Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Csak a processzor foglalat kapott de az épp elég volt.
Sajna 0 tapasztalatom volt a dologgal illetve kókány is volt (olcsó megoldás), a probléma az volt hogy nagyon meghúztam a csavarokat és keletkezett egy kis rés ahol elkezdett engedni. A legnagyobb gond pedig az volt, hogy későn vettem észre, a socketben "állt a víz".
Most nem dobok be ide képeket de itt vissza olvasható / nézhető az egész. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ráfolyt a víz ?
-
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Pofás lap. Alkalmas a multi-videóra
Az elnevezése is szerény
-
válasz
KROK640
üzenetére
Sok gép volt ebbe is építve, illetve sokáig volt benne az akkori fő konfig is. Arra mondjuk már nem emlékszek, hogy mikor is lett vásárolva illetve mennyiért azt tudom hogy ez ilyen olcsóbb házikó volt. Nem rossz egyébként, nekem egyedül a kábelelrendezés nem tetszik de megoldottam.
Mondjuk ez a példány már eléggé leharcolt, ezért is tekintem inkább ideiglenesnek mint végelegesnek.
Táp az kivételesen az a komponens amiből nem szeretnék korhűt, a másik buildemnél ugyan bevállaltam egy 20 éves tápot, de ennél inkább nem kockáztatok.
Meg hát ez is elég ehhez a konfighoz szóval miért ne.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
-
-
-
FF23
senior tag
válasz
czundermák
üzenetére
Egymagoshoz szerintem bőven elég az FX8xxx-hez adott hőcsöves gyári. A cpu-keretnek elég csak a beakasztós részét meghagyni, úgyis ott fogja a csavar.

-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Kb annyit ér, mint a postaköltség, amennyiért elküldöd valakinek. Ezek általában vinyókkal és kábelekkel együtt szoktak mozogni a piacon.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A jóöreg XDL Happy ház! Mennyi gépet szereltem ilyenekbe. Egy narancssárga kis steamjel szerű design volt a bekapcsoló meg a reset gomb körül. Meg volt egy másik későbbi változat, ott alulra előre egy nagy ventilátor került.
Én kedveltem ezeket a házakat. És micsoda szép időkre emlékeztetnek!
Szerintem ez a ház, egy 2006-os konfighoz teljesen korhű
főleg ha az újabb elöl nagy ventillátoros van. A CX430 inkább kicsit koridegen benne, de egy remek táp (nekem is koridegen a CX400 az Athlon XP mellett
) -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Én nem így emlékszem, hanem ahogy leírtam. DE! Azonban, csakhogy : Jobban belegondolva, lehet, hogy keverem a 4× -ről 8× AGP-re váltásnál és a korai kártyákkal, amik az elméletileg nagyobb sávszélből nem profitáltak, és eért az újabb csatolós változataik minimálisan OC-zva voltak, így a tesztekben kijött, hogy csak megéri az újabb csatolós - természetesen drágább - kártyát venni, miközben clock-to-clock ugyanott voltak.
Szóval simán lehet, hogy neked van igazad, és nem a PCI-E váltásnál volt ez.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Hát azért szerintem Athlonokhoz 1GHZ felett, Duronokhoz 1200MHZ környékén már volt értelme a DDR memóriának.
AM2 DDR2-vel eleinte fölösleges drágítás volt. Mint ahogy érdekes, hogy a C2D-k konkrétan végigjárták a DDR1/2/3-as létrát is.

Azt viszont megjegyzem - igaz nem korai! - de nekem a 4th gen + DDR3-ra váltás után a 10th gen és DDR4 még úgyis durván érezhetően gyorsabbnak tűnt, hogy a DDR4 csak 16GB volt, a DDR3 meg 24GB... van egy korai DDR5-ös gépem is a 12400F + DDR5, az nem tűnik érdemben gyorsabbnak a DDR4-es gépnél.
Alapvetően szerintem kereskedelmi érdek is a minél nagyobb DDR-re váltani, annál nagyobb számokat lehet ráírni, meg lehet vetetni a userrel az újabb memóriát, és a drágább lapot is.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Ér valamit ez a SCSI kártya?
Nincs ilyen vinyóm, nem tudom letesztelni (kábel sem) de az XP-s P4-embe beszerelve szépen felismeri a rendszer.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Rakj bele egy Athlon64 x2 4400+ost, a 2x1 mega caches változatot, azzal akár belépő szintű win7 gamer pcnek is használhatod. De ahhoz a hűtést kicsit piszkálni kell majd.
-
Néhány hónapja vettem aprón egy fekvő házas socket 939-es gépet.
Gondoltam valamit majd kezdek vele. Szóval neki álltam kezdeni vele valamit, egyelőre csak össze van lapátolva káoszosan. A tápja és minden egyéb kiegészítője az eredeti maradt, a lapot viszont cseréltem egy Biostar Geforce 6100-M9-re, mert 1500 forint volt. Ebben az eredeti Foxconn lappal ellentétben vannak alapvető tuning opciók, amit kihasználni tervezek.A probléma a megfelelő VGA halászata volt, mivel szerettem volna egy relatív, ehhez a korhoz erős low profile kártyát. Semmi nem jöhetett szóba aminek nincs Win XP 32bit drivere, így végül vettem bele egy HD6570-et 1GB 128bit, nem volt ennél jobb kompromisszum. A LowProfile nem arról híres, főleg 2008-12 környékén, hogy 128 bites buszt, vagy már használható teljesítményű GPU-t kínáljon, a HD6570 ezt egy 939-es rendszerhez tökéletesen megugorja. Nem lesz célom vele a korhűség, az egyetlen cél épp a 939-es platform és a LowProfile alkatrészek használata. Eddig egész eredményesnek tűnik a dolog, 3DMark 05-ben 12088 pontot, 3DMark 2001-ben 29761 pontot kaptam, ami nagyjából a 7900GS-7950GT környékére lövi be.
CPU szempontból még gondolkodom mi legyen, a fogyasztás miatt kétmagost nem szeretnék, inkább magas egyszálas órajellel egyensúlyoznék. Próbáltam Opteron 144-el, 2400 MHz-re húzva, most pedig egy 4000+ van benne egyelőre 2700-on megy alapfeszültségen két AData Vitesta DDR500 mellett. A fogyasztás nem lépte túl a 118 Wattot 3DMarkok alatt sem a 4000+ tuningjával. Kissé sleeper hatást kelt, de még foglalkozós, sok meló lesz vele, mire a hátlapokat kinyomtatom a kártyákhoz, és megkeresem a hozzá passzoló hűtést.
A házat is szeretném kipofozni, kissé viseltes. Gondolkodom az újrafestésén, hasonló színkombinációval, a HP jelleg megtartása mellett. A matricák már rajta voltak, ezeket átragasztom a sarkára, vagy az oldalára. HDD helyett egy kisebb SSD-vel is ki szeretném próbálni, nem feltétlen a sebesség, inkább a fogyasztás lejjebb tornászása okán ott is nyerhetek 3-8 Wattot talán.
A teljesítmény elégséges ezen az órajelen, így a CPU tuning mindenképp marad, de csak alapfeszültségen. A kártya egy optimalizálást és órajelcsökkentést kap addig a pontig, ahol már tényleg az utolsó lehelletét kihasználja a procinak.

-
Nem teleszemetelés. Bár én még késésben vagyok, de hosszú még a téli tuning - kellemes idő. Javaslatom hogy dobáljuk majd be ide a képmentéseket, aztán nyitok hozzá egy guggli táblázatot(remélem nem keveri megint el a képek linkjeit).
Kiderül tuti, ha felteszem a P4- et, ilyennel úgyis nagyképűsködni szoktam, tehát ha nem akarnád, akkor is észreveszed. -
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Talán már leírtam, hogy ezzel mi történt. Egyre kevésbé volt hajlandó látni a rádugott vinyókat, floppy meghajtókat, kb már nem volt olyan, hogy mindent látott volna. Mindig más hiányzott.
Aztán randomra nem látta a ram modulokat se, csóválgatni kellett a modulokat, kiszedni, pucolgatni mindent, ez eleinte segített, de a végén már utána se látta, aztán néha már csak hosszú sípolás.
A fene tudja, talán egy újrakondizás kiűzné belőle az ördögöt, de meguntam. Tipikus asus minőség, az áramkörök nincsenek rendesen stabilizálva.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Igen, sztem is, az X58 már jóval harapósabb vas.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Socket7- be a király a R9800Pro, ami akkor még nem is létezett, természetesen ez is egy egyéni agymenés
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Socket7be max Riva128at, Permedia2-t érdemes tenni, esetleg Voodoo1, Voodoo Rush, voodoo2, Savage4, G200, vagy nagyon régi driverrel kombinálva RIVA TNT.
Minden, ami ennél újabb (tnt2 vagy bármilyen geforce, voodoo3, rage128, g400, stb) diavetítést fog produkálni a túl nagy driver overhead miatt.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Megtettem, ezért neked már nem kell ezt megtenni. Pont ugyanúgy megy benne, mint az AGP-s. A lehető legrégebbi drivert kell feltenni, ha értelmes frameratet, és stabilitást akarsz. De a driver overhead így is túl nagy, ezért a régebbi titlekben is, ahol voodoo2 szintű kártyákkal 25-30 fps körüli framerate érhető el, az FX5200 becsuklik bőven 20 fps alá. Az újabb játékokhoz meg eleve túl gyenge a proci, ezért nem lesz jó élmény azokkal sem játszani. K6/2+ vagy K6/3 mellé már be lehet tenni jó szívvel az FX5200-at, az többé-kevésbé kompenzál a magasabb driver overhead miatt.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
+1
Én ezért nem is tervezek több ilyen konfigot építeni, elég volt nekem az akkori projektemben a Phenom II X4 965 BE + 3x HD 5870.
Nem hogy három kártyát de még az egyet is alig akarta kihajtani. Pedig az is egy korhű gépezet volt de hát teljesen értelmetlen. Kicsit bánom, hogy inkább nem X58-at választottam azzal szerintem elég szépen mentek volna.
-
-
-
Kis ápdét a 2006-os CF konfiggal kapcsolatban:
Még szombaton beépítettem az egyetlen ATX (XDL Happy 31B) házamba a cuccot de csak mert foglalta a helyet az egész félkonfig (illetve a ház is csak üresen tátongott).

Mai napon meg kapott egy Sound Blaster XtremeGamer Fatal1ty Pro-t amit amúgy igen jó áron sikerült beszerezni.

Idővel majd nézek neki valami korhű (vagy nem korhű, még nem döntöttem el) házat de most ideiglenesen ez is megteszi. Jelenleg nem agyalom túl a dolgot, amiket nagyjából akartam azok már megvannak szóval félig meddig én már így is késznek tekintem a dolgot.

Videókártyákkal egyébként sokat kísérleteztem, már ami a venti fordulatszámot illeti. Maxra tekerve sem volt számomra zavaró amin kicsit csodálkoztam mivel maga a hűtés blower style. Gyárilag 20%-on pörög egészen 88 fokig, amikor is felkapcsol 24%-ra, wáó.
Ezt nyilván módosítottam, a végleges beállítás az a képen látható jelenleg ez van mindkét kártyán.
Így kb nagy vonalakban ennyi ami történt. Tuningot nem próbáltam de nyilván majd sor kerül rá (legalábbis a kártyákra biztosan, majd Ryzen-en).

-
-
válasz
laskr99
üzenetére
Drukkolok...
...de tapasztalatom hogy AMD vonalon még a single GPU is vánszorog.
Hasonló felépítésű Inteles lap kéne hogy 4 GPU- t meghajtsál rendesen.
Használatra nyilván jól fog működni, de a több GPU a teljesítményre szokott hajazni, ott a korabeli AMD nagyon kevés.
Modernben RyZennel már jó lehet, vagy a HEDT változatával, Threadripper, vagy hogyhíjják. -
-
Skacok rohadtul drukkoljatok
Hozzam került egy DFI lanparty UT 790FX-M2R dobozos
Problémája, hogy a vrm elpukkant, most adtam le szakinak megmenteni, évek óta állt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Azért DDR2-nél jöttek a stabil IGP-s alaplapok Win2000 és XP alá, továbbá Pentium D-hez már mindenképpen kellett, de rakhattál mellé DDR ramot is. DDR3 Sandy Bridge-től Kaby Lake szériáig domináns volt és érezni is lehetett a fejlődést, ma pedig már a DDR4 is visszafog pl. modern Raptor Lake prociknál i3 fölött. Jövőre ott lesz 12/24 magos Zen 6 proci is, tehát kelleni fog az erős DDR5 memória kit ha nincs X3D procid.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Viszont a korai PCI-E kártyák nem voltak gyorsabbak AGP-s társaiknál.
De, nagyon gyorsabbak az ugyazon GPU- s PCIe kártyák, nagyon nagy a sebességgyorsulás, van ahol közel kétszerest mértem.
Eleve az architektura is sokkal gyorsabb PCIe esetén, tehát ez kiütéssel nyer, az AGP 8x kártyák el sem tudtak volna képzelni ilyen sebességet.
Pld az AGP 6800GT 32k körül pöttyöz 01- ben, a PCIe 6800GS meg közel 50k, pedig utóbbiban gyengébb a GPU.
A PCIe platformon mindegyik középretró GPU teljesítménye brutálisan nőtt. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
A memória szabvány fejlődése egy érdekes kérdés. Jóval az előtt jelenik meg mindig az újabb típus, hogy a rendszerek képesek lennének egyáltalán az előzőt ténylegesen is kihasználni.
A DDR megelőzte a korát, az első athlonokhoz és pentium3-makhoz teljesen felesleges volt. Aztán ahogy elértük a 2 GHz-t, már érezhetően gyorsabb lett egy DDR ramos gép, mint egy SD ramos, így onnantól már indokolt volt a DDR memória.
Aztán bejött az AM2 foglalattal, és a modernebb LGA775 chipsetekkel a DDR2, ami megintcsak teljesen felesleges volt, mert az AM2-es Athlon64 x2 hiába jött DDR2-vel, nem tudta túlszárnyalni a 939-es athlon64 x2 gépet, ami csak DDR1-et használt.
Persze lehet azt mondani, hogy oké, a megjelenésekor nem tudja kihasználni semmi, de viszont fontos abból a szempontból, hogy egy-egy platformnak hosszabb élettartamot kölcsönöz, de ez se teljesen igaz, mert például egy DDR2-es phenom2 egy ddr3-mas phenom2 rendszernél semmivel se lassabb, sőt, még az athlon fx-eknél sem, és mire eljutottunk volna oda, hogy egyáltalán a ddr2 ki legyen teljesen szaturálva, és a ddr3 kelljen okvetlenül, addigra hirtelen DDR4 is lett már desktopon
A ddr5 meg egyenesen mi a francnak? -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, kb TNT1 körültől számított gyorsulásnak az AGP port.
Viszont a korai PCI-E kártyák nem voltak gyorsabbak AGP-s társaiknál. Mint írtam, ezt a gyártók úgy "cheatelték" meg, hogy a PCI-E változatok valamivel nagyobb óajelet kaptak, így valamivel gyorsabbak voltak teszten, és lehetett terelni a népet, hogy a PCI-E változat gyorsabb, ne AGP-set vegyél.
Ameddig csak tudtam maradtam AGP-n, és bejött, a 2000-es évek közepén már látszott, hogy több váltást is intéznem kel, és igyekeztem összeidőzíteni.
Így lett, hogy egyszerre váltottam :
- AGP-ről PCI-E -re
- DDR1-ről DDR2-re
- ATAról SATA-ra*
- Socket A-ról AM2-re... és 32bitről, 64 bitre.
* Itt igazából csak annyi volt, hogy a fő winyóm már SATA lett, mert korábban is volt SATAs winyó a gépemben, de az oprendszer mindig egy öregebb ATA-sról indult.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Volt bőven az FX5200 után is, de ma már ritkák és drágák.
Bár félretró gépben már semmi jelentőségük, a PCIe középretró kártyák minden retrót is tudnak, akár DOS(modernizált) alatt is XT sebességgel.
Jó tudom hogy pár 8bit 3D acceleration/texture izéket nem, azokat néztem is korábban, de egyrészt nem esnek az érdeklődési körömbe, másrészt még 3D gyorsítással is eszméletlen gagyin néznek ki, és nem is izgalmasak, sztem még egy hurka passziánsz is jobb ezeknél.Sőt, ugyanezt tudja a GTX10xx/16xx is már, rábootolva DOS alatt - X99 UEFI- ben natívan kiválasztható a bootolandó PCIe slot, Zen2 és X299- ben már picit furmányos, de kidolgoztam a receptet rá. Evvel elvileg az RTX széria is megy DOS retróval, de azt még nem tudtam kipróbálni, mivel nincs RTX komp kártyám.
Persze a modernebb GPU- s PCI kártyákat nyilván magasabbra kell áraznom, mivel pld az olyan gyűjtők is sokat fizetnek érte, akik nem is használják, csak lényeg hogy a vitrinjükben ott díszelegjen.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Hát történelmileg elég rövid időszak volt, amikor érdemben ki tudták használni a kártyák az AGP-t. Az első AGP-s kártyák esetén (riva128, banshee, rage pro) inkább csak elektronikai kompatibilitásról beszélhetünk, de a gyakorlatban nem képesek gyorsulni az AGP-től.
Talán a TNT1 az első, és a nem-m64-es TNT2 kártyák, ahol megfelelő gép mellett van is mérhető gyorsulás az AGP portnak köszönhetően. A GeForce2-nél már érezhetően gyorsabb az AGP-s változat. De kb a Radeon 9800al vége is lett a dalnak, mert utána már jött a PCI-e 2004-ben. Sajnos az első 64 bites gépek még AGP-vel jöttek, ezért aztán az AMD rázsonglőrködte arra is a dx10-es kártyákat.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
ATI Radeon 9700 PRO X4 --- aztaleborult szivarvégit! Ha jól hámozom ki, akkor ez egy PCI-os, de 4 magos(!) VGA, aminek 4db 9700Pro magja van

Na ez biztos nem volt gyakori ... (és el sem tudom képzelni, hogy hol és mi használhatta ki ... A PCI már egy Radeon 9700 GPU-nak is simán kevés lehetett) -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
1. Igen, de ott általában volt integrált VGA, ami a legtöbb esetben akkor, irodára elég volt
2. Arra emlékszem, hogy eleinte rengeteg kártya jelent meg AGP és PCI-E változatban is (az utóbbiaknak sokszor picit magasabb volt a GPU és/vagy a VRAM órajelük ezáltal minimálisan gyorsabbak voltak tesztben) aztán hirtelen ez megszakadt, és szinte csak PCI-E kártyák voltak. 2007-ben már külön figyelnem kellett, hogy AGP-s legyen a 7300GT, nehogy PCI-E-osat vegyek véletlen.
Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy akkor az AGP egy pár éves kalandozás, kitekintés volt ... -
válasz
KROK640
üzenetére
Pár érdekesebb kártya PCI-ben:
ZOTAC GT 610 PCI
ATI Radeon 9700 PRO X4
(ez valami kellően beteg cucc)
NVIDIA GeForce 6200 X2 PCI
AMD Radeon HD 7350 OEM PCIQuadro NVS-ek is voltak páran pcie-ben ahol kellett rakás kimenet.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Kötelező volt a PCI két okból is:
1. Az olcsó irodai gépeken nem volt AGP, de azoknak is kellett upgrade pathet biztosítani.
2. Később a PCI-e kártyákat nem lehetett AGP változatban kihozni, mert nem gyártották 2008 után már tovább az agp bridge chipeket. Ezért a PCI-E chipes kártyákat AGP-re már nem lehetett kihozni, csak PCI foglalatra, hogy ezeket a régebbi irodai gépeket upgradelni tudd.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, de léteztek modern PCI-os kártyák egészen a közelmúltig, dx 12 (11_0 feature level mellett) 610gt is van pci-ban, meg radeon 5xxx valamik is (dx11), előtte dx10-es (pl 9500 gt, hd 2400 pci) és dx9-es kártyák tömkelege (fx5200, 5500 is van pci-ban). De ezek elég ritka kártyák, meg a gyűjtők ráugranak hamar, úgyhogy résen kell lenni. Régebbiek közül nvidia riva128, voodoo3 ami rendszeresen van pci-ban, néha permedia2 és tnt1 is, néha tnt2 m64, a geforce2 elég ritka, radeon 9200 van pciban asszem. Szóval van egypár. De arra figyelni kell, hogy a pci sín eléggé visszafogja az újabbakat.
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az a baj, ha AGP kartyat nem PCI vagy PCI66 modon akarsz hajtani, akkor egy csomo olyan dolgot is meg kell oldani, amivel ezekben az esetekben nem kell foglalkozni. Pl. az AGP texturazas. Azert volt vegtelen sok kompatibilitasi problema azokkal az eredendoen PCI-e lapokkal, amikre tettek AGP-t, mert melyik bridgenek hogyan sikerult ezt megugrania... Es azert mukodtek pl a Voodoo kartyak, mert pl a Voodoo 3 egyaltalan nem tamogatja kb az AGP funkciokat, a Voodoo 4 meg az elso bus bicsaklas utan kb kapcsol vissza PCI modba. Szoval, sokkal sokkal nehezebb azt rendesen megcsinalni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jaaa, hogy úgy bugos.
Hát egyrészt ma már egyértelműen jobb és keresetebb megoldás a Voodoo 2 a Voodoo 1 helyett, elvégre mindenben jobb, és tudtommal semmi olyan specifikus dolog nincs amihez nagyon Voodoo 1 kéne kifejezetten, másrészt pont leírtad amit javasolni akartam, hogy esetleg Ai-val meglehetne íratni azt a drivert jól is."ami még hiányzik az egy olcsó Pcie-AGP adapter ami teljes sávszélt tud, most horror áron van csak ebayen" --- na az még komoly, főleg, ha univerzális AGP. Belegondoltam mi beteg lenne az I5 10400F mellett a GeForce 3 Ti500 128MB-al nyomulni

-
válasz
Pikari
üzenetére
Natív glide a fontos minden hibájával amit emulátorok nem adnak vissza. (fixpontos számítás, dithering, kerekítések stb).
A másik meg az hogy mai gépen cpu oldalról nem kell hatékonynak lennie annyira erősek a mai procik.
Opengl-hez elég a minigl, normálisan amúgy sem menne rajta opengl, szoftveresen emulálva meg már nem voodoo lenne.
Azaz tudja azt a kártya amire tervezték azaz teljes glide, töredék opengl és földbuta dx támogatás, most jelenlegi driverekkel valami megy valami nem valami kifagy win11 alatt.
Nekem elég lenne a glide de az menjen minden játékban ami támogatja. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A voodoo1-hez csak önmagában egy célirányos és hatékony opengl driver 1 millió kódsor kb, talán 100 év múlva már lesz olyan ai, ami megbízhatóan meg tudja írni a vázat hozzá

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Voodoo2 viszont megy 4GHz felett P4- ben és RyZenben is.
Nem próbáltam, de az X99 indítható fix 1.2GHz- en is, ott még sztem működhet a Voodoo1 is. -
válasz
KROK640
üzenetére
A voodoo1 drivere ott bugos hogy csak 1ghz alatti procival megy normálisan. (legalábbis nekem csak olyan gépen ment)
Drivert meg újra kellene írni, bár lehet AI már megcsinálná mert maga a voodoo1 mai viszonylatban nem egy bonyolult hardver.
Ha a modern hardveren meg fut windows7 64bit akkor használható a voodoo3-4-5 is mindenféle drivertrükk nélkül is.
Az mondjuk az MS érdeme hogy használható mai napig az XP x64 driver windows11 alatt kis módosítással.
Meg ami még hiányzik az egy olcsó Pcie-AGP adapter ami teljes sávszélt tud, most horror áron van csak ebayen. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Így van, itt nem volt jelentősége annak, hogy mivel csinálta, csakhogy relative modern géppel.
Azért a mai CPU-k mellett már akármennyire is lassít a Voodoo 1 drivere, szerintem ez elhanyagolható.
Hogy nem lett kijavítva meg nem csoda, hiszen egy régen megszűnt gyártó súlyosan elavult és nagyon rég kifutott termékéről van szó, aminek a felhasználói bázisa annyi, hogy néhány őrült még használja hobbi célokra
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az kemény, miért nem láttam ezt korábban. Bár én megírtam magam win11-re a driver aláírásos részt és persze nem egy 4 gennel csináltam hanem 10gennel bár jelentősége nincsen, akár milyen pcie lapon megy.
Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
A gond azzal van hogy alig megy valami, voodoo1 drivere meg hibás azaz procit lassítva lenne csak használható és a mai napig nem lett kijavítva.
Nem értem hogy nincs valami okos aki ért ilyenhez.... -
KROK640
nagyúr
-
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
A Mac prokban (4.1, 5.1) is 4 van processzoronként. Ott ha jól tudom 1, 2 és 3 modullal értelemszerűen 1, 2 és 3 csatornás, 4 modullal ezzel a Gigabyte-tal ellentêtben visszakapcsol 2 csatornásra 2-2 modullal csatornánként.
A Mac protól eltekintve viszont még én se láttam olyan lapot (vagy legalábbis nem emlékszek rá), amin nem a maximális csatornák számának többszöröse lenne a slotok száma.
Apró érdekesség amúgy pl a Dell T310 (és valószínűleg több más szerver), amiben csatornánként 3 slot van, így a Lynnfield 6 modullal is megy dual chanelben.

-
-
Pista0001
addikt
válasz
laskr99
üzenetére
Utolsó bios van rajta? Én a Lynnfieldben még nem próbáltam 8-ast, van amelyik Nehalem viszi, van amelyik nem. Mac pro-k (4.1, 5.1) állítólag mennek 8-assal.
Amúgy szerintem indokolatlan a 4 modul, 12 gigával 3 csatorna untig elég a korszakhoz. Ezek a gépek 3×1 meg 3×2 gigával kezdtek.
-
válasz
laskr99
üzenetére
Csak olyan kábénemtom hsz volt, 1366 lapom nem is volt soha.
Színben nekem is a carbon lapok jönnek be jobban. Ráfeküdtél rendesen akkor a CF/SLI- re. Nekem kettő x16 slot kell csak, két különböző kártyával.
3DM01- et futtassál majd, kíváncsi vagyok 4 kártyával mit dob - meg kettővel is esetleg. -
-
-
hobizoli
nagyúr
-
2/4 megvan, gyarapodunk

-
Ma éjjel vissza kéne tennem az X99- be a 750- es FSP- t, majd belőni a szerverRAMokkal valami elképzelhetetlen alacsony időzítést. Tegnap még hagyján a tápcsere, az X299 még próbapadon van. De házban nőgyógyászkodni eltart egy darabig.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
en igyekeztem mindig vmi szabvanyosabb felbontasu monitort venni, es kerulni az ilyen egzotikumokat
Pentium75 --> 6x86MX-300 14" 1024x768 DSUB
Celeron, Duron, Athlon XP 15" 1024x768 DSUB
dual K7, A64 17" 1280x1024 DVI
15.6" 1280x800 volt a noti par evig
A64-II-X4-631 22" 1920x1080 HDMI
i3K 24" 1920x1080 HDMI
Xeon E5, i5K 32" 2560x1440 HDMI
masik gep
22" 1920x1080 HDMI az A64-é
24" 1920x1080 HDMI az i3K-é
27" 1920x1080 HDMI -
válasz
KROK640
üzenetére
Mekkora királyság lett volna már a szemrongáló CRT- s időkben pld a próbapadomnál levő 22" FHD VA is, tűéles, kristálytiszta kép. De továbbmegyek, a nemrég tesztelt retró lapos is sokkal jobb, mint a reszkető, elmosódott karakteres CRT, TN panel, de már nézhető, nem lassú utánhúzásos, 1280x800, persze a benne levő Ati lassító tudja a FHD- t is, ha rákötöm a VA monitorra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Az első 1680×1050-es monitorom egy ASUS VW195D monitor volt, de nem szerettem. Játékok alatt viszonylag jó képe volt, de Windows alatt borzalmas, mindenféle cleartext meg nagyítások stb kellett, hogy olvasható legyen a fórumok meg minden.
utána jött a HP Compaq LA2205wg monitor annak sokkal jobb képe volt. -
Pista0001
addikt
Lehet, hogy Windows desktopnak értelmezte? Vagy csak simán a notebookot nem veszi külön, mobile-nak az okostelefonokat veszi...
Hozzáteszem, a tabletem (2016-os asszem) és a telefonom (2018-as talán) is jóval nagyobb felbontású, monitorom viszont csak 1 van, ami jobb

Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy S25 Ultra / 12/512GB / Kártyafügetlen / MediaMarkt Garancia 2028.12.02.-ig
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Sajna 0 tapasztalatom volt a dologgal illetve kókány is volt (olcsó megoldás), a probléma az volt hogy nagyon meghúztam a csavarokat és keletkezett egy kis rés ahol elkezdett engedni. A legnagyobb gond pedig az volt, hogy későn vettem észre, a socketben "állt a víz".
Nekem az utódját (ASUS P9X79-E WS) sikerült beszereznem pár éve fillérekért (újra kellett írni a bios-t), amit vizezési kísérletemmel el is rontottam egy kicsit (asszem 3 ram slot nem ment rajta).

De persze a zöld a sárgával a legjobb