- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Akciókamerák
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
vizo7878
csendes tag
Akkor nektek mázlitok volt ezekkel a kártyákkal, nálam anno behalt egy Asus R9-290X ( élt kb 2 évet ) utána egy R9-390 ( az még annyit sem )... Emlékszem a 290X teljesítményén lehasaltam olyan brutál volt, ..de azért ..hát na... Szervízben mondták hogy hullanak mint a legyek. Viszont két év alatt visszahozza az árát a fűtésszámlán... Az előző HD7970 a mai napig hasít.
-
McGregor-HAF
csendes tag
válasz
flash- #43182 üzenetére
A vérciki az az, hogy hiába cseréltem le az MSI 290x Gaming kártyát másfél éve egy RX6700XT-re, ha a fejlesztők elcseszett optimalizálási lustaságukat izomból kell megoldani... Mai napig szerintem egy jó kártya az, a 73 fok miatt nem bántanám. Inkább egy átnézés, hogy a thermal pad-ek mindenhol jól fedjenek, meg pasztázás és használd egészséggel.
-
Enigma1945
őstag
válasz
flash- #43182 üzenetére
Miért lenne vérciki? Nekem egy asus r9 290x 4gb van fhd-ban tolom vele, bár igaz én nem mai címekkel, bf4, bf3, bf1, bf bc2, meg lol is megy. Mindegyik játékkal ultrán multiplayerben, fix 60 fps megvan akármikor. Szerintem király kártya még most is, csak le kell hűteni!! Én egyedi hűtést adtam neki az msi afterburnerben, kapott pasztát is, nagyon jó minőségű pasztával kentem le, terhelés alatt én 68 foknál feljebb nem látom, a vrm-ek se mennek 65 fok fölé, és a kártyám is felmegy 1080 mhz-re 100%-terhelésnél. A memóriát nem bántom, nem akarok artifactot véletlenül sem.
-
flash-
veterán
sziasztok még mindig r9 290 oc-t nyuzok(talán lassan vérciki)
renderelésre használom főleg.
ha 1065 mhz gpu-nál, 1263mhz memóriánál, 1195mV nál a rendernél fix 73 fokos akkor még lehet -érdemes valamit emelni az msi afterburnerrel? ha igen mit, hogyan? -
Enigma1945
őstag
válasz
SpongyaBob #43180 üzenetére
Köszönöm a megerősítést
-
SpongyaBob
veterán
válasz
Enigma1945 #43179 üzenetére
Elég
-
Enigma1945
őstag
válasz
Steve_Brown #43178 üzenetére
Értem, tehát egy i7 4770 ( sima, nem k ) eleg lenne?
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Enigma1945 #43177 üzenetére
Nekem a Ryzen 1600X húzta ki kellőképpen. De szerintem i5 4590 a minimum.
-
Enigma1945
őstag
Sziasztok az lenne a kerdesem intel haswell platformon milyen proci kell melle ami nem tuningos? i7?
-
flash-
veterán
R9 290-re melyik driver az ajánlott?
[link]
AMD Software: Adrenalin Edition
vagy
Radeon™ Pro Software for Enterprise? -
Erunosta
tag
válasz
SpongyaBob #43173 üzenetére
Neked is köszönöm a választ.
Bár esélyes, hogy XFX RX 580 lesz a választásom, hacsak nem lesz fent kb 30K-ért egy ilyen MSI R9 290X. -
Erunosta
tag
válasz
McGregor-HAF #43171 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
-
McGregor-HAF
csendes tag
-
Erunosta
tag
Sziasztok!
Majd szeretnék beszerezni egy MSI R9 290X Gaming kártyát (ez befér még a házamba és viszonylag gyakran van hardveraprón).
Gépem: i5-3470, Gigabyte H77 ATX alaplap, 4x4GB DDR3, 1db 120GB SSD, 2db HDD, 5db extra ház ventillátor.Egyik kérdésem, hogy mennyire bottleneck a processzorom ehhez a GPU-hoz?
Másik kérdésem, hogy ezzel a géppel az FSP RAIDER II 550W tápom elégséges-e? -
flash-
veterán
válasz
McGregor-HAF #43167 üzenetére
nekem a core voltage-t nem engedi állitani (szürke) mi lehet az oka?
-
McGregor-HAF
csendes tag
válasz
flash- #43164 üzenetére
Szia! Ha visszább lapozol, akkor láthatod, hogy én pl -19mV-ot állítottam a Core fesznél, érdemes ezzel bíbelődni. Kezdésnek pl -10mV és ha stabil, akkor picit lentebb venni, de már ez az érték is hozhat elég szép hőmérséklet javulást, plusz egyedi venti fordulatszám szabályozást is érdemes lehet beállítani. Én minden mást (mem és gpu) hagytam defaulton.
-
flash-
veterán
válasz
SpongyaBob #43165 üzenetére
köszi, én is így érzem, de akkörül valamelyik nap renderelésnél le is kapcsolt a gép(cpu tuti nem volt meleg,más meg mi? llehet még? ),
illetve gyári beállitásokon a vga renderelésnél 90 fok körül van, most levettem azt az 40mhz-et a core clock ból(így kereken 1000) és javult a dolog ,most már megáll 75 fokon.. lehet újra kéne pasztázni a vga-t?
(hát nem igazán játszok mostanság, fullhd renerelés,net,videószerkesztés amire kell, arra pedig még mindig bőven jó ez a kártya egy i5-3570k-val, amig el nem füstöl addig megtatom(tavaly divison 2-vel játszogattam még azt is vitte egész normális grafikán fullhd-n,úgylátszik most már nem a fullhd ezekenek a játékoknak az ami kihajtja a vasat hanem gondolom felette..)
van valami ajánlott hűtési profil beállitás msi afterburnerben ehhez a vga-hoz? mármint hogy a csúszkákat hogy állítsam a grafikonon'?
-
flash-
veterán
üdv
van valami irányelv arra hogy ebben a nyári melegben 100% GPU terheltségnél (renderelés) csökkentsük a terhelést, arra vonatkozóan hogy hány százalékkal érdemes, a core clock-ot elég e vagy inkább a memory clockot, vagy e kettöt együtt kell csökkenteni? és milyen mértékben hogy olyan hőfokon rendereljek amin stabil a gép? Illetve nem tudom egy ilyen kártyának a hűtési profilja jó?vagy érdemes belenyúlni? én egyenlőre annyit csináltam hogy már 70foknál maxon hűtsőn, úgylátom ezzel már pár fokot nyertem de nem értek ehhez sem ennél mi az iányelv?
GPU R9 290 oc
cpu: i5-3570k -
envagyok
veterán
Vettem gyűjteménybe egy ASUS R9 290X Matrix kártyát.
Annyi gondom van vele, hogy a hátsó ventilátor a gép indításakor egy pillanatra felpörög, majd megáll, és 3d közben sem indul el.
Közben persze a GPU szépen felmegy 90 fokig.
Ha msi afterburnerrel felemelem 70% fölé a ventiket, akkor elindul, megy szépen.
Néha automatára vissza rakva a vezérlést is szépen megy lassan, majd megáll.
A ventilátor nem szorul, nem zörög.Van ötletetek, hogy mi okozhatja ezt?
-
Extremex
tag
Sziasztok!
Melyik a legjobban bevált driver egy r9 290-hez?
Vagy nagy különbség nincs? -
L4ller
tag
Sziasztok.
Gigabyte r9 390 8gb windforce-t alakitott mar at valaki vizhutesesre?
Esetleg tudtok olyat, aki foglalkozik ilyesmivel? -
-
Stingie
tag
Sziasztok,
ahogy látom, az AMD legacy-be tette ezeknek a kártyáknak a támogatását, a legutolsó driver 2021 júniusi és nem is terveznek többet kiadni. [link] Létezik olyan, hogy ezekhez a kártyákhoz ilyen unofficial, vagy community update-k érkeznek az újabb radeon driverek módosításával, vagy kész vége, ennyi volt ?
Csak azért mondom, mert ez egy kifejezetten jól sikerült széria (nekem egy Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC 4GB-os kártyám, van), és FullHD-ban még mindig nagyon szépen teljesít, teljesen jól használható a mai napig.
-
Ferke77
aktív tag
válasz
McGregor-HAF #43153 üzenetére
99%-ban BF1 multitval játszok "koca" szinten, oda meg az drága/felesleges cucc. 320k alatt nem volt felrakva olyan kártya és én feltettem 298k-ért (265k-ba került németből) és a különbözetet egy kicsit megtoldva vettem a 290-t. Egyébként ha ezt nem vettem volna meg, akkor majdcsak kijött volna egy 3060Ti, de nem látom értelmét ekkora pénznek a kiadására (ismét). Most várok egy kicsit, hátha menne lefelé a vga ár....
-
Ferke77
aktív tag
válasz
Dr. Romano #43151 üzenetére
Már túl vagyok a "teszten"
. Az offset feszelés nem jött be, pl. youtube video alatt kék halál lett, de az 1050mV az utolsó 3 pstate-re bevállt (lehet menne lentebb is), illetve a max 60 fps és így alig megy 70C fölé a kártya, de ha engedem menni, akkor is 80-82C.
Egész jó kis cucc ez, BF1 multit WQHD medium-high beállításon élvezhetően viszi (az én szintemhez mérve persze). Sokkal rosszabbra számítottam.... -
Ferke77
aktív tag
Sziasztok!
Társulok közétek én is egy xfx r9 290 4gb double dissipation-al (eladtam a 3060-t). Nem egy fázós fajta
, de majd próbálom alulfeszelni.
De lenne két kérdésem:
1, Msi AB nem mutatja a fogyasztást és ez azért lenne mert nincs megfelelő szenzor?
2, A monitorom wqhd 165Hz és DP kábellel összekötve "csak" 120Hz megy, igaz 10 bit a szinmélység (de hiába állítom 8-ra nincs nagyobb freki). Ez a kártyán lévő DP port verzió miatt lehet?Nem akarok pofátlan lenni
, de ha valakinek van konkrét fesz érték adott state-re ehhez a kártyához, akkor egy képernyőképet megköszönnék.
-
jogaman
csendes tag
válasz
Steve_Brown #43147 üzenetére
Visszafelé pedig ue. fordítva. Köszönöm!
-
jogaman
csendes tag
válasz
Dr. Romano #43145 üzenetére
Köszi, most újítom fel a konfigot a kartya mar egy éve megvan, pont alkalmas idő arra hogy újrakenjem. Van esetleg valami jobb disassembly videó a szétszedésre?
-
jogaman
csendes tag
Sziasztok!
R9 390x Nitro: szükséges az újrapasztázás? Milyen gyakran?
Köszi -
McGregor-HAF
csendes tag
válasz
Steve_Brown #43142 üzenetére
Szia!
Az általad megjelölt felbontást tudja a kártya 60Hz-en. Illetve még az említett játékot is futtatná elvileg ezen "mennyire hiteles" adatok alapján [link] . Első körben vedd meg a monitort és teszteld, hogy számodra mennyire elfogadható a nagyobb felbontáson az alkalmazások futtatása. Nem vagy könnyű helyzetben, én is szeretném lecserélni a 290x-em, de a jelenlegi árak mellett nem sok értelmes opció jöhet szóba. Ha mégis nagyon SOS lenne, akkor min. 5700XT vagy esetleg GTX1080, de ezek sem mai darabok, főleg az nvidia kártyája. Szívem szerint egy 6600 vagy 6700XT-t javasolnék újonnan, kérdés mennyi a büdzsé, mert a jelenlegi használt kártya árak mellett, garancia nélkül eléggé lutri egy több éves VGA-ra beruházni. Ha szétnézel itt az aprón, akkor láthatod, hogy ha elmenne a VGA-d 60-ért, akkor kb 110-120ezret kellene egy gtx 1080-ra ráfizetni. -
Steve_Brown
senior tag
Helló, 1366*768-as felbontáson használtam eddig az r9 290-em. Ugyebár ide bőven elég volt (még a cyberpunk is ment high beállításon emlékeim szerint), de sajnos az egyetemi feladatokhoz már kezd kevés lenni. ~Több rétegű alkalmazások/FPGA programozás, kapcsolások tervezése. Ezekhez a feladatokhoz tervezek egy 2560*1080-as monitort venni. Ezen a felbontáson mennyire állja meg a helyét ez a GPU?
Bevallom nem szívesen cserélném le, anno 25 ezer forintért vettem. Ez példázza, hogy milyen árkategóriában szoktam videókártyákat venni. Most ha eladom ~60 ezer forintért mennyit kell ráfizessek ahhoz, hogy ugyan ilyen minőségben tudjak játszani az új monitoron?
-
krisz77
tag
válasz
McGregor-HAF #43140 üzenetére
az igen akkor minimum két ventiset szabad venni
-
McGregor-HAF
csendes tag
Jaja, ref hűtős hangos. Ha találsz 3 ventiset azt érdemes venni. Nekem igaz 2 ventis, de az itteni javaslatok alapján alulfeszeltem+újrapasztáztam, az akkori 94-95 fokról lement 77-78-ra tartós használat mellett.
-
krisz77
tag
válasz
Dr. Romano #43136 üzenetére
vagy is referenciát
-
krisz77
tag
válasz
Dr. Romano #43136 üzenetére
oemet nem érdemes venni mi ?
-
krisz77
tag
sziasztok azt akarom megkérdezni hogy a r9 290 vagy r9 290x fajtábol melyikek a leghüvősebbek
-
immer
csendes tag
Sziasztok. Szerintetek menthető még? Gigabyte r 9 390-es kártya. A windows felismeri, driver felmegy rá. Jelenleg képet nem ad. Próbáltam biost flash-sel, sajnos nem sikerült. Az előzmény az volt, hogy rendszeresen túlmelegedett a kártya, és azt javasolták neki, hogy vegye fel a ventilátorokat 100%-ra, és úgy használja játékra. Egy ideig igy használta. Köszi.
-
dcsabesz
tag
Sziasztok,
A monitor topikból irányítottak ide.
Segítséget szeretnék kérni monitor felbontással kapcsolatban.
Szóval adott egy LG 2246SW monitor, ami tudja az 1920x1080 felbontást, de jelenleg a képen látható listából lehet váasztani. Szóval hiányzik a Full HD. Mi lehet az oka és hogyan lehet beállítani az 1920x1080 felbontást?
A csatlakozók: DVi-D és abban egy VGA.
A VGA R9 380 4 Gb.
A Windows friss, (mai).
Köszönöm előre is a segítséget. -
Dr. Romano
veterán
válasz
McGregor-HAF #43130 üzenetére
Szívesen
Bármilyen kártyád is lesz majd a későbbiekben mindig érdemes alulfeszelni. Kevesebb hő, halkabb kártya ugyanaz a tempó
(persze itt is -ugyanúgy mint tuningnál- számít mennyire jó az adott szilícium, van amelyik többet megy le van amelyik kevesebbet) -
McGregor-HAF
csendes tag
válasz
Dr. Romano #43128 üzenetére
Kapott -19mV Msi AB progiban. 70-74 fok játék alatt. Ez már több mint amit vártam eredmény.
Fura is volt hogy a ventik csak 77%-on pörögnek
Köszönöm az ötletet.
-
McGregor-HAF
csendes tag
válasz
Dr. Romano #43128 üzenetére
Köszi a tippet. Estére rá is nézek mit lehet kihozni belőle.
-
Dr. Romano
veterán
válasz
McGregor-HAF #43127 üzenetére
Ha még alul is feszeled a GPU-t akkor még akár nyerhetsz vele 5-10 fokot is vagy alacsonyabb venti fordulatot.
Anno az én Sapphire 290X-em ment 1050mv-on is és 50-60W-al kevesebbet evett. -
McGregor-HAF
csendes tag
Jó látni, hogy még futnak ezek a vasak. Én most a hétvégén pasztáztam újra az MSI r9 290x Gaming 4G-t. Zavaró volt a 94 fok, most 80-81 környékén van. Gondolkozok még a thermal pad-ek cseréjén is
-
vizo7878
csendes tag
Az egy kályha. Nálam ez volt a sorrend, mind Asus: HD7970 - R9-290x - R9-390.
Ebből már csak a legrégebbi működik. Vicc!!! AZ hogy ilyen kevés használat mellett kuka
lesz két ilyen k. drága VGA, szégyen. ..ráadásul ha még valami 20-adrangú márka lenne...
Az első kártyám kb 20 évvel ezelőttről még működik, már ha lenne hozzá alaplap,Asus Geforce 2 titanium drótos 3D szemüveggel !!!Ezek meg...
Visszatérve, ezen a 390-esen game nélkül el sem indultak a ventik, halk és hűvös volt.
..Szóval a tapasztalatok után mondanám hogy Nvidiára váltok de azokról is sok rosszat hallani, haverom GTX1080-nal szívott, az sem volt ingyen... -
vizo7878
csendes tag
Szia!
Nem volt még szétszedve, de akkor újrapasztázom, hátha. Nagyobb táppal nem próbáltam még (mindkét gépemben 550-es táp van
) ..meg aztán eddig jó volt neki az 550. Nyilván jobb lenne egy nagyobb táp de akkor már valami komolyabbat vennék, akkor viszont ha nem jó a VGA, (és jó a táp) - most visszaraktam a régi HD7970-et, azzal semmi gond - ..szóval ha
jó a táp akkor nem vennék most újat és azt a 30-40 ezret amit az új tápon spórolnék, inkább egy új VGA-ba lapátolnám
Az a baj hogy bitang jó volt - amég jó volt - ez az R9-390, fájna a szívem 10-ért ventilátor-árban feltenni a netre -
vizo7878
csendes tag
Sziasztok! Léci ne írjátok azt hogy ott van a válasz csak meg kell keresnem a 4millió hsz közt
Van egy Asus ROG Strix R9-390 8gb. Új kora óta csak játékra hasznátam, a napokban gondoltam tolok egy BF V-öt, ..majd kb 10 perc játék után újraindult a gép és azóta csak az MSI BOOT screenig jut el, azt még szépen kirajzolja, de utána becsíkozódik és vége a dalnak. Táp márkás 550W, eddig is szépen ment vele, másik gépben is kipróbáltam u.a. Tipp esetleg ?
KÖszi a válaszokat ...ha lesznek
-
shaman101
tag
Sziasztok! Hozzamkerult egy sapphire r9 390 8gb kartya. Beraktam a gepbe es csak igpu-n keresztul kapok videojelet, majd windowson belul hardverkezeloben nem latja egyaltalan a kartyat,. mintha a gepben sem lenne. A tapom egy bequiet pure power 530w (580W peak). A tapomon a 12v-s agon 22 amper folyik at ez taplalja a vga-t, a masik 12v-os agon is 22 amper, de az megy a cpuhoz, es a periferiakhoz, a sapphirenek elvileg tobb mint 40A kellene....elkepzelheto hogy annyira keves az amper hogy el sem indul a kartya ?
-
flash-
veterán
r9 290oc-n érdemes lehet a gyáritól valamilyen szinten módosítani a hütésprofilt?
hogy van az hogy elinditok egy játékot 80fokos a gpu, de amint ki alt tabozok a desktopra felmegy 94 re egyből? ha vissza váltok a játékba megint lecsökken , a venti is, és ahogy a windowba váltok megint egyből felugrik a hőfok és a ventilátor is?
ez valami bug vagy driver beállitás? -
Chainsaw
tag
Hello! Lett egy XFX 290X refhütös karim! Mire kell figyelni? Babrálva nen igen volt a tulaja szerint, mondjuk látszik a kártyán is! Hütése +-ban normális lesz a házban 5 ventivel!
-
flash-
veterán
köszi! hát ez egy cm centurion 590 ház sose volt híres a hűtéséről,meg úgy semmiről,nem is tudom miért lett ez anno 11 éve választva
a vga-t hogy finomhangoljam? mire mit állítsak?
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #43103 üzenetére
Nekem eddig jók voltak a tapasztalataim, pl [link] ....
Notebookban találkoztam a keményre száradt verzióval is, de az is csak max 5-6 fokot hozott. Persze, sokszor olvasom, hogy paszta csere után csoda történt, meg 10-15 fok, de nekem sosem sikerült ilyen szintű előrelépést elérnem. Ilyesmit csak pl. a porszűrők takarításával sikerült, na az tud hozni szépen. -
HSM
félisten
válasz
flash- #43101 üzenetére
Nekem így sikerült hűvösebbé tennem a 290 OC-m: [link] .
Ha referencia kártya, akkor a ventilátor profilon is lehet finomhangolni. Illetve manapság már azt hiszem, komolyabb eszközök is vannak a feszültséglépcsők finomhangolására (OverdriveNTool, WattMan), amikor nekem ilyen kártyám volt még csak offset és órajel csökkentés volt elérhető opcióként.
Nyilván, feltételezve, hogy a kártya egyébként rendben van, azaz a hűtője tiszta, jól működik, kellő házhűtés van körülötte és a GPU pasztája is "működőképes" még. -
flash-
veterán
r9 290 oc kártyám terhelés alatt 95 fokon megy.
milyen tippeitek vannak hogy csökkentsem a hőfokot?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged