Hirdetés
- Computex 2025: éppen csak bemutatkozott a Wooting 60HE v2, dmár ki is állították
- Perelik a CrowdStrike-ot a 7000 törölt repülőjárat miatt
- Meggondolta magát az NVIDIA, kvantumgépes cégbe fektetne
- Tisztázta a Nintendo, hogy lesz-e VRR dokkolva a Switch 2 konzolon
- Computex 2025: érdekesek lettek az Acer hordozható kijelzői
- Computex 2025: professzionális gyorsítókkal újít az Intel
- OLED TV topic
- Fujifilm X
- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #118398 üzenetére
Köszi szépen!
Hát nem hiába írtam még korábban, hogy "Quad FX" konfig.Nem tudom egyébként hogy fog teljesíteni, mindenképp korabeli játékokkal fogom tesztelni.
Egyszer nekem is rá kéne néznem az X99-es platformra, szerintem még a mai napig is egy használható platform. Van is hozzá deszkád vagy csak úgy szimplán megvetted a procit ?
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #118373 üzenetére
en a webes dolgot gyk 2000 ota csinalom, tehat mar ateltem par valtast... altalaban azok viselik a legszarabbul, akik nem hajlandoak kimozdulni a komfortzonabol. azt gondoljak egyszer megtanultak vmit, aztan kesz.
az aihoz valo hozzaallas vegyes - a kisebb cegek, startupok, persze ramozdultak, es keresik az uj lehetosegeket. a nagyobb cegek viszont mintha 2020 lenne, pedig ott is lesz valtozas. interjunal pl olyanokat kerdeznek, ami a kozeljovoben kb senkit sem fog erdekelni, mert az ai tudja. olyanokat nem, hogy gondolkodsz - pedig ez a kulcs, tapasztalalatod ugyis lesz ha kicsit foglalkozol vele.
-
válasz
KROK640 #118350 üzenetére
Khmm. A PC-DOS 1.0 sem tudta, azt később fejlesztették bele. Viszont a CP/M továbbfejlesztése kezelt könyvtárakat és több userhez jogosultságot. Amit MS-DOS-ként ismerhetsz az egy CP/M klón amit olcsó pénzért megvett az MS. A CP/M elég elterjedt volt üzleti felhasználók között, mert szabványos volt valamilyen szinten. A rá épülő gépekből azért eladtak szerintem milliós nagyságrendben. (Az Atari ST GEM felülete alatt is a CP/M 68k verziója van.)
Még pár érdekesség:
- A hardver kezelő részek és a command interpretert különválasztották, így csak az IO részt kellett a különböző gépekhez átírni. Ez öröklődött az MS-nél is io.sys, msdos.sys és command.com néven.
- Kildall-t megkeresték az IBM-től, mert Gates a CP/M-et javasolta nekik, mint operációs rendszert, csak Kildall és a felesége elpuskázták az üzletet. Ezt követően mentek az IBM-es arcok vissza az MS-hez és indult a B terv.
- CP/M futtatható az Amstrad CPC-n, Aplle II-őn kiegészítő kártyával, a TRS-80 egyes modelljein, Homelab-en, TVC-n (magyar átiratban) és még tucatnyi más gépenhobizoli: Szerintem még az index-es fórumon volt szó erről az autóról. Már ha jól rémlik. Akkoriban én egy GTV-t építgettem, de gyorsulni nem jártam, de volt a környezetemben pár ember aki igen. Pl. Peti a 120-as Skodájával elég sokáig tolta, mondjuk az nagy sgítség volt, hogy az apósa is autószerelő volt
Most piszkálgatok egy 2x éves vasat, de csak finoman, a cél kevésbé radikális, szívó motorral 75-ről 100 fölé akarok menni.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #118369 üzenetére
Nem igazan ertem. A CP/M evekkel a DOS elott tudott "usereket", igy egy lemezen letrehozhattal tobb "user" teruletet, igy ezeken a teruletken elhelyezhettel allomanyokat ugyonazon a neven, azaz, olyan volt, mintha ma konyvtarakat hasznalnal. Ezzel szemben az MS-DOS nem tudott konyvtarakat, es mindent bele kellett omleszteni a root directoryba, pont ugy, ahogyan a 8 bites gepeknel megszokta az ember.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #118327 üzenetére
Legfobbkepp azt, hogyan kell az ait hatekonyan hasznalni, hogy a szakteruleteden jobb legyel. Hobbyszinten azt tanulsz amit akarsz, nem kell hogy ertelme legyen, vagy eladhato.
Pl programozasnal a szintaxis magasszintu tudasa szinte semmit se er, sot programozni se fogsz nagyon. Ellenben a holisztikus kepessegek, hogy epits fel egy architekturat, ami megold egy problemat, nagyonis… tobbszorosen felgyorsitja a dolgokat. Ugyanugy kell erteni ahhoz hogy menedzseld az ait, mint ahogy megirtal nemreg egy kodot. A masik oldalon a programozas dinamikussa valik, nem elore elkepzelt kodot generalsz, hanem olyat, ami donteseket hoz, vagy onmagat generalja. En pl epp most vagtam bele par projektbe, milyen az, amikor nem en kodolok. Hat nagyon mas. Itt is ugyanugy ki fognak termelodni a jo szakemberek, akik teljesen mashogy latjak a vilagot, mint akar csak ot eve.
Az ainak addig van ertelme amig ember van a tortenetben. Embernek dolgozik, emberek munkajat segiti, az oncelu hasznalat semmit sem er. Egy gepet sem azert tervezel, hogy az onmagaban legyen, erre a cegek is ra fognak jonni. Az utcarol bejovo neni nem lesz jo szakember, mert tud egy promptot irni, az kb ahhoz lesz hasonlo, mint aki be tudta kapcsolni a gepet a 90es evekben.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118358 üzenetére
ZX Spectrum-hoz a 80-s evek vege fele volt egy magyar(!!) floppy interface: a Speccy-DOS
sima PC-s FDD kellett hozza a 34 eres szallagkabellel, es max 2-t tudott kezelni ezekbol
nekunk a "4.0s" verzio volt ebbol, es a "4.2" volt a maxna ennek az 5.0-s verzioja, tudott konyvtarszerkezetet is kezelni, mint egy PC
ezt az 5.0-st amugy illegalba' keszult el ~1992-3 korul, mert ezt nem a Speccy-DOS feljesztoje-tulaja csinalta meg, hanem a szamitogepes klubban az egyik srac tovabbfejlesztese volt maga az egesz interface is, a teljes programmal, felulrol kompatilbilisen az eredetivel
o csinalt a ZX Spectrumhoz egeret(!!) is, meg Amiga500-s X-copy sw-e is le volt klonozva kinezetileg, meg a Norton Commander meg volt csinalva ZX Spectrum verzioban, egerrel is mukodott a drag&drop
amugy besza-behu miket megcsinaltak
volt egy angol Disciple rendszer is, az rendesen boot lemezrol indult, mint a PC-k is
szinten PC-s FDD-kkel ment
3.5"-s DSDD-s 720kB-s floppy eleg volt hozza, mert a DSHD-t nem kezelteebbol 620kB volt az elerheto SpeccyDOS-l, es max 60db file lehetett egy DIR-ben
pont ez utobbiert lett a konytarszerkezet is, hogy a kisebb file-okkal ezt hamar el lehet erni ugy is, hogy lemez tarkapacitasanak tobb, mint a fele meg amugy ures volt
...de az alkovnytarban ujra lehetett 60db file -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118349 üzenetére
azert arra az Enermax 651P-VE 24P tapra meg a ket Thermaltake rez CPU kulerre rament meg ~40k
365AX-VE-vel is bekapcsoltam, egy kis idore hozza adott GlobalWin CAK38-s rez hutokkel (8100rpm(!!)), de hatul a tapegyseg eleg meleg levegot fujt ki magabol
a 651-s sokkal huvosebb volt, hasznalt kozben
eleve nehezebb is volt a nagyobb hutobordak miatt, meg valszeg annak ez a dual CPU-s terheles felgozon is ment
de az a ket kuler beteg volt rajta....szerverszobaban mondjuk tuti senkit nem zavart a hangerejuk -
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #118346 üzenetére
a cpm a dos elődje. ugyanúgy néz ki, ugyanarra jó, és teljesen ugyanúgy működik. csak x86 helyett 8080/8085/Z80 processzorra készült eredetileg. a cpm nem a microsofté volt, hanem egy kissebb cégé [link]. a limitációja, hogy könyvtárakat nem tud kezelni, hasonlóan az első dosokhoz. A DOS a CP/M egy klónja volt x86 processzorokhoz kifejlesztve, ami az ms kezébe került. Szóval lényegében a cpm a dos előtti idők dosa. De nem volt sosem különösebben népszerű.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118339 üzenetére
ja en eladtam a K7-2100+ Abit KD7 + 512MB RAM-t 75k-ert ezt meg megvettem 80k-ert
OK, meg kellett hozza venni egy ATX24+4pin tapegyseget meg a 2 CPU kulert is
...de amugy csak siman beleraktam a Radeon-t meg a Raid zsugat is
viszont a 2 CPU miatt a WinXP alatt is latvanyosan furgebben ment a minden IS, es nem a tobb RAM miatt, mert az 512MB se volt normal esetben "tele" elotte a masikban
a P4-s HTT-nel is ez volt amit sokan eszrevettek, de a 2 CPU-ban mindenbol IS ketto van, nem csak a fofolyamat altal nem hasznalt reszegysegekbol virtualizalodik ossze egy masodik seged CPU, ami 10-20%-t jelent pluszban atlagban, mert a ket CPU az meg +60-80%-t hozott
utana meg nemelyik Win-t ujratelepitos gepnel fura volt, hogy "lassu", pedig 1.5-2GHz, csak hat az 1 core 1 thread volt ehhez -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #118340 üzenetére
Egy Zilog Z80 processzor is van a c128-akban a 8502 mellett.
Nem is tudok más számítógépet, ami tartalmaz 2 különböző processzort.
Ha a CP/M lemezzel indítod a c128ast, az aktiválja a z80 procit, és a basic helyett betölt a cp/mÉn adnék 2db c64est is egy c128-ért.
128D van, de jobban tetszik a sima. -
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #118329 üzenetére
Commodore 128-nál nem lehet a c64/c128 módok között váltani, főleg nem kapcsolóval.
C128->C64 módba így tudsz átlépni:
GO64 parancs vagy bekapcsoláskor a c= gombot nyomva tartva.
C64->C128 módba nincs lehetőség átlépni, csak a gép ki- majd bekapcsolásával.
CP/M üzemmódba pedig a CP/M lemezt a meghajtóba rakva bekapcsoláskor aktiválja a második processzort. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118331 üzenetére
regota mondjak mar hogy 20.szazad kozepe-vege ota mar a technolgia az olcso es a munkaero a draga....elotte volt forditva
kiszamold hogy a cegnek mennyiben volt a 4 jomunkasember munkaadoi oldalrol, az szerintem karcolta az 1 milliot es akkor meg cegnek meg nem kerestek semmit, csak ennyibe kerulnek a mindenfele adok es jarulekok miatt
a ceg rezsikoltsege, penze cegtulaj zsetonja, ceg haszna sehol sincs szamolva
szoval kellett egy minimum 3.5-4millios havi bevetel, hogy megerje ezzel keccsolni, a cegnek csak az felett eri meg...
vagy ha a munkaero kevesebbe kerul neki, mert jobb eszkoze van1 muki egy ilyesmi HTT-s P4-l meg pl 2GB RAM-l meg 4 ember 1 havi melojat megcsinalja 1 het alatt kenyelmesen
es a 4 muki egy havi cegoldali munkaberbol nezve nem egy ilyen fullos gep jon ki mindennel, hanem ketto is
vagy a ketto helyett egy patent dual CPU-s workstation is, ami meggyorsabb ennel is, egy het helyett azzal 2-3 nap alatt is vegez...es akkor csak egy EATX haz kell, egy tapegyseg, egy monitor, egy iroasztal, egy szek a ketto helyett
lehet egy akkori Xeon is jobban megerte volna, amibol a P4EE is lett aranyarones az
...es egesz leirhato nullara a bruttobol
amugy vhogy ekkoriban vettem a dual XP2400-t 1GB RAM-l az MSI K7D-Master-L deszkaval 80k-ert, mert az akkor uj, 64bites AMD Opteron-ra csereltek
2GB RAM-l is megallt volna ~120k-bol
+10k lett volna 2db 2600+ CPU-val (a 2133MHz-s), mert FSB-bol csak a 100/200-t, illetve a 133/266-t tudta a csipszetes az ugy valodi +1 core, nem egy 1core meg egy segedmunkas core, amit a HTT inkabb kepviselt a gyakorlatban
azert ez igy a 3GHz-s P4-t megette am oda-vissza eleg sok mindenben, game kozben nem, de ez nem is arra volt valo
deszkan volt 2db 64bit PCI is, meg AGPPro110 is, ami 110W-t tudott adni a VGA-nak
elobbibe meg dual/quad Gigabit LAN zsugakat raktak allitolag -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118324 üzenetére
....plane egy 486-n, aszittem vmi baja van a gepnek, amire beszenvedte a Win95-t
a cegnek netto 200k-bol monitor nelkul, mert az nyilvan adott volt egybekent is kijott volna egy jobb P4-2.8/3GHz gep is 1-2GB RAM-l is, ami akkor elegge jo anyagnak szamitott
nem mellesleg a 4-5db P166-s PC arabol lehet meg is allt volna az egy komolyabb PC is
[link] <-2003-s arlista -
válasz
KROK640 #118317 üzenetére
6x12cm venti dolgozik benne. Most nyitott, fektetett házzal Win98 alatt idle 22fokos a proci, és ott nincs szabályzás, mondjuk csak laza @4GHz- en jár. A 7800GTX 46fok, mert elég közel van az XFi- hez, a GTX1650 pedig olyan hideg, hogy áll a ventije.
A proci #1 venti előtt pedig a Live, ott fért el, de nem gond, mert a ház plafonján 2 venti felfele dolgozik. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #118312 üzenetére
4MB RAM a Win95 melle kiszenvedes volt, annyit swap-lt vele
felmegy ra, de erosen khm...
a HDD is vmi pusztulat fajta...
VLB-s videokalyha...percekben(!) merheto Win boot ido, pedig igazabol semmi kulonleges nem fut rajta
aszondja, amit lehet rakjunk majd at az ujba...aha, de
hat ebbol szerinted mi volt jo egy mar akkor sem tul uj K7-be is?
max az IDE HDDaz egesz gep erosen 1992-93 koruli lehetett, mert most megnezve utana mar volt PCI is, elotte meg nem volt VLB se
egy ilyen irodai adatbazis munkara hasznalt PC-nek is realtiv up-to-date allapotunak kene lennie, max VGA-bol nem kell tulzasba esni, jo az IGP is ra
az egy aktualisnal 2-3gen-l regebbi cucc tokeletes ra
az mar elbukta az ujkori erteket, az ujabb generaciok miatt lenyomodott az ara, de meg nem tul regi, hogy pl most is a Win11-nek minimum 8gen Intel core vagy 3xxx-s Ryzen kell hivatalosan
2003-ban mar volt Athlon64 is meg a 3GHz-s P4 is
ahhoz kepest egy ilyen VLB-s 33-40MHz-s 486-s a pattintott kőkorszak nagyjabolmost is megnezed a 8-9-10-11gen cuccokat kb egy arban vannak, de meg a 12gen-l is, ami mar Socket 1700-s es az tudna akar DDR5-t is
6-7gen-rol nem eri meg 8-11gen koze fejleszteni, mert a 12gen CPU+anyulap is szinte egy ar azzal, DDR4-t pedig meg az is megeszi
max akkor dragabb sokkal, ha DDR5-s -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #118225 üzenetére
Szombaton volt a családi nap.
AI írt 10 játékot, meg neten szedtem össze párat, pl.:
10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10
De kár volt rákészülni, mint a sáskahad vetették rá magukat a játékokra, senki se akart programozni
Várólistát kellett vezetni, akkora volt az érdeklődés, a végén már bevetettem a 4. Genes i3 laptopot is, integrált vga-val, egész jól ment rajta a pure quados játék.
Egy P166 gépet ház nélkül vittem, hogy biztos lesz rá érdeklődés a működésével, de senki sem kérdezett.
Ezek mentek a végén:c64 (wizard of wor 2 joyyal, erre volt a legnagyobb az érdeklődés),
+4 (wizard of wor 1 joyyal, ide legközelebb kell szereznem joy átalakítót, hogy 2 joyyal lehessen ezen is)
Amiga 500 - Ezen a bubble bobble ment, előtte a superfrogot meg a lemmingset próbáltam, de rájöttem nem oda való az A500 állandóan töltöget, fura, hogy c64-en meg tudták oldani a játékok nagy részét enélkül, a 8x ennyi (sőt az enyém bővített 1MB-ra) ramos A500 meg töltöget állandóan.
486dx4 laptop hangszórós dokkolóval elöbb epic pinball, majd MsPacman játékkal, ezt szerették
P166 Ark2000mt awe64 ezen az Epic Pinball futott.
286 laptop arkanoid-al
Vittem még tartaléknak egy kicsi 7 colos via procis hp laptopot c64 emulátorral, rögtön be kellet üzemelni, meg a saját laptopom, hátha le kell tölteni valami játékot ott a helyszínen (64,+4 sd kártyáról ment, a500 pendrive-ról, 486 laptop, p166 pc cf kártyáról, a 286 laptop st-151 mfm hddről), de aztán ahogy írtam, az is ment játékra.
Jövőre 2x ennyit tervezek vinni, c64 megy még legalább egy majd tapecartal lehet az A500 helyett, lesz majd 3dfx pc, meg az a terv, hogy ne kelljen sokat cipelni, pakolni, ezért van még pár thinkpadom p1-2-3, azokat fogom összedobni.
Még azon gondolkodom, hogy milyen jó linux alapú DOS/konzol emulátorok vannak, amit az egyszerű már már ingyen kapható core2 laptopokra fel lehetne tenni. Abból kb 5db befér egy Lidlis zöldséges dobozba, könnyű, 1db-nak csak 1 konnektor kell, nem sajnálja az ember, stb.
-
Lord Myn
senior tag
válasz
KROK640 #118225 üzenetére
Bocs, de ez hülyeség (hogy alma vs körte). A 3.5 igenis kompatibilis lefelé a 2.0-val, a parancsokat értelmezi, a sprite és a hang (amiben igazán különbözik a C64 és a C+4) az POKE utasításokkal megy, amit szintén ismer mindkét BASIC interpreter, az hogy a címzés más (hiszen ott tkp a gépi kód részhez nyúlunk), annak semmi köze magához a BASIC-hez. Egyébként a legjobb a C128 volt a Commodore Basic-ben, ott már 7.0-as verzió volt.
-
válasz
KROK640 #118227 üzenetére
A bank/szegmens kiosztás miatt ez a legjobb beállítás. Az első modul fele, ahogy regéltem. Nyilván abból 3GB körül lát, de az már mellékes.
UT4 még fut 98 alatt, az is elvan 1GB RAM igénnyel.
Akkor kell több esetleg, ha sokminden futtatva van párhuzamban, a bitang gép pedig bírja is erővel.
24GB van ebben a gépben, 4GB- ot engedélyezek a 98- nak, lehetne kevesebbet is, de minek... -
-
válasz
KROK640 #118101 üzenetére
Egy P35/45-ös lapban szerintem menne ez többet is.
P5Q Deluxe-ban nem néztem meg, jelenleg azt sem tudom mi van vele (nem igen foglalkoztam most így semmi ilyennel).
775i65G-s konfigról sem írtam semmit pedig akartam, házban van illetve Core 2 Duo E7600 helyett Pentium Dual Core E5800 ment bele, ami amúgy szvsz a legjobb processzor ebbe a lapba. Core 2 Duo ide vagy oda, ebbe a lapba felesleges (de csak az 1066-os FSB miatt).
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #118078 üzenetére
Jól kezdődik a fentebb linkelt cikk
"Celeron 300A@450, 566@1140, 900@1200, Athlon XP 1700+ és 2100+ TBred-B, (mobil) Barton 2500+, Pentium 4 Northwood „telikondis” 2,4C , Athlon 64 3200+ Venice, 3700+ San Diego, és még sorolhatnánk... Mind-mind legendás, tuningra született processzorok (voltak). Ki ne emlékezne azokra a pillanatokra, amikor egy-egy új stepping megjelenése tuningrekordok megdöntését tette lehetővé, a gyártástechnológia finomítása, a csíkszélesség csökkentése mindig új „csodaprocesszorok” megszületését segítette elő."A celeron 300a@450 az megvan.
Coppermine celeron 555-osra rákeresek itthon.
Az xp 2700+ és 2199+ tbred-b tényleg ennyire jó volt?
Bartonból akkor meg inkább a mobil 2500+ a jó?Te írtad régebben, hogy a p35 után már nem támogatott a p4/pentium D?
Most néztem a Maximus II Formula (P45) támogatását, az mindent visz.
Az nagyon jó kis tuninglap. -
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #118078 üzenetére
Nekem egy 925 van félretéve, de nem próbáltam még tuningolni. Feszültséget emelgetni nem nagyon akarok rajta, mert nem akarom kinyuvasztani. Úgy plusz pár száz mhz-et tartok maximum reálisnak, amit talán tudhat. A cache miatt mindenképp a 900assal fogok tartani a 800as széria helyett.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #118073 üzenetére
Ja, ez újabb teszt, itt már valószínűleg fless is rájött a korábban vétett módszertani hibákra, szerzett rendes alaplapot, és felfigyelt arra, hogy a 130 dolláros pentium d-je némileg megbirizgálva az fsb beállításokat mindent is agyonver
Egyébként érdemes a 9xx-es szériával bohóckodni a 8xx helyett, kétszer akkora cache és jelentősen kissebb tdp miatt, az kis szerencsével megy 3.6 @ 800 (200) as fsb-n is.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #118022 üzenetére
manapság kevésbé hangsúlyos a memóriasávszélesség kérdése egy videókártyán, nem sok vizet zavar, hogy 150 vagy 300 gbyte/secet tud a kártya.
viszont amíg 1 gbyte/sec vs 2 gbyte/sec szintű eltérések voltak, ott az volt a kérdés, hogy egyáltalán lehet -e 800x600ban használni valamire a kártyát.
-
válasz
KROK640 #117994 üzenetére
Azt nemtom, 4GHz+ esetén a Voodoo2 tesztekkel hajtottam, mert a P4P800- ban még nem fix a PCI órajel. Ez a max a V2(SLI) kategóriára, későbbi lapokban nem megvalósítható. 3 kategória lehetséges, 3 világcsúcs HWBot- on, melyet én tartok, és ez nem lenyomható 6GHz vízhűtéssel sem, mert a modern lapokban vagy nincs PCI, vagy van de fix 33MHz, ha pedig konverterrel nyomulnak, az is fix 33MHz. S478 Prescott mellett viszont 53MHz- ig pörgethető. Persze kellett hozzá a 2 kva jó V2 is, melyek az említett PCI órajel mellett bírják a 104MHz belső órajelet is.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #117973 üzenetére
csak amikor ez ment akkor szajjal mindenki eppen videot tomoritett, meg kozben virust kerestetett, mert eppen ez volt a "divat" es azert kellett neki a P4 soké
biztos van ilyen akinek ez egyszerre is ment napi szinten, de ahanyan ezzel erveltek a P4 mellett itt PH-n, azoknak jo ha huszada csinalta tomoritest is valojaban, a tobbi csak tesztekbol latta ezt, hogy arra jobb az
az akkori 3Mbps ADSL-n meg 10-15perc alatt siman lejott egy DVDRIP Xvid/DivX film, szoval kb leszartam, es akkor meg nem is ment fullon a letoltes
mert amire megneztuk a filmet, vagy kiirtam egy CDRW-re, lejott a kovetkezo is
es nem allt benne ezert +60-80k a CPU+anyulapban, hogy egy P4 legyen
kesobb mar DVDRW-re ment tobb isszintetikus tesztek meg nagyon jopofak, csak az nem a gyakorlat
szintetikusban a Celeron is viszonylag jo volt, mert a "gigaherce" meg volt hozza, a gyakorlatban meg nagyon elverzett megis -
hobizoli
nagyúr
-
válasz
KROK640 #117924 üzenetére
Ez ott történt és kacifántos gépen csináltam érdekes dolgot. A mérő géphez csak foglalással lehetett odaférni, de a mintavételezős megoldása nagyon hasonlított a GUS-ra. Így aztán amit arra lefjlesztettem, de főként az FFT algoritmus szinte 1:1-ben használható volt. C és assembly keverékben ment az egész, az utóbbit kellett csak kissé módosítgatni. OK, hogy a Gravissal érvénytelen volt mondjuk egy átviteli karakterisztika vagy impulzus válasz mérése, mert messze volt a tökéletestől, de kb. 80%-ban előre le tudtam mindent tesztelni.
A gép amit kaptam görög Win-nel volt megáldva, de lehetett DOS módba is bootolni, az alatt futott maga a program. De az eredmények prezentálása és amit írni kellett mellé az Office-ban keletkezett, mert abban kellett. Na meg úgy tudtam netezni is, mert volt a gépben valami tokenring kártya. Aztán a Win nagy katyvasz lett, mert a görög office nem esett nagyon kézre, ezér lett magyar, de annk kellett valami patch és csak angolt találtam. Azzal ment minden, már amennyire a DX2-től kitelt.
-
válasz
KROK640 #117830 üzenetére
Görög windows 98, angol patch és magyar office. Ezen írtam TDK-t Patra-n. Ne kérdezzétek miért, ma már nem tűnik jó ötletnek
Pista0001: Az egy dolog, hogy a 8800-ak haldokoltak, de akkoriban még két másik gond is volt velük. Hónapokig rohadt drágák voltak és vagy kitartóan vadászni kellett rájuk vagy megrendelni és kitartóan várni.
envagyok: He?
OK-OK, én meg a C64-ket bújtatom a pincében, de nem ennyit!
DarthSun: Gartula, jó hosszú process volt.
Kalacskepu: Nem kell mindent elhinni, ha te naptárazni akarsz, akkor tedd azt. De még szebben teheted, ne eretnekekkel énekelj! Helyette rendes hét meg egyeseket szerelgess. Nem érdekel?
-
jokeph
nagyúr
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117812 üzenetére
Hát, az alsóbb verziól nyelvi felület csomagjairól nem tudtam.
A 11-nél is valami hasonló lehet amúgy. A Dell 5820-hoz a service tag alapján francia Win 10 pro for WS telepítőt tudtam leszedni, azt telepítettem, frissítettem 11-re, majd átállítottam a nyelvet, de nem lett teljesen magyar, ez-az francia maradt. Pedig úgy tudtam, hogy a 10-től már korlátlanul lehet nyelvet váltani.
Amúgy nem szeretem franciául, alig találom amit épp keresek. Angol vagy magyar egyre megy, de a francia hamar kihoz a sodromból.
-
válasz
KROK640 #117758 üzenetére
Az eredeti terv AMD volt, de sajna nForce chipset miatt nem megy benne a CrossFire (ezt fentebb írtam is).
Akkor mondjuk nem tudom mi a helyzet, ha egy dupla magos vga-t tennék bele, akkor elvileg mennie kéne, de majd letesztelem ezt is (elvileg jön egy duplamagos szörny
).
-
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #117690 üzenetére
Az athlon xp mellé nem tudsz betenni mondjuk egy geforce 480-ast. Ami meg ilyen egyszerűbb, unreal tournament 2002 kaliberű játék, annak meg mindegy, hogy 90 vagy 120 fps-en fut.
Amúgy én be fogom tenni mellé a 3850est, ha sikerül végre kiderítenem, hogy működik -e, és működtethető -e athlonxp mellől. Aztán konkrétan meg tudom mondani, hogy van -e egyáltalán gyorsulás vele, vagy még a régi dx9-es kártyákhoz képest is lassabban teljesít -e a driver overhead miatt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #117689 üzenetére
"ennek ám nincs akkora szerepe mint azt te gondolod"
vs
"Az FSB emelésnek egy hatása amire emlékszem, hogy pattogósabb valahogy a rendszer"
a dual channel mar akkoris latszott, hogy K7-nel nem fog hozni erdemben sokat, amikor korabban egyes alaplapokon lehetett SDR-SDRAM mellett is 100MHz FSB-nel 133MHz-n jaratni a RAM-t, vagy 133MHz FSB mellett 166MHz-n jaratni a DDR RAM-t es hiaba volt nagyobb a savszel a RAM es CPU kozott a CPU es chipset kozott nem lett az
ugyhogy kb finggal volt gyorsabb egy szinkron 133/133-snal a 133/166-s
a 700-s Duron-okat atraktam 7x 133/266-ra 933MHz-re, siman megette gyari 900-s 100/200MHz-s verziot
nem csak azzal +33MHz-l, amit a CPU tudott igy, mert ha eppen csak 650MHz-s Duron volt keznel fruttiert, es az ment 6.5x-s szorzoval 866MHz-n, az is gyorsabb volt a standard 900MHz-snel a 133/266MHz-s FSB-je miatt
....es minel magasabb a CPU orajel, annal inkabb szerepre van ennek a savszelessegnek -
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #117681 üzenetére
Itt arra akartam célozni, hogy ha felhúzod a processzort mondjuk 1.8 ghz-ről 2.8 ghz-re, és mondjuk a kívánt játék 12 fpsről felmegy az igen előkelő 15 fps-re, akkor nem sok értelme volt a fáradozásoknak. Még akkor sem, ha valami szintetikus benchmark esetleg szebb grafikont produkál. Ezért nincs sok értelme az athlon xp-ket nagyon tuningolni. De nem csak az athlonxp problémája ez, hasonló skálázódási csapdába esett a Socket7 platform kb 200 mhz fölött, vagy épp az LGA775 platform a 45nm procik érkezésével.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #117681 üzenetére
CPU orajelet onmagaban hiaba novelsz, ha buszrendszer nem gyorsul vele, mert akkor az adat ugyananyi ido alatt jut oda, de akkor egyre tobb idot var az uj adatra CPU es tobb lesz az uresjarata, amivel effektiv nem gyorsul "ugy", mintha szimmetrikusan a RAM is gyorsabb lenne, meg az chipset <-> CPU kozotti FSB is, es nem csak az egyik vagy csak a masik, vagy csak a CPU
133MHz helyett 166MHz FSB +25%-l nagyobb keresztmetszet adatatvitelben
133MHz helyett 200MHz 50%-l nagyobb
ennek nem igaz, hogy nincs semmi szerepe...
a 1200/200 es 1200/266-s FSB-s Tbird-nel is 266MHz FSB-s volt a gyorsabb meg az SDR-SDRAM-l is, amikor chipset<>CPU kozott asszimetrikusan 2x-s a savszelesseg, mint a RAM<>chipset kozott -
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #117606 üzenetére
No igen.
Ám a core sorozat arcul csapott mindent, nevetséges 1800 MHZ-en is.
A C2D E8500/Xeon E3120-am 3,16@4,44 GHZ-et bizton fut léggel, meglehet többet is tudna, sosem kerestem meg a végét.
De az s775-ből (s771-ből) ez a kedvencem:
Xeon L5408. 2,13@3,6 GHZ sanszosan ebben is még van, léggel voltam, nem toltam feljebb, a tesztelt VGA-k javát már nem tolta volna meg.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #117595 üzenetére
A p4nel a magas orajel volt a cel, es ezert baromi hosszu futoszalagok kerultek bele. A prescott meg tovabb ment ebben, csak eppenseggel alig skalazodott jobban orajelben, igy sokra nem mentek vele. Valahol a nw volt az, ahol a gyartastechnologia lepeselonyben levo intel erobol le tudta nyomni az amdt, es valamelyest mukodott az otlet, de mar 2000ben ilyen 8ghzekrol almodoztak, es attol nagyon el voltak maradva, 2004re meg be is doglott a projekt, es rajottek hogy nem vezet sehova, kellett egy b terv, ami a core lett.
Hasonlo korszakos itaniumos toketlenkedesnek a vege lett az is, hogy az intel sajat 64bites utasitasa sehova se jutott es kenytelenek voltak az amd megoldasat keresztlicenszelni.
Az intel reszerol nem a jo dontesek idoszaka volt… sose hittem volna, hogy meg ennel nagyobb slamaszikaba is kepesek onerobol kerulni, igaz most inkabb a gyartastechnologia miatt, amibol evtizedekig elonyt kovacsoltak. A netburst/itanium fiasko ehhez kepest smafu volt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #117571 üzenetére
Bezony.
Ami épp kéznél volt.
Van a listában egy késői s462-es VIA-s lap is.
NF2-vel még majd meg kell nézzem, illene abban is mennie, ehhez van egy bevált 2600XP Barton-om - anno X1950GT ment a Soltek NF2-es (SL-B7A-F) barebone gépemben, meg egy pontszám csökkentő Palomino 1600+ XP-m iss.
Willamette: tipikus etetős cucc, egy kövér P3 ellen alig rugott labdába, de legalább cserélhettél lapot/procit és ramot is jó eséllyel.
NW adta már az erőt.
Prescottól nem voltam az NW után elájulva.
A 3 GHZ-es NW P4 HT határottan jól domborít. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117568 üzenetére
Nálam a modern olyan, mint a borsó még a héja.
Wiki szerint Ryzen 5 5600 2022. április 4., RX6650XT eredetileg, most RX6750XT, mindkettő 2022. május 10.
Most nézem, hogy a retro is hasonló, Athlon XP 2800+ Barton 2003. február 10., Radeon 9600 pro 2003. március 6. Tudtam, hogy ez nagyon közel van, rendesen ki lett naptárazva.
Ezeken kívül az a 3 félretro van, amiket írtam:
2009. szeptember 8..........2014. szeptember 18.
2014. május.................. ....2016. október 25.
2017. augusztus 29..........2022. május 10.Az 5+ évvel kicsit túloztam, az egyiknél van csak meg, annál is csak éppen.
-
envagyok
veterán
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #117555 üzenetére
Azért akartam volna a 3850-et beletenni, mert akkoriban nagyon szemeztem a kártyával. Szerencsére valamiért végül sose vettem meg. Ami nem baj, hiszen nem működik benne. Persze lehetségesnek tartom, hogy egy másik alaplapban frissítsem a kártya biosát, ami után esetleg hátha elindul benne.
Viszont másik AGP-s alaplapom meg nincs (csak agp 2x-esek), így a kártyát tesztelni se tudom. Majd valamikor veszek egy másik lapot, megpróbálom megvarázsolni a kártyát, és ha elindul az ecs-ben, akkor egyértelműen abból lesz a retró gép. Ha nem, akkor valószínűleg valami teljesen más retró gépet fogok összerakni.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmgyűjtés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Politika
- Xbox Series X|S
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest