Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Amazon Kindle
- Steam Deck
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz petakpa1 #68093 üzenetére
A 2005-ös évtől az a baj, hogy általában aki régi gépét upgradelte, az AGP-t vett, aki komplett új gépet rakott össze, az 99%-ban PCIe lapot vett.
Amikor X850XT(2005.III.hó) volt, akkor nem egy AGP-s rendszer volt a csúcs, hanem mondjuk S939 PCIe lap, mondjuk 6800ultra SLI-vel, vagy X850XT crossfire-el. -
-
válasz petakpa1 #68096 üzenetére
Kb én is azt gyanítom, de azért szeretek ilyesmikről meggyőződni a saját, elérhető eszközeimmel. Az eddigi méréseimből hasonlóra lehet következtetni, de ez itt most közvetlen harc lesz, azonos videokártyával. A Barton előnyt fog kapni tuningramokkal (időzítés jobb lesz), jelenleg 2.4GHz- en jár, meglátjuk megy-e feljebb. A P4- et pedig azért mondom átlagnak a 3.3GHz ellenére, mivel mezei ramok vannak benne, Via chipset, bár még nem mértem ki hogy lassúb-e az azonos órajelen működő P4P800- nál (lehet hogy nem is lassabb). Annyi még hogy a ramok időzítése csak átlagos, viszont mivel ezen a lapon a PCI/AGP frekit nem lehet fixálni, magasabb órajelen járnak a chipsettel együtt kicsit, a mérsékelt tuning miatt (előny), a ramokat meg ugye vissza kell osztani, de a tuning ahhoz kevés hogy visszaálljanak 400MHz- re (hátrány). Magasabbra pedig nem lehet menni vele - fix, alacsony a CPU fesz, valamint a túl magas AGP órajelet nemigen díjazzák a videok.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
arn
félisten
válasz Madara-san #68091 üzenetére
ok, hosszadalmas lenne leirni minden reszletet, de azert megprobalom roviden osszefoglalni a lenyeget. van ket tabla:
mindketto 0-100ig skalazodik, az elsoben az alkatreszt pontozzuk, a masodikban a fontossagat sulyozzuk a konfigban - mennyire befolyasolja a korhuseget kullem, sebesseg, funkcionalitas, stb szempontjabol.itt egy pelda:
fontos egy kituzott datum, amihez viszonyitod az egesz gep korat (itt 1995 majus), ezen tul, hogy mikortol volt elerheto (tehat nem mikor jelentettek be) az adott alkatreszt, es hogy mikor gyartottak. ebbol jonnek az oszlopok ertekei (wd 31200 vinyoval):* elso oszlop az alkatreszek pontozasa (lsd fenn felso tabla), pl 90 letezo hdd tipus, de mas rev, es kesobbi gyartas
* a masodik a sulyozasuk (lsd fenn also tabla), 45 pont
* a harmadik oszlop ezek szorzata (az erteket mutatja), 90*45 = 4050
* a negyedik pedig a maximalisan megszerezheto pontot, 4500 pontezekbol jon, hogy a maximalisan megszerezheto pontokbol, hany szazalekot sikerult elerni (92,8%). ha minden korhu - pl ha van egy bontatlan gep 1995 majusabol - 100% ertelemszeruen.
csinaltam egy otodik opcionalis oszlopot is, ami a legnagyobb elterest mutatja a "korhusegtol". itt a cdu77 cdrom a leggyengebb pont, ami nem letezo tipus volt (csak decemberben jelent meg), de ugyanugy 4x sebessegu, es ugyanugy nez ki, mint a korban elerheto cdu76. ha pl kicserelnem egy dvdre, az se kullemre, se sebessegben, funkcionalitasban nem a kornak megfelelo, nulla pontot kapna.
ezek termeszetesen iranyadoak, illetve sok hataresetes alkatresz lehet, de azert remelem erheto, es hasznalhato a pontrendszerfacebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
petakpa1
őstag
válasz DarthSun #68095 üzenetére
Őszintén szólva sosem volt X850XT-m csak korban kb hasonlóak, ebből gondoltam, hogy jó lesz P4 mellé.
Szerintem a 3,2-3,4 GHz-es P4 azért összességében erősebb mint a 2,3 GHz-es Barton. 2,8-3 GHz-es P4-el van szerintem egálban hiába a XP rating.
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
válasz petakpa1 #68093 üzenetére
Pont hasonló összevetést tervezek. Ha végeztem az AGP kártyák mérésével, akkor kiemelem a piramisból a Barton gépet. Abban már jelenleg is 6600GT van. Kicsit moddolok rajta, hűtő és RAM csere. Aztán mérés a 6600GT- vel. Majd lemérem a 6600- at a P4- ben is. 2 az egyben eredmény lesz, kapok viszonyítást a többi AGP kártyához P4- ben, bár ott csak a 9800Pro lehet versenyben a 6600GT- vel, legalábbis az eddig mértekből. Valamint lesz eredményem a tuningolt Barton<-->átlag P4 (3.3GHz) összevetésére, tehát az architektura+prociteljesítmény kérdése.
X850XT- m nincs, az erősebb mint a 6600GT ? Esetleg a 6800GT- t tudom még kiemelni a Gallatinból, ha a 6600 nem elegendő, bár kész gépeket nem szeretek háborgatni. A Barton konfig most kivétel, az úgyis be van tervezve rendbetételre.A 3 test probléma nem megoldható.
-
laskr99
addikt
SLI kábel ingyen elvihető, Budapesten
-
-
envagyok
veterán
válasz Madara-san #68091 üzenetére
Én 15 éve a gf 4 ti4600-at p4 proci mellett "fejlesztettem" ASUS gf6800 ge-re, ami x850xt korabeli. Ez is lehet ha nem is korhű, de valósághű.
Korhűen S939 4000+ mellett lenne szerintem a legjobb helyen, ha játékra használnád. -
Madara-san
aktív tag
Szintén. Éppen téged akartalak megkérni, hogy korhűség szempontjából majd minősítsd a konfigokat, amiket majd hamarosan megosztok itt.
Amúgy akartam kérdezni tőletek, hogy éppen úton van felém egy X850 XT PE, a gyerekkori nagy álom... na csak most jön a dilemma, hogy mégis mibe rakjam bele? Mobil Barton ugye gyenge lesz neki. P4-ből van egy 3.2-es Prescott fél/háromnegyed konfig, meg egy 3.2-es Northwood komplett gép FX5900 Ultrával. Na most tuningoljam meg a Prescottot szépen, és tegyem bele abba, vagy esetleg építsek össze hozzá egy S754-es Athlon 64 konfigot?
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
-
arn
félisten
Kidolgoztam egy retro pc korhu authentikalasi pontrendszert.
Erdekel vkit?facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
petakpa1
őstag
Köszi, hát ez neki nem fog menni. Rá kell néznem személyesen valamikor
Táp azt hiszem egy 350W-os FSP.
Arra van esély, hogy lap meghalt? Fater tényleg csak alap dolgokra használta ezt a gépet, nem hajtotta túl.
-
petakpa1
őstag
Van egy félretro gépem, amit Faterom mai napignetezésre + irodai munkára használ:
Gigabyte 880GM-D2H lap
AMD Phenom II X3 720 (BE) CPU
2*2 GB RAM
120 GB-os SSDElőbb csak lefagyogatott, nehezen indult el, aztán mostmár egyáltalán nem indul.
Fizikailag nem vagyok a gépnél, de Fater leírása szerint az alábbiakat csinálja:
- Bekapcsoló gomb megnyomása után power led folyamatosan világít, majd halványan kezd villogni, néhány másodperc múlva újrakezdi, erősen folyamatosan világít a led, majd halványan villog.
- Ventik pörögnek, kép nincs a monitoron, jelet se ad felé.
- Csippanás nincs, de lehet nincs is bekötve a hangszóró ezért nincs...
- Van egy 3,5 slotba épített kártyaolvasó, aminek szintén van ledje, ami folyamatosan ég, tehát táp 5V-ot tutira ad.Ennyiből meg tudja valaki mondani mi lehet a gond?
Ja még annyi talán hasznos, hogy a CPU 4. magja aktiválva lett, illetve 2800@3200-ra OC-va van a szerkezet, de nekem furcsa lenne, hogy több év nem intenzív, de problémamentes működés után most e miatt ne működne hirtelen
[ Szerkesztve ]
-
válasz DarthSun #68054 üzenetére
Folytattam az NVidia kártyák mérését a Via P4- ben. 3 kártya került sorra.
MSI Ti4200 @260/261 *DDR 128bit
Giga FX5700 @435/285 *DDR 128bit
Galaxy FX5500 @281/143 *DDR128bit , ezt még nem fotóztam, netes képet vágtam ki. 5500- asból van egy Inno is gépben, melyről készült már fotó, ennek kicsit magasabbak az órajelei.- a Ti4200 hasonló összpontszámot ért el mint az X1300, jól tippeltem hogy utóbbi jó lesz Ti4200 pótlónak, igaz már DX9- es kártya, de ahhoz izomból meg gyenge. P-III AGP4x- es lapba - TUSL2C, ST6, VH6-T - elegendő, Tua1400 ki is hajtja rendesen, tippre.
- a lowend budget itt az 5500- as, 256MB RAM, de lassítva, viszont érdekes hogy az UT2004 még ezen is eléri a játszható szintet, bár a tesztet figyelve már néha beesik 30 alá az FPS (UT esetén sima FPS tesztet futtatok, nem timedemo, tehát szemmel jól követhető, az aktuális FPS pedig kiírva a képernyőre). A viszonylag jó eredmény a @3.3GHz proci miatt van sztem, az FPS beesés pedig a DM-Deck17 pálya nagy terei miatt, szűkebb helyen látni hogy feljebb ugrik 80- ig is, a teszt az átlagot írja ki, mely itt 50.45 lett.
- az elbaltázott FX sorozat (melyet ennek ellenére kedvelek) anno legjobb ár/teljesítményű darabja sztem az 5700- as. Egyenletes teljesítmény, mindegyik teszt szépen, laggmentesen futott, ok hát az 5900 jobb, viszont pont az UT tesztben az 5700 érdekes módon kicsit magasabb eredményt produkált.
-
válasz Frawly #68081 üzenetére
Az volt az egyik időszak amikor gyorsabban pörögtek az események, bár előtte is volt néhány. Manapság mintha kissé lassult volna, a technikai határokat feszegetik, a Si lapkákkal már csak komoly trükkökkel lehet gyorsítani - architektura, sokmagosítás, stb. A legkisebb megvalósítható csíkszélességet is nagyjából már elérték/közelítik.
-
válasz envagyok #68080 üzenetére
Az Athlon64 az biztosan jobban teljesít mint a P4. Az AthlonXP<-->P4- et lehet inkább hasonlítgatni, hát ott meg a késői P4 nagy órajele és jó tuningpotenciálja dönt, legalábbis a saját méréseim szerint. Feltéve ha nem extrém tuningot, hanem léghűtéssel 24/7- ben is használható értékeket nézünk.
-
Frawly
veterán
válasz DarthSun #68079 üzenetére
Ja, 2005-ben én is csorgattam volna a nyálamat egy ilyen konfigra, még álmomban sem engedhettem meg, még egy szál ilyen GPU-t sem, nem hogy SLI-ban tolva. Akkoriban az átlag polgár a P4-ről is csak álmodott, javarészt AthlonXP-ket meg P4 Celeronokat vettek a legtöbben, akik nem voltak techsznobok meg burzsujok.
Az is igaz, hogy ebben a korszakban nagy léptékű volt a fejlődés, gyorsan avult minden, 2003-ban AMD64, 2005-ben két mag, meg X2, meg stb., de 2006-ban azonnal verte mindet a DDR2-es C2D és Q2D, meg akkor jött ki a 8800GTX is, ami meg szintén torony magasan vert minden addigi megoldást (ezek még ma is vernek sok entry level brand gépet és laptopot, pl. GTA V futtatásáról szóló videó alatti kommenteket érdemes olvasni). Így állati burzsujnak kellett lenni, ha mindig a legjobb kellett, és nem akarta az ember, hogy elavuljon a gépe.
-
-
envagyok
veterán
Napokban összedobtam egy best of kb 2005-öt:
Athlon X2 S939 4800+ (Az FX-60 hadd pihenjen)
ASUS A8N SLI Deluxe
2x7900gs a poén és a szép duplaventi kedvéért.
6800 GT SLI-vel, majd ultrával is próbáltam, az túl kevés volt 7900GTX- SLI-n is agyaltam, de az túl új ehhez, a 7800gtx-ek meg nagyon melegednek, így lett 7900GS
Meg egy creative x-fi -
gban
veterán
válasz alvaro #68075 üzenetére
Guglival könnyű
De megvan a jó tipp, ez egy 3DForce2MX-64.
Látszik hogy mind külsőre, mind névben ő egy voodoo akar lenni majd ha megnőPostázást nem vállalok.
-
-
Ok.
A 9000- es AIW széria kiegészítőit, én is megkaptam, fórumtárstól...
-
-
válasz Frawly #68066 üzenetére
Retro gépben csak az említett 1 db flash meghajtóm van, az egyik 386- ban. Az biztos hogy a HDD számít nálam is a leggyakrabban meghibásodónak. Nem számoltam db- ra, de van egy fióknyi rossz. Azonban elég sok a működő is. SSD- t még csak a nagygépben ill egy tartalékban tartok. Persze az adattárolás azokban is HDD- n, csak a rendszer van SSD- n. Retro gépekhez ahogy írod az IDE-SD konvertereket kéne lassan beszereznem, az SD kártya most olcsó, cserébe a konverter drágább mint a CF- es(árukapcsolás). Nemrég kaptam olcsón 4db 100%- os HDD- t, retro gépbe megfelelő. A korai SATA- s lapokba meg kisebb SSD- k talán, de azok is kezdenek újonnan kikopni, inkább a nagyobb kapacitásúak elérhetők.
Valóban, 486 és korábbi gépek esetén a vezérlő szinte vízszintes átviteli grafikont produkál(korlátoz), ezekben a flash az elérési idő miatt gyorsít. Majd ahogy kikopnak a HDD- k, próbálom cserélni, egyelőre azonban még az XT- ben levő kettő ősrégi vinyó is hibátlan.
-
gban
veterán
Jött pár érdekesség.
Kezdjük egy találós kérdéssel.
Milyen kártya látható az alábbi képen?
Segítség: a neve úgy kezdődik hogy 3DF...Aztán jött 2 Crossfire híd, szóljon akinek kellhet, én tuti nem használom őket:
A távirányító még RF, nem infra, a lila kábel meg AV in kábel, és a legfelső csatlakozó az övé.
A kártya maga sajnos csak egy 9200 SE, de manapság ez se jön szembe minden nap, pláne a tartozékaival.Postázást nem vállalok.
-
Frawly
veterán
válasz DarthSun #68063 üzenetére
Ja, ilyen retró gépekre, 386-486-P1, P2 - P3 - korai P4-ig IDE/SCSI megoldásnak elég a CF vagy SD megoldás is. A SATA SSD szintjét ezek a régi gépek (és régi OS-ek, régi szoftverek) amúgy sem tudják kihajtani, tehát nem lesznek gyorsabbak SSD-vel, mint az ilyen flash-es megoldásokkal, cserébe utóbbiak sokkal olcsóbbak, kaphatók 120 gigásnál kisebb méretben is (míg SSD már nem nagyon) és a bottleneck hatás fellépéséig épp úgy kiszolgálják azt a sebességet, amit a gép ki tud még hajtani. Kései P4-ek, meg C2D, stb. konfigok azok, amiken már a lapon elterjedt volt a SATA vezérlő, azokba jobban megéri már SSD-t tenni.
HDD-t ma már semmibe nem tennék, nem is azért, mert kínzóan lassú, hanem teljesen megbízhatatlanok mára, amelyik még megy is 10-20-30 évvel ezelőttről, az is egyre inkább leheli kifelé a lelkét.
XT-286 szintű gépbe egyébként még egy modernebb, gyorsabb IDE HDD is teljesen overkill, mert annál erősebbet nem tud kihajtani a vezérlő, meg a proci. Így a flash-alapú megoldásoknak inkább a megbízhatóság, néma üzem, meg a könnyű adathordozhatóság az előnye inkább, nem is a sebesség ilyen gépeken.
-
válasz Sanchez638 #68064 üzenetére
Avval az a gondom hogy régi CF esetleg alkalmi vételben van, az új pedig sokkal drágább mint az SD kártya. Így inkább az IDE-SD konverter felé hajlok.
-
Az IDE csatolós flash még 386- os gépben is működik - DOM (Disk on Module), a fotón jobbra, a retro teszt szerint pedig a seek time N/A, nem mérhető, olyan gyors.
-
Alpi.
addikt
Retro konfigon ssd-zni, már ha opció a lehetséges probléma források csökkentése, én nem az onboard sata-t javasolnám. Tapasztalataim alapján (ami azért nem egy aztaq' , de jópár platformon és lap típuson cseszekedtem már ezzel) nagyjából úgy néz ki, hogy előfordul olyan lap típus, ami gond nélkül megy ssd-vel ! Általában pompásan letestel sata vezérlő ssd-töl. Nforce-ok olyan 97.3 - 98.4 % közt tudják, nforce 4 előtt. Viszont egy ide - ssd átalakítóval megvásárolható a gondmentes élet, garantált üdvözülés a másvilágon, örök vigyor az arcra. Semmivel sem lassabb, ugyanis ezek a régebbi cuccok jól elvannak ide port sávszéllel eléjük hordott dolgokkal is, ami igazán gyorsít és ez platform független, az a latency elhagyása. Én még a sata-s lapokon is alapból ide-sata adapterrel és úgy bekötött satas-ssd-vel tolom.
[Ez egy P3-as, eskü (mivel nincs más ) ide porton keresztüli ssd-vel]https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
arn
félisten
válasz DarthSun #68060 üzenetére
Szigoruan veve optimalizalas, ma is fontos resze a drvnek, hogy csak azt szamoljak, amit feltetlenul szukseges. Ha a benchmark ezt fontosnak tartja, akkor korbe kell nezni.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Igen, az lejött már az utolsó linkben is hogy kihagyták a teljes térből (körbefordulás...360fok) annak a számolását ami nem esik a látómezőbe/képernyőre, holott a teszt tartalmazta, ahogy egy játék is. Játéknál aktuálisnak kell lennie a teljes térnek, mivel a játékos bármikor bármerre fordulhat/nézhet. Előre felvett, lejátszandó tesztnél végülis felesleges a látószögön kivül eső tér átszámolása. Hát nemtom hogy ez most csalás vagy nem. Azt is most tudtam meg hogy a 3DMark03- at meg lehet állítani és körbenézni , ezen bukott ki hogy avval a bizonyos driverrel pld megforduláskor nem volt semmi a képernyőn .
-
arn
félisten
válasz DarthSun #68056 üzenetére
Annyit csinaltak, hogy a drvt a benchmarkhoz optimalizaltak, csak egy reszet szamolta, mint amit egy jatekban megtett volna.
mongy a vilagon kb minden hasonlo teszttel hasonloan jarnak el pl egy auto torestesztre is felvan az auto keszitve. Olyan tesztet kell csinalni, hogy elerje a celjat.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
laskr99
addikt
Ingyen kellenek valakinek hűtők? P4, AMD,chipset vegyesen, kb egy kisebb doboz, most estig lehet jelentkezni, és hétvégén vinni, mert holnap reggel leadom a méhbe.
[ Szerkesztve ]
-
válasz DarthSun #68056 üzenetére
Keresgettem, úgy nézem a 3DMark03 környékén voltak turpisságok, a 4x.xx és 5x.xx driverekkel [link], vagy itt az 1.hsz, mely leírja tömören a lényeget.
-
Nemtom, nem néztem utána, fejből meg nem emlékszem az idejére. Nekem valami csalás rémlik a 3DMark esetében , a drivert a kódhoz hackelték , vagy fordítva. Az általam futtatott 8 tesztből az 1. és a 8. viszont valszeg nem érintett - a 3DMark99 és az UnrealTournament 2004 1024x768 def DM-Deck17 FPS demo - , és azok is gyorsultak, igaz az utóbbi csak kissé, de erősen közelít a 9800 eredményéhez, ami nagy szó.
Középrégi retro videokártyák, más esetben is tapasztaltam, ha késői a driver akkor lassulhat, ha korábbi, akkor szintén (vagy nem is megy vele). A kártya megjelenéséhez viszonyítva, általában a kissé későbbi driverek érnek be, talán 1-1.5 év .
Pld SS7 esetén is hasonló, a Radeon az 5.3- assal a legjobb, korábbival vagy későbbivel jelentősen lassul, az pedig biztos nem érintett a botrányban /nem Nvidia+korábbi időszak.
-
-
nagyúr
Megjött, végre.
Vasárnap CPU csere, T9300 helyére megyen be a garázsgépben (Asus Imisr-VM lap), a T9300 meg a T8100 helyére a laposomban, a T8100 meg a T5670 helyére haver laposában.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arn
félisten
Vki tudna nekem a v6800 deluxe backplaterol fotot csinalni?
-
Ez jól jött. A Win98 drivereket letöltöttem (bár abból sok megvan). A filenév nélkül bemásolt link pedig egy FTP- re mutat, ahonnan középrégi XP drivereket szedtem le. Azokból hirtelen nem is találtam a vinyóimon. Az FX5900XT- hez is a 175.19- et tettem fel, meg is próbálom korábbival, hátha gyorsabb lesz .
-
Tothg86
tag
Srácok, kolléga egy másik topikban tálalt egy jó felhasználási módot a Codegen tápokhoz
[ Szerkesztve ]
-
HSNet
aktív tag
Sok szerencsét a bátor vállalkozónak :) pcie kártya alaplapi driver nélkül win98-al, ha összejön neki, akkor gratula, de remélem megírja, hogy okoljunk belőle :)
Annyi, hogy ezek a moddolt driverek, hiába viszik el a 7es szériát, a device id-t lehet hogy hozzá kell adni kézzel az inf filehoz.In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.
-
gban
veterán
Igazából nem akarom kipróbálni, csak hirdetek pár kártyát egy apróban, és valaki rám írt hogy érdekelné 'a kártya' és menne-e 98 alatt.
Kitalálni nem tudtam még hogy melyikre gondolt, ráadásul a PCIe hirdetésre írt, és 775 lapban használná.
Attól még mehet ha a lapnak nincs 98 drivere, csak lassabban, stb., de normális működéssel? Értve ez alatt hogy megy a 2D és a 3D is, csak esetleg csökkentett sebességgel / funkciókkal.Postázást nem vállalok.
-
gban
veterán
Nakos írta korábban, a 7950 GT az utolsó Win98-as GF kártya.
NVIDIA driver oldalán viszont az utolsó széria aminél választható a Win98 (és a Win95) az a GeForce 6 széria.
Akkor most mi az igazság?
Vagy nem hivatalos driver azért van Win98-hoz a GF7 szériához is?Postázást nem vállalok.
-
válasz KROK640 #68034 üzenetére
Ott már asszem nem sok mindent lehet tenni. Hasonló nekem is előfordult, lehúzott vinyóval állítgattam valamit BIOS- ban, aztán sikerült, de nem mindig használ a mókolás. Volt egy könnyebb eset is, USB 640GB külső vinyó 939- es lapra dugva. POST- nál megállt, kihúztam a vinyót, továbbment, Win alatt vissza, ott meg már az oprendszer driverével felismerte és használható.
-
envagyok
veterán
válasz Sanchez638 #68035 üzenetére
Azon már túl vagyok :(
Kifizettem előre postával vmit, de állítólag nincs pénze elküldeni. -
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #68025 üzenetére
Hm, nálam nem egészen ezt csinálta :
Ha ráment az 1TB-os SATA HDD, akkor mikor az következett volna az elején indításnál ahol detektálja a HDD-ket, akkor megáll. Igazából mondhatnám, hogy lefagy, csak megáll annál a HDDnél, és áll. Tök mindegy hanyadik a sorrendben. Biosba már olyankor nem enged be.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
envagyok
veterán
Van itt valaki Gyöngyösi?
-
zoltanz
nagyúr
válasz MasterDeeJay #68024 üzenetére
Ilyesmi nekem is rajta van a beszerzendők között.
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #68024 üzenetére
De jól néznek ki ezek ezzel a fehér design-al. De emlékszem én is ezekre a lapokra.
-
válasz DarthSun #67979 üzenetére
Átálltam NVidiára. Radeon uninstall->registryből gyalu->könyvtártörlés->MSConfig startup- ok törlése->tiszta rendszer->ForceWare 175.19 go.
A szép kis Sparkle FX5900XT lett az első. A cég nemtom hogy most hol van, létezik-e még . A kártya szép, kiforrott, a hűtés csak AL, de befedi a ramokat is, melyek csak a front oldalon vannak - sünökre nincs szükség. Valamint ez már nem az FX5800 porszívó/hajszárító reklám, halk és nemigen melegszik. A R9800Pro hűtésénél mindenképpen jobb, ahhoz kell sufniventi+sünök, hogy nyugiban merjem használni. A start eszerint indult, ennek ellenére a papírforma érvényesült. SS7- ben (a mániám ) a 9800- al lehet a legmagasabb pöttyöket elérni 3DM2001 alatt (még az FX5950U sem képes fölé kerekedni). Kíváncsian vártam hogy nagyobb órajelen, erősebb procival, mi lesz a helyzet. Hát itt is látszik hogy nem véletlenül nyert a 9800 az SS7- ben. Mindegyik tesztben lenyomta a Sparkle- t (és itt az UT2004 is benne van, nem sokkal de ott is nyert a 9800).
Táblázat. Az NVidiákat külön vettem, talán áttekinthetőbb lesz. A Sparkle most így a 9800 alatt látható közvetlenül.
-
-
válasz KROK640 #68019 üzenetére
Megerősítem. Nem tudtam a korai SATA ezen tulajdonságáról, kíváncsiságból kipróbáltam. Igaz nem HDD- vel, hanem DVDRW- vel. Vadi új SATA optika, a Via P4 BIOS detektálja is UDMA6- nak, XP alatt pedig csak PIO módban megy. IDE HDD van mellette. Tehát működik csak lassú, olvasásra jó végülis. Ha a SATA DVDRW- t lekötöm a lapról és visszadugom a 2007- es IDE DVDR- t, akkor semmi gond, az optika és a HDD is UDMA- ba kapcsol. Próbáltam minden variációt - mindegyik port/BIOS auto/BIOS direct, végig ez a helyzet.
(#68020) Chris82 : szép gép lett !
-
Előkerült a rég kidobottnak hitt soltek csomag. Lehet felélesztem őket. Kár hogy akkori 478-as lapok 90%-át kidobtam. Nem eladó egyik sem.
Iszonyat szarok voltak ezeken a kondik.
Nekem inkább eszmei értékük van, első munkahelyemen ezeket takarítottam, akkor még új dobozosként lettek összerakva.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz petakpa1 #68018 üzenetére
"Viszont arra figyelj, hogy IDE csatolos HDD ne legyen egyidejuleg benne. Ennek a valami olyasmi az oka, hogy a sata portok az IDE csatornakba vannak allitolag befozve a korai satas alaplappknal."
Hm, ez lehetséges magyarázat arra, hogy az 1TBossal miért nem ment anno. Hiszen ugyanis annak idején az 1TBost úgy tettem bele, hogy volt benne még IDE csatolós eszköz (igaz ODD).
-
petakpa1
őstag
válasz KROK640 #68017 üzenetére
Probald ki. Nekem ketfele Samsung es egy Kingston is ment benne, pedig mind sata3-as.
Viszont arra figyelj, hogy IDE csatolos HDD ne legyen egyidejuleg benne. Ennek a valami olyasmi az oka, hogy a sata portok az IDE csatornakba vannak allitolag befozve a korai satas alaplappknal. Intel 865 chipsetnel ilyesmit nem tapadztaltam
Plussz a BIOS-ban az LBA beallitast is allitgatni kellett, hogy bootolni tudjak rola. BIOS barmilyen beallitas mellett latta egybol, de Windows csak auto beallitas mellett telepult.
Ja es igen a fentebb targyalt Sil3114 sata vezerlokartya is latta az osszes SSD-t eddig amit rakotottem.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Valami olcsó 120-as SSD-t keresek neki, de az is lehet h kipróbálom majd a harmadik HDD-t és marad HDD-vel, bár jó lenne SSD-ről menne.
Attól is függ mennyit kell majd költenem rá, mert túl sokat nem akarok.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
HSNet
aktív tag
válasz KROK640 #68015 üzenetére
Ssd-től is függ (meg hddnél is lehet baj hogy túl új, nem csak hogy túl nagy). Korai sata1 kontrollerek nem mindig szerették a sata2-es hddket. Azt hiszem a Samsungokon volt is külön jumper, hogy sata1 módba kapcsold, míg volt olyan hdd is, ami ment minden gond és jumper nélkül is.
In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.
-
KROK640
nagyúr
válasz petakpa1 #68010 üzenetére
"Athlon XP vs SSD temahoz
AsRock K7NF2-Raid lapomban mennek a satas SSD-k sebessegtesz szepen ki is meri a PCI busz elméleti 133 MB/seces savszelesseg korlatjat."
Vajon ASUS A7N8X-E DLX lapban is menne?
Mert az 1TBos HDD-t nem vitte SATA-n, de az is lehet h csak nagy volt neki.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
envagyok
veterán
válasz quailstorm #68012 üzenetére
Lehet a VIA vagy az universal AGP a hunyó, vagy az XP van már oda.
-
envagyok
veterán
válasz DarthSun #68009 üzenetére
Mérgemben csináltam egy kallódó k8n neo2 platinumos félgépbe egy s939 4800+ x2 procival egy xp telepítést.
És láss csodát, egyből felment a driver.
Meg is tetszett, brutál erős AGP korabeli konfig, a pcie előtt itt volt kb a vége. Pedig ebbe a házba akartam beledobni egy s939 sli konfigot..[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz zoltanz #67997 üzenetére
Nekem TX430 chipsetes lapban is megy egy kinezetre egyezo Sil3114 kartya, pedig az a lap meg socket7-es.
Viszont pl PCI-os Zotac GeForce GT610 mar nem indult el benne, annak valoban kell a PCI v2.2.
Athlon XP vs SSD temahoz
AsRock K7NF2-Raid lapomban mennek a satas SSD-k sebessegtesz szepen ki is meri a PCI busz elméleti 133 MB/seces savszelesseg korlatjat.
[ Szerkesztve ]
-
-
envagyok
veterán
válasz quailstorm #68004 üzenetére
Lehet az a gond, hogy ABIT via s462 az alaplap.
Pl a radeon 9800pro el sem indul vele.
Azt hittem hibásak, aztán másik lapban mennek rendesen. -
KROK640
nagyúr
válasz quailstorm #67993 üzenetére
van a lapomon SATA, de szerintem nem vinné az SSD-t, mivel már az 1TBos HDDvel is gondjai voltak (fagyott winyó detektálásnál)
-
-
envagyok
veterán
Windows XP-re tud valaki valami jó nvidia AMD ATI driver eltávolítót?
Kicsit meghülyült a rendszer, és nem tudok már feltenni egy AMD drivert, mert lefagy telepítés közben.
A DDU legújabbra sajnos azt írja, hogy nem windows alkalmazás.
Volt régen még a driver sweeper, de azt se találom már.
Valami DC ikonú app is volt win98-me-re, de az sincs égen földön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest