Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Raspberry Pi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Smart TV vagy TV okosító? Mi éri meg jobban ma?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
Nem alapfeszhez képest mondom, hanem ahhoz képest, amin még szenved. Mehet neki kb bios 1,5 V-ig, persze kevesebb is elég kell, hogy legyen. Azt nem lehet megmondani, hogy viszi-e majd a 3 GHz-et. Példányfüggő. Enyém 3,5 körül már könyörög a feszért (~1,5 valós).
Nod meg kaki, Avira jobb akkor már.
-
KMT
addikt
Giga szokott ilyet játszani. Nekem is volt, hogy stabil beállításokkal nem volt hajlandó elindulni. Proci fesz, mem szorzó, és az áramtalanítás tudja befolyásolni ezt, én legalábbis így vettem észre.
Tápot én kizárnám.
(#6396) Bandee2:
Jó lesz, ha bírja, de a PCI-e frekit ne hagyd auto-n, legyen 100 MHz. -
KMT
addikt
válasz
BrandonXXV #6387 üzenetére
Az akkor 800 MHz-es. A valós freki 400, az effektív meg 800, mivel DDR.
900 (450) MHz-ig bírniuk kéne egy kis plusz fesszel.
Az időzítéseket nem tudom holt találod, nem ismerem a lapod. Valszeg valami timings lesz a neve. -
KMT
addikt
Rendben van. Vagy gyenge a lapod fesz szabályza, és picit ugrándozik a fesz, vagy az energiatakarékos funkció változtatgatja.
(#6385) BrandonXXV:
Először is #1 hsz. Aztán #2636.Másodszor SOHA ne hagyd a cpu feszt autón, mert túlfeszelheti a lap a procit.
Pontos beállításokat nem lehet mondani, mert nem minden proci/lap/ram bírja egyformán a tuningot. Szóval neked kell kikísérletezni.Tudd meg, hogy valójában hány MHz-esek a memóriáid, és aszerint állítsd be a dolgot. Az FSB-vel, és a mem szorzóval tudsz játszani. No meg az időzítésekkel is (bár ezt javaslom, hogy állítsd 5-5-5-18-ra).
4 db ram-mal nem fogják olyan jól bírni a tuningot... Azért nézd meg, hogy SPD szerint milyen órajelen milyen időzítéseket írnak, és a gyengébbet vedd figyelembe.
Ha nem feszelsz túl semmit, akkor nehéz kárt tenni a gépben. A procid max bios 1,5 V-ot (ha normális hűtőd van), a memóriák max +0,2 (2,0) V-ot kapjanak szerintem. -
KMT
addikt
válasz
VaniliásRönk #6372 üzenetére
FESZ vagy SZORZÓ. Nem frekvenciát írt.
Szerintem a feszt hiába emeli, nem lesz gyorsabb.Ellentétben a szorzóval.
WildBoarTeam:
Nagyjából ezek a tapasztalatok. Régebben még jobban képben voltam, de ezek rémlenek. 4 GHz-re kétlem, hogy fel tudnád húzni. A geil-el sem mennek 1 GHz-et. -
KMT
addikt
válasz
WildBoarTeam #6370 üzenetére
3,5 GHz-nek már örülhetsz. A ram meg kb 950 MHz-ig bírja majd normális feszültséggel, ha jól tévedek.
Olvasd el az első hsz-t, és akkor nem kérdezel olyat, hogy a feszt, vagy a szorzót állítsd...
-
KMT
addikt
válasz
blizzard0129 #6249 üzenetére
Talán linkelni sem árott volna megtanulni. Így is 4-5 képet meg kellett néznem, mire a MIT menü-t megtaláltam a sok felesleges kép után. Ezek után azt hittem, hogy a többi kép is (a tuning szempontjából) felesleges, nem szenvedtem vele tovább. Amúgy szívesen...
-
KMT
addikt
válasz
blizzard0129 #6232 üzenetére
Nem ártott volna elolvasnod az első hsz-t...
PCI-e: 100
az a turbo nem tudom mi, de gyanús. legyen standard, vagy hasonló
memóriának adj +0,2 V-ot
inkább egész cpu szorzóval próbálkozz, és figyelj a ram órajeleire (vedd vissza a mem szorzót, ha kell) -
KMT
addikt
Ajd egy kis terhelést a procinak, és úgy nézd meg.
Energiatakarékos funkció valszeg.(#6162) vbbb:
Talán egy bios frissítés megoldja. Nekem az új bios-szal nem kell nyomkodni.(#6163) diablosz:
Ez minimális tuning, bírnia kell. De a legjobb, ha megnézed a hőmérsékleteket.(#6166) dmenyusd:
Példány függő, hogy mennyire lesz húzható. Első hsz-t olvasd el.
500 GB-os helyett inkább 640 GB-osat vegyél. Gyorsabbak, jobbak. WD maradhat.
GB laphoz jók a kingmax ramok is. Elvileg jobban is húzhatóak. Amúgy jó konfig. -
KMT
addikt
válasz
PowerBuldog #5643 üzenetére
Ha tudod, próbáld ki egy másik vga-val is, és akkor már közelebb leszel a megoldáshoz.
-
KMT
addikt
Ha csak az orthos fut, akkor elhanyagolható a különbség.
"jobban terheli a procit a magasobb priorítás"
Mert ebből azt gondolhatná valaki, hogy a program csinál valamit másképp, de erről szó sincs.Szóval én csak megmagyaráztam, még ha úgy is tűnt, hogy magam ellen beszélek.
(#5617) Geza26:
Első hsz.
[link] -
KMT
addikt
Dehogy terheli jobban. Arról van szó, hogy melyik program (folyamat) milyen prioritással (előnnyel) kapja a proci számítási kapacitását. Ha 1-es-en, van, akkor minden más folyamat kapja először, és az orthos utoljára. Így nem lassítja a gépet, de nem is olyan hatékony. 9-es prioritáson már szinte teljesen övé az elsőbbség, 10es meg a valós idejűnek felel meg, ha jól tudom. Ezen használva nem kell meglepődni, hogy kezelhetetlenné válik a gép.
szilva01:
Ne használd szegényt azon a feszen, és akkor (talán) nem lesz gondod a hőmérsékletével sem. -
KMT
addikt
Ramokat sem osztottad vissza? Vagy kis plusz fesz? Elkélhet nekik.
Még egy picit emelhetsz a cpu feszen is. Bios 1,4 V mehet neki, bár hosszú távra inkább kevesebb.(#5583) Carpio:
Megpróbálhatsz egy ilyet:
fsb: 333
cpu szorzó: 8
ram szorzó: 1:1, azaz pont 667-en menjen
ehhez mondjuk 1,3 V fesz a procinak biosból, amit tesztelgetve szerintem le lehet csökkenteni 1,2 V-ra is, ha szerencsés procid van
pci-e: 100 Mhz of kórszMondjuk így vga-limited lesz, ha játszol, azt érdemes cserélni.
-
KMT
addikt
Miért mondasz neki ilyet, ha nem is írta a márkáját? :\
Egy minőségi 400-as táp kiröhögi azt a konfigot.
Mondjuk nem ártana tudni, hogy milyen táp, mert ha valami hulladék, akkor a tuning miatt még nagyobb veszélybe kerülhet a gépe...(#5551) lipi67:
Gondolod, hogy a ramok bírnák neki, nem kellene visszaosztania?
Pci-e... -
KMT
addikt
válasz
Krazy Drayzy #5342 üzenetére
Nem hiszem.
Akkor célszerű 64 bitest használni, ha legalább 4 GB ram van a gépben, mert a 32 bites ennyit már nem tud használni. -
KMT
addikt
válasz
Krazy Drayzy #5339 üzenetére
Igen.
Az úgy simán jó lesz, nem lesz baja. -
KMT
addikt
válasz
Krazy Drayzy #5334 üzenetére
Semmivel, óvatosan megtapizhatod.
Mennyit kap terhelés alatt a proci, ha bios 1,3 V-ot adsz neki? CPU-z mutatja.
-
KMT
addikt
válasz
Krazy Drayzy #5328 üzenetére
Próbáld meg ezt:
pci-e: 100
fsb: 333
cpu szorzó: 9
mem szorzó: kb 2.4, vagy 2.5, nem tudom milyenek vannak
cpu fesz: 1,30 V (úgyis drop-pol majd)
ram fesz: +0,1 VHa 1066-os ramok, akkor mehet 3-as mem szorzó is, meg kb +0,2 V.
Prime95-tel teszteld pár órát, figyeld, hogy nem melegszik-e túl.
A cpu feszt lehet csökkentgetni, ha stabil. -
KMT
addikt
válasz
Krazy Drayzy #5324 üzenetére
-
KMT
addikt
válasz
Krazy Drayzy #5319 üzenetére
Írd le, hogy miket állítottál pontosan a bios-ban. Lehet kimaradt valami.
"system voltage not optimazed"-nal ne foglalkozz, gigás hülyeség.
(#5317) szilva01:
Proci helyett ram-ot akartál írni szerintem. -
KMT
addikt
válasz
sexpistols88 #5245 üzenetére
Egy program sem tud olyan feszt beállítani, amit a ne bios tudna.
-
KMT
addikt
válasz
Patrick #5166 üzenetére
Nem tudom, hogy hol szoktak az E8000-ek wall-osak lenni, de lehet, hogy neki van vége. A lapnak vinnie kellene, ha +0,1 V-ot kap az mch.
Adj még egy kis feszt a ramnak. +0,25 körül próbaképpen. Ezzel ki lehet zárni, hogy ő e a ludas.(#5167) qdak:
Onnan már bajosan oszt vissza ramot. -
KMT
addikt
válasz
blizzard0129 #5067 üzenetére
Ahhoz elég lesz a 3.2.
-
KMT
addikt
válasz
blizzard0129 #5063 üzenetére
Igen, az időzítésekkel babrál, azokból is a trd-vel, ha jól rémlik. De jobb standard-re állítani, és "kézzel" kikísérletezni a legalacsonyabb stabil időzítéseket.
Procifüggő. Csak tippenék, hogy kb 1,3 V kellene neki a 3,5 GHz-hez. Hosszú távon max 1,4 V-ot adj neki, de inkább 1,35 V.
Ram-ot vissza kell osztanod, de nem fontos, hogy pont 1066 legyen.Videókártyától is függ, hogy gyorsabb-e a 3,5 GHz a 3,2-nél. Mivel nem írtad milyen a kártya, ezért nem tudom, de valszeg elég lesz a 3,2 GHz.
-
KMT
addikt
válasz
horzso1234 #5043 üzenetére
Akkor irány a lapod topikja!
Kell lennie HT állítási lehetőségnek valahol. -
KMT
addikt
válasz
horzso1234 #5041 üzenetére
Akkor azt állítsd 800-ra (vagy kisebbre, ha ~250 MHz fölé mész FSB-ben).
-
KMT
addikt
válasz
horzso1234 #5039 üzenetére
Se HT szorzó, se HT freki?
-
KMT
addikt
válasz
popey37 #5009 üzenetére
Oké, nem voltam biztos a dologban, kösz az infót!
(A hibás szót nem véletlenül tettem idézőjelbe.)(#5008) Zefír:
Nem alkalmatlanok tuningra, csak nem húzhatók annyira. Amíg egy átlag intelből ki lehet hozni 60 %-os túlhajtást, addig amd-ből csak 20-30 %-ot. Ez is ingyen van, és ha az intelek nem lennének ennyire tuning barátok, nem lenne mindenki hozzászokva a brutál túlhajtásokhoz...Amúgy mielőtt kérdeznél egy topikban, alap, hogy olvasd el az első hsz-t. Nem kéne, hogy nagy újdonság legyen Stirbi hsz-e...
-
KMT
addikt
Mi az, hogy szar?
Nem tudom (bár nem hiszem) hogy ez az órajeles dolog igaz lenne, de az pl igaz, hogy az Intel olcsóbb processzorai "hibás" drágább procik. Azaz ha nem működik a teljes gyorsítótár, akkor letiltják egy részét és eladják az alacsonyabb kategóriában. Így megy ez mindenhol. És a vicc az, hogy ezzel semmi gond nincs.
Úgy mondod, mintha az AMD procik nem lennének megbízhatóak. Elárulom, azok. Az intel előnye a fejlettebb technológia és az, hogy jobban húzhatók. De alapon hasonló ár-érték aránya van egy AMD-nek, mint egy Intelnek... Úgyhogy aki tuningol, annak jobb vétel egy intel, ennyi.
Megnézhetnéd magad (a pénztárcád) ha nem lenne AMD...
Miért is "becstelen cég"?
-
KMT
addikt
válasz
cossackagent #4978 üzenetére
Nincs mit.
Hamar bele fogsz jönni. :](#4973) szilva01:
Stabil is az a 3800 MHz? Jó példányt foghattál ki.
Aztán meg ne süsd. Bár úgy sem lehet. -
-
KMT
addikt
válasz
cossackagent #4962 üzenetére
Érdemes átrágnod magad az első és a 2636-os hozzászóláson, hogy legyen egy képed a dologról. Az fsb egy alap órajel, amiből képződik a processzor és a memória órajele is többek közt. Nálad most 16*200=3200 MHz, amiből a 200 az fsb. Ezt kellene növelned (kisebb szorzóval), így a memória órajele is nőne.
5-5-5-9 az időzítések (mondjuk az a 9 az nem túl egészséges, minimum 10-nek kellene lennie), a 270 pedig a memória órajele (effektív 540 MHz, ez is gyanús, elég kevéske).
-
KMT
addikt
válasz
cossackagent #4940 üzenetére
1. Ha idle és terhelés váltáskor ingadozik az normális. Ha csak úgy alapból, az is, bár az arra utal, hogy gyenge a feszültség szabályozása a lapodnak. Gondot nem fog okozni, max nagyobb fesz fog kelleni egy stabil órajelhez, mint egy jobb lapban.
2. Ahogy látom támogatja a lapod az 1066-ot, talán egy bios frissítés segítene.
Vagy tuningolj az fsb növelésével alacsonyabb szorzón, így a ram is nagyobb órajelen fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman Z1 Plus ADATA 600W
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- Emlékezetes gamer élmény, amit megvásárolhatsz VAGY akár ki is bérelhetsz! Akár rèszletre is!
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch (minimálisan használt)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest