- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- VR topik
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Laja333 #38270 üzenetére
Van erre a célra beárazós topik, legközelebb légyszi azt használd
-
janos666
nagyúr
válasz
Laja333 #31816 üzenetére
Tényleg, egy Cyberfox böngészővel 2.5/4Gb a GRAM használatom.
Ettől függetlenül nekem több pontot dobott vele a Valley.(Talán meg kéne ezt honosítani, hogy GRAM, mint Graphics- vagy inkább GPU RAM, mert a VRAM összekeverhető akármelyik RAM [GPU vagy CPU, stb] feszültségével, mikor nem írunk mellé számot és/vagy mértékegységet, csak relatívan vagy önmagában emlegetjük.
)
Bizakodó voltam, mikor nemsokkal a Win10 megjelenése előtt nem csak viszonylag gyorsan álltak elő viszonylag stabil WDDM 2.0 driver-el (pedig még maga az OS is tesztverziós volt), de ezzel párhuzamosan még sokat javítottak is a CPU használaton.
Azóta viszont úgy néz ki, mint ha a 15.7 megjelenésekor mindenki elment volna szabadságra és csak a titkárnő intézi a hotfix és beta driver megjelenéseket, amik csak látszólag cammognak valamit előre, de igazából egy helyben áll minden, se nem stabilabb, se nem gyorsabb egyik driver sem, nincs se új feature, de még érdemi bugfix sem legalább ugyan annyi új known issue nélkül, de úgy túl sok build sem szaladgál ki a netre. Csak telnek itt a hónapok, míg várok olyan egyszerű dolgokra, hogy Win10 alatt is legyen tripple-buffering Mantle-el. -
#Morcosmedve
veterán
-
Bibgr0
aktív tag
válasz
Laja333 #31151 üzenetére
Igen, gondolkozom rajta, de nem vagyok elájulva a mostani Fiji kártyáktól. Lehet, hogy 120-130 körül veszek 390-et és cserélem, ha már kijöttek a VR megoldások jövő év első felében. Addigra a DX12-es kép is tisztul kicsit és a VR alatt is látni fogjuk, hogy a Fiji mennyit ver más kártyákra.
-
-
odorgg
addikt
válasz
Laja333 #29293 üzenetére
Ezekből raktam fel, ezt:
M25M.bin = -25mV offset, 1000MHz / 1375MHz (engine / memory)
Eddig nincs vele gond. Ugyan úgy működik mint a gyári, csak pl a fentivel -25mV-os ofset van beállítva, tehát ennyivel kevesebb feszt kap a kártya. Ezen kívül, még optimalizálta a memória időzítéseket is a srác. Hogy ez game alatt hoz e valamit azt nem tudom, mert nem mértem ki.
Cris99
Eddig nem volt kártyám, mert kinyírtam a 290x-em némi vízzel.
-
janos666
nagyúr
válasz
Laja333 #28849 üzenetére
Épp most tettem fel azt, amit itt linkelnek az első hsz végén. Bár ez könnyen lehet egyedül csak a magasabb default Vcore hozománya (még nem próbáltam kézileg piszkálni a feszültséget), de ezzel magasabb órajelekre tűnik képesnek a kártyám, főleg ami a VRAM-ot illeti (bár ~20 perc FireStrike 2 loop-on túli stabilitásról még nem tudok nyilatkozni). A 390X referencia órajelet még így sem bírja el a VRAM-om, de 1450-et úgy látszik már igen (talán még megkockáztatok egy köztes 1475-öt, de 1500-on azonnal elfeketült a képernyő). Az eredeti BIOS-al szinte minden 1250-től magasabb órajelen szemetelt a kép, már 1300-on is. Sejtettem is, hogy ennek a Hynix RAM-nak azért 1300-at csak bírnia kéne, így próbáltam is már magasabb verziószámú 290X BIOS-ra frissíteni, de csak az egyedi gyártói modellekre volt ilyen, amiket (érthető módon) nem szeretett a kártyám (be sem botoolt, vagy már alapórajelen sem volt stabil, esetleg csak még inkább anti-tuning volt, pl. nem csak szemetelt a kép, de azonnal lefagyott 1300Mhz-es RAM-al).
Szóval... szerintem érdemes kipróbálni.
Legalább ennyi haszna van az átnevezős termékfrissítésnek. -
-
HSM
félisten
válasz
Laja333 #26635 üzenetére
Ó, ez semmi. Ezért kell a jó porszűrés a házba.
Nálam mindig így nézett ki tavasz elején, mikor elkezdtek virágozni a fák:
Ház eleje (a rács színe fekete, a sarkokban látszik belőle valami):Valamint a kiszedett porszűrők (ezeknek is a legsarkaihoz lehet viszonyítani):
Ez a mennyiség kb. napi 8 órás üzem mellett 1-2 hét alatt ilyenkor össze is gyűlt.
Mondjuk belülre sosem jutott ebből a szörnyűségből, teljesen jól tették a dolgukat a SS gyári szűrői. A hőfokokon mondjuk mindig látszott, mikor aktuális a takarítás, ezért is szerettem HWiNFO+RTSS OSD-vel játszani.
Az igénytelen kék szigetelőszalag az előlapi LED-en sehonnan sem látszott, mivel asztal alatt volt a gép, viszont nagyon erős volt, így anélkül a fénye kivilágította volna a fél szobát, ezért került leragasztásra. Szem elé nem tettem volna ilyen állapotban.
-
-
válasz
Laja333 #25118 üzenetére
Nekem giga wf3 oc 290-em volt, azon nem volt matrica sem, és festett csavarok sem... kompakt vizet tettem rá, akkor lett szét szedve...
Nyilván vigyázni kell, hogy a csavarokat se barmolja szét az ember, hisz nem is esztétikus, meg ugye meglátszik, hogy birizgálta az ember... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Laja333 #23590 üzenetére
Inkább azért csinálják a Hynixszal, mert senki más nem tervez olyan nagy teljesítményű memóriát, mint a HBM. A Samsung és a Micron túl értéktelennek találja a VGA-piacot, így inkább tiplizni próbálnak innen, és olyan memóriát fejlesztenek a 2.5D stackingra, amely nem az extrém nagy teljesítményre, hanem a kiegyensúlyozott fogyasztási mutatókra helyezi a hangsúlyt.
Szóval a VGA-t gyártóknak nincs más alternatíva, mint a Hynix. -
HSM
félisten
válasz
Laja333 #23590 üzenetére
Igen, de ott telefont veszel, ami hardverileg nem, de pl. burkolatában igencsak prémium. No, meg a szolgáltatások.
Itt meg hardvert veszel, tehát annak kéne prémiumnak lennie...
Vertut se venne senki, hiába a csomagolás meg név, ha nem lennének a szolgáltatások és az anyagminőség.
-
daveoff
veterán
válasz
Laja333 #22025 üzenetére
Ha beleolvasol a BF4 topikba, akkor láthatod, hogy az Omegaval BF4 alatt szinte mindenkinek(kivéve odorgg kollégát
) gondja van, egyrészt kisebb a teljesítmény, másrészt akadozik, fagy a játék. De abban igazad lehet, hogy ez nem feltétlenül driver hiba. Tehát megint ott vagyunk, mint minden AMD-s hisztériánál, ügyeskedni kell, hogy valami normálisan működjön.
-
Sontir Fel
őstag
-
daveoff
veterán
válasz
Laja333 #21928 üzenetére
Csak azért kérdezem, mert nálam a 980 teljesen más mutat, mint a tesztekben, ezért érdekelne egy frissebb teszt.
(#21927) Abu85 : Értem, gondoltam, hogy valami hasonló lehet, nem a Maxwell compute kihasználásában van a hiba. Egyébként a tesztekben 344.11 NV driverrel teszteltek, azt hiszem az volt az első Maxwell driver, akkor még nagyon friss volt a 970/980, szerintem azóta biztos sokat gyorsult a játék, az újabb driverekkel.
-
daveoff
veterán
-
ÁdiBá
veterán
válasz
Laja333 #21913 üzenetére
27 akartál gondolom irni. Bf4 Crysis3. Batman és még folytathatnám a sort. Tényleg nagyon jol megy az r9 290x volt is nekem. De a mostani 980 ellen amit használok vajnyi esélye nincs. Egy két mérést azért ismételtem meg mert azt hittem balami bugos nálam. De mikor már harmadjára vertem rá 25 százalékot multikban. Arra gondoltam. Ez jo vásár volt. Lacházán lakom. Szivesen kiprobálhatjuk. Én használtam mind kettőt.
ugy hogy csak vigyázni az 5 százalékos kijelentésekkel.
Multizni kell velük.
-
daveoff
veterán
válasz
Laja333 #21920 üzenetére
Igen jogos a felvetést, ezt beleszámoltuk mi is, és hidd le, még így is tetemes a fölény. De ezek alapján a tesztoldalak mérései sem mérvadók, mert ugye nincs a játékban beépített bench, és kétszer ugyanazt a jelenetet elég nehéz lejátszani. Mindegy a lényeg, hogy videót csináltunk mindketten, és határozottan látszik a különbség, nagyon nem 5-7% a különbség, és a 290x is rendesen meg volt rántva!
Ha érdekel, AMD vs. NV topikba belinkelem a videókat.....
-
Joshi
titán
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Laja333 #21792 üzenetére
Mert az AMD a VSR aktuális verziójában a hardveres skálázókat használja, így a 4K-hoz szükség van a Tonga skálázójára. Míg a Hawaii skálázója nem olyan modern. A többi hardver azért nincs még támogatva, mert azok szoftveres skálázót kapnak, mint amit az NV használ a DSR-nél.
A hardveres skálázó azért lényeges, mert egyrészt gyorsabb, mint szoftveresen skálázni, másrészt a jó minőségű eredményhez nem kell bevetni egy sokfázisú gaussian blurt, ami amúgy behozná a homályosítást/elmosást, ami jellemző is az NV-féle DSR-re. Persze a VSR szoftveres módjában erre mindenképp szükség lesz, viszont a hardveres mód adja az ultimate képminőséget és sebességet. -
válasz
Laja333 #21772 üzenetére
Na ez nagyot szólt, csak közben besüllt!
Tisztában vagy te mi tud egy i5 4690k 4,4ghz en? A te fx ed 6.GHz nem tudna annyit mint az i5 4.4.en!
Ott más gond van! Énis egy 4400.on járó i5 el hajtom a 1100/1400.on járo 290x emet és nálam nincs semmiféle belassulás(keress vissza a hsz.eimre linkeltem be képeket ahol osd.n látod hogy 100% on megy a gpu.m!)
Pl:
-
törölt tag
válasz
Laja333 #21775 üzenetére
Most hogy jön ide a geforce? Igen ők is ígérgetnek mint amd de èn az Omega driverről beszélek. Akinek volt régen ati radeonja az tudja miről beszélek. Nem tudom kik készítették régen az omega drivereket de azokkal tényleg sokat gyorsultak a gpu-k. Fuggetlenül attól milyen procid volt.
Abu! A régi Omega driverek hogy voltak képesek olyan komoly gyorsulást hozni? Kik készítették?
-
korcsi
veterán
-
daveoff
veterán
válasz
Laja333 #12876 üzenetére
Igen ez rendben is van, csak a fém nem fog elkezdeni rezegni ennyitől....Mondhatjátok azt is, hogy azért rezek neki, mert papír háza van, de abban a házban már volt két különböző fém burkolatú 290 és azok nem rezegtek, akkor? Egyszerűen a fém házban sokkal stabilabb a venti, így a járása is egyenletesebb gondolom, és nem lesznek olyan frekvencia tartományok, ahol elkezd a venti "ütni", vagy nem jól gondolom?
-
Szinyák
őstag
válasz
Laja333 #12854 üzenetére
Jaja azt tudom . Mindegyikből van sajnos selejt..
(#12856) GeneraL_XTX : Persze , tudom én is van különbség hűtés hatékonyságban, de pont így egy hülye műanyaggal elbaszni ami egyébként szuper , nem is értem ..
(#12855) Don't Panic : Jájj de szípek . Nekem volt annó 9800pro , 4870, 4870x2 , 5850, 7950, és most meg r9 290. Egyedül a 4870x2 feküd ki Zafír volt
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Laja333 #12854 üzenetére
Lassan ott tartok hogy AMD-t nem fogok venni többet soha
Szinyák: pedig az Asusnál jobb a hűtője a Sapphire-nak, legalább is teljesítményre. Ez a rezgés meg csak magasabb fordulaton jött elő ebben a formában, bőven nem megy annyit játék közben a venti, eddig max 43% volt, ez a hang kb 55-60% közötti tartományban jön elő.
Valahogy az DCU-kkal soha nem voltam teljesen megelégedve,nem voltak olyan halkak,hűvösek mint amilyeneknek kellett volna lenniük. Pedig volt már pár kártyám tőlük (gtx460 DCU, 6780 DCU,7870 DCUII,)
-
HSM
félisten
válasz
Laja333 #12711 üzenetére
Szeretem ezeket a precíz, pontos lényegretörő írásaid.
Pontosan.
Mondjuk szerintem a legjobb megoldás az újrazsírozás, amivel remekül elmúlik a rezgés nagyrésze, amit a venti kelt.
Gyárilag picivel hígabb van benne szvsz az ideálisnál amúgy is.
(#12719) GeneraL_XTX: Végre akkor kifogtál egy jót.
Arra vigyázz, ha kevés feszt adsz neki, még a 280X-em is olyan BS-t nyom, hogy öröm nézni.
Bár azért ott 10-ből 9X visszahozza magát, hogy a driver elszállt, de visszaállt, de párszor láttam már amiatt feketeképernyő+se hang, se kép effektet.
(#12731) Bélaaaa: Igencsak jó értékek.
(#12757) Werkly: HWiNFO sem írja? Nekem a Gigával az mérte, viszont az AB 0rpm-et mutatott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged