-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raynes
tag
válasz
lev258 #25015 üzenetére
Nana, azért ne ilyen keményen. Sehol nem írtam, hogy a Catalyst megy Archon. Annyit írtam, hogy az AMD-kártyások is Archoznak, és ez igaz is, max. akkor ezek szerint nem Catalysttal, vagy nem a hivatalos tárolóból oldják meg. Különben ez nem az új Ubuntu vagy Arch sara, előbb-utóbb minden disztróban 1.18-as xorg lesz legalább.
-
-
válasz
lev258 #25041 üzenetére
Hála az égnek már nem a pár GB-os HDD-k/SSD-k korában vagyunk, 120/250+ GB-on elfér.
Még a régi 80GB-os lemezeken sem látom pazarlásnak.monstre:
Kezdésnek: Erről a kiépítésű laposról beszélünk? Lenovoból van annyi mint égen a csillag.
Az Ubuntu stabil kiadása eléggé felhasználóbarát szerintem (15.10). Áprilisban jön az új LTS (16.04), de azonnali froissítést nem javaslok, várj vele min. 1 hónapot, hogy a bugokat kiirtsák.
Widgetekre egy opció
(Ne innen telepítsd, inkább keress rá a szofzverközpontban, az a biztos).A szoftverközpontban minden alkalmazástelepítés egy kattintás + egy jelszóbeírás.
Nem tudom, nem használok Firefoxot. De gondolom a böngésző Sync funkciója ott is működik.
Eddig nem akadt problémám egyszer sem, bár attól függ mit szeretnél. Valamit pofonegyszerű beállítani, valamit kissé munkásabb (bár ide főként szerver felhasználást érintő programokat értek, amivel az átlagfelhasználó nem találkozik.)
Üdv. core2
-
-
-
-
válasz
lev258 #24938 üzenetére
Szuper, az első megoldás működik, elindul a Steam nyílt driverrel is.
Ugyanakkor jóformán egy játék se indul el, szóval most itt elakadtam
szerk.: a Flashout elindul, de kegyetlenül akadozik. kb. 2 fps-sel mehet érzésre.
640*480 @ low-on talán ha 8-10 fps van
Viszont itt pl. biztos nem villog a kép, de kb. kitörölhetem vele, ha ilyen gyengén fut...ubyegon2: Oh, azok vannak mindig.
kapásból 2 gondot tudnék mondani: fglrx, xserver -
-
-
Foose
addikt
-
-
-
-
ampulla
aktív tag
válasz
lev258 #24865 üzenetére
Bocsánat, én is össze vagyok zavarodva
. Tehát 2 lemezem van sda (120 GB SSD) és sdb (500 GB HDD), és ezeket mert éppen a Win7-et használtam egy HD hacker nevű progival készítettem az MBR mentéseket egy 2 TB-os külső HDD-re, ami 3 fájlt hozott létre. Nos ez zavart itt meg, mert a program a hordozható HDD-nek is mentette az MBR-jét én meg most kevertem a bootsectorral is.
-
ampulla
aktív tag
válasz
lev258 #24863 üzenetére
Áh pompás, köszi szépen
Azonban lenne még egy apróság. Egy másik lemezen volt egy debian alapú kali és egy win7, amiket most nem talál a GRUB. Azokat is visszaállítottam, mindegyiknek a megfelelő MBR-t.
sudo dd if=/media/gergo/Seagate\ Backup\ Plus\ Drive/MBR/MBR_HardDisk1.dat of=/dev/sdc1 bs=512 count=1
sudo dd if=/media/gergo/Seagate\ Backup\ Plus\ Drive/MBR/MBR_HardDisk2.dat of=/dev/sdc3 bs=512 count=1Utána frissítettem a grubot és reboot. Most nem látja őket a GRUB csak az Ubuntut.
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #23767 üzenetére
FYI írtam egy kis scriptet a problémára. Miután vártam egy kicsit és ismét feltettem gyári drivert és most is összeakadt még a böngészővel is, viszont a gaming legegyszerűbb formája is harmatos a nyílt cuccal.
A script gombnyomásra feldobja a nyílt vagy a zárt drivert, és reboot után a választott lesz aktív. Bár fapad a kiindulási alap, de egész lakhatóvá tehető ebben a formában
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #24580 üzenetére
Működik a gyorsgomb, de semmi hatása.
Ez olyan konfiguráció, amelyben az Intel nem működik, csak az Nvidia működtethető, Windows alatt is így van.
Nem tudom, hogy mit kell megnéznem az Nvidia beállításokban, nem értek hozzá.
Ebből a leírásból próbáltam kiókumlálni, de nem egészen tiszta.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #24482 üzenetére
A másolásvédelem valóban bekavarhat.
Például nekem a 3 Stalker alapjáték közül egyedül a Clear Skyt nem sikerült elindítanom, pedig támogatott a POL szerint. Windows alatti futtatása is a gyári, legális lemez ellenére csak a Tages installálásával sikerült.
(#24484) Foose
Alternatív megoldás: a Linux mellett Windows bootolása és azon játszani az ilyen extrém eseteket.
-
alitak
senior tag
válasz
lev258 #24426 üzenetére
Igen, ebbe nem gondoltam bele kellőképpen. Viszont Ubuntu desktop a Unity óta nem fekszik, jó ideje Mint-et használok. Megpróbálom a Ubuntu telepítőt, zavar, hogy nem tudtam telepíteni, nem szokott ilyen velem történni
Aztán megnézem a Mint-et.
Köszönöm mindenkinek a tanácsot, ötletet
mod: 14.04.3 telepítő is továbbment a cdrom csatoláson, úgy látszik a kiírás rossz volt valóban. Csak nem értem, hogy mitől, mindkét programmal próbáltam. Na mindegy, my bad.
-
alitak
senior tag
válasz
lev258 #24422 üzenetére
Alapvetően Kodi-n szeretnék filmezni. Szervert azért akartam, mert azt 5 évig támogatják. Gondoltam a Kodi telepítéssel felmegy a szükséges grafikus felület is, nem szeretném, hogy a gui zabálja fel az erőforrásokat.
Filmnézés mellett lesz majd mycloud, talán ftp, torrent.
-
alitak
senior tag
válasz
lev258 #24414 üzenetére
14.04.3 Server verziót nem tudtam telepíteni, mert nem tudta csatolni a cd-romot. Usb-ről telepítettem, nincs is odd, Konzolból csatoltam neki a /cdrom-ba a flash drive-ot, de miután elfogadta, nem tudott fájlokat másolni. Próbálkoztam, kutattam, hogy az internet népe mit mond, csomó mindent kipróbáltam, de nem akart sikerülni. Azért próbáltam a 14.04.1-et telepíteni, az szó nélkül megment. Csak induláskor fura, csináltam róla videót.
Ha a recovery módot indítom, majd resume, akkor szívfúj.
15.10-et töltöm, aztán kipróbálom.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #24358 üzenetére
Sajna nem. Amióta átálltak ffpmeg-re, azóta kakis az mpeg2 kezelés. Munkahelyen egész nap videófájlokkal dolgozom, és az mpeg2 videókhoz be van tárazva egy régi verzió. Az újjabbak mentéskor közlik, hogy "too short", és nem mentik le a videót. Állítólag akkor jelentkezik a hiba, ha nem szabványos/hibás mpeg fájlokkal szeretnék műveletet végezni. De! Nem tartom valószínűnek, hogy profi vágó porogram (EDIUS), vagy profi vágó kártya nem szabványos mpeg2-t állítana elő. Melyik a valószínűbb, hogy több forrásból érkező mpeg fájlok mindegyike hibás, vagy hogy az avidemux-ban rontottak el valamit?
Mtbsrác-nál valami más gond is lehet, mert a működése (pl. a fájl megnyitása) nem esetleges.
-
mexel
veterán
válasz
lev258 #24350 üzenetére
Jó a rendszer, ja és a wifihez a Broadcom drivert is feltette tehát az is megy. Tökéletesen használható lenne ha pl nem egy VIA proci lenne ami a gépben van. Végül is csak szövegszerkesztésre van használva, arra tökéletes a dolog. Csak tesztelgetni akartam kicsit
Köszönöm a segítségeket! -
fpeter84
senior tag
válasz
lev258 #24343 üzenetére
köszi az iránymutatást, egyből előbbre is jutottam - már tudom mi hiányzik...
ubi@ubi:~$ vainfo
libva info: VA-API version 0.38.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_37
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
ubi@ubi:~$ vdpauinfo
seat0@ubi:~$ vdpauinfo
display: :0 screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1és "természetesen" ez a libvdpau_r600.so sehol nincsen a rendszerben... már csak arra kell rájönnöm, hogy hogyan tudom pótolni...
-
törölt tag
válasz
lev258 #24330 üzenetére
Kár, hogy nem novemberben jött ki. Főnököm december elején vett egy Acer netbookot, aminke a Qualcomm wifi-je az Ubuntu alatt igen gyenge, a Win8.1 elsőre nem is látta, így ment szervizbe. Biost frissítettek, feltették a windowsos drivert, amivel még szintén ugyanolyan karcsú volt, de egy hibajavítás után jó lett. Na de ez a Bq eleve Ubuntuval megy, így egyből jó lenne.
-
artiny
őstag
válasz
lev258 #24312 üzenetére
Az lehet hogy nem UEFI modban lett feltelepitve,mivel ezzel mindig sokat szorakozok,hogy nem akar elindulni a telepites csak Legalcyban vagy UEFI ben mar nem tudom pontossan....
Telepitesnel nem megy tovabb ott,ahol kivalasztom hogy melyik patriciora akarom rakni a windodwsot...vagy valami hasonlo probelmam szokott lenni, es meg talan az se volt mindegy neki telepiteskor hogy usb2 vagy usb3 -kulccsal telepitek. (eredeti windowsrol van szo amugy)(#24313) Syl
koszi
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #24309 üzenetére
Másik.
Ha ez Windows 10, hol van az EFI partíció? Vagy régi módban lett felrakva?
Dhampir: Intel és Atheros esetén nagyjából ugyanaz a helyzet. Ha már benn van a támogatás a rendszerben, akkor nincs vele nagy gond, egyébként kicsit izzadni kell. Broadcom-nál, ha van hozzá nyílt driver, akkor teljesen jó vagy (csak firmware lehet szükséges), ha zárt kell, akkor remélhetőleg rendben lesz. -
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
lev258 #24277 üzenetére
Köszönöm
ez a radeon-profile tökéletesen megjeleníti az órajeleket, hőmérsékletet, üzemállapotokat - de a feszültség itt is érdekesen működik, mint win és fglrx alatt - ugyan írja a power level-hez rendelt 900-950-1000mV-ot, de a kapcsüzemű uP6101B táphoz kötött induktivitás túlfelén fixen 1.14V-ot mérek bármi is történik... Lehet maga a GPU képes lenne szabályozni a saját feszültségét, de a nyák kialakítás ezt felülírja és fixen eteti a bő 1.1V-al és kész? No nem baj, megpatkolom hardveresen, úgy legalább 0.9V alá is be tudok majd menni ha bírja a GPU kellően alacsony órajel mellett, valamint a Vmem-et úgyis csak úgy tudom csökkenteni mindenképpen...
Úgynézem össz annyi szépséghibája van, hogy ha váltanék a card0-card1 között, akkor segmentation fault core dumped-el elhányja magát... De a lényeg akkor is megvan - meg tudok róla győződni, hogy tényleg azon az órajelen megy az egyik kártya amit várok tőle - akkor remélhetően a második is
-
fpeter84
senior tag
válasz
lev258 #24272 üzenetére
Jól értem, hogy erre a xserver-xorg-video-radeon csomagra gondolsz, amivel alapból megy telepítés után? Valahogyan lehetséges lekérdezni a GPU/RAM órajelét? Tulajdonképpen nekem tökéletesen megfelelne a default driver is, amennyiben meg tudnék róla győződni, hogy valóban azon az órajelen megy a kártya, amit az általam moddolt BIOS-a kér... Win alatt csak akkor találom ezt a saját mókolt órajelet GPU-Z-ben, ha a CCC-s driver csomaggal fut a kártya - a default win és a crimson-al visszaugrik 650-re a GPU, nem érdekli hogy én 100/100-ra visszabutítottam elvileg BIOS-ból - ez az órajel még csak kísérletezés, szeretném megtalálni a legalacsonyabb undervoltage/underclock párost, amivel még tökéletesen elfut a Kodi-ban minden, de a lehető legkevesebbet eszi vele a kártya...
-
Bkrisz9
őstag
válasz
lev258 #24243 üzenetére
Ha jól értem akkor azt nem tudom megoldani, hogy pl a windows partícióján lévő fájlokat (pl.:filmek) elérjem. Gondolom ez azzal áthidalható, hogy létrehozok 3 partíciót: win,adat(pl az említett filmek),linux vagy tévedek?
Régebben volt ezzel a hibernálás dologgal gondom, igaz nem ubuntuval, szóval akkor a jelen állás az, hogy a fast boot, hibernálás beállításokhoz nem kell nyúlnom ugye? -
Foose
addikt
válasz
lev258 #24232 üzenetére
Mint azt már több nappal ezelőtt is írtam, fel lett téve, és facebookon nem jó videóra. Na most, ha fut egy böngésző, és videót nézek pl youtubeon, oké, aztán belépek facebookra, és ott van videó amit meg akarok nézni, nyissak külön böngészőt miatta? Nem. Így maradt a chrome..
-
cigam
titán
válasz
lev258 #24200 üzenetére
Amíg külön kezeled a partíciókat, nem is lesz belőle gond soha. Csak akkor okoz(hat)gondot, ha linux alól beleírsz a Windows-os partícióba. Ha mindkét játékos marad a saját térfelén, nem lesz semmi gond.
Foose
Mert hivatalosan a flash verziója megakadt 11-12 környékén, viszont a chrome-ba be van építva az aktuális 20-as kiadás. -
törölt tag
válasz
lev258 #24195 üzenetére
Szia!
Én nem kapcsoltam ki a Fastboot.
Csak telepítésnél ki változtattam a
Windows operációs rendszer mellé lehetőséget,
és mint írtam használtam pár hétig közben frissített
az Ubuntu, sőt lehet még a Windows10-is.
Sajnos nem tudom mit csinál a Fastbot! ?
És hol lehet állítani?
És miért működőt 2.-3. hétig?
lev258 nem tudtam!
Mivel nagyon szeretem a Linuxot,
ezért arra gondoltam építek egy új olcsó Pentium alapút,
vagy veszek egy használt jó laptopot.
Mert a P4 szenvedés.
Esetleg olcsóbb megoldást tudnál?
Előre is köszönöm. -
-
válasz
lev258 #24181 üzenetére
Inkább csak azért említettelek meg, mert a jelenlegi és jövőbeni körülményeket látva, egyedüli autentikus személy vagy, aki erre alkalmas, én csak az említett honlapot tudtam volna alapul venni. Mostanában nem is érzem, hogy egyáltalán van-e itt bármilyen alapom TG-nek lenni. Ahhoz ugyanis szerintem fontos egy ottani aktív jelenlét is.
-
-
válasz
lev258 #23954 üzenetére
az output devicenél csak a hdmi audio van.
viszont most betoltam egy live ubuntut az alaplanak. mármint be is bootoltam a pendriveról. volt hang az alaplapon a live rendszer alatt. újrainditásra a feltelepitett linuxnak is van már hangja az alaplapról. az ubis hangerőszabályzóban újból látszik mind a 3 hangforrásom /nvidia;spid;analogoutput/
kérdésem már csak az, hogy meddig fog ez igy maradni? -
ManY
senior tag
válasz
lev258 #23855 üzenetére
Most igazából ott tartok hogy a wint is újra kéne raknom mert rendeltem neki egy 256 os samsung sm951 m2 est de nem nagyon tudja az aqua beszerezni ezért még mindig várok rá (kb 3 hete)...
arra már rájöttem hogy a 256 nem lesz elég játékoknak úgy hogy még normális linuxot is szeretnék
úgyhogy időközben elugrottam egy 256 os evo ért amit a win mellé használnék majd adattárolónak meg játékokat oda telepíteném... ebből egy 64 gigát lelehetne keríteni az ubuntunak.jelen pillanatban pedig egy 1 terrás hgst winyó van benne amin a win pörög
tehát úgy fog kinézni a művelet hogy a win marad a hgstén egyenlőre
az ssd t meg mindjárt beszerelem és arra menne akkor 2 partíció...
180 giga mondjuk adat néven és a maradék az ubuntunak egy új partíción
vagyis pontosabban annyi partíción amennyit létrehoz magának az ubuntu
gondolom van vagy 20 XD najó csak vicceltem
adatok nem fontosak sehonnan, munkák giten...Előre rettegek
létrehoz még nekem 2 új bootopciót
az már összesen 5...
-
ManY
senior tag
válasz
lev258 #23852 üzenetére
Ha kihúzom a pendriveot akkor is látom
de ha úgy próbálok indítani róla hogy nincs bedugva a pendrive akkor valami DOS szerű módot dob be.A grubot ha silentbe rakom utána rendesen indítja a windowst vagy a régi efi módban a windows jel alatt karikázva?
Bár mondjuk ebben az esetben már gondolom minden ilyesmi értelmét veszíti és ki kell kapcsolni a fastbootot is meg mindent... hogy működik ez?
-
ManY
senior tag
válasz
lev258 #23850 üzenetére
sajnos kitörlöm és következő indításkor újrateremnek
pontosan mit jelent az hogy efi miatt? UEFI modba telepítettem az ubuntut is...
vagy legalábbis a telepítő pendrivera azt írta uefi, meg gpt t választottam mikor készítettem.ha a grubot belehet úgy állítani nem fogja megdobni a bootidőt?
logikusan ebben a esetben valamit a windows boot előtt elindít nevezzük ezt GRUB nak és máris több időről beszélünk de ha ezt lehet minimalizálni akkor oké
de utána rendesen uefis módban asus logóval elkezd nekem bootolni a gép?
olyat még nem láttam
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Quadro FX 570 eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest