Hirdetés
- Elvette a PCI Express 5.0-t az egyes alaplapjaitól a Gigabyte
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Kompakt vízhűtés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- HP notebook topic
- Combos kis mini PC-vel jelentkezett a GMKtec
- Hobby elektronika
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eddie141
senior tag
Egyetértek
Nekem a 965-ösöm alapfeszen 3,8-at megy, egy kis feszemeléssel meg 3917-et
Nagyon elégedett vagyok vele, és szerintem best buy az árkategóriájában. Én egy 790FXT lappal hajtom, és c2-es, de durva nagyon, mind teljesítményben, mind az ár alacsonyságában
Am én decemberben vettem teljesen újonnan itt ph-n az egyik bazárostól 35ért -
csdm
senior tag
Tetszik a cikk, de azért kiegészíteném valamivel. Egy hónapja pont aktuáls volt nálam ez a téma, egy P35 gigabyte lapról és egy E5200 prociról lellett négymagosítanom. Januárban merült fel bennem előszőr az AMD re váltás gondolata. Vettem is egy giga ga770TA ud3 lapot. Nem bántam meg mert márciusban érkezett bele egy deneb.
Nem is ez a lényeg, hanem, a 965 öt simán kivált egy 955 BE ami olcsobb pár ezressel, és senki nem halt még bele egy szorzó átállításába a BIOSban. A másik eshetőség, egy négymagositharo denebet vásárolni. Gyakorlatilag én 28.000 ft ért hozzájutottam egy új garanciális tuningot kedvelő 965hoz. Alpfeszen 3,6 stabil, majd a feszültségen egyet Emlve 3,8on fut. Tovább nem mertem mert a lapomon csupaszok a mosfetek. De találok rá hűtőt és 4 ghz is menni fog szépem.
Tehát én csak ajánlani tudom az AMD megoldásait, főleg hogy jön AM3 ba 6 Magos proci, amit az 1156 os inteles alaplap nem mondhat el magáról. -
Boxi88
őstag
válasz
7Heads Drago #187 üzenetére
én is úgy látom, hogy játékra még elég a Core 2 Duo... de egyszer mindennek eljön a vége...
Grat jó teszt!
-
Sza_Sa
senior tag
Persze vehettem volna még vizesblokkot is, a hangsúly nem ezen van, hanem hogy ez a konfig ezzel a proci-igp párossal htpc-re jobb, de ezzel nagy titkot valószinüleg nem árultam el senkinek. Nem lett lassabb, közel sem melegszik annyira, ergo a fogyasztása is kevesebb, Nem variál vele az erősitőm, ráasásul itt hdmi-n minden hang átmegy, ami valljuk be az amd-nél nem igazán megy még.
Sajna a ház az 98 ezer JMF volt, de megérte
És bocs, az előző hsz.-ban a kell-t nem direkt irtam egy l-el, de egy gumibillentyüzeten irok mivel behalt a másik. -
Sza_Sa
senior tag
Nem akarok itt nagyon offolni de a proci rendesen alul volt feszelve amennyire lehetett, mag nem volt letiltva csak már a végén mikor eladtam, -1 el ment, melegedésben nagy különbség nem volt, fütött az ugy is. Az a szöveg meg a hsz.-od végén remélem nem nekem szólt, de ha mégis: ha nem ismered a történet egészét, nem kel okoskodni.
-
Joshi
titán
-
rullnorbi
csendes tag
Hol lehet E8600-t 40.000Ft-ért venni? (Újonnan)
-
7Heads Drago
veterán
Engem még nem győzött meg az Intel "i" sorozata.
Talán jövőre. -
Sza_Sa
senior tag
Nem is a procit hibáztattam, hanem a lapon lévő igp-t. Csak mivel úgymond platformot kellett cserélnem és nekem nagyon fontos volt az integrált grafika, jelen esetben nem volt más választásom, a 925-ösnek menni kellett a háztól
Természetesen vele nem volt bajom de ahova én használtam, oda már akkor tudtam hogy sok lesz, de mint írtam, kifejezetten jó áron sikerült hozzájutni, azért esett akkor rá a választásom.
-
Joshi
titán
-
brd
nagyúr
(A tesztnek/tesztelőnek. A megszokott minőség.
)
-
Sza_Sa
senior tag
Most végeztem a teszttel, grat. nagyon ott van. Saját tapasztalatból teljes mértékben alá tudom támasztani bizonyos részeit. Egy Ph. 925-öt cseréltem le egy i3 530-ra, amit talán sosem tettem volna meg, ha nincs egy háklis HD-s Yamaha RX-V1900-as erősitőm. Nem olyan régen összeraktam egy kifejezetten htpc-nek használt másodgépet, ahol fontos volt a megfelelő teljesítmény a fhd filmek miatt, de a melegedés és az ezzel együtt járó hang még lényegeseb volt. Mivel az első proci-lap vásárlása egy hirtelen jött nagyon jó ajánlat miatt lett kiválasztva, sokat nem gondolkodtam rajta, megvettem és azt hittem jól választottam. Ez volt a 925 egy Giga matx 785g-lappal. Na itt kezdődött a probléma, a fentebb emlegetett erősitő és a lap az istennek sem akart haverkodni egymással, a lap folyamatosan eldobálta a hangot hdmi-n, arra panaszkodva hogy hdmi-dvi kapcsolatot érzékel. Ilyenkor csak többszöri (akár 8-10) ujrainditás segitett rajta. Főtt is a fejem, mivel ha a tévével kötöttem össze ott minden oké volt, bár úgy sokáig nem volt összekötve. Viszont az erősítő- dvd felvevő meg már egy éve így üzemel, ott soha nem volt ilyen gondom. Mivel az erősitő nagyságrendekkel drágább volt mint a konfigom cserélendő része, ezért úgy döntöttem eladom és veszek egy core i3 530-at egy nagyon tuti MSI deszkával. Gondolom nem is kell mondanom hogy a választást nagyban megkönnyítette a ph, mivel akkor is egy nagyon jó tesztet kanyarított, ahol mit ad isten pont egy olyan procit eresztettek egymásnak mint az én akkori/mostani cuccom. És azt kell mondanom (kopp..kopp...kopp) nagyon jól váltottam. Ugyanabban a házban van/volt a két processzor, minden lényeges komponens ugyanaz maradt, igy teljes az összehasonlitási alapom. Míg 2-3 óra filmnézés után a phenom rendszernél a ház proci felőli oldala elérte a kb. 40-50 fokot, addig a core rendszernél szó szerint semmi hőmérsékletváltozás nem következik be. Természetesen ebből következik az, hogy zajban is sokkal jobba a i3, teljesitményben meg számomra nem mérhető a differencia És a lényeg: az Intel és az erősitőm megtalálta a közös nevezőt egymással
-
kuchera
tag
Köszi nagyon kis hasznos cikk volt!!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Joachim21 #169 üzenetére
a 8600 a hozzászólásomra tényleg rossz példa, de nem véletlenül a 8200/8400as közti különbségről beszéltem. anno amikor kijöttek és meglettek az első tesztek, voltak olyanok, akik azért vettek 8400ast, mert jobban mentek. a 8600asokról nem tudok, de elvileg a binelés alapján azoknak kéne mind közül a legjobban menniük... vagy ha nem is a legtuningosabban, de az átlagos értékeiknek (ami sokmindenből tevődik össze, fogyasztás is beszámít!) azoknak kellene a 8000es szérián belül a legjobbnak lenniük.
félig más:
az i7 920 és 975 nem véletlenül van megint csak ott példánk, utóbbi lényegesen jobban ment. az új 980asról nem is beszélve. persze, drága volt, nagyon drága, viszont cserébe az volt a legjobb. és a legjobb sosem az ár/érték bajnok szokott lenni. de akinek a legjobb kell, az mindenképpen megveszi. a yorki quadoknak sincs ilyen alapon értelmük, 3600on a q66 elver/minimum hoz minden 775ös procit erőben, 3.0 meg kb garantált. no igen ám, csak a 9550-9650esekkel meglehet a 4.0 is...első hetekben a yorki quadok után általában mindneki fújolt, hogy nem is mennek jól, meg főlg a 9550/9650 milyen drága... aztán amikor kiderült, hogy olcsóbb (de minimum halkabb) hűtés mellett már érezhetően jobban mennek, akkor valahogy elkezdtek az emberek váltani.
-
beta
aktív tag
grat a cikkhez, kiraly lett
sajnalom hogy nem jott ossze a 4ghz amdvel, de gyari hutovel azert ez is szep eredmeny
-
rovtiv
tag
-
fLeSs
nagyúr
az igazi baj az, hogy az ideírkálók azt hiszik, hogy mindenki tuningol.
tudom, aki idejár és tájékozott az tudja, hogy hogyan lehet xy proci órajelét a duplájára emelni vagy bekapcsolni +2 magot de az olvasók nem ezt veszik alapul, hanem az alapbeállításokat. az emberek döntő többsége nem tuningol.én sem tuningolnék ha nem értenék hozzá és nem is érdekelne mert úgy is elég lenne a proci teljesítménye. a melóhelyi gép (P35+E6750) megy akár 3,5 GHz-et is de semmi szükség rá.
-
rovtiv
tag
válasz
Joachim21 #169 üzenetére
Hozzászólásoddal egyetértek. Viszont:
Hiszek a nemzetközi munkásmozgalom célkitűzéseinek abszolút igazságában. Hiszek abban, hogy senki semmivel sem különb attól, hogy véletlenül ide született. És abban is hiszek, hogy Isteni örök igazság nem létezik. Ennek ellenére hiszek a Hegyibeszéd erkölcsi üzenetében.
Ugye nem kellene elkezdeni... -
Robi BALBOA
őstag
Jó kis teszt!
Na az "öreg" Quad még eléggé jól állja a sarat. -
Joachim21
őstag
Ez nem igaz így hogy tovább húzhatóak a magasabb alapórajelen járó processzorok. Azonos revízió mellett körülbelül ugyanaddig húzhatóak, elég csak megnézni az itteni wolfdale, phenom vagy yorkfield topicot, és látod hogy dúrván hol a határ. /a revíziószámot nem véletlen hangsúlyoztam!!!/ Nyilván vannak kivételek, antituningos, és remekül hűzható darabok, de a legtöbben nem véletlen mondtuk még anno hogy hülyeség egy E8600ast venni, mikor egy E8400as is ugyanaddig húzható.
-
hemaka
nagyúr
Core i5-750 meglepően jól teljesített
-
picur220
veterán
a 40-42 000 forintos kategóriában jelenleg a Phenom II X4 965 éri meg legjobban az árát.
Szerintem a 955 jobban megéri az árát, mert teljesen megegyezik a 965-tel, csak a szorzója egyel kisebb, amit könnyedén felemelhetünk, ha szeretnénk. Olcsóbb 5k-val, szóval én inkább azt ajánlanám helyette. -
Vardar
tag
"A processzorok játékok alatt nyújtott teljesítményével nem szoktunk túl sokat foglalkozni, mert általánosságban igaz, hogy ha kellően komoly grafikai beállításokat használunk (felbontás, szűrők, részletesség), akkor az egyazon kategóriába eső processzorok hasonló eredményeket érnek el."
Na ha jól értelmezem, akkor 1280*1024 max beállításos játékoknál Athlon II X2 és Athlon 64 X2 között nincs számottevő különbség? Akkor felesleges 5050e-ről 255-re váltanom? -
Chaser
legenda
Nem az igp-vel van baj, destop vga-nál se ment a tvm natív hdmi-ről, csak dvi-hdmi átalakítóval, úgy tökéletes volt bármilyen vga-val, de lehet jó lenne amit mondasz. Olyanról hallottam már ami dsubból dvi-t csinál, hogy hogy azt passzolom, de valami 20-25k volt...
Móci: Azt meg lehet oldani külső sb live-val nem is olyan drágán, amit én néztem még analóg 5.1 is volt rajta!
ami pont jó lenne a HT3600-amnak és akkor nem is kellene desktop 1általán...
szerk: expresscard hely is van a gépben, de nem tudok róla hogy azon keresztül meg lehetne-e oldani a dvi-t
-
-
Chaser
legenda
válasz
Bluegene #152 üzenetére
ööö..nem
ma 20k-t ajánlottak érte, annyiból majdnem E8400-et lehet venni
nem értem én az embereket
Móci: Van noteszem, minden faxa, kivéve hdmi-n nem ad képet a tvm-re, más tévéknél jó, dsub meg nincs a tv-n...tudja az 1080p-t és nem tudom rákötni a 110k-s tv-re
tényleg keveset eszik, win7 alatt net 16-17W, pedig nem is ledes, meg csak "régi" ddr2 és x3100 90nm-en. Ez a gép tényleg nem nagyon rázza a villanyórát főleg ha alulfeszelem a cpu-t is, akuidőnek is jót tesz.
-
Lacc88
senior tag
Elégnek elég lett volna , nem volt nálam sok időt , de jobban megtetszett az Intel , és inkább spóroltam rá .
Meg le is írtam nem vagyok se AMD-s se Inteles , de jobb szerettem volna , ha most Intelem van . kb röviden ennyi .
És azt se írtam , hogy ne vegyetek AMD-t , mert 40 alatt nagyon jó , de aki már 40 fele jár annak érdemes i5-öt venni .
Ezért van a 2 cég egyikbe ez jó a másikba meg az ...kpal így van ennyi én azt mondom , hogy inkább fizetek érte többet , de legyen rá gari ,mert ha valami baj van vele , akkor kuka és buktál mondjuk öööööö... 48 ezret ezek drága dolgok , hogy így "szórakozzon" vele az ember legalábbis nekem az ...
-
Champipi
aktív tag
Játékra érdemes ennyiért procit venni?
Régebben még az volt a mondás, hogy egy 2,5 GHz-en ketyegő E5200 is sok, ha tisztán játékra kell a gép.
Akkor most hogy van ez?
-
Chaser
legenda
Abban 1etértünk hogy drágák
Teljesítmény engem túlzottan nem érdekel, mostani cuccok alapon is kellemesek, max bóhockodásból tuningolok, néha jól sikerül. Valami htpc szerű dolgot akarok, ramok ára egekben, majd ha jól lement a ddr3 ára akkor elgondolkozok desktop összerakásán talán, addig kipróbálok egy am3-at max 1-2 gb rammal, egyik itthoni gépben cel430 van 1 gb rammal, hasít mint az atom
e3300-zal 720p-s mkv-t is gond nélkül eszi, csak az a fránya dvi nincs rajta
ezért most amd 740g chipsettel, kb mint intelnél a g31, árban is hasonló. Nemrég mértünk x2 240-et, elég kellemes a fogyasztása, nem sokkal marad el a c2d-től ha elmarad is.
Bluegene: 4440 stabil, de majdnem 4700-on validoltam és g31-ben 1.35V-on...egy fricska a nagyoknak
9.5k-ért árultam újan, nem vitték el, ez lett belőle...
-
AXisBOLD
addikt
nagyon jó teszt lett!
de a cím kicsit túlzás, egyik se 40k, illetve drágábbak.
-
aram01
nagyúr
kezdenek normális árban lenni a procik
-
rovtiv
tag
AMD-fan vagyok.
Éppen ezért ismerem a rendszert valamelyest.
És éppen ezért mondom, hogy a "DDR3-1600-as beállítás, 9-9-9-24-2T" helyett esetleg meg lehetett volna próbálni a DDR3 1333, 6-6-6-18-1T-t.
Már csak azért is, mert akkor valószínűleg az IMC-t is sikerül legalább 2.2GHz-re feltornázni.
A rendszer is kevesebbet fogyasztott volna, néhány alkalmazás is gyorsabb lett volna... és az én mesém is rövidebb lett volna. -
Puma K
nagyúr
Na tudtam én hogy jó vétel lesz az adatlapomban lévő alaplap (3év gar) + proci (3évgar, OEM) +memória (3év gar) trió még január végén 87,5kFt-ért.
Tuningos E8400-at (1.5 év gar) meg Asus P5Q-E-t (2 év gar) adtam el meg OCZ 2x2Gb/800Mhz DDR2 memóriát (11 év gar) azért szabadultam meg tőlük mert paráztam hogy ha még megtartom akkor később semmit nem fogok értük kapni
-
Bluegene
addikt
ezekről nem volt szó, annyira azért nem drága nézz utána, de pl a linkelt tesztben szereplők egyike igen olcsó, megsúgom
egy laptopot hova bővítesz? az úgy van megalkotva h pl hűtésileg h ne kelljen belenyúlni, most őszintén netezésre, filmezésre bőven jó(úgyis 90%-ban az asztalit is arra használod), és 10W-ot eszik vagy mennyit
Harmadrészt meg játszani nem igazán lehet rajta. sztem jobb párosítás egy százezres lapi és egy xbox, fogyasztásban is, egy jó gép többe kerül és kevésbé időtálló
Harmadrészt meg játszani nem igazán lehet rajta. így van rá lehet kötni bármit, mégis az emberek nagy többsége nem vesz hozzá semmilyen plusz monitort, mert felesleges
-
zH.
senior tag
Nagyon jól teljesít az i5. Picit meglepődtem ,hogy a 965-t is lehagyja ,de ez van. i7 920-hoz képest tesztekben sem láttam nagy teljesítménycsökkenést ,viszont a proci ára és alá a deszka is jóval olcsóbb.
-
Khaal
őstag
Én nemrég kezdtem el méregetni itthon és kiderült hogy kiütéssel a számítógép a legnagyobb fogyasztó itthon igaz nálam az helyettesíti a tvt, rádiót, dvd-lejátszót is, de így is durva mennyi áramot megzabál egy hónapban, le is lesz cserélve egy laptopra nemsokára.
A hűtők és a bojler követik, de ez utóbbi éjszakai áramról megy, így nem kerül olyan sokba.
Elektromos sütő nem olyan vészes, mert arányaiban nagyon keveset megy, hiába brutális a fogyasztása. Mikrosütő se olyan nagy fogyasztó, egy ezres sincs havonta.
Nálunk ami durva volt, az a mosogatóhoz berakott kisbojler, ami közel kétezer forintnyi áramot megeszik egy hónapban, pedig csak a mosogatásra való vizet melegíti.
-
Lacc88
senior tag
válasz
Geri9159 #134 üzenetére
Meg ez a fejlesztés is , olyan dolog kb. h azért amd-t ja van 2-3 évig 1 géped , akkor azon vagy abba mit fejlesztesz ? ha van pénzed újat veszel nem ? ha nincs , akkor meg vár az ember ...
Most mivan azzal kell foglalkozni ... és használni a gépet , amit megvett az ember ...
Nagyon rég az Intel van az élen , és szerintem ott is marad !
Főleg az ilyen "olcsóbb" i5 szintű processzor kínálattal .Gyuri27 : Az árak nem ugyan azok ... nem m1 szerintem hogy 10-20-30 ezerrel fizetsz valamiért többet ami jobb , vagy 12-20 millióval ...
-
Aty1
csendes tag
Nagyon jó teszt! i5
-
Geri9159
tag
Mihez képest drága egy AMD Ph2 965-höz képest tényleg drágább volt 2000 ft-al viszont a teszt alapján annyival erősebb is és kevesebbet is fogyaszt..
Ezt a fogyasztást pedig most tárgyalják hogy mennyit lehet spórolni vele így az a 2000 ft különbség vissza jön (aminek örülök). -
kelzsoca
félisten
Már az elején tudtam, hogy a i5-750 különösen ajánlott plecsnit fog kapni
-
Lacc88
senior tag
válasz
Geri9159 #128 üzenetére
Aham értem , csak erre voltam kíváncsi ... mert van aki azt mondja , hogy DRÁGA az i5
Telefunen : Nekem AMD 955 X4 volt , és eladtam ... mert amikor nézegettem a teszteket , akkor szinte mindenbe jobb volt az i7-920 alapórajelen ... aztán 1 kicsit elegem lett , nehéz volt elfogadni , mert ez előtti gépem is AMD volt , így szerintem az Intel saját magával versenyzik .
Nem vagyok Inteles , csak amikor van 2 cég és az egyik 1.5éves vagy még több lemaradással van a másik mögött , akkor az szerintem nem verseny. -
Telefunen
őstag
Hát ez elég szomorú az AMD-re nézve
... Most sokat estek a szememben (bár nekem személyesen sem volt soha túl jó tapasztalatom tuning terén az AMD procikkal.. K6-2 500 nem ment 550-en sem, A64 3000+ /754/ nem ment 2400-et sem... Intel prockóim: Celeron 950@1260 simán, Celeron 2000@2800 simán, a mostanit pedig 1866 helyett, 3GHz-en járatom /mert még ez is elég/ alulfeszelve -hozzá kell hogy tegyem; olyan stabil, hogy akár az életemet is rábíznám). Bármennyire is vakvágány a S775, C2D-ról még mindig Quad-ra a legésszerűbb fejleszteni (főleg ha az ember tuningolni is szeret).
-
atesss
addikt
válasz
Bluegene #121 üzenetére
Csak a hütő azért kicsit többet megy, mint a sütő...
De amúgy tényleg lehet a sütőtől is sok, ha valaki sokat süt (és sokszor, vagyis gyakran kell bemelegíteni a sütőt).dízelracer
Ha nagy a mélyhűtő része, akkor egy 20 éves Gorenje (nekünk ez van még sajnos) is lehet havi 3500-4000Ft körül.
Csak azt sem szabad elfelejteni, hogy jóval kevesebbet ugyan, de a mai hűtők is fogyasztanak azért... -
Geri9159
tag
Nem bántam meg hogy i5 750-es procit vettem erős és jó darabig elég is lesz.
A teszt pedig nagyon jó. -
Móci
addikt
Nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincs, csak hogy inkább a H57 mellé 'csomagolják'.
Bár ez is gyártótól függetlenül változik.
Én is gondolkodtam AM3-ban, az Asus 890GX-es lapja nagyon is tetszik, csak ha vennék egy kétmagos Athlon II-t, akkor teljesítményben valószínűleg nagyon nem lennék előbbre (max. új, fejleszthető foglalat, DDR3), no meg az lehet egy picit többet is fogyaszt. -
Chaser
legenda
H55 mellett is van usb3, satat azt nem néztem, nem lesz rá szükségem /sajnos/. Kell még idő amíg elterjed, de ha már ilyen csoda gépet vesz az ember még az sincs benne az árban ennyiért?...én a g31-et 11-12 körül vettem 1 éve, előtte is az volt kicsit más verzióban, amilyen olcsó volt annyira stabil is
A mostani 3300-ast abban vágtam 4.5G fölé
ki kéne próbálnom végre egy am3 procit
-
Bluegene
addikt
válasz
dízelracer #120 üzenetére
gondolom ez csak vicc, tistában vagy h a sütő 5000W-ot is megkajálhat?
-
Bluegene
addikt
vegyél egy ilyet akkor fiam:
Az Asus vagy az Acer laptop eredményeiből az jön ki, hogy nyugalmi állapotban 6 watt környékén, videoleátszáskor 11-12 wattot, terhelve pedig 20 watt környékén fogyasztanak az Intel CULV platformos gépei. Az MSI X600 ezzel ellentétben nyugalomban 13 wattot, videónál 17,4 wattot, teljes terhelésnél pedig 29,3 wattot igényelt, tehát ismét alulmaradt mai párharcunkban, ráadásul alaposan.
[link]egyébként mindig a külnbséget kell mérni, szal az Asus gép tokkal vonóóval netezésnél 8 Watt körül fogyaszthat
ami nagyon kevés egy asztali géphez
veszel egy hasonlót, netezni
és veszel esetleg egy xbox-ot játékra, jó párosítás
-
TaS1kaaa
tag
Nagyon tetszett a teszt!
Még mindig nem tudnám eldönteni, hogy milyen procit vegyek
Az AMD teljesítményben meg fogyasztásban azért még alul marad de ha jól tudom az AM3 platform még marad egy darabig vagyis fejleszthetőnek mondható.
Az INTEL viszont jobb az előbb említett dolgokban viszont a p55 és a h55/57 nyugdíjba megy jövőre bár a foglalat marad.Nagy dilemma ez, még szerencse, hogy nem aktuális nekem ez a dolog
-
Tomcy7
tag
válasz
ProEvoFan #112 üzenetére
Így van!
Én most cserélem le a régi 478-as foglalatot egy 775-ösre. Nekem amire kell bőven elég pedig játszok is vele, belemegy egy E6500 amit felhúzok és kész is, majd 2 év múlva teszek bele egy 4magosat aztán megint jó lesz 2 évig.
Mivel P45-ös lapot vettem ezért már új 2.0-ás a vga foglalat plusz támogatja a ddr3-at 2000+ mhz-ig szóval fejleszteni lehet majd ezt is és 1-2 éven belül apró pénzért lesz hozzá minden. -
Ottoka
őstag
Nagyon jó teszt!
És úgy látszik szépen is fogynak az intel procik. [link]
Engedhetnének a procik árából igazán.... -
ProEvoFan
nagyúr
mégis jó ez a LGA-775
pedig sokan már temették
én is ha most fejlesztenék simán egy Quad Q9400-at raknék a P35-ös lapomba
igaz, ha zsír új gépet akarnék, akkor persze AM3 vagy LGA-1356-ban gondolkodnék, de egyenlőre felesleges, jó lesz nekem még az E8200 egy darabig
köszi a tesztet -
atesss
addikt
válasz
DemonDani #31 üzenetére
Látom te sem ismered a kWh-t pontosan...
Csak az a gond, hogy az emberek döntő többsége sem, és ez a nagy gond.
Hogy akarunk így energiatakarékosak, meg "zöldek" lenni, ha ilyen alap dolgokkal sem vagyunk tisztában ?
A hatásfok meg a másik dolog, ami teljesen homály az emberek többségének.
Mondjuk ez megint az oktatás (+ azért azt is hozzáteszem hogy részben a média) hibája.A 16-22W Idle honnan jött ? Ezt még Atomos konfiggal sem olyan egyszerű...
Úgyhogy számoljunk pl. a tesztben szereplő Corei5-750-es géppel.
Az áram ára jelenleg: ELMÜ - A1 normál árszabás: 47,82 Ft/kWh [link]
(A fogyasztásfüggetlen alapdíjakkal most nem számoltam, mert az ehhez képest nagyon kevés, meg amúgyis fizeted még ha pl. nincs is számítógéped.)
(Meg az áram árának növekedésével sem számolok, bár azt meg igazából az inflációhoz és a betéti kamatokhoz kéne ugye.)1 év alatt:
18h IDLE(66W) - 365*18*0,066= 433,6 kWh= 20735Ft
2h filmnézés (DXVA - 92W) - 365*2*0,092= 67,2 kWh= 3212Ft
0,5h Tömörítgetés/Lightosabb terhelések (A 7-Zip-et számoltam - 122W) - 365*0,5*0,122= 22,3kWh= 1065Ft
3,5h Game (165W) - 365*3,5*0,165= 210,8 kWh= 10080Ft
Összesen 35092Ft, és csak egy év alatt !
Magyarul simán el tudsz költeni 3-4 év alatt még ugyanannyit, amennyibe (egy meglehetősen drága) gép került.Ami szerintem nagy gond. Az utóbbi időben javult azért az IDLE, vagy kis terhelésű fogyasztás, de még bőven lenne mit tennie a gyártóknak !
A legfontosabb mondjuk az lenne, amit magad is megtehetsz, hogy ne hagyd bekapcsolva a gépet egész éjszakára csak azért hogy seed-eljél.
Erre esetleg ajánlhatom a seed szervereket, ugyan drágább (meg gyors net kell hozzá igazából), de sok szempontból jobb mint az otthoni seedelés, és összes áramfelhasználásban is valószinűleg kevesebb.
A másik pedig, hogy játékra és netezés / filmnézésre külön gépet használsz, de ez egyrészt szintén drága, másrészt meg a dupla gép alkatrészei miatti környezetszennyezés, és az előállításuk közbeni energia-felhasználás valószinűleg jóval nagyobb, mint amit megtakarítanál.10W fogyasztáskülönbség 3 év alatt:
24h-ban - 12600Ft
16h-ban - 8400Ft
12h-ban - 6300Ft
8h-ban - 4200Ft
4h-ban - 2100Ft
Ez alapján szerintem eléggé el kell gondolkodni egy energiatakarékosabb processzoron, mert könnyen lehet, hogy megtérül.Azonkívül szerintem nem egy 600W-os táppal kéne tesztelni, még a HD5850-hez is nagyon bőven elég lenne egy 400W-os (sőt valószinűleg kettőhöz is), ami alacsony terhelésen (jelen esetben pl. a 60-85W között) jobb hatásfokú. Persze hogy 80+-os legyen az alap, sőt inkább 80+ Bronz vagy Silver, vagy akár Gold kellene. Sajnos itthon nem sok ilyen táp kapható, meg ami van, az is álltalában aranyáron.
A max. konnektorból kivett az X4@1,4V Far Cry 2-nál 250W volt (83%-os hatásfokkal ez a táp álltal leadva csak 208W), ami alapján akár egy 250W-os táp is elég lenne.
Ebből itthon sajnos csak sima 80+-os FSP-t ismerek, de ez az FSP HEN 250W 3200Ft (aprón 2500)Mondjuk ilyen terhelésen már nagyon behangosodik...
-
Móci
addikt
Sok mindent nem ide találnak ki...
Bizony, a lapok nem olcsók. USB 3 meg SATA 3 ha jól tudom leginkább a H57-es deszkákon fordul elő, azok meg 30 körül legalább vannak, ha nem drágábbak.
Nem olyan rég volt a logouton egy kis bemutató egy Biostar lapról, na az mondjuk tetszett, s megvan 20 környékén.
Én anno a P5Q-t olyan 35 körül vettem, s igenis megérte, mert mindent tudott, amit akartam, stabil volt, no meg a tuningal sem akadt problémája. Rááldozom a pénzt, ha látom értelmét.
Amúgy visszatérve az új usb meg sata szabványokra: nekem nem hiányzik egyik sem. Mire elég jól el fognak terjedni, el fog telni egy, de lehet, hogy két év is.
Sok helyen örülök, ha usb2 van... -
csaabz
őstag
Koszi a tesztet!
AMD rulez. -
- = Zk = -
félisten
Érdekes teszt. Köszönjük.
Persze nem olvastam át részletesen, mivel én hülye vok a mély számítástechnikához. Magam is kiváncsian várom az x6okat. Jelenleg egy 940be van odahaza, ha találok 1090T-t az angol ebayen, akk csere lesz jövőre. Ugyanis 40-60k huf környékén mozognak majd ha beindul a dömping.
Rizikós a használt cumó, de ha szerencsénk van... -
j0k3r!
őstag
nagyon jo teszt!
egy par pillanatig i5 fan lettem : ))
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PERIFÉRIA beárazás (egér, egérpad, billentyűzet)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Már játszható a Titan Quest II korai változata PC-n
- sziku69: Szólánc.
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Synology NAS
- Elvette a PCI Express 5.0-t az egyes alaplapjaitól a Gigabyte
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- 12 GB-os RTX 4070Ti - garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3044
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3078, 100% Akkumulátor
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest