- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Mondjuk én is már melíroztatom a szőke hajam
, de az kevésbé látszik. A széles váll, kockahas, izomkötegek, meg hogy 100kilót odébbrakok probléma nélkül, az még meglepetés a fiataloknak, ha megtudják a koromat.
Jó, hát '22 szeptben éphogy túléltem a covidot, de visszaerősödtem. Még járni is is újra kellett tanulnom, mint kisgyerekként, de megmaradtam...egyelőre.
Tipp hogy a genetikai időbélyegzőm elég nagy helyiértékű, ha nem visz el valami gyorsan idült kórság, akkor kb 100+ év... -
-
sidi
aktív tag
Először úgy próbáltam, talán VGA nélkül is.
Minden mást csak később tettem bele és ekkor a POST kártyát már kivettem.
Amúgy folyamatosan ugrál és egy-egy időre megáll bizonyos eseményekkor.A képen az nem IDE kártya hanem floppy vezérlő [kép] ami még boot előtt kiírja: [kép]
Bár jól tippelsz valóban utána beletettem az XT IDE-t is.
VGA pedig egy Trident 9000B volt éppen.Persze, hogy megy VGA nélkül is, itt még nem keresi, tulajdonképpen none-re va állítva EGA/VGA esetén, mert azt a kártya BIOS-a kezeli, itt még kicsi 8k BIOS ROM van csak,
ami érdekes módon többnek látszik checkit-ben, pedig 27C64 az 64k bit, az 8 kB. [kép]
Video ROM,
Disk ROM - az 1.44 MB-os floppy vezérlő,
Adapter ROM az XT IDE,
System ROM. -
sidi
aktív tag
Nekem ősrégi '85-ös XT lapom van: [kép] ez 4,7 Mhz, azon látni Post kódokat.
Landmark [kép]Jól sejted, van BIOS-a, csak nem lehet belépni, DIP kapcsolóval lehet konfigurálni.
Induláskor amit kiír azt is a BIOS írja, nálam csak ennyit: [kép]Látom a Tiéd az 8088-2 proci lesz ami 8 Mhz-es, nálam pedig sima 8088 van,
8088-1 pedig megtévesztően 10 Mhz-es, de alaplaptól függ mennyin megy.XT procinál NEC V20 ami hoz jelentős +30% teljesítményt ugyanazon az órajelen, mivel van benne hardveres szorzó is.
Érdekes, hogy a másik modern JUKO Super Turbo lapomon 12 Mhz-en jár gyárilag 8 Mhz-es NEC V20 proci, stabilan, ez 150%, Fenyő is számolt be más hasonlóról.8087 FPU:
CAD alkalmazások és FRACTINT kivételével nincs értelme,
XT-n alig indul el valami játék ami használna FPU-t.
287-oson már láthatóan számít a 287, pl.: Scorched Earth, FALCON 3.0.Az előbbi 4,7 Mhz XT-n nincs turbó, meglepődtem, hogy a Prince of Persia kissé akad rajta,
de más korabeli játékok jól mennek rajta. Jbird-el majdnem rekordot döntöttem ovis fiam társaságában, kicsivel lassabban megy mint egy gyorsabb gépen, de hát 1983-as játék, valószínűleg 4,7 Mhz-es gépre írták és könnyebb is játszani.
Stunt Car Racer ami állítólag használ FPU-t az is ugyanolyan jól megy rajta FPU nélkül, szóval ez valószínűleg valami legenda... -
-
Ray tracing-hez, CAD programokhoz volt értelme a coprocinak vagy esetleg ott ahol nagy vektorgrafikával, térképekkel dolgoztak. Láttam ilyen helyet, de az nagyjából töredék %-ot jelentett. Átlag embernek semmi szüksége nem volt rá.
Egészen a 286-ig elég sok cégnek adott el az Intel licencet. Ebből némelyik szépen meghaladta az eredetit, elég a Harris 25MHz-es darabjaira gondolni. A 386-nál indult a kiszorítós-beperelős móka. De volt másolat, meg fél másolat is a piacon, meg átdolgozások is.
Pikari: Nem egészen, volt még olyan 8088/8086 is ami a licenc/visszafejtés szép keveréke volt. Pl. ott az NEC V20 amiben 80186 utasítások is megjelentek, mégis 8088 kompatibilis, részben klón, de pár dolgot mégis átterveztek.
-
-
sidi
aktív tag
S1 kapcsolóval a leírás szerint visszanézheted a POST kódokat, én kaptam hozzá papírt.
JP2-re pedig az a kábel kell, hogy PC speaker is legyen egyben, látni, csak oda megy.
Nekem is pont így néz ki, a nagy IC nekem is ilyen rajta, korábban linkeltem, amit kaptam.Látom már megoldottátok, csak nem lapoztam még, sok hsz. jött.
-
-
sidi
aktív tag
Trident 8900CL-B és 8900CL-C
RAMDAC az a 171-80 végű 16 bites, CL-B-ben eredetileg 476-80 volt, az csak 8 bites.
BIOS pedig az egyiken TVGA8900 feliratú, a másikon MX EEPROM.
Hiába cserélgetem amit lehet, CL-B chipset csak 8 bites színt tud.Még jobb, ezen a 8900C kártyán 2 BIOS is van, külön L és H mint a 286-os alaplapokon,
itt 176-os a RAMDAC, 6-os végű uyganúgy 8 bites.
178 pedig már 24 bites, de azt csak négyzetes PLCC tokban láttam az újabb kártyákon,
a régebbieken pedig gyakran aranykupakos volt a RAMDAC. [kép]
Érdekes, hogy 256 kB memória mellett 16 bites de csak 35 Mhz-es RAMDAC van.
RAMDAC a VGA (kombó) kártyákon jelent meg, sima csak EGA-n még nem volt,
mondjuk ritkán láttam csak EGA kártyát, inkább EGA/VGA volt, mint a Ruby is.
Azóta már a Ruby egy fórumtársunknál van, én már nem használtam ki.
Sima EGA-t sem, inkább CGA/EGA kártyát láttam, de olyanom nem volt.
Azt a szép kis Cirrus Logic kártyát az XT miatt tartogatom, szép EGA fontot tölt be. -
Pikari
veterán
8900D:
-Árnyék szerű csikozódás néhány módban: igen
-800x600: out of range, de dip switchekkel állítható a kompatibilitása (nem próbáltam)
-1024x768: out of range
-Hercules: 720x400 natív
-Hercules módban elhalványulás világos felületektől (csak grafikus módban)
-Hercules text mód: ok -
KROK640
nagyúr
Nálam ez még inkább sz*rul jött, 2009-ben két darab jó GUSom volt, 500ft-ért sem kellett a kutyának se, úgyhogy mentek a szemétbe. Pár évvel később meg megtudtam itt ebben a topicban, hogy a jó darabja (akkor) akár 50 ezret is érhet
De tény és való, hogy 2009-ben ez nem volt más mint egy "kínszenvedés volt gépbe rakni őket Win alá" kártya, amitől 2-3 ezer ft-ért (de addigra már kb minden lapon volt integrált hang is) sokkal használhatóbb alternatívákat lehetett kapni.
A gyakorlati értéke számított, és olyan volt mint mondjuk a 32MB-os pendrive, hogy biztos van az a speciális helyzet amikor van USB a gépen, de csak ilyen kicsi pendriveot ismer fel, és csak ez húz ki a xarból, de egyre kevésbé valószínű, hogy ilyennel találkozik az ember, Biost frissíteni meg 1-128GB-ossal is lehet akár.#115061 sidi : kösz a vidi-t.
-
Fücsök007
őstag
Így van, ezt nem lehetett előre tudni, mert pl. macerás vagy kevésbé jó alaplapoknak nincs értéke, ég és föld a keresleti különbség jóféle 845P vagy 865/875P chipsetes alaplapok között, videókártyákból sincs minden kártyára igény, lásd sok gagyi MX440-es kártya és társai. Egyébként összességében még sok voodoo 2 és 3 kártyával is az volt a helyzet hogy kb. 2 év után a lecsökkent értéke ellenére kaptak érte annyit az emberek inflációval korrigálva mint ma, és akkor szinte bármely PC bolt beszámította egyből. Továbbá egyre többen inkább vesznek újonnan legyártott feljavított retró DOS vagy Win98 éra hardvereket, mert a régi minőség rosszabb volt több ok miatt.
-
-
Pikari
veterán
ISA trident, VGA/Hercules/CGA kombó és 16/8 bit kombó, a működési módját a hátoldalon dip switchekkel lehet állítani a gép szétszerelése nélkül. Képes natívan futtatni a herculeses és cgas programokat is (azoknak a natív opkódjait használva), mindemellett 16 bites színmélyeséget is tud, 512 kilobájtos, nagy, nehéz, és rohadtul drága
De annyira azért nem drága, hogy kinyirassam vele az alaplapot. Ha csak az a kondi csattant volna el, akkor nem óvatoskodnék ennyire, de az, hogy a tracek is lángra kaptak a kártyán a layerek között, nagyon nem jó jel.
-
Összességében akkor hasznos mindenképp. Meg hát az ára is elég kedvező.
Van pár POST kijelzős lapom, pörgetik a számokat, de nem tudtam, nem néztem utána, melyik mit takar. Az utolsót el tudom dönteni, hogy az a minden rendbenre vonatkozik, ha már elkezdett bootolni az oprendszer.
Egy jófajta P4 lapom déli híddal pusztult meg, azt manuálisan állapítottam meg, az ujjamat rátéve kb odaégett a bőröm
.
-
Alin is van bőven okostojás:
It arrived quickly, the system is working, 13400F and gigabyte b660 ds3h, I inserted the post card and the system stopped starting, did not show the postcodes, pulled out the card and everything loads normally. I don't understand how to use it.Ezek frankón dugdossák a PCIe slotokba....
Már csak az a kérdés, az ISA részt dugják be a PCIe-be vagy legalább a PCI-t
Itt is tudnátok hány videokártya hirdetést helyezek át a PCI topicból PCIe-be mert oda való... -
arn
félisten
Nyilvan nem minden db rossz, de a minosegbiztositas nem lehet tul magas szinten.
This POST card literally exploded and smoked when I installed this into my motherboard! Stay away from this as I never seen this before. Thank god nothing happened to my computer. I do not recommend!
I installed the product into a PCI port as expected. At the first start, a component literally exploded, creating a loud noise before giving off a horrible smell. Not to mention the pitiful insulation (hot glue on the contacts) that came off when the package was opened.
I then turned off my PC. Definitely do not buy this product.
I hope my PC motherboard wasn't damagedI didn't read the reviews before buying as this is such a utility item. Had a boot issue, got the card, put it in the PCi slot. The code display flashed once, then went off. Then found the board was now dead. I am not the first reviewer this has happened to. This is a hazardous product, wheel of death. You might get a result, you might fry your board!
I bought this card to see if I could spot an error on my PC. I installed the card and started the machine, there was a spark and a small bang from the top of the card.
I ordered a replacement but nothing happens when it is plugged in. Apparently the shirt on the first card vapourized one of the tracked on my motherboard.
Had 2 mothers boards that i wanted to try this out on soon as power hit the board bang pop one dead board very bad
-
sidi
aktív tag
Láttam már az aprón régi csak ISA-sat, de elvitték előlem, aztán vettem ezt az univerzálisat, akkor jutott eszembe, hogy megnézzem van-e a kínaiaknak...
Személy szerint én is örülnék egy korabeli darabnak, de lényeg, hogy van univerzális.2010-ben PC szervizben dolgoztam, ott láttam először csak PCI-s post kártyát, de akkor épp nem foglalkoztam otthon ezekkel, korábban az ezredforduló körül jött volna jól.
-
sidi
aktív tag
Köszönöm, hasonlók a tapasztalatok nekem is, kiegészítve azzal, hogy nekem nagy segítség volt párszor a tápfeszültség jelző ledek is, pl.: -12V hiányzik vagy nem érintkezik, akkor ISA Trident és Realtek VGA kártyákkal nincs kép.
- - kijelzés esetén is van, hogy nem érintkezett valami, lehet nyomogatni az alaplapot,
plusz van még rajta LED ami villog ha van élet a lapban.Sajnos nekem nem volt régen ISA-s post kártyám, pedig nagy segítség lett volna, egyszerűen lehetett volna kiszűrni a hibákat, nem vakon próbálgatva.
-
Azt még elfelejtettem rendelni, pótolom. A lapot elpakolom, aztán majd avval is próba.
Áttettem a Via- ra az XP- s(SP2) vinyót, de nem indul csökkentettben sem. Az Intel-->Via cserét nem tolerálta. Mindegy, már megy rá egy FreeDOM SP3. A procit kell tesztelnem, hogy kifogástalanul műkszik-e. -
hobizoli
nagyúr
-
Gondolom úgy értette hogy a NetBurst mag teljesen más volt. A C2D esetén a korábbi magot fejlesztették tovább.
A Prescott pedig lealázza a dualTua gépet, hiszen a leírtnál jóval nagyobb órajel előnye van, 4.15 GHz nagy léghűtővel, általános használatra pedig a laza 3.8GHz tuning. A kétprocis pedig sokkal lasabb(chipsetes kommunikáció), nem jó választás. Inkább az AGP C2D, ha már két mag kell. -
ata99
tag
-
-
-
-
sidi
aktív tag
Látom.
Pedig 3 lapot néztem meg mielőtt megírtam, 2 lap az csak DX2-ig kezel, VRM és kondi nincs is rajta, 1 pedig tantál kondival szerelt, abban DX4 van.Pikari: Ja, tényleg, sosem értettem.
Arn: DX4-en a gyári passzív hűtő milyen magas? mint a DX4ODP-n?
ha csak egy ventilátorjától megszabadított fél cm-es az kicsit kevés lehet. -
arn
félisten
Kondit szerencsere lehet cserelni
kb 8-9 eve hasznalom bordaval a dx4et (sose volt rajta vetni, igy is vettem), illetve probalgatom a dx4 overdriveot is - azt eleve igy terveztek. A dx2 overdrive is passziv.
Mongy annyit csinaltam, hogy az ats tap az ventikontrollos, es picivel nagyobb fordulaton megy, hogy legyen a hazban nemi legmozgas.
A pentiumok mar aktiv ventisek, 10-15 wattosak, nem 3-5.
-
De mért ezzel tetted? Meg mekkelheted esetleg rendesen. Én nem eme hekkeléssel éltem. Megsérthetsz kedves vezetékeket némely mélyebb rétegben mely reménytelen helyzetbe vethet. Helyette emerre lelhetsz egy kellemesebb, lehetséges és eredményes reszelést.
i7-emet én ebbe helyeztem. Ebben meglelhetsz elfeledett gépedhez érdemes fészkeket, de esetleg Z-set kereshetsz, s lelhetsz fel.
-
KROK640
nagyúr
Erre a lapra emlékszek, ez egy csúcs lap volt, minden extrával felszerelve. I7 950, 970 szintén szép találatok.
Az I7 2600-nak jobb az IPCje, és ami játék beéri 4C8T-vel ahhoz jobb választás. ha viszont nem a játék a fő cél, akkor jobb lehet a 970-es.
"triple channel 24 giga rammal mint a 2600 dual channel 16 gigával" - attól függ, hogy mennyire memóriaintenzív a játék. Aminek sok RAM kell, annál megint a 24GB lehet a nyerő, de ma még nagyon kevés olyan játék van, ami profitál a 16 VS 24GB-ból. És jó eséllyel kell neki AVX is, vagyis a 970-nek pont nem jó...
-
Szép ! Belecsaptál a félretró lecsóba
.
QPI (Wiki) :
A QPI egy pont-pont kapcsolati protokoll, amelyet az Intel fejlesztett ki a front-side-bus (FSB) helyettesítésére . A processzorok és az IO hubok közötti adatátvitelre tervezték. A párhuzamos buszhoz képest a QPI nagyobb teljesítményt érhet el. A QPI egy soros busz technológia, amely hasonló más pont-pont összeköttetésekhez.
Sztem javasolt olyan táp, melyen rajta van a 2x8pin CPU dugó, de úgy tudom egyel is működik.
Alapon hajtva gondolom jobb az i7 2600, de a modern 1366- os lapban a másik két proci is ász, van tuningpotelciáljuk, de csak tippelgetek, mert nincs 1366 gépem. -
jokeph
nagyúr
Aranykorból valók még ezek a lapok.
A Giga nagy mágus volt ennél a sorozatnál, +100 MHZ-et alalpból rádob a CPU turbójára.
A QPI freki a proci alapvető része, a kupakra rá is van írva hogy mennyinek kell lennie alapon.
Viszont, ha elkezded tuningolni a CPU-t BCLK-val (mással nagyon nem is tudod, kivéve, ha unlocked procid volna) változik ez is.
Ami viszont érdekes:
Az álmoskönyvek szerint az UNCORE frekinek minden esetben ajánlott a memory freki duplájának lennie, erre szintén figyelni kell BCLK OC-nál.
A 8 pines segédtápot dugd csak be, kell az a stabil működéshez. Ha nem cibálod, elég lehet a 4 pines is, de nyugtatóbb ha be van dugva a 8 pines.i5-2600 vs i7-970, feltétetelve hogy az adott játék adott VGA mellett nem CPU limites:
Ha picit felrántod az i7-970-et, hozza az i5-2600-at egymagon is, csak több fogyival.
Viszont: ha bárminek AVX kell, akkor az öreg i7 hátrányba kerül, nem tud AVX-et. -
XT, korábban írtam, néha a Trident 8900 256k kártyával Parity NMI hibát dob.
Rájöttem, vga módban csinálja, pl. pccheck vga palette tesztnél mindig.
Volt még egy Trident 9000i, azzal nem ad képet az XT, így csak tippelni tudtam a vga inkompatibilitásra (korábban egy másik XT-ben nem jött a hiba ugyanezzel a Tridenttel).
Most jött egy ram nélküli Trident 9000b, ramot átraktam a 8900-ból, és indul vele az XT, és a Parity NMI hiba se jön.
Leteszteltem még a csipogó hibát, megerősítést nyert hogy a modern pici csipogóval fagy, amit korábban is tapasztaltam de igen ritkán, más lapok esetében is.Valamint kiderült, megy a 16 bites I/O kártya is benne, floppy vezérlő és a soros port (egérnek) is működik a 8 bites buszon.
-
hobizoli
nagyúr
az a mondandoja lenyege, hogy tenyleg nem sokkal tobbert lehet sokkkkkal ujabbat venni, amibe egy anyulap+CPU+RAM combo kerul
+10-15k egy ilyen ápgrédre ma "semmi", nem eri meg spurkodni vele egy főgépnél
most egy epkezlab 1155-s deszka 10k
8k a 3gen i7-2600 CPU
8k a 16GB DDR3
=26k
vs
20k egy deszka
12k a i3 10100F
8k a 16GB DDR4
=40k
na, sok ertelme van?
ha az egesz PC-t nezem, akkor meg kisebb hányada
meg a Win11 is felugrik ra trukkozgetes nelkul is
ne IT-sokbol indulj ki, hanem sima home juzerbol
az nem fog ehhez a Win10/11 registry-ben allitgatni semmit
meg siman megcsinalhatjak barmikor, hogy kapsz egy olyan hibauzit a Win11 telepitotol a CPU ID azonositas utan, mint amikor DirectX 12-s gamet szeretnel futattani egy arra nem kepes videozsugan, aztan csak kidob a telepito
max ott meg nem a Win dekstop-ra, hanem a DOS-ba -
KROK640
nagyúr
Szerintem te nem érted, hogy mire reflektáltam.
Arra, hogy az összehasonlításod a régi időkkel nem fair, mert akkor 1-2-3 éves hardvereket cseréltél, most meg 12 évest. Ha korrekt akarnál lenni akkor egy 2-3 éves (így jön ide a 12th gen I5) CPU-t hoznál fel példának.
Értem én, hogy az I5 2400 volt az adott, de ne várd már egy 12 éves félkonfigtól, hogy az árából majd veszel valami mai új gépet, vagy egyáltalán bármit ami jelentős előrelépés. Bár ha mellédobsz még egy fél napi fizetést, akkor már jelentősen jobbak az esélyek találni valami jobbat. Nem sokkal, kicsivel.Az az 5K-s csere tényleg megérte a különbséget.
"Far Cry Primalban nulla a benchmark különbség" - akkor ott már VGA limit van.
mikor az I3 4330-at lecseréltem egy I5 10400F-re, de a VGA ugyanúgy a GTX950 maradt, akkor alig ismertem rá a VGA teljesítményére. Minden játék kb 100%-al gyorsult, a kis GTX950 úgy tekert mint állat. Ha nem lett volna csak 2GB VRam rajta, nem is kellett volna lecserélnem, mert ami még elindult vele, az minden relative szépen is ment.
-
-
hobizoli
nagyúr
Slot1-s Katmai 0.25mikronos CPU-k 2V Vcore-sak voltak, a 0.18mikronos CuMi-k meg mar csak 1,65-1,75V
meg ott is volt meg stepping diffi is
a 800MHz es feletti CuMi P3-k es Celeron2-k tobbnyire cD0 steppingsek voltak
az regebbi deszkakban is csak BIOS update utan ment
a korabbi lehet megy annelkul is -
Nekem ilyen lapon van a játszós P3-am, nagyon szeretem.
Igaz, az enyémen nincs Yamaha (direkt ilyet vadásztam belőle, úgyis csak letiltanám). 1 GHz-es Slot1 Coppert hajtok benne, de slotkettel korábban 850-es ment benne.
Ennél lassabbal nem próbáltam.
Amúgy a BIOS frissítés nem rémlik ilyen bonyolultnak (nekem is meg kellett csinálnom, mert nem akart indulni a slotketes procival).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Wise (ex-TransferWise)
- Bundle topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Futás, futópályák
- Energiaital topic
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest