Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #115696 üzenetére
5770 nekem valamiért rémálom. Vagy tízzel találkoztam ami a gépbe téve csak szürke képernyőt mutatott.
mai napig megvan az emlék, hogy esti futásom alatt felhívott egy ismerős, hogy hozna egy 5770-et ami szürke képet mutat, nézzem már meg ... Élből elküldtem a francba, azzal, hogy ide se hozza. De a fórumok is tele voltak, hasonló hibával. (érdekes pl az 5750 már nem)
Nekem arról a kártyáról nagyon rossz emlékeim vannak.
7870 ... Áh, akkoriban nagyon is akartam egyet, de sosem jött össze
HD4350? Hová lehetett még alacsonyítani azt a sorozatot?Jó, volt HD 4200-am
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #115689 üzenetére
Annó, kettesével lépkedtem. Még az S939-be vettem 3850-et, ez ment tovább az AM3-ba. A Lynnfield már 5770-et kaptt, nem volt vele semmi gond. 5770-em van most is a Mac proban. A Lynnfieldbe 2013-ban 7870 került, itt aztán hosszú időre megszakadt a sorozat. 2000-es volt átmenetileg (hybrid CF-et szerettem volna kipróbálni) illetve 4000-esből 4350 szintén átmenetileg külföldre költözéskor a Lynnfieldben, majd másodlagos gépben még pár évig. Annó 4770-et szerettem volna, de végig drága maradt, aztán az 5770-nel jobb volt a helyzet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115691 üzenetére
Az roppant komoly "kárdzsa" volt akkoriban, még ma is 30K felett van az ára.
Egy időben az Athlon XP-mben volt egy Soundblaster LIVE! Platinium, amit egy másik gépből hoztam el, de igazából az ASUS A7N8XE-DLX (APU) után már nem volt jelentősége. Az APU akkor ugyanezt tudta, csak a lapra integrálva ... számomra kb akkor (2006) szűnt meg a külön hangkártyák jelentősége. (manapság sok amúgy USB-s külső cucc) -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #115683 üzenetére
Megint kinek mivel van tapasztalata, mi volt anno.
Nekem pl a HD4000-es széria az egyik legjobban megtapasztalalt széria, 4200, 4850 512MB, 4850 1GB, 4870 1GB, 4890 1GB ... és ezek csak sajátok, de ilyen 4830, 4650 és társait is láttam/futott át rajtam. Szerintem nincs még egy ilyen nagy VGA széria, amit ilyen szélesen megtapasztaltam.
De az X800GTO is "hűűű bazz" emlékkel van meg nekem.HD3870-ből az X2 meg a sima van meg, de a 3850 már csak más által, azon felül meg onnan pl semmi. HD6850 most is van, HD6870-e láttam, de amúgy ez a széria sem túlságosan kivitt számomra. 500-es még durvább, mert ott a HD5870 hűűű bazz, az 5770 meg a "szürkehalál"os, a maga korábban az egyik leghullósabb VGA volt, így szándékosan el is kerültem. Ahogy a 6600GT-ből is az Inno-t, meg a pénz hiány miatt végül az összeset.
-
laci1128
tag
válasz
KROK640 #115611 üzenetére
Sajnos minden egyes bekapcsoláskor lassú a DDR5 memória tréning. Nincsen kép csak a POST kijelzőn változik az érték. Ki kellene próbálnom a Memory Context Restore funkciót, az alapértelmezett "Auto" beállításon úgy tűnik teljesen ki van kapcsolva. Utánaolvasva néhányak panaszkodtak, hogy EXPO-val instabilitás lett a jutalmuk a Memory Context Restore bekapcsolása után, aztán idáig úgy voltam vele, hogy várok egy percet bekapcsoláskor esetleges fagyások nyomozása helyett.
[kép]
[kép] -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #115668 üzenetére
van nekem ez a oskovulet Core2Duo-s Dell D630-s notim
eredetileg T7250 CPU volt benne, amikor vettem ~10 eve mar hasznaltan
a leg-leg CPU az a Penryn-core Core2Xtreme X9000 lenne, 2.8GHz/800FSB, 6MB L2 a "Socket P"-be, de az nagyon draga is
szoval egy T9300 van benne, ami csak 2500MHz-s a 800FSB mellett szinten 6MB L2-vel, de szo szerint as 1/3-ada kerult csak, mint amennyi a T9500-s lenne -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #115639 üzenetére
Vannak szerencsésebb darabok.
pl én itt a fórumon akárhányszor felfedem, hogy van egy működő GeF3-asom ami ráadásul Ti500 128MB, rögtön jön 1-2-3 PM, hogy megvennék. A lelkesedés akkor szokott alább hagyni, amikor kifejtem, hogy 20 ezer ft-os ajánlatra is mondtam NEM-et, mert egyrészt használom, másrészt úgyis ugyanilyen keresnék a helyére, és azt, hogy vadásszak egy másik ugyan ilyesmi jót, azt meg kell fizetni. Mindenki jobban jár, ha megtartomA HD4850-esek elég jól bírták. A tied milyen? 512-es vagy 1GB-os?
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #115637 üzenetére
Te egy egészen szokatlan oldalról állsz neki a kérdésnek az biztos
Jut eszembe, 2022-ben kipróbáltam a HD6850-emet egy 10400F-ben. Tesztek ugyan nem futtattam de szerintem jól megmutatta volna mire képes a VGA.
Ha minden úgy akarja, akkor hamarosan egy rövid idő ablakom lehet egy Ryzen 9800X3D és GTX950 2GB és/vagy RX580 8GB kiépítéssel. Ez megint csak érdekes, "Dartsun féle" maximális kihajtás lenne
Ha összejön, akkor megpróbálok futtatni pár tesztet. Csak nehogy valami bottleneck legyen
A GTX950-re már a 10400F mellett se ismertem rá
-
KROK640
nagyúr
9700Pro? Szerintem abból maximum már csak azok vannak meg amik 9500-ből lettek kialakítva, és keveset használva.
De 9800Pro-ból sem nagyon van, ha az enyém megadja magát, akkor nem is tudom hírtelen, hogy a GeF3 és AthlonXP mellé mit keresnék helyette. Nosztalgia miatt talán egy 7300GT-t. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #115632 üzenetére
Én is ezt tapasztaltam. 25 éve a használható gép volt a cél bármi áron. Rohadt gyorsan avultak a cuccok, a fél ország úgy retrozott, hogy nem akart. (nézzétek meg pl a TNT2 és a GeF3 között eltelt időt, az akkori árakat, és fizetéseket)
De anno nekem is a kényszer hívta el a Retro-t, hiszen amikor meglett a P1 133, akkor az első dolgom az volt, hogy feljavítottam, ahogy csak tudtam (128MB RAM, 8GB-os HDD, Voodoo2, CD író, ISDN modem) és igazából a használhatóság volt abszolút a cél, nem a korhűség, vagy a nosztalgia. Olcsón legyen itthon még egy minél használhatóbb gép. Visszaküldve az időben 1997-98-ba ez egy brutális gamer/worstation gép lett volna. Akkor 2003-ban viszont filléres, fillérekből feljavított kényszer megoldás volt. (A 4×32MB RAM pl valami 1000ft volt bele)
-
gban
veterán
válasz
czundermák #115672 üzenetére
Nem jó irányból közelítitek meg hogy miért ad fel valaki 1000 Ft-ért valamit
A motiváció a kulcs.
Aki 1000 Ft-ért is csomagol meg felad valamit, annál nem a bevétel adja a motivációt, hanem bármi nem anyagi vonatkozású érzés.
Pl. hogy segítsen a másiknak, hogy megmentsen egy régi hardvert azáltal hogy olyanhoz kerül akinél jó helyen lesz, stb. -
KROK640
nagyúr
A Core I 1st gentől fordul a kocka, onnantól sokkal lassabban ment le a használati értéke mint a korábbi gépeknek. Míg '97-2003 között egy 1-2 éves gép már elavult volt egy 3-4 éves meg használhatatlan, addig 2011 után ez megváltozott, és 5-6 éves gépek is simán használhatóak. Lásd az én példám, a napi fő gépem egy 10th gen I5, ami 2020 Q2, vagyis lassan 5 éves lesz, de a VGA ami benne van is 4 éve jelent meg (RTX 3060 12GB).
Ez régen elképzelhetetlen volt, hogy 5 éves CPU és 4 éves VGA simán highon is futtasson 0day AAA címeket. 25 éve már ezek el sem indultak volna egy ilyen korú gépen. -
czundermák
aktív tag
-
KROK640
nagyúr
Pontosan!
Az lesz neki a retro amibe belenő.
Elég megnézni az eredeti USA amerikai autós talikat is. Az 50-60-as évek gépeknek csupa 60-70 éves tulaja van, és nosztalgia mert első/második autó volt egy ilyen vagy ez. Akinél régebbi van, ott mindenkinél kiderült, hogy muter/fater volt az eredeti vagy egy pont ilyennek a tulaja, és 5 éves korából még emlékszik rá, vagy ráhagyták stb. Az igazán fiatalok modern autókkal mennek, a középkorúak meg általában 30-40 évesekkel. De ugyanez megy a legtöbb Wartburgos, Trabantos, Skodás, Ladás talin is, a tulajok átlag életkora (vannak kivételek persze) már bőven meghaladja a 40-et is.Már én is kifejtettem : még a Pentium 1 korszak (a 2003-as utólagos bepótlás miatt) úgy ahogy retro nekem, bár még azzal együtt is, hogy 128MB RAM volt benne, meg 8GB-s HDD meg Voodoo 2 (tehát nem egy átlagos korabeli P1 133 volt, hanem rendesen felturbozva) is bőven úgy ismerkedtem meg vele, hogy már láttam a korlátait rendesen. (önkéntelenül is hasonlította az ember akkor az Athlon XP-hez)
De igazából ami engem lázba hoz az a 300-as Celeron és ami utána jön. Egyrészt ott volt több saját is, másrészt ha nem is volt, de általában volt valamekkora tapasztalatom vele (pl havernél láttam, stb. )
Ha egy számomra korai retro gépet kellene most összeraknom, akkor tuti valami Celeron 366, esetleg 566@850 lenne, persze rendesen 256MB RAMmal meg valami GeF2-vel, 30-40GB HDD-vel, amivel nem lenne korhű, csak utólagos feljavított (2001 nyarán tele volt ilyen eladó gépekkel az apró), de úgy érzem ennyi kellene, hogy mai szemmel is élhetőnek nevezzem a retro faktor mellett/ellenére is.
A másik amire nagyon lecsapnék, mert bár sok vele a tapasztalatom (és ezért retro) de nekem kimaradt sajnos, az a Celeron Tualatin. Egy 1300-1400MHZ-es Celeron, 133-as FSBre fellökve, 512MB RAM, GeF3 Ti500 / GeF Ti4200, 80-120GB HDD. (igen, ez sem a csúcs, hanem az akkor elérhetőt jelentené).
Mert mondjuk én a korszakokkal is úgy vagyok, hogy nem a DURR bele csúcs kell, hanem az amit az adott korszakban az átlag ember elérhetett. Pl 2nd gen esetén valami kicsi I7-re esetleg I5-re mennék 16GB RAMmal és egy felső közepes single GPUval. Akár utólagosan modernizáltat adva egy RX 580-al.
De ugyanez van a C2D-s konfigom esetén is, egy E7500 van most benne, mondjuk ott lesz 2140 tuning is valamikor), 2-4GB RAM megy bele, a VGA meg - utólagosan modernizálva - egy HD6850 lesz. Mondjuk valami Q-s CPU nem ártana bele, de akkor ilyen "2011-ben még szódával elment" konfig lenne. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #115623 üzenetére
Vagy nem, mert csak annyira lesz érdekes mint mondjuk egy 1930-as Cadillac. Szép, szép, de sok pénzt nem adunk érte.
ne felejtsd el, hogy nekik még nosztalgia faktor sem lesz, csak azt fogják látni, hogy mennyi mindenre NEM JÓ.
Ez kicsit olyan mint az én esetem a 2-3-486-osokkal. Itt a topicban nagy kultuszuk van bizonyos emberek között, számomra meg értéktelen szemét, mert már mire bekapcsolódtam a PC-s világban elavult vackok voltak, mindenki húzta rájuk a száját, és kb akkora megbecsülésük volt mint most egy 3d gen I3-asnak ...
Szóval én nekem amellett, hogy a maguk korában kimaradtak, már eleve az volt az élmény, hogy az az amivel foglalkozni sem érdemes. Még a kései 486-osoknak Win 95-el, úgy ahogy, de amikor utána 1-2 évvel DOSos 386-osokon tanultunk a suliba, és a tanár is elismerte, hogy ezek már rég szemétbe valók, akkor pláne tovább romlott bennem az amúgy sem hízelgő kép.
Na most egy mai fiatalnak egy P4 vagy egy Athlon XP mit fog jelenteni? Mire tudatára ébredt, már elavult gépeknek számítottak. Ne felejtsd, idén az is 20 éves lesz, aki 2005-ben született, szóval jó esetben ezeknek már a C2D is szemét lesz csak. És az árukon is látszik, 1-1 ritkább C2D-től eltekintve egy kiló kenyeret nem nagyon érnek. -
arn
félisten
válasz
envagyok #115663 üzenetére
Hat en ezt ki nem banyaszom neked a taroloban levo gepbol, ahol bedobozolva pihen, es rajta x mas cucc
de igazabol az se annyira erdekelne, ha a folia kicsit karcos lenne, ha mukodne. A masik kartyam nem volt ilyen allapotu, de ment.
azt kellene esetleg megfigyelni melyik mikori gyartasu, hatha van osszefugges.
-
envagyok
veterán
A nagy 8800gtx pánikra referálva, gondolom előveszem egy kb 3 éve vett Gainward kártyámat.
Nem meglepően még mindig megy.
És máig azt mondom, hogy az állapotot kell beárazni, nem a típust. A ridegtartott cuccok halósak.
Bedobok pár képet róla, azért látszik az állapot, nézzétek a padokat, meg vessetek egy pillantást a hőmérsékletekre. HA-n amik felkerülnek időnként kb 10k-ért, közelébe nem érnek ennek. -
válasz
DarthSun #115652 üzenetére
És egy nemrég linkelt videó alapján már a Win3.1x is megoldott madness gépre. Hang a modern videókártyák DVI/HDMI kimenetére portolva. Videóhoz pedig FHD driver. Ki fogom próbálni, a hozzávalókat begyűjtöttem egy penre.
De most még a 7900GTX jön DOS alatti tesztre, majd a kettő QuadroFX4500 is szintén végigteszt retró vonalon. -
Az SBEmu/VSBHDA/VSBHDASF driver nemcsak a régi PCI hangkártyákra jó, viszi a modern alaplapiakat is, legalábbis a maiakat, és fejlesztik jelenleg is, tehát a még újabbakhoz is nagy eséllyel jó lesz.
Én csak amiatt tettem a Zenbe SBLive- ot, hogy Win98 alatt is legyen hang, de DOS alá jó a fenti vonal. Sőt az SF verzióval már a soundfont feltöltés DOS alól is, kipróbáltam, jól műkszik az alaplapival és az SB- vel is. Kiválasztható melyiken szólaljon meg. Intel lapon is ok, lepróbálva X99- en. Meg még 3 félretró gépen is teszteltem.
Mondjuk a Win98 alá portoláson is gondolkodnak a fejlesztők. -
arn
félisten
ez meg kb amire senki szamit kategoria
Az emulátorfejlesztők már 2007-ben észrevették, hogy a Super Nintendo Entertainment System, röviden az SNES néven ismert konzol SPC700-as, audiót kezelő koprocesszora nem tartja magát az eredeti 32 000 Hz-es órajeléhez, és a lehető legjobb pontosság megőrzése érdekében az emulátorszoftvereket 32 040 Hz szimulálására paraméterezték. A gyorsulásról szóló jelenséget még Alan Cecil, közismertebb nevén dwangoAC vette észre, méghozzá a TASBot robotadminisztrátor segítségével.
A 404 Media friss riportja szerint a fentiekre egészen sok, 140-nél is több SNES minta gyűlt össze, és ez alapján bizonyítható, hogy a konzol a használatával gyorsul. Az oka ennek valószínűleg a hangfeldolgozó egység órajelgenerátoraként működő kerámiarezonátor, amelynek a hő és egyéb külső tényezők hatására módosul a működése, így az SPC700 idővel nem az eredeti órajelen működik tovább. Bizonyos gépeken ez már 32 182 Hz-et jelent, amitől a rendszer még mindig stabil, de már nem úgy funkcionál.
-
vrob
aktív tag
válasz
Pikari #115648 üzenetére
Ez oké, de onnan indultunk, hogy "Ha a retró alkatrészek pusztulása nagymértékű lesz."
Természetes módon, a legutolsók az XT/286/386/486-ok lesznek, már ha az aksival éppen nem maratták szét őket.
Vagyis ha nagyon hosszú távon meg akarjuk őrizni, még mindig a valódi retróval érünk el a legbiztosabban sikert szerintem.
-
arn
félisten
manapsag egesz jo clone utanepiteseket lehet latni (lemasoljak az eredeti kartyat), de a chipek gyakran regiek, rossz esetben bontottak. szoval kb addig megy a moka, amig azok elnek.
ebbol a szempontbol szvsz nem olyan rossz a helyzet, a procik - azok gyakran a sajat koruk legkomplexebb dbjai - melegedtek, megis rengeteg van beloluk.
-
Pikari
veterán
Természetes úton személyesen eddig egy hangkártyával találkoztam, ami kipurcant, és átment az évek során a kezem alatt kb 200. Még az ezer éves isás kártyák is mennek. Persze ha valaki egy pocsolyában tartja egy fészer hátuljában a retró hardvereit 50 éven keresztül, az meg is érdemli, hogy ne működjön neki semmi.
Teszem hozzá, kb 200ezer tranzisztor alatt adott a lehtőség házilagos módszerekkel chipet klónozni, a jövőben valószínűleg ez a hobbi is fel fog futni, így ezekből biztosan lesz utánpótlás.
-
vrob
aktív tag
válasz
DarthSun #115637 üzenetére
"Persze nem emulátorról beszélek, hanem natívan."
Sztem a Ryzenes story az zsákutca.
A hangkártyán továbbra is bukik a dolog. A most 20 éves PCI-os hangkártya, amin megy az emuláció - vagyis máris nem natív - ugyanúgy ki fog purcanni mint minden más.
Ráadásul, igaz hogy most a korai Ryzen még jobb állapotban van mint egy korabeli, már 35 éves gép. De majd 2050-ben, a már 60 éves 386-os félek még mindig jobb állapotban lesz mint egy addig megőrzött Ryzen.Kérdés, hogy a későbbi gépeken, pl. egy Panther Lake konfigon hogyan lesz DOS alatt, natív módon hang 10-20 év múlva?
Jelenleg is építenek, ipari alapokon, 100% DOS kompatibilis gépeket. Azok szerintem azokkal inkább lehet majd tervezni, mint pl. az The ITX-Llama ilyen.
Az nem derül ki a videóból, hogy a pl. ezen lévő Crystal audió csip az mikori gyártású. Van-e, lesz-e a kínaiaknak megfelelő gyártósoruk ezeket a jövőben is biztosítani? A hozzá való waveblaster modulokat szerencsére most is készítik tömegesen a Dream csipekkel.... ha a 0039 gyártási hét akar lenni akkor ez is szívás
-
válasz
Pikari #115639 üzenetére
A 8800GTX- et nem is merném bevállalni, XP- hez helyettesítettem a Giga HD6870- el. A 3ventis szörnyet pasztáztam, padoztam, így talán elmegy hosszabb távon. Amúgy paszta-pad nélkül érkezett
, és a 100fok feletti próbafutást is túlélte
.
-
Mármint a retrósításra vagy a PCEm- re gondolsz ? Utóbbi P-II- ig jó erőgéppel(R3800X még éppen elbír vele). 386-486- ot emulálva száguld már a kis Zen+ - on is, arra teljesen jó.
A natív retrósítás előnye hogy mentes a sebességproblémáktól, XT-->Win11 átfogás.
A kedvenc címekből csak a Tyrian hiánya volt súlyos számomra sokáig, de egy lelkes programozó már azt is megoldotta natív DOS alá. -
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #115633 üzenetére
A 8800GT és Radeon 4850 kártyámat rongyosra használtam, még mindig mennek. Viszont más 8800 alapú kártyát, élőt, még nem láttam, mind döglötten került hozzám.
-
Ha a retró alkatrészek pusztulása nagymértékű lesz...
...a modern gép retrósítása is hasznos, amit én alkalmazok. A legrégebbi címem a '84- es SpaceCommander is szépen fut RyZenen.
Ma már modern gépen is ok a DOS/Win98/XP vonal. Megírtak minden hozzávalót. Persze nem emulátorról beszélek, hanem natívan. Bár a PCEm sem semmi, rendkívül élethű emulátor. -
válasz
czundermák #115635 üzenetére
Van is a PH- n vállalkozó, aki modern gépekkel reballozást vállal. Nem olcsó, de pótolhatatlan cuccok esetén megoldás lehet.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #115630 üzenetére
Nyomtatni chipeket nem fogunk, viszont a javítás, ami nem chipen belüli, egyre elérhetőbb. Nagyon jó forrasz anyagok vannak már, hiába ólommentesek, és ezekhez megfelelő technika.
Simán lehet benne ráció, hogy a korai ólommentes cuccokat újra folyatva, javítsák ilyennel. A forrasztás magasabb hőmérséklete az egyetlen problémás pont, de idővel az is meg fog oldódni, hagyni kell a gyártástechnológiát fejlődni, a retró ritkaságok árát pedig elmászni, és máris lesz rá kereslet-kínálat. Mint a mondásban, a Ferrari F40 tulajok, ha egy összetörik valahol, örülnek, mert drágább lett a sajátjuk. Erős példa de a lényege ugyanez. Bespájzolás kérdése, mert nincs az az isten, hogy minden kártyán minden RAM és GPU hibás legyen.
Mondjuk pont én mondom... messziről kerülöm az igazán ritka hardvereket.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #115631 üzenetére
a 8800gtxel kapcsolatban nekem is 9700pro feelingem van... de hogy epp a legjelentosebb lepcsoket csesztek el? a koztes kartyak meg relativ jol elvannak.
-
válasz
envagyok #115630 üzenetére
Azok régi cuccok, könnyű őket javítani, és ha jól lett javítva, örök élet.
De a late DX9-és DX10 éra high-endje?
Hát azokat ezer felé húzza az ág... szinte biztos vagyok benne, hogy nem lehet őket tartósan, évtizedeken át életben tartani minimális használattal.
Az első DX10-es Geforce sorozat, a GPU-n belüli forrasztási hibával, sose lesz megbízhatóan javítható, pedig mekkora király cucc volt teljesítményben, mikor kijött. Lenne miért nosztalgiát érezni iránta. -
Pista0001
addikt
15-20 éve valóban úgy volt, hogy ami már aktuális dolgokra nem volt használható, azt gombokért adták, vagy akár ingyen. Semmilyen szinten nem volt divat a retro. Most más a helyzet, azt hiszik az emberek, hogy minden, ami már használhatatlan, az retro, és emiatt fél és egész vagyon között van az értéke...
-
válasz
Fücsök007 #115625 üzenetére
Ráadásul én a fiatal korosztályban kevés hoardert látok.
Teló gyűjtőből ismerek egyet aki fiatal, de tini retro hardver hoardert nem ismerek, csak 30-50 a jellemző.De gyorsan meg fogja oldali a hardverdöglés ezt a problémát, a 100-ból 1 működő Geforce 8800 majd 4 vese áráért megy, a többi meg döglött dísznek jó esetben, amúgy meg a kukába.
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox #115622 üzenetére
Érdekes érvelés
Pl egy hibás voodoo 4, voodoo 5 is ér 40-50000ft-ot simán.
Nem biztos hogy félni kell.
Meg ki tudja hova fejlődik addig a javítási technika.
Lehet simán nyomtatunk chipeket a hibások helyett. -
arn
félisten
válasz
Fücsök007 #115625 üzenetére
az ar az eleg zuzos... ennyiert tuti nem vagnek bele. a legtobb gepem nem volt 100 euroban sem (pedig eleg sokat pocsoltem veluk), de ahogy irogatom pl egy 2012es highend masina lenne vagy 200-300, igy meg kicsit ertelmetlen, foleg hogy minel ujabb, annal kevesebbet hasznalom oket. lehet meg kell varni, hogy ne legyen hasznalati erteke.
masik oldalrol nezve, minel jobban telik az ido annal kisebb az esely, hogy pl egy olyan hazat talalj, aminek megvan a doboza, es nincs osszeverve. lehet ezeket kellene eloszor, a lappal es a tobbivel meg varni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #115623 üzenetére
Elég nehéz megmondani milyen kereslet lesz addigra, de a többség sosem lesz gyűjtő. Ahogy nő a szoftveres emulálás hatékonysága, úgy sokaknak érdektelenné válik a retró hardver, mellette DOS korszakból van sok klón is, ami kiváltja a kihalófélben lévő eredeti cuccokat.
-
arn
félisten
válasz
szvsz kesobb is fognak retrozni, csak massal. nekem a 90s nosztalgikus erosen, vki a 2020ra fogja ezt erezni. a 80s engem sem hoz lazba pc szempontjabol, nem tudnek vele mit kezdeni.
-
Pikari
veterán
válasz
20 év múlva az akkori fiatalok döbbenten fogják tapogatni őket, és adják majd ki érte egy fél vese árát.
-
válasz
frescho #115617 üzenetére
True. Gondban lennék, ha a 2000 utáni hardverek is érdekelnének retro szempontból, de a polcon döglő tárgyakkal csak a szopelli van.
Ha most ülnék ezeken a már értékes, de rém megbízhatatlan szutykokon, kb most adnám el mindet, amíg működik egy része, és lehet érte kérni pénzt.
10, 20 év múlva már egyrészt ennyi embert sem fog érdekelni, másrészt nagy része meg fog kotlani. -
válasz
FoxiestFox #115604 üzenetére
Nem érveltem, ez revelatio. Új nem volt benne és csak egy ok a sok közül. Az ólom mentes forrasztás, a hirtelen megnőtt fogyasztás miatti problémák, pótolhatatlan százlábúak, sokrétegű javíthatatlan NYÁK-ok és a többi más mellett. A 80-as években más problémák vannak, de a TH technológiában inkább csak a beszerezhetetlen alkatrészek okoznak gondot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Vangelis #115613 üzenetére
Igen, az 1366 már nekem is retrom de az olan szerencsés helyzetben van, hogy még ma is elmegy főgépnek, igen
#115613 Vangelis : Akkor porolj kint
(A nevedet olvasva mindig az egyik Ciprusi kollégám jut eszembe, (szintén Vangelis) bírtam a srácot, sokat tanultam tőle a medditerránéletfelfogá...lustaságról. A másik ami miatt emlékszem rá, az a 190-es Mercije volt amivel járt, igazi ízléstelen hosimita tuningos darab) -
-
válasz
Pikari #115608 üzenetére
Amúgy a kinyílt tető még a jobbik eset, mert az igazán alattomos az, aminek a teteje nem nyílik, viszont maga alá ereszt és korrodálja az ereket a pcb-n.
Ha ezeket nem csípjük el időben, könnyű totálkárossá tenni az eszközt.
Láttam már olyat aminél csak a szagból tudtam hogy gáz van, leszedve a kondikat már alatta látszott a szürkülő trace. -
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #115607 üzenetére
Hát mát egy jó ideje az a baj, hogy mindent alulterveznek, mert jólvanazúgy, és a határon járatnak. Ahova négy kondi kellene, oda kettőt tesznek, ahova három, oda egyet. Hadd dögöljön meg két héttel a garancia lejárta után.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #115596 üzenetére
Természetesen. 4*2 GB-ból van 2133-as ramom, az megy is benne 2133-on (XMP-vel betöltve).
Veszett gyors, csak hát mindössze 8 GB-nyi...#115600DarthSun: igen, azok se örökösek, csak nagyobb az elvárható élettartamuk (amennyiben nem kapnak pofont).
Előszőr az Inno3D GF3 Ti 200-on találkoztam felület szerelt szilárdtest kondikkal, ez bizony bő 20+ éve volt. Több forrás alapján is az első GF3 Ti 200 2001 októberi megjelenésű, túl sokáig meg nem voltak gyártásban. -
válasz
frescho #115597 üzenetére
Na megnéztem, sok újdonságot ugyan nem tudtunk meg ebből sem, azon kívül, hogy abban az érában tényleg bénák voltak a kondik.
Viszont nem áll meg az érvelésed, hogy sose lesznek retro gépek a 2000-es évekből, mert egyrészt a mai kondikkal időtállóvá tehető bármilyen hardver aminek más baja nincs, másrészt pont a kedvenc érádban volt jellemző a RIFA, ami szintén szeret mára felrobbanni, másrész azok a kis sárga bogyó alakú tantálkondik ugyancsak tűzijátékoznak, és ezek a 80-as évek vége, 90-es évek eleje hardvereire jellemzőek.
Szóval szerintem annyi hogy retro gép a 80-as évekből is úgy tartható fenn, ha ezeket átnézi és cseréi az ember, és a 2000-es évekből is.
Az már más, amikor a fórumtársak által nemrég említett gagyi videokártyákról van szó (dx 9 éra vége, dx10 high endje stb), ahol már ólmozatlan volt a forrasztás a bga-n is de a chipeken belül is, ráadásul a hőtermelés is kezdett nagyon magas lenni, na, ezek, biztos hogy nem maradnak meg használatban sokáig, bármit is csinálnak velük. Még a polcon is elpusztulnak.
-
czundermák
aktív tag
válasz
Nagyon jó videó volt, köszi!
Nálam rengeteg lap megfordult és fordul Slot1-478 éra közt, kedvenc korszakom. Ez az SE6 a csúcstartó kondi pestisben a lapjaim közt.
Kettő kivételével az összes púpos, karácsony után álltam neki több lapnak, ez még várat magára és egy Asus P5B Premium. Egyébként így is működött, de haza lehet vágni őket, ha használja valaki ebben az állapotban.Új Rubycon, vagy Nichicon kondikkal ezek a lapok is elmennek az idők végezetéig, normális tápellátás mellett.
-
arn
félisten
válasz
Egyelore meg vannak
Van errol wiki oldal is [link]
Nalam ket gep van ebbol az idoszakbol, egy 2003 es egy 2006os.
A 2003as lap mar recappelve lett, rendesen mukodik. Szerencsere olyan 9800prom van, amin mar r360 van, es eredetileg is mas hutest hasznaltak rajta.
A 2006os mas miatt problemasabb a 8800gtx miatt - es epp ezert gondolkodom azon, hogy a 2012es gepnel egy 3960x helyett inkabb legyen a fele annyit fogyaszto 3770k. Jatekoknal meg jobb is.
Ez a rohs is az eu agymenese volt… arra nem is gondoltak, hogy epp emiatt lesz tobb elektronikus szemet.
-
laci1128
tag
válasz
Bile Demon #115582 üzenetére
Borzasztóan lassú, a Windows 62 másodpercet észlel, el tudom képzelni hogy ez valójában még több is lehet. X670E lap 2 db DDR5-6000 EXPO memóriával 2023 augusztusi firmware-rel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- EAFC 25
- Milyen autót vegyek?
- Elfelejtettem a film címét
- Ubiquiti hálózati eszközök
- ASUS notebook topic
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akciókamerák
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest