Hirdetés
- ASUS blog: B650 alapokon
- Milyen TV-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FEJhallgatók
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz KROK640 #64538 üzenetére
Frescho megválaszolta. Amiatt teszteltem mert az eddigi mérések inkább a procierőt vették előtérbe a Doom1- nél, kisebb prociktól --> K6-III+/600- ig is lesz mért sor 1 videoval, ott majd kiderül hogy valóban áll-e a teória.
(#64540) jokeph : +1 , még akkor is ha itt végül a Matrox hozott legtöbbet.
(#64541) gban : azon én is csodálkoztam hogy Virge- t nem találtam szabadon, minden példányom gépben van .
(#64542) r0b3r : jó kártya, érdemes a nyúzásra, nekem is van belőle, de nem indul, majd még rápróbálok azért...
#64543 : Q3 alatt főleg (ja persze, S3- al el sem indul), de mint írtam már Chasm és Q1 szoftver render alatt is látszik az erősebb video, Ti200, FX5700, stb előnye, sőt még a GeF2MX, GeF4MX is jobb ott, magasabb felbontáson kevésbé lassulnak.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz KROK640 #64776 üzenetére
AXMA3000FKT4C M-Barton 3000+ , fotó róla, CPUWorld link .
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz KROK640 #64778 üzenetére
Nem hagytam ki. ott van a végén a sornak. NW 1,8 Pentium (s478).
A Gf3 Ti 200-am egy Inno 3D kari volt, 500 Ti szintet hozta OC-ban (moddolt hűtéssel), szerencsére a 64 MB Vram 1024*768-on nem volt gátló tényező.
A következő már egy Abit Siluro Gf4 Ti 4200 volt, az FX5xxx széria kimaradt, látván a gyalázatos teljesítményt DX9-en, majd már Gf 6 6600GT jött, még AGP-s. Ez még mindig ugyanaz a konfig, annyi hogy a CPU 3,0 GHZ-en futott (mint kiderült, gyárilag 3,0 GHZ-es volt, visszabutitva 1,8-ra).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
quailstorm
nagyúr
válasz KROK640 #64793 üzenetére
Nyilván nem Mbit, akkor se ha rosszul írtam.
Akkor teljes spec:
Win98SE nyelv összevissza, de végig ez az alaplap volt alatta install óta (2013).
Intel Celeron Coppermine 1.1GHz
FSB 100MHz
PCChips M754LMR+
384MB RAM (32MB system reserved)
ATI RV100 DDR 64MB 64-bit bus, de PCI (mivel az AGP-re van rakva az integrált)
Szóval ez a Radeon 7000VE
20GB-os WD HDD (Aidában nem látszik).
WD200BB-00DEA0, 2003. Jan. 20. 6 bad sector
Alapvetően nem kéne gondja legyen, mert a klónozás az gyors volt rá. Ma kellett átmásolnom a Nikimitől, mert az egyáltalán nem szándékozott elindulni, csak erőteljes ütlegelésre, de ez nem újdonság, inkább kicseréltem. (aztán ha kiderül, hogy azt is a táp intézte, akkor ideges leszek, de elvileg így kaptam vissza haveromtól, mikor kölcsönadtam)
És még ott egy Diamond MX300, mert az lenne a lényeg. Most a Bartonos gépen nincs W98SE. Így ez a konfig a legerősebb gépem W98-cal.Táp az egy Take Me! rettenet (350W), apám dobta ki, ha jól emlékszem azért, mert irtó zajos lett a ventilátora.
Most megy egy ideje másolás külső tápról tolt HDD-vel és nem indulgat újra, szóval szerintem táp lesz. De hogy a táptól tud-e lassú is lenni az jó kérdés.
Már meg lett beszélve párszor a topicban hogy ez nem egy jó gépalap, de hogy még a Radeon 7000-el se igazán hozza egy TNT2-es gép szintjét az már igazán érdekes.
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz KROK640 #64763 üzenetére
Nforce-nál az simán műxik úgy ! A 3. dualizáló slotba lehet egy 2x akkora kapacitású sticket tenni. (elvileg).
Szintén egy pár napja készült [ram válogatás] videom. 2x256 + 1x512 Geil.
(És saját véleményem szerint erősen ajánlott egy Cr1-es biost felrajzolni arra a bios csippecskére !
Simán tudja imc (és ramok is) és látható javulást okoz !)[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
quailstorm
nagyúr
válasz KROK640 #64808 üzenetére
Ebben az alaplapban nem megy Tualatin. Ettől függetlenül a HL gépigénye elvileg az általam megadottnak a töredéke lenne, azért egy 30FPS+-t elvárnék stabilan.
Most tápot cseréltem, brand gépből való Delta táp. Itt közelebb vannak a ref értékhez a 12V és 5V értékei, és egyelőre a vinyó se rosszalkodik. Most fut egy HDD felületellenőrzés, aztán kiderül, hogy FPS gondon ez okoz-e javulást.
SiS 650 vagy SiS651 chipset Universal AGP-s. A csúcs AGP-ket kihajtani nem fogod tudni univerzális AGP-s lappal, de elindulni el kéne nekik benne.
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz KROK640 #64820 üzenetére
Jaja, vannak beteg számok itt-ott, de az mind téves kalkuláció. A cpu-z ablakok mutatják jól a dolgokat. Hiába no, nagyon nincs ilyen cpu a support listán.
A ram órajelek s478-hoz mérten magasak nyílván. Létezett ddr1-est támogató imc, ami ilyesmit bemelegítő mozdulatként csinál.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
válasz KROK640 #64825 üzenetére
Az Asus- on a gyártás idejét mutató matrica 98/12. hó, tehát simán lehetne rajta SD foglalat. Lehet hogy mivel a max FSB
csak 6675, emiatt nem tettek rá , bár az SD sávszélessége 66- on is nagyobb mint az EDO- nak. Szerk : elnéztem - 75MHz - tehát 100 MHz SD- vel CL2- ben már elég tűrhető lenne a sávszél.A K5 PR166- nak, a gyári spec szerint 116.7 MHz a def órajele. 2.5x66- ot kell beállítani, melyet a mag 1.75x66.66- nak vesz - [link] .
A PR és a + - os rendszer nyílván kereskedelmi okokból született, az AthlonXP sorozat viszont jól sikerült, a Barton jó teljesítményű, robosztus proci, a maga korában, főleg az ár/teljesítmény mutatója jó.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #64832 üzenetére
Kétségkívül a TBred is jó, de már Thorton és a sima TBird is jó kezdet volt. Itt leválogattam néhány darabot a sorozatból egy kis analizálásra.
Az azonos órajelű P4- el lépést tart a Barton. Ebben a kis gyorstesztben látszik hogy a 2400MHz- en pörgő Barton CPU Queen és PhotoWorxx- ben lenyomja a 3600MHz- en futó P4EE- t is, sőt a PhotoWorxx eredmény még a 3915MHz- en futó Prescottnál is jobb , persze a többi tesztben elmarad, de ha a P4EE és a Prescott is 2.4GHz- en menne akkor xarrá alázná őket.
Az a 2669MHz szép eredmény, nálam 2400Hz- en plafon van, itt még teljesen stabil, de már további kisebb emeléstől is instabil lesz, akkor is ha visszaosztom a RAM- okat. Persze majd ha blogolom a gépet, körbejárom még alaposan. Jobb hűtő, tuningramok, beállítások...stb.
Amúgy az AMD felívelő korszaka a SlotA- val kezdődött, aztán később az Intel a Core2 szériájától folyamatos fölénybe került, de manapság szerencsére megint van verseny a Ryzen megjelenése óta.
-
arn
félisten
válasz KROK640 #64835 üzenetére
Mikori procik ezek? 2002ben par talcat atvalogattam, 2500ig ment (primeal kitesztelve), bar szerintem ilyen brutal feszeket nem adtam neki, es az akkor eleg jo eredmeny volt :)
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Alpi.
addikt
válasz KROK640 #64835 üzenetére
Wow, ez nagyon nem rossz ! Vagyis jó !
Zsír kis proci ! Egy jó T.bred léghűtéssel, 24/7-re úgy tűnik magasabb órajelre lehet képes, mint egy Barton.
1.85v még nem kifejezetten magas fesz ezeknél, igaz már lényeges lehet a hűtés is huzamosabban ezen a szinten használva, de mint a példa is mutatja, nem okozott gondot.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
-
válasz KROK640 #64836 üzenetére
Feltételezett nagyjábóli erősorrend. Egy vegyes SD/DDR lapban való tesztelésre, hogy mennyit számít a DDR- re váltás. Kissé bénáztam, a tesztek vége felé derült ki hogy van a laphoz kétféle custom BIOS, avval már ment rendesen az alap és a tuning is. Meg kéne ismételni, de végülis a célt nagyjából láttatta, hogy mennyit hoz a konyhára a DDR.
(#64861) hege8888 : az XP- t nemtudom hogy megy-e úgy, de Win2000 biztos, mert azt már installáltam, a telepítőkészletet HDD- re másolva, az alábbiak szerint :
- Win98 CD-ről csinálsz két partíciót ( C:, D: )
- leformázod a C: meghajtót bootolhatóra ( format c: /s )
- a Win2000 CD-ről az I386 könyvtárat átmásolod a D: meghajtóra
- a D:\I386\winnt.exe paranccsal elindítod a telepítést...Hátha van valami hasonló recept, vagy ennek analógiájára működne az XP install, egy próbát megér...
-
nagyúr
válasz KROK640 #64957 üzenetére
Körbeszagolok a garázsban, hátha... gondolom, csak Pentium játszik ?
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
arn
félisten
válasz KROK640 #65092 üzenetére
97ben max a top gepekbe raktak 64mb ramot, es 6g volt a max. de az mmx mar mainstream volt csak, mikor a p2 megjelent - itthon a kisebb orajeluek mentek (97-98), a 233as annyira draga volt, csak a celeronok megjelenese nyomta le az arat 98 masodik feleben. a c300aval azonnal elavulta valt az mmx
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz KROK640 #67447 üzenetére
Tényleg, nem is figyeltem . Az biztos hogy az össz RAM a gépben 512MB. Gondolom hogy mi lehet a huncutság, az a Siemens brand lap oldalanként bankol, mint pld sok laptop is. DIMM5 és 6- nak 128MB van feltüntetve, most nincs bekapcsolva a gép, de majd megnézem - szerintem a Modules information fület ha lenyitom, szerepelni fog még 2db 128MB- os bank, saccra a DIMM3-4, vagy esetleg az 1-2- ben. Itt még értelme nem nagyon van, az újabb laptopoknál evvel a módszerrel különböző méretű modulokkal is megy a dualchannel. SD RAM- nál esetleg annyi a ráció, hogy több különböző (1-2 oldalas) modul is zavartalanabbul megy együtt.
-
-
válasz KROK640 #67530 üzenetére
Látom a blogjában is írtad, válaszoltam, de ide is bemásolom :
Az SE- nek is elegendő 128MB RAM, 192- nél nem veszed észre a gyorsulást. Esetleg lassulást P1/S7/SS7 esetén, ha a lap nem tudja kesselni a 128 feletti területet. Erős gépben viszont a Win98 esetén is szükség lehet sok RAM- ra (P-II- től már nincs kess belátási gond), az UT2004 pld 128- al csak vergődni fog, ha egyátalán elindul - nem is próbáltam, de valszeg el sem indul...
Ott nem írtam, de kiegészítés : nálam a retro feeling miatt mindenképpen élet-halál kérdése volt megoldani Win98 esetén az 512MB feletti RAM kezelést. Nem győzöm hangsúlyozni hogy egy vérbeli retros számára az ilyen dolgok nem a szükséglet miatt születnek, hanem életcél-hivatás. Mint pld SS7 konfiggal 4000 pont felett lenni 3DM2001- ben, félembernek éreztem magam, amíg el nem értem.
-
válasz KROK640 #67541 üzenetére
2 helyen is beszélgetünk , nem gond nem tart semeddig átmásolni ide is a választ :
Hogyne, ez mind érthető. Nálam a projectet a ma rendelkezésre álló lehetőségek hívták életre, ahogy a blogban is írtam - mindíg szerettem volna látni a kedvenc retro oprendszeremet több rammal megpakolva.
-
-
válasz KROK640 #67583 üzenetére
A 9800Pro nagyobb teljesítményt ad a Ti500- nál is. XP- s driver, itt most bajban vagyok, a 9800 Pro- mat nem is próbáltam azon, egyelőre csak Win98- on , ahol adott a driver, a Catalyst 6.2 az utolsó, mely támogatja a 98- at. XP alatt lehet próbálkozni későbbivel is.
XP SP3 híve vagyok évtől függetlenül. Azonban akkor érdemes használni ha lesz a gépben legalább 1GB RAM, ha 512MB, akkor inkább az SP2- őt.A 3 test probléma nem megoldható.
-
FF23
senior tag
válasz KROK640 #67668 üzenetére
Biosban 210FSB.
Én is most raktam össze, pontosabban szétszedés és alapos tisztogatás után. Tettem rá normális hűtőt (Hyper 6+) az NB-n zalmi volt, de az így már nem fért el, szerencsére találtam odaillő bordát. Még a tápot lehet, hogy kicserélem, mert ez a Hipro, amivel kaptam nem valami bizalomgerjesztő. Ez így nem eszik sokat, a Voltkraft 110VA alatt mért, ha jól emlékszem.
RT-AX58U v1
-
válasz KROK640 #67744 üzenetére
, az olyan freki nekem mindíg csodának tűnik a 462- ben. Nálam profi lappal és M-Barton- al is max 2.4GHz, felette már nem stabil. Ha rendeződnek a körülményeid, megy a project, és sikerül, akkor légyszi dobjál be képmentést - CPUz- CPU, Mem, GPUz, szabályosan, láthatóan rendezve + egy 3DM2001 eredmény is legyen látható, ilyen formában. A szabályos képmentés hiányában nekem csak legend a 2.67 GHz.
-
-
-
FF23
senior tag
válasz KROK640 #67867 üzenetére
Fene tudja. Intel fronton volt már szerencsém pár ilyen agyonintegrált egzotikus(agp helyett pci-e) alaplaphoz, de eddig mindegyik hurka volt, ez meg szerintem ebből a prociból közel kihajtotta a maxot, ráadásul a memóriákkal egy az egyben. Nem vártam tőle, meglepett...
RT-AX58U v1
-
válasz KROK640 #67872 üzenetére
Az enyémben is E-Deluxe van.
(#67871) FF23 : én is fullrézre cserélem, meg is van a hűtő, bár nemtom mennyit fog számítani, a linkelt fotón látszik hogy a rézmagosra 2 ventit aberráltam, de valahogy az egész gépből dől a hőhullám. Egyik P4- nél, még a Gallatin esetében sem tapasztaltam azt, hogy szabályosan az arcomba csap a meleg, ha közelebb hajolok.
-
-
válasz KROK640 #67879 üzenetére
Nemrossz lap a Via amúgy. Most egy P4- est próbálok kitapasztalni. Az a gond hogy órajelet lehet emelni, de feszemelés nincs, a procinak meg épp az alapfesz alsó határát adja. Ha legalább 1.3 Voltot adna akkor jobb lenne az összkép. Bár a PCI/AGP fixálás is hiányzik belőle, úgyhogy sok emelés nem is ajánlott. 3.3 GHz- en még stabil - teljes kiépítés, minden aktív + Wifi is. Megy 3.4- en is, de ott néha hibázik/ill van úgy hogy órákig hibamentes. De természetesen a stabil 3.3- on hagyom.
Előnye hogy kevésbé döglik, mint az nForce, bár a villámcsapást ez sem bírná....Próbalapnak nem is rossz, ha a 4GHz- en pörgő P4P800- hoz viszonyítom - [link], [link].
-
nagyúr
válasz KROK640 #67893 üzenetére
Megnézem egy másik táppal is (bár megsértődnék kicsit, ha a táp miatt kötözködne).
CPU BIOS szerint 40-45 fok, kézrátétellel sem forrtyog a hűtő.(#67894) DarthSun: hajlok az alaplap hibájára...
CPU ép (Sempron 2600 volt benne, azzal meg sem nyikkant, az 1600+-os XP-vel meg indult rögtön, azaz elkezdte észlelni a hiányzó/rossz ramot.
Chipset bordák alig langyosak.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
r0b3r
senior tag
válasz KROK640 #67988 üzenetére
Egyrészt létezik IDE SSD, de egyszerűbb, ha raksz bele egy PCI SATA Raid kártyát, ahogy pl én is csináltam.
-
quailstorm
nagyúr
válasz KROK640 #67992 üzenetére
Az a Silicon raid kártya jó, én még Win8.1 alatt is használtam adatmentésre (elfogyott a SATA port). IDE HDD-k készlete véges, sebessége szintén. Szerintem még jobb megoldás is, mint az IDE-SATA átalakító. 2004-ben már volt, az én Bartonos gépemből nem is lógna ki annyira. Ha jól emlékszem, Prescottos lapokon viszont már volt 2db SATA1. i65G-n tuti van. De ott van a P4VM800-on is.
Bár ha tényleg RAID-el akarsz retrózni, akkor meg szintén a Silicon a jó. Pl. nForce 2 RAID helyett. De ha csak kell SATA port, akkor is jó.
[ Szerkesztve ]
-
HSNet
aktív tag
válasz KROK640 #68015 üzenetére
Ssd-től is függ (meg hddnél is lehet baj hogy túl új, nem csak hogy túl nagy). Korai sata1 kontrollerek nem mindig szerették a sata2-es hddket. Azt hiszem a Samsungokon volt is külön jumper, hogy sata1 módba kapcsold, míg volt olyan hdd is, ami ment minden gond és jumper nélkül is.
In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.
-
petakpa1
őstag
válasz KROK640 #68017 üzenetére
Probald ki. Nekem ketfele Samsung es egy Kingston is ment benne, pedig mind sata3-as.
Viszont arra figyelj, hogy IDE csatolos HDD ne legyen egyidejuleg benne. Ennek a valami olyasmi az oka, hogy a sata portok az IDE csatornakba vannak allitolag befozve a korai satas alaplappknal. Intel 865 chipsetnel ilyesmit nem tapadztaltam
Plussz a BIOS-ban az LBA beallitast is allitgatni kellett, hogy bootolni tudjak rola. BIOS barmilyen beallitas mellett latta egybol, de Windows csak auto beallitas mellett telepult.
Ja es igen a fentebb targyalt Sil3114 sata vezerlokartya is latta az osszes SSD-t eddig amit rakotottem.
[ Szerkesztve ]
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
válasz KROK640 #68019 üzenetére
Megerősítem. Nem tudtam a korai SATA ezen tulajdonságáról, kíváncsiságból kipróbáltam. Igaz nem HDD- vel, hanem DVDRW- vel. Vadi új SATA optika, a Via P4 BIOS detektálja is UDMA6- nak, XP alatt pedig csak PIO módban megy. IDE HDD van mellette. Tehát működik csak lassú, olvasásra jó végülis. Ha a SATA DVDRW- t lekötöm a lapról és visszadugom a 2007- es IDE DVDR- t, akkor semmi gond, az optika és a HDD is UDMA- ba kapcsol. Próbáltam minden variációt - mindegyik port/BIOS auto/BIOS direct, végig ez a helyzet.
(#68020) Chris82 : szép gép lett !
-
válasz KROK640 #68034 üzenetére
Ott már asszem nem sok mindent lehet tenni. Hasonló nekem is előfordult, lehúzott vinyóval állítgattam valamit BIOS- ban, aztán sikerült, de nem mindig használ a mókolás. Volt egy könnyebb eset is, USB 640GB külső vinyó 939- es lapra dugva. POST- nál megállt, kihúztam a vinyót, továbbment, Win alatt vissza, ott meg már az oprendszer driverével felismerte és használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 4460 4mag 4szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700 6mag 12szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest