Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP EliteBook / ZBook topik
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoffman_
nagyúr
válasz DonDennis #24722 üzenetére
45 fok böngészéssel én is meglennék, engem az frusztrál, hogy a játék alatti hőfokaim majdhogynem jobbak, mint a böngészési és desktop feladatok hőfokai. hangsúlyozom, ehhez kb 3-400rpm többlet társul, tehát nem kap túl sok pluszt terhelés alatt. egyszerűen az alapműveletek (4-8-16% kihasználtság) során brutális a melege.
évek alatt egyre nagyobb házakból mentem lefelé, tisztában vagyok a korlátokkal és a fizikát nem akarom megváltoztatni, de itt nem fizikai korlátokról van szó, szerintem sokkal inkább valami task lesz a ludas. (a H200i ugyanez volt, sőt rosszabb egy picit).
Create.
én is azt hittem, de nem, nagyon meleg a borda, konkrétan átforrósodik böngészés (több tab YT) közben. nem hiába teker szerencsétlen venti böngészés közben is. a paszta egy Kryo Grizzly, újraraktam a hűtőt kétszer, rendben a helyén van. egy Noctua L12 Ghost Edition van rajta.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Krisz:85
csendes tag
válasz DonDennis #21619 üzenetére
Egyetértek.
Becsuktam a szemem, és bár vicsorogva, de megnyomtam anno a "place order" gombot a Cablemod oldalán. Remek minőség, borzasztó áron, de megérte. Erre rendszeresen emlékeztet is, amikor a kezembe kerül és ki kell húznom/be kell dugjam újra pl a 24pin-est. Nem kell erőltetni cseppet sem, mint a vaj bemegy/kijön és kellemesen (+halkan) kattan.
Csak ajánlani tudom. -
Albigator
őstag
válasz DonDennis #21250 üzenetére
Félreértés ne essék, nekem is sokat segített azért...
Álalános felhasználásra jobb, viszont játékra lehet nem lesz az igaz nálam. De még olyan sokat nem tudtam tesztelni.A 4.1 GHz 1.2V-ot amúgy mivel tesztelted le? Ha egy Prime95 Small FFT lefut legalább 1 órát, nagy az esély hogy nem lesz probléma játékoknál sem. De persze ez sem atombiztos.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz DonDennis #21055 üzenetére
Nem sok a feszültség, csúcsban pillanatokra van. A tápventi a fogyasztás miatt kapcsol be, gyk belassitod akkor nem fog... korlatozod le cTDP W-ra.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Albigator
őstag
válasz DonDennis #20992 üzenetére
Én most a 3600X-emnél egy -0.1V-os offsetet alkalmaztam.
Teszteknél nagyon oda kell figyelni, hogy egy szálas terheléseket is kell végezni, mert ott bukik el inkább ha rossz a beállítás.Benchekbe csak pár ponttal kapok kevesebbet mint korábban (3720-3740/508-511):
3707/504Játékokban -25/50 MHz az órajel. Kb. 4.200-4.325 helyett 4.175-4.275GHz
De végre nem 1.4V-ot tol állandóan hanem csak 1.3V környékét...Ezt persze a meleg miatt alkalmazom, mikor a gép fűtése nélkül is lassan megsülök a szobámban.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
Ha emeled a limiteket emelkedni fog a core voltage is így jobban fog fűteni.
Azt a limit értéket kell kitapogatni ahol még megvan a maxos boost órajel és a feszültséget is visszaveszi keményebb terhelés mellet 1.1-1.2V közé (cpu függően allcore 4-4.1GHz max boost értendő p95 vagy CB20 alatt mondjuk)
PPT 95-100 között lesz szerintem optimális így megmarad a PBO előnye és allcore boostot is hozza komolyabb túlfeszelés nélkül. (persze érdemes megnézni llc beállításokat is)
Voltage offset csalóka tud lenni igencsak kocka függő melyik mennyi offsetet bír és komolyabb terhelésen ha jó is lesz könnyen lehet instabil a nagy offsettel pl jatékok alatt nagyobb boost órajelen.ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Bib
őstag
Ezekkel a beállításokkal nem az idle temp a cél, sőt pbo limitek kitolása plusz hőt fejleszt, az offset meg lehet, hogy negatív irányba viszi a boostot. A pbo auto beállítás szerintem tökéletes 3700x-hez, ha bírja lehet - offset. Legyen jó hűtés rajta, akkor fog szépen boostolni.
-
Albigator
őstag
válasz DonDennis #20966 üzenetére
Csak 1 tipp de szerintem azért, mert alapból be van kapcsolva winen belül a gyors rendszerindítás... Ami egy félhibernált állapotot takar kb. Ezért mikor leállítasra nyomsz, akkor a gép nem áll le ténylegesen igazából..
Próbáld ki h kikapcsolod a gyorsrendszerindítást és nézd meg úgy is. (Én most telóról vagyok, így nem tudom megnézni)
Itt találod meg: Energiagazdálkodási lehetőségek/ A főkapcsoló funkciójának megadása..
Én amúgy a biztonság kedvéért mindig azt javaslom érdemes ezt kikapcsolni, okozhat valamikor galibát..[ Szerkesztve ]
-
gaben88
őstag
válasz DonDennis #20872 üzenetére
Azért szerencsére vagyunk itt egy páran, akiknek pöc-röf ment minden. Nekem is G.Skill ramom van és Giga X570-ben és MSI X570-es lapban sem volt gond az XMP-vel, bár én tovább matattam DRAM calc-ban végül és 3733CL16-on használom a Trident Z Neo-t. Asus-sal nincs tapasztalatom, de amúgy friss BIOS van fent?
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
veterán
Igen, ez a KIT szerintem hatalmas csalódás. Nem hiába ajánlgatják itt a Crucial-t a kollégák, fele annyiért, kis túlzással. Én is éppen azért vettem, mert azt vártam, hogy majd a DOCP ready miatt biztosan jó lesz az ASUS deszkában is. Hát nem. A poén, hogy a régi, itt nagyon nem ajánlott Corsair LPX DDR4 3000 CL15-ből 4*8-as pakk is ment XMP-vel! ;-D Semmit nem kellet állítanom, beraktam és ment. Kicsit lassú volt a POST, de ment. Ami még különösebb, és erre már tényleg nincs magyarázat, hogy ugyanebben a lapban ugyanez a G.Skill szett simán ment XMP-vel, bárminemű mókolás nélkül, DE egy R5 3600 mellett! Procit cseréltem, és akkor kezdett szenvedni a lassú POST (15 mp, ameddig bejött a gyártói logó, ilyesmi...), ez a beállítás viszont redukálta ezt 5 mp-re. Hihetetlen és egyben érthetetlen is.
Ennek ellenére továbbra is keresek belőle 2*16 GB-os szettet megvételre, mert már van egy ilyen szettem, nem cserélném másikra, a memória mennyiséget viszont jó lenne 64 GB környékére tornászni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
"Viszont ami érdekes, hogy pl. PUBG és Warzone-ban kb. ilyen max 10-12 fps lemaradásom van a mostani 3700x+5700XT párossal a régi gépemhez képest 9900K+2080, ami azért viszont durva teljesítmény az amd részéről!!!"
No igen, és durván olcsóbban megvan.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
válasz DonDennis #20869 üzenetére
Köszi-köszi, jöhet a sör az öltözőmbe! Az a helyzet, hogy én is véletlenül jöttem rá. 2133-on ment, 3600-on is indult, de ilyen 15 másodperces POST mellett, meg néha sehogy. A kettő között sehol sem, magasabb fesszel, DRAM Calculatorral, sehogy sem. Egyszer mérgemben feljebb raktam, mert valahol olvastam, hogy beválhat, és csatt, ment rendesen. Egyel feljebb már nem működik nálam, sajnos... Majd figyeld azért, mert volt, hogy valami stabilnak tűnt, de 1 napot pihenve már nem indult. Reméljük, ez a freki Nálad is oké lesz hosszabb távon.
Azt még nézd meg valami programmal, hogy az FCLK "AUTO" beállítása lekövette-e a változást, hogy megmaradjon az 1:1 IF arány. AIDA / HW infó kiolvassa, de nálam nem volt ezzel gond, vette a lapot. Memóriabusz órajele, vagy hasonló néven látod, és 1833 Mhz környékét kell mutatnia.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz DonDennis #20858 üzenetére
Igen, mert bármi máshoz nyúltam, nem is bootolt. Gear downt például ki ne kapcsold, alig bírtam életre kelteni utána. Csak a frekvenciát egy lépéssel magasabbra, és nézd meg úgy elindul-e.
Tehát, kiválasztod a DOCP profilt, a frekvenciát magasabbra állítod egy lépéssel, save & reboot.
[ Szerkesztve ]
-
gaben88
őstag
válasz DonDennis #20838 üzenetére
Szerintem(!):
Legyen fent a legújabb BIOS, majd hagyj mindent auto-n/defaulton. PBO-t tedd enable-re és a XMP profilt lődd be (vagy DRAM calculátorral az eredményeket állítsd be manuálisan, bár szerintem a (leg)újabb BIOS-al megy az XMP is, csak DRAM calc.-al többet ki lehet hozni a RAM-okból). Ja és a ventiket, ha zavar, hogy felpörögnek, akkor pl 60 fokig menjenek 40%-on és utána kezdjen el szépen emelkedni mondjuk 80-85 fokig. Ezzel nem hibázhatsz és játékok alá több, mint elég. A fesz soknak tűnik, de amúgy nem az. Mert rövid ideig, kis terhelésnél, add csak annyit, ami nem baj. Amikor all core terhel és monitorozod, akkor láthatod, hogy sokkal inkább 1.2V körül ad neki. Tehát jóvan az úgy! És így szépen minden bench is le fog futni, nem fog elhasalni, mint pl egy allcore 4.3/4.4-es manual setup, pl 1.3V mellett, mert ha kell szépen vissza fog venni.
Legyen fent a legújabb chipset driver az AMD oldaláról és használd a Ryzen Balanced sémát. Ha tovább is akarod hangolni, akkor még ezeket beállíthatod (bár tapasztalatom szerint az auto értékek is ezt eredményezik):
Global C-state Control = Enabled
Power Supply Idle Control = Low Current Idle
CPPC = Enabled
CPPC Preferred Cores = Enabled
AMD Cool'n'Quiet = Enabled
PPC Adjustment = PState 0Monitorozásra új HWiNFO vagy AMD Ryzen Master (OC-ra is jó, pl a peak core(s) voltage funkciója miatt amúgy tök jó).
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
veterán
válasz DonDennis #20842 üzenetére
Nem hibás, az enyém is ilyen. Nem tudom, miért hirdetik az XMP mellett DOCP kompatibilisnek ezt a szettet, mert nálam sem bootol így, vagy ha igen, rettentő hosszan. Állítsd be DOCP-vel, viszont az órajelet (és csak azt!) rakd át 3677-re, úgy érdekes módon menni fog, nálam legalábbis (B450-F Gaming) ez oldotta meg a dolgot.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz DonDennis #20838 üzenetére
Tedd fel a Ryzen mastert vagy a legujabb HWinfot azzal nezd a feszt es az orajelet bongeszes kozben, a legtobb program rosszul mutatja oket.
Nagy valoszinuseggel nem megy 4.3-on bongeszes alatt igazabol....hacsak nincs allcore tuning beallitva.Ha 3600 helyett a ramod nem menne 3605-on az nagy baj lenne mert ennyit minden lap (intel/ amd tud ingadozni)
Valoszinubb hogy az XMP profil nem toltotte be a feszultseget rendesen
[ Szerkesztve ]
-
-
Steven
addikt
válasz DonDennis #20466 üzenetére
Nálam 32GB-s 3200Mhz -s corsair van és 3600 on hajtom ,de merem állítani topik lakók
90%-a 3200 ramot 3600-on vagy felette használják . Véleményem szerint simán vehetsz 3200 /32 Gb ramot.
Kis időráfordítással mindegyik többet megy mint 3200.Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
veterán
válasz DonDennis #20466 üzenetére
A photoshop és társai az összes memóriát megeszik, szóval legyen inkább 32 GB, szerintem. 16 játékra tényleg elég, Luminar 4 alatt viszont már láttam 22-24 GB körül is. Előtte 3000 Mhz-es szettem volt, amikor váltottam 3600-as g.skill-re, a különbség bencsek alatt 5 százalék környékén realizálódott... Ha visszakeresel a nevemre itt a topikban (jó régre), megtalálod a konkrét értékeket is. Corsair LPX 3000 CL15-öt váltottam épp az általad jelölt g.skill-re. (egyáltalán nem érte meg, szvsz)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest