- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
TTomax
félisten
válasz
zimi1991 #21598 üzenetére
Hogy jön ide a 256bit?Szerinted attól erős a vga mert 512bites?
Jahm meg amúgy ha már Far Cry4
(#21600) zimi1991
Konkrétan ettől erős egy vga?Hát ez no comment...Szerintem olvasd el a 970/980teszteket,miért annyi,illetve hogyan jön ki a memória-sávszélesség...stb...illetve még sok egyéb más dolgot is.
-
zaja8
aktív tag
válasz
Cseneles #21577 üzenetére
Próbáld már fékezni magad, én nem írtam itt még ilyen hangnemben senkinek, mint te itt folyamatosan.
Ne azzal gyere, hogy 1200mhz-en jobb-e a 290x... Úgy dobálózol ezzel mintha minden 290x menne ennyit...
A 970 pedig 1500-at mind megy egytől egyig.
Egyébként ha veszed a fáradtságot, hogy meglesd az adatlapomat, akkor rájössz hogy nem vagyok Nv fan...
De ettől függetlenül, ha valami jobb mint az enyém, akkor elismerem, nem úgy mint te.Apropó, a te kártyád megy 1200-at?? Ha már így dobálózol ezzel az órajellel?
Illetve kiváncsi lennék, hogy hány tulajnak sikerült elérni ezt az órajelet. -
daveoff
veterán
Nem is 5-10%-ért váltottam, és nem is csak a plusz teljesítményért.
Cseneles: Ezekben a garfikai butításos összeesküvéselméletekben már nem hiszek, mióta kipróbáltam mindkét oldat, de ettől Te még hihetsz benne.
Egyébként nekem nagyon nem jön be az FC4, alig játszottm vele, pedig megvettem, de amennyire vártam annyira szar lett sajnos...
Nekem még mindig BF4 a favorit játék, abban pedig aláz a Maxwell, ja meg az új CoD-ban is, nekem ez a lényeg. -
Cseneles
őstag
De már tököm tele van ezzel a PC-s mizériával...
Lassan ott tartok, h eladom a gépem aztán veszek 2db PS4-et az árából bill és egérrel aztán azon úgy is simán fut minden meg még vagy 5évig biztos
így letudtam addig kb 140000Ft-ból a függőségemet
-
Cseneles
őstag
Mondta valaki hogy nem így van? Vedd már fel a szemüveged hogy meglásd az FPS számlálód
Tudnod kellene mennyi az az annyi
Joshi...: Én nem szólok mindig olvasom a tájékozatlan hozzá nemértő emberek által ajánlgatott kártyákat itt a topikban amire ott a milyen videó kártyát vegyek topik! Nem is baj ,h ezt teszik..csak nem félre tájékoztatás útján! Néha így elgurul a gyógyszer amit kulturált keretek között karakterbe vetek a tisztán látás végett!
-
Cseneles
őstag
Néz.. elismerem kedvező fogyasztás és ár mellett hoz jó teljesítményt a GTX970 ez nem is vita tárgya részemről
GTA 5...ez ismételten egy konzol implantáció lesz ami nagyon közel áll az AMD által fejlesztett API és struktúrájához! Grafikától nem kell hasra esni..viszont lesz mit számolni a GPU-nak amiben igen erős vonalat képvisel az AMD
Szerény véleményem szerint...de kövezzetek meg ha badarságot beszélek! Az AMD nem azért nem jött elő egy új szériával válaszul a Maxwell-ekre mert nem tudott volna időre hasonlót vagy akár jobbat olcsóbban produkálni..., hanem mert nem volt értelme hisz tudásban közel azonos, teljesítményben helytálló, bár fogyasztásban picit több és ezért kis árcsökkentés mellett még mindig jó vetélytársként helyt álló az R9 sorozat!
Amihez R9 290X gyenge ott 980-al is bajok lesznek
most hogy 100 vagy 110-120fps rosszabb esetben 60-72 kb tök mind1
Daveoff : Várom is az eredményeket
Ha kiveszik vajon miért...
elég volt az előzetes tesztek szétkürtölése, h még a GTX970 is hogy elveri a 290X-et aztán közben fordítva igaz
De ezzel gondolom az év játéka bevonzott még több Nvidia vásárló felhasználót
Jó kis marketing elismerem
-
daveoff
veterán
válasz
Cseneles #21582 üzenetére
Jövő héten érkezik az 1.5.0 patch FC4-hez, teljesen kiveszik a játékból az NVIDIA grafikai beállítás opciót, azt javaslom majd utána csináljunk összehasonlítást.
A témával kapcsolatban annyit, haverral lemértük, hogy BF4-ben egy MSI 970 Gaming OC (alapon) pont ugyanannyi FPS-t csinált, mint az én 290X-em 1080mhz-en. A 980 meg nagyon durván ráver a 290X-re BF4-ben, ettől függetlenül más játékokban lehet közelebb vannak. Van egy csomó mérésem 290/290X-el, majd lemérem ugyanazokat a 980-al is, elvégre az azonos konfig lenne a mérvadó.
-
Asbee
veterán
válasz
Cseneles #21580 üzenetére
Fogalmad sincs a dolgokról így részemről hagyom. Törlöm is ezt a topikot. Lassan oda jut mint a sok nv topik, pár szemellenzős miatt nem lehet érdemben megvitatni semmit. Keress ki 10 tesztet neten és nézd meg őket. Arról meg nem az nv tehet hogy ott lehet gyári tuningos karit kiadni, mert nem 300W-ot fogyaszt kis tuningal. A 980 röhögve agyonveri a 290x-et de annak ára is van. Akinek megéri vegye. Erről ennyit.
GTA5, bírom amikor valaki már a jövőbe is lát.
-
bozont
veterán
válasz
Cseneles #21582 üzenetére
Bár nekem nincs tapasztalatom egyik kártyával sem (már megvárom a 300-as radeonokat), de a tesztek alapján (több teszt alapján, nem csak egy), a 970 igen közel van a 290X-hez, pár játékban meg igencsak leveri azt is. Magasabb felbontásban már javul a helyzet az AMD javára. És itt van egy FC4 videó is: [link]
-
Cseneles
őstag
válasz
TTomax #21581 üzenetére
Sz@rok en ph-s tesztre! Regi driverek es jatekok! Csinalj egy farcry4 videot aztan majd rajossz! Ugyan ez dragon age meg majd gta5...farcry4 ben is ugyan azokon a beallitasokon szinte meg merek eskudni h hasonlo fpsz tud a 980 mint a 290x....nvidia optimalizalt=kevesebb szamolas es reszletek elmosasa a hatterben=tobb Fps! Varom mar Daveoff igert gameplay videojat ugyanazok a maximalizalt beallitasokkal mint amd-n, meglatjuk mennyi az annyi😃😂😂😂
Ezzel nem azt mondom h rossz kartya ne erts felre...szuper mind a 970,980..,viszont tulzottan a fellege emelitek a realizas talajat elhagyva! Az altalad linkelt 11% az 60fps eseten +6,5😃😂😂 1fps 10000ft felar uj arakat tekintve😃😜 -
Cseneles
őstag
Ez a lenyegen nem valtoztat, egy tuningolt gtx970 hozza maximum 290x alap orajeles eredmenyet! Igy jo lenne ha a feretajekoztatast befejezne a zold oldal! Alap orajelen kb azonos egy 290 teljesitmenyevel ami hasznalt piaci aron meg ujban is kb 30000ft-al olcsobb errol ennyit! Dragon age, farcry4 meg majd figyeld gta5-ot...meg lehet nezni mit tud a gtx970...tuning ide-oda! A 290x alap orajelen kozel azonos teljesitmenyt hoz mint a nagyteso 980 ezekben a cimekben...ami jovot illeti ott is ezek a jatek motorokra irodo game megjelenesek varhatok igy nagy valtozas nem lesz!
-
Asbee
veterán
válasz
Cseneles #21577 üzenetére
Jó, hogy ezt te így kijelented, csak nem teljesen így van. Az 1300-1400-es boostos alapórajeles 970 hozza vagy jobb ref 290x-nél. Persze a 290x-et is lehet tuningolni, csak kb egy vapor vagy lightning kell ha 1100 felett akarod használni normálisan. Vagy egy nagyon jó példány. 970-nél meg refen kívül 10-ből 9 megy halkan hűvösen 1500-at minimum. Amúgy ez is gond, hogy 970-ből ref tesztek után jutott csak boltokba. Mindenki 1300-1400Mhz-es boostos gyári tuningos karival tesztelt. Bár mondjuk ha egyszer a maxwellt el lehet adni ref+150-200Mhz-es órajellel és erre még jön ennyi tuning akkor ez van.
-
válasz
Cole86 #21575 üzenetére
"Öhöm.. engem nem hagytál ki a sorból?"
Hát nem véletlenül.(Csak vicceltem mielőtt komolyan vennéd)
(#21577) Cseneles: Nem eri utol a 970 a 290x-et....maximum egy fos nvidia altal tamogatott jatekban!
Hát nem én mondtam.Abban egyetértek, hogy a GTX 970 max. az NV kártyákra optimalizált játékokban hoz több teljesítményt.
-
Cseneles
őstag
Nem eri utol a 970 a 290x-et....maximum egy fos nvidia altal tamogatott jatekban! Igencsak felre vagy tajekozodva!! De ha ezt nem tudod elfogadni mint sok Nv fan...akkor nezz at a gtx970/80 topikba ott biztos felerositik benned a kartyad erejet😃😂😂😂 huzhatod te 1500mhz-re is akar...1200-on a 290x ismet erosebb😃
-
Cole86
senior tag
válasz
zimi1991 #21560 üzenetére
Öhöm.. engem nem hagytál ki a sorból?
mellesleg 290 vapor-x oc alapon 290x erőben van, tuningpotenciál pedig átlag 1100 + felett az összes. Alig van hangja terhelés alatt és 70 fokot nem éri el kemény oc mellett.. A legjobb 290es és azonos órajelen az x-es és non x-es között kb 2-4% különbség van..
-
válasz
Grave_444 #21567 üzenetére
Ár/teljesítményben jobb az r9 290/GTX 970, mint az r9 290x ez tény. Az r9 290 Vapor-x: 95K, r9 290x Vapor-x:
115K (jobb hűtés + teljesítmény + tuning potenciál)Tények itt vannak, árak itt vannak. Remélem tud dönteni.
(#21572) demmer123: A Far Cry 4 nem egy jól optimalizált játék. Mindenkinek más eredmények jönnek ki, pályánként is eltérőek lehetnek az eredmények. Komolyan most már beszerzem azt a játékot (pedig nem tetszik videók alapján) és megnézem mit produkál nálam, mert nagyon sokan mondanak arról is minden félét. Láttam én már min: 90 fps-t is r9 290 -el Far Cry 4 -ben (azt hiszem nem volt Ultran, csak Highon).
-
ÁdiBá
veterán
Jelenleg úgy használom hogy ACHI módba állítottam őket, így nincs RAID.
SSD van a rendszer, mindig azon van a 128GB bőven elég neki. (beállítva, indexelés kikapcsolva és a virtuális memória is, tehát optimalizálva van rendesen, TRIM funkció is aktív)
Egyik WDBlackCaviarSATAIII 2TB vinyomon ülnek a játékok (STEAM, origin, uplay, Battlenet Luncher)
A másik két merevlemez windows által nyújtott CSÍKOZODÁS beállítással össze vannak fűzve, így valamivel gyorsabb teljesítmény érhető el és egy tárhelynek látja az egészet.
Erre mentem a telepítőket, zenéket, videókat, letöltéseket.Így ha játszok, nem befolyásolja a merevlemezt a letöltés mert nem arra tölt le a program.
Bocsánat az Offért. Befejeztem. Csak ezt még közöltem HSM*el.
-
demmer123
őstag
Asus 970 oc erősebb a sima r9 290 oc kártyánál nem?
Far cry 4,watch dogs alatt sokkal több fps produkál a 970 mint az r9 290 nem?
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #21555 üzenetére
Giga like. Végre új funkciók is jönnek.
(#21556) brumi1024: Szép munka akkor, majd 200W-nyi HW-vel a fedélzeten.
Én amúgy a régi üzleti notikat szeretem a leginkább, Lenovo T400, X200-201, Dell E6410, hasonlók, bár azok utódai sem olyanok már manapság minőségileg, mint pár éve voltak.
(#21561) daveoff: Mondtam már, hogy simán érezhető volt a változás, csak azért nem annyira, mint sokan állítják. Ahhoz képest, hogy a 128GB-os SSD többe került, mint a 2db 500GB-os WD Black HDD együtt, amiből a RAID-em építettem, azért kicsit többet vártam volna, na. Papíron jól mutat, hogy 9ms helyett 0,5ms [link], de a gyakorlatban ez nem jött át, inkább úgy, hogy mondjuk 25s helyett 15s lett egy pálya betöltése játékban, vagy mondjuk 5s helyett 2s egy FF 50 ablakos előző munkamenet megnyitása. Ennyi pénzért, és a hatalmas hype-ért, ami az SSD-k körül van, többet vártam volna, az akkor kapható egyik leggyorsabb SSD-től, na. A notimon is amúgy sokkal inkább tapasztalom azt, hogy nem a lassúcska szimpla HDD fogja vissza "irodai használatnál" az általános használati sebességet, hanem sokkal inkább a "lassabb" 2,5Ghz-es kétmagos i5 processzor és a 4GB ram, hogy nem tud annyi alkalmazást cache-be rakni és eltárolni, hogy később ramból azonnal induljon.
(#21564) ÁdiBá: Hatalmas felelőtlenség bármilyen adattárolási technikáról azt feltételezni, hogy biztonságban vannak rajta az adataid.
Nálam kb. 4 évig ment a két WD Black RAID0-ban, soha semmi adatom nem veszett el róluk.
Ami amúgy fontos, főleg ilyen nagy HDD-knél, hogy csinálj egy külön kicsi rendszerpartíciót az első, gyors részükre (lehetőleg már a RAID létrehozásánál), és a másik részükre egy adat-partíciót, amit lehetőleg csak tárolásra használsz, ne kelljen egyszerre mennie a rendszerpartícióval. Hatalmas BOOST-ot ad a HDD-knek.
Bár gondolom, már mindegy....
(#21567) Grave444: +1 a belépő i5+valami olcsóbb B85/H87/
H97 lapnak. -
Grave_444
nagyúr
válasz
CsigaGyilkos #21566 üzenetére
GTX970-el majdnem egy szinten van a sima R9 290 pár % a különsbég.
Ezeket a kártyákat nem hajtja ki az AMD, ezért alapból felejtős.
Sokkal inkább B85 + I5 4570 ~65k körül.
-
válasz
Grave_444 #21563 üzenetére
Nagyon nem ugyanaz. K-s I5 más kategória
Mihez képest más kategória? Én nem mondtam egy szóval sem, hogy az fx8320 al egy kategóriában van.
Ezt írtam:
A két AMD-s proci ugyanaz csak az egyik órajelben nagyobb. Direkt ki is emeltem.
Hogy miért ajánlottam az i5 mellé AMD vonalról? Egyrészt azért mert fel kell kínálni a lehetőségeket, másrészről, durva, hogy az I5 -nek így felment az ára. x1,6 drágább mint egy AMD proci. Annyival nem gyorsabb az I5. Én még 45-50K-ért láttam ezeket (4670K), annyit meg is ér.De a 60K az sok! Drága és nem mindenki teheti meg, hogy 100K-ért vegyen lapon+procit.
Az más kérdés, hogy egyik 290X sem ér meg 115-öt.
Egyetértek!de a Kolléga ragaszkodott az r9 290x kártyához. Viszont azt ne felejtsd el, hogy a Tri-x ek szoktak menni 1300Mhz, a Vaporok szvsz hozzák az 1400Mhz-t és úgy meg beérik a GTX 970.
R9 290 nem sokkal gyengébb és jó hűtésűt újonnan 20k-val olcsóbban kap.
Igaz!Szintén egyetértek! Ezt Neki kell eldöntenie.
-
Sontir Fel
őstag
Realis, hogy az tuning beallitas ami stabil tobb tiz ha nem szaz ora bf4ben... a crysis 3hoz keves?
-
ÁdiBá
veterán
válasz
daveoff #21561 üzenetére
Lehet komolyabb RAID0 építeni.
Nálam WD Caviar Black64MB DualCore 2TB van, RAID0 -be kötve olyan gyorsak hogy a Samsung 840PRO SDD közelében nem ír olyan gyorsan nagy adatokat mint ez a kombináció.
Nem beszélve a puffertárról ami a vinyóknál van.
A gondom csak az hogy nem tartos a stabilitása, elszáll elveszik mindened azt csókolom.
De elárulom hogy a RAID0 egyszer próbáltam ki Windows-on, és elég is volt.
AZ Samu SSD-n 840 pro milliószor jobban viszi a rendszert mint ez RAID0 kombó.
Viszont a RAID0 nem okoz fejtőrés egyszerre 10 darab BD50 lemezt ide oda másolgatni. -
Grave_444
nagyúr
válasz
CsigaGyilkos #21562 üzenetére
Nagyon nem ugyanaz. K-s I5 más kategória.
I5 4570-4590 minimum, de inkább 4670K kell mellé Z-s lappal tuningolva.
Az más kérdés, hogy egyik 290X sem ér meg 115-öt.
Annyiból inkább GTX970.R9 290 nem sokkal gyengébb és jó hűtésűt újonnan 20k-val olcsóbban kap.
-
válasz
eastone1 #21559 üzenetére
Nem használtak. Új alkatrészeket kínálnak, de vannak használt alkatrészeik is viszont azt mindig feltüntetik és előre jelzik a hirdetéseikben! Nem árulnak zsákba macskát. Tessék itt van: [link] Itt a topik nyitó oldalán egyből láthatod is milyen kártyákat hirdet, mennyi garanciával és megkérdezheted Tőle, hogy esetleg tud-e vagy van-e olyan kártyája ami Téged érdekel. Illetve akiket zimi1991 írt kollégák ott az adatlapjuk alatt láthatod a hirdetéseiket. Meg tudsz nekik privát üzenet formájában is kérdést feltenni. Telefonszámot meg általában az adatlapjukon, hirdetésükben, vagy aláírásukban találhatsz.
Sipi85 -nél már vásároltam, korrekt és gyors, tudom ajánlani. LeC -nél egy Cimborám vásárolt és Ő is korrekt és megbízható eladó.
A legolcsóbb processzor amit tudok ajánlani Neked ezekhez a kártyákhoz Intel vonalon: i5 4670K/4690K kb.: ~50K durván az ára, bár most nézem, hogy 60K és afelett árulják általában. AMD vonalon: fx8320/fx8350 (~35K) A két AMD-s proci ugyanaz csak az egyik órajelben nagyobb.
-
daveoff
veterán
A Te RAID0-át biztos nagyon gyors volt, de szerintem ahhoz is simán lehet érezni változást egy SSD-vel, vagy Te meg ezt nem érzed?
A 9ms-os elérési idő, és egy SSD 0,0Xms-os elérési ideje között legalább akkora a különbség, mint a Te RAID0-ád, és egy mezei HDD között, nem?
-
eastone1
senior tag
válasz
CsigaGyilkos #21558 üzenetére
bazáros? Használt cuccokkal kereskedik? Esetleg elérhetőséget nem tudsz véletlen?
No meg a másik fontos amiben a segítségeteket kérném, hogy melyik az a legolcsóbb proci ami vállalható lenne ehhez a kártyához. Nem nagyon értek hozzá mik a legújabb vagy fontos paraméterek amik manapság kellenek egy ilyen kártyához. -
válasz
eastone1 #21551 üzenetére
Far Cry 4-hez nem. Oda kell az r9 290/290x.
(#21557) eastone1: Igen ez a custom verziós r9 290x Vapor-x és igen ez ajánlott, Jó hűtés van rajta!
115K-ért nem rossz. Esetleg érdemes szét nézned a PH-n, van egy pár megbízható bazárosunk akiket én megkérdeznék még a helyedben! Remélem sikerült döntened.
-
eastone1
senior tag
ez a kártya custom hűtésű?
Ez ajánlott darab? -
TTomax
félisten
-
eastone1
senior tag
Hali.
Ismét kellene egy pici segítség, vélemény. Ha elegendő lenne a fhd felbontás akkor vaporx r9 280x is megfelelne egy farcry4 hez ultrán? Ha igen , tudnátok linkelni egy custom hűtős vaporx et mert gőzöm sincs melyik a ref és melyik a custom hűtős.
Köszönöm. -
HSM
félisten
Ami a winyókat illeti, nagyon sok minden kellett a jó sebességhez. Elsőként, WD BLACK, azaz a gyorsabb széria volt, második körben pedig a lassabb szekvenciális, de gyorsabb keresési idejű, kettő 320GB-os tányérból álló 500GB-os kiadás. Ezek voltak úgy RAID0-ba kötve, hogy mindkét winyónak csak a leggyorsabb első 125GB-ja adta bele a magáét. A Strip size is viszonylag kicsi volt, ha jól elékszem, 64kb. Így adták ezt a sebességet: [link].
Ami a gyakorlatban még kellett, fix méretű SWAP-file, "töredezettségmentes" használat, hogy a programok lehetőleg fizikailag egy helyen maradjanak.Bátran mondhatom, hogy nagyon szépen dolgoztak, de gondolom, látszik az eredményekből.
Persze, nem mondom, nyilván jóval gyorsabb egy SSD, és érződik is itt-ott, de a bootolást és pár programot leszámítva nálam nem volt hűha élmény, úgyértem nem tapasztaltam, hogy mennyivel jobb lett nekem tőle. Leginkább hangban tapasztaltam az előrelépést. Most a notimon érzem, hogy lassúcska a HDD programbetöltéskor, hiába 7200-as, de ha választhatnék egy SSD és egy 30%-al gyorsabb proci vagy 4GB helyett 8GB ram között, gondolkozás nélkül utóbbiakat mondanám, pedig az i5 540M proci a maga 2,5Ghz-ével és 2 magjával se éppen gyenge notis viszonylatban.
(#21545) kovsol: Lehet benne valami. Ugyanakkor ez már nagyon túl mutat a jóízlés határán, ha szándékos szivatás. Ha kell, valóban kiállok széllel szemben is, de nem mondanám, hogy élvezném, hanyagolni is fogom a jövőben, amennyire lehet. Nem felvágásból írtam, ne érts félre, nem az a fajta vagyok, de most eléggé kivágták nálam a biztosítékot pár beszólással.
Az ember próbál dolgokat normálisan elmagyarázni, és leoltják, hogy marketing maszlag... Szerintem bárkinél kimenne a biztosíték, ha ennyire hülyének néznék nyilvánosan.
Közel a pont, hogy átváltsak read-onlyba, mert nekem ez nagyon nem pálya már.
Örülök amúgy, hogy megvan belőle a diplomád, én még sajnos csak küzdök érte, de majd meglesz idővel.(#21546) brumi1024: Nálam pont ez van most.
A notiba még nem raktam be az SSD-t. De bőven lehetett érezni minden lépcső sebességét. Volt erő abban a RAID-ben, amit építettem bőven.
Ne is hasonlítsd sima HDD-khez, azok között jópár olyan gagyi van, pláne egymagában, hogy katasztrófa. PLáne az átlag, 5400-as noti winyók, egyik másik komolyan karcolja a használhatatlanság határát.
Őszintén szólva, én is a kis ultrabook után nyúltam volna bármikor, egy olyan batár nagy nehéz, melegedő gép helyett... Nekem nem kéne notebooknak. Igaz, nem is én vagyok a célcsoport, nekem a notebook hordozható számítógép, az asztali pedig asztali.
(#21547) Asbee: A jó vicceket továbbra is értékelem.
(#21548) gbors: Gyorsulni gyorsultak, csaképpen nálam már a sokat emlegetett RAID-tömbömön is piszok gyorsan betöltöttek.
Persze, egy lassú, magas hozzáférési idejű HDD-hez képest akár a RAID-em, akár egy SSD megváltás.
(#21549) daveoff: Persze, én is mindig röhögök a HDD-sekent, vagyis röhögtem, mindig volt kb. 1000 score-om, mire szépen kezdtek megjelenni a lassabb HDD-vel rendelkezők, még az említett patch előtt főleg.
De finoman megkérnélek, ne hasonlíts egy sima HDD-t a RAID-emhez, mert egész más világ. Az átlag jóska nem ilyesmivel tolja, hanem pl. egy agyontömött 1-2 TB-os csodával, 20ms+ válaszidővel és max 70-80MB/s szekvenciális olvasási átlaggal....
-
daveoff
veterán
Pl BF4 multiban (bocs hogy megint ezzel jövök) állítólag ég és föld a HDD vs SSD, mindenki erről számol be a topikjában, én nem tudom mert nekem már nagyon régóta SSD van. Ugye nemrég módosult a játék, hogy a kör elején megvárja, míg minden játékos belép, na én pályabetöltés után 15-30 mp-et várok, mire indul a kör, gondolom itt nagyrészt HDD-sekre kell várni.
-
brumi1024
veterán
Nálam a Chrome megnyitás pont hogy sokkal rövidebb lett, de ezt igazán akkor tapasztalod, ha SSD-s gép után HDD-set használsz. Én legszívesebben kihajítanám az ablakon azokat a tesztgépeket, amik HDD-vel jönnek.
A szekvenciális sebességre: a boot SSD-m kb 450/430-at tud az asztali gépemben, a notimban 750/750-et és egy pár hónapja járt nálam egy MSI GT60 RAID tömbös SSD-kkel, azok 1 GB/s/1GB/s-et tudtak. És általános felhasználás során nem volt jelentős különbség köztük, de egy HDD-s gépet bármelyik körberöhögött.
Vagy egy másik példa: Alienware 17-et teszteltem, de volt mellette még egy U330t ultrabook is, előbbi HDD-vel, utóbbi SSD-vel, mindkettő gyári Win-nel. Elég ciki, hogy itthon, asztali használatra inkább a kis kijelzős, egyszerű TN paneles ultrabookért nyúltam, i5U procival és 4 GB RAM-mal, mint a nagy és kényelmes 4810HQ-s, 16 GB RAM-os Alienware-ért, mert annyival jobb volt használni az SSD-s gépet.
-
kovsol
titán
Jó nézni ahogy erőlködsz amúgy.
Tutira veszem, hogy itt a többség téged csak szívat. Meg azért te úgy általában szeretsz a széllel szemben pisálni is ahogy látom. xD
Nem kell itt felvágózni amúgy, hogy te ilyent tanulsz a suliban, meg négyes lettél belőle. Nekem meg már rég megvan a diplomám ebből, és lemerem fogadni sok más embernek is itt a fórumon. -
ffodi
veterán
Ezt is érdekes olvasni... Off a téma itt, úgyhogy rövid leszek, de ha már a gyakorlati tapasztalatokról van szó, akkor nekem volt HDD RAID0-on oprendszer, sima 7200-asokon és Raptorokon is, de a rendszer általános sebessége meg se közelítette egy SSD-vel elérhető sebesség szintjét.
Az egyébként szerintem is igaz, hogy a szekvenciális sebesség nem sokat számít itt, és sokkal inkább a kis fájlokkal végzett műveletek sebessége a lényeges, nameg az elérési idők. Itt egy HDD-nél (vagy többnél) valóban jól hangzik a 9 ms, nekem a Raptorokkal 6-7 ms- körül volt ha jól emlékszem, de ugye a valamire való SSD-knek bőven 1 ms alatt van, így nagyságrendekkel jobb, és ez bőven érezhető is.
-
HSM
félisten
válasz
#35434496 #21540 üzenetére
Oké, akkor majd hétfőn besétálok az egyetemen a megfelelő tanszékre, és közlöm velük, hogy amit oktatattak operációs rendszerekből, és amiből 4-esre levizsgáztam, az nem több, mint MARKETING RIZSA!
Hát persze, ők is biztos csak piros szemüveges amatőrök, a PH fórumán néhány önjelölt biztos jobban tudja, mint akinek ebből van doktorija. Hát hogyne.
(#21541) brumi1024: Azért ezt így kijelenteni elég erős. Én nem csak az oprendszer sebességére gondolok, hanem mindenre együtt. Egyedül a bootolási idő lett szignifikánsan rövidebb az SSD-vel (minő véletlen, a reklámokon is mindig ezt emelték ki
), a mindennapi használat közben viszont nem igazán estem hanyatt az eltűnt winyóhangot leszámítva. Persze, érzékelhetően gyorsabb volt, de mondjuk egy FF megnyitás, vagy játékban egy pálya betöltés nem lett olyan marha sokkal rövidebb.
Pedig az SSD-m a ma kapható leggyorsabbak közül való, egy Samsung 840 Pro, rendesen be is volt állítva, SATA3-on volt, hozta is a sebességet a tesztek szerint: [link].
Amúgy ha megnézed jobban, azért 9ms keresési idő is majdnem fele egy átlagos 7200-as winyónak, az átlagos 216MB/s szekvenciális olvasás pedig több, mint duplája, és a minimum is praktikusan 200MB/s felett maradt. -
brumi1024
veterán
Azt ugye tudod, hogy az oprendszer általános reszponzivitása nem igazán a szekvenciális sebességen, hanem a véletlenszerű olvasáson (abból is leginkább a 4K-n) múlik? Ebben pedig a RAID eredményed töredéke egy SSD-hez képest. Tehát ha nem tapasztaltál nagy különbséget, akkor ott valami más hiba volt.
-
HSM
félisten
válasz
#35434496 #21538 üzenetére
Most komolyan, téged csakis az érdekel, amit látsz?
Halkan megjegyzem, nagyon is "látható" az eredménye, közelsincs olyan válaszideje a gépnek HT-vel, mint anélkül.
Kapcsold ki egy fél órára, szvsz észre fogod venni a difit. Ha meg nem, akkor legalább nincs miért aggódnod, legalábbis amíg nem iszol több kávét vagy redbullt.
-
HSM
félisten
Aha... Csinálj nekem ilyen HDtune eredményt egy "sima raid"-el: [link]. Maradjunk annyiban, nem estem hanyatt utána az SSD-től.
Hányszor kéne még leírjam, hogy ez gyakorlati tapasztalat?
Éppen most is egy HT-s, HT OFF-on használt prociról írok, teszteltem ezt a szennyet is épp eleget, és ma is ugyanazokat a hátrányokat hozza a HT, mint 3-4 éve a 920-asomon... Mellesleg 3,5 évig volt húzott i7 920-asom, ha az sem elég gyakorlati tapasztalat, akkor nem tudom mi lenne az. Nyilván, nem dobtam ki az ablakon még 30 000-et a HT-ért, miután eladtam a 920-am, ha egyszer nem vált be és i5-öt vettem....
(#21529) daveoff: Ne haragudj, de erre nem tudok neked mit írni. Ha nem érzed, örülj neki, egy gonddal kevesebb, mindig hagyhatod bekapcsolva. De attól még ezernyi olyan dolog van, amit nem látsz, mégis létezik.
(#21531) kovsol: Írtam már, hogy vannak felhasználások, ahol igencsak előny a HT, pl. renderelés, vagy webkiszolgálás. Ugyanakkor a játékok erősen megosztóak, néhol árt, néhol segít, néhol mindkettőt... Úgy látszik, bár válaszolsz a hozzászólásaimra, de el nem olvasod őket.
-
daveoff
veterán
-
Asbee
veterán
Nem kell leírni még egyszer, megint olyat állítasz amit a nagy többség nem tapasztalt. De biztos velünk van a gond halandókkal. Ne is folytassuk ezt a témát itt nincs értelme, végén megint jön egy elméleti magyarázás.
Sima raid vs ssd-t is hagyjuk...
(#21527) zimi1991: Megérte a csere. Lett egy lassabb procid játékokban.
(#21529) daveoff: Ne is, hagyom én is. Valahogy mindig az a hülye az aki kipróbált több mindent. Tele lenne a net ha 2014-ben HT offal kéne egy i7-et használni.... De tényleg hagyjuk, elméletekkel nehéz vitába szállni. Még tapasztalattal is.
-
zimi1991
aktív tag
Megoldódott a probléma!
Pci-e3 hacket kellet csak neki feltenni!
A HT-t offolni kell ígyis...
Köszönöm a segítséget srácok sokat segítettetek! -
HSM
félisten
válasz
kovsol #21524 üzenetére
Hol írtam ilyet, hogy megérte neki?
Én a HT-ről beszéltem.
Mondjuk ha később vesz bele egy 6-magosat, az még jó lehet, természetesen HT OFF-al.(#21525) Asbee: Leírom mégegyszer. HT-val BÁRMI fut a háttérben, vagy ha nem optimalizált a játék a HT-re, akkor olyan mikrolaggos a HT OFF-hoz képest, hogy csak úgy süvít. Egyszerűen azért, mert egymástól veszik el az erőforrást a magok, és nem tudod priorizálni, amit kéne.
-
kovsol
titán
erre reagálok:
(#21518) Asbee: "De eleve vissza lépést csináltál, HT tiltással."
Abszolút nem értek veled egyet. A HT kikapcsolása legalább annyi előnnyel jár, mint a bekapcsolása.Szóval szerinted megérte neki egy Ivy i5-ről váltani egy sandy-e "i5"-re némi plusz cache miatt?
Ha nem használja a HT-t akkor az egész egy értelmetlen pénzköltés volt.
-
HSM
félisten
Nálam shortstroke-olt RAID0-ba kötött kettő WD Black winyó volt az i7 920 mellett, az se épp lassú, 9ms keresési idő, és 200-220MB/s szekvenciális átviteli sebességgel. A notiban is egy 7200-as HDD van, nem tettem még bele a Samsung 840 Pro-mat.
De amúgy SSD-vel szvsz még jobban kéne érződjön a difi...
A különbség amúgy nem FPS-ekben van, ott vagy egál, vagy a HT a jobb, hanem amit kicsit lejjebb zimi1991 is ír, hogy a legkisebb háttérfolyamat is be tud zavarni, és belaggol a játék.
Ez amúgy az osztott magok elkerülhetetlen következménye, ahogy a HT-vel nem igazán működő priorizálás is.
(#21518) Asbee: "De eleve vissza lépést csináltál, HT tiltással."
Abszolút nem értek veled egyet. A HT kikapcsolása legalább annyi előnnyel jár, mint a bekapcsolása. -
HSM
félisten
Aha... Akkor lehet én vagyok debil, hogy még a notebookom kis vacak kétmagos i5-ével is lassul HT-val, még a Google Chrome is, ami az egyik legjobban többszálúsított böngésző...
Egyszerűen nem olyan fürge vele a rendszer. Pedig itt notin lenne csak igazán értelme, hogy többet tudna elvileg pihenni a proci HT-val, de fújhatom, ha belassul tőle, nem begyorsul.
Persze, cinebench multi-CPU-val remekül látom a gyorsulást HT-val, csak nem azt használom a nap nagy részében.
Leírtam a frankót, érdemes kipróbálni ON és OFF is, és úgy használni, ahogy jobbat mutat. Magam is így tettem a régi 920-asommal, amit több, mint 3 évig használtam, ami játéknak nem volt elég HT OFF, azt kipróbáltam ON-al is, aztán újra HT OFF lett, mikor láttam, hogy csak rosszabbul fut.
-
Asbee
veterán
Nem akarok proci témába itt nagyon bele folyni, 3 éve van i7-em, de egyszer nem volt gondom HT-val játékok alatt. Pedig aztán még FSX alatt sem tiltottam le ahova kifejezetten ajánlják. Szerintem hülyeség azzal kezdeni, hogy tiltás. í
(#21504) HSM: Fölösleges lekapcsolni. 1-2 játékot leszámítva semmi hátrány nincs. A proci cserének sem volt semmi értelme. X79 4 magos procik amúgy is kicsit lassabbak mint "sima" i7-ek. Ha még le is tiltja teljesen értelmetlen váltás volt.
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #21506 üzenetére
Játékfüggő, melyik hogy megy jobban, a legjobb, ha kipróbálod.
(#21510) TTomax: A nagy büdös helyzet az, hogy ma is ugyanazt csinálja a HT, mint 2003-ban, mikor bemutatták az első Northwood P4-ben, és mint amikor visszavezették pár generáció után a Bloomfield i7-ben. A szoftveres helyzet se lett sokkal jobb, alapvetően a DX ma is egyszálú, bár néhány trükkel már bizonyos feladatokat kiszerveztek a kritikus szálból benne. A BF3 esetén nem vagyok benne biztos, hogy szereti a HT-t, de a BF4 tuti.
-
TTomax
félisten
válasz
zimi1991 #21508 üzenetére
Ott valami akkor nagyon nincs jól beállítva,kapcsold vissza HT-t ne hidd el a 6-8 éves sztorykat...pont ez a két játék profitál a HT-böl elég sokat...Gondolom új win-t raktál?Jut eszembe a memória mennyin megy/ment?
(#21511) zimi1991
4x4GB-os modulod volt?PCI-e 3.0 nem fogja vissza,sőt valahogy hack-el be is kapcsolható... -
zimi1991
aktív tag
válasz
TTomax #21506 üzenetére
BF3 multi alatt i5 el ment veryn 130- 160 framet míg itt nem ritka, hogy 90 alá esik...
Most farcry4- et tesztelem ott ment 90-120 ig most kemény 80 frame igaz a 80 megsem mozdúl...
Egyenlőre ezek az első tesztek meghogy a rendszer tohonya nagyon még HT nélkül is és ezek az eredmények is HT nélküliek gyakorlatilag HT vel még olyan is volt bf multi alatt, hogy szószerint megállt 1 másodpercre a kép! -
HSM
félisten
válasz
Grave_444 #21501 üzenetére
Van neki. Pl. videókat kódolsz, renderelsz, akkor igencsak jól jön az a 30%-os gyorsulás. Néhány játék is meghálálja. Néhány másik meg lassul tőle. Ez van. Ez ilyen. Nem véletlen vettem i5-öket. Mikor az i7 920-ast vettem, akkor még nem volt belőle i5 verzió, és a notimban lévő kétmagos i5 is HT-s, azt is jól lekapcsoltam, jobb szeretem a valódi magokat.
-
TTomax
félisten
válasz
zimi1991 #21502 üzenetére
Ha kikapcsolod az i7-nél a HT-t akkor minek cserélted le az I5-öt?
(#21505) zimi1991
A 3570K nem hajtotta ki a 290x-et (szerinted),és erre veszel egy I7-et amit I5-re korlátozol,és úgy gondolod majd kihajtja?Ez valami vicc?Mert eddig nem volt HT-s procid,de most hogy van egy I7-ed máris kitapasztaltad a HT hátrányait?Nincs több kérdésem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Posta, csomagküldés
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged