- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Raspberry Pi
- Házimozi belépő szinten
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
zimi1991
aktív tag
Üdv mindenki!
Ma kaptam kézhez az új félkonfigomat!
p9x79 és egy i73820 eddgi asus maximus gene V és egy 3570k proci volt.
N a most a kari eddig az i5-el ugye pci-e 3.0 ba ment viszont most az i7-el meg csak pci-e 2.0 ban.
Ez limitálhat engem?
Jelenleg úgy érzem, hogy az i5 sokkal jobb volt!
Ha nem a pci-e 3.0 hiánya miatt gyengébb a gépem így akkor az i7 miatt?
Az i7 az csak i7 nem?
Ez egyébbként egy gigabíte ref 290x el van amin van egy raijintek hűtő... -
Pacy
aktív tag
válasz
fatal1ty1984 #21497 üzenetére
Nálad mi a vége a tuningnak? Valamint haven?
-
kovsol
titán
válasz
bogarfx #21482 üzenetére
Windows 8.1 Standard 64bit. (nem tört) Driverre nem emlékszem, ami épp tölthető volt whql akkor nyáron.
De szerintem bármelyik win és driverrel jónak kellene lenni, és nem értem friss windwos után neked miért jön még mindig elő. Próbálj meg másik drivert is eltávolítás után. -
Pardise
senior tag
válasz
CsigaGyilkos #21491 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a véleményt és a segítséget
A Vapor-X szerintem is jó választás!
-
válasz
Pardise #21486 üzenetére
Jók az Asusok. Halk és hatékony a hűtése. A VRM melegedése elvileg kihatással van a kártya élettartamára, de ez még nem bizonyított. Msi AB-vel egyébként belehet lőni a venti fordulatot kb. 50%-ra 70-75C foknál és feljebb nem is fog menni, így még hangosnak sem mondható (a VRM is fogja tartani a 70-75C ami nagyon jó érték). A VRM-nek kb. ~85C fölé nem szabad mennie.
r9 290 -ből a Vaporex az egyik legjobb hűtés a visszajelzések alapján, Msi Lightning után. Vapor-x et merem ajánlani jó hűtés és ennek köszönhetően jól is tuningolhatóak a kártyák.
-
Pardise
senior tag
És erről vélemény?
http://ipon.hu/webshop/product/sapphire_11226_10_40g_r9_290x_4gb_gddr5_vapor_x_pcie/664880
-
Pardise
senior tag
válasz
CsigaGyilkos #21485 üzenetére
Hm, azt hittem az Asusok jók, nekem ami most van az a 2. asus és nagyon jó. (Asus 7950DCII 3GBV2)
Belinkelnéd kérlek melyik a Wind Force 3-as? Nem tudom megkülönböztetni képeken.
-
válasz
Pardise #21483 üzenetére
Nincs nagy különbségek a gyártók egyedi hűtői között. Mindegyik jóval jobb, mint a gyári ref. azon kívül mindegyiknek vannak előnyei-hátrányai. Pl.: Asus nem hűti annyira hatékonyan a VRM-t, Msi Gaming az nagyon hangos, a Gigabyte sem éppen halk, viszont hatékony és lehet rajta cserélni a ventiket. Viszont, ha már Gigabyte, akkor a Wind Force 3 ajánlom.
-
Pardise
senior tag
Sziasztok!
VGA-t szeretnék venni, az alábbiakat néztem ki:
http://www.argep.hu/product_2316228.html
http://www.argep.hu/product_2323589.html
http://www.argep.hu/product_2338658.html
http://www.argep.hu/product_2316228.html
http://www.argep.hu/product_2325354.htmlMelyik a legjobb ezek közül, amelyik megéri és jó?
Az Asusok és a Gigabyte-ok közt mi a különbség?
Köszönöm!
-
kovsol
titán
-
bogarfx
aktív tag
válasz
CsigaGyilkos #21479 üzenetére
Feltettem egy új 64 bites Win 8.1-et, frissitéseket is leszedtem, feltettem a 14.4-es drivert de a helyzet változatlan. Semmilyen más drivert nem tettem fel.
Igazából nekem már az is fura, hogy a memória felmegy 150-ről 1250-re, a gpu meg marad 300. -
-
bogarfx
aktív tag
válasz
fatal1ty1984 #21477 üzenetére
2 órája raktam fel egy teljesen új windows 7-et, és csak az alaplapi lan drivert tettem fel
-
bogarfx
aktív tag
válasz
bogarfx #21465 üzenetére
Új wint raktam fel, a hiba még mindig fennáll, próbáltam a 14.4-es drivert semmi.
Próbáltam Sapphire Trixxel megemelni a gpu feszültséget, órajelét, power limitet, a gpu maradt 300Mhz-en továbbra is. Tápnál is kicseréltem a PCIE kábeleket, hátha...
Valakinek esetleg valami egyéb ötlet?
Esetleg BIOS csere?
Jelenleg ez a BIOS van rajta: -
HSM
félisten
válasz
gera021 #21472 üzenetére
Mikor beszámoltam laggolásra, nekem ezt tanácsolták, hogy a win7 csinálja, 4-magos procikkal Mantle-ben, és hogy a win8-on jó. Nálad elvileg i7-el ennek nem kéne jelentkeznie, ha engedélyezed a HT-t.
Először szvsz próbálj meg egy frissebb drivert, én pl. nagyon szerettem a 14.7 RC3-as bétát.
Mindenképp Mantle-módot ajánlanám.
-
gera021
aktív tag
sziasztok,
vettem 1 asus 290x matrix ot, es bf4 be neha akad a jatek, olyan mintha neha nem lenne folyamatos, 14.4 es driver van fent, vki jart mar igy? vagy nem birja full grafikan 2560*1080 ba?
-
bogarfx
aktív tag
válasz
Montesantos #21464 üzenetére
Ezt még nem próbáltam ki, hosszú este elé nézzek azt hiszem
-
válasz
Grave_444 #21459 üzenetére
Igen ez igaz, viszont nem tudom, hogy csak új, vagy használt kártya játszik és ilyenkor új kártyában gondolkozom.
(#21460) eastone1: Nem vízhűtésre, a gyártók egyedi hűtésére gondolok. Minden gyártó, pl: Gigabyte, Msi, Sapphire kiadja a kártyákat gyári referencia hűtéssel és kiadják a saját hűtésükkel a kártyákat. Ami általában jobb, hatékonyabb, mint a referencia. Ha csendeset szeretnél, akkor az Msi Gaming változatot nem ajánlom.
Filmezésnél semmi hangjuk nem lesz ezeknek a kártyáknak, kivéve, ha úgy használod, hogy egyszerre megy a film+játék. De úgy sem zavaró, mert ha egy kicsit hangosabban megy a tv (pl. 5.1), akkor nem hallani már a hűtés hangját sem. Aki játszik mellette az meg gondolom fülessel fogja tolni úgyis. Anubris ahogy írta igaz, a GTX 970 nem melegszik annyira és ezért halkabb a hűtése.
(#21462) bogarfx: Telepítsd fel az Msi After Burner programot. Ahogy elindítod ott fogod látni mekkora órajelen ketyeg a kártya. Ha nem éri el az 1000Mhz-t akkor told fel addig és katt. az "Apply -ra". Egy próbát megér.
-
bogarfx
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni sajnos
Ma került hozzám egy új MSI 290 Gaming és az a bajom, hogy a GPU nem ugrik fel 1000MHz-re, hanem marad szépen 300Mhz-en, próbáltam 3dMarkot, Unigine Heavent, a helyzet ugyanaz.
Alaplap BIOS-t is updateltem, feltoltam power limitet is, fel is emeltem a gpu-t pár mhz-et msi afterburnerrel, de semmi.
Kipróbáltam az új béta drivert, meg a 14.9 drivert, de semmi.
Teljesen tanácstalan vagyok, most kaptam meg a kártyát, erre küldhetem is vissza gariba?
Előre is köszönöm a sgítségeteketÜdv,
Balázs -
Anubris
őstag
válasz
eastone1 #21460 üzenetére
Custom alatt az egyes gyártók által készített egyedi hűtést érti.
Lehet egy 970-el jobban járnál, azoknál alacsonyabb a hőfok, van passzív hűtés, így jóval halkabb vga-k.
Ha 290 akkor a sapphire vapor-x, vagy tri-x-et vegyél szerintem. De érdemes megnézni használtan is őket, elég sok van jó áron manapság. -
eastone1
senior tag
válasz
CsigaGyilkos #21458 üzenetére
A full hd megfelelne, ultrához monitort ill. Tv t is kellene cserélni. Custom hűtésnél vìzhűtésre gondolsz? A lényeg hogy csendes legyen mivel tv re is lesz kötve. Hdmi tv hez és dp kimenet monitorhoz.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
CsigaGyilkos #21458 üzenetére
Az R9 290 szerintem jobban megéri. Aprón már 65-ért is van, jó hűtésűt is találni jó párat 75 körül garanciával.
Jó esetben megy 290X szinten kis tuningal, nem éri meg a felárat.. -
válasz
eastone1 #21453 üzenetére
Azért nem kerül szóba a játszhatóság, vannak viták, meg különböző nézetek. Ahol a játszhatóság kérdése felmerül az inkább a 4K felbontás, több monitor esete és ez is csak néhány játékban. Full HD, de még Ultra HD-ban is szépen lehet játszani ezekkel a kártyákkal már. r9 290x-ből. Ha nincs tervben tuning, akkor szinte bármelyik custom hűtős verzió megteszi, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Milyen felbontáson szeretnél játszani?
Azt is érdemes mérlegelni, hogy ~100K-ért már kapsz r9 290x (custom hűtős) kártyát. Ennyiből, max. egy GTX 970 jönne ki NV oldalon, ami nem jobb egy r9 290x-nél.
FC4, AC Unity, Watch Dogs az NV tulajok elmondása szerint NV-n jobban fut, folyamatosabb a kép. Szvsz ez csak AC U és a Watch Dogs -ra igaz. FC4-ben vannak mikrolaggok ez tény, de én az NV kártyákon is láttam azt.
-
eastone1
senior tag
Sziasztok.
Kicsit felemás érzésekkel olvasom hogy még ezeknél a csúcs kártyáknál is szóba kerül az új gémek játszhatósága max on. Azt gondolnám itt minden hasít.
Nálam a következő lenne a helyzet. Xbox one t akarom eladni és venni egy r9 290x kártyát. Belecsapnám a gyerekek pc jébe aztán később cserélgetnék benne ezt azt. Drága a játék + live. Haverok többsége pc s. A játékokat tudnánk egymás között csereberélni.
Melyik 290x et ajánlanátok a megbízhatóbb és csendesebb kártyák közzül? Hány wattos táp szükségeltetik?
Köszi. -
Pacy
aktív tag
Sziasztok! Végre vissza kaptam ma a kártyámat. Kb ugyan úgy megy mint a másik amit cseréltek.
-
HSM
félisten
válasz
#35434496 #21449 üzenetére
Gyors játékokban egyértelműen hasznos, pl. BF4-ben határozottan pontosabban céloztam vele. Folytonosabb a mozgás 72hz-en, még az asztalon is észreveszem a difit az egér mozgásából.
No, meg a 24FPS-es filmek is csak 24 többszörösének megfelelő, pl. 72hz-en játszhatóak le "simán".
Viszont nem mindegyik példány szereti, pl. van, akinél képhibák jöttek elő pl. U2312hm-el, vagy meg se mozdult a monitor 60hz felett. Nem véletlenül OC ez is, nem garantált a működés. Nálam a Dell U2312HM is bírta a 72hz-et, és a mostani P2414H is bírja akármeddig, nem volt vele még gondom. Ha ki szeretnéd próbálni, ezzel lehet: [link]
Nálam így van beállítva (bár én írtam magamnak saját P2414H 72/50hz drivert):
Mondjuk itt a tag kicsit máshogy állította be az U2414H-jához (19-es poszt): [link].
Ha kész, ezzel lehet tesztelni, működik-e képkihagyás nélkül rendesen, amit beállítottál: [link]. Nem kell komoly kamera, pár fotó levett fényerőn mobillal is tökéletes.És ahogy alattam is írták, két helyen is be kell állítani 72hz-re, hogy menjen, egyfelől a vezérlőpultban, monitor majd speciális tulajdonságok alatt, és a játékban is. Ha nem vág össze a kettő, az nem fog jól működni.
-
HSM
félisten
válasz
#35434496 #21447 üzenetére
Jóféle, "feleslegesen gyors" 1000hz-es. Lesd meg a kezelőpultjában, hátha állítható a polling rate, azaz az 1000hz, mondjuk 125-re. A Logitech G9x-emen állítható, és még a 250hz-nél is látszik a javulás az 500hz javára. 500hz és 1000hz között nem tudtam csak különbséget tenni mozgásban.
Amúgy én már 2003 környékén is 500hz-es egeret használtam (Logitech Mouseman Dual Optical, mai napig megvan, működik, anyám használja), pedig ott még mindenféle USB hack is kellett hozzá, nemcsak egy legördülő menüből kellett kiválasztani, vagy még azt sem.
-
HSM
félisten
válasz
#35434496 #21443 üzenetére
Persze. Ahogy egérből is remek egy 125hz-es példány, felesleges a jobb, úgysem látod.
Próbálj ki egy olyat egyszer, majd rájössz.
(#21444) kovsol: A jelenlegi tesztek másról sem szólnak, mint a pénzről, ki kell hozni megjelenés napján állati hamar a tesztet, hogy jöjjenek a kattintások, jöjjön a bevétel a reklámokból. Tisztelet a ritka kivételeknek.
Halkan megjegyzem, régen minden valamirevaló tesztben voltak különböző képminőség-összehasonlítások. Manapság alig látni ilyeneket.Szerinted, majd pont fogják méregetni az input lagot, amikor állati macerás és időigényes, magas FPS-ű videót kell csinálni, megfelelő megjelenítőn, kielemezni, szórásokat beleszámolni, nem kis meló.
(#21445) CsigaGyilkos: Nem egyszerű ez a monitoros téma, igazából iszonyat bonyolult az is, mármint ha megfelelő, jó példányt akarsz... Frissítés, input lag, háttérvilágítás, paneltechnológia, ár.... És ráadásul mind mellett komoly pro és kontra érvek....
-
válasz
#35434496 #21443 üzenetére
Na azt azért nem hiszem, hogy azért nincs mert felesleges. Még mindig jobban elfogadom a macerás "nehezen bizonyítható" kijelentést. Mert pl.: összehasonlító képeket se nagyon találni játékokban NV vs AMD. Én azért kíváncsi lennék jó párra, mint régen, de akkor ki is derült néhány dolog.
Ezen a magas monitor hz dolgon is gondolkodom - még jó, hogy nem vettem monitort - mert konzolokhoz sem véletlenül ajánlják a 400hz tv-ket...
Na ez is pl. elég durva: 60hz vs 144hz. A 144hz monitor előbb megkapta a sebzést, mint a 60hz monitor. -
kovsol
titán
Ha neked ilyen forradalmi ötleteid vannak mérések ügyében, akkor lehet indítanod kellene egy ilyen weboldalt ahol te magad csinálsz teszteket. Nem is értem, hogy a világon ez még senkinek nem jutott eszébe az elmúlt évben mióta kint a mantle, ha ez olyan egyértelmű dolog amit minden halandó és nem csak néhány kiválasztott lát szabad szemmel.
-
kovsol
titán
Nem azt mondják az emberek, hogy a DX-el nincs probléma, hanem azt, hogy a Mantle erre nem nyúlt megoldást jelenlegi formájában a tesztek alapján. Lehet elméletben szépen hangzik a dolog, de gyakorlatban nem érzem ezt.
Egyébként amikor te zöld szemüvegesnek hívsz bárkit is az nagyon vicces, mert nálad nagyobb piros szemüvegest elég nehezen lehet találni a fórumon.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #21439 üzenetére
Nem kifejezetten téged vádoltalak meg, általánosságban írtam, hogy szerintem ahhoz zöld szemüveg kell, hogy valaki ne vegye észre, mekkora korlát manapság a DX. [link]
Nem tudom, abban mi a rossz, hogy szkeptikus vagyok. Hasonló vitákból már a számát se tudom, hány volt, amikor senki nem tapasztalt semmit, aztán kiderült, hogy mégis hoppá van. Nem gond, megszoktam már. Ugyanakkor az elméleti háttér és a mérések nem csalnak. Ott nincs egyéni érzékenység, nincs lassú monitor, fáradtság, meg egyéb pszichológiai faktorok (!!!) ott mérési eredmény van, ami egy egyértelmű szám. De már írtam, hogy meg kéne mérni, addig meg felesleges tovább szájkaratézni ezen.
-
daveoff
veterán
Rajtam kívül...
TTomax
ffodi
Asbee
odorggMind olyan felhasználó, akinek a véleményére igenis lehet adni, és még tudnék sorolni többet is, de mi mind abba 90%-ba tartozunk akik nem érzik...
Nem is értem miért vitatkozok Veled ezen, aki akarja úgyis megérti, aki meg nem (vörös szemüvegesek, ha már Te is megvádoltál a zöld szemüveggel a másik topikban) azzal nem lehet mit kezdeni. -
HSM
félisten
válasz
daveoff #21436 üzenetére
"itt az összes felhasználó, aki kipróbálta mindkét oldalt"
Eddig ha jól számolom 3 user az az összes felhasználó.
Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a felhasználók talán ha 10%-a lehet erre érzékeny, különben rég nem léteznének játékok ilyen magas prerendererel (a 3 is magas), nem létezhetne AFR CF/SLI, és eladhatatlanok lennének az ilyen 20-40ms input lagú monitorok.
Ja, igen, és nem ilyen hulladék 60hz-eken kéne görcsölni, hogy pár speciális monitor kivételével úgy kell keresni a monitortípusokat, amik legalább meghekkelve tudnak 70-80hz-et. -
Anubris
őstag
Én csak azt nem értem, még ha tényleg így lenne, ahogy itt páran írják, hogy mennyivel jobb a BF4 mantle alatt, akkor is ez kit érdekel?
A többség nem egyetlen egy darab játékkal játszik éveken át. Persze tudom, hogy van még pár játék aminél van mantle, de még így is nagyon pici szegmense ez a játékpiacnak, nem beszélve arról, hogy soknál nem is teljesít olyan jól a mantle, mint BF4 alatt.
120-144 hz monitor biztos alázna, de melyik 290x vagy akár gtx 980 karival hozok én annyi fps-t a mai játékok 90%-ánál?
-
daveoff
veterán
válasz
deadwing #21433 üzenetére
Persze hogy mérni kellene, mert ha van különbség az szabad szemmel úgysem érzékelhető, csak méréssel. Ezt bizonyítja itt az összes felhasználó, aki kipróbálta mindkét oldalt, ha erre nem adtok, akkor mire? Szerintem ez bizonyíték, az üres beszéd az nem, tudja mindenki mire gondolok....
-
KillerKollar
őstag
"Baráti"
Most találtam ezt a gyöngyszemet facebookon,értem én hogy az Ares kártyák drágák,de azért fél millió forintot egy videókártyáért semmilyen kontextusban nem neveznék "baráti" árnak,az egy autónak talán baráti -
HSM
félisten
válasz
#35434496 #21431 üzenetére
No, ez egy igen jó friss monitor, kellemesen gyors, 1,5ms-et még az enyémre is ráver a TFTCentral mérése alapján.
Ráadásul volt, akinek sikerült 72hz magasságába tuningolni: [link], szval az sem feltétlen lehetetlen.
Nálad viszont a gond, hogy legjobb tudomásom szerint Te pedig Mantle-val nem próbáltad még a BF4-et, szval nálad az az összehasonlítási alap hiányzik.(#21432) Asbee: Versenyeken feltételezhetően nem Maxwell-eket használtak, hanem régi Nv-ket, amiknek tudtommal még nem volt nagyobb prerendererjük az AMD-hez képest.
Másfelől nem kell "gamer" monitor 300 000-ért, jóval olcsóbban is kapni gyors 120-144Hz-es TN monitorokat, amik bármikor porba aláznak sebességben bármilyen IPS-t. Alapból játékra 60hz kevés, ráadásul a régebbi IPS panelek se éppen fürgeségükről híresek.
Nyilván, aki nem érzékeny erre, vagy lassú a monitora, azt nem fogja érdekelni, míg aki a régi világban nőtt fel CRT monitoron (pl. én) és gyors monitorja van (pl. én
), az lehet örül a Mantle-nek, mert a régi, fürge rendszerek élményét adja vissza, mint kb. 10 éve a lan-partykon, amihez modern, jó grafikájú játékban réges rég nem volt részem....
-
Asbee
veterán
Dellen sem éreztem semmit, használtam azon is. Tehát akkor 300 ezres gamer monitoron, talán szabad szemmel valamit lehetne érezni, de nem olvasni semmit, hogy bárki érzett volna különbséget. Persze azért egy komoly méréssel elmondhatjuk, hogy elméletben van ilyen dolog.
Nem is értem a komoly játékosok, akik versenyekre járnak gamer monitorokkal, miért intel nvidiat használnak. Ha valakik akkor ők lehet megéreznék. Bár lehet ha olvasnak amd mantle hullám fog lecsapni náluk. Ja, csak nincs igazán hol használni.
Témát tovább én sem feszegetem, röhejesnek tartom ezeket a feltételezéseket, megmagyarázásokat. Én aki mindkét karit kipróbálta, azt mondom mindegyik királyul használható. Én most a 970-et jobbnak tartom, de egy 290-el sincs igazán hátrányban az ember, leszámítva azt hogy 2-3 gyártó kártyájára lehet azt mondani, hogy halk és nem túl meleg. Ahova egyik kevés a másik is az lesz.
-
HSM
félisten
Nálad se éppen gamer moitor figyel az adatlapodon 25ms körüli input laggal, bár vot teszt, ahol 40ms-et mértek.
[link]. No, meg gondolom, 60hz-es nálad is.
De elfogadom, hogy nem tapasztaltatok negatív változást. Ettől függetlenül jó lenne, ha valaki ki tudná MÉRNI, hogy kiderüljön, mi a helyzet valójában. -
Asbee
veterán
Igaz, hogy nekem csak 290-em volt és most csak 970-van, de nem érzek semmi különbséget. Sem képminőségben sem az említett témában. Pedig bf4-et is játszok és 290 alatt mantle volt. Hiába megy az elméleti magyarázkodás, ha a tapasztalatban úgysem jelenik meg. Sajnos egy idő után ezért kezd az ember kicsit kiábrándulni az amd-ből. A lehetőség mindig ott van csak a gyakorlatban nem igazán jelenik meg.
-
HSM
félisten
válasz
Attix82 #21426 üzenetére
Ha random nyomkodja a klikket, mielőtt megjelenik a tank, akkor nem lehet hátrányban, de ha vár, míg megjelenik, és akkor kezdi nyomkodni, akkor az már késhet.
Ez az input lag, csak itt nem az egeredhez képest késik a megjelenítés, hanem egy játékbeli eseményt látsz később a monitorodon.
-
Attix82
addikt
Erre a késedelmi időről jutott eszembe, (lehet marhaság), de BF4be a havernak GTX770 volt. Eddig úgy felváltva ülhettünk a tankba kezdéskor . (Ugye nyomtuk a klikket ezerrel).
Most vett gtx970-et és mindig másodpilóta
....ugye nekem 290 mantle.
Lehet marhaság de sose Ő vezet
-
irhejja
tag
Mantle-hez csak annyit tennék hozzá, hogy a héten tesztelgettem Thief-ben mind a régi R9 280X-en mind a mostani R9 290X-en, és számottevő (kb. 40%-os) fps növekedést eredményezett (jelenleg melózom, este tudok pontos adatokkal jönni).
Ez azért valljuk be, nem semmi. Lehet, hogy nem annyira felkapott játék mint pl. a BF4 de én nagyon örülök neki, igenis van haszna.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #21407 üzenetére
" Te nyomod az AMD marketing anyagát, meg elméleteit, mindenféle tapasztalat nélkül, szerintem elég nagy a különbség...."
Semmiféle marketing anyagról nem beszélek, az 100% színtiszta tapasztalat, hogy az AMD DX 3-as prerenderje jól láthatóan/érezhetően lassabb, mint ugyanazon a gépen a Mantle. Az is tapasztalat, hogy soha az utóbbi időben nem játszottam olyan direkten irányítható játékkal, mint a BF4 Mantle-val, a régi idők gyors FPS játékait idézte a sebesség, ami igencsak kellemes meglepetés volt.Kipróbálnám én szívesen 980-al, talán egy 120FPS-es akciókamerát is vadásznék addig kölcsön valakitől, csinálnék összehasonlítást, de attól tartok, anyagilag elég durva ára lenne a projektnek, hogy most már csak egy notebookom van, és építhetnék alá egy teljes Haswell i5-ös tuningos gépet+980+290....
Kicsit egyszerűbb lenne ezt olyannak, akinek már adott hozzá a gépe, és a VGA-k....
Ami pedig a "semmirevaló" Mantle-t illeti, elég vicces ezt így kijelentened, amikor a top játékfejlesztők és kiadók nem kevés pénzt, energiát fektetnek bele, de Te biztos jobban tudod, mint pl. Johan Andersson.
(#21408) players111: A bíróságon a minimum, hogy bizonyítokat is viszel. Szóval miért is lettem megrágalmazva elfogultsággal mindenféle indok nélkül?
(#21411) daveoff: "...mert BF4-ben a másik oldalon tudja ugyanazt a DX, mint itt a Mantle."
Van bármiféle bizonyítékod, ami ezt alátámasztja?(#21415) ÁdiBá: Jelenleg úgy fest, jópár dolgot nem fog tudni a DX12, amit viszont a Mantle igen, pl. a Multi GPU direkt kezelését. Arra lesz csak jó a DX12, hogy az Nv-t és Intelt közelebb hozza a Mantle lehetőségeihez egy szabvány API-val.
Mellesleg már ma is van haszna a Mantle-nek, pl. a BF4.De erős a gyanúm, hogy más játékokban sem csak viccnek van benne....
-
-
CsonkaImo
addikt
válasz
daveoff #21411 üzenetére
De nem mindenkinek van NV kártyája, szóval jól jön a plusz teljesítmény. Illetve Bf-ben és az új Dragon Age-ben szerintem szépen teljesít az api.
Ádibá: Nem teljesen ugyan az a 2 api, lesz létjogosultsága továbbra is a mantle-nek. DX12 meg nem sokat segít a mostani NV kártyákon.
-
ÁdiBá
veterán
Ezzel az a bajom, hogy mire tényleges hasznát fogjuk venni mi mint játékosok, addigra itt lesz az összes új dolog, Windows10/ DX12.
Egyszerűen a DX12 mellett a mantle elfog veszni én úgy gondolom ugyan is a DX12 nem kell AMD grafikai kártyát birtokolni ahhoz hogy menjen, így már meg is bukott a dolog.
Ráadásul ha ugyan azt a hatásfokot eléri a DX12 fejlesztők tekintetében, akkor az AMD adott magának egy pofont. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
daveoff #21411 üzenetére
Azért van értelme, mert a DX11 nem tudja azt. Nem fogja soha, semmilyen hardverrel, vagy bármilyen csodaprogrammal. Nagyon fontos megérteni, hogy ~100 top fejlesztő (aminek 80%-a játékfejlesztő) nem szokott úri hóbortként beállni egy gyártóspecifikus kezdeményezés mellé, csak azért, mert most olyanjuk volt. Nagyon komoly indokuk van arra, hogy használják a low-level elérést, mert csak így tudják átadni a felhasználóiknak azt az élményt, amit ők jónak tartanak. És ez nagyon fontos a PC életében, mert sokan azért távolodtak el ettől a platformtól, mert nem tudják úgy leprogramozni a játékot, ahogy szeretnék. Ők a low-level iránnyal visszatérhetnek.
-
bozont
veterán
Majd ha megjelennek a DP-HDMI2.0 átalakítók, addig nincs más lehetőség, ha a TV-n nincs DP.
-
daveoff
veterán
válasz
CsonkaImo #21409 üzenetére
Valóban nem az, csak azért mondom semmirevalónak, mert BF4-ben a másik oldalon tudja ugyanazt a DX, mint itt a Mantle. Akkor mi értelme? A többi támogatott játékot meg hagyjuk, mert nincs is értelme a többinél bekapcsolni a mantle támogatás. Meglátjuk később mire lesz képes, de lassan egy éves, és eddig nem tudtak vele felmutatni túl sokat.
-
GRaul
őstag
Sziasztok,
Lehetséges, hogy nagyon nagy butaságot fogok kérdezni, de az lenne a kérdésem, h mivel a kártya nem támogatja a HDMI 2.0-át, nem lehetne úgy összekötni a kártyát a 4K-s tv-mel h veszek dp port - hdmi kábelt?
Igy a 60hz-et nem kapnám meg?
Mivel olvastam a forumot és irtatok h dp porton ez reprezentálható ezért.Üdv Misi
-
daveoff
veterán
Én semmilyen NV-marketing anyagot nem olvastam, hanem vettem egy Maxwellt, és használom. Te nyomod az AMD marketing anyagát, meg elméleteit, mindenféle tapasztalat nélkül, szerintem elég nagy a különbség....
Ez elméletben és gyakorlatban is lehetetlen.
Persze hogy van késleltetés, de már egyszer leírtam, hogy te ezt szabad szemmel nem fogod látni/érzékelni az is biztos, mondhatsz akármit, ez akkor is így van...Addig teljesen értelmetlen ez a vita, amíg ki nem próbálod te is a BF4-ez NV@DX-el, bár ahogy ismerlek Te akkor is a saját igazadat hajtogatnád. A lényeg, hogy foggal-körömmel ragaszkodj valamihez, jelen esetben az AMD-hez, meg a semmirevaló Mantle-hez, akárki akármit mondd minden más szarabb, pedig nem...
-
Pacy
aktív tag
Sziasztok! Hosszas huzavona után végre ma megkapom a kártyám. A bolt tökéletesen teljesítette a gerinctelenség minden állomását ezért félek hogy egy használt kártyát kapok a kezemhez. Honnan tudom kideríteni ezt a félelmemet? Az ok hogy a matrica a dobozon ép legyen. (Sajna ez kevés esetben van így) Ezen kívül? Ha jól emlékszem van fólia a ventiken?
-
deadwing
addikt
Persze, hogy valamennyi mindig van, mert a vga-nak idő kell amíg kirakja a képet...
Mondom én, össze kell hozni egy vaktesztet + kamerás mérés. Aztán téma lezárvaÉs ott a pont:
"Az Nv-vel is van valamennyi késleltetés, ez elkerülhetetlen, a kérdés csak annyi, hogy pontosan mennyi, és hogy viszonyul az AMD DX és Mantle késleltetéséhez. " -
HSM
félisten
válasz
daveoff #21398 üzenetére
"Lenyomom a gombot, és abban a pillanatban elsül a fegyver a játékban, és ezt a monitoron abban a pillanatban látom."
Ez elméletben és gyakorlatban is lehetetlen. A kérdés csak az, mennyi a késleltetés. El kéne fogadni, hogy nem egyformán vagyunk erre érzékenyek, és amíg nem méri meg valaki, addig csak elmélet van. Ezzel nincs mit tenni."Ha Te szabad szemmel látod a késleltetést, vagy az állítólagos különbséget(ami nincs)..."
Ha hiszed, ha nem, de már írtam, hogy a 290-el igencsak érződött a különbség a DX és a Mantle között annak ellenére, hogy DX alatt vagy 10%-al magasabb volt az FPS (Ultra helyett High-on volt DX alatt). Ezt amúgy nem úgy látod, hogy hmm, ez késik, hanem érzed, hogy ha nagy a lag, akkor olyan nyúlós az irányítás, nehéz ezt szépen leírni... Nekem mikor a CF-et próbáltam, az egyik legnagyobb bajom ez volt, az AFR miatti +1 képkockával magasabb input lagot is már harapni lehetett, főleg 60FPS alatt.Amúgy a cikkben a mérési eredmények 75ms környéki átlagos input lagot állapítottak meg BF4-ben, tehát nemhogy 1000FPS-es kamerával, de egy mezei 60FPS-esen is már látszana, hogy lenyomod, képkocka, nem történik semmi, képkocka, nem történik semmi, képkocka, nem történik még mindig az égvilágon semmi, és akkor hoppá, egyszercsak végre történt valami az 5. képkockán. Ez csak az összehasonlításhoz, pontos méréshez lenne kevés, azért írtam 120FPS-es kamerát, ami már 8ms-es pontosságot tesz lehetővé. Persze, az 1000-es a legprecízebb 1ms-ével, de olyan nincs minden sarkon sajnos.
Mégegyszer megpróbálok finoman utalni rá, hogy amit látni lehet, az nem ugyanaz, mint amit érzékelsz a szemeddel. Pl. gondolj a perifériás látásodban felbukkanó hirtelen erős fényre vagy gyors mozgásra, azonnal érzékeled, pedig nem "látod".
Bonyolult dolog a látás.
(#21400) deadwing: Persze, az Nv drivereibe beleoptimalizálta, hogy a jövőbe láthasson a CPU, így előre tudja, hova fogod húzni az egeret durván 50ms-el később, és a fürge Maxwell-ek a kép leszámolását is természetesen azonnal, 0ms idő alatt kiszámolják, és csak a monitor kímélése érdekében nincs végtelen FPS.
Természetesen ez sajnos lehetetlen. Az Nv-vel is van valamennyi késleltetés, ez elkerülhetetlen, a kérdés csak annyi, hogy pontosan mennyi, és hogy viszonyul az AMD DX és Mantle késleltetéséhez.
Kezdem azt hinni, hogy daveoff túl sok Nv-marketinganyagot olvasott az utóbbi időben....
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kuponkunyeráló
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Sorozatok
- Ingatlanos topic!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Autós topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest