AMD Radeon R9 290: "X" nélkül is gyors

Összeáll a kirakó

Alig két héttel ezelőtt lepleztük le az AMD legújabb csúcskártyáját, mely ha nem is sokkal, de végül elhódította az NVIDIA GeForce GTX TITAN elől a leggyorsabb egyetlen GPU-t alkalmazó VGA címet. Mindemellé még egy viszonylag kedvező, 160 000 forint körüli ár társult, így végül az acélosnak nem nevezhető referenciahűtés ellenére is az ajánlott kategóriában kötött ki a Radeon R9 290X.


[+]

Az AMD évek óta alkalmazott termékstratégiájának megfelelően tudni lehetett, hogy az R9 290X az új elnevezési forma ellenére sem marad közvetlen társ nélkül, ergo érkezik még legalább egy modell, ami a Hawaii cGPU némileg korlátozott verziójára épül. Ezzel a jól bevált recepttel már jó néhányszor találkozhattunk, gondoljunk csak a HD 7970-7950 vagy a HD 6970-6950 viszonyára.


[+]

A kisebbik modell specifikációja mindig az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően kerül kialakításra, de az általánosságban elmondható, hogy a GPU-ban található számolóegységek számát, illetve azok órajelét minden esetben csökkentik, míg a memória kapacitásához és annak buszszélességéhez csak kivételes esetekben nyúlnak. Amennyiben a tervezők mégis korlátozni akarják a memória-sávszélességet, akkor általában a chipek üzemi frekvenciáját veszik vissza.


[+]

Utóbbi a Radeon R9 290 esetében érintetlenül maradt, így ennél a modellnél is 4 GB összkapacitású 5 GHz-es grafikus memória csatlakozik a GPU-hoz egy 512 bites memóriabuszon keresztül. A Hawaii cGPU már nem úszta meg, ugyanis a központi egység 44 darab CU-jából 4 letiltásra került, mely után végül 2560 shader és 160 textúrázó maradt. A végrehajtók maximális órajele is lejjebb csúszott, így azok üzemi frekvenciája 1 GHz helyett legfeljebb 947 MHz lehet.

Mindezen korlátozások első hallásra nem hangzanak túl radikálisnak, így kíváncsian vártuk, hogy ténylegesen mekkora hátrányt eredményeznek egyes tesztjeinkben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés