Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós kamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ASUS ROG Ally
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Annyiért mentek tavaly hardveraprón, amiket néztem, nyilván halott akksival meg pár döglött gombbal a billentyűzeten, de használható állapotban.
10-15 körül tudsz venni ARM processzoros laptopokat is itt hardveraprón, őket is behülyítették őket azzal, hogy ez az új paradigma, aztán amikor rájöttek, hogy a játékok a beharangozott 40 fps helyett kb 1 fps-en futnak, gyorsan felrakták őket eladásra

-
válasz
Pikari
üzenetére
Power procis 5ezer?, érdekes egy szint, az nekem csak egy pici bolti blokk manapság, izgalmas lenne kipróbálni, de nem értek hozzá, néznék rá mint a vettmalac, én már '88 óta az X86 majd 64 vonalon vagyok szakbarbár, ami ezen kívül esik, az kb Rubik-kocka 1 percen belül(4p46mp a csúcsom, úgyhogy agyilag picit kompresszált vagyok, mármint sebességben).
Naszóval, úgysem értenék hozzá, úgyhogy az 5ezret félreteszem Tescós parizerre, ha beütne a xar, mármint ha az Orosz tankok parkolnának az utcámban
-
Pikari
veterán
válasz
Ranagol_5
üzenetére
Nem kell ahhoz 10 évig denevérkakát ennem, hogy megállapítsam, szar az íze. Az akksi időd azért nagy, mert nincs mögötte nagy számítási teljesítmény, intel n alapon kapsz olyan gépeket, amikkel ugyanúgy 10-12 órát tudsz dolgozni, de azoknak ugyanúgy erősen deficites az ereje. Egyébként szerintem is van ráció azokban a laptopokban, amikkel 10 órát dolgozni tudsz, de a legtöbb ember, amikor meglátja, hogy ez mivel jár, nem lesz felhőtlen a mosolya. Nekem is van egy N-es gép, amit hosszú áramszünetek alkalmával használok, volt, hogy reggel 10kor benyomtam, és este 8kor kapcsoltam ki, mert akkor jött vissza az áram. Ha létezne olyan gép, ami a nagy teljesítményt összekombinálja 10 órás üzemidővel, az nagyon jó dolog lenne, de ilyen nem létezik, főleg nem apple alapokon. Az apple azért is rossz ilyen tekintetben, mert meg sem próbálja ezeket a határokat feszegetni.
-
Ranagol_5
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Lassan 10éve használok mac-et munkára és sokszor napi dolgokra is. Te is használod őket ennyi ideje, hogy ilyen sarkos véleményt formálsz? Nyilván drágák, de nekem az M1-em megjelenés óta meg van, és nincs semmi baja, még 8G rammal sem érzem kevésnek arra amire használom. A tapija verhetettlen, a kijelzője nem fáj a szememnek órák után sem és a billentyűzete is kényelmes (nekem).
Felhasználás függő minden, attól még hogy neked nem tetszik/drága nem lesz valami szar. De akkor felhozok egy ékes példát. Mondj nekem egy olyan retina kijelzős laptopot, amivel kompromisszum mentesen tudok dolgozni aksiról 10-12 órát. A mac-emen 4 éves kora ellenére még most is tudok 8-10 órát dolgozni.

Nyilván túlárazott, ezt nem is érdemes tagadni, de semmiképp sem "elektronikai hulladék". -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem a kóddal van a baj, hanem azzal, hogy megnyitsz mondjuk két tabon facebookot meg mellé pár weboldalt, és kapásból 3-4 giga ramot telezabálnak a képek, videók. Videójátékok közül van, amelyik úgy kezdi, hogy bezabál 8 giga ramot csak attól, hogy elindítod.
Nyilvánvalóan az apple is tisztában van ezzel, csak nem a te felhasználói élményed érdekli, hanem inkább a pénzed. Egyébként 12GB már elég lett volna a low endbe, ddr5 alapokon meg lehet oldani 6+6 gb-vel is, így nem veszik el a dual channel se.
-
Hmm, akkor a behíresztelt nagyon jól optimalizált kód is már relatíve nagyobb RAMot kér. C/C++ - ban fejlesztett is kiterjeszkedik, az objektumokat meg sztem nem fogják nulláról assemblyben újrakódolni.
128GB még madness XP- hez is ok, pont annyit lát a mai extended címkiterjesztés, igaz 2/4GB szegmensekben, de XP specifikus single task nem is fogyaszt többet.
Win98 meg 3.3GB monokromatikus elérés, nem is kell több, only UEFI bekevehet, de állítólag már kint van a legacy BIOS kiegészítő. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Az apple lényege mindig is a fogalmatlan de pénzes emberek átverése volt a minőség hamis látszatát keltő elektronikai hulladék eladása által, ez most sincs másképp.
Egyébként az az idegesítő, hogy akár jó is lehetett volna az apple. Mert például régebben ők adták a legjobb kijelzőket, viszonylag jó minőségű borítása volt a laptopoknak, de mára már ennek sincs nyoma.
Ettől függetlenül érdekes lenne egy régi power procis macbook, látni is hardveraprón őket elég sűrűn, de valahogy nem fűlik a fogam, hogy azt az 5000 forintot kiadjam érte.
Aki a minőség abszolút királya volt a közelmúltig, az a HP, de az elmúlt pár évben az ő hardvereik minősége is mélyrepülésben van.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Az apple cuccok legegyszerubben kivitelezheto elavulasa a memoria alacsonyan tartasa. Amugy igaz, egy atlagusernek rendesen hasznalhato a megjeleneskor, de ahogy jonnek ki a frissitesek, ugy gyilkolja a teljesitmenyt. Ez az apple szemet trukkje. Nekem pl x eve az alap macbook teljesen jo volt… egyedul a 16g ram volt, ami kellett bele. De manapsag 32g oda se art.
Amugy ennek vannak elonyei is, mert ez egy unified ram… tehat ha kell ez kozel sok videoramkent is kepes viselkedni, ami pcn nehezen kivitelezheto.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Amúgy nekem evvel az a bajom, hogy nincs Apple vasam, sem tapasztalatom. Tehát sokkal kevésbé tudok pattogni mint pld egy erős madness W98 gép esetén...fentiek miatt nem is lenne jogos, a netes x86/64 teszteket is érdeklődéssel olvasom, aztán a saját tesztpadomon néha elég eltérő eredményeket kapok.
Viszont elgondolkodtató : relatíve újabb modellek esetén is az Alma 8GB RAMal operál, namost mi is van ??...
Én mint egy átlagnyugger, a következő gépembe 128GB RAMal tervezek, mit tud gyorsabban, hatékonyabban megoldani az Alma 8Gigában, az még ultraZip tömörítéssel is ultra-gyenge-lassú...
, javítsatok ki, ha én vagyok nagyon tájékozatlan. -
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
Ez remlett, de mar 2002:
Benchmark párbaj: Mac vs. PC, II. forduló
Beküldte: Prognathous
📅 2002-07-21 | 🧪 Benchmarks | 💬 107 hozzászólás„A kétprocesszoros Athlon továbbra is a leggyorsabb PC, amit valaha teszteltünk, de az egyprocesszoros Intel P4 2,53 GHz-es gép szorosan a nyomában jár, sőt, néhány tesztben még le is győzi azt. Ahogy várható volt, a Mac dual 1 GHz-es G4-je meg sem tudta közelíteni ezt a két PC-t. Még úgy is, hogy a P4 csak egyetlen processzorral rendelkezik, könnyedén maga mögött hagyta a kétprocesszoros Macet.”
Olvasd el a teljes benchmarkot a DigitalVideoEditing oldalán.Véleményünk:
Olvasóink közül néhányan két napja az Apple esetleges architektúraváltásáról szóló cikkünk alatt azt állították, hogy az Apple-felhasználóknak nem számít a sebesség. Ezzel a kijelentéssel teljesen nem értek egyet (a MacOSX még mindig nagyon lassú az én G4 Cube-omon: 450 MHz, 1 MB L3 cache, 448 MB SDRAM, miközben a Windows XP szinte repül a kétprocesszoros Celeron 533 MHz gépen, 128 KB cache, 256 MB SDRAM-mal).
Az Apple az utóbbi hónapokban több kulcsfontosságú multimédiás céget is felvásárolt, és egyértelműen a digitális/multimédiás professzionális szoftverek felé fordul. Úgy tűnik, céljuk, hogy a „professzionális” képi/digitális operációs rendszer szerepét töltsék be — hasonlóan ahhoz, amit régebben az SGI képviselt.
Ahhoz azonban, hogy ez a terv sikeres legyen, nagyobb számítási teljesítményre van szükségük, amivel a jelenlegi G4 processzorok nem rendelkeznek.
Ráadásul még az egyszerű felhasználók is profitálnának a gyorsabb működésből, mivel maga az operációs rendszer és a böngészési élmény sebesség terén messze elmarad más rendszerek mögött.A G4 és x86 összehasonlító tesztek (az első benchmark itt található) egyértelműen megmutatják, hogy a G4-es Mac-ek jelentős lemaradásban vannak sebesség tekintetében (még Photoshop alatt is, ahol korábban az Apple-nek előnye volt).
Miközben a pletykák szerint Jobs jövő hónapban csak egy 1,2 GHz-es G4-et fog bemutatni — ami még mindig messze elmarad a mai PC-s teljesítménytől —, az Intel év végéig már egy 3 GHz-es Pentiumot is kiad. -
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
A G5 processzorod 2006-ból kb 0.3 fps-en tudja mozgatni a facebookot a böngészőben. Az ugyanebből az évből érkező core2duonak ez nagyjából 25 fps-en megy. De egy combosabb 64 bites Pentium4-nek is azért többé kevésbé real time sikerül ez a feladat jobb esetben akár kétszámjegyű frame rate mellett is. Ennyit a mesedélutánról, meg a kevéstudásról.
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
Azert olyan 2003-04 kornyeken mar eleg nyilvanvalo volt a hatranyuk, mert erre speciel emlekszem, hogy a korabeli real world benchekben siman kikaptak. Nem veletlenul leptek meg 2006ra a teljes valtast.
Az orajel igazabol teljesen mellekes volt, a csomag szamitott. Az intel gyakran epitette az erofolenyet arra, hogy o rendelkezett a legfejlettebb gyartassal, nem feltetlen a legyorsabb architekturaval.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nem igaz, kevés tudással kijelentett egybitesre rövidített lózung. Sokak szerint Erik fiai és a Nokia is halottak.
kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen
Megjelenésekor nem volt P2.
az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani.
Később 64 bites lett, FPU-ban kigyúrták, annyira, hogy a P4-gyekket simán verte sokkal alacsonyabb órajelen. Egy olyan időszakban épített rá az Apple, méghozzá sikerrel az a G5 szériáig amikor a teljesítmény duplázódott legalább évente. Amúgy nem maga az IBM tervezte, hanem a 3 cég közös csapata, innen eredeztethető a mai M1-et fejlesztő Apple csapat.
A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm.
Ha csak a számítógépeket nézzük 10+ év az nem néhány. A Core2-ig bírták az iramot egy olyan időablakban amikor a teljesítmény évente ugrott a duplájára. Első 601-es alapú gép 93-as, a G5-ös Mac-ek meg 2003-ban kerültek gyártásba és olyan 2006-ig mentek. Embeddedben még tovább. Ez nem pár év.
A RS/6000-re sem a linux a jó megoldás.
-
Na delideltem egy rakat 775 proccost.
E6600 és E3300 volt csak forrasztva.E1500,4500,2140,5300 nem.
-
válasz
ityam
üzenetére
Jól gondolom, hogy a linux-hoz sem értesz?! Windows NT3.51, 4-et tenni rá is izgalmas téma lehet, keress rá a neten, angolul vannak anyagok erről.
Kipróbálhatod linux-os (powerpc-s!) boot lemezzel, de inkább az aix-ot próbáld meg beüzemelni, ne írd felül a hdd jelenlegi tartalmát! (Azért, mert ha nem jutsz vele semmire, vagy rájössz, hogy annyira nem érdekel, hogy ennyi minden megtanulj, akkor úgy tudod normálisan eladni, ha a hw és a rajta lévő sw is az eredeti, legalább addig, hogy az oprendszer bejelentkezésig el lehet jutni.)
Linux vagy más rendszer telepítésére keress hozzá inkább másik scsi hdd-t.
A sorozatszámából, vagy a boot képernyődből (ahol a root jelszót kérte), nézd meg legelőször, hogy pontosan milyen AIX verzió.
Egyébként: Powerpc 604e boot in single-user mode
Találtam ilyet is, hogy Installing Windows NT 4.0 On A PowerPC , de ott valami firmware cserét írnak, az se lesz sétagalopp... -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem lett belőle semmi, mert nem volt igaz. A ppc azoknak a rendszereknek a cpuja volt, ahol bizonyos okokból kifolyólag féltek az x86tól: apple, nintendo, play station 3, stb.
Ezeknek a fanboyai terjesztették a powerpc-ről a csodálatos mendemondákat, a valóságban kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen, az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani. A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm. De majd ityam felkínlódik rá valami oprendszert, és átéli a gyakorlatban. -
A nemzetközi médiában sem sokkal jobb a helyzet. Vegyes mint itt, sokan megköszönik a segítséget, sokan válaszra sem hajlandók.
Mondjuk a konkrét eset, a PowerPC nekem szürkezóna, arra emlékszem csak, hogy a Chip magazin írogatta, hogy mennyivel jobb mint az x86 vonal, komolyabb, nagy számításkapacitás, logikusabb rendszer, ezé a jövő - ebből nem lett semmi. -
Sanchez638
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Akkó oda köll menni.. De ez minden magyar topikban így van.. Az emberre ráugranak. Nemzetközi szinten meg segítik egymást. Nem is tudom mivel kapcsolatban írtam/kerestem valamit itt a lapcsaládon. Elkeserítő volt az eredmény.
Viszont nagy koponyák vannak itt is a topikban. Bár tény és való, hogy mindenki elvan a világában.
-
FoxiestFox
félisten
válasz
Sanchez638
üzenetére
Akkor inkább úgy mondom, hogy ez a konkrét topik bír nagyon alacsony látogatómegtartó képességgel bizonyos rendszeres látogatók attitűdje miatt.
Szerencsére a nemzetközi retro nerd scene elég széles, számos jó Discord szeróval és médiával ami folyton csak keletkezik
-
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Hát nem vagyok nagy informatikus. Gondolom itt valami linuxot kell felraknom egy gépre amire rácsatlakozik ez a gép(windowsból kiindulva valami remote desktop féleséggel)?
Ilyen nem izgat.
Az AIX rendszer sem izgat mert semmit nem tudok róla. Fel lehet biztos rakni hogy működjön. De hozzánemértőként mit tudok nézegetni rajta?
Egy powerpc NTvel legalább a környezet ismerős. Ott tudok próbálgatni mi megy és mi nem -
Sanchez638
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nem tudhatod, hogy kinek mivel volt tapasztalata.. Lehet csak nincs kedve neki állni elmagyarázni. Vagy bármibe is bele fogni.
Sőt a legszebb, hogy sokszor nem is tudod, mik vannak az ember gyűjteményébe. Vagy hogy egyáltalán van neki bármi is..
-
FoxiestFox
félisten
válasz
ityam
üzenetére
Itt jobbára a konzum dolgokhoz értenek, mikrók, pécék, cső
Mostanában nézek youtube csatikat legutóbb csávó magának csinált token ring hálózatot, telefonközpontot rakás régi enterprise grade hardvert rackbe és saját feladatokra befogni, baromi jó dolgok vannak amik magyar zugfórumokon szóba sem kerülnek mert senkinek sem volt ilyesmivel tapasztalata, érdemes néha kikukkantani innen.
-
ityam
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
hát sajnos nincs ismerősöm aki értene powerpchez. Chatgpt volt az esélyem. Aztán jöttem ide hátha valaki ért hozzá itt.
-
ityam
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
ez nem x86 os rendszerű.
Ez powerpcs.
Chatgptvel eddig jutottam:
"Szeretnéd, hogy segítsek a fenti jelszó reset lépéseken végigmenni, ha látod a lspv vagy lsvg kimenetét? Vagy küldj képet, és megnézem, pontosan hol jársz. Innen már csak egy hajszál választ el attól, hogy életre keljen a rendszer! 🚀
Ezt mondtad:
kért sajnos root jelszó, de 3 próbából nem találtam el.
A ChatGPT ezt mondta:Köszönöm, hogy jelezted — így most tiszta a helyzet:
✅ Van AIX a gépen,
❌ Nem tudjuk a root jelszót,
➡️ Jelenleg nem tudsz belépni a rendszerbe.De jó hír: ez még nem a vég! 🙂
A root jelszót újra lehet állítani, ha el tudjuk indítani a gépet AIX telepítő CD-ről vagy hálózatról, és Service/maintenance mode shell-be jutunk.
" -
ricsip
addikt
válasz
Sanchez638
üzenetére
https://retroujsag.com/
Minden újság + melléklete fent van! Töltsétek ahogy bírjátok (persze azért módjával), legyen meg minél több data hoarder-nek otthon, mert előbb-utóbb eltűnik ez is a süllyesztőben garantáltan.
Pl. a PC Guru volt főszerkesztője levetette a teljes guru gyűjteményt, pedig fent volt mind. Sajnos túl későn akadtam rá az oldalra

-
Sanchez638
addikt
De rég jártam itt.. Viszont pár hónapja találtami ilyesmit és érdemes körbe nézni az oldalon. Nekem több cuccomhoz volt gyári program cd az oldalon.
Viszont komplett zed magazin lemezei is fent vannak.. Mekkora nosztalgia már ez..
[link] Szerintem a pc g*uru-s újságokat is megtalálni. Meg ki tudja még mit.
-
ityam
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
emlékeim szerint 581 et, de most épp el van csomizva a gép. Lehet hogy az 581 et akkor írta amikor nem talált boot disket.de lehet utána is ez volt a kijelzőn. Biztosat nem merek állítani
-
ityam
őstag
válasz
ityam
üzenetére
Végül csak megjött a gépecske.első hibajelzés alapján nem talált boot lemezt. sikerült átállítanom hogy a HDDról akarjon bootolni, de akkor sem lett kép a nyitóképernyő után. Chatgptvel beszelgettem, és ő azt mondta hogy lehet boot után nem ad képet mert úgy van telepítve a rendszer.
"🧩 Miért nincs még mindig kép?
Most, hogy a rendszer próbál bootolni, és van lemezaktivitás is, néhány dolog lehetséges:
Fej nélküli AIX rendszer:
Elképzelhető, hogy a gépen nincs grafikus felület, és csak soros porton próbál terminált nyitni (pl. ttyS0).
Vagy valami sérült rendszer, ami nem jut el a grafikus driver betöltéséig."
Végül eljutottam valahogy egy Service Aids Selection ig.
Aztán eljutottam valami AIX bejelentkezésig amihez a root jelszó kellett volna, dehát nem fogadott el üres jelszót meg rootot meg asdf et meg 1234 et meg 123456 ot így nem jutottam beljebb és chatgpt azt mondta kell aix telepítő.
Ha tud valaki linket egy telepítőhöz szívesen fogadom, de engem windows környezetes emberként vonzana egy NT4 vagy nt3.5 is. Ha valaki tud linkelni leírást hogy tudok valami NT-t fellrakni azt megköszönöm. Mintha olvastam volna olyat hogy NT telepítéshez videokártyát kell cserélni. valami s3 trio kell a GXT 250P helyett hozzá. De lehet rosszul olvastam és nem kell lecserélni.
minden segítségnek örülök.
köszönöm -
-
válasz
laskr99
üzenetére
LGA775 Core 2 Duo E5500. Nem egy nagyon különleges proci, de Windows XP korabeli játékokhoz bőségesen elég. Alacsony fogyasztás, 1 mega cache per mag, jó egy szálas teljesítmény. Valószínűleg MX-6 pasztát kap és Mannolos szilikonpasztával zárom le újra, de az is lehet, hogy le se zárom. Majd a tokozás meg a hűtő lefogja.
Szerk.: ez is pasztázva volt, de nyilván a cirka 15+ év alatt totál felkeményedett meg ki is mászott a die szélére.

-
Most delideltem egy G530-at, ami Sandy Bridge, és nem forrasztott, szóval akkor az intel már hamarabb elkezdte az olcsósítást mint a 3. gen.
-
cyraxthehero
csendes újonc
Sziasztok! Van elvi akadálya annak, hogy pl. egy 286osba egyszerre használjak MFM és IDE HDD-t? Mindegyiket persze a saját vezérlőkártyájával, ha nem vesznek össze. Vagy össze fognak kapni valamin?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Yutani
üzenetére
Az áruházaknak volt egy időben nagy szokásos konfigjuk, hogy vannak a Celeronok meg pár nagy P4, de szigorúan SD RAMmal és lehetőleg 128MB-nál nem többel, mert a budgetet elvitte a CPU.
A másik a jóöreg SIS chipsetek, a Celeronok is leginkább azzal voltak DDR-esek.A 845D meg annyira nem volt jelentős, hogy hallottam róla ugyan a maga idejében, de hirtelen nem is tudom, hogy volt-e valakinek ...
-
Yutani
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Nem tudom, mennyire van meg itt a kollégáknak, de annó nagy problémát jelentett az Intel számára, hogy a RAMBUS szerződés korlátozta őket a DDR memóriát kezelő chipsetek kiadásában. Ezért aztán voltak az RDRAM-os alaplapok a drága memóriával, meg voltak az SDRAM-os i845 chipes alaplapok, többnyire Celeronnal, de nyilván vettél Pentium 4 alá is, ha nem volt keret a gyorsabbra.
Így fordult elő, hogy a VIA és SiS előbb adhatott ki DDR memóriás alaplapot P4 alá, mint maga az Intel. Aztán persze jött a 845D már DDR támogatással.
Persze nem volt ez olyan nagy időtáv, a 2001-es esztendőben ez hónapok alatt lejátszódott, de volt 3-4 hónap, míg csak a VIA (P4X266) és SiS (SiS 645) adott DDR platformot a Pentium 4 alá.
A részleteket innen vettem, mert időben én sem tudtam elhelyezni a sztorit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze, de én is ezt írtam, hogy már sok éve is világos volt, hogy van difi.
Nem véletlen, hogy a Duront is egyből DDR-el képzeltem el.
Nem véletlen, hogy még most is a magasabb FSB-re megyek Athlon XP tuningnál ha bírtja a memória.Nekem anno mikor már Athlon XP-m volt, de még a szent P4/P4 Celeron idő ment, akkor sikerült pár embert meglepnem. Igaz akkoriban már sok esetben a Celeronok is kezdtek DDR-t használni, de sok esetben nem. Volt aki megvette az áruházi P4 1600-ast SD RAMmal(!) aztán leste, hogy 1466-on odaverem DDR-el, meg 133-as FSBvel is... pedig neki nagy P4-e van.
vagy a másik mikor ilyen kis 2400-as Celeronok jöttek, mindegy volt h SD vagy DDR, 2700+-on (2166MHZ) mindenben is odaverte őket az Athlon XP-m, de a legtöbb mindenben még 2GHZ-en (2400+-on ) is.
Egyedül a winRAR tömörítés volt az ahol cak az órajel számított akkoriban. A suliban az Inteleseknek ez volt a vessző paripája, hogy RARban még a Celeron is odaveri a csoda Athlon XP-t ... Ok, ha egész nap csak tömöríteni akarsz, vegyél Celeront ... minden más esetben meg Athlon XP
Persze egyik sem egész nap tömöríteni használta a gépét ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
kizart, hogy ne lenne diffi
hiszen mar annal is merheto volt barmiben, ha 100 helyett 133MHz FSB-t hasznalt egy Tündérbárd, ami +33% volt annalvagy 266 helyett 333-t FSB-t allitottal be valtozatlan CPU orajel mellett, DDR-nel pedig az csak 25% extra savszelesseg
ha SDR helyett DDR van, az meg egybol +100% (elvileg)
nagyobb savszelesseg mellett kevesebbet var a CPU a RAM felol az uj adatra, konzisztensebben fut
egy 700-s Duron@933MHz, +256MB DDR, K7S5A-ban eleg jot ment akkoriban fruttiert
egy 1GHz P3-nak siman odaalltam volna vele

....mikozben akar ujan is meg lehetett venni ezeket egyben csak a P3 CPU arabol is

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Én már idén is írtam rendeset

nekem is megvolt minden optikain, de eléggé nagy HDD-im voltak az átlaghoz képest, és megtehettem azt a luxust, hogy nem pattogok fel a CD-kért a polchoz, vagy tartok tornyot azasztalomon, meg nyitogatom a driveot, hanem csak bemountoltam és kész. Sokkal gyorsabban is töltöttek a játékok, a haverok meg ámultak, hogy kényelmes és gyors... erre is jó a sok tárhely. Mert amikor meglett a 2×20GB, akkor bizony sokan feltették a kérdést, hogy és mégis minek ennyi tárhely?
Nálad meg így végignézve, nem csodálom, hogy egyelőre elég neked ez a tárhely mennyiség. Csak a HDD-k nagyját összeadva több mint dupla tárhelyed van hozzám képest, NVME SSDből a felét se tudom hozni, SATA-ból meg inkább ki se számolom

Egyéb lemezekben is jobban állsz szerintem.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
"Rendes" dvd-t régen írtam, újraírhatót írtam idén (telepítő).

Telepítőket nem tartottam a gépen, jó volt nekem optikai lemezről.

4×2 TB plussz 2×4 TB offline, 2×4 TB a nasban. Ssd van 3 nvme (250, 2×2 TB) és 9 2,5-es (64, 120, 128, 2×240, 480, 2×512, 1 TB).
Van még egy nagy rakás egyéb merevlemez:
SATA 3,5: vagy 10 db 500-as, 2 db 250-es, 2 db 160-as biztosan
IDE 3,5: 40, 80, 160, 250, mindegyikből 1-1 darab
SATA 2,5: 1 TB, 320, 4×250, 4×160
IDE 2,5: 40, 80
Ezek közül a 250-es sata diszkeket vettem, a többi összegyűlt innen onnan.
Ja, van még 1 250-es és 3 320-as sata 2,5, de settop boxból vannak, spéci firmware-ük van, szóval pc-ben kb használhatatlanok.

-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Egyetértek veled. Persze lap megtartott utólag fejlesztett gépnek elmenne, de ha köorhű akar lenni az ember, akkor azzal a lappal ami neked van 1600+ Pala felé nem mennék, mert nem korhű.
A Tbred alá, KT333/400, vagy NForce 2. A későbbi TBredek alá meg NF2, KT600, KT880, de ezek már inkább Bartonok. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Bizony, nem ártott neki a DDR már 1GHZ körül, anno még a Duronra (900-1300MHZ közöttre céloztam, nyilván minél feljebb) is úgy akartam váltani, hogy az nem is kérdés, hogy DDR RAMmal fog már menni.
Zolesz haveromnak volt egy 1500+ (Pala) , ECS lap, 256MB SD ... Nem volt túl acélos még a 1700@2260MHZ + DDR-es Celeron mellett sem, de főleg mikor már az 1700+-osom DDR-el volt az összehasonlítás, akkor pláne nagyon lemaradt. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Jah, régen én is amint összejött a 4.3GB rögtön írtam DVD-re
Mindig kellett lenni itthon üres DVD-nek. A poén az, hogy a zenékkel mai napig így teszek
(igen, én már 2025-ben is írtam DVD-t).
Nekem pont a nagy tárhely volt a mindenes, rendszer, játékok, játék installok (ehhez általában elég nagy HDD-m volt, hogy a 8-10 legfontosabb játék install fent legyen), képek, zenék, filmek. Ezutóbbi három rendszeresen írodott ki.tehát ha jól értem, akkor most 4db 2TB-osod van, +2db a NASban, amiben volt gyárilag is 2×4TB. Az szép, össz kapacitásban hátrébb járok, ha jól számolom, nekem 4+2TB a gépben, és 4TB a backup, meg egy régi 1TB-os tele régi dolgokkal meg a nagyon legfontosabb backupokkal bár nem túl napra kész.
SSD-ből (mivel sajnos több is döglött SATA és M2 egyaránt) most nem állok fényesen, a 4th genben van egy 120-as, ebben a gépben (10th ami a profilomban is van) egy 1TB M2, meg egy 512-es SATA, meg a 12th genben van 1TB M2, és ennyi ...
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
a 133/266 FSB miatt pont tokmind1, hogy KT333 vagy nForce2 lenne alatta
-
-
A 23.11-es verziószám vált be. A legkésőbbi 71.xx konkrétan artifact-eket dobált a képre, először azt hittem a kártya hibás. Az 5x.xx driverekkel van ami elindult van ami nem, a 4x.xx driverekkel a 3d markok azt írták nincs 3d gyorsító a gépben. Végül ahogy haladtam visszafelé most már BRSZK óta stabilnak bizonyult a 23.11.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
miert nem rax bele inkabb Thoughbred XP2400-XP2600-t (2000-2133MHz)?
133/266 FSB-s az is meg, BIOS update szerintem eleg neki
Abit-nal meg az sem szokott gaz lenni, ha nem ismeri fel
max kiirja a POST kepen, hogy hogy "Unknown CPU at xxxx MHz", de megy![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
mobil Barton is igy ment tobb Abit deszkaban
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Persze, de az xp mar 2001 vege, es jottek ujabb chipsetek. A 2000 kornyeki amds lapoknal az athlon sem volt mentes az agps problemaktol. Egy bxnel nem hinnem hogy lenne gondod vele (sot tuti nem, mert anno az nvidia drvek aranykora volt - messze a piac legjobb drveit csinaltak).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Nyilván szerintem is a kanja ötlete volt és ő mutogatja neki, hogy mit kell cisnálni. Ha figyeled a Win98-asnál is szanaszét van vágva a videó, szóval a csaj szerintem kb 10mp-nklént elakadt, hogy most mit kéne?
Az én barátnőm legalább magától ki tud cserléni egy SSD-t
(erre már megtanítottam).(Egyébként ebben a videóban még jobban néz ki mint amit linkeltem, és mintha picit jobban is tudná már a dolgokat)
Amúgy ez már Madness szint, Dartsun kisegíthetné egy loew Driverrel

-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
en a ECS K7S5A-nal is neztem, es mar ott is merheto a diffi a game-k kozben is, hogy SDR vagy DDR van benne
pedig azok Duron-k voltak, es tobbnyire 1GHz alattiak -
A KG7 Raid elég jó lap, főleg azért van ez benne, mert az első DDR-es chipset volt az AMD760, s462-ben. Korszakban is tökéletesen passzol a nagyobb Tbird miellé.
Pikari: Egy Shuttle AK11-el indult az építkezés, az SD memóriás lap, majd cseréltem erre, és már itt észrevehető a különbség, ahogy írod 10-15% alsó hangon megvan. Szóval jót tesz a CPU-nak a DDR alacsonyabb órajelen is.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
A 250-es elég volt rendszernek, játékoknak, átmenetileg fotóknak (amint összejött annyi, kiírtam dvd-re). Az 500-as filmeknek volt, így ez csak akkor ment, ha épp másoltam rá, dvd-t írtam róla vagy filmet néztem róla. Most is hasonló a helyzet, csak épp nagyobb háttértár kell a gépbe is a nem ritkán 80-100 gigás, vagy még nagyobb játékok miatt. A beszerzés külön gépen ment már akkor is (a régi P2 400, később P3 450-re upgrade-elve, majd komplett gépcsere után P3 800 vagy 1000), abban egy 40 és egy 80 gigás merevlemez volt. Ssd-t már kint vettem 2012 végén, Samsung 830 128 GB lett a befutó. Ezt láthattad a 4 képes posztban, ez van a "nagy" játszós gépben. Az 500-as vinyó talán még a kiutazás előtt cserélődött, így hogy az 500-as eredeti árát "visszakaptam", nem fájt annyire a 2 terás. Később lett mellé még egy ugyanolyan, majd még kettő újabb modell, pár éve meg még 2 4 terás. Még mielőtt elszálltak volna az árak, szerencsém volt velük. Még a nas-t is jókor vettem, abban is 2 4 terás van gyárilag. Ezzel a kapacitással én már bőven megvagyok, szerintem nem fogok már merevlemezt venni. Ezek közül csak a nas 2 lemeze online, a többi alapvetően offline, dokkolóban használom, ha épp kell. Ssd-ből is sikerült egész jól vásárolnom, egy időre azokkal is rendben vagyok. Esetleg még egy 1 terás klassz lenne a Lenovoba, de ahhoz lejjebb kell menniük az áraknak.
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Gondolom a remek agp drv miatt
cserelj hozza lapot is. -
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Egy gyorsabb AthlonXP meghálálja a DDR-t, mert 2 ghz közelében az SD ram a komolyabb játékokban elkezdi érezhetően visszafogni a sebességet. Konkretizálva, 2 ghz környékén a DDR-SD ram között FPS-ben akár 15% körüli is lehet bizonyos játékok alatt. Tehát ez már real-world felhasználás során jelentkező különbség, nem szintetikus benchmarkok által kiköpött számadatok fölötti zsonglőrködés. Ugyanakkor Thunderbird esetén gyanítom hogy nincs túl sok jelentősége a DDR ramnak.
-
Lassan fél éve össze van állítva egy konfigom az alábbi fő alkatrészekből:
Abit KG7 Raid (AMD760)
Athlon 1333 MHz Thunderbird
2x128 MB DDR 266MHz
Asus V7700 Pro (Geforce 2 Pro) 64MBSok problémán volt a VGA driverrel, mire sikerült olyat találni ami minden játék alatt működik és nem fagy vele a kártya.
Itt ott finomítanék rajta, előrelépés lehet érdemben egy 1500-1600-1700+ Palomino?
Eleve mennyire számít túltolásnak egy ős DDR-es alaplapba egy Athlon XP?
A kártyát nem szeretném erősebbre cserélni, így abban sem vagyok biztos, hogy megéri procit váltani. Illetve kezdek azon dilemmázni, hogy nem-e túlzás a Thunderbird alá a DDR. Nagyon összeállt az utóbbi időben, de szívesen kipróbálnék élesben egy Palominot, nem csak tesztek alatt. -
válasz
KROK640
üzenetére
anno samsung 103sj-ről intel 40 gigás intel ssd-re költöztettem a rendszert. olyan gyors lett minden, hogy a hajam majd elhagytam!
majd egy havi nettó fizumba került. a mai napig működik az ssd!
a 2., 64 gigás ssd-m is a mai napig működik egy ősi c2d gépben.bírták azok, csak rohadtul drágák voltak! tán még mind slc volt akkoriban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Lassan már részesedést adhatna nekem.
Több helyre is linkeltem 4 emberről tudom, hogy mára az összes videóját megnézte
és elég sokan írták, hogy több másik videóját is.
A retro ágat akarják megcélozni, mint kihasználatlan piaci rést, csak hát a szakértelem nem túl vaskos.
Lehet, hogy barátnőmet megkéne kérjem, hogy csináljunk mi is hasonlót, persze kevesebb ruhával
. Csak azt nem tudom, hogyha kifogyik az Athlon XP-s és C2D-s meg 4th gen-es tartalom (ezutóbbi már nem is nagyon retro még), akkor mi lesz ? 
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Bele se férne a midi házba, de egy jó kis full towerben, már otthonos lenne

Hát ő több volt ennél... release-eket gyártott, és nem csak filmekre, hanem olykor játékokra is.
Fura, hogy a nagyobb volt külső winyónak használva. Nekem a külső HDD mindig a fontos dolgok backupjának szolgált és csak másoláskor volt a gépre kötve, amúgy nem.
Nekem 2010 júniusában még a Phenom 9500, 2GB DDR2, HD4850 512MB, 1TB HDD-s konfigom volt, igaz volt mellé "külső"nek (külsőház meg bármi nélkül, mindig be kellett szerelni ha akartam valamit) egy 120-as és egy 320-as SATA HDD. Az SSDvel meg úgy voltam, hogy úri huncutság. Ami nem csoda, akkor még a 64GB-os is annyiba került kb mint 1TB HD ... Ráadásul azok az SSDk még se nem túl gyorsak se nem tartósak nem voltak, így ha lett volna annyim akkor is sokkal inkább még 1TB HDD jött volna. De a következő HDD-ig 2015-ig kellett várnom (2TB) igaz addigra már egy 120GB-os SSD is lett, és mindössze 12990ft-ért
(A linket meg köszi, egy jó kis HDD tesztet úgyis rég olvastam már
) -
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Nem tudok minden funkciót egy helyre koncentrálni, ezért van több gép plussz nas. Képzeld csak el, ha mind midi házban lenne...
Jesszus... Minek? Ő volt a helyi "mozigépész" és másolda?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Akkoriban egy 250-es "régi" Samsung SP2504C volt a gépben, külső házban esata-val egy tesztgyőztes 500-as Seagate Barracuda 7200.12, usb-s külső házban egy sata-s laptop odd. Nem mondom, hogy bőven elfértem, de dvd-re írva a lényegesebb dolgokat nem volt helyproblémám.
A Samsung megvan a mai napig, adatmentéssel hever a szekrény alján, a Seagate talán 2 éves se volt, amikor 500+ bad sectorral gariztattam, és lett helyette 2 terás szintén Seagate. -
KROK640
nagyúr
válasz
Hosssszu
üzenetére
Csakhát a k*rvának áll megb*sszák. És soknak ez nem tetszik, ezért sokkal kevesebb pénzért ilyenekkel próbálkozank. Szívük joga, ez még kandúr mellett is belefér.
Egyébként nagyon sokat mászkálok telekcosival is Ausztriába, és gyakran van svájci/Német "takarítónő" útitársunk, és szoktam velük beszélgetni. Csak a napi "ellátás" (tehát amit le kell adjon, hogy legyen helye) több mint nekem egy heti osztrák fizetésem. És bizony elmondják, hogy napi 10-12 óra kőkemény ágyjelenet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Kisautókból nekem is van sok, bár ott is bőven az amerikaiak dominálnak

jah, hogy a két oldala... így már értem

Külön mozizásra gép, és még mellette NAS is? Hát nálad a helyhiány az tutira nem játszik be
Nekem egy központi gép van már jó ideje mindenre : Játékra, munkára, filmre, stb."érthetetlen számomra a 2000-es évek vége, 2010-es évek eleje alaplap fronton. A csúcslapokon nem volt ritka a 10+ sata... Minek?"
Cimbinek a gépe 2010 jun 5-én ilyen volt (forumpostból visszanézve és kimásolva):
GIGABYTE GA-X58A-UD3R (8 SATA2 + 2 SATA3)
Intel Core i7 930 (2,8GHZ ; 8MB Cache; 1333MHZ; S1366)
2×Kingston 6GB DDR3-1333 CL9 TRIKIT (12GB RAM)
SAPPHIRE HD5870 1024MB GDDR5 PCIE
SAMSUNG 1000GB F3 7200rpm 32Mb SATA2 HD103SJ (1TB rendszer)
6×WD 1500GB 5400rpm 64Mb SATA2 WD15EARS (9TB HDD)
2×Plextor 880SA DVD író
CORSAIR TX750W
COOLERMASTER CM-690 IIEz bizony 9db SATA portot azonnal kilőtt

-
KROK640
nagyúr
Nem is gondoltam, hogy ilyen jó nő* vagy

Szerintem akkor a ruházattal lehetett valami probléma.
* Jó, ez nekem egy 10/7-es de azért ez már bőven elég jó ahhoz, hogy rákattintsak.
Sőt, ezek azért jobbak sokszor mint a 10/10, mert az úgyis kb elérhetetlen viszont ezek még elérhetőek, ha ügyes és szerencsés az ember
-
KROK640
nagyúr
Voltak akik szivacsoztak meg ilyenek, de én valahogy sosem.
Sőt, amikor megjött a 80GB-os 7200-as Maxtoromból mindkettő, akkor az egyik a ház aljába került a másik meg rendesen tartóba. A két 7200-es winyó ha egyszerre járt olyan volt mintha egy motort indítottak volna be csak távolabb. A haveroknak is egyből feltűnt, hogy mi mormog így a gépben? Máris lehetett újságolni, a 40-60GB-os HDDre vágyó cimbiknek, hogy ez bizony 2db 80-as 7200-as HDD
A Quntum LCT 20 20-ak hűvösek, halkak, és lassúak

-
KROK640
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Amúgy nyilván való, hogy van valaki a csaj mögött, mert induláskor még a monitort se tudja bedugni, utána meg már újrapasztáz? Gondolom mindig a kezébe adták, hogy épp eztt csinálja. A hűtőt se le se fel pattintani nem láttuk pl. Gondolom a kandúrja ötelete volt, esetleg valami 9ccs/bátty ötlete.
Én még csak azt az 1db linkelt videóját néztem meg. Oroszok, kis részét értem, néha olyan szláv akcentussal megszólal angolul is, hogy nem tudom eldönteni, hogy ez az orosznak azon kis része amit értek, vagy angol?
majd eljutok a Win98-as videóig is ... vagy nem

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Amúgy nyilván segíti valaki, mert induláskor még a monitort se tudja bedugni, utána meg már újrapasztáz? Gondolom mindig a kezébe adták, hogy épp eztt csinálja. A hűtőt se le se fel pattintani nem láttuk pl.
Gyanítom, hogy a gép idősebb mint a csaj. (2003 ősze - 2004 tavasza körüli lehet a gép : Barton 2500+, 512MB RAM, GeF4 MX440) -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Ez csak a töredéke, és kisautóból is lett még pár.
Az 1., 2. kép ugyanannak a gépnek a két oldala. 32centis vga, 4 háttértár (1 nvme, 2 2,5" ssd, 1 2,5" hdd), vízhűtés, 32 giga ram, ami átlag játszós gépbe szerintem még elég, 3 házszellőztető ventilátor, miegymás. Minden benne van, ami kell

A 4. képen a "mozigép" van, integrált vga (nem is gyenge, r5 5600G a proci), nvme ssd, wifi is van a lapon. A forrás net vagy nas.
Nem térítek, csak ismeretterjesztek.
Amúgy midi toronyig elfogadhatónak tartok mindent, afelett manapság már tényleg nem látom értelmét. Ha valakinek kell az atx lap, szíve rajta.
Régen, amikor 20 meg 40 megás vinyók voltak, ha kellett a nagyobb kapacitás (és volt pénz lóvéra), akkor jól jött, hogy belefért jópár. Amikor minden funkcióhoz külön bővítőkártya kellett, akkor jól jött a sok hely. De ez a múlt...A leginkább érthetetlen számomra a 2000-es évek vége, 2010-es évek eleje alaplap fronton. A csúcslapokon nem volt ritka a 10+ sata... Minek?
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Futás, futópályák
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Motoros topic
- E-book olvasók
- OnePlus 15 - van plusz energia
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Arc Raiders
- LEGO klub
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5430 - i5-1245U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku számla, garancia
- iPhone 11 Pro Max 256GB 100% (1év garancia)
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, javítsatok ki, ha én vagyok nagyon tájékozatlan.

majd egy havi nettó fizumba került. a mai napig működik az ssd!
Amúgy midi toronyig elfogadhatónak tartok mindent, afelett manapság már tényleg nem látom értelmét. Ha valakinek kell az atx lap, szíve rajta.