Hirdetés
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #114899 üzenetére
C64 re van még a star commander
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #114886 üzenetére
Nem vagyok benne profi, de c64 és Amiga500 floppy pc-n én ezeket a módszereket ismerem/használom.
Amiga 500-ra :
-Soros vagy párhuzamos kapcsolat és megfelelö szoftver indításával A500-ra elküldöd az image file-t, ezt használtam, de macerás
-Kryoflux-al usb-s floppyra felírod (ez jó gyári hibás másolásvédett lemezekre is), ezt nem próbáltam
- külső amiga meghajtót csinálsz gotekkel meg egy df0/df1 boot selectort szerelsz az Amiga500-ra
Szerintem utóbbi az ultimate megoldás, mert felmásolod sd-re az image fileokat, aztán mehet is a móka df1-es boottal, de ha floppyzni akarsz, akkor meg elindítasz egy disk copy programot, és a df1 gotekről átmásolod a lemezt a df0 belső meghajtóra.C64-re
A legjobban a Kung Fu Flash jött be, gyors, nem kell floppyval bíbelődni.
Floppyzni legegyszerűbb usb-s arduino kontrollert venni vagy csinálni, onnantól használhatod a c64 floppy drive-ot igaz külön szoftverrel a legmodernebb pc-n is.
XUM1541 -
Pikari
veterán
Laguna3D: nagyon okos és ügyes ötleteik voltak ezeknek az emberkéknek.
Az első generációs 3D-s kártyák a 640x480 mellett 320x240, 400x300, 512x384, esetleg 640x400as felbontást szoktak támogatni.
Na de mi van akkor, ha a 640x400 egy adott játékban már túl sok fill ratet használ, de az 512x384 már túl pixeles?
A cirrus logic fogta, és beletette a támogatott felbontások közé a 640x350et, ami egy teljesen szabványos EGA felbontás, így minden monitor támogatja. Viszont érezhetően jobb élményt ad az 512x384nél, miközben kb 30%-al gyorsabb a 640x480nál.
-
-
válasz
Pikari #114888 üzenetére
OK, van a woodoo két floppy-s trükk. Kell hozzá valami kellően gyors gép ami képes rendesen kezelni két meghajtót. Elég gyors, hogy bit abngelni tudja a DMA vezérlőn keresztül a floppy meghajtót, de elég öreg, hogy elfusson rajta a program. Kb. 5 gépből egyen tudtam életre imádkozni, inkább soros kábelezek...
szerk: Na már be is linkelték. Sok sikert sidi, majg számolj be ha sikerül, mert eléggé nagy taknyolás amit csinál a progi.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #114855 üzenetére
Kikerestem a facen, hogy pontosithassam. 2011 februárjában az unokatesóm leselejtezett PC-jét, amiben egy 2500+-os barton volt 1,5 giga rammal meg 2 drb 40gb vinyóval XP/Win7 dualbootal ajándékoztam el egy 3 gyerekes elvált anyukának. Sajnos csak CRT-m volt mellé, de megigérte, hogy vesznek LCD-t helyette. Bármennyire is volt elavult, de nagyon örültek neki. Még gesztenyepürés palacsintát is sütött nekem, meg is ettem vagy 3-at
Az az 1 év külünbözet bőven belefér az én sacc/kb számitásredszerembe. Már tudom, mert már szóltatok, hogy a Tiétekbe nem, de ez van...
2004-tól egy mini pcbontóként működtem, mivel leselejtezték melóban az egész gépparkot és újak mentek mindenhova. Én meg mindet elhoztam, de lett melléjük máshonnan is. Nem volt gond felállitani egy rendszert és szétosztogatni. Csak épp az a 7-8 év késés... -
sidi
aktív tag
-
sidi
aktív tag
Sziasztok!
Nagymamám pincéjében találtam egy nagy doboz Amiga 500-hoz való kis floppykat.
Műanyag doboz, füst színű félig átlátszó tetővel, 2 sorban vagy 100 lemez.
Feliratok alapján Amiga 500 és némelyik floppyn Commodore logó is van.
Ezeket be lehet olvasni PC-n? - csak, hogy jók-e?
Ugyanitt voltak PC-hez is kis és nagy floppyk, CD-k, bővítő kártyák, azok jók maradtak és nem korrodáltak. Amiga nincs hozzá, tudtommal nem is volt. -
válasz
Pista0001 #114882 üzenetére
Annyira nem volt ritka az AM1, legalábbis példányszámban adtak el belőle. De százalékosan marginális maradt. Hasonlóan az RD-RAM-hoz megpróbáltak valami újat behozni vele ami nem jött be. De az AM1 helyett tényleg jobb, ha FM1-et mondunk, arra is igaz a nem érte meg váltani párhuzam. Csak az kicsivel gyakoribb lehetett talán a 423-nál.
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #114876 üzenetére
Az 1156 talán jó párhuzam a 423-hoz abból a szempontból, hogy a megelőző platform "túl" erős volt, arról nem érte meg váltani, csak jóval régebbiről. Mellesleg a megelőző platform mindkét esetben hosszú életű volt (a 370-et ebben az esetben összevonnám a slot 1-gyel), lehetett őket relatív kis költséggel folyamatosan fejleszteni, lassan kimaxolni. Ezek után a teljes platform váltás mindkét esetben sokkolóan hathatott, így akiknek fullos Tualatin vagy a másik esetben C2D/C2Q gépe volt, azoknak nagyon nem érte meg váltani.
Az AM1 teljesen más eset, szerintem nagyon vékony réteget céloztak vele, nem volt túl sok esélye sikeresnek lenni. Egy ideje próbálok AM1 lapot hozzávaló csúcsprocival szerezni, de nincs szerencsém vele. Integrált processzoros Kabinim amúgy van, de sajnos beadta a kulcsot, úgy tűnik.
-
Francia91
veterán
válasz
jokeph #114877 üzenetére
Nekem volt AM1-es konfigom, fateréknak raktam össze netezésre és filmezésre, arra tökéletes volt
A gyári hűtővel is tök halk volt, ITX házba volt összerakva -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #114875 üzenetére
A jobb lapokban mennek, van róla techpowerup fórumon infó.
Szerver vonalon létezett 1200 és 1600Mhz-es Rambus ram, de azt nem tudom mezei i850 boldogulna-e velük? Elvileg nagyobb FSB-n jobban kijön a rambus előnye, mert 100 vs. 133Mhz P4-nél is ez a helyzet, Pentium III (Xeon) esetében is van eltérés, de ott legtöbbször SD ramos konfigokhoz képest nézték. -
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #114876 üzenetére
Az első gépem (PII-es) az SLOT1-es volt, Acorp 6BX81 lap (i440), a lap nagyon tuti volt, a SLOT1 kártyákkal volt cumi, a 4. példány lett stabil a 400-as Celeronnal (pass a fajtája), végszóra kapott egy rendes 450 Pentiumot, talán Deschutes lehetett.
SLOT1-ből is maradt pár proci.
SLOT A: procim valahol van, lapom sosem lett hozzá.
AM1: erről csak tudtam hogy van, de sosem láttam élőben. s462/754/939 és AM2/AM2+/AM3/AM3+-om van, félgépként.
Intel PPro: gyűjteményben láttam, élőben működni sosem. -
Elvileg jobb a nagyfrekvenciás viselkedése így. Ma nem hiszek benne, mert sokkal nagyobb órajelen is működik a derékszögű/45 fokos vezetés. PErsze a korabeli szovjet IC-k "szabványos" működésénél lehet számított, de a dupla órajelet egy vékony vezetékkel is simán vittem a mai IC-k mellett.
jokeph: Gondolkoztam a 423-on és az Intel több hasonló félig sikeres cuccot is gyártott. De volt ami még ennyire sem volt elterjedt. korai Pentiumok, PPro sokkal ritkábbak. AMD-nek is volt ilyen, pl. a Slot A cuccok. Amik a 423-hoz hasonlíthatóak azok talán a 1156 vagy az AM1 lapok és procik. Idővel ritkák lesznek, de azért nem elfeledett cuccok.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fücsök007 #114873 üzenetére
A maga idejében gondolkoztam az RD ramos P4-en - a PII-es gép utódjaként 2002-ben, de elvetettem az RD ramok árazása miatt, meg mert elég egyedinek tűnt, azaz sanszosan semmibe nem tudtam volna továbbvinni, s ez tényleg így lett.
Aztán 2003 őszén meglett a P4-em, 1,8 NW, i845-ös Asus P4PE lappal és 512 MB DDR333 rammal. Ismerősnek volt i850-es RD ramos P4-e, összevetettük a kettőt, az RD-s gép gyorsabb volt, de annyival nem mint amennyivel többe került. Az i865-el bevezetett dual channel meg már lelépte.
A meglévő i850-et sosem próbáltam meg tuningolni, egyszer csak elszánom magamat rá.
Momentán nagyon el van valahová ásva, a fél műhelyt átpakoltam, pár hónapja láncfűrészeket javítgatok elsősorban, sikerült pár érdekes darabot beszereznem, olcsón meg volt pár tananyagnak is beillő történet.
Vajon az i850-es lap elvinné a 3,06 GHZ-es NW P4 HT procit ? -
Fücsök007
őstag
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #114847 üzenetére
Szerintem sem ismeretlen annyira az s423.
Került hozzám, RD ramos, sajna halott volt a lap, később sikerült beszereznem egy s478-as RD ramos deszkát (Intel i850), 4*256 MB RD 800-as ramokkal, Prescott nem megy benne, 2,4 GHZ-es NW P4-el jött. X1950GT-vel anno megtekertem, jól futott, XP SP3 Freedom-al. -
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114866 üzenetére
Ossze tudod vetni veluk
egyik sem az. Az elso az egy sajat celra gyartott egyedi lap, a masodik meg egy hendrix.
Engem s4nel a korai 94es rendszerek erdekelnenek, utana a s4 mar nem volt csucs. Azert is orultem meg az asus lapnak, mert a retro piac kesoi s4 konfigokkal van teli, amit 94 vegen, 95ben adtak el. Ezek ketsegtelenul jobban hasznalhato es kiforrott rendszerek, de valahol epp ez a kiforratlansag es fura megoldasok vonzanak a korai dbokban.
De nem tudom mi lesz belole, mert mindegyik alkatresz hasonloan ritka, de raerek, max felreteszem, es figyelek. Valahol az onszopatas tipikus esete, mint pl a 95os pb caches konfig, de akar egy kora dx2 epitese is hasonlo kihivas lenne. Ezeket kesobbi alkatreszekbol joval egyszerubb lenne, es jobban is mukodnenek.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #114851 üzenetére
Ha ebbe kapaszkodsz, leteztek 100as fsbs verziok, es de bele tudtad tenni, ahogy en is beletettem.
Csak arra probaltam ravilagitani, hogy semmi sem fekete es feher. Mindketto mellett szolnak ervek, az athlon kb addigra valt kiforrotta, amire orajel elonye is lett (2000 masodik feletol), de addig a p3 az alacsonyabb fogyasztasaval es kiforrott platformjaval vonzo alternativa volt sokak szemeben.
-
hobizoli
nagyúr
-
envagyok
veterán
Lett egy Genoa VLB és egy Hercules ISA videókártyám.
Erről a Genoáról nem sok infót találni, én konkrétan sose hallottam róla, érdemes használni?
A gyári hercules ritka madár, olyat se láttam még.
-
válasz
envagyok #114863 üzenetére
Pont most kezdek bele egy erre is kitérő sorozatra, de megpróbálom két féle módon megválaszolni a kérdésed:
1. Ha azt kérded miért mondom annak, akkor azért, mert úgy épül fel, mint egy első generációs 8 bites gép. Sok-sok TTL áramkörből, a CRCT és a CPU kivételével, na me mondjuk a compositot jelet előállító IC-t is ide vehetjük. De amúgy ami a C64-ben 3 IC az itt 2 maroknyi. A generációkat itt foglaltam össze: [link]
2. Ha az a kérdés, hogy mi az oka ennek, akkor a korabeli lehetőségeket okolnám. Elég bonyolult leírni, most van 1 órányi mesém amit meg fogok vágni 20 percre, de ez még csak a 70-es évekig megy el. Van benne 2 környi szakember kivándorlás, 1949-es COCOM lista, egy kör Sztálini kibernetika üldözés. Innen indulunk rögtön 1 kör hátrányból, mert csak másolunk a 60-as években és ezt hivatalossá tesszük a 70-es évekre. Bónuszként jön rá központi irányítás párt vonallal, gulyáskommunizmus preferenciával és súlyosbításként 2 kör olajválsággal. Nézd meg itt a képeket és látni fogod: [link] Egyszerre kedvelem és ekézem a hiánygazdaságból eredő hibáit. A korabeli néha tragikomédiába hajló dolgokról van még más is, ha érdekel. Én mondjuk csak a végére emlékszem amikor egy SSB szűrőhöz be kellett járni a várost, hogy összekaparjam az alkatrészeket.szerk.: A 2. pontból kihagytam a KGST-t és a szovjet testvéri segítséget,, elvtársakat. Ezek is csupa jót tettek velünk...
Ne gondolkozz, van értelme. Az Ep128-cal rokonok, mégis egy másik gép. Meg lehet tuningolni, vannak rá tök jó programok...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #114851 üzenetére
A régebbi alaplap jó eséllyel 100-as FSBn tudta hajtani. ha mégis ment 133-on, tuning akkor is kb nuku.
Azonfelül - nem emlékszem erre már pontosan - de volt PPGA/FCPGA probléma is a Celeronoknál, nekem legalábbis részben ez állta útját nagyra törő terveimnek, lapcsere nélkül max 533-as CPU-t tudtam beletenni, amik még 600-on sem mentek. Pedig az volt az álmom, hogy a 466 után egy 566@850 majd milyen jó lesz.
Athlon XP-ből a legalja butítás nélkül az 1500+ (1333MHZ) volt, de az alapból eléggé ritka volt, inkább az 1600+ (1400MHZ) volt a jellemző. Ahhoz, hogy ezt legyorsuld, minimum egy leggyorsabb TUA-t (és esetleg tuningot is) támogató lapra volt szükség, mert ez ellen nem volt az a Copper P3 ami csak labdába rúghatott volna.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114840 üzenetére
Ez ugyan a sorozatszámnak csak az 1/3-a, de ez egy Barton 3200+, ráadásul a 200-as FSB-s változat. Ezt tudtad csinálni a sok korai 2500+-ból.
"Hogy ennek miért pont 15 évvel később kellett a kezembe kerülnie, mint ahogy szükség lett volna rá
" - a retro és az áresések, értéktelenedés miatt ez így szokott lenni. BTW 2010-ben ezzel már aligha mentél volna vele túl sokra, akkor már 7 évesen, SSE2 nélkül ez egy végletekig elavult és lassú 1 magos CPU volt. Ne felejtsük, eddigre már a C2D kifutott, sőt a C2Q is erősen kifutóban volt. Ez már inkább a 1st/2nd gen I-s CPUk ideje volt. Már a 4 magos Phenom 9500-amat is cserélni terveztem, addigra AMD fronton már a Phenom II-esek is kezdtek mainstreambe csúszni.
20 éve még elment volna, de igazán 22 éve ütött volna. -
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114841 üzenetére
Ezekszerint meg sem értetted amit írtam
Ez amit belinkeltél nem ám KT266, mert a KT266 az AMD chispet. Ez amit linkeltél Pro266TD, nem KT266.
Így természetesen rögtön tudom, hogy miről beszélsz, mert bár nem jártam a PIII-as topicokbafőleg anno nem (nem is volt otthon normális netem mikor ezek voltak a menők) de élőben szerencsére rengeteg tapasztalatot tudtam szerezni a PIII-as időkkel és cuccokkal.
A lényeg, hogy az elírosodon akadtam fent. Egyébként ez meg nem egy gyakori lap, de az MSI szerette az ilyen két foglalatos Master lapokat, csináltak hasonlót Athlon MP-hez is.
-
válasz
ata99 #114850 üzenetére
Nem helyre lettél rakva, hanem ki lettél igazítva. A korabeli újságokban is sok hibát lehet találni. A vasfüggöny miatt korlátozottak voltak az információk. Senki feje sem káptalan és érdemes néha visszaolvasni. 5-8 éveket nem illik tévedni egy olyan iparnál ami ennyi idő alatt komplett szériákat cserélt le. Ha megnézed néha 2-3 hónapon vitatkozunk, hogy mikor jelentettek be valami és mikor volt elérhető. Például az 1GHz-es P3-mon csak mosolygok, mert annyira korán jutottam hozzá, hogy senki sem hiszi. Pedig biztosan tudom, mert alig 2 hónappal előzte meg azt, hogy megismertem a feleségem. Márpedig ilyet nem illik elfelejteni
Pár példa mi előfordul, mert az emberek a saját emlékeik is megcsalják: A 82-ben megjelent C64-et jó gépnek mondják a 80-as évek végén. Akkor amikor már bőven voltak itthon is Amigák, amik 85-ben tették elavulttá az öreg C64-et. A Z80-at a 90-es évek elején tanulva akkor is jónak gondolják, közben akkor már csak egy jó tanulópálya volt. Hasonlóan túlzás amikor a túl későn megjelent EP128-at, vagy az alkatrésztemető TVC-t tartja valaki szent grálnak.
Persze érthető, hogy megcsalja az embert az, hogy mikor jutott hozzá valamihez, vagy tanulta, de a szubjektív élmények és a tények között nagy az eltérés.
arn:
a japok akkoriban nem szarral gurigaztak. Ha valami kaphato volt a vilagban, gyakran ott jelent meg eloszor.
Ez később is igaz volt, onnan szereztem AM3+ lapot hónapokkal az FX-ek megjelenése előtt.
-
Pikari
veterán
Arra reagáltam, ahol azt fejtegetted a p3 mellett szóló pozitívumként, hogy régebbi lapokba bele tudtad rakni. De ez nincs így, hiszen még ha a régi alaplap kompatibilis is volt vele (nem volt), akkor is csak az alacsonyabb órajelű modelleket tudtad használni rendkívüli sebességdeficit mellett. Ezek nem tudták egy Athlon vagy Athlon XP ellen felvenni a versenyt.
Amennyiben úgy értetted, hogy egy 600 mhz-es pentium3 procit bele tudsz tenni egy 433mas celeron helyére mondjuk egy egységsugarú socket 370-es ECS lapban, és ezzel kétszerezed a rendszer sebességét, az helyes meglátás, viszont annak meg a sebessége nincsen sehol egy 1ghz körüli vagy fölötti athlonhoz vagy athlonxphez képest.
Így aztán a legtöbb ember számára elkerülhetetlen volt, hogy új alaplapot vegyen, ha komolyabb teljesítményű pentium3 rendszert szeretett volna magának tudni, a régi alaplapokkal erre nem volt lehetőség.
-
ata99
tag
válasz
frescho #114847 üzenetére
Na most jól helyre lettem rakva, de nem baj, mert legalább látom, hogy én raktam rosszul össze a hallott infókat. 84-től ülök gép előtt és ugyan nem vagyok szakmabéli de rengeteg ismerősöm az. Tőlük folyamatosan jönnek az infók, én meg elraktározom és időnként rákeresek. Eleinte csak kiváncsiságból de később jobban azért követtem a fejlődést, hogy a fiamat erre a pályára állitsam. Mert én is ebben láttam a jövőt. Amint megtanult irni, olvasni azonnal a ZX elé ültettem és programozni tanitottam. Abban az időben itt a környékünkön nem tudott volna másképp felfejlődni, csak igy, hogy én magyaráztam el neki az alapokat. Azokat viszont nekem is össze kellet előtte szedni valahol. És akkor még itt nem volt a net olyan könnyen hozzáférhető. De amint lehetőség nyilt rá azonnal bevezettettem. Ő azon keresztül fejlesztette magát tovább, én pedig elhanyagoltam picit a dolgokat. Na de most már nekiülök újra tanulmányozni a múltat, mert látom van mit behozni. A jövő az már az övé. Amikor kimaradt alapsuliból már C++ ban programozott , most pedig távvezélet áramköröket tervez és meg is irja hozzá a kezelőprogramot. Viszont néha még rákérdez a múltban használt gépekre és azért kénytelen vagyok én is frissiteni a az infókat, mert nem akarom rászoktatni arra, hogy én már arra nem emlékszem...még akkor sem, ha tényleg nem.
-
arn
félisten
-
válasz
ata99 #114828 üzenetére
máskor is szoktam szólni, ha hibát látok, ez nem személyes. Pikari már leírta a Z80 fejlesztését, érdemes összevetni azzal amit írtál.
Az a Z80-as lényegében egy multimediális szinten továbbfejlesztett Intel 8086-os volt
A 8080-at és 4004-et is fejlesztő vezetőmérnök Faggin fejlesztette a Z80-at. A 8086-os sokkal későbbi. Amin igazán leakadtam az ezt követő tény és következtetési hiba cunami.
a gyártás megkezdése előtt kaszálták el, mert a vállalati szvéra, amelyik ugye többet tejelt már a 16 bitet kivánta meg. Nem is olyan biztos, hogy az atari meg a commodore lett volna a piacvezető az otthoni felhasználású gépekben, ha az intel kijön vele.
A fejlesztést nem engedték megkezdeni, mert éppen csak elkészült a 8080 és az Intelnél ekkor a CPU csak egy termék volt. Akkoriban a ROM/RAM sokkal nagyobb részt képviselt a termékpalettán, mint a processzorok. A 16 bit jóval későbbi, de annak is az első alkalmazásai inkább úgy néztek ki, mintha csak 8 bites gépek lettek volna. Elég az első PC-re gondolni ahol a RAM méretét erősen limitálta annak az ára.
Az Intel ha megcsinálja a Z80-at, akkor ők versenyeztek volna a MOS-szal, de időben kb. ugyanaz lett volna a szituáció. A 6500 széria története, ami az Atari és C= gépeket hajtotta, nagyon hasonló. Azt ugye a Motorolától nagyon hasonló okok miatt kiugrott emberek tervezték. Tehát sok dolgot nem változtatott volna a történelmen.
A tua projektben volt több magos proci de csak alacsonyabb frekvencián. Nekik meg1 magon kellett a 10 ghz. Úgyhogy az is el lett akkor kaszálva. Az AMD csillaga akkor ragyogott fel, amikor csúfos kudarcot vallottak a 423-as sockettel, amelyiknek a létezéséről sem nagyon tudnak sokan.
Milyen Tualatin volt több maggal? Annak jóval későbbi továbbfejlesztésénél jelent meg a több magos processzor. Több processzoros rendszerek voltak, de több magost nem láttam. A 423-as Socketbe kerülő P4 származékokból többet adtak el, mint Tualatinból. Az elején az RD-RAM-mal, majd később itthon pl. a sulinet elején ótvar Celeronokat. Nem volt jó platform, de azért ismeretlennek sem lehet mondani. KROK tudna róla mesélni, mert őt is bepalizták vele.
Csakhogy az AMD-nél is túlfutottak a kiadásokkal a soc. A fejlesztésekor és azok is elkezdtek projekteket elkaszálni. A főkonstruktőrük el is húzott onnan az applehoz és a távoztával hullott is az AMD csillaga vissza a porba. Na de ez már régen volt...
Ezt kifejthetnéd, mert lóg a levegőben. A hallgatóim sem szeretik, hogy konkrétumokat kérek. Ha Kellerre gondolsz, akkor az AMD után 8 évvel került az almához, de onnan újabb 4 év után 2012-ben igazolt vissza az AMD-hez. Ha jól emlékszem, akkor a K8-on dolgozott mielőtt lelépett és talán még az AMD ARM projectjéhez is volt köze. Na azt tényleg lelőtték, de már csak a távozása után. De ez csak tipp, hogy mire gondolhattál, ezeket a dolgokat már nem annyira kedvelem, nem retró dolgok.
szerk:
Nem, ez megin falsch:
i8085...Z80A"
Az i8085 a Z80-ra adott válasz, mert az Intel is ki akart adni valami egyszerűbben használható CPU-t. A Z80A végén pedig a max órajelet jelölte a nagy A betű. Egy újabb revízió, de volt B is belőle.
szerk 2:
Az átalakító nem számít, az ATA-CF egy passzív cucc. A CF sebessége viszont alatta marad az SSD-nek, főként írásban. Ki lehet mérni, de egy S7-nél még nem fogod érezni a különbséget. Ami zavaróbb, hogy a CF kevésbé bírja a gyűrődést.
-
ata99
tag
válasz
DarthSun #114839 üzenetére
Nekem most egy [régi] lapom van és abban sincs PCI. A fiam régi XONAR D2-esét készülök beletenni ami PCI-s, de amig nem mond le arról, hogy eladja addig nem rendelem meg hozzá a PCIe-ról PCI átalakitót. Mondjuk azzal meg újabb gondot csinálok magamnak, mert akkor meg nekiülhetek megjavitani a Logitech Z906-osát. A kondik ki lettek benne már cserélve de nem azok miatt némult el.
Apropó átalakitó....... van, volt már valakinek PATA-CF átalakitója? Ki lehet belőle hozni egy soc 7-es lapban azt a sebességet, mint amit egy PATA-SATA átalakitóval felkötött SSD-vel?
-
Pikari
veterán
-
ata99
tag
válasz
Pikari #114831 üzenetére
Most már én is kikerestem
i8080...Z80
i8085...Z80A
A spectrumban a Z80A van, ami alapból 4 Mhz, de a valóságban csak 3,5 mivel a grafikára ellopja minden 8.-ik órajelet
Na de most már tényleg előveszem a kézikönyvét...
Amúgy meg az előbb megnéztem A socket téren hogy mi is van otthon. Azt mondja AXDA3200DKV4E Hogy ennek miért pont 15 évvel később kellett a kezembe kerülnie, mint ahogy szükség lett volna ráNem tudom műxik e , mert egy halott lapból vettem ki és még kipróbálnom sincs miben. Nem állt szándékomban felállitani egy A socketes konfigot
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #114833 üzenetére
Viszont akkoriban nem is újat vettél, hanem egy 10 éves használtat. Ettől függetlenül egyetértek veled : Rohadt drágák ezek az utángyártott Voodoo-k, de ha van pénz rá, akkor van újan is. Mint a Lada Niva
(az eleje már 8 éve is OT-s korú volt, a vége meg még holnap is csak egy napos lesz)
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114819 üzenetére
Socket A (tehát Athlon XP-khez való lapban) 1,4S Tualatin?
Ez igen! (feltételezem VIA KT266 lenne a 226, utóbbi nem létezik)
Az ECS is szeretett kísérletezni, de sosem hallottam olyanról, hogy VIA-s AMD Chipsetbe PIII-as procit lehetne tenni
(itt szerintem valami tévedés lesz)"amelyekhez már kellett az a fránya SSE2 már megülték a gyomrát" - ugyanez volt a baj a 1466@2669MHZ-es Athlon XP-mmel is, hogy amíg nem kellett az SSE2 addig lenyomta játékok alatt a 3200-as P4-est is... de amint kellett, már el sem indult az adott cím.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99 #114815 üzenetére
Igen, a marketing miatt kellett a 10GHZ.
A Tua kétmagosságára nem emlékszem. Pontosabban arra igen, hogy egyszer létezett valami Celeron ami 1200MHZ-es volt és két magos, és jól lehett húzni, de azt egyszer láttam háznál mikor mentem gépet telepíteni, se előtte se utána nem láttam többet ilyet, és meg nem mondom már milyen alapon volt. Akkor csak a két mag döbbentett meg, mert baromi alacsony volt hozzá az órajel, ez már 2011 vége volt, szóval akármi is lehetett.A jóöreg 423-as (Willamette 423) szerintem mindenkinek megvan innen a topicból, RD RAMmal meg 1300-1500MHZ-es órajellel, legalábbis én olyaokat láttam még élőben is.
Nem tudom mikor lépett le a főkonstruktőr de azért az AMD csillaga jóval a Socket A kifutása után kezdett esni, leginkább a C2D megjelenése miatt. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #114807 üzenetére
Az tény, hogy régen nagyon csúnyán be tudtak lassulni a CPU-k a nem megfelelő meg low end lapoktól. Emlékszem mikor haverral összemértük, a 366-osát és a 466-osomat, és a kettő között semmi különbség nem volt érzésre, csak épp a 366-os alatt Inteles Abit lap volt, nekem a 466-os alatt meg Via Tomato.
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114828 üzenetére
Jól emlékszel, a zilogot egy intelből kivált mérnök alapította, aki vitte magával a közeli munkatársait is. A tőkét pedig a korszak nagyvállalataitól kapták a chiptervezéshez.
A zilognak a z80-al a célja egy olcsó 8 bites, olcsón gyártható, komoly tápáramköröket nem igényelő, többé kevésbé kompatibilis processzor kifejlesztése volt, ami sikerült is. A processzor elég népszerű lett, hamar európai 8 bites gépeknek lett az alapja, és a keleti blokkban is klónozni kezdték. Aztán később mikrokontrollerré változva élte az életét egészen másfél évvel ezelőttig, amikor megszűnt a gyártása, bár Fehéroroszországban még gyártják a licensz nélküli változatát.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114803 üzenetére
Úgy látszik, hogy szerették az amerikai autós kódnevelekt
(Chevy CAMARO, Chevy CORVETTE)
Elvileg azért jött külön a Morgan, mert az Athlon XP-knek nagyon jó lett a kihozatali arányuk, valójában olyan sok igény volt az alacsonyabb órajelű procikra, hogy még a jókat is visszabutították. Egyszerrűen piac szegmentáció miatt kellett a "kissebb". De ezt idővel megszűntették, és egyszerűen a régebbi lassan Athlon XP-k lettek a low end, a kevésbé régebbiek a mid, és az újak a high... Szerintem sosem volt olyan átlátható CPU paletta mint akkor az AMDnél. (egy rövid ideg, a Barton már picit kezdte borogatni, az A64 meg elhozta a káoszt, előbb foglalatok majd teljesítmény tekintetében is, nem csoda, hogy az egész + -ozást dobták egy idő után)#114802 Fenyő : ez nekem kínai, külön rossz számomra, hogy úgy kezdődik, hogy "Linux". De mindegy is, mert jelenleg nem tervezek az Athlon XP alatt netezni, mert nem lenne semmi értelme. Meg az a gép se arra van már.
-
ata99
tag
válasz
frescho #114824 üzenetére
OK, Köszi, hogy szólsz. Majd legközelebb előre kigúglizom hogy jól e emlékszem, vagy nem e kevertem el valamit igy 40 év után. A Zilog céget, amelyik ezt a procit gyártotta azt én úgy tudom, hogy az inteltől eltávozott mérnökök alapitották, de most már a biztonság kedvéért ezt is kikeresem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114801 üzenetére
Erről a Camaro Core-ről nem hallottam még szerintem. Mondjuk eléggé régi, de fura, hogy a tied 1300MHZ-es. Esetleg dobhatnál egy sorozatszámot, bár a nagyon régi CPU-kéval nem biztos, hogy boldogulok. -- megnéztem a képen látható Camaro Core-t a wiki cikkbe, nyilvánvalóan nem valós értékeket kapok.
Ami érdekes, hogy a wiki cikkben van alul egy Applebread fotó. A képen látható példány 1600MHZ-es azonban megy 2200MHZ-en is
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #114825 üzenetére
Inkább mag kellene, nem szál.
25k volt postával az alaplap hűtéssel együtt. Mivel nincs fent egy se, és valószínűleg nem is lesz, ezért is adtam érte ennyit.
A kinézett proci 100k lenne, meg mégegy 100as a ram, azt most nem tudom (nem akarom) megengedni magamnak. Ráérek, nem sietek sehova.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #114800 üzenetére
12-16 szál vagy mag kell? ha szál is elég akkor sokkal bővebb a lista.
Magam részéről azért igyekeznék a helyedben összerakni, mert ezek a gépek is könyörtelenül avulnak, plusz áll benne csak a pénzed, és még áltában is tönkre mehet. Ráadásul engem furdalna a kíváncsiság is, hogy vajon jó-e amit vettem?
Mennyiért vetted? Mert most nem lelek fent egyet sem, de olyan 10 és 20 közé saccolnám az árát. -
válasz
ata99 #114815 üzenetére
Z80 a 8080 továbbfejlesztésének tekinthető inkább. Köze nem volt multimédiához. Az Intelnél 8085-öt meg poénból fejlesztették ki a 16 bit előtt? Az már csak mellékes, ahogy a Z80 másik cég terméke. A 423-as socket-ről is elég sokan hallottak. konteónak jó amit írsz, de tényeket nyomokban is alig tartalmaz.
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114819 üzenetére
Én imádtam az ECS-t a maga idejében, a kombó lapjaik fantasztikusak voltak. Ezek fantasztikus bővíthetőséget kínáltak, kompatibilitást a korszakból már kikopott, az aktuális, és a rákövetkező hardvergenerációkkal is. Lehetett építkezni ezekkel a lapokkal kb a szemeteskuka aljáról. Persze a teljesítményük általában hagyott némi kívánnivalót maga után, mert olcsó és egyszerű chipseteket használtak, a tied ez alól kivételt képzett.
-
hobizoli
nagyúr
ezzel mit akarsz?
az arlista az egy dolog, meg hogy mi van boltban keszleten is, az meg egy masik
webshop akkor itthon hol volt?
mibol induljak ki, amikor egyiket barhol kapok azonnal is, a masikert meg lejarhatom a labam?
korbejarhattal 6-8 boltot is a belvarosban fizikailag, aztan nem volt egyikben sem
de az arlistaban meg mindenhol hirdettek, mert akkor mar ot vagy megveszel vmi mast
alap marketing trükk -
Pikari
veterán
A bx chipset nem is támogat 133 mhz-es fsb-t, mint ahogy egyik régebbi alaplap sem, egyes bx chipsetes alaplapokhoz 2000 körül hackelték bele a 133 mhz-es támogatást.... az általad linkelt hardverek kombinációja nem is létezik, a grafikonon szereplő processzorok el se indulnak a "régi" alaplapokban, vagy ha igen, akkor is kapásból 250mhz-es órajel deficittel.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #114785 üzenetére
Ha visszanézzük a történetet, akkor az intel azért párszor mellényúlt és kaptak is kritikákat miatta rendesen. Az a Z80-as lényegében egy multimediális szinten továbbfejlesztett Intel 8086-os volt, a gyártás megkezdése előtt kaszálták el, mert a vállalati szvéra, amelyik ugye többet tejelt már a 16 bitet kivánta meg. Nem is olyan biztos, hogy az atari meg a commodore lett volna a piacvezető az otthoni felhasználású gépekben, ha az intel kijön vele. A tua projektben volt több magos proci de csak alacsonyabb frekvencián. Nekik meg1 magon kellett a 10 ghz. Úgyhogy az is el lett akkor kaszálva. Az AMD csillaga akkor ragyogott fel, amikor csúfos kudarcot vallottak a 423-as sockettel, amelyiknek a létezéséről sem nagyon tudnak sokan. Csakhogy az AMD-nél is túlfutottak a kiadásokkal a soc. A fejlesztésekor és azok is elkezdtek projekteket elkaszálni. A főkonstruktőrük el is húzott onnan az applehoz és a távoztával hullott is az AMD csillaga vissza a porba. Na de ez már régen volt...
-
hobizoli
nagyúr
hat en oszig nem lattam boltban ugy 1GHz-s P3-t hogy valojaban is lett volna a boltban, hogy random odamegyek es egybol kapok is
nem jartam naponta PC boltokba, de ha a HWSW forumon vki feldobta napkozben, hogy na van itt vagy ott P3 1GHz eppen, az aznap el is fogyott
masnap mar hiaba is mentel oda
csomo helyen csak arlistaban volt benne vevocsalogatokent, aztan max vesz egy 900-850MHz-st a komplett PC-be, mert hat az pont van
megha haverod volt a boltos, vagy a nagykeres es eppen kaptak is par db-t, akkor azoknak meg volt elore a gazdaja
amire a barmikor bementel es kaptal egybol a kezedbe, nem megrendeljuk es majd megjon, az mar inkabb az ev osz legvege tel eleje volt, ehhez kepest marciusban volt bejelentve, meg evkozben meg volt a 1000EB, 1100E, 1133EB visszahivas is a stablitasi nyugjeik miatt
de amugy sem, mert 45k korul volt a 1000-s Tbird, 60k volt a CuMi P3
15k-val nem kerult tobbe egy ugyanolyan kiepitesu deszka a K7-hez
mar az 1GHz-s 133/266FSB-s K7 mar 90%-ban volt jobb, mint lassabb
ha DDR RAM volt mellette, akkor a P3 nem volt mar 1GHz-nel sem gyorsabb, 1200MHz-s meg korbehugyozta
kicsit nagyobb huto kellett ra ezt alairom, de az par ezerrel kerult tobbe
egyikre a 8k volt a huto, a masikra 10k
az megint mas kerdes, hogy 10k-s hutot megvettek sokan a P3-ra is
ha eleve K7-s deszkad volt mar pl egy korabbi Duron vetel miatt, akkor nem kellett erdekeljen, hogy dragabb hozza a lap, hiszen az mar megvolt hozza
egy Abit KT7A VIA KT133A az ~40k volt, 25k-ert nem kaptal ugyanilyen kepessegu lapot intelhez
a regi BX meg 2+ eves volt addigra, se AGP4x-t, se USB2.0-t es LAN-t es hangot sem tudott, amit az K7-k meg egyre tobben igen, ott LAN + hangra kulon kellett vmit berakni
az ECS K7S5A ujan sem volt draga, a Pro verzion meg LAN es hang is volt es nem kerult 30k-ba se ujan, meg a Barton is megy benne, SDR/DDR-SDRAM egyarant ment benne (csak nem egyszerre), evekig tudtad hasznalni
nem volt egy kifejezett tunning deszka hekkelt BIOS-son kivul, amiben par dolgot lehetett allitani, de amugy sssiiiiiiman el volt vele az emberke evekig
max amivel olcsobb volt ez a deszka vett egy gyarailag magasabb orajeles dragabb CPU-t bele, de azzal sem volt elveszve 2GHz korul DDR-l
amugy mi volt "kiforrottabb" egy P3-s lapban...?
mivel tudott tobbet egy i815, amit egy VIA KT133/266/333 nem tudott? -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #114805 üzenetére
Én is azért a 8 magosra célzok, mert annak még egész magas az alapórajele.
Szerencsém volt, a kedves első tulaj ha csak 4C8T processzorral is vette, legalább abból a legerősebbel, 4 GHz az alapórajele, 4,5 GHz-ig turbozik. 6 magosból van 2 modell, az erősebb 3,7/4,5 GHz-es. 8-tól felfelé csak egyféle van, ha az Apple-nek szállított változatokat nem nézzük. 8 magos ugyanúgy 3,7/4,5 GHz-es, a 10 magos már csak 3,3 GHz-es alapon, még több maggal meg 2,5 GHz csak. A turbo asszem 10 magig 4,5 GHz, felette 4,3, szóval az nem sokat változik, de nem tudom, játék alatt mennyire tudná tartani.
-
Pikari
veterán
Viszont egy régi átlag low end via 370es lapban a pentium3 kb 2x lassabb, mint azonos órajelen egy első generációs athlon, a gyengusz chipset miatt nem skálázódnak azok a platformok 500-600 mhz fölött.
Persze a K6/2 leváltására érkező K6/2+ és 3+ chipek alatt se skálázódik a socket7 platform, viszont az amd nem is erőltette az a foglalatot tovább, hanem nagyon bölcsen kifejlesztte az új socket A platformot inkább (némi slotos szórakozást követően).
-
arn
félisten
válasz
hobizoli #114793 üzenetére
Akiban le tudod kovetni, ekkora kulonbseg nem volt, hogy jelentek meg az arlistaban (a ghzes procik kb harom het elteressel jelentek meg). A masik, hogy a p3at regi lapokba is bele lehetett rakni, az uj lap is olcsobb volt hozza es kiforrottabb, illetve joval kedvezobb volt a fogyasztasa. Sebessegben clocktoclock eleg hasonlok voltak, sot a thunderbirdig az athlon nem is skalazodott tul szepen.
Ettol fuggoen szerintem is a 2000 kozepe es 2001 kozepe kozott az athlon fenykora volt, de aztan a p4 szepen beerte.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #114804 üzenetére
A mostani nekem dual 1366, azon is 1 db pci van, de az egyszálú teljesítménye annyira gyenge ezeknek a szerver cuccoknak, hogy szóra se érdemes. ráadásul a fogyasztásuk is nagy. úgyhogy jobb lesz konzumer cuccokból összezsonglőrködni a következő gépet (leszámítva az ecc memóriát). kap majd 4 db 32 gigás ecc ddr4-et, megkap egy 12 vagy 16 magos ryzen 9et, de tényleg majd csak akkor, ha már olcsóbb lesz. csak az alaplapot kellett megvenni hozzá, mert ilyenek már nem lesznek soha többet.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #114797 üzenetére
Oh, akkor nem fényezem a nemrég talált Dell Precision 5820-at, hogy annak is van PCI foglalata. 1, azaz egy darab.
Amúgy HEDT pipa, baromi sok ram (egyik forrás szerint 256 GB, másik szerint 512 GB) pipa, sok mag (18C36T) pipa. A 2 procis változat (7820) főleg mindent is tud, kivéve a pci többes számát. Meg a floppy-t. Egész tűrhető áron is vannak már, csak a belevaló nem olcsó, és gyanítom, nem is lesz. Na jó, a ddr4 ecc az nem vészes, és valószínűleg 3-5 éven belül tényleg olcsó lesz. Mellesleg 8 foglalat van egy processzorhoz, úgyhogy nem is kellenek őrült nagy modulok. A nagyon sok magos 2066 processzor viszont tuti tartani fogja az árát. 8C16T-re fáj a fogam hozzá, az most már elvétve van épp 100 usd alatt, de ez még nem annyira tetszik.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Fenyő #114802 üzenetére
most megneztem es ugyanaz nap jelentettek be, mint a mobile Athlon4-t is, aminek meg "Corvette" volt a kodneve
mondjuk nem vagom 3 honappal kesobb miert csinaltak inkabb kulon egy Morgan core-t erre, hiszen igy a cache hibas, "selejtes" K7 XP-ket meg Duron-kent el lehetett volna pattintani -
Fenyő
őstag
válasz
KROK640 #114785 üzenetére
Legfrissebb Firefox-ot, Seamonkey-t, Palemoon-t simán lehet Linux alatt forgatni akár Pentium Pro (i686) alá is, Palemoon-t akár i586 (Pentium) alá is (ha van türelmed kivárni míg elindul
), az más kérdés, hogy mennyi értelme van, mondjuk egy combosabb P3-as/Athlon Xp-vel (1Gb Ram, opnegl 2+ ati/nv vga) azért még ha kompromisszumosan de lehet netezgetni, mondjuk Firefoxból nem érdemes 91.13 fölé menni, hacsak nincs HD4000-es szériás Atink, ui. az újabb FF-okban már csak webrender van (aminek HD 4ezres Ati, Geforce8+ vagy Sandy Bridge kell minimum), ami csigalassú szoftver módban ezeken a procikon (de még "komolyabbakon" is ha nincs hardveres webrender támogatás), a régi opengl-es gyorsítás csak 91.13-ig volt alternatíva, Seamonkeyban, meg Palemoonban meg még most is az van.
hobizoli: Igen volt egy olyan mobil Duron mag (ami a Palomino mobil variánsára épült, de a magnévre már nem emlékszem), amin sima L híd grafitozással bekapcsolható volt az L2 cache, ráadásul 2 blokkban, ha csak 128kb volt jó akkor annyi, ha mind a 256kb akkor akár az egész...
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- PlayStation 5
- Milyen széket vegyek?
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- LEGO klub
- Házimozi belépő szinten
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Bezámítás! Lenovo IdaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3050 6GBB WIN11
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G6 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest