- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Micro Four Thirds
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Albigator
őstag
válasz SECTORnooB #23781 üzenetére
Húú én dual rank E-Die-al 3733 MHz-en szívok már mióta, a 3600 MHz még easy volt..
-
South Velen
addikt
válasz SECTORnooB #23781 üzenetére
Egyrészt ez relatív, másrészt a jelenlegi beállítása viszont több sebből vérzik, ráadásul ilyen subtimingokkal minden E-die tud 3600Mhz-t (kivéve trcdrd, azt val'szeg 19-re vagy 20-ra kell tolni és ennyi). Még csak feszt se kell emelni hozzá.
A VSOC-VDDG feszt pedig amúgy is rendezni kell, esetleg az impedancia értékekhez kell még nyúlni és kész. Így állítanám be:
2 perc bios matatás+ kitesztelés, és azért jóval előrébb van még ha nem is akar órákat eltölteni a subtiming optimalizálással.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
-
R3laX
addikt
válasz SECTORnooB #23438 üzenetére
Engem ez nem győzött meg 3-7FPS? . Te meg szerintem nem sokat érzékelnél egy 590-es Radeonnal . Én tuti VGA-ra költenék a helyedben, de szerintem a videó mindent elárul.
-
addikt
válasz SECTORnooB #22426 üzenetére
Én novemberben vettem, edc 1-el megy 4.2ghz-t, viszont az if órajel meg össze-vissza ugrált, illetve láttam kiírva 200A-t az edc-re hwinfoban. Amúgy allcore sikerült beállítani a 4.2-őt 1.312v mellett, stabilnak tűnik eddig. A ramomat viszont nem sikerül 3600-ra belőni, 3533-on használom most, gondolom ez nem nagy veszteség.
-
Beba Snake
aktív tag
válasz SECTORnooB #21938 üzenetére
Lecseszték már ott is. Mondjuk nem félkövér betűtípussal.
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
fudi2002
veterán
válasz SECTORnooB #21886 üzenetére
Nem dobnád ki még idejében?
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
monosz
őstag
válasz SECTORnooB #21489 üzenetére
G.skil Ripjaws V. F4-3200 16D-16GVK.
Igen,de kb.3 hónapig beton stabil volt a rendszer.(#21494) Pkc83
Nekem is stabil volt sőt,eddíg nem is volt ez a jelenség.Két napja tapasztalom.A fontolgatással gyakran elmúlik az alkalom..
-
Synaptic
senior tag
válasz SECTORnooB #21461 üzenetére
Bátorkodom megkérdezni egy "pro" user mit vesz észre ? Vagy a pro user éjt nappallá téve bechmarkokat futtat vagy mi a bánat ? Bár ez a topik lassan másról sem szól
Ryzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
Beba Snake
aktív tag
válasz SECTORnooB #21445 üzenetére
Bocsánat.
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
C4mp3r
addikt
válasz SECTORnooB #21324 üzenetére
nem akarok most hozzanyulni egy ideig azert lett x570 a jovotallosaga talan jobb ujabb procik szempontjabol.
Albigator
BF1950US van rairva -
chopin42
addikt
válasz SECTORnooB #20391 üzenetére
Írtam, hogy x570-hez. Sajna ez van, később lehet, hogy olcsóbbak lesznek, de szerintem bele kell törődnünk, hogy 30-40k/b450 ár-érték arányú lapok NEM lesznek. Megdrágult a platform.
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
nagyúr
válasz SECTORnooB #20394 üzenetére
Hát, ahogy nézem a fehozatalt (B550 és X570 is), nincs miért cserélnem...RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
snecy20
nagyúr
Az első olyan B550-es lap ami meg is vennék, az közel 70k...
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
palfitom
félisten
Nekem is ez volt az első gondolatom, de persze kinek mi...
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Alpi.
addikt
válasz SECTORnooB #19332 üzenetére
Valszeg' látható plusz lesz all-core (vagy magasabb cpu load) esetén is, azért annak a +2-300 mhz alapórajelnek látszódnia kell gyakorlatilag mindenhol a booston. Ha nem is teljesen egy az egybe, de mindenképp a teljes skálán "offsetel" felfele. Emiatt is gondolom, hogy szükség lesz egy újabb, magasabb tdp osztályra és persze ezzel a jobb hűtésre is meg fog nőni az igényük, bár itt továbbra sem lesz szűk egy picit is komolyabb lég vagy Aio szvsz.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz SECTORnooB #18585 üzenetére
És még egy ! +1
Életem egyik legnagyobb pozitív csalódásai az Msi B450-es lapokhoz köthetőek !
Ebbe persze benne van, hogy nem feltétlen vártam ennyire prblémamentes, egyértelmű kűködést, de hibátlan volt, mind a 3 típus, ami a kezem közé került a közelmúltban.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz SECTORnooB #18581 üzenetére
X570P-n agyaltam, lett volna baráti árban, de elbizonytalanodtam, pont ezért, mert a proci kétlem, hogy bármit is hozna, talán 1 lépcső feszt, de valszeg még azt sem, a ram pedig, necces, vagy-vagy... És, közel kétszer annyiba kerülne..
penene: Nekem sincs LLC-m, semmiben sem korlátoz..
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
fudi2002
veterán
válasz SECTORnooB #18546 üzenetére
Tisztában vagyok vele, köszönöm. Arra céloztam, hogy azon esetekben mikor ez megtörténik, így még van esély. Úgy semmi nem lenne.
-
Kupszi
aktív tag
válasz SECTORnooB #18064 üzenetére
Itt csupán azt szerettem volna kiemelni, hogy eredeti terv szerint nem kapott volna. Viszont most hogy jön az intel 10xxx széria szerintem az AMD erre válaszolhatott.
Bár kicsit jöhetett volna hamarabb a B550, mert kicsit sokallom most az X570-esek árát, persze mikor vettem akkor is sokaltam, de valami új vagy újabb techre fájt a fogam.
Mindenesetre örülök az érkezésnek, mert legalább jönnek új lapok, akár ITX-be is.Pipapapa strikes back again! Avagy újabb tégla a falba!
-
Chaser
legenda
válasz SECTORnooB #17494 üzenetére
hallottam én is annál, megeshet, azt is dobnám vissza
de ez elv, én nem fogom megcsinálni a gyártó munkáját, majd akkor igen ha visszafizetik a teljes vételárat, és természetesen grátiszba megtarthatom a hűtőt, ilyen nem valószínű hogy lesz ( :
két szkájetem' volt ezelőtt, egyikkel sem volt gond, szóval nem feltétlen kell hackelgetni
remélem a bolt korrekten áll hozzá és cserélik, de ha nem akkor nézek mást
egyébként pont dt-s hűtőnél lehet gond csiszolásnál, szóval meghagyom ezt a gyárnak_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
GIORGIONE76
őstag
válasz SECTORnooB #17496 üzenetére
csak azért jegyeztem meg mert bár többször olvastam róla topikokban, de nálam nem így volt, lassan olyan mint a városi legendák
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
GIORGIONE76
őstag
válasz SECTORnooB #17494 üzenetére
a DRP4 olyan tükörsima volt mint a babapopsi! vagy még simább is
lehet a sok panasz után az újaknál már változtattak...https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Chaser
legenda
válasz SECTORnooB #17487 üzenetére
ráraktam a bankkártyát, két szélső és középső hp síkja kintebb van mint a két belsőé, ez elég objektív még lámpával sem kellett átvilágítani, tapintásra is gyanús volt, de mondom egye kutya, hát nem jött be
ennyi megnézni
akkor hűtök vele ha azt kapom amiért fizettem, ezért nem fizettem volna 10e-nél többet jelenlegi állapotában_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz SECTORnooB #17475 üzenetére
brocken3?
én nem dolgozom rajta elvből, a be-t vettem, 20e ft, nem 3-4e ft...
felhívom a boltot, ha cserélik ellenőrzött darabra oké, ha nem akkor elállással megy vissza, oszt' nézek mást_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
mihellers56
tag
válasz SECTORnooB #17288 üzenetére
Köszönöm!
-
mosquetoo
tag
válasz SECTORnooB #17222 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
mosquetoo
tag
válasz SECTORnooB #17214 üzenetére
MSI B450M Pro-VDH Max Bios: 7A38vB3
CPU:Rayzen 3600
Videókártya:Sapphire Radeon RX580 Ti 4gb nitro
Memória:G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 /F4-3200C16D-16GIS/A a bios-ból volt fennt ez a verzió is : 7A38vB4 de szintén baja volt az xmp profillal.
-
Steven
addikt
válasz SECTORnooB #17028 üzenetére
Szerintem 70 ns alatt/körül és 50 ezer olvasás felett már tök mindegy... többet gyorsul a gép az új cpu-tol majd mint a lap cserétől ...sőt sejtésem szerint kb semmit nem nyernél vele ,viszont egy rakat pénz.
Én nekem 32gb van 3600mhz 16-21-21-40 ,ennél biztos nem szarabb a tied.
Nem hiszem hogy ez az fps sokkal több lenne gyorsabb rammal.
Én max 4. genes cpu ra cserélek0, tuti a mem vezérlőn is javítottak.
No meg várom az új radeon szériát ,vega64 et az 5700xt re nem érdemes cserélni.UI: amúgy tuti itt valaki kölcsön adja a ramját ,ha megkéred és kimérheted ,hogy mennyit nyernél vele .
no meg ha ki cseréled egy új B550 re ,ami ugye friss biossal jön ki ,az sem lesz garancia arra hogy jobban megy majd a ramod.
[ Szerkesztve ]
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
Steven
addikt
válasz SECTORnooB #17024 üzenetére
PCI-E 4.0 -n kívül semmivel nem nyújt többet ,szerény véleményem szerint ez azoknak érdekes akik eddig nem váltottak.
(pl inteles haverom lapot várja meg a 4. gent)Akinek meg x470-e van vagy bármilyen más lapja annak max cpu-t érdemes upgradelni max a 4. szériára amúgy lapot szerintem baromira nem érdemes cserélni.
B550 es lapnál rohadt mód kíváncsi vagyok az árazásra ... tuti baromi drága lesz
[ Szerkesztve ]
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
edari
őstag
válasz SECTORnooB #17020 üzenetére
Nekem Asus p5q-pro lapom volt, imádtam. Meg is bántam amikor lecseréltem hogy kipróbáljam a phenom II-t.
-
fudi2002
veterán
válasz SECTORnooB #16275 üzenetére
"nem kerül be az összefoglalóban kérés ellenére sem az a " merre találom a bekapcsoló gombot és hogyan nyílik a dvd olvasó" topik témakörèt feszegeti"
Eddig Te mindenre ezt mondtad. Csak nelünk kell megválaszolni a feltett kérdéseket hétről hétre, nem Neked.
-
M.T.
senior tag
válasz SECTORnooB #15446 üzenetére
Az a helyzet 1 munkatársamnak rakok össze gépet és ő mondta megvenné az én cuccaimat ha eladnám akár az egészet, vagy amit éppen gondolok, mert neki jó használt is. Gondolkodtam is ha esetleg cserélnék vmit mi lenne az, az alaplap meg memória az ami még az 1600 asom hoz volt, gondoltam veszek a 3000 es szériához valót.
Persze nem mondom, hogy nem jobb ez a ram de már látom hogy az alaplapot lehet nem is cserélem. -
chopin42
addikt
válasz SECTORnooB #15266 üzenetére
Az x370 pro-ról ne is beszéljünk: szeptember 24 óta nincs új bios, még mindig 1.0.0.3ABBA, pedig szarabb asus lapoknál már van 1.0.0.4....b350-nél is.
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
kopi72
aktív tag
válasz SECTORnooB #14672 üzenetére
egy ilyen 1080GTX melle, a vga-t nem cserelnem le, nem tudom megmondani milyen, de 4 ventillator van rajta, es nem volt draga sok eve
[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
PeAdam
tag
válasz SECTORnooB #14580 üzenetére
Szemléltetés végett, itt a BF1 tesztem.
https://www.youtube.com/watch?v=35mtga_kXIc
Számomra egyébként érthetetlen, hogy sokaknak simán eldöcög 4ghz-en a Spire 70-75 fokon játék közben, nálam meg ez a helyzet ha minden AUTO-n van.(Offset után azóta kicsit jobb lett)
Komolyan, ha ezt tudom akkor simán veszek inkább egy 2700X-et, ahhoz jobb hűtő is jár...Ryzen 3700X, 32Gb HyperX Predator 3200 MHZ RGB, RX 5700 XT Asus Strix OC 8GB
-
PeAdam
tag
válasz SECTORnooB #14573 üzenetére
Igen ezzel a konfiggal tortént. Msi B450 Tomahawk MAX alaplap..Lehet a lap miatt melegszik így de már nem érdekel. Megbarátkoztam a 80-85 fokos homerseklettel jatek kozben, render alatt 94be is belenyal Ez van. Majd egy Wraith Prismet lehet szervanyolok hozza az biztos jobb
Ryzen 3700X, 32Gb HyperX Predator 3200 MHZ RGB, RX 5700 XT Asus Strix OC 8GB
-
palfitom
félisten
válasz SECTORnooB #14552 üzenetére
Megértelek, én is szívesen piszkálgatom az Inteleket!
Viszont ha Ryzen-t rakok össze, akkor nagyon kényelmes, bekapcsolom a bekapcsolni-valókat, adok neki kis offsetet, teszt, és boldogság.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
szasanyi
félisten
válasz SECTORnooB #14552 üzenetére
Hát nemtom... fiamnak i7 9700K van DR Pro 4 alatt, és LOAD még alapon is elég meleg. 5Ghz-hez (mert ha már tuning akkor az szvsz alap) vajon milyen (drága és hangos) hűtés kellhet? Az ár/érték arányról nem beszélve, ahogy te is említetted.
-
venom8888
őstag
válasz SECTORnooB #14557 üzenetére
Rendben, es koszi meg1x a sok turelmet.😚
-
szasanyi
félisten
válasz SECTORnooB #14540 üzenetére
Ryzen "élet" "unalmas" élet. (tuning szempontjából) - azért itt van párszáz post ami alapján többen "izgalmassá" tudják tenni, de legalábbis próbálkozni vele.
-
nagyúr
válasz SECTORnooB #14504 üzenetére
Hát, megérne egy misét... sőt akár lehetne önálló topik is...
Azért a 8 pin (2*4-be szedve) alakos/rögzítő pöckös EPS csati fordított csatlakoztatása igen pocakos hiba...RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
válasz SECTORnooB #14504 üzenetére
Nem is kell, ezer más forrásból hozzáférhető, 2020-at írunk. Ha valaki a kilencvenes évek elején próbált meg összeszerelni egy gépet, sokkal durvábban elveszhetett a f*szerdőben, mert kábé semmi anyag nem volt hozzá, sőt, talán még mondható ez a kilencvenes évek végére is. Azóta viszont tele vagyunk ingyenesen (!) hozzáférhető oktató anyagokkal, tech videós már a szomszéd öregasszony is, de nem, egy szaktopikban kell basic dolgokat troubleshootolni, mert a kolléga lusta olvasni, utánanézni. Hozzátenném, ha az alaplaphoz/tápegységhez kapott füzetecskét nem húzta volna le azonnal a WC-n, vagy dobta volna a tűzre, netán nem erőből próbálta volna megoldani a feladatot, máris 20 kommenttel kevesebb lenne ebben a topikban, hókuszpók kollégának meg maradt volna néhány extra hajszála. Gyakorló rendszergazdaként is kellő alázattal indulok a gépszerelésnek, pedig 100+ klienst építettem össze az elmúlt 5 évben. Ha valami új, akkor utánaolvasok a neten, vagy manuál.
Tényleg srácok, a következő "hőmérsékleteshogyancsináljamos" kommentelőt ki kellene kúrni innen kérdés nélkül, ne támogassuk már az életképtelen kreténséget mindenáron![ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
válasz SECTORnooB #14193 üzenetére
Hmmm? ez nagyon eltúlzott?
Fontos, hogy az AMD olyan kiterjedt, gyors reagálású és precíz szenzor hálózattal látta el a Ryzen 3xxx-et, mint korábban soha senki, aki CPU-t készített. Emiatt tudja saját magát tuningolni a CPU automatikusan. A nagyon precíz belső hőmérséklet adatokat korábban nem tudta mezei felhasználó kiolvasni. Akkor sem, ha odabent pontosan ugyanez volt a helyzet (korábbi AMD/Intel CPU-k esetén).
Most látjuk mi történik odabent, amit ilyen minőségben egyetlen CPU gyártó sem mutatott meg a felhasználóknak eddig. Sokan azt gondolják a Ryzen 3xxx jobban melegszik, holott csak jobb betekintést kapunk mi történik a CPU beljesében. -
koxminator
senior tag
válasz SECTORnooB #14064 üzenetére
Köszönöm.
Jeni: Asusnál 50k a diffi, azért az eléggé jelentős, konkrétan az X570 duplájába kerül a B450-nek. A 2db M.2 miatt nem is nagyon van más gyártó lehetőségem (meg most is Asusom van, és elégedett vagyok vele), talán még az X470 lehetne, de nem jöttem rá még, hogy jobb-e/megéri-e X470-et választani a B450 helyett. RÁadásul a mini-ITX miatt eléggé korlátozottak a lehetőségeim.
Cégünk alapfilozófiája: nem bántjuk a sz**t, amíg nem büdös!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz SECTORnooB #13972 üzenetére
Hja, leszarja. Elkonyveli hogy ez szar mert elfőzi magát ha ugy fogalmazod meg azt a mondatot.
Hagyjuk. Maradok minden egyes kerdezo eseten a 77mm² válasznál inkabb.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
mozso
senior tag
válasz SECTORnooB #13972 üzenetére
Szerintem igenis fontosak a miértek. Ha a Prohardver legjobb tudorai nem akarják tájékoztatni a kinyomozott miértekről az olvasókat, akik:
- nem elég képzettek, hogy kitalálják
- nem elég tájékozottak, hogy megtalálják
Akkor minek ez a fórum?! Keressen rá a Google-n (ha rájön egyáltalán, hogy ott kellene keresni) azt szevasz.
Félreértés ne essék, szeretek itt olvasni a sok hasznos infó miatt, de nekem az nonszensz, hogy nem akaródzik a valóságot leírni.
Arra nem tudtok egy normális félmondatot írni, hogy olyan kiterjedt és gyors reagálású, precíz belső szenzorokat kapott a Zen2, amit még soha semmilyen korábbi CPU. Mivel most már látjuk és programokkal ki is tudjuk olvasni mi a valóság odabent, mindenki arról papol, hogy ez rosszabb, meg melegszik.
Nem, nem rosszabb és nem is melegszik jobban. Ha van precíz adatod arról mi történik az mindig jobb, mint amikor adatok sincs. Eddig nem volt precíz adatunk egyik gyártónál sem. Nem tudtuk, hogy azok a régebbi CPU-k is bizony rendesen melegedtek.
Most van adat. És most ez a baj?!
Van rajta sapka, nincs rajta sapka.... -
wwenigma
Jómunkásember
válasz SECTORnooB #13938 üzenetére
A megfogalmazás nem mindegy...
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
viperabácsi
addikt
válasz SECTORnooB #13946 üzenetére
2600 van most az lenne cserélve. Nem tudom megéri -e a + lóvét az 2700Xa sima 2700 -al szemben? Lehet várok a 4xxx -re akkor gondolom megint beesik 3700x ára is.
Szeszkazán : Nem kevés ez sem most , csak elötte I7 volt akkor legyen ez is kicsit jobb mint ryzen 5
[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
kovsol
titán
válasz SECTORnooB #13946 üzenetére
2600-t akar cserélni nagyobbra, nem 2700-t.
May the Force be with you!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz SECTORnooB #13935 üzenetére
Nem romlott a hőátadás, az ugyanolyan jó de a felület kisebb amin megtörténik, 77mm2. Lásd kereső.
-
mozso
senior tag
válasz SECTORnooB #13919 üzenetére
Javaslat:
Processzor hűtéséről pár fontos gondolat:
A Zen2 processzorok megváltozott gyártástechnológiája és felépítése miatt romlott a hőátadó képessége az előző modellekhez képest.A gyári coolerek alapbeállítások mellett ellátják a feladatukat, viszont ha a tuning mellett döntesz, vagy érzékenyebb vagy a magasabb hőmérsékletekre akkor szerezz be egy acélosabb hűtőt.
Alaplap és Vrm "adatbázis"Szerintem nincs romlott hőátadó képesség, filigrán hűtők is elég jól hűtik a 3xxx sorozatot, gondolok itt a gyári Wraith cuccra is. Intellel összehasonlítva is.
Sokkal fontosabb, hogy az AMD olyan kiterjedt, gyors reagálású és precíz szenzor hálózattal látta el a Ryzen 3xxx-et, mint korábban soha senki, aki CPU-t készített. Emiatt tudja saját magát is tuningolni a CPU és emiatt van a PARA is.
Ilyen precíz adatokat korábban nem tudtunk kiolvasni a prociból. Akkor sem, ha odabent pontosan ugyanez volt korábban (AMD/Intel esetén) és most is ez van Intel esetén. Csak most látjuk mi történik odabent, eddig ezt ilyen minőségben senki nem mutatta meg.
szerk: azt tudjuk, hogy a kis fizikai magméret miatt több kihívás a termelt hőt lecsalogatni a CPU-ról, de itt szó sincs arról, hogy el lenne fuserálva a tervezés, ott van az IHS és teszi is a dolgát. A PARA oka, hogy jobban belelátunk mi történik odabent. Ehhez nem volt szerencsénk korábban.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Köszi a munkát, jó lett!
-
Pokesz007
senior tag
-
kovsol
titán
[link] ezt az alaplap összehasonlító táblázatot is be lehetne dobni esetleg a VRM táblázat mellé. Elég sok infó össze van gyüjtve.
May the Force be with you!
-
worxland
addikt
"Ryzen 3950X
- Szempetmberi debütálás..."helyette:
Ryzen 3950X
- 16 mag/32 szál
- 3.5GHz alap- és 4.7GHz boost órajel (alapesetben 4-4,1 GHz all core)
- L2 cache: 8 MB, L3 cache 64 MB
- 105W TDP
- nincs gyári hűtő[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
veterán
válasz SECTORnooB #13887 üzenetére
Köszönöm, a többi Őslakó nevében is!
-
veterán
válasz SECTORnooB #13884 üzenetére
"egy leendő vagy meglévő usert sem minősíteni,de ezek klisé dolgok..."
Teljes mértékben egyetértek, de pont arról megy itt a nyüszi 1 napja, hogy azért kérdezik meg az újonnan érkezők ezeket az evidenciákat, mert
mocskosul lusták rákeresni és elolvasninincs benne az Összefoglalóban![ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz SECTORnooB #13880 üzenetére
Mindegy is, hogy közelítjük meg, csak történjen már valami előrelépés...
Pölö innen lehetne elcsórni a képeket a felépítésről. Minden típusnak ott van, így érthetővé válik talán a kis hőleadó felület.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz SECTORnooB #13880 üzenetére
Szerintem csak általánosságokban kellene leírni az alapokat. Ha magas a hőfok, négy fő metódus létezik: hagyod a francba, ventilátor profilt állítasz, PBO-t kikapcsolod és fix feszre állsz át, vagy offsetelsz. Ajánlott max vcore allcore tuning mellé, 7/24-re az 1.35v, 4 GHz-et pedig még a legsilányabb 3600-as is ment itt a topikban épeszű hőmérséklet és feszültség mellett. Másra szerintem nincs szükség, lévén, minden kocka más adottságokkal rendelkezik, azt már látjuk, hogy néha az AIO sem jobb, mint a léghűtés, így hűtést ajánlani sem lehet egzakt alapokon. Alaplapokat átnézni megint nincs értelme, van rá topik, de írhatnánk azt is, hogy Gigabyte X570 Gaming X, ha meg nincs rá annyi zseton, akkor MSI B450 Tomahawk MAX.
A szó a stúdióé!
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz SECTORnooB #13854 üzenetére
Topikgazda Úr.
Dobjunk össze egy normális összefoglalót, mert t@köm tele az állandó hisztivel. Legalább ha megvan, akkor jogosan küldhetjük a bús cs@ba azokat akik feltesznek olyan kérdést, ami oda le van írva. Én segítek ami a 3900x-el és Tomahawk max, illetve Ballistix-el kapcsolatos. Az 1 ccd-s procikhoz is segítsen valaki. Akár ventigörbét fényképezve, hőfokok, általános beállítások, windows beállítások, optimalizálás, picit érintve a feszek tartományát, optimális alulfeszelést, ajánlott lapokat stb. Ki segít nekünk?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
tomsolo
addikt
válasz SECTORnooB #13854 üzenetére
jó de szájkarate helyett rakd már be az összefoglalóba, vagy a jobb oldali blokkba 24 pontos, piros félkövér Verdana betűtípussal.
[ Szerkesztve ]
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
veterán
válasz SECTORnooB #13751 üzenetére
Hát akkor az ismerős kocsmai nótát idézve:
"Eladom a procimat, meg a lovamat..."
-
Szeszkazán
senior tag
válasz SECTORnooB #13751 üzenetére
Jah, az új procik már jobbak , látszik rendesen, az én 3700X-em is korai példány , éhes is.
-
ricsip
addikt
válasz SECTORnooB #13600 üzenetére
Az alapórajel és a garantált órajel között mi a reláció, mert arról nem találok információt?
-
-
Dzsuri89
őstag
válasz SECTORnooB #13444 üzenetére
Köszönöm!
-
veterán
válasz SECTORnooB #11993 üzenetére
3003-as, a BIOS szerint december elejéről származik, de az oldalra csak két napja került ki.
-
addikt
válasz SECTORnooB #11696 üzenetére
Én pont emiatt jöttem át 2600-ról 3600-ra, aztán kiderült, hogy mégse annyira könnyen cool. Valamennyivel még több idő is volt belőni a procit 4.2ghz all core-ra (mondjuk a több idő a ram 3600-on hajtása miatt volt), mert sajnos a pbo+auto tuning nem igazán hozta se órajelben se hőmérsékletben a várt eredményt. Végül azért pár nap alatt meglett a várt eredmény szerencsére.
De aki nem akar a biosban állítgatni, finom hangolni, annak könnyen csalódás lehet a hőfok és órajel miatt. Persze mindig van ellen példa is, de szerintem érdemes azért turkálni a biosban, ha másért nem is, hogy a hőfok alacsonyabb legyen valamivel.
[ Szerkesztve ]
-
boogie84
veterán
válasz SECTORnooB #11696 üzenetére
Az igaz,hogy a Zen2 elhozta az "érdekesen és szarul" hőátadás fogalmát,így ezt tényleg érdemes lesz beletennem az összefoglalóba.
Ámen, már lassan agyf...zt kapok a ventilátorok felpörgésétől mikor terhelést kap a proci ugrik kb 10-15 fokot a hőmérséklet.
Remélem nem bánom meg h nem i7-9700K-t vettem.A manuális finomhangolgatás lefelé
Ebben tudna nekem valaki segíteni?[ Szerkesztve ]
A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
mihellers56
tag
válasz SECTORnooB #11185 üzenetére
Köszönöm! Hát akokr már csak összeajítom amikor leszidőm!
-
addikt
válasz SECTORnooB #10783 üzenetére
Jó lenne, ha megszűnne a hidegindításnál random nem indulok el csak kikapcs bekapcsra néha...
3200 cl16-on mennek nekem (pont megteszi).
Megvárlak, hátha előbb megcsinálod, mint én
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
szasanyi
félisten
válasz SECTORnooB #10780 üzenetére
Igen értem, és én is hasonlóra utaltam. Azok akik hozzám hasonlóak hobbiból foglalkoznak ezzel és költenek - néha ésszerűtlenül - többet mint szükséges lenne. Már rég nem azért - vagy nem akkor - cserélünk egy hw-t amikor annak a teljesítménye már kevés, és nem csak olyat vesszük ami valóban szükséges.
-
addikt
válasz SECTORnooB #10780 üzenetére
Sikerült feltenned az új biost
Mik a tapasztalataid?A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
szasanyi
félisten
válasz SECTORnooB #10778 üzenetére
Ezzel - csekély kivételtől eltekintve - én is 1etértek. De akkor hogyan kerülne ennyi teszt, bechmark a topikokba ha azokat senki sem venné?
-
szasanyi
félisten
válasz SECTORnooB #10776 üzenetére
De jó lenne, ha azok ki is lennének használva. Mert sajna az még nem általános.
-
Albigator
őstag
válasz SECTORnooB #10567 üzenetére
Az h hány magra van szükségem adott: 8-ra. A 6 az kevés olykor, igen.
De akkor úgy látom nincs sok értelme a 3800X-nek, a 3700X-el szemben.
Ráadásul ha újonnan veszem, azért nem is annyira sürgős a dolog, még a 3700X ára is nemsokára beeshet 100e alá.RAM-ot pedig nem terveztem venni egyáltalán. 3333/3400 CL16 amit tudok majd produkálni. Tudom a 3733 CL17 körül van a sweet spot de az annyira most nem is érdekel.
-
Albigator
őstag
válasz SECTORnooB #10564 üzenetére
Persze. Eredetileg nem is ez volt a kérdésem ha visszaolvasol.
Az h mit mennek gamek alatt a 3700X-ek és a 3800X-ek átlagban, tuning nélkül de azért nem a gyári hűtővel.
Próbálok okot, indokot keresni a 3800X-re de nem nagyon van. Vidik alapján szinte nincs is különbség..
Az a 100-200 MHz nem sokat számíthat ezek szerint.De nem feltétlen újra gondolok hanem mondjuk pár hónapos használt 3800X kicsivel az új 3700X alatti árral megérheti-e vagy sem..
[ Szerkesztve ]
-
GFerr56
aktív tag
válasz SECTORnooB #10564 üzenetére
...+ tapasztalatom szerint elég egy 3600, a processzorok közötti árkülönbséget videó kártyára költve jobban jársz...de így sajnos benchekben "gyengébb" eredményeket látsz... elviselhetetlen....
Üdv
.Minden eshetőségre gondoltam...hmmm, lehet, hogy én vagyok a gyilkos? - Frank Drebin...........és a farkam benne volt a Guinness Rekordok Könyvében....ki is tiltottak a könyvtárból....
-
Picco
addikt
válasz SECTORnooB #10399 üzenetére
olcso volt a 16gb 4GHz Patriot Viper Steel kit(£72) es a mostani Ripjaws neha fagyogat, de ez siman lehet a szar IMCtol is az 1700-ban. 32GB-t egyre ritkabban hasznalom ki.
mod: OFF
[ Szerkesztve ]
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
Thrawn
félisten
válasz SECTORnooB #10157 üzenetére
Béta már van, csak elfelejtették szignózni ezért nem lehet feltenni se
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Sir Riccio
addikt
válasz SECTORnooB #10159 üzenetére
ROG Strix X470-F Gamingre se jött semmi már szeptember óta. Erősnek érzem, hogy csak az 570-et reszelik.
[ Szerkesztve ]
Deutsch Richárd Fotográfia / www.riccio.hu
-
ThodEE
őstag
válasz SECTORnooB #10159 üzenetére
Ohh bocsánat
http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
ThodEE
őstag
válasz SECTORnooB #10157 üzenetére
Várható ennél újabb?
PRIME X570-P BIOS 1404
1. Update AM4 combo PI 1.0.0.4 patch B
2. Support Ryzen™ 2000-series APUhttp://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz SECTORnooB #9971 üzenetére
Allcore órajelhez van értelme, egyébként PBO jaja.
-
veterán
válasz SECTORnooB #9919 üzenetére
Ismerik, csak nem szeretik. Még úgy öt verzió a B450F-re, és a végén még megélem, hogy úgy működik majd, mint az első napon kellett volna. 4 hónapja megy a reszelgetés, majd csak lesz már valami. Egy ismerős kolléga valami drágább ASUS X570-nel cumizik, szóval legalább azt nem lehet mondani, hogy csak az olcsó lapoknál hiányos a támogatás.
Túl jól is megy mostanában, azon agyalok, eladom a 3600-at, és meglepem magam egy 3700X-szel, hátha újra izgalmas lesz minden egyes coldboot!
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz SECTORnooB #9919 üzenetére
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Szinyák
őstag
válasz SECTORnooB #9797 üzenetére
Kösz . Jaja elég sok a felár . Mem terén meg jó hír , hogy hasonlo a támogatás mint intelnél nem kell vele szenvedni ..
Szinyák
-
snecy20
nagyúr
válasz SECTORnooB #9797 üzenetére
Ahogy figyelem, azért az X-es változat előnyösebb feszültségen tudja ugyanazt a frekit. Ez néhol lehet akár -0.1V is, ami már nem mindegy.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Krisz0418
őstag
válasz SECTORnooB #9770 üzenetére
Holnap éjszakás után vagy pénteken akkor kicsit komolyabb tesztnek vetem alá. Mivel teszteljem? Játék alatt jobb lenne nem?
AMD RYZEN 9800X3D || ARCTIC FREEZER 3 360MM || GIGABYTE AORUS ELITE X870 || HYPERX FURY BEAST 32GB 6000cl30 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 7900XTX ||
-
Krisz0418
őstag
válasz SECTORnooB #9766 üzenetére
Ryzen masterben autó overclocknal beállítottom azt hiszem a boostot 150mhzre így hirtelen nem rémlik nem vagyok már otthon.. Feszhez nem nyúltam, hwinfo szerint 1,475v volt a max. Division2ben nyomtam le egy kuldit, meg aidat futtatam hőfokok miatt egyenlőre.
[ Szerkesztve ]
AMD RYZEN 9800X3D || ARCTIC FREEZER 3 360MM || GIGABYTE AORUS ELITE X870 || HYPERX FURY BEAST 32GB 6000cl30 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 7900XTX ||
-
törölt tag
válasz SECTORnooB #9497 üzenetére
Elnézést még egy kérdés. Atx vagy mAtx? Méreten kivűl van a kettő közt különbség?
-
törölt tag
válasz SECTORnooB #9497 üzenetére
Köszi mindenkinek a tippet.
-
törölt tag
válasz SECTORnooB #9494 üzenetére
R5 3600
-
törölt tag
válasz SECTORnooB #9485 üzenetére
Pontosan mivel szivatja az Asus a vásárlókat?
-
edari
őstag
Sajnos +1
-
Paxker315
addikt
11pont a tízből. Kiváló reakció.
-
mozso
senior tag
válasz SECTORnooB #9319 üzenetére
Pontosan... ;-)
Bár nekem csak Bulgáriában sikerült szerezni 07.24-én 3900X-et -
Krisz0418
őstag
válasz SECTORnooB #9164 üzenetére
Szerintem bőven elég a pbo, így is elég fasza kis proci lett ilyen árak mellett.
-
HoaryFox
őstag
válasz SECTORnooB #9118 üzenetére
Mobo: ASUS PRIME X470-PRO (BIOS ver. 5220)
CPU: Ryzen 5 3600
CPU hűtő: Noctua U14s + 1 Noctua NH-A15 PWM
RAM: 2x Kingston HyperX 8GB DDR4 3200 MHz KHX3200C18D4/8G"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
Ribi
nagyúr
válasz SECTORnooB #9120 üzenetére
Fa ház 8 db12-es ventivel, brocken 3.
VRM 40 fok max.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K