Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Bluetooth hangszórók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
r0b3r
senior tag
A post képernyő szerint, ahogy a képen is van, 2.6-os 1999/07/02.
37.5Gb IBM SCSI vinyó. Elvileg a következőtől támogatja a vinyót, de igazából most is megy, csak a WinNT nem látja, floppyról betöltött driverrel sem. -
r0b3r
senior tag
válasz
unclefucka #65997 üzenetére
Oké, köszönöm! Felülről hibátlannak tűnik minden kondi, bár tudjuk, hogy az se jelent biztosat. Néha még púposnak se kell lennie egy gyengélkedő kondinak.
A ventilátorokat átkötöm molexre és csinálok egy BIOS frissítést... ennyit meg tudok tenni holnap, de most még dolgozok egy kicsit.BIOS frissítésnél, ha csak a legfrissebbet rakom fel, abban benne van az előző két frissítés is ugye? Gyakorlatilag felülírja ilyenkor az egész tartalmat...?
A 2.0V tuti jó... rá is van írva a procira. -
unclefucka
senior tag
Nem biztos, hogy a "Check System Health!" és a Vcore=2.0V összefügg, lehet hogy csak így fér ki a POST-screen -re.
A folyamatos visítás inkább utal venti fordulatszám hibára.
Bár az is lehet, hogy van összefüggés és akkor meg a VRM gyengélkedik. Köztük is a kondik elsősorban, láttam én már alulról-púposodó példányokat pl.Az 500-as PIII amúgy 2.0V-ot kér, meg mindegyik Katmai, kivéve a 600-ast, mert az 2.05V-on jár.
-
r0b3r
senior tag
-
gban
veterán
Mert nem ismeri a CPU-t, ezért is írja azt hogy valami 500 MHz-en járó P3 mmx van benne, nem a pontos nevét.
És így azt se tudja eldönteni, megfelelő feszültséget kap-e.Venti: nekem is van egy olyan Mercury hűtőm amin az 5 centis ventitől fagy a bios.
Pl. a BX-133 Raid be se lép a biosba ha rá van dugva, egy kék csík jelenik meg a biosból és csak reset oldja meg a kérdéskört. -
r0b3r
senior tag
válasz
rumkola #65992 üzenetére
Oké, de akkor miért a feszültséget írja? Speci szerint annyi kell a procinak.
A proci hőmérsékletét és a CPU venti fordulatszámát mutatja a BIOS, pár mp-ig a fagyás előtt. És mindig változik is, szóval nem ragadt be egy fals értéken. Egy 80-as ventit dugtam még a Panel feliratú venti csatira...addig ért el a vezeték, bármi is legyen az.
A gombelem mellett látszik. Gondolom az nem baj.
A manual egyébként mindvégig PII processzort ír, igaz 500-550-es órajellel is, ami tudtommal nem is létezett. Sztem csak elírás. PIII-at csak a BIOS frissítés résznél említ, 550-600-ast.
-
r0b3r
senior tag
De lehet, hogy egy BIOS frissítésért könyörög szegény.
Pont egy IBM 37.5Gb-os vinyó van benne, amit az egyik frissítésnél említ. Ugyan működik, felismeri a lap és a WinME szépen el is indul róla, de NT4.0 telepítés elején, a manual útmutatása alapján floppyról telepített megfelelő driverrel sem talál merevlemezt.
-
r0b3r
senior tag
Van egy Gigabyte GA-6BXU alaplapom, PIII SL35E procival.
A következő felirat jelenik meg minden indításkor.
A "Check System Health!" sor. Ez most mit is jelent pontosan? Nem megfelelő feszültségen menne a proci? Semmilyen feszültség állítási lehetőséget nem találtam, hogy legalább ellenőrizzem mire van állítva. Van egyáltalán ezen feszültségállítási lehetőség?
Mikor ma délelőtt először dugtam rá a speakert a lapra, akkor vettem észre, hogy folyamatosan szirénázik... gondolom erre utalhat a hibaüzenet is. Ha ez egyáltalán az... A másik érdekesség, hogy a BIOS-ban a chipset beállítási lehetőségeknél, ahol kiírja a fordulatszámokat, hőmérsékletet, oda belépve lefagy.
Egyébként ezeket leszámítva nagyon stabil, szóval kíváncsi lennék mi lehet a hiba.
Szerintetek merre induljak a hibakeresésben? -
válasz
unclefucka #65984 üzenetére
Bocsesz a 3x-ért, de melóhelyen ilyen xar szerver-vékonykliens rendszer van, ami néha félperceket laggol/fagy/kiléptet. Ezért mielőtt elküldöm a hsz-t, vágólapra rakom, de úgy látszik most valamiért sikerült 3x beszúrnom. :)
-
gban
veterán
válasz
unclefucka #65984 üzenetére
Azért a PCI-os 486 az nem ritka, sőt, a legtöbb olyan volt ami támogatta a DX4 / 5x86 vonalat.
-
unclefucka
senior tag
válasz
hege8888 #65981 üzenetére
Többször is megnéztem, de tényleg 3x írtad le ugyanazt...
A sejtésed amúgy helyes.
386 -> ISA,
486 -> VLB,
P1 -> PCI
Az átmeneti időszakokban, meg lefelé lehet eltérni, bár értelme nem sok van, felfelé meg nem nagyon lehet, mert ritka. (VLB-s 386, PCI-os 486)#65982 arn:
Igen, nem egy sebességrekorder.
Én amúgy nem nagyon nézem, hogy melyik, Trident, 'oszt jóvan, mennyen, ennyi.#65983 r0b3r:
Az jó cucc, ritka és talán gyorsabb is, mint a Cirrus Logic. -
arn
félisten
válasz
unclefucka #65980 üzenetére
a 8900c es 8900d kozott meg volt a cl (sot azon belul tobb rev). asszem azok voltak az elso 16/24 bit dacos 32 bites buszu dbok.
legalabbis az elso 386osomon tudtam 24 bites kepet "renderelni". szo szerint, mert latszott, ahogy kirajzolja
-
válasz
unclefucka #65980 üzenetére
Oké. Ha jól sejtem az S3-ak meg már ezek fölött vannak korban/teljesítményben.
Tehát kb ISA-s Trident, Tseng, DOS 286-386-486 időszak, míg PCI-os S3-ak meg úgy P1 éra?
Próbálom a meglévő gépállományt és a cipősdobozban lévő vga/hang kari állományt összehozni.Oké. Ha jól sejtem az S3-ak meg már ezek fölött vannak korban/teljesítményben.
Tehát kb ISA-s Trident, Tseng, DOS 286-386-486 időszak, míg PCI-os S3-ak meg úgy P1 éra?
Próbálom a meglévő gépállományt és a cipősdobozban lévő vga/hang kari állományt összehozni.
Oké. Ha jól sejtem az S3-ak meg már ezek fölött vannak korban/teljesítményben.
Próbálom a meglévő gépállományt és a cipősdobozban lévő vga/hang kari állományt összehozni. -
unclefucka
senior tag
válasz
hege8888 #65979 üzenetére
Egyértelmű, hogy a 386-hoz a régebbi, 8900C Trident passzol, korban legalábbis közelebb áll, mint a másik.
Emez meg egy igen jóféle Cirrus Logic VGA, 1MB-ot lehet látni a képen hozzá, ha van még két ilyen, akkor 2MB-os. Illetve, ha találsz üres bővítő helyeket és bele való modulokat, akkor 2MB-ra bővíthető. Mivel integrált, így valamilyen tesztprogi tudná megmondani, hogy ISA, vagy VLB, mindkettő lehet (inkább VLB-re tippelek).
-
válasz
Bile Demon #65977 üzenetére
C64 játékokat a lemon64
-ről érdemes böngészni.
Tv-t érdemes vadászni valami olcsó LCD tv / monitor kombót, amin van Scart Csáti. Szerintem ez, vagy kicsit visszább a fórumban pár napja linkelt nekem valaki egy video->VGA adaptert.Más: ISA Tridentből 8900C és TVGA9000i van. Melyik passzol jobban a 386hoz?
A Citrus Logic pedig így néz ki:
Ez mennyire lesz jóféle? -
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #65977 üzenetére
s-vhs kimenetet érdemes bekötnöd.
De kipróbálni kompozittal is ki tudod.
lemezképet szerte találsz a neten.
Google -
Bile Demon
őstag
Van egy C64-em + 1541, amiket érdemben nem tudtam kipróbálni. (nincs DD-s floppylemezem játékkal). Illetve a monitor/TV probléma. A padláson vannak CRT TV-k, sajnos csak a régi 50Hz-es fej/szem/fülfájdítós vibrálós sípolós fajtából valók. (Az utolsó 72cm 100Hz-st elajándékoztuk.)
Tehát első kérdéskör: RCA kompozit (vagy Svideo jel is van elvileg a kimeneten) -> HDMI átalakító, ebből melyikkel érdemes foglalkozni? Ami jól felskálázza a képet és nem interlace csikos stb. lassú.
Második kérdéskör: összeraktam egy PI1541 kitet (Raspberryn emulálja a 1541-et), ehhez kellenének lemezképek. *.D64 formában.
-
alvaro
senior tag
válasz
alvaro #65975 üzenetére
Opsz, nem tudok már szerkeszteni... Szóval azt felejtettem ki, hogy a regisztertrükközős VGA demókkal-játékokkal általában kompatibilisebb a Cirrus vagy a Trident, mint a Tseng.
Ja, és a régebbi kicsi Cirrusok is használhatóak, ha kifejezetten csak VGA kell. Apró, feltűnésmentes 512k-s CL-GD5402 van pl. a 286/20-amban, és 5000kB/s-t hoz Landmarkban. Sőt, ott még a VESA BIOS se számít túlságosan, ellenben vigyázni kell, mert úgy tűnik, hogy a túl modern kártyák képesek 386-ot igényelni a BIOS kódjukhoz. Trident, Cirrus itt is nyerő, ellenben S3, WD kárttyákkal volt problémám.
-
alvaro
senior tag
válasz
hege8888 #65971 üzenetére
Cirrus Logic ISÁban penge, a CL-GD542x sorozat a legjobb ISA kártyák közé tartozik. Csak arra ügyelj, hogy legyen VESA BIOS a kártyán, láttam már nélküle Cirrust és Tseng ET4000-est is, szerintem megöli a kártyát - bár az UNIVBE elvileg ismeri őket.
Tridentből a 8900D gyors, a többi lassú, bár általában nem annyira, mint a Realtek. Esetleg az Oak tudott még hasonló lassúságút, illetve van nekem egy Intel Kama chipes 8 bites VGA, na az mindent ver lassúságban
Szóval miről tudok, hogy gyors ISA: CL-GD542x, Tseng ET4000, WD90C30/31. Van ISA S3 805-öm is, de az lassabb ezeknél. Ja, és pl. Doom alatt nem biztos, hogy ugyanaz a sorrend, mint mondjuk 3DBench-ben.
-
válasz
unclefucka #65973 üzenetére
-
válasz
Hosssszu #65970 üzenetére
Akkor azt meghagyom alaplap tesztelős-élesztős kártyinkának. Meg is lepődtem, mikor kibontottam a gépet, hogy anno a Realtek is csinált VGA-t. Esetleg megkapja a 286-os, ha egyszer odajutok. Vagy abba is kevés?
Gondolom a fogorvosi rendelős 386-ba anno megtette, hogy csak a betegnyilvántartás futott a gépen. Más nem is volt rajta, csak egy Norton.
Az alaplapra integrált Cirrus Logic-ok jók voltak? -
válasz
Hosssszu #65907 üzenetére
Akkor valószínű, hogy cserélem a karácsonykor zsákolt 386-osban az512-s Realtek-et valamelyik Tridentre. A 2 Trident úgy rémlik 1 megás.
más:
itthon túrtam, és jól sejtettem, van 95ös Cd-m (csak nagy a kupi). A lemezen 1997 májusiak a fájlok, akkor ha jól sejtem ez a 2. kiadás? Az utolsó ha jól tudom 1997 novemberi volt. Fel töltsem valahova, kell valakinek?
-
envagyok
veterán
Most olvastam, hogy megszűnik a pcguru és a gamestar.
Legalábbis nyomtatva.
Kár, mert régen sokat olvastam.
RIP -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #65962 üzenetére
Ráadásul, a 1366-os platform még natív XP támogatással (is) bír.
Mondjuk, én gond nélkül használtam W7x64 Ultimate és W10 x64 Enterprise/PRO-val is.
Asus P6T Deluxe + X5677 XEON (3,47 GHZ alap és 3,74 GHZ turbo 4C/8T) 3,47@4,5 GHZ HT ON és 3,7@4,6 GHZ HT OFF + 3*4 GB G.Sill Rip Jaws X 2133 CL10@17xx CL9-re visszabutítva - így adta ki a BCLK-s OC miatti visszaosztás.Asztalon összedodva, RX 550 4 Gb Pulse VGA-val:
OC:
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #65960 üzenetére
775-ből, ha meg is cibálod rendesen, akkor szerintem DDR3-as elit lap.
Ha nem akarsz mindent kimaxolni, megteszi egy jó P35/P45 is DDR2-vel.
1366 - ez az igazi kánaán, mindent lehet állogatni, 775-nél már jóval erősebb és nem feltétlen drágább. Most már rengeteg jó 6 magos XEON van pici pénzért.
2011 - jó lapot nehéz kifogni jó árban.van sok olcsó proci itt is már, elitebb 6/8 magosok még "drágák".
-
envagyok
veterán
Akkor lehet azért nem megy az egyik CT1600 SB PRO2 kártyám?
És most néztem, hogy a tápom nem ad -5 voltot.
A másik a laptopomban van, az megy, de annak más a tűkiosztása a kimeneti pineken, máshol is van, és más a CT száma is, azért azt nem abajgatnám.
Nincs valahol lista, minek kell -5v, vagy az isa kártyák bekötésén látszik valahol? -
-
Erősebb kártya csak a pontvadászathoz kell. Bár nekem anélkül is mániám hogy GeForce2-3-4- et teszek a Slot1 mellé. SlotA- ban meg light 9800 van.
A HyperSnap régebbi verziója fut Win9x alatt is. Előnye hogy D3D/OGL/Glide képernyőket is tud menteni, valamint konfigurálható a forróbillentyű.
Én csak 1 gépben használok SCSI- t, az Adaptec AHA-2940UW PCI kártyát hagytam meg, ahhoz van kettő halk vinyó. A 10/15k fordulatosak nagy körfűrészek, zárt házból is hangosak. Ez az UW elég gyors, ezenkívül nem sok tapasztalatom van a témában.
-
Fred23
nagyúr
Építettem egy S754-es konfigot, Venice magos Athlon 64 3000+-szal. Gyorsnak, reszponzívnak tűnik a gép, de 3DMark 2001-ben ugyanazzal a VGA-val jóval kevesebb pontot ad, mint egy 3 GHz-es Prescott. Húzva is bővel alul marad. A single channel memvezérlő miatt lehet? Csak mert mintha egy S939-es Athlom 64 3000+ erősebb lenne egy hajszállal 3DMark 2001-ben, mint a Prescott.
-
r0b3r
senior tag
válasz
Hosssszu #65952 üzenetére
Működik, köszönöm!
Ha az asztalra kattintok előtte, hogy ne legyen aktív ablak, akkor mindent fényképez.Ez a konkrét 37Gb-os SCSI vinyó sztem nálam se lesz hosszú életű. Pár percenként furcsa nyöszörgő hangot ad, mintha a végét járná a mechanika, pedig sentinel szerint 100/100-as.
Eléggé zavaró és még az alapzaja is hangosabb, mint a másik két sokkal régebbi 1 és 2Gb-os SCSI vinyómé.
Made in Hungary...
Kéne valami kisebb 9.1-18Gb-os, ami méretben is jobban illik a PII/III-hoz. -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #65947 üzenetére
Próbapadon van most nekem is a PIII-500 Slot1-es konfig, sorban dugom rá az eszközöket. Eddig kapott egy Diamond Viper V770-et és egy 68pin IBM SCSI vinyót. Stabilnak tűnik, már nyomtam egy Half Life-ot.
Kíváncsiságból futtattam egy 3DMark 99 tesztet, 4837 3D és 7715 CPU pont. Érdemes bele erősebb videokártyát tenni? Külföldi youtube-os videókat néztem, de csak TNT2-t, Voodoo 3-at és Geforce 256-ot raktak PIII500-600 mellé.
Sajnos nem tudok csinálni képernyőmentést az eredményről az eddig megszokott módon, mert a Print Screen gombra a KVM switch menüje jön be.Tudtok valami Win98 alatt is futó képmetsző programot?
Most próbálom ki a tape drive-ot. Ha már a 486-os kevés volt hozzá, remélem ezen legalább menni fog.
Van két féle 68 pin SCSI csatlakozóm is. Fast/Ultra SE és Ultra 2 - LVD néven vannak. Melyik a gyorsabb szerintetek? Kezdek belekeveredni ezekbe a SCSI szabványokba. -
arn
félisten
-
alvaro
senior tag
válasz
envagyok #65935 üzenetére
Szerintem a Coppermine jó ötlet lehet, egy kis órajelű példány elég kulturált fogyasztású, miközben a teljesítménye DOS alatt nagyon kellemes (ha nem akarsz nagyon felmenni felbontásban, már ahol lehet).
Hogy mi kell hozzá, hogy passzívan menjen, passz. Újabb korban én tényleg SS7 vonalon csináltam passzív kísérleteket, de azt alulfeszelt K6-2, K6-3+ procikkal. Ott nagyon kicsi órajeleket is lehet használni, régi változatú K6-2 lemehet akár 120MHz-ig, 2V mellett simán megy akármeddig egy nagyobb S7 hűtővel csak így simán kirakva az asztalra, semmi venti és akármeddig foghatod a bordát, nem fog megégetni. K6-2+, 3+ pedig megfelelő lapban még 1.3V-os fesz mellett is ment, viszont nem próbáltam, milyen órajelet bír így.
Ezek viszont ebben a formában (<200MHz) messze nem bírnak el annyi demót/játékot, mint egy 500-600-as CuMi P3. Amit szintén érdekes lehet alulfeszelni, csak tudnám, miben.
-
válasz
DarthSun #65830 üzenetére
Megy tovább a projekt. Emlékeztetőül, az NV5900XT- vel 3879 pöttyig jutottam 600- on, immár az Epox lapban. Szépen araszolok tovább.
- Videokártyacsere -
Konfig :Epox MVP3G2 lap
K6-III+ @600MHz + S370 hűtő
256MB SD CL2-2-2-5
Radeon 9800Pro
SB Awe64
10GB Fujitsu HDD
LG DVDR, LG CDRW
700W kétkörös Akyga táp, 5V/38A, 12V/32A
Ház nélkül, próbapad
Win98SE
Catalist 5.3, Via hyperionpro_v504aMásképp viselkedik a lap mint az előző, ráadásul meg kellett találni a megfelelő drivereket, melyekkel gyors és stabil. Kellett némi kísérletezgetés. Az FX5900XT+M577 a Nature teszt végén rosált, Epoxban lefut, de nem éri el a 4000 pöttyöt. A 9800Pro meg más meghajtókkal stabil az Epoxban mint az M577- ben, de a belővés után szépen 4000 fölé megy @600 procival, ez a kiindulópont melyet el kellett érnem, meglett :
A következő lépés a proci emelése @616MHz- re :
4200- at saccoltam az előző hsz- omban, az bőségesen meg is lett a 4251 ponttal
A folytatásban majd kiderül hogy milyen példányokat fogtam ki a K6-III+ és a R9800Pro- ból, mennek-e még feljebb, ha a proci megy 640- en, a Radeon meg 410- en, akkor extra eredmény, de ha nem, akkor is meglett a terv
.
-
válasz
envagyok #65944 üzenetére
Gőzöm sincs. Nem emlékszem de volt már róla szó, asszem itt a fórumban is hogy bizonyos esetekben/funkciók működéséhez kell. -5V nélküli táppal indítva némelyik retro alaplap sippog is, vagy felirattal jelzi a POST- nál. A BIOS- ban ignore- t kell billenteni az ellenőrzéshez akkor nem reklamál.
-
envagyok
veterán
A paneltápon agyalok még.
Ezek a k6-3 p3 rendszereknél melyik feszültség mennyire van igénybe véve?
Modern rendszereknél a 12v van leginkább leterhelve, nem tudom az 5v 3.3v a régi gépeken mire volt használva, illetve mihez kell a -5v -
Bile Demon
őstag
válasz
unclefucka #65933 üzenetére
Igen igazad van a DOOM-al kapcsolatban.
Az egy dolog, hogyha a procinak nincs más dolga csak a VGA-t eteti (benchmarkban), akkor sokkal gyorsabb a VLB-s, akár kétszeres eltérés is lehet.
Viszont ha közben renderel is a CPU, akkor ott már lecsökken a VGA-k közti különbség.
Ugyanabban a gépben azonos órajelen játékban, jó ha volt 10-15% eltérés FPS-ben, szóval simán használható volt 486 mellett a Trident, és ma is az lenne.Ezért is volt jó a 3DBench, mert az a procit és VGA-t együtt tesztelte. A Landmark meg külön tesztelte a CPU-t és a VGA-t.
Nyilván retro 486-ba VLB vagy PCI VGA való.Az ISA VGA meg maradjon meg a VLB nélküli korai 486-ba, 386-ba 286-ba stb.
-
válasz
envagyok #65935 üzenetére
Az init a kártya besetupolása összességében, tehát hogy mindegyik rendesen van-e felélesztve. Egyébként gratulálok, gyorsan ment, mondjuk BX- be tetted, ott a legjobb a helye. Én VX, TX, MVP3- ban próbálgattam eleinte, VX/TX fel sem ismerte, a telepítő már indításkor kiírta hogy nincs GUS a gépben, MVP3 meg failra dobálta az erőforrás teszteket. Aztán BX- ben és SlotA- ban már megy rendesen.
-
envagyok
veterán
Mi az az init?
Látszik kimaradt nekem ez a korszak
De megoldódott a gond.
miután szólt mind2 kártya a demó futása után a mixerset-el csináltam egy mentést, azóta jó.Azon gondolkodom, hogy csinálok egy passzív hűtésű gépet csak zene/demóra, hogy nem zavarjon be semmilyen ventilátor.
Szerintetek mi az a proci, ami még elmegy passzívan maximum?
Próbálkozzak slot1 vonalon, mert ott a vége az ISA foglalatnak (mondjuk egy katmai p3 (25-35w TDP), mivel úgy tudom a p2-esek melegednek nagyon) vagy maradjak mondjuk k6-3 450 (20w TDP) -nél?
Vagy keressek alaplapot, ami kezeli a coppermine P3-akat is, azok kevesebbet fogyasztanak.
Paneltáp elég lehet, mert nincs semmilyen passzív tápom hagyományos?
Valami szép kis plexi tesztpadra felszerelve olyan szobadísz félének, mint egy csöves erősítő.
Plusz ráerősíteni egy kicsi vga kijelzőt.
Már csak a távirányítást kellene megoldani, van usb-s távom, ez még érdekes meló lesz, linuxos libreelec kezeli, talán a dos alatt is be lehet valahogy üzemelni, van billentyűzet funkciója.
Szeretnék még rá ftp elérést mountolni, az nagyon bonyolult dos alatt? -
válasz
unclefucka #65933 üzenetére
Pentium kategórián már nincs gond, legjobban az extra integer teljesítményű Cyrix MII PR400- ast kedveli a Doom, a 109 ezres videosebesség mellett a Doom1.9s bench már 130.8 FPS (35x2134/571).
szerk : Bár most nézem hogy K6-III+ mellett meg 160 feletti eredmények is jöttek, valamint a videokártyák össze-vissza szórnak, tehát nem mindíg az erősebb kártyán gyorsabb, mintha a GPU nem sokat számítana [link], legalábbis SS7 platformon.
-
unclefucka
senior tag
válasz
Bile Demon #65918 üzenetére
A DOOM eléggé CPU limites tud lenni 486-on 80 alatt meg főleg. ISA/VLB -re meg nem nagyon van olyan kártya, ami meg ne okozna -némi- GPU limitet. Egy kései PCI-os 486 100, S3 Trio-val már eldöcög.
A sebességeket anno nem nagyon mértük, örültünk, hogy van valami és megy rajta valahogy egy-egy cím. Ha szaggatott, hát szaggatott. Ezért is örülök a lelkes tesztelőknek, így legalább számokban is ki van fejezve az, amit anno "szemre vizsgáltunk".
Van egy-két 486-osom, de nem sűrűn kerülnek elő, amivel játszom az megy a Pentiumos masinán.
-
flymi
addikt
6870x2 drivert tud valaki?
-
envagyok
veterán
Egy érdekes dologgal küzdök még.
Bekapcsolom a gus+awe gépet, és nincs hang, ha a gust használnám.
Amíg el nem indítok egy demót, amit átállítok sb hangra. Ugyanaz a demo gus hanggal nem szól előtte, de kilépés után sb hangra állítva ok, utána már gus módban is szól, és minden más progi is.
A mixerset szerint mindig fel van húzva a line-in.Még egy dolog, az impulse tracker alapértelmezetten az sb16 módot érzékeli, az xtc player a gus-t. Van rá mód, hogy átállítsam?
-
c64fanhun
tag
Nem tudom mennyire számít retrónak egy Asus eee box b202, atom n270 (32bit), 2gb ddr2 laptop ram, fogyasztás max 36 watt, szinte 0, 10 éves lehet kb., nagyjából úgy kukáztam, de teljesen jól működik. Jelenleg egy ubuntu server fut rajta, és egy kis fájlmegosztás megy, ti mire használnátok egy ilyent, vagy mire lehetne igazán?
Win 7 már lehet sok lenne neki, xp-t bőven vinné
-
r0b3r
senior tag
válasz
Bile Demon #65918 üzenetére
Én egy már elkészült 486DX2-66-ot nyüstölök, amíg várom az alkatrészeket az épülő Slot1-es géphez. Még alakul, hogy kicseréljem-e a procit egy DX4-100-ra, bár eddig még nem hiányzott a teljesítménykülönbség. Teljesen VLB + SCSI alapú, S3 VLB videó és AHA-2842VL VLB SCSI kártyával.
Mostanában rákaptam a SCSI-ra... a SLOT1-esbe is csak az lesz.
Egy bevált 4 csatornás sztereo keverő engem is érdekelne, mert a megrendelt kínai audio switch egy hulladék.
Gondolom egy testre van kötve az egész és ha egynél több eszköz van rákötve, akkor összeszedi a zajokat.
-
envagyok
veterán
Tud valaki linket, ahol xtc-play-ra vagy itracker-re lehet letölteni jó kis zenéket?
Lehetőleg értékeléses lenne jó.Tegnap este sikerült összelőni egy awe64 value-t, és a gus classic-ot.
Volt vele szívás, mert először a gus-t telepítettem, az meg ráült az SB alapértelmezett I/O-ra, innentől az SB telepítő megadta magát, sehogy sem lehetett alapból máshová tenni.
Mind1, gus-t átraktam 240-re, utána már jó volt.
Egy demón lehetett állítani, hogy GUS-al, vagy SB-vel szeretném hallgatni, ott hallható különbség nem volt.
ARN milyen keverőt használsz?
Én is agyalok egyen, mert szerintem jobb hangminőség lenne, ha nem az SB-n lenne átvezetve a GUS. Egy gagyibb DJ keverőm lenne, de szerintem az sem segítene a helyzeten. -
Bile Demon
őstag
válasz
unclefucka #65917 üzenetére
Én 50MHz-s busszal és 4-es ISA leosztással használtam a 486-ot, néha 40MHz és /3. Ezt simán tolerálta a Trident 8900D és profitált is belőle. Gyakorlatban ment úgy, mint ismerősök stock gépe (DX2-66 DX2-80) a VLB-s Cirrussal vagy VLB-s S3-al. Nem mondom, hogy gyorsabb volt a VGA, de a processzor az tutira és akkoriban még inkább az kellett a megjelenítéshez (is).
Tie fighter Warcraft, DOOM stb. egyik se volt lassú vele.
A Tseng ET4000 IS lassabb volt, én azzal kezdtem. A Realtek ISA VGA még annál is lassabb volt láthatóan.Most egyébként egy VLB-s 486 épülget egyelőre DX2-66 proci mellett gyakorlatban a sebességben nem sok különbséget láttam Trident 8900D ISA és Cirrus 542x VLB között. Persze más a Landmark meg a kspeed4 pontszám, de amikor körbefordulok a DOOM első pályáján, ott ugyanannyira töri a képet mindkettő. Egy DX4-100-al jobb lenne. Úgy értem nem "GPU limites" hanem "CPU limites".
Jobban zavar, hogy a Trident képe a TFT-n függőlegesen csikozódik. A Cirruson zajmentes, de ott szokatlanok a színek (talán a gamma durván láthatóan eltér).
-
unclefucka
senior tag
válasz
hege8888 #65906 üzenetére
Ahogy előttem írták, 386-os masinában jól érzi magát.
486-os gépbe csak akkor tennék ilyet, ha nincs rajta VLB (esetleg PCI) port.
Az ISA korszakból a CirrusLogic és a TSENG gyorsabb választás, a Trident meg mindig, minden körülmények között megy.
Az S3, meg az ATI még nem volt annyira elterjedt anno, OAK, Paradise, WD kártyák futottak még, de a zöme a fent említett három volt. -
erer1000
őstag
válasz
erer1000 #65819 üzenetére
szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek
van egy laptopom, és belerakva egy 64MB SODIMM EDO RAM-ot, csak 32MB-ot lát belőle
szeretném kideríteni hogy mi a pontos hiba
-a laptop nem kompatibilis valami oknál fogva a modullal (bios-t lefrissitettem a legujabbra)
-a laptop mem vezérlője hibás
vagy
-a ram hibás
esetleg valakinek van laptopja/gépe amibe SODIMM EDO ramot lehet rakni?
vagy B verzió,
64 vagy 128MB ramja amivel a laptopot ki tudnám próbálni. -
r0b3r
senior tag
Egy kicsit realizáltam a gépeimet számát...elég radikálisan.
Maradt a két kedvenc, amit legtöbbet használok és a PII/III amit majd összerakok, ezekkel nagyjából lefedem a számomra legérdekesebb 10 évet. A DELL szépen el lett dobozolva, a többi pedig megy eladásra.
Ami legjobban hiányzott, az egy hely, ahol kipróbálom a hozzám kerülő gépeket...nem is értem miért nem így oldottam meg már a legelején. A polc tetején most lett egy próbapad, ami szintén rá van kötve a KVM-re. Csatlakozhatok rá DVI, vagy D-SUB videokártyával, DIN, PS/2, USB billentyűzettel, soros, PS/2 és USB egérrel. Felvezettem még a tápot, a hangot és a hálózatot is. Az első próba már meg is volt. Gyakorlatilag minden helyben van, semmit nem kell kötözgetni....elvileg. -
válasz
Lord Myn #65911 üzenetére
Nekem nincs gondom, csak a betanulási xopási
időszak alatt volt, mind3 GUS- om rendesen üzemel, SB mellett. A Line in- t próbáltam (mikrofont nem), annak mindegy hogy szeparált vagy csupa 7/5- ön van, gyengébb mint az Awe bemenete, emiatt van az átkötés GUS-->Awe sorrendben. A kimenet viszont zseniális a GUS- on, marha nagyot szól.
-
válasz
envagyok #65910 üzenetére
DOS- os is van bennük. A Win3.1x- est kell feltenni DOS- hoz, ott van vmelyik alkönyvtárban, fejből meg nem mondom, most melóban vagyok. DOS alól indítani, ha érzékeli hogy nincs fent a Configuration Manager, figyelmeztet, majd felteszi, ha fent van és rosszul, akkor meg leáll a telepítő. Ha felmegy akkor frissíti a DOS- os meghajtókat is, elviekben minden ok lesz. Ha nincs fent a Win3.1x, akkor a telepítés végén N (nincs Win), választ kell adni.
-
-
válasz
unclefucka #65904 üzenetére
Ezek a Tridentek mikor élték fénykorukat? Van 2, próbálok megfelelő gépet/OS-t rakni alájuk.
Mondjuk az egyiket tesztelősnek használom. -
envagyok
veterán
válasz
unclefucka #65903 üzenetére
Igen, már este átpakoltam egy hasonlóról.
Azon 60-70ns ramok voltak.@Darthsun: Köszönöm az infókat.
-
unclefucka
senior tag
válasz
unclefucka #65903 üzenetére
Mondjuk ilyenen:
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- OpenWRT topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Apple MacBook
- Battlefield 6
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- További aktív témák...
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest