Hirdetés

Három Radeon R9 290X VGA jól lehűtve

ASUS R9 290X DirectCU II OC

Az AMD tavaly október végén bejelentett legújabb, Radeon R9 290X típusú csúcs videokártyájával átvette a leggyorsabb megoldásnak járó címet, igaz, az NVIDIA az alig pár nappal később bevetett GeForce GTX 780 Ti nevű újdonsággal sikeresen visszavágott, így most meglehetősen szoros az állás az élmezőnyben. A korábban nálunk járt referencia R9 290X kétségkívül leggyengébb pontja a hűtés, mely amellett, hogy viszonylag hangos, sok esetben a GPU-t sem tudja megfelelően lehűteni. Utóbbi okán a központi egység bizonyos esetekben nem tudja elérni a maximális órajelet, ami negatív hatással van a számítási teljesítményre. Szerencsére az egyes gyártóknak most is lehetőségük nyílt saját tervezésű megoldásokkal előállni, amivel leragaszthatták az R9 290X Achilles-sarkát, így a türelmesebb vásárolók számára bővült a paletta.

ASUS R9 290X DirectCU II OC

Elsőként az ASUS videokártyáját vettük szemügyre, mely a már jól bevált DirectCU II vonalat viszi tovább.


[+]

A doboz a szokásos dizájnt kapta, és tartozékok tekintetében sem láthatunk változást, hisz abban mindössze egy MOLEX->PCIe tápátalakító, a telepítőlemez és némi paksaméta lapul, valamint még 1-1 pár piros és sárga matricaszet, melyekkel igény szerint díszíthetjük a kártyát.


[+]

A hűtési koncepció most is dupla légkavarót vonultat fel, melyek közül a kártya elejében lévő a CoolTech dizájnra épül, ami két részből tevődik össze. A belső lapátok nagyon sűrűn helyezkednek el, és kialakításuk is olyan, hogy alapvetően lefelé koncentrálnak nagy légszállítást. Ez a hideg levegő a borda belső részét találja el úgy, hogy végigfut a kifelé tartó lamellákon, felvéve a hőt. Itt jönnek képbe a ventilátor külső lapátjai, melyek ritkábban helyezkednek el, és úgymond a hagyományos kialakítás jellemző rájuk. Ennek a résznek az a feladata, hogy a befújt és felmelegedett levegőt távolítsa el a hűtőborda pereméről.


[+]

A DirectCU elnevezés alapján a bordázaton átfutó, összesen öt darab hőcső most is a GPU felett húzódik, bár közvetlenül csak három érintkezik annak felületével.


[+]

Oldalról szemlélve láthatjuk, hogy a VGA két kártyahelyet foglal el, hátulját fémlap fedi, illetve tápcsatlakozókból kettő, egy 6 és egy 8 tűs került fel rá.


[+]

A NYÁK-ot szemlélve megállapítható, hogy a hűtés mellett ennek kialakítása is egyedi. A referencián látott 6 fázist 8-ra növelte az ASUS, aminek vezérlését a DIGI+ chip végzi. OC jelölésű kártyáról lévén szó a gyári tuning nem maradt el, így a GPU-t a referencia 1000 MHz-éről 1050 MHz-re emelték.

Memóriákból Elpida márkájú termékeket választott az ASUS, azokból is a W2032BBBG-6A-F típusjelzésűeket, melyek gyárilag 1500 MHz-es tempóra képesek. A gyártó ezt nem használta ki, bár a referenciát így is túllépik, hisz a memóriák 1250 MHz helyett 1350 MHz-en ketyegnek.

A kártyán egy rendhagyó csatlakozósorra is felfigyeltünk (VGA HotWire), melyek előnyeit az ASUS OC Panel nevű kiegészítősével lehet kihasználni.

A hátlapon elsőként két DVI-D portba botolhatunk, melyeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követ. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés