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Itt boltokrol volt szó amúgy, nem szerveruzemeltetokrol..
Nem tudom elkepzelni, hogy egy szerverekkel foglalkozó bolt/cég elhajt ha ilyen zsíros falatot tud eladni.
A garancia feltételei vetelkor kötetnek.
Háttéri infok nélkül ez ugyan olyan fals infó lehet,mint a gondolom én.... -
hokuszpk
nagyúr
-
És a bolt miért mondana ilyet? mert akkor ők is keresnének rajt pénzt? Szerintem ebből élnek...

Gondolom aki ilyen cuccokat forgalmazni tud az nem kispályás, kiépített kapcsolata lehet Intellel.
A supportot nem a bolt fogja állni , gyári garancia. A bolt feladata ebben annyi, hogy ha Intellel szerződik a termék forgalmazására és beszerzésére,hogy felveszi a hibát és továbbítja Intel fele, mint minden egyes nagyker teszi ezt a gyártókkal a kiépített csatornáin keresztül. A boltok is ugyan úgy kiépített csatornákon át dolgoznak együtt a gyártókkal ..gondolom én. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
Azért mert nem tudod megvenni a kereskedelmi csatornáidon keresztül. Attól mert te mondjuk egy ilyen szervert akarsz, nem fog az adott bolt (akinél szoktad ezeket vásárolni a kiépített supporttal a háta mögött) ilyet rendelni. Azt fogják mondani, hogy rendeld meg az Inteltől, kb. fél év mire elkészítik, aztán hagyd őket békén, ha valami baj van, majd intézel szakembert hozzá a világ másik tájáról. Plusz 23%-ért, mert ennyit ígér maximum az Intel a Rome platformhoz képest extrában, senki sem fog egy sokszor nagyobb TCO-val rendelkező rendszert kérni, és ez az oka annak, amiért a nagy szervergyártók nem jelentettek be hozzá gépeket.
Ez egy papírnak készült termék, semmi több. Ha igazi termék lenne, akkor egyrészt nem szűnne meg a következő generációban ez az egész -AP vonal, másrészt építenének rá szervereket a partnerek. Ezek számítanak a szerverpiacon.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
[link] - enélkül az kirakatnak van csak.
Az AMD is papírra vethet egy új tokozást, rá 256 magot, és mi történik? Semmi. A gyártók ugyanúgy nem fogják kérni, ahogy az Intelé sem kell nekik. -
Petykemano
veterán
Te meg miről beszélsz, abu?
most mutatták be, hogy a szutykos régi 14nm-en gyártott csak úgy nagyhirtelen összeragasztott 56 magos cpu-juk hozza ugyanazt, mint amit az AMD fényes páncélba öltöztetett vadiúj 7nm-es 64-szegecses üdvöskéje.Egyébként meg a 9ns pont kétszer kisebb , mint a 19ns. Úgyhogy ennyit erről...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
-FreaK-
üzenetére
2022-ig lehetnek nyugiban. A Sapphire Rapids már esélyes, hogy verni fogja a Rome platformot. Aki biztonságra játszik, és vesz részvényt 2021 végén kell eladnia. Az más kérdés, hogy mi lesz 2022-ben, de a Cooper és az Ice Lake egyáltalán nem veszélyes a Rome-ra, a gyorsabb Milan, majd 2021-ben a még gyorsabb Genoa pedig még jobban elhúz. Az az igazi kérdés, amit a részvényeseknek szem előtt kell tartani, hogy a Sapphire Rapids csak a Rome-ot tudja-e ütni, vagy esetleg jó lesz a tényleges konkurens Genoa ellen is.
-
elismerte a morgan stanley, hogy a 17$os targetjükkel az amd részvényekre 28$nál már csak saját magukat röhögtetik ki, ezért meg is emelték 28ra. a részvény köszönte szépen, és felment 32re.

-
Ragnar_
addikt
Öööö azt esetleg tudja valaki, hogy az RX3080 széria AMD Navi karikban lesz már hardveres RayTracing, vagy még nem ? Mennyire lesz alternatíva RT on módban egy Nvidia RTX mellett ?
-
[NVIDIA Turing GPU Adoption Propels Ray-Tracing Further In Mainstream Gaming]
Nvidia szerint több Turingot adtak el az első 4 hónapban el, mint Pascalt anno.

Am nem tudjátok miért ilyen tetű lassú az oldal mostanában?
-
válasz
schwartz
üzenetére
őő kulturáltabban nem megy ?
feljebb az utolsó 100 hozzászólásból legalább 10 a játékokról szól és azon belül a technikai újdonságokról valamint arról hogy fut a gyártók termékein. erre lehet többen kíváncsiak mint a te nyűgödre.Amúgy meg volt már a quake csak egy kicsit kellett volna feljebb olvasnod, úgy kb 10 hozzászólást.: [link]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Oké léptem! Sziasztok kispajtásaim.

-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
schwartz
üzenetére
Nem mondva semmit, de itt nem olyan faszságra használják, amit megcsinálsz ezerszer olcsóbban, egy hangyafasznyit gyengébben raszterizációs megoldással, amit aztán játék közben úgy sem veszel észre. Olyan dolog lesz benne, aminél végre tényleg haszna van a sugárkövetésnek.

-
schwartz
addikt
Most komolyan, kit erdekel egy ocska jatekban a ray tracing? Es muszaj ezt ide linkelgetni? (talalgatosba is betoltad, meg ki tudja meg hova) Bejovok ide, olvasni valami erdekeset, pl. illegalis bennfentes tozsdei ugyletek miatt szorongatjak a burdzsekis tokeit, e helyett ez a rejtresz COD. Amugy a Quake2-t mar linkelted? Ha nem, potold kerlek...
(#39697) Abu85
Na most nem fogok tudni aludni, ha nem beszelhetsz rola. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nincs külön GPU. IGP van.
Jelen állás szerint nincs eDRAM. De ez igazából normális, az előző generációban se működött, teljesen felesleges egy rakás pénzt kidobni az ablakon nem működő technológiára.
Átlag 18% a Skylake-hez képest. Itt az Intel szálat hasonlított szállal ugyanolyan órajelen.
Az a déli vezérlőhíd.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
IO lapka volna?
-
Petykemano
veterán
válasz
korcsi
üzenetére
Tudja valaki, hogy a képen eDRAM vagy különálló GPU lapka látható?
Tudja valaki, hogy ez az Ice Lake-U mérés Iris volt-e eDRAM-mal?
Tudja valaki, hogy az itt bemutatott 18%-is IPC emelkedés eDRAM mellett értendő-e? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17
üzenetére
Exkluzív esetén nem. Ezért az AMD fizetett nekik egy nyolc számjegyű összeget.
Nem kell. A Zenimax engedélye kell, mert ők adják ki a Bethesdán keresztül. De ezek kiadói szerződések, míg az AMD nem kiadói szintre szerződött, hanem fejlesztői szintre, ahol gyakorlatilag az R&D egy részét látják el. Azért tudott az id tech 6 egy csomó mindenben első lenni, például Vulkan és zárt SPIR-V intrinsics, mert az AMD írta meg nekik a kódok egy részét.
A Zenimaxon belül nincs átfogó motorfejlesztés. Az id Software biztosít egy adott verziót az id techből, és azt a leányvállalatok eltérően fejlesztik tovább. Az id Software már rég az id tech 7-et írja, és az id tech 6.x-szel már nem foglalkoznak, viszont a forráskód ott van a Zenimax leányvállalatainál, azt úgy alakítják, ahogy akarják. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy az id Software nem felel semmi másért, csak a saját házon belüli projektekért, így minden problémát helyben kezel a többi stúdió, az id Software segítsége nélkül.
Évente többször kell találkozni az NV és az AMD emberével, és akkor sok dolgot meg lehet ám tudni tőlük.

-
huskydog17
addikt
Attól, hogy a Bethesda az AMD-vel aláírt valamit, még az NVIDIA-val is aláírhatnak valamit.

Amúgy nincs igazad, mert a bundle csomaghoz kell a Bethesda engedélye is, továbbá nem a MachineGames fejlesztette a motort, hanem az id, vagyis az id-nek kell belerakni az RTX-et (MachineGames nem motorfejlesztő banda). Ezen felül a Quake 2 RTX bemutató a Bethesda és NV közös produkciója volt, vagyis bármit is írtak alá az AMD-vel, az nem zárja ki, hogy az NV-val is együtt működjenek. Őszintén szólva azonban ez nem is fontos, hiszen minket, játékosokat csak a végeredmény érdekel, a kutyát se érdekli, hogy ezt egymás között hogyan boxolják le, ez az ő dolguk, amiből (szerződések és egyéb megállapodások) egy külső ember soha semmit nem fog megtudni (még egy újságíró sem). -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17
üzenetére
A MachineGames-szel van szerződésük. Az Bethesda (id software-rel) exkluzív szerződése van az AMD-nek még három évig. Őket ki kell vásárolni belőle, ami elég drága lenne. Viszont a MachineGames és az Arkane abból a szempontból szabad préda, hogy az ő anyacégük a Zenimax, és nincs közük az id-hez és a Bethesdához, vagyis nem érinti őket az AMD-s szerződés.

A kérdés egyébként az, hogy az id software-re mi vonatkozik, mert az AMD nekem azt mondta, hogy a Bethesdával kötöttek szerződést, és abba belevették az id-t. Nem tudni, hogy az alapszerződés exkluzivitását örökölték-e.
-
huskydog17
addikt
Quake II RTX Available On Windows and Linux June 6th
Quake II RTX: Re-Engineering a Classic with Ray Tracing Effects on Vulkan
"Running on a Vulkan renderer, with support for Linux, Quake II RTX is a pure ray-traced game. That means all lighting, reflections, shadows and VFX are ray-traced, with no traditional effects or techniques utilized."
Na ez így nagyon érdekes, ezen felül teljesen nyílt a forráskód. DigitalFoundry (Alex) erről tutira fog készíteni egy elemzést, alig várom.

Még egy érdekesség:
Wolfenstein: Youngblood will support real-time ray tracing and NVIDIA Adaptive Shading
Úgy tűnik az NV nagyon jóban az id-el, most már az id tech 6-ba is berakják az RTX-et. Erre is kíváncsi leszek.
-
Devid_81
félisten
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Jah simaliba, marketingnek hivjak nem masnak.

Mindig ez megy, most eppen AMD mutogatja az osszes uj cuccat az Intelek ellen, hogy mennyire jok most Ok.
Mindig is ez volt es lesz is, de addig jo amig van valami verseny es konkurencia a piacon
-
Devid_81
félisten
válasz
gergom
üzenetére
Tipikus Inteles huzas, de azert a konkurenciat sem kell majd felteni szerintem

Szerk: pontosabban igy volt az egyik forumozo szerint a videocardz.com-on:
A SUPER Duper Glass of Water • an hour ago
Ram in the AMD 3700u system was single channel, 2400mhz vs dual channel LPDDR4 3733mhz in the intel system.Azert ez igy eleg konnyen megadja a kulonbseget

-
válasz
Televan74
üzenetére
nem de azért ugye érzed hogy itt két konkurens termékgyártó azonos piacra szánt eszközeiről van szó aminél most egyetlen T betű lesz a különbség a névben. .
Abu85 :megértettem elsőre is. Mint írtam ez akkor is gusztustalan és perre vihető. Joggal. Várjuk meg a végét.
Oliverda : ops ez érdekes
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ettől még elnevezhetik 3080-nak, ha akarják. Mint írtam ez csak egy szám. Az NVIDIA majd beperelheti őket, ha a világon elsőként képesek lesznek egy számot levédetni.
(#39675) Televan: Na igen. Nagyjából ez a gond a számok levédésével, és ezért dobják vissza ezeket a kérelmeket.
-
És az lesz a neve? ne gyere holmi NDA val

Ennek nem az a lényege hogy nvidia levédje és megkapja e hanem hogy AMD ne kapja meg. nemzetközi jogban a bejegyzéstől számítva 3 hónapig nagyon egyszerű összeférhetetlenségre hivatkozva meggátolni a névválasztást , főleg a piacvezető pozícióban levő gyártónak a konkurenciával szemben.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
fo a kreativitas !

-
Abu85
HÁZIGAZDA
Számot nem lehet levédeni. A Naviból minden le van védve, amit le lehet, de úgy nem fogadják majd el a beadott kérelmet, hogy RX 3080. A számot visszadobják. Elnevezhetik annak, de az RX részét leszámítva nem védethetik le. Az NV is hiába adta be az RTX 3080-4080-at, a számot vissza fogják dobni belőle.
Ezeket például úgy lehetne védeni, ha így írnák ki: 30∞0. Ez levédhető, de a 3080 nem. -
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Köszi, már értek mindent hála neked.
Mint mindig, megmondtad a Tutit.Az egyetlen és egyetemest. -
Carlos Padre
veterán
Megvilágítom miért nem érted a cégek működését: jelenleg az aprót úgy szedik fel a földről, hogy lábbal összekotorják, majd lehajolnak érte, semmi fölösleges energia befektetés, szemük végig a nagy zsozsón, te viszont elvárnád, hogy négyütemű fekvőtámaszt bemutatva egyesével szippantsák fel az érmeket, szájjal.

A Dunakanyarban is elvannak az aranymosók, jó levegő, napfény, még talán pénzük is van belőle de egy komoly vállalkozást inkább ne akarj ráépíteni.
-
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Ebben van valami .

-
válasz
Petykemano
üzenetére
Egyébként ez azt jelenti, hogy a Navi még megjelenésileg arrébb van, vagy pedig nem az lesz a neve?
Mármint arra értem, hogy állítólag nincs levédve / bejegyezve AMD nél ezen a számon termék.Még. -
wjbhbdux
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
akkor mérnem rx3800 lesz?
-
válasz
Dtomka
üzenetére
Főleg így hogy állítólag lesz RX 3080 meg RX 3070 meg RX 3060... egyetlen T betű lenne így a különbség a köv gen Nv kártyáktól.
Szerintem is hülyeség,de ők tudják, bár szerintem egy kissé gusztustalan. A cikk is utal rá, hogy a deszkáknál is a Z370 után ők elnevezték X370 re az Intelnél, lehet hogy itt is ezt a stratégiát akarják, hogy a konkurencia mellé nevezik aztán az egyik RTX a másik meg RX lesz hátha véletlenül valaki félrenézi aztán azt viszi RTX helyett .. az is pár plusz vevő

-
szmörlock007
aktív tag
Kicsit off, de ezt muszáj: eddig egy dolog volt, aminek nem ment fel az ára a gaming piacon. Eddig

-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
szmörlock007
üzenetére
Lesz, csak átalakult teljes Ice Lake előzetessé. De a Computex után befejezem.
-
Dtomka
veterán
válasz
Puma K
üzenetére
A g-sync miatt kérdezem. Mi a véleményed erről a monitorról? Jó vagy nem, megéri megvenni avagy sem?
ACER XB1 Predator UM.HX1EE.005
Köszönöm -
Puma K
nagyúr
Look what we found in NVIDIA's Top Secret Gaming Monitor Lab
1:03-tól erős a gyanúm a talpa miatt az Nvidia G-Sync logóval a szélén, hogy az egy LG monitor az Acer Predator mögött

Az AMD féle FreeSync
1... 2-nél hogy megy a minősítés? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Intel és az AMD is keres pénzt a datacenteren, nem az a lényeg a cégeknek, hanem az, hogy mennyit kell befektetniük, hogy sokkal-sokkal több pénzt keressenek abból a zsíros piacból.
Emiatt értékes a szerver és a mobil PC-k piaca, mert vagy stabilan tartják magukat, és nem várható olyan változás a jövőben, ami nagyon más útra terelné a felhasználóbázist, sőt, még növekedés is lehetséges, főleg a szervernél.A dGPU-piacon az is egy elég nagy kérdés manapság, hogy a 7 nm-es EUV-re hogyan fognak reagálni a felhasználók, mert ott a középkategóriát simán 400-450 dollárra kell emelni, hogy egyáltalán megérje az egész. Szóval egy olyan tényező van ebben benne, amivel nagyon nehéz számolni, és lehet, hogy felhasználókat fognak veszteni, mert mondjuk xy gémer azt mondja, hogy a 300 dollár is sok volt, de a 400-450 már egyenesen rablás, de ugyanakkor az AMD és az NV se tud nagyon mit tenni, mert a teljesítmény növeléséhez új memóriatechnológiákra van szükség, amelyek a kezdetekben mindig drágák, illetve egy tape-out a 12-16 nm-es tape-out árának a hatszorosa lesz 7 nm-es EUV-n. És még a wafer is nagyon drágul. Ezek olyan kérdések, amelyek az egész piacot nagyon kiszámíthatatlanná teszik, nem lesz rossz a piac, csak a jó ég tudja megjósolni, hogy egy eddig 250 dolláros szinten vásárló PC-gamer mit fog szólni a 450 dolláros árcédulákhoz. Megvásárolja? Megy konzolra? Esetleg Stadia? Nem nagyon van még válasz, mert ugye azt is bele kell számolni, hogy a korábbinál sokkal több alternatíva is lesz.
-
jah valószínűleg nem értem a cégek működését
"fasza- nem fasza" ( atyavilág) a kettő nem zárja ki egymást. Datacenteren IS keressenek pénzt és gaming szemgensben is, az általam felvázolt módon mint ahogy teszi ezt Nvidia is nagyon sikeresen.
Jelenleg a notebook piacon szinte nulla részesedésük, gondlom nem sírnák el magukat ha keresnének pár száz millió dollárt, hogy kereshessenek utána milliárdokat ha tudnak az Intel ellen.
Nvidia pedig azért áll több lábon mert meg tud állni több lábon, elő teremtette rá a pénzt a gaming bevételből. AMD jelenleg nincs abban az anyagi helyzetben, hogy elengedjen ilyen lehetőségeket, mikor van egy remek CPU a kezében és éppen kereshetne vele elég szépen.
Évek óta nem volt ütős gamer laptop AMD CPu val , nvidia pedig a 2020 évben innen remél jó pár száz millió dollárt, erről fog szólni többek között a májusi bemutatójuk.Ha AMD akarná akkor ezt meglovagolná, aztán beesne egy 30 % bevételnövekedés ebből a szar szegmensből nekik.
öm
mobil? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem érted a cégek működését. A dGPU-k piaca éves szinten nagyjából 5 milliárd dollár, és ez inkább fölé van lőve a valóságnak, mert ugye az elmúlt évben azért még a bányászat éreztette a hatását. Ami viszont például az AMD-nek inkább értékes az a datacenter, ami éves szinten úgy 30 milliárd dollár, vagy a mobil, ami szintén nagyjából 30 milliárd. Most te cégvezetőként mit csinálnál? Pacsiznál az NV-vel, és mennél arra az 5 milliárdra, ami ráadásul egy szűkülő piac, vagy megcéloznád a 30+30 milliárdot, ami inkább növekvő? Na ugye. Nyilván, ha a dGPU-k piaca annyira fasza lenne, akkor az NV sem költene az önvezető autókra, a datacenterre, és a többi professzionális területre, de mivel ez a piac messze van a faszától, így ők is inkább a növekvő, 10+ milliárdos területeket üldözik.
(#39641) Petykemano: Tíz év múlva biztos.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a baj, hogy a dedikált GPU-k piaca nem kritikus fontosságú. Amikor döntéseket hoznak a cégek, például az egymással való együttműködésről, akkor azt egy olyan piacért hozzák, ami vagy rendkívül nagy, vagy rendkívül dinamikus növekedés előtt áll. Na most a dGPU-kra egyik sem igaz. Ilyen szempontból se az AMD, se az Intel nem fogja különösebben keresni az NV-vel való együttműködést itt, nem tényező, amit ezzel nyernének. Nyilván nem fogják tiltani a kombinált konfigurációkat, ha valami bug van, azt egymás felé is javítják, mert a bug az nekik is para, de kb. ennyi.
-
Igen pont erről beszélek, hogy AMD könnyebben nyerhetne teret a zöldekkel karöltve az Intel kárára akkor is, ha éppen Intelnek már van megfelelő hardvere a Ryzen ellen vagy mellé. Meg kellene tartaniuk ezt a vonalat valamiféle együttműködésben az Nvidiával a nagyobb forgalmazókkal és gyártókkal, hogy ne legyen nekik mindegy hogy Intel vagy AMD van a gépben az NV GPU mellett. ( Hisz ott is elég nagy befolyása van a zöldeknek, mint tudjuk)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az AMD-nek igazából nem annyira kritikus, hogy a GPU a Ryzen mellett Radeon legyen, ahogy az NV-nek is gyakorlatilag mindegy, hogy a GeForce Intel vagy AMD proci mellé kerül. Azért jönnek a Ryzen+GeForce notebookok, mert a gyártók nem bíznak az Intelben, hiszen hónapok óta azt hallgatják, hogy minden fasza lesz, aztán semmi sem történik. Kb. két-három negyedévig vársz, de van egy pont, amikor el kell azon gondolkodni, hogy az Intel képes-e a problémáit javítani. Bizonyos gyártók úgy döntöttek, hogy jobb biztosra menni, és Ryzent rakni a GeForce-ok mellé. Ennek semmi köze annak, hogy az AMD vagy az NV együttműködne, egyszerűen nekik tényleg mindegy.
A data center az le van játszva. Látható, hogy az új fejlesztésű HPC klasztereknél nem igazán kombinálják a gyártókat. Nem is nagyon tudják, mert itt például az NV az NVLINK-et használja, az AMD az IF-et, és az Intelnek is lesz majd egy saját zárt megoldása.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano
üzenetére
Hát nem kedvező a helyzet. Ha FPGA-t akarsz, akkor egyszerűen a Xilinx kínálata most jobb, és ezt úgy, hogy még nincs itt a Versal. GPU-ja csak lesz egyszer az Intelnek, míg a Nervana az alapvetően jó, csak mondjuk a nagy megrendelők inkább maguknak terveznek ilyen lapkát, illetve a piac alapvetően még nem olyan nagy. Az Intelnek is a bevétel nagy része a szervereknél is a CPU-kból jön. Ez kb. 80-85%.
A CPU-nál és a GPU-nál előny lehet az integráció, de az FPGA és az NNU esetében nem annyira.
A CXL-lel az a gond, hogy oké érkezik, de addigra mindenki kiadja a hardverét a CCIX-re, amivel aztán a CXL marhára nem fog működni. Tehát az Intel majd bejelenti, hogy "Drága ipar itt a CXL-es platformunk!" ... az ipar meg visszakiáltja, hogy "Fasza, de mikor lesz CCIX-es, amiben a régóta piacon lévő hardvereink is működnek?"Az adatközpont az alapvetően CPU-fókuszú. Erre kapcsolódnak a gyorsítók.
Egyrészt az Ice Lake előnyeit leginkább az AVX-512-re adja meg az Intel, mert anélkül azért nem lesz akkora ugrás, másrészt az alapórajel tekintetében egységnyi fogyasztás mellett 30-50%-kal kevesebbre képes, mint a Comet Lake. Hogy ezt az órajelhátrányt kompenzálják, legalább 40-60%-os IPC-növelés kellene. Nem véletlen, hogy az Ice Lake-SP is a Cooper Lake alá jön, mert egyszerűen nem gyors a mag. Semmit sem tudnak vele kezdeni.
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Most ez így furcsán fog hangzani,de AMD nek jelenleg a laposokba baromi jól jön az nvidia GPU támogatása. Az egész sajtó ezzel van tele hogy elkezdték nyomni a laposokat Ryzen CPU+ NV GPU és sikeres termék vonalnak néz ki, végre újra teret nyernek így.
Helyükbe bármilyen kifordítottnak hangzik, ráállnék az Intel ellen a zöldekkel való együttműködésre, legyen szó CCIX vagy különálló GPU ról, akár chipletes CPU-GPU megoldásban is el tudnám képzelni, hogy a két cég baromi jó cuccokat tudna dobni együtt , hisz Nvidia elég komolyan jelen van datacenter részében is és szinte minden olyan vonalon érintett ahol az AMD piacot tudna nyerni az Intel ellen. Az ellenségem ellensége a barátom vonal mentén el tudna lavírozni.Szerintem.
Eza véleményem a Ryzen -NV laposok fogadtatása miatt. -
Petykemano
veterán
Sapphire rapidsig nincs válasz a zen2-re. De mindezekkel a gyorsítókkal ez akkora hátrányt jelent? Vagy ez a heterogén átmenet még azért.nem történt meg?
Rendben van, hogy az se a cpu nem a legjobb, se az fpga, tegyük fel a gpu se fogja elsöpörmi az.nvidiát, de az intelen kívül ki fog még tudni olyan integrált megoldást kínálni, hogy mindent egybe tud építeni? Ez nem jelent pont ugyanolyan előnyt, mint amilyet az AMD számára a cpu+gpu tudás a konzoloknál?
És ott van a nervana is
Meg CCIX helyett a CXLJó, persze az AMD esetén azt láttuk, hogy tökre mindegy l, milyen igp van, ha a cpu szutyok, akkor senki se kíváncsi rá. Legalábbis a konzumer piac így működött.
Van ennyire meghatározó a cpu az intel datacenter terveire.vonatkozólag?
Kérdezem ezt úgy, hogy elkötelezett Intel hívek szerint az icelake (ami low volume low power fog megjelenni) 10-20% IPC előnnyel fog rendelkezni a zen2! Fölött. Tehát a mimdsharet tökre.fogják tudni.tartani.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Valószínűleg nem döglenek ki, az azért túlzás, persze kérdés, hogy költői-e.
Viszont azért nem sok jóval kecsegtet az, amit mondjuk megosztanak a cukormáz mögött. Hogy a Sapphire Rapids-ig nem lesz válaszuk az EPYC 2-re, hogy a Xilinx Versalra még el se kezdték tervezni a választ, hogy nem lesz CCIX-es platformjuk, miközben a CCIX-es gyorsítók az év végén jönnek, hogy a OneAPI alapvetően a SYCL-re épít, (stb.). Utóbbi mondjuk véleményem szerintem pont a legjobb döntés, de nem egy gyártótól hallottam már, hogy nem örülnek annak, hogy az Intel nem csinál saját szoftverplatformot, mint az NV és az AMD, hanem inkább a Khronos Grouptól teszi függővé magát, illetve közvetve ugye magukat a gyártókat. -
szmörlock007
aktív tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Ezzel én sem értek egyet. Ha beérik Renduchintala meg az általa odahozott mérnökök munkája az új vezetéssel, akkor egy sokkal erősebb intel fog viszatérni. Nem mintha most olyan rossz lenne nekik

Ráadásul további lol, hogy az intel is igen erősen heggeszti a gpu-it, és amennyi erőforrást és mérnöki munkát beletesznek, pár éven belül ott is a piacvezető szerep megszerzése lesz a cél, mint a cpu piacon. -
Petykemano
veterán
válasz
-FreaK-
üzenetére
Nem teljesen értettem: mihez képest értendő, hogy döglött ló.
Az Intel terve valami olyasmi, hogy a CPU önmagában halott, kellenek a gyorsítók, Amivel 10-100-1000x-es előrelépést lehet elérni cpuhoz képest speciális taskoknál.
Az asic gyorsítók csak célfeladatra jók, az fpgakat fel kell programozmi előtte. A heterogén computing megközelítésnek az a hátránya, hogy az előnyök kiaknázásához először valakinek meg kell mondania, hogy milyen workload milyen hardveren fusson.
Ez Kicsit hasonló jellegében ahhoz, ami egy korábbi videoban volt, hogy hogy lehet ST workloadot MT-re bontani.
Ha ezt meg tudják oldani, akkor még nyerhetnek is.
Egy gyorsító mindig gyorsabb lesz, mint a cpu, itt maximum az lehet a kérdés, hogy a szoftver előrehaladtával kénytelen vagy-e hardvert is cserélni.Szóval nem értettem: az Intel azért doomed ezzel a stratégiával, mert a cpuja - talán csak pár évig - nem elég ütőképes az arm notikkal és az AMD szerverprocikkal szemben?
-
-FreaK-
veterán
Erős cím, de lehet alapja.
Intel is DEAD - Coreteks -
Intel is kóstolgatja a zöldeket.

[ Nvidia swipes back at Intel in CPU-GPU AI performance brouhaha] -
GodGamer5
addikt
Közben az EA is bekeményít!
[link] -
TeeBee73
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
A hölgy szivarozott?
-
Petykemano
veterán
válasz
szmörlock007
üzenetére
A polaris rajtnál szivarozgatva egy kevésbé dekoratív, de honfitársnak tűnő hőlggyel táncikált.
-
Egy érdekes beszélgetés :[Nvidia CEO: China Tariffs and Mellanox Merger | Mad Money | CNBC]
És még egy érdekes hír: [Lapka jellegű PC-vel is használható a GeForce GTX 1650]
-
szmörlock007
aktív tag
Intelék kodurival a gpu piac felett már tort ülnek

(A kép a 2019 legends & luminaries-ről van)
-
Sylvanas
csendes tag
válasz
WongFeiHong
üzenetére
Az volt az első, hogy kilőttem azt de ugyanannyi fpsem volt mint bekapcsolva :S Esetleg valami driveres javítás várható erre a játékra? Mert ha nem akkor szerintem skippelem, nem esik jól a szememnek a 100 fps alatti gameplay ilyen gyors fps játéknál.
-
WongFeiHong
senior tag
válasz
Sylvanas
üzenetére
Setting.ini-ben van async compute beállítás. Lehet kilehet lőni, még nem próbáltam. A játék amúgy szépen fut Ultra-n (ssao high) kinti helyeken és bandita campek-nél 1920x1200-ban, viszont a tv-s mutáns ölésnél durván betud akadni mikor tűzzel lödöznek. A tiszta 60 fps-t csak úgy tudtam elérni, ha reslution scale-t belőttem 90-re. A játék 100-on is full mosott, szóval ez annyit nem rontott a minőségen és így legalább stabil a framerate egyenlőre.
-
syberia
veterán
válasz
huskydog17
üzenetére
Ez is Rage, bár csak 3 players deathmatch.

(#39581) Dtomka: Újabb ballépést sejtek a lépés mögött.

-
Sylvanas
csendes tag
válasz
huskydog17
üzenetére
Értem én, hogy nem szereti az async compute-ot az 1080Ti de ennyire, hogy 1080p-ben 142 fpsem van míg natív 1440p-ben csak 80-90?
Ráadásul a játék grafikája úgy néz ki, mint egy elmosódott okádék maxon. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17
üzenetére
Na szóval semmi komoly para nincs. Arról van csak szó, hogy a memóriamenedzsmenthez egy nem módosított AMD VMA-t használnak, ami ugyan működik, de némelyik puffert elér a CPU és a GPU is. Na most ezeket a VMA a Radeonokon a videomemóriába helyezi, és itt éri el őket a CPU és a GPU, viszont GeForce-on ilyen memóriatípus csak a rendszermemóriában van ezért itt a rendszermemóriában lesznek ezek a pufferek. Emiatt a GeForce nem csak a VRAM-ig megy értük, hanem a sokkal távolabbi rendszermemóriáig. Ugyanakkor igen pici adatokról van szó, tehát annyira erősen ez nem befolyásolja az élményt, de persze mérhető lesz, hogy nincsenek ott a VRAM-ban.
A megoldás lényegében annyi, hogy a VRAM-ba kell őket menteni más memóriatípusba, és kell írni rá egy módosított menedzsmentet, ami kimásolja a puffereket a rendszermemóriába, majd vissza. Erre jó az aszinkron transzfer az API-ban, csak az AMD VMA eléggé általános middleware, így nagyon specifikus igényekre nem kínál megoldást, de a nyílt forráskód miatt átírható. -
GodGamer5
addikt
válasz
huskydog17
üzenetére
Ahhoz képest sokkal szebb is. Nagy hulladék ez a JC4.

proci985: Ekkora downgrade mellett nincs is min csodálkozni. -
GodGamer5
addikt
Itt egy teszt több kártyával:
[link] -
proci985
MODERÁTOR
válasz
huskydog17
üzenetére
es a just cause 4 sokkal de sokkal jobban fut a haromnal. marmint nem benchmark korulmenyek kozott hanem amikor az ember atment egy toltesi hataron vagy amikor felrobbant veletlenul egy fel bazis

-
Raymond
titán
válasz
huskydog17
üzenetére
Ami azert szerintem problemas a jatekkal az az hogy mar 1440p-ben is kifogy a szusz a legtobb kartyabol. Csak a mostani (2080Ti, 2080, Vega VII) es elozo gen (1080Ti) csucskartyai hozzak a 60FPS-t. Na meg a 2070 legalabb a 60 atlagot is. Azert ez eleg durva, van vagy lett volna meg ott mit csiszolni, mert ha 4K-n kohog a jatek az meg ertheto, de hogy mar 1440p-ben is problema legyen egy markenyi csucskartyan kivul az enyhe tulzas.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17
üzenetére
Estére ígértek választ, hogy miért ilyen a GeForce frame time. Annyit mondtak, hogy van magyarázata és javítható is, csak nem tudta elmagyarázni a marketinges.

-
huskydog17
addikt
Elkészült és megjelent a ComputerBase tesztje is a Rage 2-höz.
Rage 2 Benchmark - ComputerBase
Az Asynch Compute-ot nem igazán szeretik az NV kártyák. AMD kártyák szépen mennek, a legjobb frametime-ot a Vega64 adja, miközben a GTX1080 és RTX2060 tempóját is pár százalékkal meghaladja.
Radeon VII a 1080Ti szintjét hozza, míg 4K-ban már az RTX2080-at is utoléri.
-
imi123
őstag
válasz
huskydog17
üzenetére
Köszi az infót.

Annyira nem olvastam utána csak láttam hogy nem a legfrissebb driverrel tesztelték. -
huskydog17
addikt
válasz
imi123
üzenetére
"Noch gestern Abend erschien die Radeon Software 19.5.1 aus dem Hause AMD - leider trotz unserer vorherigen Anfrage zu spät für den Launch-Test. Selbstverständlich haben wir den neuen Treiber bereits ausprobiert und das Versprechen von "bis zu 16 Prozent Leistungsverbesserung" überprüft. Tatsächlich profitieren AMD-GPUs gegenüber der Radeon Software 19.4.3 messbar. Die Radeon RX Vega 56 legt mit unserer Testszene und -einstellungen zwischen fünf und sieben Prozent an Fps zu, die Radeon VII zwischen drei und fünf Prozent. Sie finden diese und weitere Radeon-Werte im Benchmark unten und können die alten Ergebnisse im Menü wieder einblenden. Wir ersetzen alle Werte im Laufe des Tages durch neue."
A PCGH megpróbálta időben elkérni az AMD-től, hogy azzal készülhesen el a launch teszt, de nem kapták meg, így eggyel korábbi driverrel teszteltek, de már frissítik az új, aktuális driverrel az eredményeket.
Amúgy az ígért "akár 16%" helyett a PCGH a Vega56-nál 5-7%-os, míg a Radeon VII esetében 3-5%-os sebességugrást mértek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Renault, Dacia topik
- Gyúrósok ide!
- Goddess of Victory:Nikke
- Robotporszívók
- Képregény topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Apple iPad 11Pro Wifi+Cell 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
- iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100 % Akksi, MS4047
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

[

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

még PC gamerként is

Nem baj az, ha nem volt még gyakorlatod a kereskedelemből. Az a gond, hogy olyannak írsz, akinek volt. 

Ráadásul a játék grafikája úgy néz ki, mint egy elmosódott okádék maxon.