- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Raspberry Pi
- Házimozi belépő szinten
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
deadwing
addikt
válasz
daveoff #21398 üzenetére
Ne húzd fel magad.
Egyszerű ez, akkor nvidián nincs. Én próbálom objektíven megközelíteni ezt a dolgot, és el is hiszem neked.
Egyébként én nem a fegyver elsütésnél érzem, mert úgy nem, hanem egy gyors fordulásnál. Pláne ha figyelem a kezem meg a képet egyszerre, simán látszik, hogy jóval később indul el a kép, mint a kezem.
Hát ilyen ez az AMD DX kérem. Valszleg amúgy az fps-hez is köze van, mert ha butítom a játékot, csökken a lag mértéke.
Vakteszt kéne, egymás mellett 2 gép, aztán hajrá. Eléggé kíváncsi lennék az eredményre.
Aztán lehet mennék nvidiát venni -
daveoff
veterán
Hihetetlen vagy....ez mind mellébeszélés, én ismét csak a tényeket írom le, Te pedig terelsz az elméleteiddel. Lenyomom a gombot, és abban a pillanatban elsül a fegyver a játékban, és ezt a monitoron abban a pillanatban látom. Ha Te szabad szemmel látod a késleltetést, vagy az állítólagos különbséget(ami nincs), na ez az amit nem elhinni elhinni, mert nem igaz, esetleg egy 1000fps-es kamerával belassítva láthatod, de hogy szabad szemmel nem az is biztos. Olyan dolgokról beszélsz, aminek semmi köze a gyakorlati érzékeléshez. Na itt lezártam a témát, többet nem akarok róla beszélni, nincs értelme. Abu is már olyanokat írogat, hogy szerintem Ő is belekeveredett...
-
deadwing
addikt
Ajajj... megnéztem a BF3-at is. Nem jobb egy szálat se, sőt
Üres caspianon az fps 120-170 között ugrált. Input lag is befigyelt és rosszabb mint a BF4 DX-e
De olyan szinten rossz, hogy nagyobb a különbség a BF3 és BF4 DX között mint a BF4 DX és mantle között.
Szal ezt is át kell értékelni. Régen játszottam vele no.Íme:
-
deadwing
addikt
No, szaladtam pár kört a test range-en, már csak azért is, hogy a fogyasztást megnézzem.
Minden ultrán-fullon, HBAO post AA, 4xMSAA stb.
A fogyasztás mantle alatt kb 60W-al volt több, ami érthető is, elnézve a gpu usage-t. 570W némely kritikus részen meg 615. Szal ez a max fogyi.
FPS-ek: Mantle alatt majdnem végig 200, néha beesett 180-ra, de az alá nem. DX11 alatt a max volt kb 170, de ritkán, a min volt kb 120. Átlagban 140-150 körül mozgott.
Akkor lássuk:DX11:
Mantle:
-
Rica
senior tag
Ez nagy segitseg, koszonom szepen!
Mar toltom is le.
Gondolom, az aramfelvetelt elso korben nem kene piszkalnom.
Homersekletek jonak tunnek. +5%-on kiprobaltam tegnap 3DMark 2013-mal (10%-kal mar nem indult plusz fesz nelkul, ugyhogy hagytam egyelore). 62 fok volt a dioda es alatta volt a ket vrm. -
HSM
félisten
válasz
daveoff #21373 üzenetére
Ahogyan mondom.
Input lagja jó, de a panel nem gyors, a 60hz pedig egyenesen lassú. Ahogy írtam, volt U2312HM-em nekem is, és bár alkalmas játékra, de igencsak nem egy fürge szerzet. Hiába papíron az is 8ms G2G, meg a mostani P2414H-m is 8ms G2G, utóbbi kb. feleakkora csíkot húz 800pixel/s-es fehér kockás EIZO monitorteszt tesztábráján, pedig +1" a mérete... Illetve a 72hz is igen komoly előrelépés a 60-hoz képest, bár még mindig nem az igazi, de egy klasszissal jobb. Akárhogy számolom, 20%-al hamarabb jelenik meg nálam a kép 72hz-en (16,6ms helyett 13,8ms-enként van képfrissítés), és ennyivel több részre vannak a mozgások is osztva.
Az egered jó, az nem vita, nálam egy G9x van, de a CPU kímélése céljából csak 500hz-en, gyakorlatban nekem ez már elég volt eddig.Ami a pinget illeti, azt ne keverjük ide, az egész más. A számítógépes grafika úgy készül, hogy először a proci összegyűjt minden adatot, az ellenfelekről netről jövő adatokat, az egered bevitelét, szimulálja a fizikát, kiszámolja, mi hova kerüljön, és ha minden készen van, akkor az egészet elküldi a GPU-nak, ami kiszámolja a jelenetet, hogy kell kinéznie és megjeleníti. Így talán már világos, hogy hol komoly hátrány az Nv jelenlegi tudomásunk szerint 5-ös prerendererje, ugyanis a VGA csak akkor kezd el számolni, ha a driver már 5 képkockát begyűjtött a CPU-tól, tehát az egész rendszer ennyivel nagyobb késleltetéssel fog működni. Természetesen a GPU után még a monitorillesztő interfész, és a monitor késleltetése is rájön a teljes input lagra, tehát arra az időre, míg a beviteled, pl. az egérmozgás, megjelenik a képernyőn. Tehát, ahol különbséget láthatsz kisebb és nagyobb input lagú rendszerek között az az, amíg megjelenik a saját karaktered mozgása pl. a BF4-ben, arrébhúzod az egeret, mennyire hamar követi a kép. A nagyobb ping az más, az ugyanis a többi játékos pozíciójával késik a CPU-nak, így az kénytelen "megtippelni" hol lehet a gaz ellen. Tehát neked megjeleníti, hol van szerinte, te lelövöd, de mégsem lövöd le, mert mire lekommunikáják a dolgot, már valójában nem ott volt, ahova Te lőttél, tehát nincs frag, ezért okoz sok bosszúságot a magas pingű szerver, és lősz le valakit, miközben mégsem. Természetesen az utóbbi pár hónapot leszámítva én is sokat szívtam a hitbox-al, míg nem javította egy patch, már erősen a játék abbahagyását fontolgattam miatta...
Ugyanakkor nagyon sokat számít az input lag is, az FPS is, meg úgy az egész rendszer együtt, hogy minden klappoljon.
A webkamerával az lesz a gond, hogy nem igazán tudnak 30 képkockánál többet. Sajna ide valami okosabb eszköz kéne, ami legalább 120 fps-ben tud rögzíteni (8ms felbontás). 60 FPS-es kamera 16ms-enként csinál képet, az nagyon kevés.
Itt pl. 1000FPS-es kamerával mértek, ez az a teszt, amiről korábban meséltem, a moddolt G9x-el: [link]
Érdemes elolvasni, linkelve van egy nagyon jó Anandtech írás is az egész folyamatról, kb. azt írják, mint én, csak részletesebben. -
Tomdriver
őstag
válasz
demmer123 #21384 üzenetére
Na, ezt a tesztet holnap én is lefuttatom, jelenleg 45-55 fps van a Lightningon 5760x1080 felbontásban, hihg beállítások mellett. Igaz a kari 1150/1350-en megy, de egy monitoron próbáltam a játék elején kíváncsiságból, már nem emlékszek pontos értékekre de ennél tuti tobb volt ultrán.
Hozzáteszem nem lesz hiteles, mert nekem csak 60 Hz monitorom van.
(Mondjuk ha ez sem hiteles teszt, akkor egál.)
-
Rica
senior tag
Sziasztok! Regen csak driverbol huztam a vga-t, de most nem tetszik ez a szazalekos megoldas a gpu-nal. Sapphire 290x Tri-x-re nem szivesen tennek MSI AB-t (de lehet, hogy butasagot mondok). Ha maradok a szazalekos megoldasnal, mit vesz alapul, 1000 vagy 1040 MHz-t? Koszi a tanacsokat.
-
demmer123
őstag
Itt a teszt fc4 alatt gtx 970 sokkal több fps produkál
-
demmer123
őstag
válasz
CsigaGyilkos #21380 üzenetére
Sajnos csak 40-45fps van a fc4-ben és még akkor is szaggat a játék.Legújabb amd beta driver + patchek felvannak téve akkor is.970 fixen 65-70fps-el megy az fc4
Full hd-ban játszok
-
válasz
demmer123 #21378 üzenetére
Milyen felbontásban játszol? FC4 az r9 290oc-val is fut maxon, WD is (bár NV-n lehet hogy kicsit jobban megy, de annyira nőasznyi különbség, hogy amiatt én nem váltanék), GTAV -ről semmi rendszerkövetelményt nem adtak még ki. Gyanús ez nekem, ennyire optimalizálják, hogy még mindig nem dőlt, hogy milyen gépen fog futni?
-
demmer123
őstag
Asus r9 290 oc 2014 májusba vásárolt kártyámat mennyiért tudnám eladni 3év garanciával?
Asus 970 oc-ra váltanák érdemes lenne ? Jobban mennének a játékok pl fc4,watch dogs,gta5 stb..?
-
deadwing
addikt
Azt a nyomorult HDMI szabványt kéne már elfelejteni a gyártóknak. Elég ha csak arra gondolok, hogy még egy ezer éves DVI-on sem okozott gondot anno az 5040*1050-es eyefinity felbontást használni 60Hz-en.
Igaz, kellett hozzá egy DP port is, de a 2 másik az DVI volt. Szóval számomra ez érthetetlen. Jóhogynemmár 50Hz a cél... Szánalom.
(#21374) daveoff: igen jó lenne már látni egy ilyet. Alapból kíváncsi a természetem, ez meg főleg érdekel.
-
Joshi
titán
Most ugye az a dilemmám hogy a 4k tv-én 3840x2160@60Hz legyen ami állítólag nem kivitelezhető még DisplayPort-HDMI átalakítóval sem mert a videokártya és gondolom az Ati driver HDMI szabványnak veszi és mivel a kártyán csak HDMI 1.4 van ezért nem lehetséges a 4k@60Hz. Próbált már valaki hasonlót? Az a gond hogy így játékra 4k-ban még CF-el se alkalmas a 290.
-
daveoff
veterán
válasz
odorgg #21372 üzenetére
Igen, én ezt nem is vitatom, hogy az AMD@Mantle 1 prerenderrel milyen jó, de az NV@DX 5 prerenderrel(ha annyi egyáltalán) is legalább olyan jó. Lehet hogy van aki látja a különbséget, ha van, de Te is tudod, hogy én hogy játszok, szerintem észrevenném. Az én játékstílusom pont a gyors reakció, és ezért játszok csak HC-t, normálon elveszik ez a előny. Ha érezhetően nagyobb lenne az input lag, azt szerintem azonnal észre vettem volna, aztán lehet hogy nem, mert egy debil vagyok...
-
daveoff
veterán
Hogy érted, hogy lassú a monitorom? A 60Hz miatt, szerintem az jelen esetben nem befolyásol semmit, főleg nem a Te 72Hz-edhez képest. Egyébként meg az avg 0,6ms input lag-nál nem nagyon van jobb a piacon, és ugye ezt tudja a monitor, az egerem egy G502@1000 Hz (1 ms). Az észlelésről meg annyit, hogyha véletlenül betévedek egy olyan szerverre, ahol mondjuk a pingem 80-90 a 30-40 helyett, azt egyből észreveszem, hogy nem úgy adja, ahogy kellene. Elvileg ugyanaz a jelenség, mintha az input lag nagyobb lenne, nem? Még egyszer mondom ebben a játékban a netcode/hitbox befolyásol elsősorban, először azt kell "megtanulni", és utána lehet keresni az input lag különbségeket, de a játék hibái mellett nem fogsz észre venni pár ms-os eltérést, de egyébként sem.
Egy ilyen lassított felvételes videót én is megnéznék egyébként. És mi lenne, ha egy webkamerát ráállítok az egérre játék közben, felveszem a játékot, és lövök párat, majd utána belassítom a videót?
-
odorgg
addikt
válasz
daveoff #21368 üzenetére
Én is játszottam már 1-2 mapot unokatesómnál 980-on, de nem éreztem a különmbséget input lagg terén, megy szépen.
Persze ettől még dícséretes, hogy Mantle 100+Fpst tud 290/x-el, 1 képkocka prerenderrel. Valószínüleg a 300-as szériával túl is szárnyalja majd a 980-at, és még mindíg nem fognak ezzel trükközni.
Mondjuk trükközhetnének, mert engem, téged, és még pár debilt, biztosan nem zavarna
Azt sem zárnám ki, hogy van aki látja a különbséget, mert nem vagyunk egyformák. -
HSM
félisten
válasz
daveoff #21368 üzenetére
Sosem tartottalak debilnek egy percig sem, csak a monitorod lassúnak.
Mindenesetre ez elég meggyőző, 150%-on ilyen FPS, főleg Dx alatt, elég komoly, pláne ha a reagálás is rendben van, ahogy írod.Nem mondom, hogy 100%-ra meggyőztél, de annyira igen, hogy félretegyem a témát, amíg nem csinál valaki minden kétséget kizáró lassított felvételes mérést.
-
daveoff
veterán
Na megnéztem, 150% resolution scale-el 70-90fps volt az adott mapon (not bad
), a játék ugyanúgy fut, ugyanolyan direkt, mint 140fps-el, azonnal reagál minden mozdulatra, minden gombnyomásra, minden kattintásra, mindenre. Annyi különbség van, hogy sokkal szebb, és élesebb a kép....
Akkor az elméleted itt meg is bukott szerintem, vagy most jön az, hogy én vagyok debil, és nem érzem a különbséget......
-
HSM
félisten
Nálam DP kábelen volt a 290 végig bekötve. Ez lehet, a HDMI vagy DVI lassabb valamivel, sosem teszteltem. Mondjuk ha lassabbak is, az megint a GTX-ek kezére játszik... Két nagyobb lag között kevésbé feltűnő, ha van difi.
(#21363) deadwing: Egy 120fps-es kamera szvsz elég lenne, az 8ms felbontású időben. Olyanokat azért találni... 60fps-t még a DSLR-em is tud.
Ooyan felvétel kéne, ahoo mondjuk látszik, mikor nyomtad le pontosan az egérgombot, és az is látszik mikor sült el a stukker a játékban. Valamelyik netes oldalon is így tesztelik, csak ott még egy led-et is beleeszkábáltak az egérbe gombnyomásjelzőnek. -
deadwing
addikt
válasz
daveoff #21364 üzenetére
Igen, azzal egyetértek, hogy a BF4 egy bughalmaz. Nem is a kedvencem. 3-at jobban bírtam.
Ettől függetlenül, még mindig nem érted amiről beszélek. Már régen nem amd vs nvidiáról van szó, hanem arról, hogy amd-vel igenis jobb mantle alatt játszani. Tisztább jobb szárazabb érzés
Akkor miért is ne foglalkoznék vele?
Adjatok egy kamerát inkább -
daveoff
veterán
válasz
deadwing #21363 üzenetére
Javaslom ezt nézd meg, és utána döntsd el, hogy elsősorban min múlik BF4-ben a lag...
Egy ilyen játékban, ahol a netcode-nak ennyi buktatója van, szerintem felesleg is azzal foglalkozni, hogy a videokártya mekkora prerendert használ, mert tök mindegy. A játék meg a sok patch miatt folyamatosan változik, hol javul, hol romlik, ezek mellett szerintem elég nehéz érzékelni bármit is.
[link] -
deadwing
addikt
De amúgy lehet, hogy vakok
Láttam én már vsync-el béefezni embert. Ha 1 van, akkor lehet több isEgyébként tényleg jó lenne valami bazi jó kamerával csinálni egy "mérést". Az is lehet, hogy már egy 120 fps-es kamerán is látszana valami, de sajnos a gagyi telómban csak 30 fps-es kamera van.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
deadwing #21359 üzenetére
Input lag rengeteg tényező befolyásolja maga a rendszer, maga a program maga a monitor, maga a kártya és a monitoron található összeköttetés illetve sebesség.
Én eleve azt se értem hogy egy GTX980/R9 290 kártyát ki használ még HDMI monitorral? HM..?
Bocsánat. Rosszul fejeztem ki magam. HDMI kábellal.
Kezdhetnénk a vitát a végtelenségtől.
Ugyan is a HDMI lassabb mint a DP csatlakozás.
Ha megnézzük a két csatlakozás felépítését rájövünk, hogy a HDMI már korát múlta asztali felhasználás esetében.
Így lényegében arra akartam következtetni, hogy az input lag mint jelenség kis millio dolog befolyásolja nem egy buta videokártya.(#21359) deadwing Itt nem a több FPS-ről van szó, hanem arról amit állítasz, illetve állítanak itt, hogy a zöldek inputlaggal szenvednek.
Kis millió nvidiás felhasználó van, ők mindannyian vakok. -
bombibmw
veterán
Miért nem csináltok egy tesztet AMD vs. Nvidia ugyanolyan játékok mellett,ugyanazon beállításokkal?
A lényeg,hogy a kártyák ki legyenek hajtva,aztán felteszitek YT-ra és linkelitek be.
Többet érné,mint a szájkarate. -
kovsol
titán
Van egy egész jó teszt igaz GTX980 -al készült, de ezért egész friss: GeForce GTX 980 PCI-Express Scaling
-
Joshi
titán
Köszi az infót mindkettőtöknek.
-
deadwing
addikt
válasz
daveoff #21344 üzenetére
Az azért durva lenne, de sajnos van benne ráció. Lehet olyat csinálni, hogy csak BF4 alatt barmolják el a DX-et? Holnap lehet ideje lesz egy kis BF3-at tesztelni
Megnézem ott az usage-t meg BF4-ben is, aztán jól lebuktatjuk őket
(#21348) HSM: mikor volt nekem szted 60 fps-em?
60 fps nem egyenlő 60Hz-el. Attól hogy 60Hz-en ment a monitor, az fps 150 felett volt bőven. -
brumi1024
veterán
Ja hogy a 2 literes már nagyköbcentis, így oké
Bár az esetek nagy részében azok is feltöltöttek (pl VW 2.0 TFSI-je, 400 lóerővel). Manapság egyébként a legtöbb 2 literes 4 hengeres, a 3 literesek V6-ok vagy sor6-ok, a 8-10 hengereseket meg keresni kell. De mondom, nem lehet összehasonlítani őket, nem egy kategória.
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #21347 üzenetére
Én pedig a 3. bekezdésedre reagáltam elsősorban.
(#21349) brumi1024: Nekem csak az ilyen mini-motorokkal van bajom, hogy 1200-as feltöltős benzines papíron rengeteg pacival, meg 1400-as feltöltős dízel... Ezekhez képest 2000ccm óriási.
1800-2000ccm felett már mindegy, van-e feltöltő, úgyis szépen fog menni akár benzin, akár dízel.
-
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #21343 üzenetére
Ha csak 60fps van, az akár csak 3-as prerenderrel is 50ms késés, míg Mantle 1 képkocka és mondjuk 80FPS esetén 12,5ms, az elég durva difi. Míg Nv ha mondjuk tényleg 140FPS-el hasít a 980, akkor 5-ös prerenderrel is "csak" 36ms a lag, ami annyira nem durva, mintha rögtön egymás után teszteled az 50ms után a 12ms-es lagos módot.
Én itt keresném a magyarázatot.
(#21344) daveoff: Én azokat tekintem "Gamer" monitornak, amik gyors panellel, alacsony input laggal és minimum 100hz körüli képfrissítéssel rendelkeznek.
(#21346) Joshi: Igen, kb. 50W-ot nyertem a kari fogyasztásán, ami a hangján is igencsak sokat csendesített, míg a sebesség kvázi ugyanaz maradt, 950Mhz helyett 900, meg se lehetett érezni.
Viszont a venti -500rpm fordulatszámát igencsak megháláltta a fülem.
-
daveoff
veterán
Mi számít Gamer monitornak?
(#21343) deadwing: Igen, szerintem is az AMD@DX-el lehet gond, mert NV@DX-el ugyanolyan jó, mint AMD@Mantle-el, és ott már elvileg 1vs5 a prerender, úgyhogy szerintem azt kizárhatjuk. Nekem van egy olyan gondolatom, hogy AMD szándékosan rontotta le a DX kódot, hogy legyen létjogosultsága a Mantle-nek. A játék megjelenésekor szerintem sokkal jobban ment DX-el a 290X, mint most..
-
deadwing
addikt
válasz
daveoff #21339 üzenetére
A málnásra gondoltam
Egyébként olvasgattam ott azóta, és tényleg érdekes. Nem lehet, hogy tényleg a prerenderhez van köze? Mást nem tudok. De az meg durva lenne, hogy 3 és 5 között ilyen különbség van, sőt sztem kizárt.Észrevevés témára: én észrevettem 60Hz-en, érdekes módon 144-en már NEM ANNYIRA volt durva, haverom szinte ordított ts-en a nyilvánvaló különbség miatt egy 60Hz-es Yamakasi IPS monitorral. Ő akkor azt mondta, sose többet DX. Jah neki 280X volt még akkor.
Valami itten a dx-amd viszonyával van, kérem szépen... de hogy mi, azt az Isten se tudja.
(#21341) Joshi: necces... lehet hogy fullon menne a táp, ami nem biztos, hogy jó ötlet
De egy próbát megér.
-
HSM
félisten
válasz
brumi1024 #21336 üzenetére
Nekem amiket eddig vezettem kisköbcentis turbósok annyira nem jöttek be, pláne városi forgalomban.
Viszont a 4-5 hengeres, esetleg 6-os 2000ccm és fölötti benzines gépek nekem eddig nem okoztak csalódást.
Pedig tényleg, papíron több lehet a nyomatékuk is a kicsi feltöltősöknek, bevallom, meg is lepődtem.(#21339) daveoff: A userek nagyrésze nem Gamer monitorral tolja, akár itt, akár az Nv oldalon.
TTomax-nak pedig tudtommal már Nv-val volt a 144hz-es monitora. Viszont neki megvan még a 290X, ha jól tudom, ő meg tudná ezeket mérni, pláne, ha véletlen lenne egy 120FPS-es kamerája a teszt idejére.
-
daveoff
veterán
Biztos nem vettem észre.....Te aztán tudod....
És TTomax sem vette észre a 144Hz-es monitorral, és senki nem veszi észre, de Te biztos észrevennéd......
Felfoghatnád végre, hogy nem az AMD akarom lehúzni, vagy az NV-t isteníteni, de olyat nem kell állítani, ami nem igaz, mindenféle megalapozás nélkül!Nekem pont ez volt a legnagyobb meglepetés, hogy AMD-ről váltva BF4-ben milyen jól szerepel az NV, erre aztán végképp nem számítottam.
(#21337) deadwing : Pont ez a lényeg, ugyanaz a konfig, kártyacsere történt, AMD 290 950MHz-en nincs meghajtva, de az NV 980 1500MHz-en meg van hajtva, érted már? Ez hogy?
Hagyjuk már a cinikus hangvételt pls.
Nem tudom mire gondolsz.... -
deadwing
addikt
válasz
daveoff #21333 üzenetére
Ja igen, látom, bocsánat. Amd nincs húzva, nvidia igen. Az amd gpu usage enyhén szólva is gyalázatos. Ezt nevezed te összehasonlításnak?
Nincs meghajtva az az amd kártya. Az, hogy miért, más kérdés.Leírtam, hogy én mit tapasztalok, és azt is, hogy mi és mi között.
Hagyjuk már a cinikus hangvételt pls.
Ezennel kiszálltam az OFF-ból, viszont a másik topicot azért megnézem, mert érdekel a téma.(#21335) Joshi: sajnos csak DX-es van, de majd mérek újat mantle-vel is.
[link] -
brumi1024
veterán
Az a gond a példával főleg, hogy a kisköbcentis turbómotorok nem ellenfelei a nagyköbcentis szívóknak. Az 1.2/1.4-es feltöltött motorok soha nem a 4 literes szívómotorokat akarták leváltani, hanem az 1.4-1.6-osokat. Azoknál pedig kategóriákkal jobbak, például azért, mert nem nulla a nyomatékuk.
Ha persze egy háromezres sor6 turbót tekintesz kisköbcentisnek, akkor oké, de részemről sokkal inkább a sor6 turbó egy normális európai kasztniban, mint a V8 egy (az esetek nagy részében) igénytelen amerikai kasztnival.
Egyébként pont hogy a nagyobb szívó rendelkezik alacsonyabb alapjárati nyomatékkal.
-
HSM
félisten
Alapvetően egyetértünk, kivéve egy pontban.
60hz kevés, lehetnek akármilyen jó reflexeid. Egyszerűen nem látod olyan szép folyamatosan a mozgást, mint magasabb frissítéseken. Ezen semmi nem segít, csak egy gyorsabb monitor. 60hz helyett 72 mindössze +20%-al magasabb, mégis még az asztalon is bármikor kiszúrom vakteszten, 72 vagy 60hz-en megy, annyira átjön, hogy folyamatosabban mozog az egér 72hz-en. Én nagyon várom már, hogy kijöjjenek jó, gyors, legalább 100hz-es A-sync IPS monitorok, ideje lenne már elfelejteni a 60hz-et. Bár most egy ideig nem fogok játszani, de ha majd igen, az tuti valami ilyen monitoron lesz. Addig meg jó lesz a Logitech G9x a notebookom pontos vezérlésére.
Én még emlékszem a CRT-s időkre, jók voltak azért azok 100hz-en játszani nem kicsit.
No igen, megéri a csere, amikor már kiesik a motor a régi gépből, annyira minden baja van, és sehol nem kapsz használtan már jó állapotút, csak ilyen modern matchboxokat.
(#21333) daveoff: Vagy legalábbis nem vetted észre 60hz-en, egy nem túl gyors IPS monitoron.
-
daveoff
veterán
válasz
deadwing #21331 üzenetére
Ott van a GPU usage, de mindegy, és ha végigolvasod a topikban leírtakat, akkor megtudod, hogy az input lag sem nagyobb NV-n, mint AMD-n Mantle-el. Ezt csak HSM hiszi, de ugye Ő nem próbálta, csak valamit olvasott, és abból következtette ki.......de látom már sikerült pár embert bekavarni a málnásba.
-
ffodi
veterán
Multihoz kevés ez tény és való, jómagam is csak szingliben tolom így a játékokat. Multiban le szoktam butítani a grafikát rendesen, hogy legyen 100-200 fps, és itt már lehet, hogy előjön a "komolyabb" ("gamer") monitor és miegyéb előnye, ahogy írod, de tapasztalatom alapján ez egy alapvetően jó "konfig" (értsd jó és pontos egér, pl. jó - akár 60 Hz-es - monitor etc....) esetén viszonylag elenyésző és sokkal többet számít a játékos reflexe, gyorsasága és ravaszsága. Mondom ezt úgy, hogy 10+ éve FPS-ezem, és volt 1-2 komolyabb időszak is benne.
A kocsival kapcsolatban pedig alapvetőn egyetértek veled, csak valamivel "példáloznom" kellett, és vannak esetek amikor mégis megéri a csere.
-
HSM
félisten
"Ha van kellően nagy felbontásod, akkor a mai játékok teljes részletesség mellett kb 50-60 FPS-sel fognak menni, ami ilyesformán talán nem fog limitálni."
Ez is egy felfogás, tagadhatatlan. Ugyanakkor nekem 50-60FPS pl. egy BF4 jellegű multihoz egyszerűen kevés. Egyjátékosban oké, ott elbohóckodok ennyivel is, de multiban lassú, én pedig nem szeretek prédát játszani.
Nekem 70-100FPS között van, amivel jól érzem magam, és jól is tudok játszani, természetesen monitor 72hz-en, mivel sajnos nem tud többet szegénykém. Ezen az FPS-en nem azt érzem folyamatosan, hogy azért haltam, mert lassú volt alattam a technika. Le is kellett DX alatt BF4-ben vennem a grafikát High+4X-es MSAA-ra, különben nem volt elég FPS, hogy folyamatosan 70 felett maradjon, főleg a CPU miatt. És itt domborított nálam a Mantle hatalmasat, fel tudtam vígan húzni maxra+4MSAA, oké, -10FPS lett átlagosan, de még így is a legalább 70 szinte végig megvolt, és ami fontos, direktebb lett annyival az egész, hogy nem hiányzott az a -10FPS, sőt, végre úgy éreztem, ki tudom hozni magamból a maximumot, amit DX alatt korábban sosem éreztem. Ezért írtam, hogy nálam a Mantle maximálisan bizonyított.
Mondom ezt több, mint 10 év aktív FPS-es múlttal....
Ami a kocsikat illeti, azt kell mondjam, amit az amcsi izomautó-fanatikusok szoktak: "Theres no replacement for displacement". Praktikus mindennapi használatban a jelenlegi kisköbcentis mindenféle módon feltöltött autók élvezeti értéke meg sem közelítik egy nagyköbcentis, kevésbé "modern" motoros autóét. Ezenkívül az agyonhegyezett, agyonelektronikázott, agyontöltött autók meghibásodási hajlamáról és arról, mennyivel drágább utána helyrerakni, nem is beszélve. Hiába tud(na) +10LE-t 7500-as fordulatszámon, úgysem úgy fogod használni, a mindennapokban pedig 5X erősebbnek fog hatni egy nagyobb köbcentis, nagyobb nyomatékú gép, és vezetni is sokkal élvezetesebb egy olyat.
(#21325) deadwing: Pontosan ugyanezt éreztem én is, hozzáírhatsz a listához.
Halkan megjegyzem, nálad is ott figyel a gyors 144hz-es monitor is, amiről magyarázok már egy ideje, hogy lassú 60hz-en ez nem biztos, hogy olyan markánsan megmutatkozik. Nálam is egy átlagosnál jóval gyorsabb IPS és 72hz volt.
Ja, igen, a V-sync ON userek alapból felejtősek ilyen szempontból, odébbrakom az egeret és kettőt ásítok, mire történik is valami.Pedig én is utálom a képtöréseket, de BF4-ben együtt kellett éljek velük.
(#21327) deadwing: Tényleg változó. Főleg régebbi játékoknál volt jópár, ami nagyon "direkt" volt, de a maiak tipikusan nem.
Pl. ha betöltök egy jó öreg Quake3-at, az ma is olyan, mint régen, nagyon direkt, pörgős, na azt az érzést adja vissza a Mantle, csak egymilliószor jobb grafikával. Persze, a Q3 OpenGL, nem Dx, tudom...
-
ÁdiBá
veterán
válasz
deadwing #21325 üzenetére
Ezen a program is sokat tud befolyásolni. Ugyan is nem mindegy mivel játszol. Valamelyik játék érzékenyebb rá. Bár ezt nem tudom hogy miért.
Én nem igazán tudok neked olyan játékot mondani ahol ilyen magas fpsem lenne 2560.ban egy kártyával.
Mìg radeonom volt nem tapasztaltam a Mantle előnyeit. Sokan irták proci jobban muzsikál majd de csak a gyengéb procikban tapasztalható ez. Egy i7 4770k központi egységre nem igazán volt hatással. -
deadwing
addikt
válasz
daveoff #21318 üzenetére
Nem, nem fogom fel, mert látom, érzem. és nem csak én, hanem haverom is
Egyébként hogy helyre tegyük a dolgot, valóban, nem próbáltam nvidiát, csak dx vs mantle-t. Ez tény! Ott 1 vs 3 a képkocka buffer.
Ebből szűrtem le, hogy az 5 az valószínű még rosszabb.
Lehet rosszul tettem, és nincs igazam, mert lehet pl, hogy az amd rosszabbul muzsikál dx alatt, és az nvidiának nincs is akkora input lagja mint az amdnek. Ez is előfordulhat, és lehet emiatt beszélünk el egymás mellett.
Egyébként addig ebben sem vagyok olyan biztos, amíg egyes emberek vsync ON-al játszanak, és azt az input lagot sem veszik észre amit az okoz.
Még egyszer leírom: AMD kártyával DX alatt ÉREZHETŐ az input lag, Mantle-hez képest. Aki ezt nem veszi észre az vak.(#21322) ÁdiBá: azt, hogy a mantle kutyafasza, nagyon nem értek vele egyet. Ha csak a test range-et nézzük, azonos részletesség mellett dx alatt 130 fps-t csinál a 290 CF -tudom szörnyű-, mantle alatt meg stabil 200-at. Több is lenne, ha nem lenne a 200 limit. Ez egy 64-es szerveren kb 170-et jelent.
Persze az is lehet, hogy ezzel az amd dx alatti gyengeségét mutatom meg -
ffodi
veterán
Éreztem, hogy erre ráugrasz.
A példa általános, és nem feltétlen a konkrét 290x vs gtx980-ra vonatkozik. Arra értendő, hogyha valami valamiben jobb azt tudomásul kell venni, ennyi.
Egy vga-nal sok a változó igen, de ha ott van alatta az erős rendszer, a support, akkor az a jobb, ahol jobbak a számok. A 60 Hz pedig egy dolog. Ha van kellően nagy felbontásod, akkor a mai játékok teljes részletesség mellett kb 50-60 FPS-sel fognak menni, ami ilyesformán talán nem fog limitálni.
Egyébként ha a kisköbcentis újabb, jobb és erősebb, akkor miért ne cserélném ha az anyagiak esetlegesen megengedik? Legrosszabb esetben meg kell venni a másik mellé...
-
HSM
félisten
Remek a kocsis példa. Csak nem tudom mire.
Soha nem adnék egy olyan szuper nagyköbcentis 5-hengerest egy turbózott 1.2-es 3-4 hengeres szörnyűségért.
Itt ugyanakkor van még néhány változó, ami számít, mert míg kocsiban egyértelmű, beleülsz, padlógáz és ott az érzékszerveid, érzed, mi van. Egy VGA-nál pedig csomó változó van, nem elég a VGA, kell alá egy rendszer, szoftverek, és a leginkább kellemetlen, hogy a végére kell egy monitor, és ezek teljesen el tudják adott esetben maszatolni az eredményeket. Elsőként hatalmas limit a legtöbb monitoron a max 60hz. Másodsorban a lassúbb panelok, főleg a drágább típusokban. Olyan, mintha a lóerő ott lenne a motorban, de nem éreznéd, mert szar lenne a kuplung és csúszna nagygáznál.....
-
ÁdiBá
veterán
válasz
deadwing #21316 üzenetére
Oké. Neked volt 780Ti ref mand Sli. Majd 780Ti DCU2 majd R9 290X majd GTX980... inputlag? Miről beszélsz? Hanyagoljuk szerintem ezt témát.
Ugyan annyira szarok a radeon termékei mint az nvidiáé. Mindegyikben találtam olyan jellegű hibát mint a ház átlagfelhasználás mellett. MANTLE ahhoz képest kutya fasza mert semmit nem ér. -
dergander
addikt
Te mit nézel, az optimalizálatlan játékok alatt erősebbek az új Nv-k látszik is 100 fajta teszten. Ahol pedig otimalizál az AMD ott még az nvidiának is kedvez sokat. Pont neked kellene tudni akinek volt 290 kártyája.
Bár engem nem izgat ki mit vesz,ki mire fejleszt , csak a fejlődés az most az Nv oldalán erősebb , lásd az alacsony fogyasztás.... -
ffodi
veterán
válasz
daveoff #21318 üzenetére
Én is játszottam mindkét kártyával BF4-et és én sem tapasztaltam különbséget (AMD Mantle vs NV DX természetesen....). Mindig mindenki azt védi és isteníti amije van, de van egy határ amikor a dolog már átmegy nyálverésbe...
Egyébként pontosan tudom, hogy ilyenkor mit éreznek a delikvensek, én is sokszor elnézegetem a vadi új 4 hengeres kocsikat 1200 köbcentivel 200+ lóval, hogy hú de szép, és erős, de mindig azzal nyugtatom magam, hogy az enyém 5 henger, kétszer akkora lökettérfogattal, és hogy ebbe nyers erő van.
Annyi a "titok", hogy meg kell tapasztalni a dolgokat, majd eszerint dönteni, és ha x jobb, mint y, akkor azt el kell fogadni.
A példa természetesen eléggé sarkított, és sok tényező beleszólhat még a dolgokba, csak a lényeget vázoltam...
-
daveoff
veterán
válasz
deadwing #21316 üzenetére
Még egy papagáj.....?!
Fogjátok már fel, hogy nincs jelentősége, hogy 1 vagy 3 vagy 5.....Abu is megmondta. 480 óránál járok BF4 multiban, ebből több mint 400 órát AMD-vel toltam bele, csak Mantle-el 50-100 körül, úgy gondolom, hogy azonnal észreveszek bármilyen változást a játékmenetben, játékélményben. A másik dolog, hogy még mindig csak én vagyok aki ki is próbálta mindkét kártyát, nem tudom miért nem hisztek nekem. Az NV-el legalább olyan direkt a játék, mint Mantle-el.....ha nem jobb! Az FPS-ről inkább ne is beszéljünk.....
Ettől függetlenül nem mondom, hogy megéri a 980 a 290X-hez képest a felárat, de ez a trükközés, amit mondtok egy baromság, ezzel csak megtévesztetek másokat..... -
HSM
félisten
-
deadwing
addikt
Nem unjátok még a vitát?
Egyébként nekem az a véleményem, hogy amíg az nvidia 5 képkocka puffereléssel/késleltetéssel trükközik, és ezért több az fps-e, addig engem rohadtul nem érdekelnek a zöldek.
Mehetne a francba az input lagjukkal.
Mantle alatt a képkocka buffer 1. EGY!
Csak ezt annyira kifelejtitek mindig a vitából. -
dergander
addikt
Még mindig azt kell mondani ahol tényleg a nyers erő kell,ott az Nvidia előnybe van,az AMD inkább bízik a programozókban. Ott a példa az új dragon Age amibe a 290x van olyan mint a 980 és a 2 kártya közt pedig van 60e forint különbség. Itt az ár/értéket is figyelembe kell venni,aki meg azt mondja h mikrolaggol az AMD kártya az csak kifogást keres,mert mondani kell valamit,nekem már volt nv és amd kártyáim is én sose volt laggolásom/driverhibám.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
CsigaGyilkos #21305 üzenetére
Nem tudom. R9 290x és a mostani 980 ason is probáltam. De Wqhdban én nem látok gondot benne egyikkel sem csak hogy a 980 ban több az fps.
-
irhejja
tag
válasz
CsigaGyilkos #21310 üzenetére
Biztos jobb lenne egy i5 vagy i7 mellett, de azért így 4.7 GHz-re húzva nem olyan rossz ez az FX-8350. A héten mindenképp készítek pár mérést
-
válasz
irhejja #21309 üzenetére
Gratulálok az új kártyádhoz!
Szép-szép, nekem is Asus van.
Egyértelműen gyorsabb és azzal a procival is játszható sebességet produkál. Inkább multiban érezhető a különbség. És egy-két mikro szaggatáson ne lepődj meg, mert előfordulhat. BF4-hez meg ott a Mantle.
Majd kérnék szépen Fps értékeket!
-
irhejja
tag
Jelentem megérkezett az ASUS R9 290X DCII OC
Sokan mondták, hogy egy FX-8350 mellé kár berakni és maradjak csak az R9 280X (ASUS féle DCII Top) mellett, de nagyon érezhető a gyorsulás
nagyon nem bántam meg, hogy megvettem!
-
válasz
szivacs1987 #21299 üzenetére
Nagyon szívesen!
Az mindenképpen jobb lenne! Nem tudom, hogy éppen az lenne kéznél, vagy vásárlást tervezel, mert én amikor hasonló helyzetben voltam, akkor a Corsair CX600M 80+ Bronze, tápot néztem még anno. 25K viszont ez már fél moduláris. CWT belsős, vannak akik szerint nem olyan jó, mások szerint megbízható. Szerintem is megbízhatóak én azt választottam volna (ha nem gondolkodtam volna cf-ben), pláne, hogy ezt a tápot azzal a konfiggal nem fogod úgy leterhelni/túl terhelni, hogy ez a táp működésére kihatással legyen.
Egyébként még ajánlom ezt a topikot: Melyik tápegységet vegyem? Itt is biztosan elfognak látni egy-két hasznos infóval.Remélem tudtam segíteni.
(#21304) ÁdiBá: Nézd meg a Watch Dogs-ot (ha van rá módod) kapcsold be ott is az "NV effekteket" és néz meg utána egy AMD -s videót. Más lesz a grafika. Én amikor először láttam egyértelmű volt számomra, hogy full szűréssel (és ha jól emlékszem, akkor az option-ben az GTX 970 -el + fokozatot lehetett tolni a szűrésre) + NV szűréssel és recésebb volt a kép, mint az r9 290 -el.
-
-
daveoff
veterán
válasz
Cseneles #21300 üzenetére
Egyébként szerintem ha NV cuccokat kikapcsolom FC4-ben akkor gyorsabb lesz a játék, mert azok plusz effektek, plusz erőforrásigénnyel. Az NVIDIA beállítás a játékban nem optimalizáció, hanem bekapcsol minden effektet, és feltol mindent a maximumra.. Szerintem ez is az egyik oka, hogy olyan közel vagy a méréseiddel az enyémhez. Majd megnézem mit mutat ugyanolyan beállításokon mint nálad.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kuponkunyeráló
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Sorozatok
- Ingatlanos topic!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Autós topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest