-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Sziasztok!
Van itt valakinek Gigabyte GV-R929OC-4GD kártyája?
Arra lennék kíváncsi hogy még mindég annyira vacak minőség mint HD78-79xx szériánál!
tehát sok a memória hibás, nem bírják már a gyári tuningot sem, a hűtésük feleslegesen teker magas fordulaton(ráadásul még mindég marcipánból vannak a ventillátorok lapátjai, és vigyázni kell rájuk mint a hímes tojásra), és a tuningot se nagyon bírják!
GPU Feszültséget lehet -e rajtuk állítani lefelé és felfelé is érdekelne!
A hűtése mennyire hatékony/hangos
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
nagyúr
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz DroiDMester #14870 üzenetére
-
nagyúr
válasz gyuszaa #14910 üzenetére
igen, kicsit eltűntem... közel 1.éve nem játszottam semmivel, de a játékos gépem bekapcsolva is januárban volt utoljára..... igazából nem nagyon volt az elmúlt ~1.évben olyan gamma ami engem érdekelt volna, így nem is foglalkoztam VGA ügyekkel!
Most is csak úgy feleslegesen vettem ezt a 290.est, de hát lassan 2.éves lesz az űber 7950.em
Gondoltam le kéne cserélnem amíg van rá néhány hónap bolti gari, de ahogy elnézem a használt 79xx kártyákat nem fogom eladni sz@ré-húgyé(ezt a tuning potenciát meg nem nagyon fogja senki megfizetni) inkább vissza tettem rá a gyári hűtést, és betettem a másik gépembe általános használatra(90.% ban csak netezés megy azon a gépen) a HD7770 helyére, a 7770.et meg megkapja asszony
Röviden ennyi a történet hogy nem voltam aktív a 79xx tropikba... Most van 2-3.gamma amit azért kifogok próbálni a 290(X) -el!
Azért jó érzés hogy megint kifogtam egy elég jó példányt a 290 -ből is, de nem nagyon lesz ez se kínozva, nincs mostanában olyan játék ami annyira érdekelne hogy napokat-heteket tudnék játszani vele!
De azért nem szabad annyira lemaradnom sem a fejlesztéssel, mert ha esetleg belém csap a ménkő és kedvem támad játszani azért legyen mivel tolni, csak ezért ugrottam bele ebbe az upgrade -be!
Én sem gondoltam volna hogy pont egy giga WF3 lesz az amit ki lehet lokkolni(igazából nem is giga kártyát akartam venni mert most is irtózom a giga kártyáktól, de kicsit utána jártam ennek a giga 290.esnek és erről nem mondtak annyi rosszat mint a korábbi giga kártyákról, így bevállaltam hátha megnyeri a bizalmam alapon, na meg az ára is nagyon kedvező a többi 290 hez viszonyítva) sőtt igazából nem is néztem utána egyik 290-nek sem hogy lehet -e őket nyitni, csak annó még mikor megjelentek a refik olvastam róla hogy némelyiket lehetett unlockolni, így csak teljesen random jött az 5let hogy rápróbálok egy WF3 290X biost és csak pislogtam, hogy né már... ez működik 290X ként!
Akkor kezdtem keresgélni a témában és találtam rá a leírásra hogy van már ehez egy segéd progi is, amivel meg lehet nézni hogy lehet e nyitni a kártyát vagy sem!Röviden vagy inkább hosszan ennyi a történet......
-
nagyúr
válasz hdekakas #16515 üzenetére
Fekete Alkoholos filc el színezd be a ledeket! annó én is ezt csináltam a Crucial BallistiX Tracer RAM -okkal Mert olyan volt tőle a gép mint valami karácsonyfa!
2-3X kell átmenni a filcel a ledeken és kb 30.percet kell várni a műveletek között, hogy jól rá száradjon az előző réteg! mert akkor fel oldja az előzőleg rávitt réteget!
és ezt később nyom nélkül el tudod távolítani ha mégis látni szeretnéd a pilácsokat! Csak egy kis den.szesz vagy alkoholos fültisztítóval át törlöd a ledeket és lejön róluk a filc!
-
nagyúr
válasz radi8tor #16543 üzenetére
Mert olcsóbban tudtam megvenni mint egy ragyi hasolnó 1600.as ramot! A tuning potenciája meg messze jobb bármelyik tuning ramtól! Alapfeszen 2400.MHz et mennek!
Ezek szerint nem ismered ezeket a Crucial ramokat, mert akkor tudnád hogy Micron chipek vannak rajtuk! És ezek a leg tuningosabbak!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
Azért annyira nem vészes ez a giga wf3 hűtés, nekem ugye unlockolva van, így kb ~40W al eszik többet mint sima 290.ként üzemelve!
És még ennek tetejében ugye 1040/1250MHz az alap órajelem is mert nekem az oc verzióm van!De még ígyis 70.fokon bírom tartani a Gpu.t igaz adtam neki -27.mV alulfeszt! És custom venti profilt, nem mondom hogy silent lenne de viselhető!
-
nagyúr
válasz lowzor #17525 üzenetére
Annyira nem figyeltem hogy a kollégának mennyire van alulfeszelve/órajelezve! És mennyi nála a max venti fordulat!
Nekem a fent leírtak alatt olyan 60% körül tekernek a ventik a kártyán, itt azért már van hagjuk, de többnyire fülessel jàtszom így annyira nem zavaró!
És a gpu is át lett pasztázva, mx4 nél jobb minőségű pasztával!
Az Asic om valami 70.körüli ha jól emlékezem!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
Nálad akkor valami nagyon nincs rendben a venti vezérléssel!
Nálam a 60% az ~2780.RPM -et jelent!
ezt írtam hogy 60% körül teker a venti mikor 70.fok körül van a GPU -m!
És nálam 100% on ~4200.RPM a maximum!
és nagyon szépen egyenletesen skálázódik 25-100% között a venti fordulat is a % -hoz viszonyítva!
Nálam régen az MSI TF hűtése volt olyan hogy 60.% felett már kb semmit nem gyorsult! max 2-300.RPM -et!
De egy BIOS csere megoldotta a problémát akkor! Valószínű nálad is megoldaná egy másik bios a venti helyes működését!
-
nagyúr
No teszteltem énis egyet azon a beállításom amit leírtál!
10.perc bemelegítés után indítottam csak a tesztet hogy be álljanak a hőfokok!
Minden adat bal felső sarokban az OSD -n
Nálad nem tudom miért ilyen oltári magasak a hőfokok, nem hiszem hogy ennyit számítana az ASIC
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz DroiDMester #17588 üzenetére
-
nagyúr
És a Dual BIOS sz.ted minek lett kitalálva ezeken a VGA -kon?
Ha elcseszed az 1 ik bios -t a kártyán, át váltod a kapcsolót a vga tetején indítod a gépet, ahogy megjelenik a kép a monitoron vissza kapcsolod a rossz/hibás állásba és felírsz egy működő/jó biost!
Nem kell itt semmit túl manipulálni, meg szenvedni vele! Csak arra kell figyelni nehogy mind 2 állásba rossz biost írjál fel véletlen!
Igaz ilyenkor se kell parázni, csak kicsit tovább tart a helyreállítás! -
nagyúr
a power limit csúszkát hová tetted? mert én úgy látom hogy abból fogysz ki és azért veszi vissza az órajelet hogy bele férjék a fogyasztás keretbe!
Nálam a 290X alapfeszen 1100/1400.on sem dobálja az órajeleit pedig csak +10% on van a power csúszkám!
amúgy mutatnál egy képet az ab general fül beállításairól!
-
nagyúr
És végül akkor jó lett?
Amúgy én inkább így állítanám be a helyedben ahogy nálam van most!
(a másik gépemen vagyok ezért a 7870, de a 290X is így van beállítva)az a +100.mV Fesz emelés nem hiszem hogy szükséges a 1070.es GPU -hoz!
Nálam alapfeszen tehát 0.mV al megy 1120.MHz et GPU -m!Állítsd így be az msi ab -t és tegyél próbát mondjuk 1050/1250.en alapfeszen, a power limit mehet +50.re!
A RAM -ot hagyd alap 1250.en![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
-
nagyúr
No erre viszont az mondom hogy: NAGYON NEM JÓ VÁLASZTÁS!
Ha tuningolni akarod még ROSSZABB lesz mint a GAMING -od!
Van benne kb 30-40.MHz és kifújt! A VRM hűtése sem igazán okés(hiába van tornádó a házadban) És a GPU -t sem hűti valami jól csak akkor ha nagyon fel emeled a ventik szabályozását! -
nagyúr
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Lolka Bolka #18064 üzenetére
Olvass vissza és meglátod mennyire sz@r az MSI hűtése!
Amúgy meg nálam már járt mind 2 ből(DC2 és Gaming) nagyon hasonló a hőfok és a hang is a 2 riválisnak! (de ezt csak közel azonos ASIC -értékű gpu -val lehet jól össze mérni)
Ahogy említettem, ezek baromira függnek attól is hogy éppen mennyire jól sikerült(Asic) GPU van az adott kártyán!
Mert ha visszább olvasol HSM kollégával nem rég hasonlítottuk össze a giga WF3.as hűtésünket, és totálisan eltérő adatok(hőfok/hang/melegedés) jöttek ki!Nekem sokkalta hűvösebb(~10.fok) a 290X -re alakított WF3.asom mint HSM kollégának a sima 290, pedig ugyan az a kártya ugyan az a hűtés, ugyan azon az órajelen és feszen teszteltünk!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Maotun #18066 üzenetére
Előbb olvasd végig miről volt szó és miről írtam! Most ki beszélt a Lightning -ról??
MSi Gaming és ASUS DC2 Hűtés/hőfokok -ról volt szó, hogy kerül ide a közel 2X annyiba kerülő Lightning?
Egyébként ha már felhoztad témának a Lightning -ot nekem nagyon nem kéne! Hiába nagyon jó a hűtése és elvileg a leg jobb 290X
Nagyon túl van árazva, mert Nagyon MAX egy 10.essel ér többet mint PL: egy Zafír Tri-X
Akár mennyire minőségi a PCB és a rajta lévő alkatrészek!
Amik amúgy is fordítva működnek, mert mind idle mind 3D -ben jóval többet fogyaszt a Lightning mint egy átlagos 290XLightning megint csak arra jó hogy ledobja az ember róla a gyári hűtőt és egy kis nitróval REKORDOKAT döntögess vele!
De sem léggel sem vízzel nem leszel előrébb azzal hogy 68.fázisod van meg minőségi alkatrészek rajta ha kifogsz egy f@sza anti tuningos GPU -t mert sajnos manapság már nem divat az ilyen prémium kategóriába sem válogatott GPU -t tenni![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz TTomax #18521 üzenetére
Azt el felejtetted írni hogy itt nálunk a jó Magyar Országon ilyen és hasonló csere-bere/reklamáció -t el lehet felejteni!
Még akkor is elhajtanak a búsba, ha tényleg hibás cuccot viszel vissza(és neked kell be bizonyítani ha egy olyan hibával viszed vissza ami nem egyből láthatóan jön elő), jobb esetben átveszik bevizsgálásra ülnek rajta 2-3.hétig és nem csinálnak vele semmit, és vissza kapod hogy ennek semmi hibája nincs!
Nem ilyen indokkal hogy nem lehet OC -zni mert laggol!
Itt nálunk jól körbe röhögnének ha ilyen indokkal vissza vinnél egy VGA -t, bárhol is veszed, bármennyiért!Sajnos nálunk nem mindenki teheti meg hogy kintről rendel, több okból is, de ezt nem részletezem inkább!
Szóval örülj, hogy nálatok Angliában van ilyen lehetőség!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
És azt honnét vetted hogy egy 3570K 4400.MHz -en gyengébb 10% al, mint a te 4670K -d 4300.MHz -en!
Sz.tem marhára nem gyengébb, azonos órajelen sem igazán van mérhető eltérés a 3570 vs 4670 között!
Ha nem hiszed itt találsz 4500MHz en összehasonlítást!
Amúgy én is 4400.on járó 3570.K -val hajtom a 290X OC -mat!
Pedig Van 4770.K -m is, de mégsem ebbe a gépbe tettem a 290X -et!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Francokat lesz kevés 636.W ot tud 1.ágon Minőségi CWT -beles táp bőven bírni fogja, még szénné tuningolt 4770.K val, és szintén jól meg húzott 290X OC -val is!
Nálam 1170/1600.on járó 290X + 4400.on járó 4770K fullra kimaxolva evett 490W ot! szóval nála a sima 290 még kevesebbet fog kérni!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sz.tem én cseppet komolyabb(65.ropis) és pontosabb cuccal mértem a fogyasztást! => Kalibrált VOLTCRAFT VC870 -el
510-520W ot mértem konnektor felől, tápom Seasonic Platinum 1000W 93% hatásfokával számolva ~485.W ra jön ki táp felől!
És ezt olyan helyen mértem ahol szépen megtekerte a CPU -t és VGA -t is!
------------------------------------------------
Kolléga leírta hogy ADATA HM 650 tápja van, igaz ennyire részletesen nem, de nekem van itthon elfekvőben pont egy ilyen tápom, és egyből tudtam hogy milyen és miről van szó! -
nagyúr
minek kínoznád a rendszered a gyilkos FurMark -al az totál SEMMIRE nem jó csak arra hogy kínozd a kártyán a VRM -et!
Nálam RealTime megy a fogyasztás mérés egy Zalman MFC3 al, és meglepően pontosan(5-8.W eltérés, a kalibrált műszerhez képest) mér! látom mikor mennyit kajál a gép!
És játékok alatt 460-490.W(konnektorból felvett, tehát a táp oldalán ez olyan ~450W ot jelent) volt a max!
Semmi értelme a furmark meg prime95 teszt együttes mérésének mivel játékok alatt az ÉLETBE nem fog ennyit fogyasztani a gép!
Amúgy meg LINX -jobban terheli a CPU -t mint a Prime95, ha már ennyire maximalista vagy! -
nagyúr
ne mond már nekem hogy a 7.éves Kis Pistike aki csak fészbúkozik az egy gétéikx970.et fog a gépébe venni!
egyébként is netezés/filmnézés közben elhanyagolható a fogyasztás eltérés a Nv vs Amd között!
aki pedig játékra vesz VGA -t, nem hiszem hogy egy 500W os HKC és társai táppal fogja hajtani!
-
nagyúr
-
nagyúr
Szeretem az ilyen embereket mint te!
Szerinted itt mindenkinek 5-600000.ft -os fizetése van, és a ing zsebéből kirázza félévente a 200.e ret vga ra!
Megnyugtatlak nem mindenki ilyen, én pl: 1.évig spóroltam egy szaros 290(X) -re!
És még ígysem tudtam olyat venni mint szerettem volna! Csak egy jó árasított giga wf3.at ~90.ért![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ezért (is) kell venni inteles konfiigot, mivel ott nem a lapnak kell tudni a 3.0 -át! pl egy gagyi ~10. ft os lap is tudja a PCIe 3.0 -t
A másik ha valakinek van ~100.e ft ja VGA -ra az ne egy gagyi 15.e res alaplapba akarja használni! Mert pont ilyenkor jönnek a gondok hogy ezzel nem kompatibilis az nem működik, dobálja a kék,szürke,piros képernyőket!
Ha valakinek telik 100.e res VGA -ra, az vegyen hozzá normális alaplapot-cpu -t is!
Amúgy meg semmivel nem jobb a PCIe 3.0 sem mint a PCIe 2.0 nem lesz semmivel gyorsabb egy 290X a PCIe 3.0 rendszerben használva sem!
-------------------------------------------------------------------------------
Natrak1982 a 2500K nem tud még PCIe 3.0 -t, de ahogy írtam ettől nem leszel hátrább! viszont épp most írtam hogy egy ilyen kártya mellé nem egy ilyen gagyi alaplap való![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
Te se gondoltad komolyan ugye?
Ne bolondozzál már, az SB procik LGA1155 tokozásúak és nincs közük az alaplapnak hogy 2.0 vagy 3.0 tudnak, mivel ugye a CPU -ban van a vezérlő!
én is egy P67.es lapban(igaz ott trónfosztó) Asus Maximus IV Extreme használom a 290X -emet
és köszöni szépen megy PCIe 3.0 ban! csak a CPU -tól függ hogy tudja vagy sem!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Natrak1982 #20624 üzenetére
neked a Asrock p67 pro3 jó lapnak számít? szinte a leg olcsóbb leg szarabb lap ami kapható(volt) LGA1155.re!
Nekem volt a sokak által istenített, és sok oldal által is dicsért ASRock Z-77 Extreme-4 de alig vártam hogy meg szabaduljak tőle! az eddigi legrosszabb alaplapom volt(pedig az elmúlt 20.éven volt kb 150.alaplapom)
Rengeteg problémám volt vele, és tuningolni sem kellett hogy szar legyen!
De neked legyen szerencséd a p67 pro3 hoz! és legyen hibátlan a 290 es kariddal!
---------------------------------------------------------------------------------------------
HSM : Akkor kicsit fére érthetően fogalmaztál, mert nekem úgy jött le hogy az alaplap nem tudja a 3.0 nem pedig a cpu! -
nagyúr
válasz mcwolf79 #20855 üzenetére
Akkor nekem is CSODA VGA -im vannak, mivel(jelenleg) egyszerre 3 gép és 3 AMD kari!
1, Asus 7870 Dc2 v2,
2, Sapphire 7950 DualX
3, Giga OC WF3 290(X -esítve tökéletesen hibátlanul már 4.hónapja)
egyik kártyával sincs semmi gondom, mind a 3. tökéletesen működik ahogy a nagy könyvben meg van írva!
Nálam a driverek(beleértve az összes BÉTA -t) is mind jól működnek! (1-2. bétánál volt nálam is hogy, alvó módból nem ébredt fel, de most a legfrissebb 14.11.2 el ez is hibátlanul működik)
Nálam az FC4 is totálisan hibátlanul megy és semmi lagg vagy akadás!
És a beállítások!
Nem tudom hogy egyeseknél miért nem jó ez, vagy az, nem hinném hogy én(és még páran) vagy(ok)unk ennyire szerencsések, hogy soha semmi gondunk nincs, sem a driverekkel sem a VGA -val!
Féltem megvenni ezt az ótvar giga 290 OC kártyát, mert volt korábban több giga kártyám és egytől 1ig minddel megszívtam, mert mindegyikkel csak a probléma volt!
És most nagyon meg szerettem ezt a WF3 as oc 290 et, főleg hogy már 4.hónapja tökéletesen üzemel teljes értékű X -ként! és még így sincs semmi hiba vele!
A hűtését tudtam hogy, szar és gyenge, de ennek ellenére még X -esítve és egy kis +OC -val(1100/1400) is 80.fok alatt vagyok FC4 alatt is!
----------------------------------------------------------------------------------------------
#20861 daveoff : Az hogy 1.hónap alatt kaptál 5.db WHQL drivert az NV -től saját maga bénaságát jelzi, hiszen pont azért kell ilyen sok drivert kiadniuk, mivel mindegyikbe van hiba!a piros oldalon meg inkább dolgoznak rajta többet, és nem kell hetente másik drivert kiadni!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz daveoff #20877 üzenetére
Persze hogy azonnal reagálnak és butítanak a driverben hogy a ződekkel gyorsabban menjen mint a pirosakkal!
BMW001 ez neked is szól a megnyirbálás neked fejlődés! végül is igazad van csak épp nem a gpu -t nyirbálják meg hanem magát a játékokat és hozzájuk ahány játék annyi driver! itt levesznek egy kicsit az árnyék minőségéből ott egy kicsit jobban elmossák és máris van +5-10.FPS -ed amit ha nem figyelsz alaposan észre sem veszel!
NV már 15.éve is ezt csinálta és azóta is így tud gyorsabb lenni olyan helyeken spórol a játékokban amit alig veszel észre, és máris nyernek néhány +FPS -t!
Csak rossz olvasni hogy ez nem megy az nem működik amaz akadozik! Érdekes módon nálam teljesen hibátlan minden! És ahogy fentebb írtam egyszerre 3.db eltérő márka, és típusú amd karim van és egyikkel sincs semmi gondom!
Node részemről vége az OFF -nak!
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- NVIDIA RTX 3060 Ti Founders Edition 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- ASUS ROG STRIX RTX 3070 GAMING fehér 8GB használt videokártya garanciával!
- Palit RTX 2060 Super 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
- JÉG Kisbironak!ASUS TUF GAMING RTX 4090
- PNY RTX 4080 16GB GDDR6X TF VERTO Edition - Új, 2 év garancia - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest