Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok #113395 üzenetére
viszont a 2. Gen jobban tuningolható - tapasztaltam, kolléga egy ilyet tolt 5GHz fölé, és lenyomta a Zen2/Win98/3DM01 csúcsomat, ebben az órajel a lényegesebb, a Zen2 meg 4.6GHz- en tetőzik.
Az AMD időleges előretörése nagyon jó volt a versenyhez, de mára az Intel ismét a földbe taposta. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #113394 üzenetére
FX8320E és 8370E az nem eszi a lapokat.
Mikor hirdettem satnya am3+ lapokat, hogy 8 magos fx kompatibilis, jöttek okos emberek, hogy kizárt, nálam van egy ilyen proci, beledobtam, aida dummary, mellette stabilitás teszt járatva, átlőttem nekik a fotót, aztán csak lestek.
Imádtam etetni a trollokat ezzel. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #113391 üzenetére
6/12- vel még nincs gond.
Múltkor logouton mintha boncolgatta volna valaki.
@Frescho
Az userbenchmark természetesen nem 100%-ig hiteles, de a nagy mintaszám miatt összehasonlításra teljesen jó kis hibaaránnyal.
De ph!-n is simán kihoznak egy lassabb vga-t jobbnak, ha úgy akarják, attól függően, honnan fúj jobban a szél.
De sok 2-6 genes cuccom volt van, egy k-s 2. Gen tényleg csodákra képes, és hiába jobb a 4. Gen 10-15%-al, és nem, a 6. Gen se jobb a 4. Gennél, viszont a 2. Gen jobban tuningolható.
A 3. majd a 4. Genes prociknál egyre lejjebb volt a vége, a 6. Gennél sem javult a helyzet.
Persze volt fejlesztés a 6. Gennél, biztos van amiben jobb volt, de érezhető, nagyságrendi pluszt nem nyújtott, mint pl egy core2quad ---> i7-2600k váltás.
Nekem iszonyat csalódás volt a 6600k
E5450 (Q9650) xeonom volt mikor kijött a Battlefield1, és elég gyenge volt hozzá, ezért döntöttem el hogy uptodate leszek, egy pár napos g4560 szörnyűlködés után lett 6600k, hogy na majd akkor minden jó lesz... hát nem lett. Nagy multis pályán olyan szaggatás volt, csak lestem. Pedig aztán volt lapcsere is, meg allcore turbó, utána húztam is Afterburnerrel ránéztem ingame cpu terhelésre, 100%-on pörgött folyamatosan játék alatt.Akkor agyaltam, hogy i7-re szórjak pénzt a bizonytalanért, mert az is csak 4 magos, a HT meg lehet jó is, meg istenátka is, a 6 magos történet akkoriban fiatal cuccként i7-6800k, a 6950x meg pláne megfizethetetlen volt, így tettem egy hatalmas időbeli visszalépést a 1366 6 magos xeonhoz. Brlőttem, kicsit felhúztam, szinte alapfeszem, aztán csak lestem mit tud cpu-z bench, meg aida ram teszt alatt. A battlefield 1 meg kisimult egyből. Ezzel jól elvoltam, itt az AVX hiánya volt szakítás oka.
Nálam a 6-7. Gen nagyon leszerepelt.
Nem véletlenül jött el itt az AMD előretörése, nagyon elkényelmesedett az intel, de itt a gázra kellett lépniük rendesen. -
-
válasz
frescho #113388 üzenetére
Aki kapja marja...- igen már említetted hogy lenyúlta az örökös. Nálam nem, mert már RyZenét is upgradeltem, meg a procin kívül kapott ívelt nagy monitort, meg 8TB EXOS vinyót, és valami 2TB SSD- t is, úgyhogy eléggé mogorván néztem volna, ha az X99- et lenyúlná...
a végén megfertőznek ezek a fránya PC-k - engem 1988- ban fertőzött meg az első, nincs antibiotikum rá, lehetetlen hogy kigyógyuljak belőle. -
válasz
envagyok #113387 üzenetére
Új címeknél sztem az offline gamelésre is kevés a 4C/8T, oda már legalább a 8C/16T kell min 32GB RAMal, de ajánlottabb a 64GB, meg persze gyors 4GHz feletti proci, valamint alap a belépő 3070 RTX videó legalább.
Ellenpont hogy a modern játékok kevésbé élvezetesek, a középrégiekhez meg kb a fentihez fele erős vas is elég. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113385 üzenetére
Igen, tényleg vannak a 3000-es és a 4000-es szériában is hat magosak (most így hirtelen nem tudom, hogy ezekben van-e HT, de gondolom igen). Amaguk idejében még ütősebbek lehetettek, már ha azok voltak, 2011-ben ugyanis nemhiszem, hogy sok minden profitált volna a 6 magból. Ezek inkább hosszútávú befektetésnek voltak jók, ha volt pénzed, aztán utána X évig nem akartál upgradelni csak használni a gépet. Mert 2011-hez képest, ezeknek mire ténylegesen lett értelmük legalább 10 év eltelt. De ahogy nézem a CPU kihasználtságomat meg a magok állapotát, még ma sem feltétlenül kell mind a 12 szál, pláne ha csa játszik az ember.
#113388 frescho : Pontosan. Pár éve mikor próbálgattam úgy éreztem még minimum(!) 48GB kéne a 48GB mellé, pedig akkoriban az nagyon nem számított kevésnek. Még most sem az ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #113379 üzenetére
Igazad van, felosztható így is.
Bonyolult ez az LGA775, nagyon sokféle CPU ment bele, bár most is így lenne ...Ehelyett az Intel 2 évente kicserélteti velünk az alaplapot
Anno azért vettem B560-as lapot, mert majd jó időt álló lesz, erre a 12th gennek már persze megint más foglalat lett. (mondjuk 11700-ig ígyis fel upgradelhetek, de na ... ) -
válasz
DarthSun #113365 üzenetére
Lesz még overkillebb is. Nem egészen 30 évvel ezelőtt volt egy hirtelen áresés a 486-os prociknál. De az majd csak februárban, még a végén megfertőznek ezek a fránya PC-k.
Amikor rendeltem egy 2011-es knai lapot az elér egészen az étkezőasztalig. Aztán mire hazaértem Bécsből már be volt építve a kölyök gépébe. Aki kapja marja...
KROK640: Ne is mondd, próbálgattam a local AI cuccokat és max small modellig tudok felmenni. A szerverem is csak medium-ra jó.
envagyok: Userbenchmark? hiszel még a mesékben?
A ph-s teszt IPC-t mér de helyesen kell értelmezni. A választott alacson órajel azért kellett, hogy mindegyik proci bírja, de van vele egy apró probléma, méghozzá a 3GHz. Ahogy növeled az órajelet a 2. gen úgy kezd kifogyni a RAM sávszélességből. Így is mértek 21%-os IPC előnyt. 3.8+ GHz-en már nagyobb lenne az újabb cucc előnye. Add hozzá (szorozd) a gyári órajel előnyt (17%) és meglesz az 50% különbség. Persze ez egy szégyen, hogy 4 gen. csak ennyit hozott, de kijön a sokat kárhoztatott 10% körüli növekedés generációnként.
A Gene VIII simán elbírt a 6700 után a 9700-zal. Nem is kellett sokat mókolni, egy kis forrasztás és kész. a 9900-at már nem mertem volna belerakni, mert a 9-es szériánál már elég csücskösen adták meg a fogyasztást és elég durván fel tud szaladni hosszú másodpercekre, ha engedékenyen hagyja az ember a BIOS-t.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #113376 üzenetére
Amikor helyben fejleszted/traineled az Ai-t akkor az isten RAMja sem elég, anno a 48GB RAMot úgy szívta ki alólam mintha semmi sem lett volna. De amúgyazt mondják, a használatához is sok RAM kel lmajd, hamar eljöhet az az időszak amikor 32GB a belépő, 64GB a középszint lesz. Csak maradjanak ennyire lent a RAM árak.
Aki játékos, annak azt kell figyelnie, hogy a következő konzolok hány maggal és szállal jönnek, mert az lehet az új standard. Szerintem ma még a 4C8T is bőven elég mindenre, ami általános vagy játék. Ha nem így lenne, akkor az új I3-ak nem ezzel a "konfigurációval" jönnének ki, sőt, nem csak most nem, de már 3-4 éve sem. Azért azt megfigyeltem, hogy az Intel ügyel arra, hogy az I3 szint is minimum 3-4 évig használható legyen. pl a 2C4T-s I3-asomat 7 évig használtam, és még akkor sem feltétlenül lett volna kötelező lecserélni (mert mondjuk nem indult valami játék vagy ilyesmi ) mikor lecseréltem. Mondjuk mára már lehet, hogy kevés, de hát az utolsó 2C4T I3-as is a 7th gen volt, úgy 8 éve ... -
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113375 üzenetére
Igen, vagy ha rendesebben meghúzta az I7 2600/2700K-t akkor arra sem volt szükség. Anno 2012-ben volt itt a faluban egy ilyen, 2nd gen I7 2700K, 5GHZ-re feltolva. 6 évig tutira toppon volt vele, sőt szerintem ma sincs túl sok gondja, így 13 év után (nem tudom h megvan-e még). De az a gép nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy időben a 2nd gen I7 építés gondolata foglalkoztatott.
Z97-em van, de én valami Xeont akarok belerakni ami I7 szintre emeli, azért az, hogy még ma is 15-20 ezer körül megy egy I7 4770 elkeserítő.
Az a durva, hogy anno 2018 táján gondolkodtam, hogy az I3 4330-ast kicserélem egy I7 4770-re, akkor az I3-at eladva és használtan megvéve az I7 4770-et is pont 20K-t kellett volna ráfizetnem.
5th gen I7-el is érdekes lenne, de ritka nagyon. Ismerek olyat akinek van 5820K. Az is bitang jó lehetett a maga idejében, mivel 6C12T (2014-ben!) kb 10%-al marad el egy 10400F-től, szóval ha más nem kell akkor még arra sem indokolt a csere, vagyis 6+ évig eléggé király lehetett az is aki ilyet vett. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #113377 üzenetére
A core2 az valójában két külön processzorgeneráció, amit ugyanúgy core2-nek hívnak.
Az első a 65nm-es core2duo és core2quad procikat takarja (ezek 6000 és 4000 körüli modellszámmal jönnek desktop változatban).
A második a 45nm-es core2duo és core2quad procikat takarja (némileg átdolgozott maggal és sse4.1 támogatással) ezek 8000-9000 körüli modellszámozásúak.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #113374 üzenetére
Attól függ hogy nézzük, mert p4 prescott 5xx , prescott 2M 6xx, pentium d smithfield, pentium d presler, core2 duo conroe, quad kentsfield, yorkfield ahogy jöttek sorban a csúcs procik..
Ez 7, mind teljesen más maggal.
Persze lehet szűkíteni négyre, sőt kettőre (netburst/core2)Alsó házban cedar mill, wolfsdale, 6M yorki , stb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113373 üzenetére
jaja, néztem, hogy négy generációt képes kezelni, csak annyi a bibi, hogyha Apex 9-ről modolsz akkor 9th gen I9-el nem megy jól, vagyis abban nem megy a HT. De ez akkor is durva, hogy négy generációnyi CPU megy benne. Eleve a 6-9th gent így kellett volna kiadni, hogy kompatibilisek legyenek egymással, úgy még azt mondanám, hogy van is értelme ennek a szegmensnek.
Az LGA775-re nekem szigorúan nézve is 3 generáció, mert P4, Pentium D és C2D (és a C2Q a negyedik).
-
válasz
KROK640 #113370 üzenetére
Igen, ma kicsit túlzónak néz ki. De nézd meg majd holnapután.
Nálam is def 3 gépben a 32GB RAM, az még elegendő, 2 gép 8C/16T. a használós meg csak 6C/12T, de általános izékre még teljesen jó.
Majd beindul az extra AI, ma még az alapot sem kérem, de holnapután már kb emberi intelligenciára frissít majd a Win_mittomén melyik verzió, ha nem kéred akkor is, különben ha nem klikkeled majd be, leáll a telepítő, hogy ilyen primitívre nem lehetséges az install...kb...egy jövőkép tipp.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #113372 üzenetére
Ez pontosan így van
Aki debütáláskor vett egy 2. Gen konfigot, simán 6 évig topon volt vele, max vmikor félúton az i5, sima i7 prociját kellett egy i7 3. Gen K-s procira cserélnie. De még utána is 3-4 évet el lehetett lenni vele, 10 év számítástechnikában jó hosszú ifő.Még a Z97 és az 5. Gen i7 izgalmas.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #113369 üzenetére
Nem sok lap van, amit meg lehet moddolni minimális átalakítással, hogy 4 generációnyi Intel processzort támogasson.
6-7-8-9 gen, megy minden.
Sose volt, és talán nem is lesz többet ilyen.
Amikor még nem generációk voltak, volt a 775 foglalat, ott volt p4, pentium D, Core2 Duo/Quad támogatás, ami engedékenyen nézve 4 generáció, de szigorúan csak 2. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113359 üzenetére
Itt elnézve amiket linkeltél, hogy 8% van a két CPU között, a I7 3770 és a 6700 között meg 0%, valamint a megatesztet elnézve, kb pont az van amit gondoltam.
Egyrészt, hogy 2nd genről csak nagyon speciális esetben érte meg váltani bármire is, ami nem legalább 8th gen; a másik pedig, hogy ezen generációk között a legnagyobb ugrást a Haswell hozta az előző generációhoz képest. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #113360 üzenetére
Az AI miatt igen, ki fog lőni, de azért szerintem ma még a 128GB RAM meg a 10-20 mag mint ajánlott, erős túlzás.
Azért még mindig el lehet lenni (főleg ha az ember játszik) 4C8T és 16GB RAMmal. Pl rendszeresen kijeleztetem a gépemmel azt, hogy mennyi memória foglalt, és ha játszok, közben nyitva a chrome 10 ablakkal, meg tcmd, winamp, ilyesmi, akkor is általában 12-16GB RAMot használok fel. Persze ha dolgozok fel tud ugrani, de szerintem ahhoz amit az átlag user csinál (játék, netezés, filmezés, ilyesmik) még ma is elég 16GB RAM meg 4C8T (amit ma egy I3-as is hoz simán).
Ennek ellenére azért 2025-ben már nem építenék új PC-t 32GB RAM alatt (főleg a mostani RAM árak mellett, meg ha DDR4-ről van szó), és 6C12T alatt is csak nagyon vékony pénztárca esetén. -
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #113365 üzenetére
Ennyire azért nem volt drága.
I5 6600k-t asus alap z170 lappal 16gb rammal kb 60 körül adtam el 2018 körül.
Szerintem ennél olcsóbban kijőtt az asrock x58 extreme 6 x5670-el , később a lapot egy asus rampage ii gene-re majd dfi x58jr-re cserélve (ezt hogy eladtam, már nagyon bánom, asusból van még nálam) ezután váltottam asus rampage iv gene + xeon kombóra ddr3-2400 32g rammal, de arra se kellett sokat ráfizetni.
Utána lett az ASUS maximus XI Gene i7-8086K-val, ami utóbbihoz nem sok pluszt nyújtott, de gyűjtői szemmel nézve jó kis cucc, nem hinném hogy mostanában cserélve lesz.
(Előtte volt egy i5-10600k marvell dobozos kitérő, de az i5-6600k-hoz hasonlóan nem fogott meg)
Minden váltás árában vagy max 10-20k ráfizetéssel kijött.Az előző hsz-omból kimaradt az Apex lapokhoz egy jó cikk:
[link] -
válasz
frescho #113361 üzenetére
Már 32 bit - kíváncsivá tettél, Nálad az már non retró, hanem abszolute overkill gép
A 2011-et meg drágállottam - hát igen, nekem a kínai 2011 v3 lap is 52k- ért jött Spanyol EU tempről, drágállottam én is, de ha belegondolok, lefedi/pótolja az egész ix sorozatot. Proci meg szuperolcsó volt, RAM pedig sima asztali verzió a fiókban várta, nem kellett olcsó szerver RAMot vennem.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #113361 üzenetére
W3680 az x58/1366
Tény hogy a 1155 az 32GB max, a 1366 pedig 48GB, kivéve ha 2 procis konfig.
A 6. Gen számomra unalmas, és érzékeny cucc.
Mondjuk elraktam 2 lapot hozzá egy új Asus Maximus IX Apex és egy újszerű Extreme várja hogy nyúzzam őket.
Alza-ba vicces áron árulták ezeket, mikor a 8-9 gen eljövetele után a kutya se vette őket.
-
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #113336 üzenetére
Azért az i7 2600-->6700 váltás szerintem nem volt ekkora lépés.
[link]
Sokkal olcsóbban megoldható lett volna az i7-2600-ast 2600k-ra vagy 2700k / 3770k-ra váltani, kis tuninggal tudják azt amit egy sima 6700. [link]Volt is erről egy jó teszt ph!-n
Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-igDe ahogy én is írtam egy xeon w3680 sokkal jobb volt játékra, mint az i7 6700 [link] , ráadásul iszonyat húzható cucc volt, simán alapfeszen 1GHz tuning bennük van.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113348 üzenetére
A tudományos alaposság kedvéért tegyük hozzá, hogy abból a kb 1 millió db PC játékból, ami létezik, legjobb esetben is talán ezer db olyan van, ami képes 1-nél több magot kihasználni. Ha csak valaki nem állandóan az épp aktuális AAA titlekkel játszik, akkor sok értelme nincs 4nél több magnak játékra most sem, bár azt hozzá kell tenni, hogy a háttérben a különféle chatprogramok, közösségi oldalak appletjei, videóhívások, esetleg streamelés, simán képes elzabálni a processzort a játék elől annyira, hogy az ember 6-8 magos megoldások irányába tolódjon el.
-
válasz
frescho #113347 üzenetére
hétvégén meglesheted, hogy én hogy DOS-olok - ok, dobjál majd be linket róla.
aki bacsis oldalát próbálja törni/dosolni - hopp, gondolom valami irigység lehetett a hackelőben.
Néha olvastam, de már régebben léptem be admin joggal, utoljára mikor szerkeszteni próbáltam egy blogomat, szétesett a move főmenü is, nem értek a forráshoz, az már nekem túl bonyolult.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #113352 üzenetére
+1
-
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #113342 üzenetére
nekem volt Haswell-EP es Broadwell-EP X99 E5 Xeon-m is, es akarhogy szepitjuk a sima i3-7350K egyszalasban megette sssiiiman a Xeon-okat
Starcraft2, tipikus egyszalon magas orajelet szeretos game, max 2 core-t hasznal, de akkoris, ha 20 is van...a tobbi addig max elmolyolgat vmivel
a game kezdo kepen amikor az SCV-k elkezdenek maszkalni, MSI Afterburner:
i3-7350K = 220fps 2c4t 4.2GHz @2core, RAM 3200MHz DC
E5-2620v3 = 130fps 6c12t 2.4GHz, 3.2GHz turbo @2core, RAM 1866MHz QC
E5-1650v3 = 170fps 6c12t 3.5GHz, 3.8GHz turbo @2core, RAM 2133MHz QC
E5-1650v4 = 185fps 6c12t 3.6GHz, 4.0GHz turbo @2core, RAM 2400MHz QC
VGA: Asus Dual RX580-8GB 1360MHz/2000MHz =default
mindben tokugyanaz a NMVE M2 SSD is volt
i3K deszkaja = Gigabyte Z270M-D3H
E5-k anyulapja = Machinist X99Z V102....ami az egyik legjobb X99 deszka volt
...es a E5-k hiaba volt melle quad channel is, a sima dual channel-s i3K megis gyorsabb volt nala -
válasz
FoxiestFox #113345 üzenetére
Ha elférne, akkor már egy régi chieftec álló toronyba lenne az egész. Van hozzá egy 990-es deszka sok slottal és egy 9-es FX. De a helyszűke nem teszi lehetővé. A lányokat meg nem akarom kiköltöztetni, hogy több hely legyen.
DarthSun: hétvégén meglesheted, hogy én hogy DOS-olok.
Amúgy meg száradjon le a keze annak az idiótának aki bacsis oldalát próbálja törni/dosolni. Hogy ebben mi a jó neki? Most állítgathattam megint a dolgokon egy kicsit.
-
Csak árad és árad a zene a filléres kínai DACról . Most éppen a Cloud-II- re, kiderült hogy nem szakad be a füles középtartománya, cserébe van rendes magas is a 10KHz feletti sávban. A netes görbéket drága DACal mérték, melyek jelentősen elmaradnak az olcsó kínaihoz képest, nekem csak a közepes Onyx2 van, de azt nagyon földbe döngöli a kínai, tippre a 100-200k- s profi DACokat is emiatt...
Talán meg tudom nyomni a stop gombot
, mert már régen az SBEmu-VSBHDASF- et kéne tesztelnem, de a DOSos külső M2 NVMe drive kint van a próbapadnál, lassan feltápászkodok és behozom, Zen2- re megírom a hatodik DOS menüt.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #113342 üzenetére
Milyen tesztekre gondoltál? Elég nagy a merítés itt a topikban, akár több gépet, több órajelen is össze lehet vetni. Legkésőbb hétvégén szeretném a Win 10-et feltenni a Skylake-W-re, az pont 4 GHz-es alapórajelen, 4C8T. Brand gép, szóval tuning nincs (lejjebb venni se tudom szerintem, nem láttam rá opciót), de a turbot tudom kapcsolni, HT-t is, illetve 1,2,3 és 4 magos opció is van.
-
Amúgy érdekes ez a félretró Intel vonal, ahogy ecsetelitek is. Nekem most az utolsó variáláson merült fel a gyanú hogy a Haswell Xeon clock to clock szinten erősebb mint a RyZen 3800X
.
Legalábbis retró tesztekben. Ellenőrizni fogom, a Xeon lockos, nem tudom 4GHz- re hajtani(pedig tuti lazán menne annyit), viszont a Zent be tudom lőni fix 3.4GHz- re, és ott pont clock to clock lesz.
Mai Intelek is sztem eleve gyorsabbak mint a Zen vonal, meg hát jobban is tuningolhatók, még mindíg az Intelé a fejlettebb gyártástechnológia. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113338 üzenetére
Igen, arra emlékszem, nézegettem mint lehetőséget. Az akkor még amúgyis jóval drágább M2 mellé még az átaslakító is ... valahogy úgy jött ki a matek, hogy vagy 256-os M2 és átalakító vagy 480GB-os SATA3. Utóbbi lett.
Igazából már 2018-ban még nagyon messze álltam a platform cserétől, pláne a terveim szerint, de úgy voltam vele, hogy a SATA3 SSD tuti használható lesz az új gépben is. Sőt, amikor lecseréltem, eredetileg az is csak egy újabb sokadik ráncfelvarrásnak indult.Az I3 4330, ami talán a legtöbbet ráncfelvarrt konfigom lett (2014 január 19 - 2021 március 8) :
RAM tekintetében : 8GB (2×4) --> 16GB (4×4) --> 24GB (3×8)
SSD : 0 --> 128GB --> 480GB
VGA : HD4600 (integrált) --> HD4850 512MB --> HD4890 1GB --> GTX950 2GB
HDD : 1TB --> 2+1TB
valamint átélt négy(!) monitort, az első még egy CRT Compaq V720 volt, majd jött egy 4:3-as TFT, aztán egy ASUS aminek bűn rossz volt a képe (ASUS VW195D), utána a HP Compaq LA2205wg amivel végülis kifutott.
(De változott a billentyűzet és egér is)A kezdő állapota ez volt :
Gigabyte B85M D3H
Intel Core I3-4330 (3500MHZ, 4MB cache)
8GB DDR3 RAM
Intel HD4600 VGA
1TB HDD
LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
Corsair CX400És a végén a PEEK állapota mielőtt lecseréltem :
Gigabyte B85M D3H
Intel Core I3-4330 (3500MHZ, 4MB cache)
24GB DDR3 RAM
Nvidia GTX 950 2GB
ADATA SU650 480GB SSD
2+1TB HDD
LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
Corsair CX400 -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #113336 üzenetére
Tényleg speciális eset, de igen, a 6th gennek és utána az M2/NVMe slot nagy előnye volt, azt anno sajnáltam is, hogy az LGA1150-es lapomon nincs. Ha lett volna már 2018-ban olyan SSD-t veszek, így viszont csak 2022-ben lett olyan SSD-m. És elsőre nem is tűnt hű de gyorsabbnak, hanem amikor M2-ről visszaváltottam SATA3-ra, pár napra, na akkor éreztem csak igazán, hogy mennyit dobott rajta. Na meg a 64GB RAM támogatás sem rossz.
A 9700-nál meg persze, azért a 8 fizikai mag csak sokkal több mint 4+HT.
" Játékokban a egy GTX760 is simább érzést adott" --- Nekem ugyanez volt amikor a 4330-at kicseréltem egy 10400F-re, a GTX950 úgy megtáltosodott, hogy alig ismertem rá.
-
válasz
KROK640 #113326 üzenetére
"De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni." - hát... lehet, ezt így nem próbáltam.
De én igen, mondjuk speciális eset vagyok. 2600->6700->9700 Mindegyiknél elég szép előrelépés volt. 50% és új tech amiért már érdemes váltani. Pl. NVMe slot nem volt a 1155 esetében és simán bele tudtam tuszkolni 64GB-ot a 6700 mellé. A 9700 renderelésnél a 8 fizikai maggal több, mint 60%-kal volt gyorsabb a 4 mag + HT-nál. Játékokban a egy GTX760 is simább érzést adott, 1060-nal meg főként. [link]
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #113326 üzenetére
i7-2600K-ról nem volt értelme, de mondjuk i5-2400-ról 3770K-ra vagy 4790K-ra már igen, hisz a memória és órajeltuning sokat számított a nagyobb L2 gyorsítótár mellett.
Egyébként sokan elfelejtik az OEM PC-be való 65W TDP-s változatokat, ott nagyon jó ma is az i7-10700 proci minimum 16GB rammal ha 2933MHz-en járnak a ramok. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #113322 üzenetére
A 6000-es széria a gyakorlatilag 5-9s. Mivel ugyan megjelent 3db 5000-es elnevezésű Broadwell I7, de a tényleges generációváltás az elmaradt.
(Tényleg csak én nem láttam még 11th gen I3-at vagy nincs is?)
Úgy vettem észre, hogy 2-4th között nem volt érdemes váltani. 6th-nál pont a DDR4 volt ami miatt esetleg, de ha azt nem nézem, akkor pont inkább 8th genig nem volt érdemes váltani. Ott viszont érdekes dolog történt, mert az I3 és az I5 két maggal nagyobb lett, ahogy az I7 is, de az még HT-t is kapott. Ehhez képest a 9th gen nem érdekes, ott csak az I7nél lett HT helyett +2 mag, így az I9 kivételével a teljes 9th gen hanyagolta a HT-t.
A 10th gen ami megint érdekes volt, mert ott a 2-7th gen I7 lett az I3, az I5 gyakorlatilag a 8th gen I7, és az I7 meg 9th gen I7 csak már HTval."De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni." - hát... lehet, ezt így nem próbáltam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113320 üzenetére
Igen, az I9-et kifelejtettem, de az amúgyis ritka meg drága volt.
Erről jut eszembe, elkéne már ugranom haverhoz megnézni a gépét, félkonfigot cserélt, 9th gen I7-ről 12th gen I9-reA 10 --> 12gen között mostanában kezd nem érdemi lenni az árdifi, mikor a 12-es gép jött akkor még eléggé komoly volt (igaz akkor a 13th gen volt a legújabb).
-
válasz
KROK640 #113299 üzenetére
Pedig pont a 6-os (igaziból az 5-ös) indította el az új szériát. A 7-9. generáció szinte 1:1 arra épült, csak kicsit tuningolták, meg növelték a magok számát. A 2. széria után igaz, hogy nincs olyan új amire érdemes lett volna 1-2 generációval megelőzőről váltani. Mondjuk egy 6 vs. 9 is csak a + magok miatt érte meg a hákolást. De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni. Mára már a 6700 is elavult.
-
válasz
KROK640 #113319 üzenetére
Érdekes a HT/SMT amúgy. Retró teszteknél érdemes kikapcsolni, azokat lassítja, retró és modern oprendszer alatt is. Valamint a magokat is jobb korlátozni. XP - 2C/2T, Win10/11 - 4C/4T hoz a legtöbbet. Egészen 3DM05- ig, 06 már gyorsabb 8C/16T- vel. Meg persze az általános használat is jobb Win10/11 alatt 8C/16T- vel, valamint a középrégi játékok is már díjazzák a sokmagot.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113317 üzenetére
8th genben csak az I7-nél van HT, az így néz ki : 6C12T (HT)
Ott a HT választja el az I5-től, ami 6C6T
9th genben meg asszem sehol sincs HT, valahogy így néznek ezek ki :8th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 6C12T (HT)9th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 8C8TEhhez kéepst a 10th gen :
10th gen :
I3 : 4C8T (HT)
I5 : 6C12T (HT)
I7 : 8C16T (HT)Igenm, ha már van pénzed 8-9th genre, akkor tulajdonképp van már 10th genre is, mert alig drágább és sokkal jobban megéri. Csak akkor lenne a 8-9 versenyképes, ha az ára jelentősen lejjebb menne.
-
válasz
hobizoli #113314 üzenetére
"na, sok ertelme van?
ha az egesz PC-t nezem, akkor meg kisebb hányada"Az egész PC-t nézve, röhögve megéri.
A 2. gen 2600-os desktop még PCIe2.0-ás volt. Csak az általános lemezműveletek többszöröződtek azóta.
Csak egy tervrajz pdf, nagyobb png-k, megnyitása, de bármilyen munka ami I/O-val jár megkockáztatom 4-5ször, de lehet 10-szer gyorsabb az új gépen egy nvme 4xpcie3.0 m.2 meghajtóval, mint egy a régibe beleerőltetett SSD-vel. X79 vagy X99 még jó alternatívája, egy pcie-be csatlakoztatott M.2 adapterrel.7000-7700 Zalman:
Nagyon jó irány volt. Van mind a kettő azóta is.
Tekergettem a potméterét, ahogy változott mit csináltam éppen a gépen
De az igazán csendes PC szerintem csak a hőcsöves hűtések megjelenésével jött el. Addig csak álom volt.
A 7000-re anno rászereltem 12 centis ventit. Alul a rács van rögzítve, ahhoz a cooler szilkon kapcsokkal csatlakozik. Na ez már csendes volt, de így is csak azért mert ebben a formában már nem terheltem durván. Leginkább filmek, net ment rajta. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113310 üzenetére
8-9gen-ben az a baj, hogy a prolibb i5-i7 verzioknal sincs HT es ahhoz kepest meg "draga" a CPU (is)
szinte ugyanannyiert lehet venni 10-11gen-t is mar, amiben meg van
i5-10400F van 30k alatt is, a i5-8600 meg 9600-k meg 35-40k
i5-11400 38-40k
es a 11gen mar PCIe 4.0 es DDR4-3200 is alapbol ehhez
sot, 12400 is van 40k-ert, amiben van L3 cache is
alaplapok is ~20k es felfele mindhez
szoval az a 8-9gen megint az kb, mint ami anno 2-3-4gen is volt
kb ~ugyanannyiert vehetsz 1-2gen-l ujabbat, ami azonos orajelen is gyorsabb vmivel, de az orajel is nagyobb -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113310 üzenetére
"De az LGA1366 meg vagányabb
"
Ezzel teljesen egyetértek. Régóta szeretnék HEDT-t vagy workstationt, azzal a Dellel ez megvalósult, hála az ismeretlennek a szomszédságban. Van 1366 is Mac pro képében, de azért csak piszkálja a fantáziámat egy DIY 1366. Matx-et szeretnék (MSI X58M vagy Asus Rampage II/III Gene), 7870 crossfire-rel leginkább, de vga téren hajlok kompromisszumra.
-
hobizoli
nagyúr
az a mondandoja lenyege, hogy tenyleg nem sokkal tobbert lehet sokkkkkal ujabbat venni, amibe egy anyulap+CPU+RAM combo kerul
+10-15k egy ilyen ápgrédre ma "semmi", nem eri meg spurkodni vele egy főgépnél
most egy epkezlab 1155-s deszka 10k
8k a 3gen i7-2600 CPU
8k a 16GB DDR3
=26k
vs
20k egy deszka
12k a i3 10100F
8k a 16GB DDR4
=40k
na, sok ertelme van?
ha az egesz PC-t nezem, akkor meg kisebb hányada
meg a Win11 is felugrik ra trukkozgetes nelkul is
ne IT-sokbol indulj ki, hanem sima home juzerbol
az nem fog ehhez a Win10/11 registry-ben allitgatni semmit
meg siman megcsinalhatjak barmikor, hogy kapsz egy olyan hibauzit a Win11 telepitotol a CPU ID azonositas utan, mint amikor DirectX 12-s gamet szeretnel futattani egy arra nem kepes videozsugan, aztan csak kidob a telepito
max ott meg nem a Win dekstop-ra, hanem a DOS-ba -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113308 üzenetére
Azért a Cerka után nagy előrelépés volt egy ilyen Duron.
"megvolt a upgrade lepcso lefele, hogy XP <- Tbird <- Duron
" - nem fordítva?
nekem volt anno egy olyan tervem, hogy Appalosha/Applebread Duron 1600MHZ körül 400-as DDR-el, de végül nem csináltam meg. Most viszont érdemes lenne kipróbálni, hogy mit tud, mondjuk akár egy Tualatin Celeron ellenében.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113305 üzenetére
2017 augusztus végén vette ezt haver, 100 ezer ft-ért :
ASUS P6T
Intel Core I7 975 Extreme (4×3,33GHZ (HT))
8GB DDR3
120GB SATA SSD
1TB HDD
GeForce 750Ti 2GB
DVD író
400W Chieftec tápAkkor is igen jó vétel volt, de amit te írsz az sem rossz
A 8th gen I3 talán az utolsó / leggyengébb olyan CPU amire még azt mondom, hogy pénzt adnék érte. Viszont tény, hogy bár sokkal mainstreamebb, de használhatóbb is lenne egy 4GB-s RX470/570-el.
De az LGA1366 meg vagányabb
-
gban
veterán
válasz
KROK640 #113307 üzenetére
Én nem értem, valóban...
Hülye vagyok, de azért mert belemegyek ilyenekbe....
Ki várja hogy egy 12 éves konfig árából újat vegyek????? Hol írtam ilyet????
Válaszban írtam arra hogy jobban megéri egy jóval újabbat venni, és olyan kontextusban hogy nem éri meg újabbat venni ha megva a régi mert azért nem kap az ember semmit, így ha nem érzi a szükségét az ember, nem éri meg lecserélni.
Nem fair az összehasonlítás? Csak az előző kérdés ugrik be megint, hogy elolvastad....?
Annyi volt a kiindulás hogy egy komolyabb játék minimum gépigénye jóval magasabb hivatalosan mint a valós, csak hogy vegyél új hardvert.
Erre jött a válasz hogy kötve hiszik hogy egy pár éves játék flottul fut egy 10+ éves hardveren. Feltételezéseken alapulva. Míg én gyakorlati tapasztalatot írtam le. És nem írtam hogy fullban megy hanem hogy simán játszható.
Erre jöttek a csoda kommentek hogy jobban megéri ezt vagy azt venni mert ugyanannyi vagy még olcsóbb is. Amikor szó se volt olyanról hogy mit vegyünk.
Hanem hogy a régin is elfut valami. Ennyi volt részemről a ténymegállapítás.
Erre a sok csoda-kommentnek az a vége hogy nem fair egy maival összehasonlítani meg ne várjam hogy a régi árából lecserélem egy tök újra.
Én is hozzáteszem a magamét:
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113297 üzenetére
ezek akkor 2nd hand dolgok voltak, menoknek mar 1.5GHz koruli XP-je vagy 2+ GHz P4-e volt
ez volt akkor az AMD Cerka300A-ja, vkinek pont az helyett raktam be is
az Athlon XP-k vetele miatt a lila, keramia tokos Tbird-k eladoak lettek, es arra csereltek le a Duron-okat
megvolt a upgrade lepcso lefele, hogy XP <- Tbird <- Duron
mondjuk kesobb nem is neztem meg mar, hogy pl 166 vagy 200-s FSB-n DDR400-l ezek mit muveltek volna amugy
lehet 1x ki kene probalni -
KROK640
nagyúr
Szerintem te nem érted, hogy mire reflektáltam.
Arra, hogy az összehasonlításod a régi időkkel nem fair, mert akkor 1-2-3 éves hardvereket cseréltél, most meg 12 évest. Ha korrekt akarnál lenni akkor egy 2-3 éves (így jön ide a 12th gen I5) CPU-t hoznál fel példának.
Értem én, hogy az I5 2400 volt az adott, de ne várd már egy 12 éves félkonfigtól, hogy az árából majd veszel valami mai új gépet, vagy egyáltalán bármit ami jelentős előrelépés. Bár ha mellédobsz még egy fél napi fizetést, akkor már jelentősen jobbak az esélyek találni valami jobbat. Nem sokkal, kicsivel.Az az 5K-s csere tényleg megérte a különbséget.
"Far Cry Primalban nulla a benchmark különbség" - akkor ott már VGA limit van.
mikor az I3 4330-at lecseréltem egy I5 10400F-re, de a VGA ugyanúgy a GTX950 maradt, akkor alig ismertem rá a VGA teljesítményére. Minden játék kb 100%-al gyorsult, a kis GTX950 úgy tekert mint állat. Ha nem lett volna csak 2GB VRam rajta, nem is kellett volna lecserélnem, mert ami még elindult vele, az minden relative szépen is ment.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113303 üzenetére
Khm... 4 GHz az alap, 4,5 a turbo....
Még 16 GB ram kell neki, hogy menjen a 4 csatorna, meg valami klassz vga... Egyelőre egy RX6650-em van talonban, de annál combosabbat érdemelne. Ja, meg fel kell hajtanom egy combosabb tápot.
Ma 8 fok van, tegnap 12 is volt, úgyhogy még nem... De a zombis játékban már zombival megyek, hogy szokjam a helyzetet...
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113302 üzenetére
tegnap a FB-s HA-ra felrakott vki egy 1366-s i7-970-t, ami 2009-s technika + 8GB RAM, + GF750Ti-2GB +SSD +HDD +haziko.... +kutyafule stb....50k
itt a PH-s HA-n meg i3-8100 szinten SSD + HDD-vel meg 40k [link]
OK nincs benne VGA, csak IGP, de az a 4K-s videot letolja ha csak YT-web-FB a cel, meg egy 4GB-s RX470/570 16-18k bele, es azzal meg korbe is hugyozza azt az i7-t nem sokkal tobbert
nem mellesleg a Win11 is felmaszik ra csont nelkul -
gban
veterán
válasz
KROK640 #113302 üzenetére
Elolvastad miről szólt a diskurzus?
Arról hogy az i5 2400 máig megállja a helyét kompromisszumokkal, és az értéke szinte nulla, ezért bármi csere vagy értelmetlen vagy drága. Már ha ilyened van 10 éve mondjuk, és amiket futtatsz azoknál nem tapasztalsz egyértelmű csereigényt.
Hogy jön akkor ide a 12th gen I5?
És mennyiért, amikor pont arról volt szó hogy nagyon sokaknak az az alapfelállás hogy megvan az adott i5 / i7, nem pedig 'mit vegyek most?' a téma?
Ahogy eggyel fentebb írtad is, a csere nem csak a procin múlik.
Amúgy nemrég vettem egy i7-2600-t 5k-ért, az i5 2400 helyére.
Ennyit megért a csere, úgy hogy az i5 el is ment, másrészt ha tényleg valami modernre cseréljük, csak jobban elmegy az i7-tel majd.
Far Cry Primalban nulla a benchmark különbség...
Lehet a 6-ban kijön már valami, de gyanítom, aminek szuper proci volt az i5, az van elég régi ahhoz hogy ne legyen gyorsabb egy szintén 4 magos de 8 szálas procin. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113238 üzenetére
Régi nagy vágyam volt egy 2nd gen I7 2600, 16GB RAMmal, aztán rájöttem, hogy kell a fenének... Hiszen van itthon egy Z97-es lap, igaz épp I3-al, de rakok bele egy Xeon E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3 / E3-1285 V3 / E3-1280 V3 vagy I7 4770/I7 4790, és messze jobban jártam vele, - és mivel a fele megvan - sokkal olcsóbban mint a 2nd gen I7-el. Az igazi persze egy E3-1286 V3 volna.
Mellé 16-32GB RAM (16GB van is, de sajnos 4×4 formában), bedobom a 8GB-os RX570-et, és szerintem úgy 2020-2021-ig minden játékkal el lehet játszogatni vele."i7-3770 i7-4770 15-16k a HA-n, mikozben i3-10100F meg 12k" - pontosan. Ha csak nincs hozzá lap meg DDR3 RAM eleve, akkor már 3-4 de még a 6-7th gent is felejteném, és inkább egy használt 10100F ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Nők, nőügyek (18+)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Milyen videókártyát?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Nintendo Switch
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 IPS 256GB notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest