Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED monitor topic
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- 3D nyomtatás
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
CsonkaImo #22697 üzenetére
Nem hinném, hogy ők találnák ki. Küldtem nekik vissza alaplapot, 100X nehezebben reprodukálható sunyi hibával (kicsit aggódtam is előre, ebből hány kör lesz, mire detektálják), és cserélték elsőre mese nélkül.
(#22698) ricshard444: Ne becsüljétek alul az alaplpok típusai közti és a BIOS-beli különbségeket sem. Akár egy azonos gyártó két különböző típusú lapja, akár ugyanazzal a csipkészlettel sem biztos, hogy elektronikailag "egyforma".
Ráadásul a tápok sem egyformák, így pedig már háromismeretlenes az egyenletrendszer. -
CsonkaImo
addikt
válasz
ricshard444 #22698 üzenetére
Ezt nem tudtam, én csak a te "szerencsétlenségedre" alapoztam. Köszi az infot, még jó hogy a budget Asrock lapommal nem produkálja.
Werkly: Bf4-ben természetesen Mantle-el, ezt elfelejtettem.
HSM: Én tudnék más példát írni, könnyen reprodukálható hibával. Konkrétan egy Asus lap nem érzékelte a ramokat. Nem akarom szidni az iPont, ha érdekelnek a részletek privátban szívesen leírom.
-
-
CsonkaImo
addikt
válasz
ricshard444 #22694 üzenetére
Asus H87-Pro nem egy régi lap, vagy volt példa a mostaniakkal ilyesmire? Azt hittem ez csak a "régi" lapokat érinti.
Werkly: Játéktól függ, nálam Bf4-ben kimaxolva, 4x msaa, fov 90, 1080p és megvan az átlag 90fps (jelenleg 1000Mhz-es gpu-val mert a cserépkályha és a rossz szellőzés kicsit betesz a kártyának).
Rossi: Nekem is volt már, sajnos negatív tapasztalatokkal. A leírtakra meg nem érdemes alapozni, nem tesztelik ennyi ideig a kártyákat. Szinte mindenkinek ilyesmi sablon üzenetet küldenek.
-
Rossi
addikt
CsonkaImo: De, miért? Évek óta mindenemet ott veszem, garanciáztatás is volt, de eddig nem volt különösebb gondom.
ricshard444: Nem próbáltam, de ha visszadobják a kártyát kipróbálom, köszi.
Egyébként ASUS H87-Pro lapom van.
-
-
Rossi
addikt
Úgy néz ki, kicsit hoszab lesz a procedúra, ugyanis a szerviz nem tapasztalja a hibát:
"Heaven DX11 Demo (1080p, 8xAA, 16xAF, extreme tessellation) 2 nap OK. Alien versus Predator FullHD 7nap OK. FurMark EBM 2nap OK. 3DMark FireStrike loop fut."
Furcsa, hogy nálam kék és piros halálok következtek be játékok alatt, náluk meg órákig gond nélkül működik...
-
Werkly
őstag
Ha meghúzom a VGA-t kis fehér bevillanó kockák miért vannak nagyon ritkán? Mit kell adni még neki? Vagy éppen mit nem? Power limit Core voltage, clocok? Most az Unityval szórakoztam! Kösz!
-
Werkly
őstag
válasz
CsigaGyilkos #22689 üzenetére
Na igen! Jópár emberkének írtam privátot a váltásom miatt de valahogy mégis az AMD a szimpi. Valahogy a másik tábor sandít nekem. Anno volt egy 560 GTX karim de ott szívtam TDR-el. Meg a színek is kicsit fakóbbak voltak az akkori még ATI-hoz képest. Igaz tán az RGB miatt. Az Alice M. R. játék volt éppen porondon a PhysX miatt látványosabb volt de a színvilág fakóbb volt. És tényleg lehetséges, hogy van itt tartalék még a hardwareben csak a software a "gyengébb". És nálam sem BS és sem magas hőfokok nincsennek. Na jó igaz ez egy Lighning!
És, hogy egy FC4-et 90 vagy 120 FPS-el visz egy piros-zöld az nem nagy érvágás szerintem.
-
-
HSM
félisten
-
Werkly
őstag
Most akkor az említett kártyák full support DX 12 vagy csak 11.2?
r9 295X2
R9 290X
R9 290
R9 285
R9 280X
R9 280
R9 270X
R9 270
GPU Architecture
28nm 28nm 28nm 28nm 28nm 28nm 28nm 28nmAPI Support11
DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL DirectX® 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL -
Scholes9
nagyúr
válasz
Milka 78 #22681 üzenetére
Amikor tuningoltam a procimat akkor volt kék halál, míg be nem lőttem stabilan a 4 ghz-et, lehet h valóban kell még fesz neki, kipróbálom, köszi a tippet, remélem megoldódik
85 foknál tovább nem melegszik a kártya egyébként, az a max. De inkább a 80-83 fok ami között ugrál.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Scholes9 #22680 üzenetére
Tolj plusz feszt a procinak (mi a BC kód?).Amikor bekerült a 290 egyből instabil lett a procim.Ezt eljátszotta egy 2500k val 7870cf->290 majd egy 3570k val 290->290x váltásakor.
A másik lehetőség sokkal melegebb,mert most látom x58-as deszkád van és itt már volt velük gond,nem nagyon szereti a kártya őket és a régebbi lapkészleteket. -
Scholes9
nagyúr
Kék halál az mitől lehet? Egyelőre csak az MSI gaming app OC módjával játszottam, de lehet, h sok a kártyának? Volt már pár kék halál, most megnézem anélkül
GTX 570-el nem csinálta a gép
-
fanti
addikt
Jól lelohasztottatok.....én meg még azt hittem, hogy elég ha egy 12 centis venti hátul kihúzza a meleget.
De nincs több venti helyem, max az oldallapra tudok rátenni még egy 8 centist. Az úgy elég lenne? -
hermanyi
addikt
Urak !
VGA csere előtt álok a kiszemelt példányok között található R9 290 is és más is (zöld oldal) . A kérdésem ,hogy melyik gyártót ajánlanátok ?
Amivel szemezgetek az az Asus R9 290 4GB DDR5 R9290-DC2OC-4GD5 és a Gigabyte R9 290 4GB DDR5 GV-R929OC-4GD esetleg az MSI-töl a gaming de MSI-t nem igazán szeretnék ,de ha meggyőztök lehet az is.A gép többi része az adatlapomon megtalálható .
Válaszokat előre is köszönöm .
-
lowzor
veterán
És nem is kap nagyobb hőt annál a max 10 foknál, mint a többi gyártóé.
Eddig az összes Elpida-val van szerelve elvileg, szóval nem lehet panasz."(#22654) zolee06"
Az a baj, hogy amelyiknél megvan oldva azonos áron a VRAM hűtés, az hangosabb is.
Arról is beszéltem, hogy semmi hátrányát nem érzem a VRAM hűtés hiányának, plusz a chip-ek is elég jók rajta, tehát szerintem nem is nagyon szükséges.
De aztán te döntöd el, hogy mi veszel. -
Sur1G
aktív tag
Köszi a gyors válaszokat!
-
-
Sur1G
aktív tag
Üdv!
Nézegetem a kártyákat váltás miatt (R9 270X-ről váltanék) és néztem, hogy az MSI R9 290 Gaming 4G 84-86 erzer FT körül lehet kapni 3 év garival (pcx, ipon). Mi a véleményetek a kártyáról? Milyen a hűtése?A következő konfigba lenne:
Gigabyte GA-B85M-D3H
I5-4570 3200 Mhz
FSP Raider 550W
2x4 Gb ram
SSD + HDDElég hozzá a proci meg a táp?
Köszi
-
Joshi
titán
válasz
zolee06 #22654 üzenetére
Középen az a nagy négyzet a GPU körülötte azok a fekete lapocskák a memóriák, a VRM1 és 2 már tudod. A legjobban a GPU és a VRM1 melegszik, a VRM1 a GPU feszültség szabályozója a VRM2 pedig a memóriáé. Az Asus kártyán a memóriákon nincs semmilyen hűtés vagyis nem ér hozzá semmi, egyedül a kártya ventijének szellője érheti de ahogy már írták előttem ez nem feltétlenül baj. Annyi pénzt szerintem megér főleg 2év garival.
-
zolee06
tag
Ez most mi is?? Ezeknek a hűtése nincs megoldva?
Bocsi de mondtam hogy nem értek hozzá sajna !!Ezek nem mondanak semmit nekem ! Felhasználói ismeretem van
amúgy fával dolgozom,más terület, tehát nem vagyok egy számítógépes guru mint ti
Azért kérek tanácsot itt nálatok, ti jobban értetek hozzá!! -
lowzor
veterán
válasz
zolee06 #22650 üzenetére
Én elégedett vagyok a sima Asus 290-el.
Nagyon halk, 79 fok felett még nem láttam a GPU-t.
A VRM hőmérséklete tényleg kicsit magasabb, mint a többié, de még simán belefér. Plusz minőségi kondik vannak rajta, amik tartósan jóval nagyobb hőmérsékletet elviselnek, az élettartamuk megtartásával, mint amik a többi 290-en vannak.
A VRAM hűtés hiányának sem találkoztam eddig hátulütőjével, soha egyetlen képhiba nem volt nálam.
Ráadásul ahogy néztem a gyártó weblapján, ezek az Elpida RAM chip-ek, amik rajta vannak 95 fokos üzemi hőmérsékletet is elviselnek, szemben a Hynix-ek 85 fokával. Kevésbé is melegszenek, mint a Hynix.
Mindemellett 3 év garit kapsz rá és igényes anyagokból épül fel.
Mondjuk egy Tri-X-nek jobb a hűtése, viszont annál is vannak hátulütők (rezonáló műanyag burkolat, 2 év gari).
Gigát tuti nem vennék helyette. -
Habugi
addikt
válasz
DroiDMester #22631 üzenetére
Részemről Crysis 3 WTTJ mapja annak is a második fele/része, mint mindenes teszt környezet..
Szvsz az FC4 ugyan nem rossz VGA tunning tesztre, de a Metro LL / Redux SSAA-val még mindig visz mindent mint a piros ász.., főleg ha fűtésről van szó..!
-
zolee06
tag
Sziasztok!
Erről a kártyáról tudtok mondani valamit,ajánlott kártya?
https://www.pcx.hu/termek/asus-r9-290x-4gb-ddr5-r9290x-dc2-4gd5-videokartya-59198
I5-4590 konfigurációhoz passzol??
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Tomdriver #22641 üzenetére
Magasabb ugyan akkor hűvösebb mint a régi Asus Ref 290-eme ami +120mv-vel 1.298v-fölé nem ment viszont nem bírtam normálisan lehűteni.Hozzáteszem ETS2-alatt néztem és sajnos ott kötelező a V-Sync használata,mert szétlaggol nélküle +100fps-el (szar a motor).Ebből kifolyólag kártya folyamatoson le-fel dobálja az órajelet,így belterületnek "üresjárati tüskék" is,de majd kipróbálom mással is.
Mondjuk örülök neki,mert így elég tág mozgásterem van OC-ban.
A 970/980-ból is simán kifogsz gyengébb példányokat (290-ből meg baromi könnyű).Azért ott sincs kolbászból a kerítés.Míg az elején aszt olvasgattam,hogy mindegyik ennyin meg ennyin megy...van már ott is gyengébb példány.
-
Tomdriver
őstag
Persze az is lehet, hogy csak az én konfigomban nem megy úgy ez a kártya. Ami érdekes, hogy az új gen. kártyák közül sem a 290 gaming (volt kettő is), sem egy gtx 970 nem volt tuningos. Pedig kártyacsere után mindég új win. és legfrissebb driver került föl, de mégis.
Szívesen kipróbálnám ezt a Ligthningot pl. Malibutomi gépében, ő mit tud kihozni belőle. Mert simán user error is lehet, ezt bizony el kell ismerjem. -
HSM
félisten
Igen, a Flash-nak FF-ban külön lehet kapcsolni a HW gyorsítását. Én azt is kikapcsoltam, mivel a 290-es nagyon nem energiatakarékos videólejátszásnál. A proci 10W-ból lejátsza azt a FHD videót, amihez a GPU-nak 50W kell.
Valamivel ténylegesen darabosabb a görgetés, engem mondjuk nem zavart. -
-
Tomdriver
őstag
válasz
deadwing #22636 üzenetére
Lehet az is persze, bár 1200-hoz a 150 mV nem tűnik annak. Annál is inkább, mert az én karim ezt +200 mV-al sem tudja stabilan játékok alatt.
Nálam 24/7-ben +139 mV-al stabil az 1150 MHz, 1200al meg sem próbálkozom - sajna van Lightning és Lightning közt is különbség.
-
HSM
félisten
Sok kicsi sokra megy. Nálam mikor böngésztem, folyamatosan fel-le tekerte... Böngészés közben kb. a másfélszeresére nőtt a fogyasztás, mikor épp fenn volt az órajel.
Újraindítottad a böngészőt? Gondolom nem, ha nem látványos a difi. Csak onnantól él a beállítás, ha újraindítod. -
Joshi
titán
A melegedés elenyésző főleg vízhűtésnél, de a fogyasztás se lehet túl sok. A hardveres gyorsítást a böngészőben kell kikapcsolni? Én Firefoxot használok és kikapcsoltam a böngészőben de továbbra is ugyan azt a gpu kihasználtságot mutatta a GPU-Z mint előtte. Szóval most nem értem hogy mi van.
-
A Far Cry 4 alatt kap egy olyan terhelést a kártya amit már nem bír el az adott beállításokkal. Ez a hibajelenség a többi játéknál is előfordulhat(na) bármikor csak sokkal kevesebb helyen és ritkábban, ezért nem találkoztál vele más játékokban.
"bevillan néha egy két oda nem illő színes folt"
Nálam ugyanez volt amikor húztam a kártyámat Watch Dogs alatt."A Far Cry 4 fullon kimaxolva a legterhelőbb, úgy néz ki."
Az ilyen (csoda) NV-s játékoknál sajna jobban előjönnek a tuning miatti hibák az a jelenlegi álláspontom. -
Ezt tudtuk eddig is! mármint hogy az FC4 az eddigi LEGJOBBAN fűtő és leg meg terhelőbb GAME!
sokan a BF4 re esküsznek, pedig az ott beton stabil tuning beállítás FC4 be 1.percen belül megbukik!
És ez nem csak a VGA tuningra igaz, hanem a CPU és memória beállítások is elég hamar megfekszenek ha nem éppen stabil a tuning beállítás!
Nálam is az új etalon teszt az FC4 és valószínűleg elég sokáig az is marad!
---------------------------------------------------------------------------------------------
egyébként 1200 MHz -hez mekkora feszt kapott a GPU?mert azt látom hogy adtál neki +150mV ot de a LIGHTNING már gyárilag emelt feszt kap ha jól tudom!
-
fanti
addikt
Nos, én is teszteltem kicsit a Malibutomi féle MSI kártyámat.
És az 1200/1550 sajnos nem stabil. Azaz mindennel szépen megy, hiba nélkül, kivéve a Far Cry 4.
Na, az feladja a leckét, ugyanis alig észrevehető grafikai hibák jönnek elő.Windows 8.1 64bit HUN
Catalyst Omega 14.12
Virágboltos Far Cry 4 + 1.5 patch, FullHD, ULTRA grafikaEgy nagyon sűrű erdős, füves, bokros részen, megállok, forgolódok, és biza itt ott bevillan néha egy két oda nem illő színes folt.....és a memória frekit visszavéve az alap 1250-re, akkor is ugyanez, úgyhogy a memória nem ludas a dologban. Alapon (1080Mhz/1250Mhz 50%) meg ugyanott a játékban totál hibátlan.
Amúgy az az érdekes, hogy mindennel hibamentes az 1200/1550-es tuning.
(S.T.A.L.K.E.R. sorozat mindenféle nature, meg structure pakkokkal, Crysis, Crysis Warhead, Crysis 2, Crysis 3, COD Ghost, Battlefield 3, COD MW3)Nem mintha kellene a tuning bárminek is, csak kipróbálgattam, és ezt tapasztaltam. A Far Cry 4 fullon kimaxolva a legterhelőbb, úgy néz ki.
-
Milka 78
nagyúr
Az AB,ben hogy lehet fixálni az órajelet?Az Ets2 ben arra lettem figyelemes,hogy sokszor beragad az órajel 800-900 mhz-n miközben 100%-os pofonokat kap a vga.Késve tér magához,nem tudja lekövetni rendesen és laggzik az egész ami véciki multiban,ezért kéne fixálnom (egy próbát megér).
-
Rathrol
senior tag
Msi Afterburner ha felhúztam a gpu órajelét+memóriát akkor a power limitet visszaállítsam a 50+ helyett alaphelyzetre 0+-ra?
-
-
Cole86
senior tag
Uha.. akkor azt hiszem nem kéne nagyon dobálóznom azzal ,h nálam mennyit megy alulfeszelve a drágaszságom..
Azért leírom tájékoztatás képpen : -44mv, gpu : 1100mhz, memo 1200mhz (x4), 38% max ventivel ilyen max 60fokos játék alatt és semmi hangja nincs.. (igaz, vapor -x és kivételes darab)
Power limitet érdemes mindig maxon tartani és a fesszel és az órajelekkel játszani.. mivel egyben már a gpu és a mem fesz, így a memória órajele is befolyásolhatja a stabil működést alulfesznél, esetleg blackscreenes hibáknál..
-
HSM
félisten
A Power limitet nem érdemes lehúzni, mert akkor ahogy eléred a beállított kisebb TDP limiteket, elkezdi dobálni az órajeleket, ami nem hat jól a sebességre.
Szerk.: Ja, akkor a -50 % az -50mv? Ez volt nekem is, terhelve simán bírt volna nagyobb mínuszt, de üresben már instabil lett. Ezért kellett az órajelből is kicsit lecsípjek, akkor automatikusan ment lefelé a fesszel még. 900Mhz-en lett nekem a gyári 947Mhz helyett kellően halk.
(Csendmániás vagyok.) De sebességben bőven kiszolgált így is.
Amúgy szerintem nem OFF a 290 topikban 290-es GPU-król beszélni.
-
XaraX
addikt
Értem.Megnéztem - 50 %-al is, fura dolog történt.
A fogyasztás lement kb 300 W-ra, viszont a gpu pár fokkal melegebb volt 3d mark alatt.
Rendben lefutott, aztán mikor végzett,vagyis idle állapotban jött " az illesztőprogram nem válaszolt, bla,bla, bla".
Szóval az más kevés volt neki. -
HSM
félisten
Annyi a trükk, ha lejjebb mész az órajellel, akkor magának is csökkenti a feszt automatikusan a beállított offseten kívül is.
(Felfelé a gyári max órajel felett sajnos nem emel.)
De már ez is sokkal barátságosabbnak tűnik hangra/hőfokra/villanyszámlára nézve.
A túl nagy mínuszos offsetet nálam amúgy az üresjárat nem szerette, mivel olyankor azt is visszáb veszi, pedig terhelt órajelhez elég lett volna kevesebb delej, ezt "unofficial OC" módban azért kipróbáltam.-20mv-al viszont többhónapois időtávban sem volt gondom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest