- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zefír
őstag
válasz
lizakattila #4992 üzenetére
AMD Fúj de szar már bocsánat! Csóró egy cég.Amien procit elcsesznek pl nem anyi Hz lesz mint amire számoltak akor kiagyák egy gyengébb termék ként....
Intel 4 ever!
Minőség,megbízhatóság
-
bandi210
aktív tag
jaja köszi...én meg próbálok valamit csinálni...hátha összejön...na mindegy...majd legfeljebb veszek egy új alaplapot meg procit...na de az vagy 1 vagy fél év mire összejön arra a pééz hogy belevágjak egy rendes gányolásba illetve felújjításba na szóval új alaplap új proci meg új videókari meg egy kis pár giga ram még hozzá meg hasonlók..szóval a türelem tunigolt gépet terem...
-
zsolt1129
addikt
válasz
lizakattila #4996 üzenetére
Igazán nincs mit
Ha esetleg tudok valami bővebb infót akkor irok. -
bandi210
aktív tag
ja atti utállak!!!(mert vistád van aero felülettel ami brutál néz ki és nekem nem bírá el a gépem...)
-
zsolt1129
addikt
válasz
lizakattila #4992 üzenetére
Hát ez jó kérdés.Szerintem nézz be ebbe a topikba itt hátha többet tud valaki.
-
bandi210
aktív tag
ja köszi a választ de ez nekem nem mond így mint nyers adat semmit...ugyanolyan dlogról beszélünk?mert ez egy kissé régi(2001-es bios)és nem toom hogy van e rajta ilyen beállítási lehetőség...
-
zsolt1129
addikt
válasz
lizakattila #4990 üzenetére
Szerintem be van kapcsolva a BIOS-ben az energiagazdálkodási funkció.Ilyenkor visszaveszi a multiplayert.
Inditsd el a CPU-Z-t terheld le a procit és mindjárt jó is lesz.Vagy ha zavar akkor kapcsold ki a bios.ban. -
lizakattila
senior tag
Sziasztok!
A következő lenne a problémám:Eddig eljutottam: CPU-Z
Mint látszik, ezt csak tisztán szorzó emeléssel.
Ha minden igaz holnap jön az a 3870-em, ez gondolom elég lesz kihajtani?
Csak kíváncsiság képpen meg akartam nézni, hogy nagyjából mi lehet a prociban. De ha az FSB-t növelem. és a szorzót visszaveszem, akkor egyszerűen az FSB automatikusan visszaugri olyan kb. 180-190-re, és így olyan 2200 körül megy a proci.
Valaki esetleg tudja mitől lehet ez?
Feszt csak "1 egységgel" többet adtam.
A konfigom az adataimnál van leírva.
Előre is köszi, aki tudna segíteni.
Üdv. -
Semmi, az AMD-re vonatkozik, neked meg Inteled van. Az FSB arányában tudod húzni, DRAm frequency vagy hasonló menüpont alatt, amit megtalálsz az alaplapod leírásában, amit mellékeltek hozzá. Ugyanakkor, ha 266MHz-es moduljaid vannak, akkor nem értem, hogy hova szeretnéd őket húzni.
-
Zefír
őstag
HELP!
Hogyan kel ramot húzni?
Mire figyeljek?BIOS-ban meik pontra menyek rá? mit állítsak? Mi ez a 10es szorzós szöveg? -
bandi210
aktív tag
oké köszi...látszi kaz érdeklődés a tetőfokra hág...na szóval kérdem hogyan tuningoljam a gépet amit nem lehet?
-
kulerr
őstag
válasz
mokkacsoki #4983 üzenetére
Ismerem... még valamikor használtam de...nem-nem akarlak kiokosítani sorry ha úgy jött le neked, és hidd el nem a program hasznosságát kérdőjelezem meg, nem arról beszélek, de...de hagyjuk mindegy ...
-
KMT
addikt
válasz
cossackagent #4978 üzenetére
Nincs mit.
Hamar bele fogsz jönni. :](#4973) szilva01:
Stabil is az a 3800 MHz? Jó példányt foghattál ki.
Aztán meg ne süsd. Bár úgy sem lehet. -
pgeri
tag
válasz
szilva01 #4973 üzenetére
Figyi figyelj már a hőfokra. Nézd meg h már volt 91 fokos maxod is az már marhára nem egészséges. Veszel egy jobb hűtőt is jó lesz ez deeh most ne baszd szét a procit. nem gyári hűtővel kell megnézni mennyit megy max.... Vegyél vissza az órajelből és a feszből mert nem lesz jó vége tönkre fog menni. 70 fok alatt legyenek a magok full terhelésnél ne 91-et is elérj. az kuva sok.
-
-
kulerr
őstag
válasz
mokkacsoki #4966 üzenetére
Nem használom legyen neked igazad...
"Én nem állítgattam semmit,letöltöttem 3 progit és megnéztem melyik mit ír ki..nem volt nagy tudomány hogy lássam 3 bol 2 ugyan azt irja ki,tehát az a jó érték,amúgy "-----ezt írtad....
ami félrevezető, de azt használsz amit akarsz meg annak hiszel aminek akarsz csak nem kellene még nagyobb káoszt csinálni abból aminek pofon egyszerű a megoldása, ami esetünkben NEM!! programfüggő... -
bandi210
aktív tag
a a gépem:
:Alaplap:
CPU típusa Intel Pentium 4, 1600 MHz (16 x 100)
Alaplap neve Matsonic MS9317E (4 PCI, 1 AGP, 1 ACR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Alaplapi lapkakészlet SiS 650
Rendszermemória 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Videokártya NVIDIA GeForce FX 5500 (Microsoft Corporation) (256 MB)
Lemezes meghajtó Maxtor 4D040H2 (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Optikai meghajtó HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B (DVD+R9:8x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Optikai meghajtó LG CD-ROM CRD-8522B (52x CD-ROM)
Lapkakészlet tulajdonságai:
Alaplapi lapkakészlet SiS 650
Memória időzítések 2.5-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)
Videokártya nVIDIA GeForce FX 5500
GPU kódneve NV34B (AGP 4x 10DE / 0326, Rev A1)
GPU órajele 250 MHz (eredeti: 250 MHz)
Memória órajel 133 MHz (eredeti: 166 MHz)
még minden eredeti...na jó majdnem......asszem elállítottam a memória feszt...de azt se a jó nirányba meg ha jól olvastam nem érdemes abba belenyúlni..szóval nemtom hol is kezdjem...Látom a rengeteg választ...hát egyxik se nekem szól...kösz.....
-
szilva01
őstag
Új rekord! Csak a gyári hűtő ehhez már kevés!
(szóljatok ha beteges amit csinálok de az iskola olyan rossz volt, hogy valamivel renbe kellett hozni magam)
-
kulerr
őstag
válasz
mokkacsoki #4963 üzenetére
senki nem mondta h állítgass...de ne dugd a fejed a homokba mert elárulok valamit: tök mindegy melyiket használod ugyanabból a szenzorból olvassa ki mindig az értékeket csak a viszonyítás, számolás lehet más...attól h te másikat használsz nem lesz más a proci maghője
de lehet próbálkozni
az újabb verziójú progik már a ma elfogadott TJ 100 ból indulnak ki és abból számolja ki neked a hőmérsékletet ezért "állítgatás nélkül" ezek ezen az értéken dolgoznak(azt h hogyan meg fogod találni csak keress rá ha érdekel)
attól h 3-ból kettő egyformát ír ki nem biztos h az a jó értéked...ehhez ismerni kell a progit , verzióját...de ahogy mondtad nem kell nagy tudomány hozzá h elolvasd mit ír ki, miből indul ki, és ahhoz sem kell nagy tudomány ha kell állítani benne azt megtedd. -
KMT
addikt
válasz
cossackagent #4962 üzenetére
Érdemes átrágnod magad az első és a 2636-os hozzászóláson, hogy legyen egy képed a dologról. Az fsb egy alap órajel, amiből képződik a processzor és a memória órajele is többek közt. Nálad most 16*200=3200 MHz, amiből a 200 az fsb. Ezt kellene növelned (kisebb szorzóval), így a memória órajele is nőne.
5-5-5-9 az időzítések (mondjuk az a 9 az nem túl egészséges, minimum 10-nek kellene lennie), a 270 pedig a memória órajele (effektív 540 MHz, ez is gyanús, elég kevéske).
-
mokkacsoki
tag
Én nem állítgattam semmit,letöltöttem 3 progit és megnéztem melyik mit ír ki..nem volt nagy tudomány hogy lássam 3 bol 2 ugyan azt irja ki,tehát az a jó érték,amúgy vannak olyan progik amik már automatice jó értéket adnak pl speedfan
-
cossackagent
csendes tag
Szia KMT!
Köszi a választ, de mivel kezdő tuningoló vagyok, ezért számomra nem teljesen világos, hogy a Bios-ban mit kell átállítanom az FSB növeléséhez. Egy ramos fórumban olyasmiket írtak, hogy a ram beállítsai 5-5-5-9 270 és ekkor ment ilyen meg iyen mhz-en. Tudod, mit jelentenek ezek az értékek?
-
kulerr
őstag
válasz
szilva01 #4959 üzenetére
mégegyszer: nem számít mivel méred!! elindíthatsz 8 félét 25 verzióban, ha mindegyikben egyformára állítod a TJ max értéket ua-t fogják kiírni...ne sugalljátok már azt h az egyik az mágikus és jobban mutatja a maghőket, mert ez félrevezető nagyon...
egyébként az meg köztudott h a wolfok senzoraival is gondok lehetnek, tehát irreális hőmérsékletnél ez lehet túl magas vagy alacsony ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni! -
mokkacsoki
tag
válasz
szilva01 #4955 üzenetére
Én sok féle mérést próbáltam,de rákelett jönnöm hogy x emberből y nál nem valós értéket mutat a REal Temp,bár mintha irtak volna valamit rá miért egy angol forumobn valamin néha nagyon görcsöl a progi,am enm rosszindulatból mondtam de nem árt átmérni még1 szer mással is
-
szilva01
őstag
válasz
mokkacsoki #4954 üzenetére
wolfdale magos procikat realtemp-el kell mérni a legjobb tudomásom szerint am a speedfan-t nem tudom használni
-
szilva01
őstag
válasz
mokkacsoki #4949 üzenetére
nemtom de ha nézed a cpu-z-ben a multipliert akkor látod hogy az ugrál és annak hatására az órajel(nekem pl 6-os szorzóra veszi vissza ha nem csinálok semmit)
-
birel
csendes tag
Hali!Abban kérném segítségeteket hogy egy jó régi intel celeron 1700mhz-es proci-t felhuzók mondjuk 2000-ere semmi mást nem csinálok a biosban akkor elmegy pl:net,hang stb. de ha lejjeb veszem 1800 akkor hang van de net nincs.Ez mitől lehet?BIOS típusa Award Modular (08/26/03).Előre is köszi.
-
szilva01
őstag
válasz
mokkacsoki #4946 üzenetére
Ez teljesen normális!Mikor nincs terhelve a proci, akkor a szorzót magától visszaveszi és ezért ugrál!
-
mokkacsoki
tag
Pls help, leszedtem egy prgit valami montitor fingom sincs mit,a lényeg hogy kiirja mi mennyi hogyan a hőmérsékletet stb....de amióta azt felraktam több program is megőrült pl CPU-z 3,2Ghz et mutat néhány pillanat mulva pedig 1,9Ghz et ez oda vissza golyamatosan megy:S
-
mokkacsoki
tag
nah megoldódott,a program amivel néztem rossz volt, Core Temp mindig 75+fokosnak írta,megnéztem több progival is amik jelezték hogy 66 fokos orthossal 100% terhelésen...
-
KMT
addikt
válasz
cossackagent #4940 üzenetére
1. Ha idle és terhelés váltáskor ingadozik az normális. Ha csak úgy alapból, az is, bár az arra utal, hogy gyenge a feszültség szabályozása a lapodnak. Gondot nem fog okozni, max nagyobb fesz fog kelleni egy stabil órajelhez, mint egy jobb lapban.
2. Ahogy látom támogatja a lapod az 1066-ot, talán egy bios frissítés segítene.
Vagy tuningolj az fsb növelésével alacsonyabb szorzón, így a ram is nagyobb órajelen fog menni. -
cossackagent
csendes tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1. AMD 5400 Black Edition procim van. A szorzót 16x-ra állítottam, a feszültséghez nem nyúltam. Így 3,2 Ghz-en megy, 3199-3200 ingadozással. A feszültség is ingadozik picit. Az a kérdésem, hogy ez az ingadozás még normális vagy állítsak át valamit.
2. Kingston Hyperix 2 x 1 Gb Dual Channel-es ramjaim vannak, amelyek elvileg 1066 Mhz-en futnak. A Biosban csak 800 Mhz-re tudtam beállítani őket. Mit, hogy, mennyire kell beállítani a Bios-ban, hogy 1066-on menjenek?
Az alaplapom:
K10N78FullHD-hSLI R3.0
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K10N78FullHD-hSLI%20R3.0 -
szilva01
őstag
válasz
szilva01 #4938 üzenetére
bocs a túlbuzgóságért de rájöttem:az fsb kétszeresének kelle lenniea dram frequencynek!(nemtom hanyadiknak jövök rá de ez számomra nagy felfedezés!)eddig az fsb 340 volt a szorzó 9.5 a memóra pedig 850 mhz és így az arány 4:5 volt!most a szorzó 8 az fsb 400 a memória 800 mhz és az arány: !1:1!
-
szilva01
őstag
válasz
mokkacsoki #4937 üzenetére
hogy van pasztázva?először én úgy pasztáztam, hogy a proci közepén jó vasatagon volt de aztán rámszóltak, hogy az egészet kell vékonyan fednie.
pgeri és horyk: kösz
-
mokkacsoki
tag
Hát 1,45 feszel megy csak stabilan az otrhos.Jah am lehet hogy pasztázási gond van,de elmozdulni tuti nem mozdult nem igen tud.
-
Stirbi
addikt
üdvözlertzem mindenkinek
az lenne a gondom h az előző procimon(celeron d 352) meg a mostani procimon(pentium dual core E2200) csak max 180 mhz t tudtam nyomni a biosban , nemtudom mér a ramokat is vissszaosztottam 667-röl(alaplap-ram maximumrol) 533-ra és ugyis ugyanezt csinálja h nemindulbe és reseteli magát segitsetek a tuningban,mert olyan nincs h csak 180 mhz t lehet nyomni egy procin amire mindenki azt irja h alapfeszen 2,8 - 3ghz ig lehet huzni(e2200)alaplapom: [link]
procim: intel pentium dual core e2200 11x200 - 2200mhz
ramok: kingston 2x1gb 667
segitsetek, köszönöm
-
szilva01
őstag
válasz
mokkacsoki #4931 üzenetére
Nem lehet hogy felesleges az 1.45?Nem lehet hogy a hűtő elmozdult vagy rosszul van pasztázva?
Az én szakértelmem ennyire képes -
mokkacsoki
tag
Sziasztok kis help,most vettem egy Silent Knight 2-őt felszereltem az intel Core Duo e4400 procimra+P5B alaplap ekkor már 3Ghz en futott a proci 1,38 as fesszel.Gondoltam én hogyha felrakom ezt a hűtőt akkor jobb lessz...hát nem 3,2 Ghz 1,45 feszel,és alapbol 51fok,ami szerintem nem normális.valakinek van ötlete hogy miért ilyen szar a hűtő?mert elvileg jól van fenn különben nem is hűtene ennyit sem.lehet valamivel bioszba van a baj?
-
Crytek
nagyúr
fsb strap-et, vagy memory multipliert vagy frequencyt.
Én is ilyeneket kerestem de amint feltettem fsb-t 375-re a memoknál megjelent pl 750 tehát 1:1 be átrakta magát. Szal nem kell keresgélni semmit legalábbis nálam nem kellett.
Milyen hűtőt javasoltok? Lehetőleg ne legyen oltári drága!
-
KMT
addikt
Akkor azt ne használd úgy tartósan. Hűtő csere, esetleg újrapasztázás, tisztítás segítene.
3tré márkot meg szrd le. (a nicked miatt nem mondom el uezt a crysisra)
(#4922) szilva01:
Te is keress valami fsb strap-et, vagy memory multipliert vagy frequencyt. Valami csak lesz. -
Crytek
nagyúr
válasz
szilva01 #4921 üzenetére
Hülye voltam máshogy léptem ki
Mostmár 3GHzen megy de csak 220 pontot eredményez a 3d mark 2006-ban majd pl crysisban meglesen változott -e valami!CPU RATIO: 8
CPU Frequency: 375
DRAM Frequency : 750
PCI Express Frequency - 100 MHz (ez fontos!)
CPU: Voltage fix 1,35-öt adtam neki!Semmi mást nem állítottam.
12,3 perc orthost futtattam hirtelejébe, 77 fokosra melegszenek a magok!
-
szilva01
őstag
-
Crytek
nagyúr
Na jólvan nekem ennyi volt ez a cpu tuning pancser fasz vagyok hozzá
Beállítottam a Biosban a CPU-nak 1,35 voltot
CPU RATIO: 8
FSB és DRAM arány : 1:1Meg ezeket is és nem történet semmi ugyanugy 2,6GHz-es maradt a proci
-
Crytek
nagyúr
válasz
szilva01 #4913 üzenetére
Közben találtam egy ilyet:
Tuning kezdőknek. FSB Strap: A memó/FSB osztót tudod variálni vele (eredmény a Dram freq-nél látszik, hogy mennyin megy a memória. -
Crytek
nagyúr
Éppen erről magyarázok nem tudom hogy melyik a cpu feszültség a biosban !!!! Csak ezt a Vcore voltage-et taléltam mást nem nemtudom-ez a proci egyátalán.
3ghz nekem bőven elég nem akarom leégetni a gépem
Csak az a baj nem értek ilyenekhez hisze ezt a CPU feszültséget sem találom meg a ramok arányát sem és ezek nélkül nem lehet tuningolni -
pgeri
tag
Nahc sáó. Nekem ugyan ilyen procim van mint neked. És alapon 1,35ön megy. Ez tuti másoknak is így körül szokott lenni. A tiédet keveslem az olyan E8200-as értéke szokott lenni. Most a procim 1,3875 volton emgy 3,2 Ghz-t 400-as fsb-vel és 800 Mhz-val a ramok
Gyári hűtővel vok most szerelve. Maxon hajtva olyan 67 fokosak a magok
ami még 70 alatt van tehát még elmegy. Próbáld meg ezzel a beálíltással.
-
Crytek
nagyúr
Elvileg egy progi (Core Temp) a vid értékre 1,2875v-ot ír. Elvileg azt mondták ez van a biosban beállítva a proci feszültéségének. Megnéztem a Biosban a Power részen belül a Hardwer monitor résznél ott találtam egy VCORE Voltage nevü dolgot ott 1,224v van beállítva. Ez a proci feszültsége akkor?? Ha igen az a core temp miért irt 1,2875-öt a VID értékre??
CPU-Z meg 1,232 meg 1,240 en ugrál. -
szilva01
őstag
A ramokat én is csak szabvány értékekre tudom állítani ha minden más alapon van, de ha emelem az FSB-t(cpu frequency) akkor azzal nő a memória órajele is így mostani 800 mhz-es modulom 826-mhz-en jár, pedig nem nyúltam hozzá.
(valamit piszkáltam a biosba és mostmár az arány csak 4:5)
-
Crytek
nagyúr
válasz
szilva01 #4903 üzenetére
Ezt én is néztem pont most biosban (Asus P5K) nem találtam ilyen arány lehetőséget.Mi a neve hol van ez??
Meg ezt irták hogy 3ghz-re szeretném:
DRAM Frequency : 750a ramokat sem tudom 750-re állítani mert csak a szabványok vannak ddr2 667,ddr2 800 stb 750 nincs.
Valaki leirhatná ezeket aki ért hozzá! -
szilva01
őstag
Sok helyen olvastam hogy tuningnál az fsb dram arányt 1:1 -re kell állítani.Nos most néztem hogy ez nekem 5:6(cpu-z)A biosba nem találtam semmi állítási lehetőséget rá.Hogy lehet megcsinálni?
-
horyk
senior tag
Na végül is arra jöttem rá hogy a 6420-as proci alapon bőven elég a 8800GTS 320MB-os videókártyához. Felhúztam @3200-ra stabil meg minden de nem egetverő a különbség.
[link]
A játékok pár FPSsel gyorsabban mentek, szerintem annyit nem ér túlhajtani a procit.
Mondjuk nem tudom mennyivel rövidűlne az élettartalma ha így használnám @3200-on.
Eljött az idő hogy beszerezzek egy jobb VGA-t.
HD4870EVGA 8800 GTS 320MB OC még 9 év garival valakinek, esetleg
-
Crytek
nagyúr
Értem köszönöm!Mert majd szeretném a procimat 3ghzre húzni és a fesz miatt érdeklödtem.
Elvileg egy progi a vid értékre 1,2875v-ot ír. Elvileg ez van a biosban beállítva [még nem néztem ott meg] a procinak.
CPU-Z meg 1,232 meg 1,240 en ugrál.Szal elvileg ha felrakom biosban 1,35v-ra pl akkor ezt a 3ghz-et birnai kéne ?
Amiket megtudtam hogy ilyen beállítások kellenek a 3ghz-hez:
PCI Clock Synchronization Mode - 33.33 MHz
Spread Spectrum - Disabled
Static Read Control: Disabled
CPU VCore Voltage - 1.3500V (soan írták ez jó lesz így)
FSB és DRAM arány : 1:1
Új hozzászólás Aktív témák
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest