- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #98252 üzenetére
Még tartozom múltkorról az S3 téma feltárásával. El is kezdtem azóta, épp alkalmasak lettek a körülmények, így gyorsan szert is tettem pár Trio3D-re, ami nem volt bonyolult. Volt viszont köztük egy PCI példány is, aminek azért megörültem. Tehát a felajánlásod köszönöm, de már szükségtelen igénybe vennem
A fő észrevétel az, hogy tényleg elég jól viselkedik VGA trükkökkel szemben, az id EGA scrollerei és a Turrican 2 is jól futnak vele. Ezen túl még a VBE2.0 is jó rajta, Riva128-on is túltesz a módlista tekintetében, nemcsak low res módok vannak rajta, de 15 bit is, próbáltam egy-két demóval is, ami ezt igényli, tényleg mentek vele. Rivának ehhez UniVBE kellett.
Egy hátránya azért van a Trio3D-nek, ami DOS alatt mindenképp orvosolhatónak tűnik, Win9x-et nem próbáltam vele, lehet nem is fogok soha
A lényeg, hogy a hírhedt világosszürke fekete szint ezen is megjelenik, szerencsére a megfelelő regiszter átállítása következő bootig érvényesnek tűnik, nem zavarják a videomódváltások.
Szóval tényleg OK DOS alá - vagyis a Savage(4?) lehetett, ami rosszul viselkedett pl. a scrollerekkel. Érdekesség viszont, hogy a Savage 2000 megint jól kezeli őket. Azt viszont lesz kedvem win alatt "3D kártya" szerepkörben megpróbálni, remélem, működik ott is ez az Inno, ami a kezem ügyébe akadt...
Más - szöveges módban az 5ALI61 tesztlapomon az AGP kártyák (nem csak a Trio3D) most nagyon szeretnek random karaktereket elfelejteni updatelni, így pl. egy Volkov Commander képernyő itt-ott "lyukas" lesz - nem tudom, ez miért van, de grafikus módokban nem jön elő.
Volt viszont ismeretlen eredetű instabilitás Duke3D alatt, az aktuális pálya valahogy összezeverodott a memóriában, keletkeztek "ha itt átnézek, lefagy" helyek, egy pályán egyszer csak nem lehetett több lemerülni (ami zavaró, ha a pálya fele víz alatt van), eltűnt egy kapcsoló a falról, ellenségek is elkezdtek aktivizálódás után azonnal megszűnni létezni - szóval jöttek meglepő dolgok. Egy 5x86 alatt cache tag SRAM csere tűnt a megoldásnak, aztán jött a SS7 IDT C6-tal (érdekes, ez a Jóistennek nem akart normálisan működni FX, HX, TX lapokban, akármiben próbáltam) és a furán bizonytalan AGP-vel... Szóval az X akták soha nem fogynak el. Most épp egy GA-5AX került képbe, ezzel nincsenek textmód hibák, meglátjuk, mit szólnak a játékok-demók... Meg nem ártana próbálnom másik 5ALI61-et is, hátha csak ezzel a példánnyal van porbléma.
-
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #90318 üzenetére
Igen, pontosan ezekről a csíkokról van szó!
gban képei közül a Windows bootképernyő mutatja őket.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #90310 üzenetére
ET4000 8 biten?
Legközelebb XT lesz terítéken, feltétlen ki kell próbálnom... Ahhoz képest, hogy korábban 286-ba se mertem belerakni, mert egyszer valamelyik régi lappal nem ment se az, se a WD 90C31, most simán indult és működött vele a VLSI chipes 286. Szóval ezek után már még kevesebb dolgon csodálkozom majd.Most egyébként valamiért rámjött, hogy végig kell vizsgálnom az összes ISA VGA-mat, és felcímkézni, hogy VBE van-e, meg főleg, hogy csíkoz-e. Trident 8900D-k sajnos kivétel nélkül, Tseng ET4000-esek egy része igen, és ezek közül az egyiknél bevált a RAMDAC csere. A többinél meg nem. Cirru Logic jobbára chipje válogatja, most úgy rémlik, hogy az 5402 és 5422 többé-kevésbé csíkoz, de mindenképp kevésbé, mint a Trident. 5426-28-29 tiszta. HA jól emlékszem, most nincs előttem a kupac... Viszont ezeknél nincs RAMDAC csere, be van építve, azt kell szeretni.
Azt hiszem, megyek majd tovább a 386-ról 486-ra és átnézem a VLB-ket is
Mikor lesz ebből XT próba....?
-
alvaro
senior tag
XT-n (is) Volkov Commander, emlékszem, milyen szenvedés volt rajta az NC, és ahhoz képest hogy szárnyal a VC. Meg sokkal kisebb is, egy floppy sarkában is elérhető. AT2XT? Na az engem is nagyon érdekelne, egyetlen kissé romos XT billem van csak... XT-IDE sincs, de érdekelne erősen... Szerencsére egy 8 bites SCSI-t sikerült bezsákolni...
-
alvaro
senior tag
válasz
Fred23 #89645 üzenetére
Üdv mindenkinek és BÚÉK is, jó rég nem jártam erre... Semmi humorom se energiám nem volt rá, de most végre téli szünet - és végre egy sikeres nap, magam sem tudom, hogy, szétszedtem, pucoltam, olajoztam, minden csatlakozót átdugtam, a lényeg, hogy sikerült feltámasztani egy 1541-es meghajtót, szóval kifejezetten örülök. Ennek jegyében hasonló jókat a társaságnak, vagy jobbakat. Juh-héj.
-
alvaro
senior tag
Van itt egy GF8800GTX. Amikor bekapcsoltam alatta a gépet, egy SMD felizzott rajta és füstölt - aztán abbahagyta.
Most fr-043:rove-ot nézek rajta hibátlanul. Ilyenkor mi van?
-
alvaro
senior tag
Atom régen nem jártam erre, a topik követését pont annyira bírtam kezelni, mint a hardverek elhelyezését-rendezését... A szobám egy igen rendetlen raktár.
Na de... régóta, talán múlt tél óta volt félretéve egy projektem, akkor is megszenvedtem vele. Eredetileg Kyro II kártyát akartam próbálni, és mi másban tenném, mint egy Socket 423 rendszerben... Nem tudom, mi volt a baj az összeállítással, a kártya halott-e, vagy simán csak nem értenek szót egymással, de akkortájt más hiba is esett ebbe a hardverkupacba, aminek csak mostanában sikerült utánajárni, hogy végre megint összeszedtem.
Most egy kicsit máshogy álltam neki, eleve nem bíztam benne teljesen, hogy Kyroval menni fog, és igazam is lett. Viszont rá kellett jöjjek, hogy bolondbiztos választással (tetszőleges AGP GeForce) sem sikerül stabilizálni a rendszert. Nem értettem a dolgot, ugyanez az összeállítás XP alatt kiválóan ment. A RAM se lógott túl a lehetőségeken, 512MB jó kell legyen a Win98-nak még patchek nélkül is.
Szerencse, hogy valaki rakott egy rendszerinfó bekezdést a lap BIOS setupjába. Itt szembesültem azzal, hogy a lap szerint 73MB memóriát tettem bele. Én ilyesmire nem emlékeztem... Furcsálltam a dolgot, megromlott volna álltában...? Na mindegy, elkezdtem cserélgetni, és a lap valamiért nagyon primadonnának bizonyult. Az egyoldalas Samsung RDRAM-okkal semmiképp se hajlandó szót érteni, akár 800-as, akár 1066-os modulokról van szó, a kétoldalasokat szereti, na meg a fekete Infineonokat is. De mindezeket a darabokat én valamikor már leteszteltem, méghozzá esélyes, hogy ebben a lapban...
Na mindegy, kapott Infineont, és miután a Kyro II-est telepítés után most is fekete képernyővel honorálta, visszatértem az nVidia vonalra. Gondoltam, ha már ilyen "jó családból" kell választani, egy ilyen szokatlan alap csakis a fekete báránnyal lehet teljes. Úgyhogy 2001-es P4T ide, 2001-es Willamette 1600 oda, muszáj volt 2003-as FX-szel kínálnom, abból is egy számomra eddig ismeretlen modell, egy MSI FX5900ZT lett a kiválasztott. Legalább nem lesz VGA limites, tettem hozzá...
Hangnak egy SBLive! került bele, amilyen közönséges, annyira nem használtam eddig retró vonalon. Tehát összesen:
- Asus P4T
- Intel P4-1600MHz Willamette
- 2x256MB Infineon PC800 RDRAM
- MSI GeForce FX5900ZT
- 32GB Transcend 2.5" PATA SSD - nehogy valami megszokott dolog legyen már a gépben
- SB Live! CT4670Összességében most tűrhetően megy, persze háklijai így is vannak. Nem tudom pl. az Unreal miért nem fut se OpenGL, Se D3D módban, kizárólag szoftrenderrel... Rune, szintén Unreal engine, D3D nem fut, OpenGL jó. Megnéztem egy rakás demót, ezek meglepően nagy része problémamentesen fut. A másik gebasz szintén VGA környéki. DVI->HDMI átalakítóval olyanokat fagy, hogy öröm nézni, utána pedig szemét pixeleket szúr a képre és többet be se tölti a rendszert... Majdnem kiszórtam a kártyát, aztán rájöttem, hogy a jól bevált FX5700-am tök ugyanezt csinálja, VGA kimenettel mindkettő tökéletesen megy. Tudom, kössem be DVI-n ha már van olyan bemenet a monitoron, de azt foglalja a fő gépem....
Mindegy, ezzel a géppel szórakozok, amíg nem kap el megint a vágy, hogy ennél régebbi dolgokkal vacakoljak a tesztpadon. Hogy házba kerül-e a konfig, azt még nem tudom, mindenesetre most nagyjából összeálltnak tekintem.
Hogy mindezt miért írtam ide? Fogalmam sincs. Ide legalább passzol. Ja, a tuningot nem díjazta, +10%-nál csúnya nagy hanghibák jelentkeztek. SB nem tolerálja az emelt PCI-t...?
-
-
alvaro
senior tag
-
alvaro
senior tag
A cache 94/46-os, a chipset 94/47-es. Mondhatni "kiforrott" Socket 4.
Ja, azt felejtettem még jó pontként írni, hogy rendes Award BIOS van rajta, ami kompatibilis a rendes szabályos LBA 4 gugás Seagate vinyómmal. A Celebris viszont csak olyannal jó, ami modernebb lapban "large" beállítással működik...
-
alvaro
senior tag
válasz
Fred23 #78000 üzenetére
Huhh, mostanában arra sincs időm, hogy a topikkal lépést tartsak... De egy új szerzeményről mégis be kell számoljak. Ez pedig egy Soyo 032A2 lap.
Mondhatni áttörés, ez az első Socket 4 lapom, amihez nem kell riser, hanem rendes, szabvány AT formátumú a szükséges csatlakozókkal. SiS501/502/503 chipsetes, ami elég korai darab. Hagyományos aszinkron cache chipeket támogat, a PCI is elég kiforratlan rajta, pl. egy Riva128-as kártyával szót se bír érteni. Jó kis S3 Trio vagy Virge viszont megy benne gond nélkül, a GUS 3.74-re erősen hajazó Primax hangkártya is, szóval korabeli demókra jó lesz.
A teljesítménye mondjuk egyáltalán nem áttörés, ha lehet, még lassabb, mint a VLSI chipes Digital Celebris lapom (lapjaim). Különösen a PCI VGA kezelése lesújtó. Így Quake alatt ugyan megvillantja P66-tal egy Am5x86 sebességét, viszont minden másban (pl. Doom vagy demók) úgy tűnik, hogy egy normális alaplapba helyezett DX4-100 is elkalapálja.
Érdekességnek viszont nagyon jó, meg még próbálok csiszolni a sebességén, pl. a 256k cache-t raktárról fel tudom hozni 512-re, lehetőleg válogatott chipekkel (mondjuk jó kérdés, hogy mire elég, ha Opti895-ben 40MHz/2-1-1-1-et vittek), hátha elérek vele valamit.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #75573 üzenetére
A floppyvezérlő nagy jóság! Arra alkalmas, hogy XT-ben tudj HD meghajtót használni, ezért az extra BIOS meg a jumperek.
szerk. Ok, látom már volt válasz. 8.
-
alvaro
senior tag
válasz
MasterDeeJay #75323 üzenetére
Vagy ha szeretnél ISA slotot.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #74687 üzenetére
Nálam 2db "állandó" DOS vinyó van, amiket szinkronizálni szoktam (teljesen manuálisan, mondjuk jó lenne erre valami tool), mert valahogy az LBA "szabványt" egyesek egyenlőbben értették, mint a többiek.
Az egyik (ST4312) egy FIC 486-GIO-VT lapban került formázásra anno, ez az "etalon" - nem etalonabb, mint a későbbi modernebbek, de mindenesetre ugyanazt érti LBA alatt, mint mondjuk egy BX-es lap. Mindenesetre ez nálam az első "igazi LBA-s" gépalap, még 5V only VLB. Egyébként jó cucc, alaplapi vinyóvezérlős és képes egészen elvetemült órajelekre, pl. szimulálható vele a vitrinemben sem lévő 486-16. Viszony 2MHz FSB is van, de azt nem mondanám, hogy működik, sőt a 8MHz se tökéletes, ha jól emlékszem
A másik (ST4321) pedig az érdekesebb példány. Ez kell azokhoz a gépekhez, amiknek az LBA kicsit mást jelent. Ilyen pl. a Digital Celebris Socket4-es lapom, vagy az MR BIOS-os 386DX/486SLC/DLC-s szerzetek. Ha egy ismeretlen lapban bootolva csak az első partíció látszik, tudom, hogy a másikat kell elővenni.
A kettő akkor tud találkozni, ha egy modernebb, pl. TX lap setupjában "Large"-ra állítom a 4321-es üzemmódját. Akkor a BIOS képes azt hibátlanul kezelni, miközben a szabvány LBA-val formázott 4312 szintén megvan LBA módban.
A trükk ott van, hogy találtam már modernebb lapot, amiben ez a megoldás nem működik, hanem csak a szabvány LBA vinyót tudja kezelni. Szóval van kavarás...Más: Osztrák kollega visszatért, ezúttal egy UMC 486 teszttel: [link]
Persze messze a legjobb az volt, mikor az orosz felesége mutatta be a szovjet 8088 klónt eredeti nyelven -
alvaro
senior tag
Nekem van most egy IBM (Cyrix) 5x86-om (már emlegettem nemrég), ami nem akar működni. Az ok erősen korróziónak tűnik - viszont ez nem állt vízben, egyszerűen a levegőn, sőt az alaplapban korrodálódott. Persze a korrózióhoz a vízen kívül kell az is, hogy oxigén érje az anyagot, nem mintha ez egy hegyi patakban megoldhatatlan lenne. Én így látatlanban azt mondanám, 50-50. Vagy működni fog, vagy nem.
-
alvaro
senior tag
válasz
#68216320 #74274 üzenetére
A vicces az egészben, hogy a korai PC és a C64 tulajdonképpen simán összevethető, hiszen abszolút kortársak. Sőt, a PC még öregebb is kicsit
Persze abban a kiépítésben, ahogy a 80-as évek elején kijött, tulajdonképpen totál bukta volt a C64-hez képest.A folytatás, na az egy egész más kérdés.
Még adalék: a 68000 pedig a 8086/88 kortársa (hirtelen passzolom, melyiknek). Valami párhuzamot vélek felfedezni.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #74179 üzenetére
Nekem az, hogy mivel az volt a híre régről a 300A-nak, hogy csak föl kell pöccinteni 450-re és megy, ezt vártam én is. Aztán a harmadik darab volt hajlandó stabilan viselkedni alapfesz 450-en. Volt, ami el se indult egyáltalán.
-
alvaro
senior tag
Nincs szerencsém ezekkel a Cyrix MedaiGX-ekkel. Ma megint próbáltam egyet, látszólag működött, közben pedig alattomosan szétfurkálta a DOS alarri demó/játék partíciómat. Ezekből sose találtam egyet se, ami százas lett volna, de ez most a szokásosnál szemetebben viselkedett. Szóval egyeztettem a backuppal, ami megmaradt az utóbbi 1-2 hónap módosításaiból - szerencsére a benchmark eredmények nagy része és a demók mellé biggyesztett megjegyzéseim túlélték -, formáztam, most másolom vissza backupból. Eszem a szívét.
És persze álljon itt mindez figyelmeztetésképp, fontos gyűkteményekből mindig legyen backup!
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #73997 üzenetére
Á, most néztem végig őket (6db), de nem. A legjobbak képesek voltak 3-4 Quake timedemora zsinórban, de ezek is elhasaltak egy kis kazuár hereticezésen. A legeslegjobb is csak pár percig bírta a kiképzést, na ezt megpróbálom még lassabb időzítésekkel, de akkor meg már úgyis csökken a húzás értelme. Nem mintha nagyon sok lenne amúgy, de hát ez is egyfajta játék
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #73997 üzenetére
Hopp, amit kihagytam, hogy akadt egy IBM 5x86 is, ami ugyanaz, mint a Cyrix (akiknek gyáruk se volt, ezért is vannak a "saját márkás" IBM/ST procik), csak kék bordával - viszont csúnyán korrodált lábakkal, egyszer sikerült csak elindulnia, akkor is megfagyott, és soha többé... Azért sajnálom, megtartom így is a szép kék borda miatt, ilyenem még nem volt, persze ha lenne működő, cserélném azonnal.
Nem tudom, mi ez a jelenség, de feltűnt, hogy az IBM nagyjából Socket 3-5 korú cuccai nagyon hajlamosak korrózióra, egy csomót láttam agyonszíneződött lábakkal, valamelyikből egyenesen csokorban törtek ki emiatt.
M912/919-cel meg szerencsém volt, a 912 rendes foglalatos, kapott is 512k-t, a 919 meg modulos, de azt is megtaláltam hozzá.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #73987 üzenetére
VLB-vel is sikerült már a 60MHz - de csakis extra wait state beiktatásával. És szigorúan ISA I/O kártya mellett.
Ez most azért is ontopic nekem, mert csak nem hagyott nyugodni az osztrák kollega 180MHz-es M919 rekordja. De akárhogy kergettem, sehogy se sikerült behozni. Hiába csinálok akármit, az enyémben a cache egyszerűen nem bírja a gyors időzítéseket ilyen órajelen. A PCI is elég gyér a lapban (bár 60MHz-en azért már villant annyit, mint a lassabbik Abit PB4-em 40-en, a gyorsabb szerintem 33-on is többet hoz), de itt jöhet képbe a VLB, ugye. M912-m is van pontosan ugyanezzel az órajelgenerátorral, diszkrét IC-s cache-sel és VLB only. Talán még azt is bepróbálom.
De közben áttértem a Shuttle HOT-433 tesztlapomra. Sejtettem, hogy a 3 jumperes órajelgenerátor ezen is takarhat 60MHz-es beállítást, és ez be is igazolódott. Reméltem, hogy az 512k cache majd ad az eredménynek, még ha gyorsabb nem is lesz, de mindenképp több. De csalódnom kellett. Se a 60MHz-es PCI nem működik, mert a 20->60MHz-es váltástól azonnal keményre fagy, se a cache nem bír nagyobb tempót - sőt, valami nagyon nincs rendben, mert az egész rendszer instabil bármilyen beállítással. Egy Quake timedemo végig se bír futni 180MHz-en, de a Doom is idiótán viselkedik az első hideg 2-3 perc után, sőt az is kilépegetős.
Hab a tortán, hogy Cyrix 5x86-tal még gyári 3*33MHz-en se stabil. Pedig a jó öreg 160-as AMD-s beállítással nagyon jól teljesít, PCPBench-ben, ahol nagyon számít a cache mennyisége, el is veri az Abit PB4-et. De itt most nem hozott szerencsét.
Viszont ugyanaz az 5x86 120MHz-en is jól érzi magát az M919-ben. Ez felveti bennem annak lehetőségét, hogy ebben is végignézzem a POD83-akat, hátha bír benne valamelyik 100MHz-et. HOT-433-ban nem tudták, de hátha ugyanaz a problémájuk, mint a Cyrixnak
A végén még előlép az M919 fő tesztlap minőségbe, ki tudja...? A Shuttle úgyis időzített bomba a leforrasztott RTC chippel. Ebben csak a vitorlaszerűen kiálló hülye cache modul akadályoz, amitől nehezebben fér a többivel a Socket 7 előtti rekeszbe
Bár ha VIP minőségében ő lenne "a VLB lap" is, talán mégis elférne...
-
alvaro
senior tag
Nálam a legnyomottabb tárolóhelyzet egyértelműen az volt, mikor az 5x86 alól halt ki a vinyó. 8MiB RAM nagy része ment ramdrive-nak, 1db floppyról tömörített "light" win3.1 felmásol, másik lemezről 1.44MB alatti MP3 szintén (több hely úgyse nagyon volt), aztán winplay3 betölt, profit
Nem mernék rá megesküdni, de lehet, hogy volt, mikor stackert is kapott a ramdrive
-
alvaro
senior tag
válasz
alvaro #73854 üzenetére
Ja még annyi, hogy ugyanilyen lappal a 3x60-as beállítás sokszor még a 4x40-et se hozta a sokkal rosszabb időzítések és a felezett PCI miatt. Mondjuk az igaz, amit mond, hogy a PCI osztót 40MHz-en is hotswitch-csel kell kicselezni, de ezt már más lapokkal is tapasztaltam, ahol nincs direkt felező jumper.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #73846 üzenetére
Nekem a proci OK, kiválogattam pár 180 képes példányt, valamelyik csak stabil lenne... az én problémám az, hogy más 486-okban sose sikerült a cache és a RAM időzítéseket leggyorsabbra tenni stabilan még 50MHz-en se, nem hogy 60-on... Írtam neki is hogy ezek után még muszáj lesz bepróbálnom, de nagyon jónak kell annak a cache modulnak lenni ehhez a mutatványhoz. A RAM is hátra van még, de abból azért ki tudok próbálni néhányat. Van 50ns EDO is, igaz jobb 60-asok is hozzák ugyanazt.
-
alvaro
senior tag
Hosszú ideje hiányzott, nem is nagyon reménykedtem benne, de beesett egy GUS Extreme. Erősen hiánypótló darab. Juhéjj!
Az első benyomásom az volt, hogy milyen kicsi és PnP-szerű maga a kártya.
A második az, hogy nem működött, az eddigi GUS szoftverem nem initelte egyáltalán, enélkül pedig se a GUS se az ESS része nem látszott. Végül letöltve a direkt hozzá való DOS drivert sikerült szóra bírni mind a GF1, mind az SBPro DSP, mind az FM részét.
Harmadik benyomás: a kapcsolata az Asus P5A lappal nem teljesen felhőtlen a SETUP.EXE mindenféle IRQ és DMA hibát dob ki teszt közben. Ennek ellenére végül minden működik force-olva a szerinte hibás beállításokat. Persze a backupolt AUTOEXEC.BAT-ba utána manuálisan kellett minden bevinni, mert az aktuálisat természetesen totálisan szétcseszte. Adalék: a tesztrendszer autoexecje tartalmaz egy ugrást az alapján, hogy milyen hangkártya van a gépben és aztám egy sor szubrutint. A setup természetesen az összes különféle beállítást ripityára szerkesztette. Sebaj, megoldottam.
Hiányolom a pakkból az Ultramix-et, bár az máshonnan elindítva se tudott sok mindent kezdeni a kártyával. Kár.
Észrevétel még: a BIOS-ban semmiképp se szabad engedélyezni a "delayed transaction"-t, mert a kártya nyomtalanul eltűnik mindenki szeme elől. Mondjuk ez már CT2290-nel se volt nyerő, szóval elég univerzális. Hiába, túl új ez már az igazi ISA életérzéshez. Már ha egyáltalán létezett olyan. Na mindegy, épp ez volt kéznél/tesztpadon.
-
alvaro
senior tag
válasz
Sanchez638 #72973 üzenetére
Engem pl. jobban érdekel a ház, 3dfx tekintetében nagyjából "jóllaktam", míg ép házat nehéz beszereznem. De Fótig sicher h nem megyek el érte
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #72778 üzenetére
K6 FPU egy érdekes kérdés. Nagy a különbség a Pentiuméhoz képest. Ha jól emlékszem, kevesebb ciklus neki egy-egy művelet - viszont nagy hátránya, hogy nem pipeline, így be kell fejeznie az előző utasítást, mielőtt belekezdene a következőbe.
A Pentiumnak ezzel szemben több ciklusba kerül egy-egy utasítás, de ha az új nem függ egy előző eredményétől, akár minden egyes ciklusban be lehet iktatni egy újat. Így potenciálisan sokkal gyorsabb, ahol ezt kihasználják, nagyon szépen meg is látszik - lásd Quake. Régi kódokban viszont, ahol ez nem volt szempont, csak akkor tud gyorsabb lenni, ha véletlenül pont jól jön ki, és egymástól független műveletek követik egymást közvetlenül. Ha függőségek vannak, a K6-nak komoly esélye van, hogy gyorsabb legyen.Annak idején Fractint teszteket (régi kód, teljesen biztosan nincs pipeline elvű működésre optimalizálva) csináltam tömegével K6 vs Celeron témakörben (ha jól emlékszem 300 MHz-en), és az eredmények nagyon durván szórtak, teljesen oda-vissza. Mindezt úgy, hogy a Celeron már out of order, vagyis át tudja rendezni az utasításokat úgy, hogy ha csak egy mód van rá, csinál valami mást, amíg feloldódik egy függőség. Persze ha az egész utasításmix egy önmagára épülő műveletsor, akkor eléggé meg van kötve a keze. Mellesleg a K6 is out of order, ő is tud átrendezésekhez folyamodni, persze hasonló megkötések mellett. Valamit azt is olvastam egy cikkben, hogy a K6 erős front end korláttal bírt, így adott pillanatban nem feltétlenül dúskált az átrendezhető dekódolt utasításokban. Passz, de simán el tudom, képzelni, hogy így van
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #72762 üzenetére
Lehet, hogy barbár, de én próbáltam Tillamookot S7-ben.
Azt hiszem, Acorp 5ALI61 volt, amiben el is indult (merthogy nem feltétlenül hajlandó akármelyik lap dolgozni vele). Ebben tudtam neki adni 2.0V-ot, az I/O fesszel mondjuk nem tudok mit csinálni.A probléma az volt vele, hogy bár tökéletesen ment (a BIOS azt írta, Tillamook MMX
), nem tudtam a 266-osnak 4x-re állítani a szorzóját, maradt a 3.5. Kicsit 2V fölött azt hiszem ment is 350-en. Ami viszont az egész eredményt idézőjelbe teszi, az az, hogy az L2 cache viszont nem működött vele.
-
alvaro
senior tag
válasz
frescho #72741 üzenetére
Persze, ha mondasz boltot is, ahol Fehérváron helyben meg tudom venni, vagy megrendelni úgy, hogy a kiszállítás nem kerül többe, mint maga a csomag, és még ki is hozzák nem munkaidőben vagy leteszik egy csomagpontra - mert most már megyek vissza dolgozni. Jó hír-e vagy sem, azzal kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak...
A beszerzés az nekem már social engineering, ahhoz nem értek
-
-
alvaro
senior tag
válasz
frescho #72721 üzenetére
Nem. Átdrótoztam a megírt 1Mbites példányt, de a gépek semmit nem látnak belőle. Azóta hagytam is a dolgot nyugodni.
Ha írsz ilyet, azt mindenképp megköszönöm, kíváncsi vagyok, hogy működik, meg jó lenne a "fő" vinyót lejjebb helyezni, több mindent kipróbálni 386 - régi 486 vonalon, arról nem is beszélve, hogy milyen jó lenne CF kártyázni egy szó szerinti XT-n. Vagy a kettő szögesen más image-et igényel?Framerate vs játszhatóság - végigtoltam a Doom1-2-t 386SX-en. Na az már akkor se volt jó, de ez volt csak. Mostani hasonló élményem a Shadow of the Tomb Raider. Na azt nagyon szeretném végigjátszani, mióta csak a trailere megjelent, talán inspirációnak is jó lenne íráshoz, amit már évek óta nem műveltem. 2 éve volt is egy HD7750 a phenom2-es gépemben, egy darabig. 720p lowban, néha kissé kriminális fps-sel, de valahogy sikerült azért ellébecolni vele. Aztán a végkifejlet közeledtével elkezdte eldobálni a PCIe sávokat, 1x-2x módban meg már tényleg kis igényekkel is játszhatatlanná lassult. És sajnos ez volt a legmodernebb "erős" kártyám, a fő gépem GTX650-esén még rosszabb már kezdettől fogva, a HD5870-esen meg csak fekete képet kapok, az túl már ósdi neki, persze az 1GB úgyis karcsú lenne. Szóval így SOTR nélkül maradtam.
-
alvaro
senior tag
Az egyéb, pl. retro gépekbe tett vinyópótló SSD pedig akkor értékelődik fel, mikor a macska leveri az asztalról a konfigot, de mivel se csupasz magos proci, se vinyó, az mégis működőképes marad
Lásd ma délután...
-
alvaro
senior tag
Ezek közül vajon honnan jöhet az a porbléma, hogy V2-esen fut ugyan a TR, de teljesen elvont összevissza színekkel?
Egyszer találtam pár environment változót beállító paranncssort, amitől jó lett, de egy vinyóhalál óta többé nem lelem sehol, a Gugli nem a barátomTudom viszont mindenféle Voodoo DOS-os teszteléséhez ajánlani a Q2DOS-t. Igen, ez az, aminek hangzik
-
alvaro
senior tag
válasz
KROK640 #72646 üzenetére
Hú, hogy gyűlöltem a kodek pakkokat, irtózat rendszert tönkrevágó bloatware-nek tartottam őket
Manuál raktam föl kizárólag pár szükségest, míg föl nem fedeztem olyan jóságokat, mint a Media Player Classic, amiben benne volt minden úgy, hogy nem szemetelte tele a rendszert. Utána kizárólag encode-ra tettem föl bármit, pakkot főleg soha.
Egyébként ma sem érzek semmi pozitívat, pl. nosztalgiát feléjük... -
alvaro
senior tag
Egy-két oldallal korábban mintha emlegette volna valaki a buta VRM-eket a régi lapokról - vagy máshol olvastam volna?
Mindenesetre most elcsíptem egy átmeneti időszakot. Úgy kezdődött, hogy ráfüggtem a Descent 2-re, amit a maga idejében alig játszottam, eléggé irányíthatatlannak találtam. Mondjuk először most is, de mára már megszoktam, hogy egérrel játszom a shootereket...Na mindegy, ott kezdtem, hogy miután megállapítottam, hogy az asztalomon épp állomásozó 5x86 csak nagy merészség bevetésével képes 640x480-ban futtatni, ami pedig jó lenne a monitor 4:3-ba kényszerítéséhez, ráadásul nyilván jobban is néz ki, mint a 320x200, szereletm gyorsan a helyére egy ilyet:
AMD K6-200
64MB SDRAM
Tseng ET6000
4.3G-s fém aljú Seagate medalist
GUS Max (majd erre is kitérek)
ÉS a fő attrakció: Soltek SL--54A2. VX lap SD-vel, EDO-val, gombelemmel - és hatalmas bordákra szerelt VRM-mel.Azok a bordák pedig konkrétan megégették a kezemet max egy óra játék után. És hát a K6-200 Socket 7 viszonylatban nem egy szolid étvágyú proci, de azért láttunk már rosszabbat. Mit csinálna akkor? És mégis, mennyit fűthet el ez a rettenet? Gondoltam, ezt le kell mérnem.
Elő is kerestem a fogyasztásmérőt, és a konfig bizony átlépte a 60 wattot.
Előkotortam a csodafegyvert egy Asus TX97-LE képében. A VRM apró tranzisztorok, hűtőborda nélkül. Ha ez is így fűtene, kilyukasztaná a lapot - de szerencsére nem. A teljes rendszer immár 51-52 fogyasztása wattra mérséklődött. A tranzisztorok pedig nem égettek meg így borda nélkül se. Ez már fejlődés, gondoltam. Aztán a 200-as K6-ot 300-as 250nm-es Little Foot magosra cseréltem. Ezzela lépéssel lefaragtam egy újabb tizest a fogyasztásbólAztán a poén kedvéért (meg jobb framerate reményében, mert azért volt hova fejlődni) elővettem az EDO ramos LX lapomat a jó kis 300A-val. Az pedig dobott egy jó 30%-ot a sebességen (miután indítottam neki egy fastvid-et, mert előtte nagyjából semmit se használt a lap/CPU-csere), miközben plusz 1-2 wattot jelentett a konnektornál. Megjegyzem, ebben is ott a lehetőség a fejlődésre, hiszen egy 300A-val szemben direkt kib4sz4's az EDO RAM
Na de. Ami még érdekes, az a közben kibukott szoftveres problémák. Maga a Descent2 hangrendszere, úgy tűnik, rendelkezik ilyesmivel. Elég hamar feltűnt, hogy a GUS (akkor még Classic) remekül zenél, de hangeffekt egy kuma nem jön ki a hangszórókon. Szétnéztem a Descent2 setupjában és láttam, hogy GUS Max codec is támogatott, gondoltam, miért ne cseréljem ennek a ritka pillanatnak az örömére. Ami után újfent effektcsend fogadott
Némi Descent 1-ből történő driver- és konfigátműtés és állítgatás után rájöttem, hogy nincs itt semmi gond, ha a konfig fájlban a device id-t és a port, IRQ, DMA értékeket a setup helyett én kézzel beírom, mert az valahogy csak nullázni volt képes őket
Nem tudom, más kártyával is ilyen hülyén viselkedik-e, illetve más példány is ilyen-e, mindenesetre az első problémát áthidaltam. Az más kérdés, hogy nem érdekli, hova állítom ultramix-szel a hangerőket, ő csakazértis elcseszi őket, szerencsére a D2 drivere kevésbé, mint a D1-é, mert azon az effektek üvöltöttek még akkor is, mikor a zenét már alig lehetett hallani. Ezen legalább a min effekt + max zene beállítás élvezhető...
A következő humorfaktor az a 128MiB EDO RAMból adódott a 300A alatt. Illetve lehetett volna SD is, a gond a 128M volt. Azonnali protekciós faliórával való kilépést nyertem. Némi próbálkozás után a megoldás itt az lett, hogy darabokban lefoglaltam a teljes XMS-t (XMS.EXE a barátom), aztán a legelső 48megás darabot felszabadítottam. Így már kapott <64MiB memóriát a legaljáról, mert ha a tetejét hagytam meg, attól is kiborult.
Álljon itt mindez tanulságképp. Ezt legalább meg tudtam oldani
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #72486 üzenetére
A többségében hardvermixet használnak, többnyire még azt is elbírják, ha se az IRQ se a DMA nem működik
Hangszerfeltöltés aztán lejátszás megoldható sima portműveletekkel, időzíteni lehet az alaplapi timerrel, és máris nem kellenek
De van pár érzékeny darab.
Most hirtelen a Gateways jut eszembe, de az talán nem is a legjobb példa, meg nagyon új is. De tény, hogy nem mindenen szól, vagy nem bármilyen beállításokkal. -
alvaro
senior tag
Váá, ilyenem még nincs! Viszont így kaptad 100ns ramokkal? Csak mert ez hivatalosan tuning
Ha jól emléxem, 80ns van előírva, nem mintha ne működne (minimum némelyik) 100-assal, nekem is jutott ilyennel, hagytam is benne, kis kuriózum
Annak ellenére, hogy itt egy vinyós dobozra való 70ns -
alvaro
senior tag
Basszus, írogattam ilyeneket is fel, az a probléma, hogy mindig az adott demóhoz írtam, milyen kombóval szól és milyennel recseg vagy nem
Így sajnos széjjel van szórva vagy 100 kis fileban
De nekem az volt a benyomásom, hogy Classicból a késői (3.74) toleránsabb az új lapokkal, a 2.4 viszont bekerült a 286-ba, ahol az viselkedett a legnormálisabban. Persze ott nincs valami széleskörű támogatásaDe amiben mégis, ott aranyat ér, mert nagyon lassú a CPU jó minőségű zene keveréséhez.
A PnP-t meg sose próbáltam ennyire régiben, de szerintem még 386-ban sem. Újban talán az a legjobb. Ennek ellenére a 694T Proban 3.74 van és jó. -
alvaro
senior tag
Sose is. Szívesen próbálnék még más chipseteket is, de S4 annyira ritka, hogy csodaszámba megy egy darab is, pláne használható állapotú.
S5/7 alatt is érdekes, hogy milyen chipset dolgozik, van pl. itt egy PCChips Opti Viper, na az például rettenet gyérDe annyira, hogy esélyes, hogy egy 100-ra húzott POD (próbáltam vagy 5-6 darabot, egyik se igazán stabil, egy Quake timedemo erjéig még jobbára elmennek) egy jóféle 486-os lapban veri a Viperbe tett P100-at. De ez benne a szép
-
alvaro
senior tag
válasz
envagyok #72233 üzenetére
Nem vész, egyszer kitapasztaltam (akkor mondjuk okozott némi szemöldökráncolást), megtaláltam a hozzá való memóriákat, onnantól így összepárosítva használom. A tartalék lapot (cbmfan topiktárs jóvoltából érkezett, rögtön rácsaptam, ki tudja, mikor tudok még egyszer működő socket 4-es lapra szert tenni...) már tudtam, hogy kell összerakni. Szerencsére amúgy nem túl válogatós, csak van egy ilyen furcsa korlátja. Az időztésekkel nem tűnik túl szigorúnak, a BIOS nem is engedi állítani őket, szóval ez ilyen chill lap. "Rendes" S5/S7 chipsetekhez képest nagyon gyenge ez a VLSI, de mondom, örülök, hogy egyáltalán van S4 Pentium a kezemben.
Végül az egyikben 2*8+2*4=24M, a másikban épp 2*32=64M FPM RAM kötött ki. 32-t akartam eredetileg, ami 4*8 lenne, de a 8 megásak általában 16 chipesek, ami véletlenül mégse, azokat se szereti ugyanolyanokkal párosítani, gondolom alacsony szinten csak ugyanúgy lehetnek szervezve
Opció lehet még a 2*16 + 2*8 = 48M, lehet kipróbálom ezt is.
Meg erről írtam kicsit fentebb, hogy édes mindegy neki, hogy FPM vagy EDO kerül bele.
Vicces még, hogy kétféle cache modul van hozzá, az egyik 5V-os, a másik 3.3. Attól függően kell használni őket, hogy S4 vagy S5 procit teszek a lapba, ilyenkor más-más úton kapja minden a feszültséget, amit olyan átkötővel vagy VRM-mel kell biztosítani, ami részben takarja a másik socketet. Bolondbiztos lenne, ha nem lehetne benne felejteni a másik feszültségű cache modult -
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #72164 üzenetére
Az jó chipset, szerintem legalábbis, bár a UMC-s lapjaim véletlenül se teljesítenek hasonlóan. Az eltérés persze főleg a vesszőparipám, a PCI VGA sebesség terén tapasztalható.
Más kérdés, hogy ugyanezt ALI chipsetes lapokkal is tapasztaltam. -
alvaro
senior tag
Haladtam(?) kicsit XTIDE fronton, felpaddeltem 128k-ra egy image-et, beleírtam P5A-val egy 1 Mbites flash ROM-ba, aztán foglalat híján az IC lábait forrasztottam össze némi vezetékkel. Beletettem egy ROM adapterbe (valami Y2K patchelő csoda volt újkorában), a P5A maga sz@rt se lát belőle, remélem egy régi gép majd fog...
-
-
alvaro
senior tag
Hú, gyerekek, újra falba ütköztem, pedig ezúttal Windows a közelben se volt... Van valakinek ötlete, hogyan tudnék XTIDE BIOS-t előállítani direkt író nélkül.
Én a magam feje után gondoltam, nagyon jó lesz az Uniflash PCIROM opciója, beteszek egy PCI VGA-t, amin jó kis 28 lábú foglalat van, teszek bele a kupac flash chipekből egyet, legyen mondjuk egy Winbond 27e257-12, és már mehet is bele az XTIDE...
Ahogy azt Móricka elképzeli. Mondjuk nem először hagyott cserben az Uniflash, de most akárhány VGA-t próbáltam, néha a chipet is átcseréltem mondjuk Holtekre, tök mindegy, mit tettem, neki a ROM mindig unknown maradt
Van valami jobb, házilag használható eljárás? Ismétlem, (E)EPROM programozó eszközöm nincs, csak egy rakat PCI VGA-m, esetleg Adaptec PCI SCSI-m. Használ itt valaki ilyesmire mondjuk egy bizonyos kártyát, amihez van jó gyári flasher? -
alvaro
senior tag
válasz
Ganz-[HUN] #71987 üzenetére
Van bizony! Kell a plusz codecnek is IRQ meg DMA. Az ACE ráadásul engedi jumperrel letiltani az Adlib portokat, amit minden SB használ, így ott biztos nem ütköznek. Mondjuk nekem anno GUS PnP volt valami szutty SB klónnal és működött
-
alvaro
senior tag
válasz
KROK640 #71961 üzenetére
Sajna nekem KT7A a legújabb ISA csatis 462-es lapom, ezen meg Bartonnal se bírtam a 845PE/Northwood kombónak a nyomába érni. Gondolom ezen a szinten már visszafog az SDR RAM.
Viszont új pihent játékszert találtam: LX-es Procomp lap 4db 72 pines foglalattal, naná hogy emulálnom kellett egy korabeli olcsójános konfigot madadék EDO-val, ésCeleronnal (mondjuk a 300A már-már túl jó bele), azrán agyonvertem a koncepciót egy AGP-s Riva128-assal, igazából Trio3D kellett volna bele
De egyébként Heretic-ezni meg csomó DOS demónak tök jól megfelel
-
alvaro
senior tag
A lényeg a lényeg: ISA hangkártya mehessen bele, csak az az igazi DOS alá.
Amúgy elég sok minden elfut egy 1.5GHz-re húzott Tua P3-on is, sőt a Blood-ot 1600x1200-ban igazából egy 3.06-os Northwoodon sikerült játszható sebességgel futtatni. De itt a játszható még nem 60-at jelent, szóval your mileage may vary.
-
alvaro
senior tag
válasz
envagyok #71783 üzenetére
Kicsit félve mondom, hogy ugyanígy használok AT-s gépeket és halk az AT-s táp. Tény, hogy nem akármelyik, most Higscreen (fogalmam sincs, valami OEM), Seasonic, Enermax van, utóbbin büszkén matricázták is a terhelésfüggő fordulatszámot. Ami hangos volt, az rosszul járt, pl. a saját régi Hypro-m is.
Persze ebben nagyon benne van, hogy tudok válogatni.
-
alvaro
senior tag
Aztamindenit. Ezt nem gondoltam volna. Most jöttem rá, hogy az ősrégen őrzött, kimaxoltnak hitt SER 386AD3 lapom valójában messze áll attól, és korrigáltam a hibát.
Az egész úgy kezdődött, hogy találtam egy ugyanolyat. Illetve a színe más. Mindegy, teszteltem, és rájöttem, hogy hiába van benne 4db 256kbites cache IC, ő valamiért csak 32k-t használ 128 helyett. Hirtelen ki is cseréltem az IC-ket, de semmi nem változott.
Némi kutatás után felleltem, hogyan kell beállítani a jumpereket - mert a másik lap is 32k-ra volt állítva időtlen idők óta... Gyorsan átjumpereltem mindkettőt, az új jó is lett, a régi viszont kijelentette, hogy szerinte a cache hibás és le is tiltotta... Szóval ebből is csere lett, de végre jó. Szalad a DLC-vel, bár igazából előtte se tűnt fel a lassúsága. Na de rend a lelke.
Valamint le is forrasztottam az újról az elemet, meg végre az október óta erre váró XT RTC/mem/port kártyáról is...
-
alvaro
senior tag
válasz
batyuska100 #71722 üzenetére
Nálunk általánosban C16-ok voltak, a végén szereztek pár pici lapos 286-ot, császárság volt
-
alvaro
senior tag
Hát gyerekek, ezzel most meg vagyok loewe... Van egy XP alatt eddig kiválóan futkozó Asus P4T (S423) lapom, amit, úgy gondoltam, XP-re közepesen gyík, viszont nagyon vagány (szóval különc
) '98-as konfig lenne.
Ennek megfelelően (miután memtest86-oltam benne egy bő marék RDRAM-ot) tettem vele '98-at egy 32 gugás Transcend PATA SSD-re, ment rá Intel driver, DX9, loew mempatch egyelőre nem, mert szemfülesen csak 512M memóriát hagytam benne, és elkezdtem gondolkodni, hogy mégis milyen videokártyával rakjam össze.
Felderengett bennem a kipróbálatlan Kyro II-es(ek) képe, és úgy véltem ez kellően érdekes irány lesz, bele is tettem, drivert rá, és.... na itt jött a szívás. A driver fölmegy, rebootol, ahogy kell, és onnantól kizárólag fekete képernyőt hajlandó tölteni. (Bocs, ez nem teljesen igaz, az egyik driverrel az egyik kártya - mert 2 van - tegnap zöld képet adott
)
Már próbáltam sorrendeket változtatni, más drivert föltenni, csökkentett módban leszedni és rámutogatni, de teljesen mocsárban vagyok. Használ itt valaki Kyro chipes kártyát, aki tudna valami útmutatással szolgálni? T*kig a mocsárban állok ezzel a konfiggal
Vagy hagyjam a fenébe az egészet, és tegyem nVidia alapra, ami szinte unalmasan megszokott, viszont legalább működik?
(Legalábbis eddig XP alatt teljesen jó volt.)
Az egész kupac:
- Asus P4T
- 2*256MB Samsung RDRAM (+2db lezáró, nem felejtettem el)
- Hercules 3D Prophet 4500
- SB Live, de még lehet, hogy ezzel is meg kell harcolnom. Az is lehet, hogy inkább Audigy lesz benne.
- Transcend 32GB PATA SSD
- 2GB CF kártya, ezen vannak az installok
- Corsair VX 450W, de szerintem ez itt most nem lényeg
- Mit hagytam ki? -
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #71619 üzenetére
Az merül fel bennem, hogy 1918 után vajon meddig hordták. Már Japán-Kínától eltekintve, ugye
-
alvaro
senior tag
Hátbasszus... tesztelem a floppy meghajtókat, és az Istennek nem sikerült az 5.25" 720k-sakkal zöldágra vergődni, pedig szívem csücske ez a furcsaság... És nem csak az új, teszteletlen, de a régi, kipróbált darab se akarta az igazat. A végén, a hatodik alaplap magasságában sikerült ráérezni, hogy ne új BIOSt (és vele lapit) próbáljak, hanem másik vezérlőt... És tényleg, a 8 bites jumperes HD vezérlővel (OK, BIOS ezen is van...) végre ment mindkettő
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Autós topik
- Automata kávégépek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest