- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Asztrofotózás
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen SSD-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
enemy107
senior tag
Mi az FPO?
-
Sipci1989
csendes tag
Hali. Lenne egy kérdésem az Everestel kapcsolatban. Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire pontosan jelzi ki a CPU illetve a CPU mag hőmérsékletet? Csak azért kérdem, mert nem rég el kezdtem emelni a CPU-m(AMD Sempron LE-1100) FSB-jét 200-ról 240-re(a szorzót változatlanul 9,5-en hagytam), és azt vettem észre, hogy az Everest szerint a CPU-m 45 fokos, a CPU magom pedig 68-70, amit én sokallok az AMD honlapján eredetileg megadott max hőmérséklethez képest. Több órányi Fallout 3 után is ugyan ezek az értékek vártak. A gép gyors újraindítása után a BIOS szerint a hőmérséklet a CPU-n 35, a CPU magon 45 fok. Nem hiszem, a 70 fokos CPU mag alig egy perc alatt 25 fokot hűlne, bár nincs túl sok tapasztalatom a témában. Tehát az lenne a kérdésem, hogy a BIOS-nak, vagy az Everestnek higgyek? A válaszokat előre is köszi.
-
krakki
csendes tag
Miért kapom ezt az üzenetet?
"Hibaüzenet: A lemezegység valamilyen hardverhibája miatt a Windows nem indítható"
Amióta Sata vinyóm van ezt írja ha egy bizonyos érték fölé próbálom húzni a procit. Mi a megoldás rá?
Az alaplapom asrock g-31m-s.
Előre is köszi a segítséget.
-
polgi803
őstag
Darálow
Azt szeretném megkérdezni,hogy egy 450W-os Coolink táppal lehet tuningolni,vagy nem biztonságos az sem?
-
harry3
őstag
válasz
darál0w #20586 üzenetére
Nem, nem és nem akarja a 3100MHz-et. Akkor csak marad 3000MHz-en, csak egyáltalán nem vettem észre fps növekedést.
BPFeri: Nekem akár milyen furcsán hangzik nincs ilyen. Pedig megnéztem a füzetben és a régebbi BIOS-ban volt olyan.Akkor marad minden így, csak nem biztos, hogy megéri.
Azért köszönöm. -
harry3
őstag
válasz
darál0w #20578 üzenetére
Feszek fixálva vannak.
Hogy a szemem ugorjon ki, hogy nem találom az NB-t. Elvileg ezeken a neveken fut: NB, CPU-NB, IMC nem? Nekem csak NB/SB voltage van, valamint a PCIE configuration-ön belül ASPM NB-SB itt a lehetőségek: L0 vagy L1 vagy L0,L1
Az én BIOS-omban nincs olyan, hogy RAMPU arány, tehát valamit a MHz-ekkel kell kezdeni gondolom és az időzítésekkel. Everest azt írja, hogy lehet 400, 266, 200MHz?
Állítsam be 266Mhz-re?
A múltkor sem volt tiszta ez a rész. -
harry3
őstag
Üdv.
Turkáltam egy kicsit a BIOS-ban és el akartam érni a 3,1GHz-et, de nem sikerült visszaállítottam a beállításokat, mert nem indult a gép. Mindent hagytam az alapértelmezett beállításon, kivéve az órajelet és a szorzót valamint a PCI-E frequency-t.
Stabil a rendszer, előtte csomó mindent át kellett állítani. Most miért megy így simán?Jelenleg a CPU szorzó: 13
FSB: 231
Hyper Transport: 1156MHz
Memória: 429MHz
DRAMSB arány: CPU/7 <------ Visszaosztotta a memóriát vagy ez mi?
Memória időzítés: 5-5-5-18 (400MHz)Min lehetne még változtatni a 3,1 GHz-ért?
-
uszilard
tag
Üdv.
Nem tuning de a jellege miatt ide illő dolog.
Adott egy Abit BE6-II alaplap a legújabb bios-al és egy 1GHZ/133/256/slot1 P3 Processzorral.A gondom a következő:
Ha 100 mhz fölé emelem az fsb-t a pci-os quantum 3d x24-sli kártya nem működik. Ez egy egy slotos sli voodoo2, lényegében 2db v2 egyben, pedig a pci buszt 1/4-re leosztom.
Próbáltam csökkenteni az fsbt 130-ra de úgy sem működik.
Mi okozhatja ezt? pci-os kártya nélkül a gép stabil és jó.
További érdekesség hogy a rendszer 366 Celeronnal 100-as fsb-n(550) alap feszen stabil. Tehát nem hiszem hogy rossz lenne a lap.Tudom nem mai darab de érdekelne mi az oka a dolognak.
Thx Üdv:
Szil
-
-
szoldzsor
csendes tag
Heló! Most próbálkoztam először tuningal,csak akadt egy kis problém
E2180asom van GA-P35-DS3 alaplap,meg 1gb kingmax 800-as ram.Na már most 8*400as szorzót beállítva(3,2ghz),ramot 2x-es szorzóra állítva,elindul és stabil is a rendszer(félórát futattam az orthost) mígnem az egész kezd belassulni,alig tölti be a mappákat,mintha a ram felmondaná a szogálatot
Milehet a hiba?a ram melegszik? vagy adjak rá plussz feszt?(eddig csak az cpu feszt emeltem 1.42-re) Valami 5let?
thx
-
nightsong
csendes tag
Sziasztok!
Egy E2180-as procit probaltam egy kicsit huzni. Ment is egy darabig, de egyszer csak beutott a kekhalal. Azota visszaallitottam mindent a gyari ertekekre, de ugyis a windows felallasa utan kekhalallal ujraindul a gep. Van otletetek, h miert lehet ez? Mit kene csinalnom, h menjen? Safe modban mukodik...
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
benjamin #20555 üzenetére
65nm max 1.5Vig terhelhető 24/7. szal a +0,2V a te esetedben már sok.
a +0,3as MCHd pedig most egészen pontosan 1.55Vot kap...ami megintcsak sok...ha el akarod adni még a lapod, akkor nagyon gyorsan vedd vissza az előbbi két feszt.
nem rossz lap amugy...de 8 giga rammal azért elég necces a tuning...
-
benjamin
tag
válasz
darál0w #20554 üzenetére
Szia
Ezt én is tudom, melegszik is rendesen az NB, van rajta vagy plusz hűtő, gondolkodom vízhűtésen is, de lehet konfigot váltok, mert van vevő a gépre. Azonban neki nem kell a +2x2gb, tehát akkor a kérdés továbbá nem áll fent. Lehetséges, hogy a P35-DS4-es másik Rev. kell választanom, mert az 1.0 nagyon kezdetleges lapra sikeredett viszont jó tuningolni.
A problémára és reagálások az alábbiakra
A proci alapban 1,35V gyári, tehát 24/7 +0,1V nem is sok, max +0,2V mehet mindenre biztonságosan, amihez viszont stabil táp kell a táp pedig RS-620 Coolermaster.Az NB a +0,3V nagyon sok szerintem is, és ezért mindenképpen jobb lenne váltanom, mert a lap igenis elég rendesen meg van terhelve a memekkel.
Továbbá, ha nálam kibír még egy évet úgyis megy a süllyesztőbe.
Ez a lap már nagyon régi 2007-ben az elsők között vettem és megélt már pár újra élesztést is, amikor hamvaiból került vissza, miután túlélt egy vihart. Nyitva maradt az ablak és kicsit beázott a gép, mert ablak mellett volt, és lecsapta a bizit is. Szerencsére kisebb gondjai voltak csak, pár alkatrész csere után sikerült életet lehelni a lapba.
Videokártya elfüstölt benne táphiba miatt, na ekkor került bele a Coolermaster RS-620, azóta megy és jól bírja a tuningot.
Volt már BIOS chip cserélve sikertelen BIOS frissítés után mint kiderült a Backup Bios chip is meghalt a beázásos szitunál, ami persze e Bios frissítésnél derült ki.Úgyhogy nagyon nem kímélem.
Szerinted más megoldás szóba jöhet. Mostanában nem használom 24/7-ben, csak hétvégente megy éjjel nappal.
Köszi
-
benjamin
tag
Sziasztok
Eddig gond nélkül tudtam húzni a E6420 procit 3,2Ghz 1,475V (gyári 1,35V) egy Gigabyte P35-DS4 Rev 1.0 lapban 4x1Gb Geil 1000 Mhz (gyári1066Mhz) 5-5-5-15 2,1V. Minden más alapon MCH fesz Auto, FSB fesz Auto. stabilan ment.
A ramokat 1125 Mhz sikerült húzni 5-5-5-15 2,1V stabilan, utána procit 3 Ghz-en 1,45V és memeket 1125 Mhz-en 5-5-5-15, stabilan vitte.
A gondom most az, hogy lecseréltem a memeket 4x2 Gb ugyanolyan Geil-re és egyszerűen nem birok stabil beállítást csinálni és az alapbeállításoknál is fagy.
Jelenleg sikerült egy viszonylag stabil tuningot elérni, de a MCH és az FSB is +0,3V kap ami szerintem kicsit sok. A memek 2,2V kapnak. A gondod az is fokozta, hogy kb. 1 hét kelett mire kitapasztaltam a megfelelő memória sorrendet a foglalatokban, amivel sikerül elérni a procival 2960 Mhz és a memek is 1100 Mhz-en 5-5-5-15 2,2V végre stabilan mennek.
A cél a 3.2 Ghz és memek 1000 Mhz 5-5-5-15, eddig sikertelen.
Szerintetek hol keresgéljek, mit állítsak, arra gondoltam talán a lapnak ennyi a vége, legfrissebb Bios van rajta F14. Ha viszont kiveszek 2x2gb tökéletesen megy a korábban célként kitűzött értéken.
Nem ma kezdtem én se a tuningolást, de ez K????ra kifogott rajtam.
Help please!!!
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20547 üzenetére
Nah, ez a BIOS lesz gázas... F6C-vel semmi gond nem volt, ez a G meg egy bug tenger...
Sleep-ből úgy jött vissza, h abios fele resetelt: időzítések, riasztások és a merevlemezek beállításai defaultra álltak, mondjuk azt én választottam, amikor feljött az error-os képernyője...Korábbival alvásból a bekapcs gombra indult, bill vagy egérre nem... most is úgy gondoltam, h indítom, de frankón elszállt. Nah, ezt megírom a gigabyte-nak, hátha lesz egy patch.
Mivel a korábbiban jó volt, nem hiszem, h akkora kihívás nekik. -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20545 üzenetére
Háát indulás után, az első megnyitáskor lassú. azt láttam fórumban, h ha van hibás parancsikon, akkor az belassítja... mivel reinstall volt, így van még pár. Korábban nem is tűnt fel, tehát gondolom ez az oka. Majd kiderül. Prime 1,5 órája fűtős tesztet nyomja, hiba nélkül...
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20539 üzenetére
Most használom, nagyon gyors minden, legalábbis a korábbi installhoz képest.
Egy dolog lassú. Ált. nagy ikonokat használok, de azokat elég lassan tölti be... azon lehet gyorsítani? XP-n volt icon cache, gondolom itt is van vmi ilyesmi... majd rákeresek.
Köszönöm a segítséged!
Ezen használom, remélem stabil lesz amikor PS-el dolgozom. -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20536 üzenetére
15×209, NB ×10-en, Linx hibátlan, 19,45 GFlops/s ez tehát nőtt. HT-t is rakjam ×10-re?
Feszeket kivettem auto-ból, és ramnak meg az NB-nek adtam kicsit. CPU-t normálon hagytam, de CPU-Z szerint bizony feljebb van... Ahogy korábban is írtam. Mondjuk 1,4 V alatt marad, szerintem nem gond, nem is melegszik. Véleményed? -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20528 üzenetére
Háát próbálgattam.
16×200 LinX alatt 55s és hiba. 15,5×205-nél a 18. körben BSOD. Feszt auto-n hagytam, CPU-Z szerint 1,376 V-ot kap a proci. 15×210 is BSOD lett a felénél, nem tudom mi az oka, szerintem a ramokat kellene beállítani hozzá.Mindegy, mert 15×209-el @3135 MHz, 1,05-1,376 V fesszel LinX végig futott, teljesen stabil volt ×208-al, és így is
.
Valahol olvastam, hogy az NB-t is lehet emelni. Jelenleg ×9 az is és a HT is. Azt már tudom, hogy HT<=NB kell legyen. Próbáljam NB-t ×10-el szerinted? Van értelme?
Hőfok Coretemp szerint 45-47°C, a hűtő pörög azért rendesen
Köszönöm. -
Crytek
nagyúr
Ha a memoria mhz-ét emelem akkor a feszt is emelni kellene?
"A gyártó 1.8V-on garantálja a modul működését és ennél nem javasol magasabb értékeket."
-
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
ViZion #20524 üzenetére
éppen ezért kell fixálni a feszt, mert a lap tulfeszelheti nem gyengén...nálam is volt ugy, h 2-3 napig semmi...aztán gondolt egyet a bios és a 45nmes Q8200mnek adott 1.4Vot
Rakjam 16×200-ra, és utána pöckölgessem felfelé az FSB-t? - így kellene...persze fixálj cpu fesz mellett...adj neki 1.45Vot aztán hadd szoljon.
ilyen kis "FSB" emelés hatására nemhiszem, h probléma lenne...
a hőfok, amit nem kellene látnod, az 70°C fölött van
-
soner
csendes tag
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség van egy intel pentium e6500-as procim és azt mennyire tudom felhúzni gyári hűtővel? és hogy?^^tudom hogy kicsit hülyének néztek de azért megkérdezem ,ha valaki tud segíteni az írjon köszönöm -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20522 üzenetére
Szia Mester!
Nah, most eljött az idő... AMD 7750 ugye, jelenleg 15×208, atomstabil, Prime 2,5 órát futott, majd leállítottam, LinX is hibátlanul futott. CPU szinte deres, annyira nem melegszik.Feszek auto-n, de nem emeli az alaplap, ahogy néztem. Mellesleg ha auto-n hagyom, akkor az alaplap nem fogja túlfeszelni annyira, h meghaljon a CPU, ugye?
Tegnap este felraktam 15,5×208-ra, nem teszteltem, de játék alatt BSOD lett pálya betöltésnél. Mivel nem egy mai játék, és soha nem okozott még ilyesmit, visszavettem 15×-re, és minden OK.
Akkor mi legyen a következő lépés? Ezen az oldalon 3,3-ig húzták stabilan.
Rakjam 16×200-ra, és utána pöckölgessem felfelé az FSB-t?Én azt gondoltam, hogy a szorzó miatt kékült be, lehet, hogy az FSB-t ne piszkáljam?
A ram elvileg 1066-os, most 800-on van (jobb időzítésekkel), mert 3×2 GB került bele.Ha a jelenlegi ~3,1 GHz-ról 3,3-ra feltolom az érhet valamit gondolom. Amíg nem melegszik Prime főzős tesztje alatt, addig lehetek bátor? Mi a határ?
Köszönöm a türelmedet!
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Crytek #20513 üzenetére
nem tudni kell, hanem letesztelni.
az meg nem pálya, h nem tudod, h mennyit mennek, mert akkor ha hiba van, akkor azt a ramok is okozhatják.
először akkor vedd visszább a proci szorzoját, és a ramokat teszteld le ezen az orajelen. ha bírják, akkor mehet utána a prociszorzo.
azt, h miért a duplája, azt nem érteni kell, hanem elfogadni
2es a legkisebb szorzo DDR2 esetében. ez van.
-
Crytek
nagyúr
Ha én az E6750-et 3440mhz-ig akarom húzni akkor ezeket kellene átállítani?
Ratio CMOS Setting: 8
FSB Frequency: 430
PCI-E Frequency: 100
DRAM Frequency: 860 (800-asok a ramjaim ezzel nem lesz gond?E6750-hez milyen aránylag olcsó és jó procihütőt ajánlanátok?
-
bet0n
csendes tag
válasz
nónéjm #20502 üzenetére
Ezen már én is eltűnődtem mivel a csajom gépe sokkal karcsúbb mint az enyém és remekül megy ha megunom a kínlódást átülök az ő gépéhez.A lassút úgy értsd ,h mondjuk kinyitom a Nemzeti Sport-t és az pl. tele van reklámmal meg videóval a gépem elkezd üvőlteni mint a barom mivel max.-on megy a ventillátora.
és persze komoly kínlódás egy kis videó megnézése.
-
nónéjm
tag
Szerintem az az 1 giga bőven elég kell hogy legyen nekem is annyi van, sőt nekem csak 2,66 ghz-es proccal. Sőt még 512-vel is szépen el kéne futkosson az XP szerintem.
nem hinném, hogy a memóriával van a baj, szerintem csak pénzkidobás lenne, még egy memót venni. (Már 1 youtubos videó lejátszásánál vannak problémák ugye, nem az van, hogy megnyitsz 100-at...?)
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
psycroptic #20499 üzenetére
oké.
gyere nyugodtan, én itt leszek
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Xiaomi Redmi A2 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest