- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Scholes9
nagyúr
Nem tudja valaki hogy az Msi Gaming 290-re ra lehet e tenni az Arctic Cooling Hybrid 2 hűtést garancia vesztés nélkül? Mert ez igen nagy eséllyel megoldaná a melegedés es hangosság problémát.
-
demmer123
őstag
Szerintetek mikor jön a radeon 300x videókártyák,tavaszal várható vagy ősszel ?
-
Werkly
őstag
[link]
Ez a driver csak a hivatalos Mantle és True Audio supportos? -
bladegery
senior tag
válasz
Snip3r_HUN #22893 üzenetére
grat, nagyon szexi a cucc.
-
HSM
félisten
válasz
ThodEE #22885 üzenetére
Ez így teljesen amatőr. Pl. CPU-knál is ami mondjuk egy Q6600-nál 60 fok, az egy i7 920-nál 80. Ugyanez a Hawaii-nál úgy fest, hogy ami az előző generációs Tahitinél volt 70 fok, az a Hawaii-nál 85. Más a csip, más a hőszenzor elhelyezkedése. Persze, meg lehet gebedni, hogy 70 fokon tartsd a Hawaii-t is, csaképpen értelme nincs sok.
-
Gilthanas
aktív tag
Azt hiszem erre pár ember tudna ezzel mit kezdeni ha utána hajítanák
[link] Persze csak tuningra!
-
HSM
félisten
Á, értem, mi a gond. Ami azt illeti, jogos. Ugyanakkor nagyon könnyen megoldható a dolog, odaeszkábálsz egy kis légterelőt, hogy ne tudjon egyből belefújni a házventi, és máris meg van oldva a dolog.
(#22878) Scholes9: Alakul akkor azért.
(#22866) bladegery: Köszi, jópofák, hasznosak, főleg az utolsó, azt csinálná, amire szükségem van, lehet, fel is rakom. Ugyanakkor a FF-ban ez megy magától, itt meg eszkábálni kell ugyanazért.
-
HSM
félisten
Mármint az enyémbe, vagy ami a második linken volt SilverStone RV03?
Az enyémbe nem is való, az FT01-be, ugyanis az arra van kigyúrva, hogy a lehető legkisebb zaj mellett biztosítson jó szellőzést. Ezt egyébként tökéletesen jól csinálja, nem sok ház van a piacon akár ma sem, ami síri néma csendben meghűt gyári állapotban egy 60-100W-os procit és egy 200-250W-os VGA-t.
A 290-em remekül elvolt benn, alatta a hangkarival, húzott i5 4690K-val.Az RV03-ba viszont bármikor betenném az említett VGA-kat rezzenéstelen arccal, az a két gyári 18cm-es légkavaró erős üzemmódjukban 1200rpm-en valami brutális erejű orkánt csinál. Hangja is van olyankor, de a szélerősséghez képest semmi.
Kevésbé kazán konfigokhoz pedig gyárilag ott a szabályzó, 700rpm-en is szépen hűtenek, immár halkan. Van egy ilyen AP181-es ventim az FT01-hez is, mikor két ilyen 280X volt benn, azért kellett kis extra erő.
-
HSM
félisten
válasz
Scholes9 #22865 üzenetére
Én mondtam, hogy nem lesz jó az a ház.
Ahol a VGA kifújja a meleget oldalra, és kicsit maga alá, ott mi szellőztet? Semmi! Az első venti nem fúj oda semmit, mert az alsó winyókeret+SSD keret kitakarja a légáramot, a táp mellett meg alulról sem tudsz odatenni ventit, ami a kártya alá fújna friss levegőt. KO. Ráadásul a hangkari is picit nehezíti a légcserét, bár egy szellős kuckóban semmi gond nem lenne vele.
A procinak jégszekrény ez a ház, de a VGA rész hűtése gyenge. Esetleg oldalára tudsz tenni egy kifelé szívó ventit leszívni a meleget, de a gyér levegő-utánpótláson semmit nem fog segíteni.Nálam se véletlen így nézett ki a kuckó belülről: [link]
Pár apróság, ami nem látszik egyből, pl. az SSD-m ott van az első venti alatt, ne legyen útban a légáramnak, a felső venti is befelé fúj, ahogy az első is, és a procihűtőn lévő venti is lefelé fúj a VGA-ra.Mivel akkoriban nem húztam a procit, ez volt a legjobb elrendezés. Később, procituninghoz elforgattam a hűtőt a hagyományos pozícióba, mert úgy már csak melegítette volna a VGA-t, mivel már nem hideg levegő jött a hűtőből terhelés alatt.
Ami szerintem a ma létező legjobb konstrukció, az ez: [link]. Ezzel bármilyen VGA szellőzése kitűnően megoldott bármilyen konfigban. -
Scholes9
nagyúr
válasz
DroiDMester #22867 üzenetére
Hangkartyat kieszedtem javult valamelyest. A mugen marad valamivel a procit is le kell hűteni...lehet inkabb eladom és nem lesz gondom...
-
Cole86
senior tag
válasz
Rathrol #22868 üzenetére
Azért ez erős túlzás ,de az alkatrészek megfelelő hűtése ajánlott, főleg a hosszú élettartam miatt..
Ha egy kártya hibás akkor az alapon is megadhatja magát előbb vagy utóbb.. tuningal max kicsit meggyorsíthatod a folyamatot..
Megfelelő hűtés és feszültség/órajel értékek mellett biztonságos a tuning egy hozzáértőbb felhasználó esetében mindenképpen..
-
Rathrol
senior tag
Na szóval ha jól értem tuningnál ki lehet nyiffantani a kártyát? Nem az extrém tuningra gondolok, szóval ha 1110 rántom (és nem bírná a kártya), FarCry4 tesztelem, kapok egy sötét képernyőt akkor az azt jelenti game over, mehet a kukába?
Jobbik esetben, pixel vagy aircraft-ol?
-
válasz
Scholes9 #22865 üzenetére
Hát ilyen elrendezéssel ne is csodálkozz!
Alul a fél vga nem kap levegőt, mivel több mint a fél kártyát letakarod az alatta lévő hangkártyával!
Így csak a hátsó venti ad némileg friss levegőt a vga.nak!A vga felett meg ott a nagy böszme Mugen2 ha jól látom, az meg felűről fűti a vga.t!
Amúgy is nagyon rossz az msi gaming hűtése még akkor is ha se alul, se felül nincs mellette semmi! Nem hogy így megfolytva!
-
Scholes9
nagyúr
Igen azt is kiszedtem. Mindjárt csinálok képet, amúgy meg újrapasztáznám, csak nem tudom, h ugrik-e a gari, illetve, h szét tudom e úgy szedni
Tegnaő este munka után egyelőre eddig jutottam, csak nagyjából átraktam a gépemet a Hafba, de biztos kell még alakítani rajta. kb 11-ig csináltam örültem, h pöccre indult a gép egyáltalán
-
fatal1ty1984
őstag
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Scholes9 #22858 üzenetére
Milyen hőfokot ér el terhelésen és hány %-on megy a venti?
Rathrol : Az 1150-es alapfeszesre az esély szinte zéró.A gyengébbek 1090-nél beadják a kulcsot,míg az átlagosak 1100-1110 környékén mennek 1120 felet már kifejezetten jónak számít.
Memória terén még nagyobb a szórás.Van akinek 1300-1350-nél óver.1400-1500 közöt egész jó.1500-1600 tuningos és az 1600+-osak páratlanok(Ligtning kategória).
Kezdésként 1090/1300-al kezdenék,majd a gput 10-mhz-s lépésekben húznám.
Heavennel letesztelném úgy 30 percig.Ha nem Artifactel (pixel/képhibák) akkor valami komolyabb játékkal is megnyúznám (Ryse/FC4/BF3).Ha nincs pixelhiba,vagy durvább esetben rester akkor stabil a gpu.
Majd a memóriát húznám mondjuk 20mhz-s lépésekben.Ha túlhúzod akkor általában nem terhelés alatt döglik meg,hanem idle/netezés közben és kapsz egy nagy szép fekete képernyőt.Mondjuk ha nagyon túlrántod akkor egyből BS-ezik.
Általában elmondható,hogy alapfeszen a memória is kevesebbet megy mint feszelve legalább is nálam és még jó párunknak ez jött le.
Jó szórakozást! -
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #22854 üzenetére
Persze, lassabb lenne úgy a FF, kétségtelen, mivel nem kezel annyi szálat. Pont ezaz, hogy egyáltalán nem biztos, hogy minden lapot nézegetni akarok, ha nyitva hagytam őket. A könyvjelzős móka nem erre való. Ha könyvjelzőbe tenném ezeket a lapokat, két hét után akkora könyvjelzőlistám lenne, hogy nem győzném takarítani, és úgy el is felejteném ezeket a lapokat.
Persze,m a szinkronizálás, meg a beépített gmail hasznos lehet, de ezekre eddig nem volt szükségem. -
Werkly
őstag
Kérném akinek megva az Unity ezekkel a beállításokkal írja meg mennyi az FPS-e 1.4 verziós a game! Elsősorban 290X-esek!
Ultra High minden
VSync, Stretching: ON
Szűrők: SSAO FXAA
Bloom: ON
Shadow: High
alapon a VGA és a CPU is! -
Rathrol
senior tag
Feszelés nélkül mennyire lehet emelni R9 290 vapor-x órajelét? Vagy ne is próbálkozzak anélkül?
Alapból 1030->1150 tuningolnám fel szép lassan +30 lépésenként, csak azt nem vágom hogy feszelés nélkül érdemes-e belevágni.
Memória 1400->1500 akarom (bár írták hogy felesleges mert az nem növeli a teljesítményt) -
daveoff
veterán
Valószínűleg az FF is ugyanilyen lassú lenne, vagy inkább lassab, ha befrissítené az összes tabot. Én meg annak nem látom értelmét, hogy nem frissíti be a tabokat, ha úgyis nézegetni akarod őket, akkor legyen friss mind, ha meg nem, akkor zárd be, és tedd könyvjelzőbe. Én az egészbe a gmail szinkronizálást bírom a legjobban, és a böngésző egyszerűségét, nagyon felhasználó barát.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #22848 üzenetére
Tényleg nem rossz nálad. Gondolom, a fele proci, meg néhány durvább weblap betett nálam. Ugyanakkor ugyanazokkal a lapokkal (átkopiztam FF-ba minden tabot) ugyanezen a vasonszűk 5s alatt indul a FireFox 35 helyett. Ja, és 3GB ram azonnali megevése helyett beéri ~300MB-al, ami nem mindegy, ha összesen 4 van a gépben (fejlesztés folyamatban
).
Persze, ha más tabokra megyek, meg kell várjam, míg betölti, és nyilván, akkor a memóriafoglalás is szép fokozatosan nő, de mégis ég és föld a különbség használhatóságban. Az nem tétel, ha 1s-et várnom kell egy-egy fülre, de azonnal tudom használni a böngészőt, és nem pazarolja se a ramom, se a procim, se az adatforgalmam.
-
Rossi
addikt
Ilyen hibaüzenetet láttatok már?
Google szerint az overclockhoz van köze, de nem húztam a kártyát...
-
daveoff
veterán
Hát én nem szoktam ennyi tabot megnyitni egyszerre, de most kipróbáltam, 10mp körül megnyit 26 tabot, ez szerintem nem rossz ahhoz képest, hogy az összeset befrissíti. És szerintem nem kell csodálkozni a hirtelen 100% CPU kihasználtságon sem. Az opera, vagy FF gyorsabban megnyitja, vagy kevesebb CPU-t használ?
[link]Végül is mindegy, igazából már évek óta nem próbáltam másik böngészőt, Chrome-al mindent megkapok, ami nekem kell. Ettől még másik lehet, hogy jobb, bár kétlem....
Befejeztem az OFF-ot! -
HSM
félisten
válasz
daveoff #22845 üzenetére
Hát nem tudom, ha egy notis Sandy Bridge i7 nem elég neki, 2 maggal, HT-val, 4MB L3-al, 2,7Ghz-en, 60Mbites nettel, akkor ott nagy baj van. Meglestem amúgy, most 26 tabom van nyitva, és 35 másodperc durván, amíg elindul, és addig elég keményen 100% körül tekeri a procit is... Ez azért nem valami fürge... Se a netet, se a ramot nem ette meg közben, főleg a procit.
-
eastone1
senior tag
Mi lehet az oka hogy ugyan az a catalyst omega 2 félekép is feltelepülhet?
Egyszer magyarul virtual super resolution nélkül. A következő és ugyan az win8.1 telepítése után már angolul
és vsr el telepedik. -
bladegery
senior tag
Nekem is mindig 15+ tab meg van nyitva, az eggyik monitoron non-stop megy a youtube, de nem tapasztaltam semmi akadast, pedig olyat is szokta hogy kozbe megnyitok tobb linket is uj tabon.
Ja es tobb mint 10 kiegeszito fut folyamatosan, szoval ez mar nem hiszem hogy atlagos hasznalat. -
HSM
félisten
válasz
daveoff #22842 üzenetére
Hát igen. "Normálisan" használva, finoman böngészve nagy gondok nekem sem voltak, de mivel én szeretek sok (20-30) oldalt is nyitva hagyni, hogy majd később elolvasom, vagy megmutatom az asszonynak, ilyenkor, illetve notis használatnál gagyi/gyenge térerejű netről ez a pár apróság sajnos előjön.
Főleg a Flash-es dolog, az FF-on annyi, hogy bezárom a plugin conatainert, és F5-el frissítem az oldalt, és már jó is...
-
HSM
félisten
válasz
bladegery #22840 üzenetére
Ez tévedés. A FF is ott folytatja, nem üres oldalakkal, csak nem tölti be őket a memóriába, míg nincs rájuk szükség, és nem frissíti a tartalmukat, amíg én nem frissítem. Az 'ahol abbahagytam'-nak, így a FF megoldása felel meg. Pl. ha valamiért nem elérhető az oldal (mert pl. épp nincs térereje a WIFI-nek a notimon) akkor FF-ban a korábban megnyitott oldalt tölti vissza a gyorsítótárból, mikor azt a fület kérem, míg a Chrome-nál egy nyamvadt dínót nyom az arcomba, hogy nem sikerült az internethez csatlakozni, amikor a kutya nem kérte, hogy csatlakozzon bárhova is. Arról nem is beszélve, mekkora felesleges adatforgalmat generál, és milyen sok idő, mire elindul így a Chrome, mire az összes nyamvadt oldalt lerendereli és betölti, ezzel szemben a FF-ot tényleg azonnal tudom onnan folytatni, ahol abbahagytam minden kényelmetlenség és felesleges cirkusz és dínók meg szomorú fejecskés oldalak nélkül.
-
HSM
félisten
válasz
bladegery #22836 üzenetére
Igen, nekem a középső van, mert nem mindig ugyanazokat az oldalakt akarom megnyitni, hanem mindig azokat, amikkel előzőleg bezártam. Ennek semmi köze ahhoz a jelenséghez, amit írtam, azaz hogy amikor megnyitom újra a böngészőt, azonnal megnyit és betölt és lefrissít minden olyan oldalt, amit korábban nyitva hagytam, függetlenül attól, hogy most szükség van-e rá.
-
HSM
félisten
válasz
bladegery #22834 üzenetére
Nem, ha bezárod a böngészőt, és újra megnyitod, minden egyes oldalt újra letölt és lerenderel. A FF ezzel szemben csak mutatja, hogy ott milyen fül volt, és be csak akkor tölti, ha rányomsz, és csak akkor frissíti a korábban letöltött verziót, ha frissítést nyomsz.
Ez komoly takarékoskodás a mobil erőforrásokkal.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #22829 üzenetére
Pl. valamelyik ablakban befagy a Flash, és lecsuklik az egész, olyankor 20-30 folyamatot kell egyenként becsukogatni feladatkezelőből, az a kedvencem.
Vagy amit csinál, hogy böngészés közben akár csak egy PH-t frissítek, és be tudja szaggatni a másik tabon futó videót/zenét.
Ja, igen, és a másik kedvencem a háttérben futtatott frissítő szolgáltatás, ami pl. a netbookom percekre (értsd akár 4-5!) legyilkolta indulásnál, míg le nem tiltottam kézzel. De mobilnetről is imádnivaló, amikor a háttérben kérdés nélkül elkezd frissítgetni.
A harmadik kedvenc pedig, ha nyitva hagyok oldalakat, és újraindítom a böngészőt (nálam ilyenkor visszaállítja az előző folyamatot), egytől egyig az összes oldalt újratölti, halál feleslegesen tekerve a procit, a netes forgalmat és foglalva a szabad ramot.
Januárban úgyis újratelepítem a gépem, mivel berakom az SSD-t, akkor már tuti nem ez kerül vissza, vagy az Opera, vagy a FF, amit régebben asztalin is használtam. Ennyit nem ér, hogy egy fél hangyányival gyorsabb.
(#22830) Scholes9: Engedélyezted is? Amúgy a kezét letörném, aki böngészőbe integrálta a játék indítóját.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
ricshard444 #22797 üzenetére
Bizony ki kolléga és köszi az ötletet!
+125mv ami durván 1.300-1.310,de néha belenyal az 1.335v-be is (AB-vel monitorozva game alatt) 1180/1580 stabil,tartja az órajeleket és a laggok is csökkentek az ETS2-alatt.A hőmérsékletek sem módosultak különösebben.
Be is lőttem egy ilyen profilt az AB-be. -
HSM
félisten
válasz
Scholes9 #22826 üzenetére
Most Chrome-ot használok notin, picivel gyorsabb, de cserébe más idegesítő nyűgjei vannak.
Nem tudom, mennyit segítene egy jobb ház (nem ismerem a kártyád, milyen a hűtése, se aq mostani házad), de a HAF 912 szvsz nem tűnik egy nagy durranásnak.A 290-eknek kell viszont a jó szellőzés az ideális működéshez, az biztos, bő 200W-ot kell hatékonyan kiszellőztetni.
-
Laja333
őstag
Mondjuk azért kíváncsi lennék most egy tuninger mit tudna kihozni a 290x-ből. A feltett eredmények elég régiek már. Akkor a 780ti még kicsit 290x előtt voltak, a mostani 22 kártyás tesztben meg fordult az eredmény (az oroszoknál is). Egy sima 290 is feljött a régebbi 290x lightningok mögé.
Bár lehet ez csak a friss játékok számlájára írandó, nem a driver gyorsult ennyit. -
Scholes9
nagyúr
Azzal mit lehet kezdeni, h youtube alatt ne tekergesse 70 fokon a kártyát 😣
-
Joshi
titán
válasz
#35434496 #22818 üzenetére
Köszi. Látom Radeonoknak esélyük sincs a jó helyezésre.
Azért az 1300Mhz az már überkirály eredmény de én kíváncsi lennék hogy alapfeszültségen ki milyen órajelet tudna elérni. Valamikor majd bepróbálom azért feszemeléses eredményt.
Szerinted ha alapfeszen azaz 1.229V-on tudja a kártyám az 1160Mhz-et akkor mennyi feszig engedhetem el a kártyát hogy meg legyen az 1300Mhz? Hűtéssel nem lesz gond. -
N.Ferry
senior tag
válasz
DroiDMester #22809 üzenetére
Bocsi nem láttam , nem nézek be mindig ide, csak időközönként hogy van e valami újdonság.
Köszi az infókat!
-
Joshi
titán
válasz
Werkly #22810 üzenetére
Köszi. Még nem próbáltam feszt emelni mert nem volt rá szükségem de lehet hogy bepróbálkozok egy teszt erejéig hogy megdöntsem a sima 290 rekordot. Mennyi is a rekord?
A memória nálam nem valami tuning barát pedig Benchmarkokban elég sokat hoz, na majd valamelyik nap beröffentem. te is az AB-vel emeltél feszt?
-
válasz
N.Ferry #22795 üzenetére
Belinkeltem már egyszer, de segítek itt találod!
de emlékeztetőül..
Tettem a kártya hátára a VRM fölé, egy 8.centis Slim ventit 800.rpm el, nyertem vele -5-6.fokot még a VRM en, így már 60.alatt van a VRM is, és a gpu is lejjebb ment 1-2.fokot!
GPU: 52.Fok, VRM 1-2: 58.Fok a VGA ventik ~1500.RPM -en
a felső kicsi Slim pedig 800.RPM -
Rathrol
senior tag
válasz
CsigaGyilkos #22802 üzenetére
Hát 1200rpm vannak állítva max.
-
Werkly
őstag
Na ez nem szemetelt!
1180/1500
+188mV
Minden ultrán kivéve VSync
Heaven 4.0
83
2092
min 26,6
max 177,8
GPU 80
VRM 88
bocs nincs printscreen!
Játékoknál alapon megy mindig!
Csak kíváncsiságból tuningoltam ma.
Basszus a feszértéket nem néztem meg! -
válasz
Rathrol #22798 üzenetére
Az több mindentől függ... Pl.: gépház, gépház szellőrése, gépházban elhelyezett ventilátorok száma, mekkora fordulaton mentek a kártyán lévő ventilátorok (ez az egyik legfontosabb tényező). Ha alacsonyan mentek (halkan) a ventik akkor nem vészes az a 80 fok.
Arról nem beszélve, hogy AC U elég rendesen meghajtja a kártyákat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Le Mans Ultimate
- Kerékpársportok
- Synology NAS
- Milyen notebookot vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Filmgyűjtés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest