Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szasanyi #3495 üzenetére
Corecyclert ajánlom én szépen be tudtam lőni vele magonként a CO-t. Ilyen beállításokkal fuittasd. Hogy ne kelljen állandóan restartolgatni bios-ba, winbe meg ezzel tudod állítgatni.
Nekem a kezdeti all core -40 után így lett stabil:
Értelek, maradok a bevált Rog B650E-Gaming mellett, 100% hogy kidobott pénz lenne a csere, az M2 meg engem nem érdekel, igaz hármat is használok, de nem mozgatok sok adatot úgy se.
#3475abridabri
Ment két órát, tovább nem tartom értelmét, szóval majd a játékok döntenek. -
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #3498 üzenetére
Cinebench borzasztó CO tesztre.
Egyedül SOC fesz-re érzékeny. Semmi másra nem.
Tehát ha 6400-hez kell az 1,22V helyett 1,25V, azt kihozza.
-
-
Cifu
félisten
válasz
DroiDMester #3492 üzenetére
...tehát az nem izgat hogy onnan elveszi a sávszélt az M2 foglalat, PCI-E foglalat nem lenne hátrány hogy NE osztozzon semmivel, és 4.0 4X módot tudja, mert oda akkor tudnék tenni +1. M2 bővítőkártyát.
Továbbra is azt tudom mondani, hogy a már többször linkelt táblázatot nyálazd át.
De a leírtanak megfelel a Hardveraprós MSI X670E Gaming Plus, 95e Ft-ért (vagy újonnan ~115e Ft).
Hozzáteszem az Intelhez írt bottleneck itt is itt lesz, hiszen a PCI_E4, az M2_3 és M2_4 is a CPU felé a négy Gen4-es sávon lóg...
Van még pár alternatíva, mint az MSI X870E Tomahawk Wifi (~152e Ft), amelynél az UEFI menüben kell az M2_2 csatit előnyben részesíteni az USB4 vezérlővel szemben.
Sajnos azzal, hogy eltűntek ill. drágultak az X670E deszkák (pl. AsRock X670E Steel Legend) az alternatívák jelentősen beszűkültek.
Az X870 és X870E deszkáknál ugyebár a kötelező USB4 vezérlő viszi a sávokat...Viszont ajánlottad az M2.es NAS-okat arra írtam, hogy legalább 4férőhelyes kellene belőle, és azok 3-400.e be kerülnek.
Miután idézés nem volt, így az értelmezés némileg nehézkes...
100e Ft-ért nem kapsz 4db M.2 SSD-t fogadni képes NAS-t, ez nem vitás, de az elvárás is irreális azért, lássuk be (örök élet, ingyen sör...).
Viszont a legolcsóbb AsusTor AS5402T especiel 200e Ft körül kapható... -
omfgk
veterán
válasz
szasanyi #3495 üzenetére
Stabilitásra például Y-Cruncher VT3.
Az kidob olyat, amit semmi más.Teljesítmény változásra meg az adott programot kell megnézni.
Minden játék, minden program máshogy fog skálázódni attól ,hogy a boost órajel magasabb lesz (vagy szimplán jobban tartja).
Mármint ha erre gondoltál. Tehát ,hogy mi mennyit gyorsul.
Valami semmit. Mert nem a freki volt a limitáló tényező.
Valami meg közel 1:1-ben. Cinebench mondjuk. -
szasanyi
félisten
Milyen programmal lehet legjobban tesztelni a CO negatív értékeinek beállítása után a stabilitását és a teljesítmény változását?
-
válasz
jozsi252 #3493 üzenetére
Ez nálam majdhogynem nem is tuning, tulajdonképpen finomhangolás.
Most eco módban vagy, de a 105W az már normál mód.
És ha normál módban kicsit magasnak érzed a hőfokokat, akkor a CO-ra egy mínusz 20s érték lejjebb viszi pár fokkal. Mellette meg is mondhatod az alaplapnak, hogy mondjuk 80 fok fölé ne engedje a procit és akkor a default ecohoz képest ott vagy 10%-kal gyorsabban.
Játékokban pedig jelenleg a 2070 kártyád adja a limitet, úgyhogy maradhat akár ecoban is a procid
majd 5070 környékén ránézhetsz, addig meg eltötyög a gép.
-
jozsi252
veterán
válasz
deathcrow42 #3485 üzenetére
Köszi a választ! Nem csak az AMD vonal de a tuning is ismeretlen nekem, nem szoktam mókolni vele. Utánanézek pontosan ennek a PBO-nak, mi mit állít stb.
A pontok nem érdekelnek, illetve az lenne a kérdésem hogy játékba amúgy ez mennyi fps-t jelenthet? Cinebench alatt 10%, de gondolom FPS -ben nincs annyi különbség.
dannyl
Van esetleg adatod hogy játékok alatt mennyi fps-t jelent pluszban? Köszi!hokuszpk
Itt akkor ha ezt engedélyezem akkor semmi mást nem kell állítanom? Gondolom a fentebb említett 22-23k környéki pontszámot érném el Cinebench alatt mint a PBO módosításokkal? Tehát nagyjából az eredmény ugyanaz csak annyi hogy ez kb 1 klikk és nem kell ügyeskedni semmivel?Köszönöm a segítségeteket!
-
Kicsit félre értettél!
Lapra max ~150.környékét szánok, de ezt tegnap írtam is hogy 200.ért nem veszek!
PCI-E Gen5.re nincs szükségem, mivel még mindég irreálisan drágák az ilyen SSD-k, RTX5090.et meg nem fogok venni, marad a 4090.esem annak meg elég a 4.0
S-Atát nem használok közel ~10.éve, tehát az nem izgat hogy onnan elveszi a sávszélt az M2 foglalat, PCI-E foglalat nem lenne hátrány hogy NE osztozzon semmivel, és 4.0 4X módot tudja, mert oda akkor tudnék tenni +1. M2 bővítőkártyát.Használt cucc nem jöhet most számításba, boltban szeretném venni hogy ha mégsem jönne be ez az AMD platform(se), akkor vissza tudjam küldeni!
Viszont ajánlottad az M2.es NAS-okat arra írtam, hogy legalább 4férőhelyes kellene belőle, és azok 3-400.e be kerülnek.
-
Cifu
félisten
válasz
DroiDMester #3486 üzenetére
M2 re vissza kanyarodva: legalább 4.férőhelyes kellene belőle akár hogy nézem bármelyik gyártótól ez 300-400.e Ft hát köszi annyit inkább nem adnék érte, ez a projekt max egy 100.ast érne meg nekem többet semmiképp nem!
Megbocsáss, de megint valótlant állítasz, válogatni lehet 200e Ft alatt a 4db M.2 SSD csatit nyújtó AM5 deszkák között.
[Linkeltem ezt a táblázatot.]
Megnézted?Az AsRock B850 Pro RS cirka 84 ezer forint (a WiFi-s változat 90e Ft) és rendelkezik
1db Gen5 x4 M.2 csatival
2db Gen4 x4 M.2 csatival
1db Gen3 x4 M.2 csativalKorlátozás annyi van, hogy az alsó (Gen4 x4) PCI-Express csati osztozik az egyik Gen4-essel, a Gen3-as pedig x2 sávszélességre esik vissza, ha van a két SATA csatiból valamelyikre rákötve valami. Tehát nemhogy 300-400e Ft-t nem kell áldozni rá, de 100e Ft alatt is találni az általad támasztott igényeket (4db M.2 és max. 100e Ft) kielégítő AM5-ös alaplapot...
Ha pedig ennyire költséglimitáltak vagyunk, akkor a Hardverarpón is érdemes körülnézni, 95e Ft-ért van most [MSI X670E Gaming Plus] , ami mindenféle korlátozás nélkül 1db Gen5 x4 és 3db Gen4 x4 M.2 SSD csatit ad.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
jozsi252 #3484 üzenetére
kezdeti biosban 65/88W -s limit van a 9700X -re, későbbiben betettek egy "105W mode" vagyhogyhívják opciót, ha nincs ilyened, akkor frissíts biost ; ha van, akkor engedelyezd.
-
Jacek
veterán
válasz
DroiDMester #3486 üzenetére
B850, van 4 m2 de csak egy gen5, es 100 alatt van.
-
dannyl
addikt
válasz
jozsi252 #3484 üzenetére
Mondjuk a szintetikus tesztek sose érdekeltek, de azért első alkalommal én is rá szoktam nézni, hogy az átlaghoz képest oké-e. [Én itt írtam róla], hogy nekem hogyan alakult a dolog. Illetve ezen hsz körül olvasgathatod, hogy én miket állítgattam. Így 23000+ pont is simán kijön belőle.
-
köszi a részletes választ!
M2 re vissza kanyarodva: legalább 4.férőhelyes kellene belőle akár hogy nézem bármelyik gyártótól ez 300-400.e Ft hát köszi annyit inkább nem adnék érte, ez a projekt max egy 100.ast érne meg nekem többet semmiképp nem!
maximuss : neked is köszönöm nagyon jó leírás
-
válasz
jozsi252 #3484 üzenetére
65W-ra van visszafogva a 9700X, ezért megy maximumon 88 Wattot.
Ezzel bent hagysz kb. 10%-t a prociban, kicsit lefojtod.
Ha jó neked így, akkor ok.
- Egy PBO CO -20 (mínusz húszat) rátolnék, és akkor kicsit jobban boostolhat a proci.
vagy
Kikapcsolod az ECO módot, beállítasz egy PBO Thermal Limit 80 fokot, és mellé egy PBO CO -20t
akkor úgy saccolom 22k pont köré megy majd a Cinebench R23, és az alaplap 80 fok alatt tartja a procit minden esetben, ami még a hőmérséklet iránt parázósaknak is jó.Igaz kicsivel többet fogyaszt átlagban a proci, de nem lesz belőle egy 200 wattot szlopáló szörnyeteg, távolról sem.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Nagyon sok év után mivel a legutóbbi intel széria nem a legjobban sikerült ezért eldöntöttem hogy AMD-re váltok. Szerettem volna egy minél jobb ár érték arányú gépet összerakni, ezért a 9700X + Asus TUF Gaming B650-Plus Wifi + 32GB Corsair Vengeance DDR5 6000MHz-es RAM + Be Quiet Pure Power 12M 850W-ra esett a választásom.
A ház egy Fractal Design Torrent a CPU hűtő egy DeepCool AK620 a GPU pedig egy RTX2070, maradt a régi konfigból. A 2070 cserés lesz mihelyst kijön és kapható lesz az 5070.
Ha cserélek a CPU környékén valamit akkor azon aggódok hogy biztos jó legyen a CPU hűtése, biztos elegendő legyen a paszta, csavarokat jól meghúztam-e.. szóval hogy a hűtés elegendő legyen minden téren.
Tegnap este összeraktam a gépet, ma pedig futtattam Cinebech R23-at. 19800 pontot értem el multi teszten, de nem is igazán ez érdekelt hanem a hőfokok és adatok.
A CPU adatai ugye teljesen rendbe vannak?
Ahogy látom Cinebench alatt 60 fok alatt maradtak az értékek akkor nagy aggodalomra nincs ok, bőven elegendő lesz játék alatt is a hűtés?Látom hogy a CPU fogyasztása max 88W környéke. A kérdésem még az lenne hogy van bármilyen beállítási lehetőség a BIOS-ban ahol esetleg mint a RAM-nál van hogy be tudom állítani az EXPO-t? Ezt arra értem hogy mondjuk a CPU határait még jobban kitolja?
Vagy ez az alap beállítás tökéletes?Köszönöm ha megnézitek az adatokat!
-
válasz
DroiDMester #3445 üzenetére
Techspot oldalán van egy jo osszefoglalo (https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/) illetve a Hardware Unboxed-on (https://m.youtube.com/watch?v=keJHego7neI). Scatterbencher asszem Asus-sal tolja, extreme eredmenyeket ert el tobb zen5-tel, de ez nem feltetel…
-
Átnézem majd Cifu a Zen4 vs. Zen5-t és jelentkezem, ha látok valami érdemlegeset, amit hozzá lehet adni. 95%-ban ami a Zen4-nél volt, az itt a Zen5-nél is valid
Ahogy látom az alaplapok/chipsetek terén lehet némi rendet rakni, a PCI-E sávok elosztása/felezése, ami hasznos lehet plusszban.
Szerk.: lesz itt azért meló, kopipasztázom a Zen4-s topikot, átírom Zen5-re és jelentkezem majd priviben
-
omfgk
veterán
Igazából egy az egyben be lehetne tenni ugyanazt az összefoglalót.
Remélhetőleg azzal mindenki tisztában van ,hogy a memória OC esetén proci függő ,hogy a 6400 sima vagy sem.
De most például nálam 7800X3D után 9800X3D és minden maradt.
Nincs lekorlátozva a boost overdrive.Mem OC betűről betűre ugyanaz. És a Zen 4 összefoglalónak az volt a gerince.
-
Cifu
félisten
Topicgazda kérdés:
A Zen4 topic összefoglaló alapján valakinek nincs kedve Topicgazdaságot vállalni és összerakni itt is egy összefoglalót? Szerintem lenne értelme, az alapokban pedig segítek szívesen...Viszont Nekem nincs Zen5-öm (igen, én hangsúlyozom, hogy a deszkák azonosak, sőt, a CPU-n található IOD is azonos a Zen4-es procikkal), tehát especiel Zen5 specifikus témákban nem vagyok a legautentikusabb forrás.
Ha senki nem vállalja, én azzal a kitétellel elvállalom, hogy a Zen5 tulajok megosztják a saját tapasztalataikat, hogy mik lennének még hasznosak. Pl. 9800X3D tuning terén.
-
-
Nferi1
tag
Sziasztok!
Héten vásároltam/raktam össze egy esősorban munkára használandó gépet.
-G.SKILL Memória DDR5 64GB 6000Mhz CL30 DIMM, 1.40V, Trident Z5 Neo AMD EXPO
-AMD AM5 CPU Ryzen 9 9900X
-GIGABYTE Alaplap AM5 X870E AORUS PRO
-(GTX 1070, csere érett, de előző gépemben nem volt gond vele)
Attól még hogy munkára lesz használva, szeretnék néhány játékkal is játszani.Előjött egy olyan probléma, (idáig PUBG) hogy 2-5 másodpercig megáll minden, még a háttérben futó teamspeak hang is, majd fut tovább.
Próbáltam Game módot kapcsolni (12 magból lekapcsol 6-ot) Rayzen Masterrel, de nem lett sokkal jobb. Próbáltam XPO nélkül és EXPO-val is.
Régen nem követem ezeket a dolgokat, ezért nem tudom merre induljak.
Frissen telepített Windows frissítve, driverekkel. (bár lehet ez a gond?)
Tudtok ajánlani valamit, hogy mit nézzek, mit állítsak be?
Segítségeteket előre is köszönöm!!! -
Cifu
félisten
válasz
SzlobiG #3451 üzenetére
SzlobiGcsupán a teljesítmény volt érdekes számomra meg esetleg, hogy jobb eredmények érthetőek el egy csúcs X870-E esetén.
Most is azt tudom csak mondani, hogy az eCLK-n és esetleg a jobb memória-támogatáson túl más extrára nem számíthatsz egy akármilyen csúcs X870E deszkán.
Az eCLK viszonylagos téma, de adhat pluszt.Az elérhető memóriasebesség viszont függ az IOD (SoC) minőségétől (szilícium lottó) és persze a RAM kittől is, nem csak a deszkától.
Szóval van egy háromváltozós egyenlet, ahol egy méregdrága X870E deszka egyáltalán nem biztos, hogy drasztikus változást hozhat a ROG Strix B650E-F-hez képest,...
Felraktam az FCLK-t 2200MHz-re, jól megugrott a ram sebesség, el is felejtettem már, hogy ez felelős hozzá.
Helyesbítsünk: az AIDA64 Read és Copy-ért felelős...
Ennek a teszteléséhez, hogy bírja-e az fclk ugyanúgy jó a corecyceler?
Én a játékokat ajánlom. Különféle tesztprogramok alatt tök stabil volt nálam a 2200Mhz FCLK, majd az Alien: Colonial Marines úgy ugrált ki 15-30 percenként az asztalra, hogy öröm volt nézni. 2166Mhz-en már stabil volt.
(Hozzáteszem a teljes értékű VDDG CCD és IOD feszültségállítás akkor még nem volt benne az ASUS B650E-E UEFI menüjében)...
DroiDMester
bár állítólag ugye mindenki azt mondja hogy AMD.nél tök mind1 milyen lapot teszel alá, akkor is ugyan azt tudja a cpu, ezt mondjuk nehezem akarom elhinni!
Egyfelől bizonyos keretek között igaz ez, egy alap A620 deszkában nyilván nem feltétlen fogod ugyan azt fogod kapni, mint egy csúcs B650E, X670E, X870 vagy X870E deszkában.
[Ugyanakkor látványos változás sem lesz egy A620 vs. X670E deszkában, lásd ezt a tesztet például - egy stock Ryzen 7950X-el].Másfelől ha nem érdekel mások tapasztalata, nem hiszel a teszteknek, mert ellentétes azzal, amit feltehetően más platformon Te tapasztaltál, akkor nem értem minek írsz ide?
Direkt offenzív kérdés, mert a Zen4 topicban ez ment / megy jó ideje, hogy miért ilyen forró a proci (nem forró, egyszerűen ilyen kiképzés mellett a 90-95°C a normális maximum), miért nem megy pöcc-röff a DDR5-8000 (miközben a Gear1 DDR5-6400 általában probléma nélkül megvan és nincs elementális különbség), és egyébként is, sz@r az AMD...
Ha nem akarsz AM5 platformot, akkor ne végy AM5 platformot, senki sem fog pisztolyt a fejedhez, hogy márpedig Neked azt kell venned...
a kék oldalon 6.db M2.est használok, de mind a 6 megy egyszerre full sávszélen!
Bár nem rühellem az Intel vs. AMD szájtépést, de ugye nem baj, ha kételkedem?
A chipset és a CPU között DMI 4.0 x8 van ez esetben, a DMI pedig ugye egy Intel-specifikus PCI-Express Gen4, tehát a 3+1 SSD és az egyéb perifériák is osztoznak azon a 8 sávon.Vagyis nem, ott sem tudod teljes sebességgel használni egyszerre az összeset, hiszen bottleneck van a CPU és a Chipset között már 2db Gen4 x4-es M.2 SSD esetén.
Ezzel együtt ha minden áron 6db M.2 SSD-t szeretnél használni és "teljes" sebességgel AM5-ön, akkor egy X870(E) alaplapi 4 (vagy 5) mellé veszel két USB4 külső M.2 SSD házat és teljes sebességgel (40Gpbs = 5GB/s sebességig elmegy az is).
NAS nálam kizárva, mert nem bírom elviselni a HDD-k hangját, ezért is kerültek már lassan 10.éve száműzésre.
Esetleg egy picit nézz már körül, mielőtt ilyen zöldséget leírsz...
Évek óta vannak M.2 SSD-t támogató NAS-ok...
[Synology M.2 NAS-ok]
[Qnap flash alapú NAS-ok]
[AsusTOR NAS-ok] (be kell pipálni az M.2 Drive Slots szűrőt) -
-
Felraktam az FCLK-t 2200MHz-re, jól megugrott a ram sebesség, el is felejtettem már, hogy ez felelős hozzá.
Ennek a teszteléséhez, hogy bírja-e az fclk ugyanúgy jó a corecyceler?
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
Végre váltasz AMD-re? Elmondom tapasztalataim, volt Asrock X870E Novám, Asus X870E Hero-m, Gigabyte X870 Aorus Elite -m. Asrock-ot gyorsan passzoltam, már bios frissítés kegyetlen nehéz volt, újraindításnál állandóan Ab megállás volt és nem kaptam képet, memória tuningot nehéz volt beállítani, mert ellenálàsokkal is vacakolni kellett. Majd a Hero estében minden működik ahogy ember elvárja. A Gigabyte nem rossz, de eclk hiányában nem tudom a 9600X és 9800X3d-t úgy kisajtolni mint a Hero-ban. Illetve Hero-nál a power limitet el tudom engedni 170W-ig már a 9600X esetén is, ami már elég hogy a maximum kijöjjön belőle. MSi tomahawk -ot emlegetik még jónak, de az csúnya, így nem próbáltam.
-
joysefke
veterán
válasz
DroiDMester #3468 üzenetére
Nálam SSD-vel megy a NAS. Nyilván jó lenne, ha nVME-t tudna fogadni, de a SATA SSD is szaturálni tudja a hálózatot, így végül is nem vesztek semmit.
NAS előnye hogy egy több felhasználós mindig bekapcsolt privát cloudod lehet.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DroiDMester #3468 üzenetére
akkor kell építeni egy fészert, ahova ki lehet helyezni a hdd -ket
-
válasz
deathcrow42 #3466 üzenetére
irreálisan drága, egy 4Terás S-Ata gagyi SSD ugyan annyiba kerül(~120.e) mint amennyiért a 4Terás 4.0 M2-eseket vettem amik 7000-8000MB/s tudnak
Másik szoba opció nincs, használatban van mind 3. és 1ikbe sem szeretnék HDD hangot hallani!
Szóval marad a PC-be lévő M2, csak sajna itt piros oldalon nagyon kevés lap van ami sok M2.est tud fogadni
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DroiDMester #3465 üzenetére
"nem bírom elviselni a HDD-k hangját, "
erre van a másik szoba meg a lan.
utóbbi ~3-4 hónapja 2.5G ; szóval avalami megnyitása vagy felmásolása azért mégse tart a világegyetem összeomlásáig. -
válasz
DroiDMester #3465 üzenetére
Sata ssd alapú nas?
-
válasz
hokuszpk #3463 üzenetére
HDD-ket már lassan ~10.éve nem használok, ill a másodlagos gépembe van egy csendes 5400.RPM-es 3teras, de az is csak adat tárolásra így gyakorlatilag soha be sem kapcsol, így szerencsére nem hallom a hangját.
NAS nálam kizárva, mert nem bírom elviselni a HDD-k hangját, ezért is kerültek már lassan 10.éve száműzésre.
Shkiz0 kösz az infót
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DroiDMester #3461 üzenetére
only adattárolásra a 3000MB/s is sok, bevallom erre én még fatengelyes mágneses diszket használok, raid6 -ban két ilyen motyóban ; van 4 tömböm, amit igény szerint cserélgetek.
-
válasz
DroiDMester #3452 üzenetére
akkor is ugyan azt tudja a cpu, ezt mondjuk nehezem akarom elhinni!
Pedig hidd el.
Amiket láttál eredményeket azt egy X870E Hero-ba csináltam, de ugyanennyit tudna egy 100K-s Asus B650E-F-be is.
Itt a memória miatt sem kell drága lap feltétlen, és inkább azt kell nézni, hogy mennyi SSD meg egyéb dolgot akarsz használni, mert kevesebb PCIe lane van itt mind Intelnél, és rengeteg lap szarul bánik a sávokkal. (sőt azt lehet mondani a többség. Ilyen téren a hero is fos)
Memóriát meg nem érdemes járatni csak 1:1-be így 6400 fölött nem nagyon kell járatni. Nem véletlen mondtam, hogy egy Asrock B650 HDV is teljesen jó akár alá (nyilván a körítés miatt nem feltétlen) de OCN-n is hozza több embernél azt a teljesítményt amit nálam is. -
-
steewcv65
őstag
Az igen mi megy itt 🤣👏
Szerintem engedje el mindenki ezt a sok fa..got ☺️ -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DroiDMester #3456 üzenetére
máasodikra nagyjából levettem, hogy kb. 2 hónapja elavult -- a történelem szemétdomdjára való -- ssd -k mennek nálad ; ezért is irtam a ** megjegyzést
**** ez eddig 5. hol az az '1" ?
******************** ahhh megvan. -
omfgk
veterán
válasz
DroiDMester #3456 üzenetére
PCI-E 5.0 nem érdekel se VGA-hoz se M2 höz, és SEMMIT nem akarok bizonyítani!
meg itt fentebb már most olvasok olyat ami nem tetszik, mi az hogy nem megy teljes sávszéllel 3.db nyamvatt M2 SSD
A saját hsz-eid mondanak ellent egymásnak.
Persze ha nem szelektíven olvasnál, akkor láttad volna ,hogy pont a PCIe 5.0-ás SSD-k miatt vannak kompromisszumok.Annál a lapnál, aminél egyetlen PCIe 5.0-ás M2 slot van, ott nincs megkötés.
Ott van gond, ahol a marketing feleslegesen megkövetelte azt ,hogy márpedig legyen 2-3-4 db 5.0 x4 M2 slot. -
válasz
hokuszpk #3454 üzenetére
ó a manóba, akkor nálam valami csoda van, mert mind a 6.db M2.es
PCI-E 4.0 x4 módban működik, és a VGA-nak is megmarad a 16X
PCI-E 5.0 nem érdekel se VGA-hoz se M2 höz, és SEMMIT nem akarok bizonyítani!
És bocs hogy nem írtam hogy elég a PCI-E 4.0 full sávszél mindenhová.
omfgk : tőled nem is várok segítséget, még ha adnál is akkor is SEMMINEK venném, és amint látod én nem flémelni jövök ide, mint te és a társaid a kék részlegbe! -
omfgk
veterán
válasz
3 órája írtad ezt a másik topikban.
el lehet húzni innen a piros biciklivel hama... nem kell megint újra kezdeni a flémelést......
Majd jöhettek, ha minket is ott láttok a ti részlegetekbe ócsárolni.
Komolyan nem hiszem el hogy az összes AMDs ide jár répát verni, ezt élvezitek?Sokáig bírtad.
Majd jöhettek
Ok. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
"a kék oldalon 6.db M2.est használok, de mind a 6 megy egyszerre full sávszélen!"
ha csak a cpu felsőbbrendűségét akarod bebizonyítani, szvsz nem kell többszázezres top AMD lapot venni ; ahhoz elég 1 m2 slot is, amíg lefutnak a tesztek. Ha 6 db m2 .-t akarsz akkor ajánlom a Threadrippert, annak van elég pcie sávja ennyi motyóhoz.
De ez Intel oldalon is valami mezőgazdasági szakmunkás szemének megzavarasaval lehetséges, mert sem a 14900K -ban ( 20 lane ) sem a 285K -ban ( 24 lane ) nincs annyi sáv, hogy mellette még egy Pcie5x16 vga is muzsikáljon.** "full sávszél" tisztázása szükséges, első blikkre én pcie5x4 -re értettem ; gen4 vagy alatta az más tészta.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Itt is van apex, ha olyan kell ami mindent visz
pedig, de.. nekem egy szog alap b650 van 9600x-el, -30 co, +200mhz, ugyan ugy elmegy max 5650-ig.. de nagy prociknal jon azert elony, de ha a cpu miatt koppansz le akkor mindegy is.
ami elony h jobb vrmmel nagyobb tdp, terhelve magasabb orajel, persze melegebbek is.
-
válasz
hokuszpk #3450 üzenetére
félig meddig igazad van
utolsó AMD-m 5800X3D volt, az nem győzött meg semmilyen téren, 1.hónap szenvedés után ment is a háztól
ha a csoda 9800X3D is olyan, vagy hasonló lesz, akkor annak is mennie kell
De nem akarom hogy a lap végett ne legyen pozitív élmény(de nem is fogok ~200.é lapot venni), bár állítólag ugye mindenki azt mondja hogy AMD.nél tök mind1 milyen lapot teszel alá, akkor is ugyan azt tudja a cpu, ezt mondjuk nehezem akarom elhinni!
meg itt fentebb már most olvasok olyat ami nem tetszik, mi az hogy nem megy teljes sávszéllel 3.db nyamvatt M2 SSD
-
Ezeket a különbségeket valóban lezongoráztuk nekem nem is fontosak, csupán a teljesítmény volt érdekes számomra meg esetleg, hogy jobb eredmények érthetőek el egy csúcs X870-E esetén.
De szerintem maradok a már bevált B650-E mellett.
gery: Végre rájött, hogy mi a jó választás.
-
gery14
senior tag
válasz
Mégis adsz 1esélyt a csoda 9800x3d nek ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Zen4 topic összefoglalójában a válasz.
ha jólemléxem a 8xx -nél is ez van, hogy a "sima" és az "E" között annyi a különbség, hogy van egy plusz "déli" (?) híd". -
válasz
Lerendeltem egy Tomahawk B850 Magot, de most nézegetem, mit tud ez az USB 4.0, ami az X870 lapokkal jár.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Giga itt is vegyes, de van jó. Asrock vegyes, de igen, viszont a hibákról nincs hivatalos infó, hogy usererror-e vagy valami mas.
-
1gyors kérdés:
9800X3d-hez milyen lapot érdemes venni?
látom van X870 és X870E is, mi az eltérés a 2 chipset között?
Vagy jó lehet a B850 is? bár ahogy nézem ezekből egy normálisabb ugyan annyi mint egy alap X870E
Valamint melyik gyártó ajánlott? állítólag itt AMD-nél az ASUS nem ajánlott márka, ez tényleg így van?
ASRock ról azt olvasni hogy tömegesen égnek le, MSI vagy Giga esetleg?
a kék oldalon a Giga nem ajánlott itt is így van?
-
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #3440 üzenetére
Itt megint azt tudom mondani, hogy az, hogy "X"-es vagy "B"-s, sajnos nem jelent semmit.
Van B650-es lap is eCLK tuninggal például (AsRock B650E Taichi és Taichi Lite, Gigabyte B650E Aorus Master és Aorus Tachyon), miközben van X870E deszka is nélküle (pl. az MSI csak az X870E Godlike, míg az AsRock csak az X870E Taichi és Taichi Lite esetén nyújtja).Először el kell dönteni, hogy mi a fontos a számodra?
Vértuningra gyúrsz, ahol az eCLK előnyt jelenthet? Igen / Nem
USB4 előnyeit később esetleg ki szeretnéd élvezni? Igen / Nem
WiFi7-nek lehet jogosultsága számodra? Igen / Nem
PCI-Express 5.0-ás VGA esetleg befigyelhet? Igen Nem
Hány M.2 SSD-t szeretnék?
...Ebből egy szép hosszú listát írsz.
[Aztán felcsapod ezt a táblázatot] , és megnézed, hogy a listád alapján melyik alaplapok felelnek meg az igényeidnek. Kigyűjtöd őket és az ár meg a szubjektív nézetek alapján döntesz.De nincs olyan, hogy "X"-es lapok tudása. A gyártók árulnak olcsó X870 deszkát is, amely képességek terén csak a Wifi7 és az USB4 terén adnak többet, mint egy nála drágább B650E deszka...
Az összes B650(E) / B840 és X670(E) / X870(E) deszkában ugyanazok a Promotor21 vezérlőchipek vannak eddig. Szóval a körítésekben, meg persze a vezérlőchipek számában van eltérés...
-
szasanyi
félisten
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WiFi-re felkerült a legfrisebb BIOS + friss Chipset driver és megemelkedett a 9700X Core ViD értéke Tapasztalt más is ilyet?
-
Cifu
félisten
válasz
hackeeeee #3428 üzenetére
Szvsz rossz a megközelítés.
Nem a VRM fázisok száma a lényeg, hanem a minősége. Sajnos ez ismét egy olyan dolog, hogy megy a marketing, hogy a több VRM fázis jobb, holott eleve nagyon sok esetben dupla fázisvezérlés van, tehát a 8+2+1 valójában (2x4)+2+1. De még ez sem ad okot pánikra, ha 7950X vagy 9950X-et szeretnél belerakni.[Vegyük elő a TechSpot B650 deszka VRM tesztjét.]
Az AsRock B650 PRO RS nagyon jól szerepel, például a jóval drágább ASUS ROG B650E-F és B650E-F deszkánál is hűvösebb a VRM-je 2°C-al egy 7950X procival.
Pedig egy (2x4)+2+1 VRM áll szemben (2x6)+2+1 illetve (2x8)+2+1 VRM-el.
Mégis nemcsak megbirkózik vele, de tök jól elvan vele...Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy két CCD-s, X-es procit már azért egy igényesebb lapba raknék bele. De az igényesség nem a VRM fázisok számát jelenti...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Én ezért szoktam azt mondani, hogy egy komolyabb B-s lap is bőven elég lehet a felső kategória kiszolgálására. Persze ha szükség van az X-es lapok tudására, akkor kell, de ha nem akkor lehet nem feltétlen kell az.
Ha le is váltom a TUF-ot, sztem maradok B vonalom. Most ha megy is a 8000, akkor sem 1:1-ben, így az elengedhető, szerintem.. Persze ha mákos, akkor lehet megy feljebb is, de ez is lutrni.
-
Cifu
félisten
válasz
SzlobiG #3433 üzenetére
Ezt szerintem már 1x lezongoráztuk.
X870 = B650E + USB4 (+Wifi7, +5Gbps LAN )
X870E = X670E + USB4 (+Wifi7, +5Gbps LAN)A szolgáltatásokban nyújthatnak többet a drágább lapok, 2 LAN csati (vezérlő), USB4, jobb audio, jobb Wifi, bluetooth, nem csak LED-ekkel való, hanem alfanumerikus hibakódkijelzés, eCLK tuning, igényesebb VRM, jobb zavarvédelem (pl. magasabb elérhető RAM sebesség)...
Tuning terén az eCLK és a jobb zavarvédelem számíthat esetleg, de én kételkedem, hogy anyagilag megéri ezt bevállalni.
Ha persze pénz nem számít, csak a legjobbat akarod, az is egy út, nyilván ilyenkor vedd meg a legjobb csúcs megoldást. De abban sem lesz garancia, hogy az adott összeállításban mondjuk meglesz a DDR5-8000 RAM sebesség vagy értelmezhető szinten magasabb core frekiket tudsz kisajtolni a gépből... -
gery14
senior tag
Minek egy TypeR amikor van 1.0 literes blokkos is.. Minek M3 amikor van 320D is stb.. Van mindenkinek egykis plusz nezete ami miatt megveszi a drágábbat.. ami neki fontos. Minek a carbon kiegészítő amikor van üvegszálas is blabla... Az uj bios ami béta nekem is patent a Nován
-
Nekem is megfordult a fejembe, hogy cseréljem a jól bevált B650E-t X870E-re, csupán a kíváncsiság, mert ahogy olvasgattam sebességbeni különbség nincs a kettő között, gondolok itt a CPU, vagy RAM-ra. Jól sejtem? Vagy mondjuk tuning esetén hozhat valami előnyt egy fullos X870 lap?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
deathcrow42 #3413 üzenetére
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #3417 üzenetére
Sztem ez 105W-s TDP-vel rendelkező prociig oké, odáig elég lehet ez a 8+2+1, vagy hasonló kaliberű lap. . Felette célszerű költeni nagyobbra.
-
hokuszpk
nagyúr
-
2 hete hasznàlom (fórumon előbb fent vannak mint a hivatalos Asus oldalon), semmi baj vele. Stabilabb most mint volt az előző végleges biossal. Néha előfordult hang recsegés (nem 100% stabil fclk jele),meg csak -17co volt stabil a legrosszabb magon. az új betaval megszűnt a hang recsegés és màr -25con is stabil. RAM OC maradt ugyanannyi mint az előző biosokkal. Nem is próbàltam feljebb venni ,nincs kedvem újra tesztelgetni
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
deathcrow42 #3399 üzenetére
nemhiszem. a pcie5 vezérlő mind a 24 lanevel a prociban van ; erre lett tervezve a socket ; tehat abbol több lane nem fog kijonni.
ha az ujabb chipset több pcie5 -ot adna, akkor a prociban levo 24 -bol 4-nel tobbet kell majd odaadni neki ; ami azt jelenti, hogy vagy a 16x vgatol vagy a közvetlenül bekötött gen5 ssdtől el kell venni sávokat. Esetleg, hogy mind a 24 savot odaadjuk a chipsetnek, aztan ossza el ahogy tudja ; de abbol meg az lesz, hogy egy többnyire feleslegesen elbonyolitott nagy chip költözik vissza az alaplapra ; mikozben a felhasznalok 98% -nak tokeletesen eleg a mostani leosztas. -
Busterftw
nagyúr
válasz
deathcrow42 #3421 üzenetére
Oke koszi, lehet feldobom.
-
-
Busterftw
nagyúr
Nezem van ujabb 22 januari BIOS a X870 Tomahawkhoz.
- Please update the chipset driver to version 7.01.08.129 for better gaming performance.Meglevo, decemberi BIOS-hoz is mehet a chipset driver vagy mindenkepp kell az uj BIOS?
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #3417 üzenetére
Nekem is volt nem egy Hero/Master/Taichi lapom
De ahogy most latom a b850-x870 viszonyat alapvetoen teljesen felesleges, de ha van penz lovera mert ne.En csaknazt mondom tokeletesen fog mukodni es nulla sebessegbeli hatranya lesz.
Most a B850-ek atgondoltabbak es jobban mukodnek pl M2 elosztasaban mint a dragabb lapok. -
Általános felhasználásra tökéletesen elég a 60 ezres lap is. Én egy sima Gigabyte B650-s Gaming X-n hajtom perpillanat a 9800X3D-t, de nálam csereérett több ok miatt is.
De még egyszer mondom, ha valaki 5Gbitet meg USB 4.0-t és sok M.2 slotot akar, mert
1. olyan a melója
2. "prosumer"
3. pénzes, és drága gépet csináltatAkkor nem azon az áron fogja megkapni, punktum. A 170 ezres Nova drága, de még nem tartunk a bőven 200k feletti MEGek meg Apexek környékén.
-
Jacek
veterán
válasz
90e mar kapsz b850-et 14:2 80A mi a retekre nem eleg? 80e-ert 14:2 70A Gigat.
-
Curtain
senior tag
válasz
Arra reagáltam amiben azt írtad hogy egy 200w-os procit nem lehet rábízni egy b650-es lapra.... Nézd meg melyik hozzászólásra reagáltam először... Szó nem volt ott árról akkor még. Utána finomítottad a dolgot, ezt írtam is.
-
-
Curtain
senior tag
válasz
Szóval pl egy 12+2 60A tápfázisos lap kevés egy 200w-os procihoz?
szerk: Látom közben finomítottad.
-
warcat
veterán
válasz
Istvan2020 #3407 üzenetére
Idézzelek? Ebben a formában semmi szükség nem volt rá itt.
-
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42 #3409 üzenetére
Nagyon elmentunk szemelyeskedesbe, en elengedtem
-
válasz
steewcv65 #3405 üzenetére
Milyen objektív választ vársz?
Ha valaki otthon 5Gbites hálózatot akar (mert mondjuk egy SATA SSD alapú NAS-t futtat, nem egy abszolút milliárdos only cucc) , nem fog találni olyan alaplapot 60 ezerért, amely megadja neki az 5Gbites ethernetet.100 ezer felett már azért keres és néz az ember alaplapot, mert fícsör-tuning-jövőtállóság miatt akar. Elnézést kérjenek tőled az emberek, mert megveszik a 170 ezres alaplapot?
-
steewcv65
őstag
Jo sok es abbol nagy semmi
Mindenkinek szive dolga, de semmi erdemleges es objektiv valasz nem volt.Elfigadom,hogy ez jo erzes meg minden, de a lenyegen nem valtoztat ahogy nezem
-
steewcv65
őstag
válasz
Istvan2020 #3398 üzenetére
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Rendes VRM mellett, miért ne?
Ott a Strix E és a Strix F, ott rendes vrm van, sőt lehet hogy olcsóbb 670 870 esetén kevesebb fázis van.. Bár tegyük hozzá, hogy pl. pont Asus-ból csak 650E van.
Vagyis, tévedek, mert ott a strix-a
de azon ugyan úgy 12+2+1 fázis van, mint a B650E-F-en
Nem minden a chipset.
Alapesetben az E és a sima között csak a PCI-E sáv és a wifi, és az usb a különbség, semmi más a sima 650-hez képest. Ennek nem sok köze van ahhoz, hogy 24 magos a proci, vagy kevesebb.
-
omfgk
veterán
válasz
Oké, de akkor itt már 16 maggal számolsz.
Elég AM4-ből kiindulni.
5800X-5900X-et simán elbírta egy B350.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 1000GB OLED 120Hz Gar!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest