Hirdetés
- Home server / házi szerver építése
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Valami új eszköz készülhet a Valve-nál
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Kicsi finomhangolás volt még, Vin-t nem lehet 50 mV-nél többel csökkenteni sajnos. Ez nem egy tuning lap, elég nagyokat ugrik, így a PCH-t sem mertem levenni, viszont auto helyett (ami túlfeszel mindent, pont mint AMD-nél) a default-ra állítottam, így OK.
Idle (WebUI a legtöbb helyen fut, HA adatokat gyűjt, stb...) 24,7-27 W között tanyázik:Powertop mutatja, h szépen C7-be rakja a magokat. Lehetne még faragni elvileg, pl. USB3 kikapcsolása, csak az alaplapi maradna, de ezt suspend-be rakja, nem hiszem, h wattokat nyernék. Speedstep tényleg nagyon jó, 0,715 V az idle. Ha kell a kraft, akkor meg odacsapja.
-
ViZion
félisten
válasz
Aprósólyom #47231 üzenetére
4,1 W TDP-t ír [link] , de meleg. Mondjuk AMD-nél is katasztrófa volt sokszor, amit a VRM és a chipset hűtők alá pakoltak, lehet itt is ez van.
AMD user vagyok/voltam, leginkább azok lelkét ismerem, Intelt nem tuningoltam a 386/486 óta...
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #47229 üzenetére
Ápdét...
Tovább bátorkodtam csökkenteni a Vin és Vcore feszt, offset mód, szal. idle is ért valamit. A régi és kicsit zajos 120-as NZXT ventimet egy új ID Cooling-ra cseréltem: ~60%-on van, hangban és légszállítás is jobb itt, mint az elődje közel kimaxolva.A fogyasztás idle 25,5-27,5 W között variál, de még van hova alulfeszelni. De idle tesztelni kb. nem lehet, így állítgatás után pár nap használat, ha stabil, akkor marad. Egyelőre még nem ütköztem korlátokba, most keresek vmi támpontot Haswell undervolt-hoz.
Skylake-hoz találtam leírást, "Undervolt of 95mv on the CPU and 90mV on the cache" és még ez alá ment pár lépcsőt. Cache-hoz nem is nyúltam, jelenleg Vcore 0,848, Vin 1,86.Egyelőre ezek a támpontok: [link]
1. VRIN Override (Input Voltage / Eventual Voltage): I will only go as high as 2.1v. 1.7-1.95v is generally enough. - tehát a Vin lehet még szerényebb.
2. PCH Voltage: I generally just leave this on auto. - Azért ez elég meleg, amint olvastam, Inteléknél ez a normális. Még nem feszeltem alul, de kapott külön ventit, 63-ról 58 °C-re csökkent. Pasztázni, GAP padot cserélni gondolom nincs értelme...Még szórakozom vele párszor, de sokat már nem fogok faragni... Illetve most 32 GB ram is lesz, szal...
-
ViZion
félisten
válasz
Aprósólyom #47228 üzenetére
táp, cpu és 1 db házventi van, az hűti a lemezeket. Silent-ről most megpróbáltam custom-ban beállítani, majd kiderül... gáz, h ehhez biosba kell menni. Mondjuk van egy elfekvő Scythe vezérlőm...
HDD az egyik WD purple, az elvileg nem pihen.. 5400-as mindkettő. 2 portos NIC van, de passzolom, biosban engedélyezve van, h minden energiuatakarékos bármit használhat az OS.Ápdét: ventik manual állítgatása sem változtatott rajta, a Silent-hez képest
-
ViZion
félisten
válasz
Aprósólyom #47226 üzenetére
Kb. leírtad, amit már gyanítottam...
hopp, azt nem írtam, de monitor és ilyesmi nincs, home server a drága.
Tápot már cseréltem, Pico-ban nem bízom. Soldier-től vettem fain kis 180 W (80 Plus Bronze) tápot. Láttam Platina tápos workstationokat is, de túl nagyok ehhez, nálam 90-100 W az elméleti plafon.HWinfo nincs, linux van...
meg konnektoros mérő. Lejjebb vettem az ofset-en pár kattintást, semmi nem változott.
Igen, láttam teszteket, h idle mindegyik kb. azonosat fogyaszt, ezért is volt a Dell Optiplexben (az elődje) a 2 magos T proci nagyobbra cserélve. Ha kell a kraft, akkor legyen is... amúgy 90% idle volt, pont mint ez.
Köszönöm a segítséged, tuning részt elengedem. Soldierre majd rákérdezek, hátha egy jobb tápot sikerülne szerezni.
Azért próbálékoztam, mert anno AMD FX prociknak a Pstate birizgálásával döbbenetesen vissza lehetett venni az idle/fél terhelés fogyasztását. Mellette a BIOS-ban full loadra volt tuning.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Kevés infóm van, hátha tudtok egy linkkel vagy tanáccsal segíteni...
Home server gép, fogyasztást szeretném redukálni, ha lehet...
Jelenleg idle 34 W körül van, 2 SSD, 2 HDD, H97 chipset, 1 LAN + 2 NIC, 3 venti és egy Zigbee stick. Sejtem, h sokat már ezzel nem tudok nyerni...Intel Core i7-4785T proci, bios-ban szeretném alulfeszelni, freki egyelőre megfelel.
Ilyennel még nem volt dolgom... Pár mondatban, h mi zavar: egyik fórumban azt írták, az offset nem jó, mert túlságosan alulfeszelheti magát, máshol a C state kikapcsolást javasolják (mondjuk ott frekire emelés is volt).
Nekem csak annyi kellene, h CPU idle fogyasztás csökkenjen, a többit nem kell piszkálni.
Milyen feszültséget szerethet?
IGP sincs használatban (csak ritkán, amikor mentek vagy ilyesmi), erre van valami, vagy ez elrakja sleepbe magát?
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Szintén FX-6300... Ahová eljutottam a Phenom II tapasztalataimmal:
Turbo ki, spread ki, C'n'Q be, fesz alapon, LLC CPU be, LLC CPU/NB be (lehet ez nem kellene...), freki 200×20 @ 4 GHz. Ram 1600-on, alapfeszen.
Amit nem tudok: HT link és CPU NB érték mennyi lehet? auto az 2000-re rakja, de olvastam HT-re 2600-at is...
Tuningra mennyi feszt lehet a procinak? Jelenleg offset - és 0,006 V van, de mivel auto túlfeszel, így gondoltam offset + és egy klikkel auto fölé rkni, az is jobb, mint az auto...
Köszönöm! -
ViZion
félisten
válasz
ma.ci23 #36958 üzenetére
...enableden van, másik kettő az off
Te kockádnak levegővel 24/7-re teljesen jó a 3,8 persze lehetne feljebb, esetleg 4 GHz stabilan meglenne, de van-e értelme több feszt, több hőt és magasabb venti fordulatot áldozni érte? Mire nem elég a 6 mag ekkora tempóval? Most alap feszhez közel 3,3-ra állítottam, LLC max ~1,416 V-ig tolja fel, semmivel nem lassúbb (érzésre), mint a 3,5 GHz... Viszont sem BSoD, sem maxra pörgő venti nem volt egy ideje -
ViZion
félisten
Sajnos a gyakorlat mást mutat... manuálba, minden fixálva LLC kikapcs, meg minden energiagadálkodás offon, turbo is offon...
és a feszültség közel sem stabil. Néha a gyári alá is esett, akkorát droppolt... nem táp hiba, másnak is van. Egyszerűen ASUS a prémium felé tereli a jónépet, akinek pór lapja van, az ne tuningoljon...
A legjobb nálam is offsetben kis plussz fesz, és LLC bekapcs, így tűrhető, de magasabb órajelen nem stabil, illetve flash és PS alatt meghalt, így lejjebb vettem, úgy jó. -
ViZion
félisten
A gépem a fentebbi tuningal ATOMSTABIL.
Illetve NEM
Csak és _kizárólag_ flash alatt dob BSoD-t. Még lejjebb vett tuningal is, ram és CPU-NB tuning nélkül is hajlamos elhasalni egész oldalas flashnál. Sem LinX, sem IBT, sem Prime alatt nem produkálta...
Szal. Adobe, énígy szeretlek!
Rákeresve neten nem egyedi probléma, talán a HW gyorsítás és az új VGA is bejátszik, de akkor is... -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36848 üzenetére
A végeredmény 3,5 GHz és 2400 CPU-NB. Feszek: CPU 1,40 V ami felmegy ~1,416-1,46 V-re, de az utóbbi ritkább (Auto-n végig 1,440 V volt, ami még feljebb is ugrott LLC-vel). CPU-NB feszt is az auto állás alá tudtam erőltetni, 1,2 V
Feszt offset módban "bejátszottam" erre az értékre, van C'n'Q is.
12 kör LinX stabil, nem vártam továbbmajd kiderül flash alatt... 46+ GFlops, vagyis 1,5-el több, mint korábban. Ez így jó kompromisszum, nem is melegszik.
Köszönöm a segítséget! -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36846 üzenetére
Próbáltam több FSB-t is, de sajnos nem volt stabil. Ami jelenleg a legjobb, az a 200×17,5 ezzel a fesz is 1,404-1,464 között van, de ált. 1,416 V.
Memória nem autón, hanem a gyárin van, így stabil, korábban ez is borult. 44-45 GFlops-hoz képest ez jó 46 GFlops és stabil. Megpróbálok CPU-NB-t emelni kicsit. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36844 üzenetére
Gyanítom megvan a hiba oka... arra nem gondoltam amíg fentebb felhívtad rá a figyelmem, hogy a ramot sz@rul állítja be. Sokkal szűkebbre veszi az időzítéseket auto-n, ami nagyobb gond lehet, mint a fesz ugrálás. Amúgy is BSoD-k vannak, nem fagyás, ami inkább ram hiba szokott lenni. Most is a 225×16-nál a CPU-Z szerint 9-9-9-25-34 helyett 8-8-8-20-27 volt, persze rögtön crash, ahogy elkezdtem terhelni.
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36843 üzenetére
persze, turbo kikapcs alap. Korábban próbáltam már, de ált. a legkisebb FSB állítgatásra is repült a dolog... Azért adok neki még egy esélyt.
Azon agyaltam, hogy hagyom az LLC-t bekapcsolva, 1,46 V még nem halálos, és nem is folyamatosan tolja ezen (ekkora terhelést ritkán kap a gép mint tesztben).Amúgy ezzel a procival mire van esély? Most 4× 3,5 GHz fixen, jónak tűnik... lehet ennyi van benne? Nagyon feszt adni nem akarok már. Így emeljem az FSB-t esetleg?
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36838 üzenetére
Nah ezzel van tele a tököm! LLC disabled, Manuálban 1,4065 V indulás után 1,392 V terhelés nélkül, terhelve lemegy 1,368 V-re... nah ehhez állítsam be? Ehh, f@szom a nagyon márkás ASUS lapba -ők meg AMD-re terelnek, kíváncsi lennék más AM3+ deszka milyen.
Mondjuk van ennek a mobonak két komolyabb változata, lehet nem véletlenül sz@r itt a fesz -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36835 üzenetére
Nah, ramot átállítottam. PCIe freki fixre, LLC ki, HT és NB is 2000-re. CPU-t 17×200-on indítom. CPU V alapra, insta crash
Átállítottam a CPU feszt, linx alatt borult, és manuálban is elment a fesz:
1,35 V -> 1,344 ; 1,375 V -> 1,368, ami terhelésre 1,356 V lett + Crash
Most 1,4 V-re raktam, LLC be, azt írják angol fórumon, h menjen... így 1,416 alapból, terhelve LLC 1,45 V 1,456 V-re tolja. -
ViZion
félisten
siwok1:
Nálam is ez lehet a baj... megy a linx, CPU 1,4V... majd putty 1,38 V és 2 sec múlva már kék...Tudom én, hogy verseny van, és az átlag ember csak a számokat nézi, de azért OC lapban lehessen már fixen adni feszt... csakhogy akkor a frekit nem veszi le a C'n'Q, ezzel nem tudok mit kezdeni.
joker1220:
Prime helyett én LinX-et (IBT ez is kb.) használok, ott 2-3 körön belül kiderül, ha hiba van. Az még a baj, h a proci alap adatait is innen-onnan szedtem össze... CPU 1,35-1,55 V úgy tudom, CPU NB az passz, auto -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36830 üzenetére
Háát ja. Ha nem manuálon van, akkor bizony elmászik a feszültség, még auto-n a legjobb, igaz kicsit magasabb, de itt a legstabilabb. BIOS-t már 3-at próbáltam, ASUS levelezés megvolt... ez AMD fícsör, hogy játszik a fesszel, viszont fixált feszeknél nincs C'n'Q, amit azért szeretnék...
HT link az a chipset felé van, úgy tudom az nem sokat jelent. tesztekben nálam az 1800-2000-2200 között semmi látványos eltérés nem volt.
NB meg a lvl3 cache és a ramhoz kell, de ennél sem volt látványos eltérés, ramot nem akarom húzni, 1600@1,65V stabil, felette próbálgatva borult anno. -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36823 üzenetére
Nah, kezdem az elején... Mint megtudtam, az AMD fergeteges újítása ez a LLC, ami a terheléstől függően változtatja a feszkót. Ezzel alá is vágtak a tuningnak, a fogyasztást viszont csökkentették, így beférnek adott TDP-be a kockáik. Ezért is lehet, h AM2+ deszkán jobban ment a tuning, most egyszerűen nem akar beállni.
Az alap probléma, hogy a C'n'Q-t manuális feszültségen kikapcsolja. Másik gond, hogy terhelés alatt tartja a beállítottat, majd drop van...
CPU-m sem a legjobb darab, magfeloldás sem ment munkatársamnak sem, szal. lehet, h tényleg ennyit bír
Akkor a BIOS tuning beállításaim:
AI OC tuner: jelenleg AUTO, de volt manuálon is
OC tuner: Cancel
CPU ratio: 17
Mem freq: 1600 (auto módban nem ezt állítja be)
CP/NB freq: 2200 (auto módban 2000, volt 2400-on is, de levettem, hátha ezért borul néha)
HT link: auto (auto 2000, manuálba raktam feljebb is, de ahogy olvastam nincs értelme)
CPU spread: auto (disablednél is volt drop)
PCIe spread: auto
EPU power saving: disabled
DRAM timing és driving: auto, jól állítja be ahogy néztemCPU LLC: volt már mindenen (auto, enabled, disabled)
CPU/NB LLC: dettó
CPU Offset sign: +
CPU offset voltage: auto jelenleg, így 1,440 V Kézzel állítgattam, elég rakás f@s az offset mode, mert nem annyit léptet, amennyit ír...
NB offset sign: +
NB offset voltage: auto jelenleg
DRAM voltage: 1,65 V ennyi kell neki
többi auto-n van, amennyire látom gyári feszen. -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36819 üzenetére
A legnagyobb gond az, hogy fesznél van auto, offset és manual mód, meg ugye LLC...
Manual mód jó lenne, de akkor nincs C'n'Q, ami hasznos azért, netezésre minek húzni a procit. Offset módban nem lehet rendesen beállítani, drop van terhelés alatt... ez a legnagyobb baj. PCIe freki az mindig 100, azt nem tuningolom, a deszka sem.
Ramot sem húzom, 1600 jó neki.
bios képek
Esetleg a tuning okozhatja a grafikai progikban a random fagyásokat? Mondjuk játékokban nem volt... durva.
Most dolgozom, de majd foglalkozok vele, és kereslek, ha nem gond.
Magfeloldás nem ment nekem sem, és a kollégám lapjában sem (az Ő prociját sikerült négymagosítania) Négy mag elég is lenne, frekiben 3,6-3,8 lenne az álom, bár így is elég mindenrecsak nem tudom miért van néha fagyás, ill flash alatt BSoD...
RAM teszt is volt, Prime alatt is és memtest-el, ramok fesze megemelve a gyári értékre.Az FX-ek jobbak? Nekem játékra és melóra kellene (Photoshop, Corel), nem tudom érdemes-e cserélni...
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36817 üzenetére
Látom Neked is 960T kockád van... Rád vártam!
Enyém nem egy jól sikerült darab... 17×200 @3,4 -en van, minden auto, mert így kap elég feszt, viszont flash alatt néha BSoD van. ram teszt is volt, stb... érdekes, h linX és Prime alatt is stabil. Szerintem ez flash hiba.
Viszont 3,4 fölé nem tudom linX stabilan húzni, ált. 1-2. körben elszáll. RAMokat nem húztam, CPU-NB 2,4-en volt, levettem 2,2 GHz-re, fesz auto-n (így kicsit túlfeszeli az ASUS deszkám sztem).
Tudnál mondani beállításokat, feszültségeket esetleg? -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Gépem az adatoknál... A beállított 3,4 GHz-en néha kressel a gép, főleg flash alatt. Már auto-ra raktam a feszt, de akkor is... A "kezdetekben", mikor megvettem a procit ezzel atomstabil volt, sem IBT, sem LinX nem akasztotta ki... ezek most sem fektetik meg.
RAM-ot is teszteltem pár órát, elvileg jók... A nagyobb baj az, hogy a Photoshop is eldobja magát - igaz más program nem- mondjuk ez elég intenzíven használja a gépet. Most megpróbálok egy másik Trial-t telepíteni, hátha...
Mi okozhat ilyen instabilitást?jah, Prime blend test is fut egy ideje... stabil a dolog. Lehet a PS-em kellene újrahúzni?
-
ViZion
félisten
válasz
wd.taz #36684 üzenetére
6 magot ennyire sztem nem lehet levegővel stabilan, de majd megmondják az okosok megmondják. Külföldi oldalakon sem láttam ilyet, a max az 4,1 GHz volt 6 maggal (Techpowerup), Anandtech-en 4 GHz-ig jutottak 1,45 V-on, ami nagyon jó ettől a kockától, főleg levegővel. Ha ez a teljesítmény kevés, akkor i7-re kell cserélni
-
ViZion
félisten
válasz
mondomén #36678 üzenetére
Nem bonyolult lefelé, pont olyan, mint felfelé: LinX teszt, esetleg Prime és ha astabil, akkor lejjebb klottyantod... esetleg 1,38 V-ig, ott ha bootol, akkor teszt. ha BSoD, akkor kicsit feljebb rakod, teszt. Frekit is tudod csökkenteni kicsit, pl. szorzót egy féllel lejjebb, máris jobban lehet alulfeszelni.
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36599 üzenetére
...illetve mégsem
Sajna asszonynak farm alatt BSoD lett, pedig IBT este 5× standard, reggel 8× very high-on végigment. VGA új, 7770 a legfrissebb driverrel, de nem hinném, h ott a baj. Amúgy minden driver friss. Most Auto-ra raktam a CPU volt-ot, korábban azért birizgáltam, mert ilyenkor @3,4 GHz 1,44 V-t sokallottam. LinX most is stabil, futtatok Prime-ot is, de már nem tudom mi lehet
Érdekes, h terhelésre most is drop van: 1,416 V-ig... WTF
Durva, hogy léghűtéssel 3,8 GHz-n tolják sokan ezzel a kockával. Nekem meg a korábbi stabil értéket sem tartja -igaz csak farm alatt, szal. esetleg az új VGA akad valamivel HW gyorsítás miatt? Ram teszt nem dobott hibát, VGA-t Unigine Heaven-el teszteltem, az teletolja a vRAM-ot, szal. azt sem tartom hibásnak. Másrészt Linux alatt nem haldoklik, még Farm alatt sem... szal. kb. semmit nem tudok kizárni
...hacsak a fesz drop nem volt az oka. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36596 üzenetére
Keresgélem a fagyás okát, LinX alatt BSoD lett...
A probléma sztem, hogy a CPU-t ha manuálisan állítom 1,4 V-re, akkor C'n'Q-t kikapcsolja, azaz folyamatosan maxon vannak a magok. A másik lehetőség az Offset mode, ilyenkor van C'n'Q szépen - viszont terhelve leesik a Core fesz 1,38 V-re... OMFG.
Mennyit lehet ennek emelni, h stabil legyen? Elég nagyokat ugrik offsetben, 1,43 már sok? -
ViZion
félisten
Helló!
Konfigom enyhén van húzva -feszt nem emeltem. RAM-ot bios frissítés után 1,5V-re raktam, így terhelés alatt kicsit instabil lett, ahogy emlékeztem -és a neten is ezt találtam- a HyperX Limited Edition 1600 MHz-n 1,6 V-ot kér, most 1,597 valamin van, újra stabil IBT alatt. Memteszt is lefutott hiba nélkül.Biosban kotorva NB speed még a kérdés, 2400-on van, elvileg ez az alap, de auto állás 2000-re rakja. Van jelentősége? Állítgassam?
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #35185 üzenetére
Nah, NB túlfeszelés nélkül felment 2600-ra, de semmi különbséget nem érzek - viszont írták, h magasabb szorzóhoz ez is kell. Feljebb nem merem
RAM-ot 2T-re raktam manuálisan, de 17,5-ös szorzónál elszáll így is IBT very high első körben. feszek manuálon, mindenhol gyári értékek. Loadline calibration disabled, de így is visszaveszi a proci feszkót. Kísérletképpen 1,42-re állítottam: CPU-Z és OHW monitor szerint is 1,39... akkor meg mi? Sebaj.Jah, ez a load line calibration egy f@s. Auto/enabled értéken túlfeszeli a procit de durván, 1,44-re, csak tudnám minek, enélkül is stabil volt ×17-en...
-
ViZion
félisten
Sziasztok! Összeállt az új konfig:
ASUS M5A97 alaplap, AMD AM3+ 960T proci @ 200×17 - 3,4 GHz, Kingmax ram 2×4GB @1600 MHz. HT @ 2000, NB @2200. Túlfeszelés nem volt. Magfeloldás nem sikerült sem ebben, sem a kollégám ASUS lapjában. Fesz nem volt emelve sem tuninghoz, sem a magfeloldás kísérletekhez... de a plussz mag nem is lényeg. CPU-Z Thuban-nak látja.
FSB emelésre (pl. 210-re) elszáll IBT alatt, de csak kb. 3-5. körben.
CPU spread spectrum disabled-en, turbo core disabled, CnQ szépen megy-ezzel voltak kis nyűgök, most is ASUS-al levlezek, mert a legújabb bios kiszedte az UEFI-ből, de a progijukkal be tudtam kapcsolni.Kérdés, h mit lehet ezzel még? Láttam NB @2800 a neten, meg durvaságokat... kollégám B55 procija 3,7-en megy alulfeszelve. Enyém fesz csökkentésre (1,35 alatt) már nyűgös volt...
Kifogtam egy kevésbé jó procit és legyen elég ez, vagy valamivel próbálkozzak még? Nem célom a csúcsdöntés, ilyesmi, csak érdekel a dolog, már a kihívás miatt is.
Ahogy magamat ismerem a tuning nem tartana sokáig, mert a csendes ventit jobban szeretemde mégiscsakmá'na...
Köszönöm!
-
ViZion
félisten
válasz
Alister71 #34685 üzenetére
Marad a 17×200 CPU -> 3423 MHz, és a 11× NB, alapfeszen. Ha eltérek a feszültségekkel már nem stabil. Nem feltétlenül procinak a számlájára írom, GA-MA 78GPM nem egy tuning lap, lehet nem tudja a feszt rendesen leadni.
Ez is teljesen jó, majd ha lepot és ramot cserélek újra megjelenek itt
Köszönöm a türelmet és a segítséget! -
ViZion
félisten
válasz
Alister71 #34683 üzenetére
NB 12× -nél fagy a gép, NB fesz emelésre el sem indul. Marad 200×11 és normal fesz.
Procinak 17,5×200 megy, fesz normálon, de CPU-Z szerint durván kapja a feszkót terhelve: 1,488 V. Visszaveszem, ha úgy stabil, akkor marad, ha nem, akkor vissza ×17-re, nem vagyok tuning bajnok (lapom se az), már ez is siker nekem-a segítségetekkel
-
ViZion
félisten
Szorzót 200-on hagytam, mert elállítva a ramot nem tudtam belőni normálisan... Meg az FSB vagy a NB szorzó elállításával a HT link auto értékét is feltekerte...
Ja, minden alapfeszen van!!!Jelenleg: CPU @ 3,4 GHz, Ram @ 1066 MHz, HT link 9×, NB 11×
IBT High lefutott, most fut a Prime'95. Hőfok (legmagasabb szenzoron) ~58-60°C
Én ezt jónak gondolom, bár látva a neten miket hoztak ki ebből...(mondjuk nem ilyen alaplappal és rammal gondolom).
Vader: Phenom II X4 960T BE
-
ViZion
félisten
Fura... Mikor kézzel állítgattam a HT Link szorzót, hogy 200-en tartsam, akkor utána auto-ra rakva 1600-at írt... restart után már 2000 volt neki az auto... HT-t nem birizgálom, NB-t felraktam ×11-re alapfeszen... még fut
Proci 16,5× -re rakva, 3,3 GHz-n, alaplapi szenzor szerint a legmagasabb érték 58°C, IBT alatt. Ha így stabil, és 17×-re rakoma procit, akkor ramra az milyen hatással van? -
ViZion
félisten
ITT részletes adatok.
Most nézem, hogy auto értéken a HT link és az NB link 1600-on van, nem 2000 kellene legyen? Proci 16,5×200, Ram ~1066 kb. és stabil IBT High lefutott.
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #34654 üzenetére
Nah... megoldódott. OpenHW Monitornagy király. A core hőfokok annyik, amiket írtam, de van másik három szenzor... idle 36-40°C-vel (gondolom ezek alaplapi szenzorok). Ööm, bódottá!
Köszi a tanácsokat mindenkinek!
...térjünk is rá a tuningra (módjával).
Ami jelenleg van: 960T proci, CM Hyper TX2 hűtővel, jól szellőző Raidmax Smilodon házban.
Giga alaplap, nem egy tuning bajnok, de masszív kis lap, és amúgy sem rekord döntés a cél, csak egy próba, h mit bír a cucc, majd olyan stabil érték megtalálása, ahol még nem nagyon pörög a hűtő.
Feszültségek alapon (manuálisan, nem auto-n), csak a ram kapott +0,1V-ot, annak állítólag kell. (Kell?) Érdekes, de az 1.4 V-os procit CPU-Z szerint 1,375-el táplálja idle,
de néha felmegy 1,47-re... első kérdés: Ha a BIOS-ban 1,45-van normálon, akkor most mi van? Szívem szerint levenném 1,4-re, mert ezek szerint kicsit "túllő".
Most 16×210 a proci, C&Q szépen dolgozik, elvileg C1 is van engedélyezve, meg a turbo is.HT link és NB freq 10× 210=2100 az alap 2000 helyett. Tuningnál -ha emlékeim nem csalnak- ezeket nem szabad nagyon emelni. Itt még stabil, későbbi FSB emelésnél a szorzójukat csökkentsem-e, hogy ~2100 körül legyenek? Illetve mit tegyek, CPU szorzót emeljem?
Ram 3×2 GB Kingmax elvileg 1066 MHz-sek, 210-es FSB-vel sikerült 1120-at kihoznom belőlük, szerintem ezen nem nagyon van mit emelni, nem tuning ramok...
Remélem mindent leírtam... várom a javaslatokat, köszönöm!
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #34652 üzenetére
Háát coretemp ezt írja, az magonként van. Majd este tŐtök le valamit, ami méri pontosabban/több szenzoron. Gondolom nem süti meg magát... CM Hyper TX2 van rajta, friss paszta, ilyesmi... Semmi túlfeszelés, C&Q és a C1 is enabled, szal. annyira nem aggódom, de jó lenne tudni máoknak milyen hőfokok vannak.
-
ViZion
félisten
Helló!
Megjött az új kocka, Phenom II X4 960T. Nagyon jól muzsikál, 15,5×200 @3,1 GHz-re raktam. Core Temp és CPU Thermometer szerint is 21°C...ami fura, mert ez kb. a léghőmérséklet. Gondoltam rá, hogy valami Klingon antianyag hűti, de kicsi rá az esélyEsetleg csalnak? Esetleg nem jók a progik? (de kettő is egyformán sz¤r-e?).
Ebben már van ilyen turbo core, meg mindenféle extrák. CM TX2 hűtővel húzassam-e? Van-e értelme HD4770 VGA-hoz (1680×1050) a tuningnak?
Köszönöm a türelmet! -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Adatlapomon szereplő konfigomban nincs tuning, most kap új, 4 magos procit, ezért volt BIOS frissítés, ami BIOS resettel is jár. Így újra be kell állítgatnom a dolgokat - ez nem probléma.
A probléma az, hogy auto-n a ramokat 400 MHz-nak írja a CPU-Z... pedig 1066-os Kingmaxok vannak benne: PC2-8900 (555 MHz) akkor auto értéken miért nem ezt állítja be? Hogyan tudom a gyári sebességet kipofozni belőle?
Köszönöm -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20547 üzenetére
Nah, ez a BIOS lesz gázas... F6C-vel semmi gond nem volt, ez a G meg egy bug tenger...
Sleep-ből úgy jött vissza, h abios fele resetelt: időzítések, riasztások és a merevlemezek beállításai defaultra álltak, mondjuk azt én választottam, amikor feljött az error-os képernyője...Korábbival alvásból a bekapcs gombra indult, bill vagy egérre nem... most is úgy gondoltam, h indítom, de frankón elszállt. Nah, ezt megírom a gigabyte-nak, hátha lesz egy patch.
Mivel a korábbiban jó volt, nem hiszem, h akkora kihívás nekik. -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20545 üzenetére
Háát indulás után, az első megnyitáskor lassú. azt láttam fórumban, h ha van hibás parancsikon, akkor az belassítja... mivel reinstall volt, így van még pár. Korábban nem is tűnt fel, tehát gondolom ez az oka. Majd kiderül. Prime 1,5 órája fűtős tesztet nyomja, hiba nélkül...
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20539 üzenetére
Most használom, nagyon gyors minden, legalábbis a korábbi installhoz képest.
Egy dolog lassú. Ált. nagy ikonokat használok, de azokat elég lassan tölti be... azon lehet gyorsítani? XP-n volt icon cache, gondolom itt is van vmi ilyesmi... majd rákeresek.
Köszönöm a segítséged!
Ezen használom, remélem stabil lesz amikor PS-el dolgozom. -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20536 üzenetére
15×209, NB ×10-en, Linx hibátlan, 19,45 GFlops/s ez tehát nőtt. HT-t is rakjam ×10-re?
Feszeket kivettem auto-ból, és ramnak meg az NB-nek adtam kicsit. CPU-t normálon hagytam, de CPU-Z szerint bizony feljebb van... Ahogy korábban is írtam. Mondjuk 1,4 V alatt marad, szerintem nem gond, nem is melegszik. Véleményed? -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20528 üzenetére
Háát próbálgattam.
16×200 LinX alatt 55s és hiba. 15,5×205-nél a 18. körben BSOD. Feszt auto-n hagytam, CPU-Z szerint 1,376 V-ot kap a proci. 15×210 is BSOD lett a felénél, nem tudom mi az oka, szerintem a ramokat kellene beállítani hozzá.Mindegy, mert 15×209-el @3135 MHz, 1,05-1,376 V fesszel LinX végig futott, teljesen stabil volt ×208-al, és így is
.
Valahol olvastam, hogy az NB-t is lehet emelni. Jelenleg ×9 az is és a HT is. Azt már tudom, hogy HT<=NB kell legyen. Próbáljam NB-t ×10-el szerinted? Van értelme?
Hőfok Coretemp szerint 45-47°C, a hűtő pörög azért rendesen
Köszönöm. -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20522 üzenetére
Szia Mester!
Nah, most eljött az idő... AMD 7750 ugye, jelenleg 15×208, atomstabil, Prime 2,5 órát futott, majd leállítottam, LinX is hibátlanul futott. CPU szinte deres, annyira nem melegszik.Feszek auto-n, de nem emeli az alaplap, ahogy néztem. Mellesleg ha auto-n hagyom, akkor az alaplap nem fogja túlfeszelni annyira, h meghaljon a CPU, ugye?
Tegnap este felraktam 15,5×208-ra, nem teszteltem, de játék alatt BSOD lett pálya betöltésnél. Mivel nem egy mai játék, és soha nem okozott még ilyesmit, visszavettem 15×-re, és minden OK.
Akkor mi legyen a következő lépés? Ezen az oldalon 3,3-ig húzták stabilan.
Rakjam 16×200-ra, és utána pöckölgessem felfelé az FSB-t?Én azt gondoltam, hogy a szorzó miatt kékült be, lehet, hogy az FSB-t ne piszkáljam?
A ram elvileg 1066-os, most 800-on van (jobb időzítésekkel), mert 3×2 GB került bele.Ha a jelenlegi ~3,1 GHz-ról 3,3-ra feltolom az érhet valamit gondolom. Amíg nem melegszik Prime főzős tesztje alatt, addig lehetek bátor? Mi a határ?
Köszönöm a türelmedet!
-
ViZion
félisten
válasz
szepsy #20459 üzenetére
Na igen... én is azzal kezdtem, h load fail safe -azaz a bolondbiztos beállítások betöltése.
De enabled volt, a korábbiakban is, leírás nem volt hozzá...Wattban biztos jelent valamit (pl. laptopok, stb...), de ha nincs terhelve a CPU akkor a C'n'Q is frankón lehűti pl. Prime, vagy játék után. Nálam csak bekavart, de bekapcsolod, és ha a rendszer iszonyat lassú (mintha valami 100%-on használná a procit, de 0 a terhelés), akkor ki kell kapcsolnod, ezzel elrontani nem lehet.
-
ViZion
félisten
válasz
szepsy #20457 üzenetére
Nah, ezt tudom, mert engem "megszopcsiztatott", reinstall (feleslegesen
), etc...
A C1E olyasmi, mint a Cool'n'Quiet, a C'n'Q felezi a szorzót, azzal csökkenti a fogyasztást (szinte mindig felezi, hiszen ma már netezésre, szövegszerkesztésre, stb. bőven elég).
A C1E az meg teljesen lekapcsolja a magokat, tehát ha elég egy mag, akkor a többi nem fogyaszt. Nálam ez olyan jól alakult, h mindig enabled volt, a korábbi BIOSokban is, de nem csinált semmit. Tuning miatt BIOSt is frissítettem, nah ezután meg túl aktív lett...
Folyamatosan kikapcsolta a magokat... és mindet akarta kilőni
Bootolás nem volt több 10 percnél...
Szal. tuninghoz szerintem kapcsold ki, illetve ha a CPU "nem húz" akkor biztosan kikapcs.Én törölném az univerzumból is
-
ViZion
félisten
válasz
psycroptic #20448 üzenetére
Majd megmondják a nálam szakértőbbek a tutit, de az biztos, hogy egyszerre csak egy dolgot változtatnék, ezzel is kizárva a sok hiba lehetőséget...
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20442 üzenetére
Helló!
Sokadik napja "nyúzom" a gépet emelt frekin (7750BE 205×15). C1E kikapcsolva (ez volt a kavarós), Cool'n'Quiet szépen dolgozik, CPU szorzó feleződik, ha nincs dolga.
Hőmérséklet még Prime alatt is alacsony, ~40°C körül (Ez azért durva, mert a GPU core 40-42°C, húzás nélkül).A BIOS-ban az auto voltage-t kikapcsoltam (mert auto-n emelte azt hiszem), és a CPU-t is alapfeszen pörgetem.
A kérdésem az, hogy mi az a fesz, hőfok és szorzó ami még normális, és nem fogja hazavágni, vagy erősen redukálni a CPU életét?
Mert a neten láttam, hogy húzzák, mint a fene (15,5-16×200-210), de azért más a pár órás Prime és a folyamatos használat szerintem. Erről mi a véleményed? Egyáltalán mikor nevezhető stabilnak a tuning? ~2-3 óra Prime teszt hibátlanul már jó?
A másik része a dolognak, hogy HD4770 VGA mellett meddig van értelme a CPU húzásának? Hiszen átlag hasnálat közben talán a boot sebességét és a nagy flash játékok sebességét (bár ennél inkább a sok FF plugin volt a lassító tényező, mint kiderült) leszámítva nincs látványos gyorsulás...
Köszönöm előre is.
-
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20391 üzenetére
Köszönöm a bíztatást!
Jelenleg 15×208 azaz ~3120 MHz, 44 °C core temp, HT link 1872 MHz.
Prime már fut kb. egy órája, rohadtul unom... Ennél feljebb is lehetne, de nem akarok fűteni. Holnap esetleg próba jelleggel a 15,5-ös szorzót bevállalom, de már ez is +420 Hz, ami +15% jelentős melegedés nélkülPrime fut (a legfelső fut, ami a ramot nem nagyon terheli), netezek, ventinek van hangja, de még elmegy.
Élesben is tesztelem: megyek Battlefildezni -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20381 üzenetére
Nos kérem valóban ez volt a hiba.
AMD Overdrive (PWNERdrive?) uninstall és restart után már alakult a dolog...
Mondjuk elsőre megszeppentem, mert a 6,75× szorzót mutatta a CPU-Z, de regcleaner futtatásra/leállításra szépen reagált, tehát a Cool'n'Quiet is működik.
Feszültségeket autón hagytam, HT-ről úgy tudtam 2000-ig jó, de arra állítva nem indult
FSB (tudom, h nem az, de én ilyen oldszkúl vagyok...) húzásra feljebb ment, jelenleg 14,5×205-ön vagyok.
Kipróbálom a 15×205-210-et, neten stabil 15,5×205 CPU-Z-t láttam.
Ha holnap CPU-t veszek, akkor -
ViZion
félisten
válasz
darál0w #20371 üzenetére
Köszönöm!
Közben privátban is beszéltünk.
A legfrissebb biosra váltottam, este ezzel is kipróbálom, persze az Overdrive uninstall után, mert mint kiderült a 3.1 utáni progiba vmi hiba van, nem engedi BE-nél se emelni a szorzót.Lehet, hogy a biosban változtatott szorzóval addíg osztott-szorzott az Overdrive, hogy 6,5× és 1400 MHz lett a vége... akkor tisztán BIOS tuning lesz, mivel találtam jópár 7750 BE beállítást nem hinném hogy gond lenne. Tesztelésre Prime és CPU-Z.
-
ViZion
félisten
Tiszteletem!
Ide nem írnám le még egyszer a történetet, az alaplapom topikjában leírtam, de az nem egy pörgős topik, ezért itt kérnék tanácsot, vagy ott.
Link itt.
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkalll
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3106, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3376, 100% Akkumulátor
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest