Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
#3796SzlobiG, #3795deathcrow42
Egyik sem, második futtatásra bebutul. -
hackeeeee
Jómunkásember
jónak tűnik
-
válasz
deathcrow42 #3793 üzenetére
Javítom magam, a CPU boost érték gond, 5200 fölé kéne menjen, nem 4800 környékén.
Egy manual 1.2V a VSOC értékre lehet meghozza a CPU erejét.
Vagy SzlobiG javaslata ezalatt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
#Morcosmedve #3791 üzenetére
Ó, jó latni regi arcokat
-
Mi az alaplapod? Nagyon remélem nem valami VRM hibás vagy túl meleg VRM-s basic Alsus alaplap
(Baszki X670-E darab, akkor a VRM mennyiség se lesz problémás)
Fura, hogy az első benchmark még normális, de a második már jó 10%-kal lassabb, ez nagyon nem oké valahol. CPU hűtés és értékek nem gond, RAM se látszik problémának... marad kb az... alaplapi beállítás?
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
deathcrow42 #3735 üzenetére
Nem feltétlenül csak ez, a probléma simán lehet abból, hogy a fesz alacsony, de nem fagy le az adott órajelen R23 alatt nem látni futás közben mennyi, de az átlagos árulkodó (mellé a 0:54 seces hwinfo reset).
1,072V volt a max VCore neki, miközben a VID mellé "magas", szóval menne az a CPU, maga az ITX lap nem tudom mennyire limitál.
Mértem egy gyorsat (hőfok olyan, amilyen, le van fixálva a hűtés minimum venti fordulatra, mert nem tesztelgetve 60-65°C max a proci), nyilván ez nem PBO OC, hanem normálisan full manual minden beállítás, fix órajel, fix feszek, stb-stb (VCore=1,24V):
#3789 SzlobiG:
X670E-I advanced OC oldalait nem szabad baszkurálni, mert beleszólhat a normál beállításokba, elég a fő Ai Tweaker oldali beállítás. Ha kell felmásolom a lemenett BIOS-ból a limit beállításokat vagy az egészet, de az drága lesz.
-
Sejtettem, hogy ez a baj, mert már futottam bele ebbe a hibába én is, nem is értem az asus minek rakja bele az ai tweaker közé is ezeket az opciókat.
Már mint, hogy érted az 5 perc várakozást? Nem is állítottál semmit, még restart se volt? Mert akkor tuti, hogy vmi progi kavar be ryzen master, vagy az asus creator ilyesmikre tippelek, csak úgy magától nem áll vissza.
-
hokuszpk
nagyúr
-
Jacek
veterán
Help me!!
Mit piszkáljak subokhoz tufa vagyok, voltokat majd viszem lefele csak az hosszadalmas mindig stabilitást tesztelni.
És igen nem megy 6000 fölé akár mennyire laza, ez viszont stabil mint a magyar forint
Latency 58-59 bohockodik, 6000-től annyira nem gáz szerintem. -
Cifu
félisten
Hackeeeee kolléga elírta. UCLK = MCLK-t akart írni, FCLK = UCLK lett belőle.
FCLK = A CCD és az IOD közötti kapcsolat sebessége.
UCLK = Memóriavezérlő sebessége
MCLK = MemóriasebességVan egy összefoglaló a Zen4 topicban.
Mivel az IOD ugyan az, így a memóriavezérlés és az FCLK terén az ott leírtak tökéletesen azonosak a 9800X3D esetén is.Röviden: A memóriasebességet alapból igyekszünk a memóriavezérlő sebességével azonosan tartani. Tehát UCLK = MCLK. Egy kb. DDR5-6400 sebességig megy a 'Raphael' és 'Granite Ridge' procikon található IOD esetén, e felett UCLK = 1/2 MCLK kell...
Beállítod az EXPO-t (Advanced -> AI Overclock Tuner):
Aztán itt, ezen a képernyőn DRAM Timing Control menübe mész.
Ezen belül pedig UCLK DIV1 MODE-ot megkeresed és itt UCLK = MEMCLK:Ezen az utóbbi képernyőmentésen ott van a Power Down Enable és a Memory Context Restore (MCR) beállítás is.
Ha nem baj, hogy induláskor többet pepecsel a géped, és akarsz nyerni 1-2ns késleltetés értéket az AIDA64-ben, akkor a Power Down Enable -> Disable és a Memory Context Restore -> Disable (ahogy a képen látható).
Ha gyorsabb bootolást szeretnél, akkor mindkettő legyen Enabled. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #3772 üzenetére
Sima Expo, azért ilyen.
Én sztem holnap, irány haza
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
FCLK=UCLK-t állítsd be, kezdésnek. Lehet nem fog elindulni, célszerű lehet a SOC-nak adni egy kis feszt, 1.26-1.27V körül, aztán mérés. Ha nem indul akkor a ram 6200-ra, és utána jöhet a többi.
mivel nicns powerdown, és az MCR is off kell lennie.
Korábban toltam képet, ez is 6400-as CL32-es Gskill, sőt sztem ua ripjaws mint a tiéd.
A vddq-t már visszább vettem, csak azt még nem teszteltem ki.
De az már 1.42V.
-
válasz
deathcrow42 #3755 üzenetére
BIOS default
MCR, CSM on, EXPO
-
shakti69
tag
Meg talán a mclk = uclk sem ártana. A 9950x engem is megviccelt ezzel 6400MHz-en.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #3767 üzenetére
Mivel a korábbi képen elment neki 134W-ig, úgy ment..
Ez háttérben futó process, ill ram lesz szerintem.
CL32, felezett UCLK
F9 a bios-ban mint kereső, beírod h FCLK és ott találsz egy ilyet ahol be tudoid állítani FCLK=UCLK kezdésnek, bár készülj fel h lehet nem fog elindulni.
-
-
-
-
válasz
deathcrow42 #3755 üzenetére
Intézem délután!
Érdekesség még, hogy a Cinebench bebootolás után, rögtön indítva, el tudja érni a magasabb pontokat, ha várok egy keveset bekapcsolás után, akkor marad 100w alatt a proci és kapom a kevés pontot -
-
válasz
deathcrow42 #3752 üzenetére
Igen: Arctic Liquid Freezer III 360 Black
-
-
válasz
hackeeeee #3750 üzenetére
Teszteltem PUBG alatt tehnap este 15 percet:
Kb 75W körül evett maximum 1.115V
5400MHz-re volt húzva 15 perces átlag 5385MHz volt tehát folyamatosan elérte a frekit.
Max temp 58C volt kb
(FPS különbséget néztem menüben nem volt eltérés)
Akkor ezek alapján olyan mintha nem lenne tuningolva ha nem eszik eleget? -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Úgy emlékszem Eco Mode Auto-n van azt hiszem van olyan opcio hogy Extreme tegyem át? Köszi!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Yodamest #3742 üzenetére
Az fps dropp, illetve a min fps javulhat, ebbol adodoan az atlag is.. ez most csak mero kivancsisag volt h mit tud a kit 6200-on, es kb tudja a 6400-as eredmenyeket.
majd ezekkel a subokkal megnezem a 6400-at is, de sztem nem fog javulni, mert a 36 nem megy ott, es azzal no a kesleltetes.
Amugy kivancsisag semmi mas
-
Yodamest
veterán
válasz
hackeeeee #3738 üzenetére
Ha nem túl indiszkrét a kérdés, egyébként miért jó a rammal ennyit, már bocsánat, de pöcsölni, amikor valós szenárióknál ebből kb nem érzékelhető semmi? Mert a proci undervolt oké, ki ne akarna -8 fokot nyerni, de ezek a ram timing meg latency állítgatások, főleg ryzen prociknál… Ez miért jobb, mint egy előre jól megcsinált profilt használni és inkább másba fektetni azt az időt?
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kíváncsi voltam.. 6200, legacy.. nem tudom stabil-e, nem teszteltem ki..
65w, scalar 10
kb ua a szint mint a 6400 cl30..
trfc 500 nem megy.. több feszt nem nagyon adnék már neki
-
válasz
deathcrow42 #3735 üzenetére
BIOS Ver.: 3057
PBO: Manual
PPT: 140
És így sem akarja -
-
Sziasztok!
Nekem csak ezt sikerült kihoznom belőle, de ahogy elnézem itt ez nem túl jó eredmény
Curve Opt: -25
EXPO I
PBO -
Jacek
veterán
Koszi, volt egy sejtesem
Nalam 6000 keptelen elmozdulni a ram , barmilyen lazan van. Mdie 6400c32 nincs expo...
De intwlben ezek az Mdie mennek mint a disznyo amikornegyaltalan bejott a ddr a Gskill 6400-em siman ment z790-ben 7800-on, mindegy isnez mas.B850 es beta bios talan javul.
-
Jacek
veterán
Kerdes urak.
Micron ram felejto avagy nem?
Van e tapasztalat? -
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42 #3719 üzenetére
én már -97-nél járok
-
válasz
Nem lap függő mennyire lehet undervoltolni adott CPUt . -40 allcore CO szinte kizárt ,hogy stabil legyen ,csak még nem futott bele eddig programba/játékba ahol előjönne.
-
szasanyi
félisten
válasz
A max. közel 1,30V lenne, éseddig semmil sem volt problémám (sem játékok em y-cruncher-rel amit szintén futtattam egy ideig). Ha nem lenne stabil szvsz már láttam volna jelét.
-
-
válasz
deathcrow42 #3715 üzenetére
Én se érzékeltem kült, de tiltottam.
szasanyi: Valóban nem hűtés gond, megnéztem az értékeket.
Sztem kezdesenek mehet egy - 20 all core co.
-
-
szasanyi
félisten
To all: OK, már kapisgálom mi a lényeg és miért nem javul a számítási teljesítmény. No, majd próbálgatom mit mutat, mindenesetre köszi mindenkinek!
-
omfgk
veterán
válasz
szasanyi #3707 üzenetére
Nem nőtt a fogyasztás. 88W. És ahogy feljebb is írták, ebből kiharap egy kis részt az EXPO-val a nagyobb SOC fesz.
TDP-t emelni kell.
95W-ra téve 128W lesz a PPT. Az még simán hűthető 9700X-el. És nem eresztettük el teljesen.
Vagy Curve Optimizer. Akkor jobban belefér a 88W-ba. Persze CO 128W-on is ajánlott. -
szasanyi
félisten
Miért romlik a teljesítmény, ha az EXPO profilt bekapcsolom? Default beállítással DDR5-4800 1,10V ugye) a CPU magok BOOST órajelen 150-200Mh-cel kevesebb és a CB23 pont is 1000 pontot esik (konfig adatlapon). Egyedül a fogyasztás nő mérhetően.
Nem tudom megérteni ez miért van így...
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen routert?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Tőzsde és gazdaság
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Windows 11
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- 16 GB RTX 4080 HP OMEN - garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest