- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- Új szintre emelte a fényűzés fogalmát az ASUS
- Kivenné a részét az új HBM memóriák tokozásából az LG
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- A Team Group SSD-je gondoskodik arról, hogy az utolsó bitig letörölhető legyen
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPad topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amazon Alexa
- Home server / házi szerver építése
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
és Dr. Akula. Mikor este felnéztek a csillagos égre és látjátok átsuhanni az égbolton az ISS-t, akkor gondoljatok arra, hogy annyira nem érdemes megtanulni a "másik oldalt", hogy még odafent is Linuxot használnak a laptopjaikon, pedig korábban ott is Windows volt.
- [link]
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #195 üzenetére
Te pedig linuxos kollégádtól veszed az ellenérveket.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#57638400 #162 üzenetére
Ha úgy tennék fel a kérdést hogy ingyen jó-e a Linux, akkor nyilván senki nem mondaná azt hogy nem. De amikor minőséget kezdik hasonlítgatni, akkor az ár nem szempont (és akkor a Red Hat féle fizetős vonalról még nem is beszéltünk). A hobbioprendszer előnye a sok (és olcsó) fejlésztő, a hátránya ugyanez: nem egységes.
"A Windows azért lett az, ami", mert egységes, kompatibilis, játszani is lehet rajta (és nemcsak 1-2 kivételes díszpéldánnyal), ami otthonra, irodába egyaránt megfelelő. A Linux így csak mint második oprendszer merül fel (legtöbb helyen - had ne kelljen mindenhova odaírnom hogy vannak kivételek, átlagos júzerről beszélünk), az meg olyan mint a túlóra: a napi meló mellé keveseknek fűlik hozzá a foga. Az átlagember olyat akar amin MINDENT lehet. Ez a Windows.
Az esperanto is egy tök jó nyelv (állítólag), logikus, könnyű megtanulni mégse beszéli szinte senki. Mert más se, és minek időt fektetni olyan tanulásba, aminek nincs haszna. Ugyanannyi erővel tanulhat angolt, amivel a fél világgal megérteti magát. Itt is ez van.
-
Érdekes, én azóta is X-et használok... Nem lett Waylandre cseréve, hanem a Wayland kukázva lett, mielőtt cserélték volna. Mir pedig majd 2016ban, Unity 8-cal.
Egyébként, +1 arra, hogy épp, hogy a nagy tömegek számára lenne egy kellemes desktop rendszer 1-2 jobban sikerült linux disztró. Ingyen van, nincs szükség AVra, a frissítési mechanizmusa jóval fejlettebb, mint winen, és kb. egyszer kell beállítani. Arról nem is beszélve, hogy az általános hardverigénye is kisebb, azaz egy adott hardver több ideig maradhat gyors, alkalmas a feladataira, ami további költségkímélés.Az meg jó poén, hogy a win mindig bootolható marad. Alaplapot cseréltem, és bár az új jóval újabb volt, UEFI-vel, nem tudtam annyira lebutítani, és legacyvá tenni, hogy a win7et újra elindítsam. Reinstall. Az Ubuntu meg sem rezzent.
-
bambano
titán
"Nem azt magyarazom, hogy miert rossz, hanem hogy miert nem mukodokepes nagy tomegek szamara.": én meg azt, hogy a nagy tömegek számára is működhetne, ha nem lennének windowsos előítéletek meg beidegződések (amik zöme fals).
"A network transzparens grafikus feluletet epp most probaljak lecserelni": ami egyébként a második legrosszabb húzás lesz a linuxokon, hála egy cannonical nevű országos hírű kendácsolócégnek, akik olyan határozott, kiforrott és jó elképzelésekkel rendelkeznek desktop terén, hogy lecserélték az X-et, majd azóta már lecserélték azt is, amire az X-et cserélték anno.
"Viszont monolit szar, oruletes workaroundokkal meg bugokkal.": ja, valakiknek báncsa a szépérzékét. hogy egyébként vagy 30 éve jól működik az userek zömének, az meg nem érdekel senkit.
"Valaszthato felulet az iPhoneon sincs, meg meg az Androidok nagyreszen se valtoztatja senki.": rossz hasonlat. ebben a piaci szegmensben nem a telefon felülete a választható, hanem kompletten a telefon felülettel együtt. ha nem tetszik az android, akkor veszel csempés lumiát. tehát ebben a szegmensben van választási lehetőséged.
-
Rimuru
veterán
Viszont itt van választási lehetőséged (persze ha kell). Nem úgy működik a Gnome ahogy elvárja az ember, akkor van pár másik mellette ami lehet hogy jobb lesz. A Windows felülete (nekem) hót buta úgy ahogy a Gnome is. Ki akartam próbálni Windows alatt a KDE-t, sajnos nem sikerült összehozni pedig megnéztem volna milyen ott.
-
Mindegy, nem erted. Nem azt magyarazom, hogy miert rossz, hanem hogy miert nem mukodokepes nagy tomegek szamara.
A network transzparens grafikus feluletet epp most probaljak lecserelni nem transzparensre, mert desktopon csak a baj van vele. Viszont monolit szar, oruletes workaroundokkal meg bugokkal.
Valaszthato felulet az iPhoneon sincs, meg meg az Androidok nagyreszen se valtoztatja senki. Viszont a defaultok szarul neznek ki csomoszor.De mindegy, tok masrol beszelsz, mint amirol szo van, azt hiszed, hogy ez valami Linux-Windows vita, kozben meg nem.
-
bambano
titán
van a windowsban network transzparens grafikus felület? nincs.
virtuális desktop? nincs.
egyáltalán: választható felület? eddig nem volt, azóta van, mióta az emberek 120 decibellel utálják a csempéket.
koherens felhasználói felület: amikor utoljára néztem, nem volt. lásd: melyik appban mi a keresés gomb?
koherens felhasználói felület2: egy ms vezér írta a blogján, hogyha a csempés ie-ben elment egy bookmarkot, az nem kerül bele a sima felületen futó bookmark listába.
elhangzott itt, hogy linuxra mennyiféle felület van és hogy az nem jó. de, mert választhatsz.és akkor a windows felület jobb, mint a linuxos, épp csak a nyaka véres meg alap dolgokat nem tud.
egyéb példák: ha egy xp-n kihúzol a böngészőből a desktopra egy url-t, akkor kiteszi a linket. ha linuxon, letölti a dokumentumot és azt teszi ki.
megnéztem Lajbi sambás előadását a neten, ez alapján aki a windows fájlmegosztási protokollját kitalálta, annak a harmadik szomszédja is hülye...a valódi helyzet az, hogy a windows jobb, mercsak, a linux meg szar, mercsak.
-
A driver meg a desktop env. az ket kulon dolog. Attol, hogy mukodik a driver, meg van egy csomo dolog, ami csak a desktopra jellemzo. Most pl. Gnome-ot hasznalok, es ezer problema van az extension-okkel, egyebkent meg neha a kompozitor osszehanyja magat, egyebkent sem tokeletes a font hinting, nincs valodi fullscreen mod jatekoknak, mittudomen. Nyilvan elsosorban azert, mert nem hasznaljak tul sokan, nincs kitesztelve, etc. Hasznalhato -- ugyebar hasznalom is --, de konkretan a grafikus kornyezet Windows alatt egyszeruen sokkal erettebb, gyorsabb, jobbak a defaultok.
Tovabbra se azt mondom, hogy egyik vagy masik OS jobb mint a masik, de desktopra _altalaban_ sokkal megfelelobb a Windows, ha az embernek nincs olyan igenye, mint pl. nekem vagy neked. -
bambano
titán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért, azt honnan tudja az egyszeri user, hogy milyen új funkciókat hoz az új Windows, vagy hogy mit tud az x böngésző legújabb verziója? Írnak róla a neten...
Amennyi VGA-s cikk van itt a PH!-n, erről is írhattak volna egy hírt, nem csak a szokásos mi a baj az OpenGl-el témát lehetne feszegetni.
-
Rimuru
veterán
Igen sajnos láttam mikor 8.1-el vacakoltam. Viszont volt egy olyan probléma amit nem tudtam megoldani [link] (sajnos nem találtam meg a linkelt logot). A lényeg hogy ami választ kaptam rá azt mind megtaláltam google segítségével de nem változott a helyzet. Igazából bíztam a rendszerben hogy nem lesz semmi probléma hát lett. A vicc az hogy nem is nagyon használtam volt hogy csak azért indítottam el hogy frissítsem.
(#174) emvy : Manjaron tudsz válogatni pár kernel közül [link].
-
pakriksz
őstag
1. mi köze a slackware-nek az átlag desktop disztribúcióhoz?
3. az egyik linuxos gépemben nincs is elem úgy egyáltalán helye sincs.
"kernel panic helyett írhattam volna, azt is hogy megáll a boot az initramfs-nél, vagy kernelfrissítés után nem bootol" ilyennel sem találkoztam.
"Azért a win be szokott bootolni mindig " kivéve amikor nem
ilyennel találkoztam párszor, aztán volt hogy linux live cd-vel sikerült megkeresni az okot, vagy jobb esetben csökkentett módban elindult.
Sőt az alaplapomnál az volt, hogy amikor kikapcsoltam a SATA vezérlőt a biosban (mert nem volt satás vinyóm akkor még), boot közben mindig kékhalált dobott a vista, csak az xp-k mentek, meg persze a linux. Aztán fél év után jöttem rá hogy a sata vezérlő kikapcsolása miatt történt
azóta sem jöttem rá hogy mi az összefüggés, de így van: SATA off -> kékhalál, SATA on, megy.
-
Nem is beszelve arrol, hogy
[...@atomanti ~]$ uname -srv
Linux 3.16.7.3-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Fri Dec 19 18:34:00 UTC 2014
...@atomanti ~]$ date
Fri Jan 16 14:35:52 CET 2015Szoval az elegge up-to-date rolling release distroban meg 3.16 van, tehat az, hogy a 3.18-ban majd tuti jo lesz, az hm, nem tul jo erv..
-
#Chris
tag
válasz
pakriksz #168 üzenetére
1. Mi köze a szervernek a desktophoz?
2. meg simán feltennék, mert majdnem ugyan olyan a telepítője, mint a desktop windows-é.
3. Tegyél az alaplapodba egy gyenge elemet és kapsz egy kernel pánikot, ha azóta ki nem javították...kernel panic helyett írhattam volna, azt is hogy megáll a boot az initramfs-nél, vagy kernelfrissítés után nem bootol... stb. Azért a win be szokott bootolni mindig
-
PetX
aktív tag
1. Nem értem mi köze van a Win support szövegednek, ahhoz amit leírtam. Történetesen, hogy manuális telepítésnél mennyivel egyszerűbb feltenni egy VGA drivert Win alatt [nekem]. (természetesen ez lehet az én Linux tudásom eredménye is)
2. A negyedik kijelentésed már üti az elsőt. Mégis csak vannak kivételek???
3. "Ha a telepítő nem ismeri, akkor felteszi az általánosat, majd telepítés után felmegy a Windows Update-re és felteszi a megfelelőt."
Ha a win nem ismeri fel akkor nem rak fel semmit, maradjunk ennyiben. (sárga kérdőjel rémlik eszközkezelőben?) Ez pont azért van amit leírtál "nem ismeri".... várja a drivert vagy azt, hogy netes keresésre hivatkozva azt mondja nem talált drivert hozzá.Amúgy életembe nem találkoztam még olyan hardver problémával, amit a win (update) internetes keresése megoldott volna, ezt tartom egészen Win95-ig visszamenőleg
-
LordX
veterán
Te se mostanában láttál kék halált.
Segítek. Kirajzol egy marha nagy szomorú szmájlit. Meg kiír egykét olyan dolgot, hogy lehet, hogy hardverhiba, nézesd meg.Ajánlom, hogy ne mondjon senki véleményt olyan programról, ha nem a legfrissebbet használod. Semennyire sem releváns az, ha valaki hibákat mutat a Windows XP-ben vagy az Ubuntu 10.04-ben.
-
Rimuru
veterán
"Azért jobb a Windows és az OS X egy átlag felhasználónak, mert ha valami hiba van, ad iránymutatást, hogy mit csináljon, jobb esetben ki is javítja magát." Ha egy hiba nincs lekezelve mindegyik rendszer összefossa magát.
Láttál már kék halált? Te tudsz valamit kezdeni azokkal a memória és regiszter címekkel amit az ott kiír? És egy átlagfelhasználó tud? Na egy kernelpánik kb ua. Aki annyit tud hogy felrakja a rendszer (next-next-next kattintgatással) legyen az bármi ugyanakkora eséllyel fog kernelpánikot előidézni mint kék halált (egyéb hardver stb hibákat ne nézzük).
"Azt megnézném, hogy itt a fórumon hányan bírnák feltelepíteni a slackware-t" Egy csomó csomagot előre elkészítettek már oda is, semmivel se nehezebb mint egy Gentoo vagy hasonló rendszer.
-
pakriksz
őstag
"Azért jobb a Windows és az OS X egy átlag felhasználónak, mert ha valami hiba van, ad iránymutatást, hogy mit csináljon, jobb esetben ki is javítja magát."
Ez a funkció hol érhető el? Mert 18 év alatt ilyennel nem találkoztam a vindózban(az automatikus újraindítást meg nem nevezném se útmutatásnak ,se javításnak). Igaz kernel panicot sem láttam még soha, pedig linuxot is már vagy 13 éve használok"Azt megnézném, hogy itt a fórumon hányan bírnák feltelepíteni a slackware-t "
Azt is nézd meg hányan bírnák feltelepíteni a windows server-t (hogy legalább fair összehasonlítási alap legyen)
-
Jól gondolom, hogy ő amúgy felrakni sem tudná a rendszert (W8)? Egyébként van hozzá leírás, gondolom magyarul is, ezt nem tudom, angol OS-t használok évek óta.
És a Win sem rakja fel, csak opcionálisként kínálja a winupdatetel.
Egyszerű júzernek meg ma már dGPU sincs mindig, Intel IGP meg fullosan megy alapból.Ez nem változtat azon, hogy az én anyám remekül boldogul Ubuntuval. Vagy egy másik kedves lány ismerősöm. Én telepítettem, mert ahhoz nyilván kellett segítség (nem mintha wint telepítettek volna bármikor is), beállítottam. A lánynak még admin joga is van (nekem nincs), szóval nem fogom a kezét azóta. Mégsem lépett be azóta winre, pedig dualboot megmaradt, és Unity-vel értendő ez a tett. Ilyen egyszerű ez a történet, nem kell senkinek powerusernek lennie.
Ami egyedüli problémákat én látok, az mind a Flash és az X11 miatt van. Krómmal az első még viszonylag orvosolható, az X11re meg már a vonalon várnak a cserék. Én bizakodó vagyok, hogy minden csak javulni fog. De az sem különösebben izgat, ha sosem lesz elterjedt. Ingyen volt, gyors, és magamra szabtam. És még csak erőforráshiánnyal sem küszködnék, egyik oldalon sem.
-
#Chris
tag
válasz
#57638400 #162 üzenetére
Milyen hobbi
? Nézd már meg mennyi cég támogatja őket és milyen 'kis' cégek. Csomó vállalat küld be commitokat a kernelbe. A kernelfejlesztőket fizetik. Ja és van, hogy az MS is küld be commitokat... szóval a Linux kernelbe is van MS fejlesztő által írt kód, húúú most sokan felgyújtják a gépüket... Nevermind!
A windows azért van ott, ahol van, mert egy desktop rendszer és pont. A linux, mint kernel kb. mindenhol elfut a megfelelő modulokkal lefordítva és beállítva és legkevésbé van desktopra tervezve, csak mindig van pár okos, aki attól, hogy desktopra használja, be akarja bizonyítani, hogy az a legjobb.
OS X szintén desktop rendszer, nem is akar más lenni. Az OS X unix alapokra építkezik egyébként.
Azért jobb a Windows és az OS X egy átlag felhasználónak, mert ha valami hiba van, ad iránymutatást, hogy mit csináljon, jobb esetben ki is javítja magát. Linux desktop esetén kapsz egy kernel panic-ot vagy nem bootol be, csak azt látja a user, hogy ott egy rakat betű meg szám és megijed, hogy most mivan és innentől meg is van lőve. Persze, aki hozzáértő vagy helyre tudja állítani vagy nem, aki tényleg hozzáértő, az meg fogja csinálni, de már 1x írtam ez az emberek nagyon kis része. És szerintem nem ebből kell kiindulni.
Azt megnézném, hogy itt a fórumon hányan bírnák feltelepíteni a slackware-t
Ami a fejlesztőket illeti, nem vagyok benne biztos, hogy olyan nagyon az arányok a fejlesztők között, csak az a baj, hogy a linux meg a distribek is opensource-ok, ebből adódik, hogy mindenki megy a saját fele után, és mindenki jobban tud mindent. Nem tetszik egyeseknek az irány nembaj, fork-oljuk...
lesz n+1-ik fork, de a mienk...
A fejlesztők meg nem egy dolgot fejlesztenek, hanem csapatokban ugyan azt, míg az MS-nél, Applenél megmondja a menedzser vagy vezető fejlesztő, hogy ezt csináljuk és kész, akinek nem tetszik elmehet...
-
válasz
#57638400 #162 üzenetére
Par dolog:
- a fejlesztok nagy resze nem ingyen dolgozik rajta, hanem fizetesert
- az open-source szoftver ugyanugy lehet uzlet, mint a proprietary, csak mas az uzleti modell. Ezzel kapcsolatban javaslom Joel egyik irasat -- ennek a lenyege az, hogy erdemes kommoditizalni azt, aminek a komplemensebol penzt tudsz csinalni. Ugye komplemens termekek azok, amikre igaz az, hogy ha az egyiknek lemegy az ara, akkor a masikra no a kereslet (egyszeruen szolva).Peldak:
- a hardver es a szoftver komplemens. A Microsoftnak anno az volt az erdeke, hogy a PC-k kommoditizalodjanak, arverseny legyen, mert akkor tobben tudnak PC-t szerezni, es tobben megveszik a szoftveruket
- az Android elterjedtsege es a reklamok komplemensek lenyegeben. Ha tobb Androidos cucc van kint, akkor Androidos reklamokbol tobb penzt lehet csinalni. A Google-nek tehat az az erdeke, hogy az Android es az Androidos hardverek ingyenesek, ill. nagyon olcsok legyenek, mert akkor az oaltala menedzselt reklamiparba tobb penz omlik.
- A Linux-telepitesek szama es a Linux-support komplemensek. Ha tobb a Linux-telepites, tobben hasznanak szerveroldalon Linuxot, akkor nagyobb kereslet lesz a Linux supportra. A Red Hat tehat tolja a Linux szerver fejleszteset (penzzel), mert mashol visszajon az ara.Szoval a FLOSS az csak egy masik fejlesztesi modell, ugyanugy van benne penz, es valamilyen modon ugyanugy fizetni fogsz erte.
-
törölt tag
Sok kommentre válaszolnék, meg ezt a Lengyelt is jellemezném, de csak ennyit dobnék be ebbe a kommentlevesbe:
Vegyük már észre, hogy a Linuxot egy finn hacker írta, aztán (meggyőzték) ingyen elérhetővé tette a forráskóddal együtt. Ezután is ingyen fejlesztették tovább, manapság sok ember dolgozik rajta INGYEN. Az áram, meg az egész környezetük pénzbe került. Nem vagyok benne biztos, de valószínű.A GNU csapat pedig azon ügyködött, hogy a proprietary Unixot "lemásolják", hogy aztán a hasonló funkcionalitással rendelkező programocsomagot elérhetővé tegyék INGYEN.
Tényleg egy olyan rendszert fikázunk, amin olyan emberek dolgoznak, akiknek ez egy hobbi ? Írjon már valaki hobbiból egy kernelt ... vagy fikázzuk a KolibriOS-t, MINIX-et, Haiku-t ... mert milyen szarok, mert egy maréknyi ember fejleszti, és nem jutottak el sehová. A Linux egy HOBBI volt, maga Linux Torvalds írta még anno a levlistában, hogy nem fog támogatni más hardware-eket, csak azt, ami neki van, mert csak arra tud fejleszteni. Ezek után eléggé vicces, hogy akkora dologgá nőtte ki magát, hogy nem csak egy maréknyi ember játékszere. (7 milliárdnak az 1%-a 70 millió, az azért egy elég masszív tömeg ! És ahoigy bambano mondta: nem-desktop szinten meg mindenütt jelen van ...)
A Windows azért lett az, ami, mert volt mögötte marketing, illetve eleinte a Linux sem létezett, de még jó ideig csak a Windows-ok voltak használhatóak, ha az átlagember számítógépet akart használni. A Mac OS X-t [o-esz-ten] meg a világ legeslegnagyobb cége fejleszti ...
Még egy kis adalék: a Slackware-t Patrick Volkerding fejleszti néhány (kb. egy tucat) fejlesztővel együtt. A Slackware is egy komolytalan projektként indult, azért adták neki ezt a nevet.
Az MS-nek hány fejlesztője van, meg mennyi pénzük is van ?
És az Apple-nek ?
Bocsi a nagyon offért, de nem tudom miért kell mindig almát a körtével ... semmi közük nincs a proprietary OS-eknek a FLOSS projektekhez.
Ez olyasmi, mint a konzol vs. PC - tök más, ez is alma-körte ...
Az ájemdé vs. zintel is szánalmas flamewar, az AMD tizedakkora büdzséből gazdálkodik (korábbi PH!-s cikk) ...
Erről ennyit. -
> AMD vonalon az alapból települő nyílt driver is tudja az energiatakarékos dolgokat
Francokat. Legalabbis az AMD 6950-em durvan hangosabb es jobban melegszik az OS driverrel, mint az fglrx-el, az fglrx-nek meg egyeb bajai vannak. Konkretan most ezert vettem egy 770GTX-et, mert tarthatatlan volt a helyzet (igen, mindent beallitottam, jol). Az NVidia gyari driver az kivalo, az osszes tobbivel sulyos gondok vannak. (Az Intel az hasznalhato meg, alapdolgokra.)
-
AMD vonalon az alapból települő nyílt driver is tudja az energiatakarékos dolgokat, meg 3D-ben is több, mint elég az alap dolgokra. Gyakran jobb, mint a zárt driver. Szóval ez gyártó függő.
De abban egyetértek, hogy a linuxon elérhető több driver közül némi hozzáértéssel lehet csak tudatosan választani. -
válasz
pakriksz #158 üzenetére
> Ne vicceljünk, ősrégi driverek szoktak abban lenni, ráadásul hiányosak.
Tenyleg valahol az XP-Vista korszakbol emlekszel meg erre. Par napja telepitett Windows egy baratom, pont ugyanaz az Catalyst telepult fel, ami az AMD oldalan is a legfrissebb. Ja, persze control centerrel, stb.
> Anyádnak nem is kell fejlett 3d úgyhogy jó leszz neki az alapból felrakott opensource driver.
Sajnos nem igy van, az energiatakarekossagi dolgok az alap driverben messze gyengebben vannak implementalva. 3D meg az egyszeri embernek is kell, ha mashoz nem, a desktop compositing hasznalja.
-
pakriksz
őstag
Anyádnak nem is kell fejlett 3d úgyhogy jó leszz neki az alapból felrakott opensource driver.
Legfrissebb driver updateből? Ne vicceljünk, ősrégi driverek szoktak abban lenni, ráadásul hiányosak.
A desktop environment pedig mitől lenne töredezett? Ugyan azok a programok bármelyiken mennek... -
Majdnem teljesen egyetértek ezzel a véleménnyel.
Mondjuk nekem Mate és XFCE desktop környezettel eddig sosem volt gondom, és a munkában sem hallottam ilyesmiről, pedig ott ebből a kettőből valamelyiket telepítette fel az IT minden gépre.
Az összes többivel volt valami kicsi, vagy komolyabb probléma. Legtöbbször olyan funcióhoz köthetőek ezek az általam tapasztalt bugok, amik az egyszerűbb desktop-okon nincs is, ezért ezek kikapcsolásával bármely desktop környezet használható az egyszerűbbek tudásával és megbízhatóságával - legalábbis ez az én tapasztalatom. -
válasz
lionhearted #154 üzenetére
Hm, anyam szerintem nem tudna donteni az Xorg.X Server meg a ketfajta binary Xorg driver kozott.
Win 8.1-en meg konkretan _semmit_ nem kell kivalasztani, felrakja magatol a friss NVidia drivert, control panelt, minden.
Egyebkent meg ezzel sincs igazi gond.
A gond azzal van, es ezt sokan nem latjak, hogy a Linux alatt van egy teljesen rendben levo kernel, halozatkezeles, mittudomen. Ez a resz tok stabil, Linus okosan is all a dologhoz (never break userspace). Viszont a desktopon ott van ugye a desktop environment, amibol van Unity, Gnome, Gnome Classic, KDE, Cinnamon, Mate, LXDE, XFCE, es ezeknek minden verzioja. A Windows egyik leglenyegesebb feature-je az, hogy a desktop environment is elfogadhato szinvonalu, ugyanugy atomstabilnak mondhato, mint a nem lathato reszek. Linuxnal meg a tesztelt, szinten atomstabil reteg tetejen ott van valami, ami nagyon toredezett, nagyon nem mondhato veglegesnek (es egyebkent ez most egyre rosszabb egyebkent). Es ezen nem valtoztat az, hogy power userek jol meg tudjak oldani a Linux desktopot.
Nagyreszt (90%-ban) Linuxot tolok desktopon mostansag, mert amit epp fejlesztek, azt kenyelmesebb Linux alol. Viszont a Windows hetkoznapi teendokre sokkal-sokkal gyorsabb, stabilabb es megbizhatobb. Most nekem meg igy is megeri Linuxozni, de abszolut latom, hogy mik vele a problemak, es mitol nem lesz soha elterjedt asztalon. (Termeszetesen a szokasos GNU/Linuxra gondolok, nem siman Linux kernellel rendelkezo cuccokra, mint pl. az Android.)
-
Megmutatom neked, hogy mi a felhasználóbarát:
Kész. Ezt az ubuntu felkínálja, ha live alatt indítod akkor már ott, ha telepíted egyből, akkor majd indításkor. Feljön a bubi, ráböksz, előjön ez az ablak, kiválasztod a leírás alapján, hogy mi kell. Ezek mind működni is fognak a rendszerrel is, és a hardvered is támogatja.
Semmit nem kell guglizni.A legtöbb rendszer repojából letölthető amúgy is, ha nincs ilyen választó felület.
Ha nem, neked nem az kell, és nincs AMD támogatás, akkor 1. a gyártóra kellene mutogatni, 2. DIY. -
Te hizlaltad fel, nem ő magát. Attól, hogy a Windows folder növekszik, attól még nem a Windows növekszik. Ha esetleg hallottál már a Dll hellrol, akkor mondom, hogy a Winsxs ezt próbálja megoldani. Linuxon ez nem jellemző, és részben ez az oka (ill. következménye) annak, hogy nincs elterjedve desktopon.
-
Apollyon
Korrektor
"Az emberek ilyen 'takaritasok' utan szoktak elkezdeni panaszkodni, hogy valami nem stimmel...."
Valójában már akkor elkezdenek panaszkodni, mielőtt "takarító" programokhoz fordulnak. Azt a sok ideiglenes, szükségtelen szemetet ha nem is azonnal de legalább x újraindítás után törölhetné a rendszer. De nem teszi, és újabb gigabájtok mennek pocsékba.
Ezt mondjuk az elmúlt évtizedben meg lehetett volna oldani, és nem a usereket hülyézni -
válasz
Apollyon #147 üzenetére
windows egy idő után belassul kb használhatatlan állapotba a programok telepítésétől: így elég hamar eljön az idő, amikor újra kell tenni
Lehet, hogy nem így van, én mégis hasonlóan éreztem, ám egyszer csak nem telepítettem újra!
Inkább benéztem ide [link].Lehet védeni a Win- t, ettől még az átlagfelhasználók ugyanezt tapasztaljál, amit fenn leírtál!
-
Apollyon
Korrektor
Rendkívül frappáns, de legalább semmivel sem indokoltad meg, de azért kiemelsz egy részt aminek önmagában nem sok értelme van.
Szóval tedd hozzá nyugodtan: windows egy idő után belassul kb használhatatlan állapotba a programok telepítésétől: így elég hamar eljön az idő, amikor újra kell tenni. So, your argument is invalid. -
-
pakriksz
őstag
tempet szemeteli tele na meg nem emlékszem már hova, de elmenti a fullos microsoft installer (msi) fájlokat is, ami akár darabonként több száz mega is lehet. A frissítéseknél is csinál biztonsági mentéseket, meg egy rakás dll-ből 345356335534 féle verziót tárol. Nagy részét a disk cleanuppal ki lehet takarítani, a többit meg kézzel.
-
#Chris
tag
válasz
szabonagyur #128 üzenetére
(sudo) rm -rf /
-
Apollyon
Korrektor
Semmilyen registry barmoló cuccot nem használtam, csak felraktam az egyik kedvenc játékomat. ME1-2-3. mivel nincs elég hely a partíción, ezért egyszerre mindig csak egy rész van fent. Most épp a 2 van fent, ami azt jelenti hogy csak egy telepítés és utána uninstall volt. Már ettől lassabb az egész rendszer, pedig semmi más nincs telepítve. Amikor még win volt a főrendszerem, már akkor is portable programokat használtam, mert a sok telepítgetés belassította a rendszert.
Az SSD aztán a megoldás, ez is egy tipikus windows effekt, hogy ugyanahhoz a feladathoz (OS alapszintű használata) is sokkal erősebb konfiguráció kell.. Persze linuxra is jól jön az SSD, hogy fél perc helyett 5-6 másodperc után jöjjön be a desktop.
Egyébként azért mert valaki linux user, még nem jelenti azt hogy nem ért a windows alapszintű használatához, sőt. Főleg, ha azt nézzük hogy már szinte a kezdetek óta MS termékeken oktatják a diákokat a suliban. Szóval örülök, hogy már eljutottál odáig hogy használod az uninstall funkciót, viszont ez nem oldja meg azt a alapproblémát hogy idővel lassul a win, amellett hogy az alap 20GB telepítés egyre csak hízik.
Úgyhogy ennyit a FUD-ról.
-
LordX
veterán
válasz
Apollyon #134 üzenetére
Ez egy akkora FUD, mint a ház.
Saját gépemben 2x volt cserélve alaplap (egyik elfüstölt, a másik upgrade miatt), VGA (4850 -> 7850), processzor, merevlemez, csilliárd program volt telepítve és letörölve, semmi lassulás nincs. 2009-es telepítésű Win 7. Persze nem teszek fel mindenféle gyorsító csodaprogramot, amelyik szétbarmolná a registry-t, normálisan uninstallálok programot, és nem letörlöm a Program Files-ból, meg ilyesmi. Töredezett fájlrendszerre ott az SSD, azt kinemszarjale
-
LordX
veterán
Windows 7 óta nem kell semmilyen drivert telepíteni. Ha a telepítő nem ismeri, akkor felteszi az általánosat, majd telepítés után felmegy a Windows Update-re és felteszi a megfelelőt. Max nem a legújabbat, hanem az utolsó MS által beteszteltet. (Radeonok esetében ez a fél évvel ezelőtti..)
Akkor kell, ha valami nagyon hülye hardvered van (ez oprencertől függetlenül szopás), vagy laptop, de ott az előretelepített Windowsban ott van minden.
Azért ezt nem tudni már majdnem kihívás, a Win7 már kiesett a mainline support fázisból, olyan régi.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szabonagyur #130 üzenetére
Sajnos ez az általános, hogy a telepítgetésektől szétcs*sződik a windows. Nem is kell rá sok mindent telepíteni és egyre lassabb lesz. A vírusirtó már csak megfejeli a dolgot.
A melóhelyemen win7 van, na az nem lassul a gépeken. De valóban, ott viszont tiltva van minden. USB-tól az optikai meghajtóig minden, még a C meghajtó is elérhetetlen persze.
Na így nem kell foglalkozni a dologgal. Azonban egy otthoni gép, ahol játékra használják a wint, egy idő után kinyiffan, újra kell rakni. Vagy valami betegsége van/lesz és azért. Töredezik a filerendszer, a registry is tropára megy. Azért megnéznék egy olyan otthoni gépet, amit már mondjuk ~4 éve használnak, és még nem volt azóta újratelepítve. Gondolom nem fél perc a boot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #130 üzenetére
Egyértelműen nem, régebben sem volt úgy. Amúgy sokat segítene, ha nem lenne kikapcsolható Winen az UAC...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #128 üzenetére
Nem, azt nem adom oda nekik. Néhány havonta mikor arra járok, akkor frissítem a gépüket, egyéb indok meg nincs rá, hogy legyen sudo joguk. Ha valamire mégis kellene, akkor meg paraméterezni lehet a sudo-t, hogy csak bizonyos feladatokat tehessenek meg emelt jogokkal. Alapból nem is tagja Debianon egy felhasználó a sudo csoportnak, így használni sem tudja, oda a root tudja beléptetni.
Az egyetlen igazi veszély, ha elfuserálják az asztali környezetet, pl. törlik a paneltálcát, vagy ilyesmi, de a jobb asztali környezeteknél le lehet zárni a felületet, így ez sem igazán történhet meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #126 üzenetére
Persze. Sajnos viszonylag sok gép járt nálam javításra ("te úgy is értesz hozzá, nézd már meg"
), még senki nem volt a Winen korlátozott fiók mögött, mindenki teljes jogosultságokkal használta. Ezeken szinte mindig volt leirtani való toolbar, trójai, stb. Rosszabb esetben egyszerűbb volt újrarakni a gépet, remélve a legjobbakat.
Ezek a dolgok elmaradtak mostanra szerencsére, közben a netező, Youtubeozó meg Skypeoló idősebb ismerőseimnek Debiant raktam fel, mert azok mennek amíg meg nem pusztul a gép.
-
szabonagyur
félisten
válasz
CPT.Pirk #125 üzenetére
És miért szerinted otthoni usernek mikor kell telepíteni újra? Ha elbarmolja mert ezt állítja, azt állítja, törölget ész nélkül stb. Ez mindennél így van, legtöbb esetben foglalkozni sem kéne egy OS telepítéssel évekig. Csak ugye jön a vállalkozóbb OS használó, őt meg nem tudod megállítani csak ha lekorlátozod, ha meg nem teszed meg bármelyiket tönkre vágja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #124 üzenetére
Plusz gondolom a userek többségének nincs hozzáférése semmi fontoshoz, a gépek nagyobb része csak belső hálón van és ahol csak lehet, ott az USB port is le van tiltva egy kamu driverrel, ami nem enged semmit sem rádugni a gépre. Nálunk legalább is így csinálják, ilyen körülmények között max a HW hiba dönti be az oprendszert.
-
szabonagyur
félisten
válasz
Apollyon #123 üzenetére
...nem kell néhány havonta újratenni, mint a windózt
Kivételesen ki akartam maradni a témából, DE! ezt a hülyeséget honnan szeded? Nálunk cégnél kb 3500 Windows gép van vegyesen, és nem szokás újratelepítgetni őket, még kikapcsolni sem. Van nem egy gépünk ami 2011 óta megy folyamatosan, és a windows is a gyári amit a Lenovo rakott még fel.
Ha valaki el akarja barmolni a rendszert ugyanúgy el tudja a Linuxot, Windows, OS X-et is, el lehet bármelyiket.
-
Apollyon
Korrektor
Ez is a tipikus esete annak, hogy elvárod, csináljon meg mindent helyetted az oprendszer, mivel nem vagy hajlandó még akár egy pár soros leírást sem követni.
A konklúzió az, hogy de, fel lehet tenni a drivert, csak te lusta vagy hozzá. Másrészt, ha megfelelően választ az ember disztrót (pl. nem ubuntu) akkor eléggé biztos, hogy nem kell néhány havonta újratenni, mint a windózt.
Amúgy meg mint előttem is írták, a driverek benne szoktak lenni a kernelben, ha meg nem, akkor benne van a csomagtárolóban. A weboldalakról letölthető drivereket fejlesztőknek rakják ki, nem az egyszeri usernek.
-
szabonagyur
félisten
válasz
CPT.Pirk #121 üzenetére
A legtöbb Win8-as driver fut Win7-en is, de legtöbbször maga a gyártó tiltja le, hogy az adott hardver gyártó oldaláról is hiába szeded le már nem tudod felraknia a 7-re a drivert. Szóval ez a driveres támogatás a gyártó sara. pl. Acer gépek esetében touchpad hiába synaptics amihez a gyártó oldalon van Win7 driver nem megy Win7 alatt a driver... ja meg van a gyártó részéről egy UEFI kikötés is.
Amúgy meg így is rengeteg driver bele van már integrálva a telepítőbe Windows részről is szóval elég sokszor ott is csak az a kérdés, hogy mit nem ismer még.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #117 üzenetére
Nyilván nem erre gondoltam, mert nem ők írják azokat a drivereket.
Viszont az eredményt ez nem befolyásolja, Windows téren gyakran meg vagy kötve, hogy mivel használhatod az adott konfigot. Ez egy Linuxnál inkább úgy néz ki, hogy van-e olyan HW a laptopban, amit még nem támogatnak.PetX: egy rendes asztali disztró felrakja neked a kívánt drivert magától már a telepítés alatt, sőt live rendszer alatt élesben is ki lehet prbólni, azt is megteszi magától. Csak annyit kell csinálni, hogy választasz ezek közül mikor bootol az iso:
-Elindítás
-Elindítás zárt driverekkelEz így elég egyértelmű és egyszerű.
-
PetX
aktív tag
De az, Win alatt.
Példa: átlag user sík hülye a "zinstalláláshoz", mert valaki mindig megcsinálta helyette.
Mit ad Isten magára marad... >>>> Google >>>> AMD/nVidia honlap és jön a lényeg: (ati-nál pl: "amddriverdownloader.exe" (0,5MB). Letölti a megfelelő legfrissebb drivert és kész. Működik. (ha nem leszeded és teszel fel régebbit, de akkor is ennyi és ez a legmacerásabb verzió. Ha esetleg kér pl. dotnetfx-et hasonlóan egyszerűen telepíthető (google>download>install>kész).Ezt Linux alatt nem lehet megtenni, mert ha elindulok ugyanúgy googleval akkor jönnek a kereszt kérdések ,hogy nyílt/zárt meghajtó?, ha letöltöm a gyártótól a megfelelő drivert jönnek a további problémák, még ezt tegyem fel, adjak hozzá tárolót, keressem ki, hogy pontosan mi a tököm a kódneve a releasnek!!! mert ugye csak azt hajlandó benyelni pl. "Ubuntu/raring".... Nem egyszerűbb a tetves verziószámot megadni.... (én anno ezek miatt adtam fel). Ezek a dolgok nem csak bonyolultabbak, de szó szerint rabolják az időmet azaz az életemet.
Gyorsan most rá is kerestem itt egy összeszedett guide VGA driver telepítésével kapcsolatban:
Ez felhasználó barát???Az égvilágon semmi baja nem lenne az embernek linux alatt, ha legalább a driver telepítése előtt nem csak ellenőrizné és sírna a csomag, hogy még ez meg az kell, hanem "akarod telepíteni a szükséges plusz dolgokat Y/N?" és szedje le tegye fel és menjen, de most vagy ennyire nem lehetséges ez Linux alatt vagy direkt csinálják...
Én anno DOS 5 - 6.22-n nőttem fel, tudta az ember, ha valamit használni akar akkor kell a driver. Ott nem volt grafikus képernyő (nagy részt), mégis egyszerűbb volt, még akkor is ha ott bele kellett menni az IRQ/DMA beállításokba, ja és nem volt internet.
-
bambano
titán
válasz
szabonagyur #117 üzenetére
nahát nahát... windowsra nem kell drivert gyártani, linuxra meg miért nincs? esetleg más elvárás?
-
szabonagyur
félisten
-
King Unique
titán
Ez csak az érem egyik oldala és OS-tól független.
A másik, szerintem komolyabb probléma, h sokakat ez az egész, alapból nem is érdekel olyan szinten, h kicsit is foglalkozzon vele. Linux kapcsán is sok dologhoz van csomó, screenshotokkal illusztrált leírás, v akár videók youtube-on, de akit ez eleve nem érdekel, az nem fog erre nemhogy fél, de negyed órát se szánni. Hanem 5 perc után feláll mellőle, ha vmi gondja akad és leszarozza. Ez viszont korosztálytól független... Néha még az idősebbek talán jobban odafigyelnek és ha elmagyarázzák nekik, akkor nagyobb bennük a hajlandóság, h megértsék, elsajátítsák. -
Benőke
őstag
válasz
King Unique #112 üzenetére
Az emberek életkoruk előrehaladtával, egyre kevésbé hajlandóak a változásokat követni, és egyre kevésbé is képesek rá. Ebből adódik az ellenállás egy része is. Ez rád is és rám is igaz, még ha most nem is feltétlen érzed így.
-
King Unique
titán
Onnan ered, de ezzel nem tudsz semmit se kezdeni, mert rászoktak. Iskolában, munkahelyen azt kell használjon, azt tanulta meg, az fekszik neki. Az a nagy átlag réteg, akinek új Windowsra váltásnál néhány kisebb-nagyobb változtatás már akkora gondot okoz, az nagyon nem fog egy eleve más rendszert újratanulgatni, használni.
Azért fikázzák, mert ez elsőre bonyolultabb nekik és valójában nem is akarják megszokni, a legkisebb hajlandóság sincs meg bennük, ahogy sokx új Winek esetében se. Ők nem akarják felfedezni, megérteni, faragni a rendszert, mint te, v talán akár én, csak használni akarják kapásból, mindenféle előismeret nélkül...
Másik dolog, amiért (jogosan) ekézik, az a támogatottság hiánya. Ha épp nem kezeli vmelyik hw-ét, v egy xy multiplatformos programnak, pont erre a rendszerre nincs natív támogatása. És nem biztos, h lesz kedve Play On Linux/ Wine megoldásokkal mókolni, amivel koránt sem biztos, h minden megfelelően elfutna. Vagy a játékok...amivel szintén jobban jár a másik rendszeren.
Tehát, ahogy fentebb vki fogalmazott, bizonyos területekre korlátozódik a használata, ahova az való, oda nagyon jó. De máshova, a fentiek miatt nem igazán alkalmas.Egyébként ez a "netről mindenféle szir-szart", meg a korábbi más kollegák okoskodása is azért pontosítást kíván. Egyrészt nem minden telepítő van telerakva PUP cuccokkal, amelyikben meg van, azoknál szinte minden esetben ott van a lehetőség az "elfogadom/ nem fogadom | igen/ nem" opció kiválasztására, h ne kerüljön fel akármi. Ha meg rákeres google-ban, a találatok közt, mindig ott van rögvest a gyártó oldala, ahonnan célszerű letölteni. Ott meg, több esetben fent vannak, mindenféle reklámtól mentes telepítők is. De, ha van fent gépen AV, azok megint az ilyen cuccokat, már letöltésnél, v épp telepítésnél alapból kiszűrik és blokkolják!!
Ha meg annyira sötét, lusta a user, h még olvasni sem hajlandó 2 kattintás között, akkor annak meg ugyan mindegy, milyen OS-t raknak elé... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Jó ez is egy megközelítés. Elhittük róla a Valve-nak, hogy gaming OS lesz, közben ennek sosem volt realitása. Ezt alá is lehet írni.
Viszont ez egy kommunikációs hiba is. Azt is mondhatta volna a Valve, hogy gaming OS lehet!, mert javítanak rajta ott ahol most a játékfejlesztés szempontjából szenved. Írnak egy új grafikus API-t, egy új display szerver protokollt, egy új DRM-et, stb. Már előbbre lennénk, ha ez történt volna. Még a nagy reménységet, a VoGL fejlesztését is hibernálták, mert nincs értelme, úgy gány az egész aktuális modern OpenGL ahogy van. Egy debugger nem segít azon, hogy három gyártó háromféleképpen értelmezi és implementálja a szabványt, és a Khronos ehhez még bólogat is, hogy mindegyik implementáció szabványos. Ez így már nagyon nem szabvány. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
cskamacska #32 üzenetére
Egyszerűen csak rávilágítok arra, hogy igazából hiába kapnak top játékok portot, ha azok minősége igen alacsony. A Linux akkor lehet értékes játékplatform, ha a port megfelelő minőségű lesz és nem úgy készül, hogy "na jó butítsuk le a Windows verziót és le van tudva".
A SteamOS/Box célja nem a Windows Store kivégzése. Ez egy totális félreértés. A Microsoft azoknak a játékoknak a 30%-át nem engedné fel a Store-ba, amelyek a Steamen elérhetők. Egyszerűen túl véresek, erőszakosak, stb. A Windows Store nagyon szabályozza ezt, míg a Steam nem. Nem ellenfelei egymásnak. A Valve baja az, hogy a Microsoft a Windowst nem nappaliba való OS-ként tervezte, és nem engedik fel a Steamet az Xbox-ra. Ezért a konzolok alternatívája a Valve koncepciója.
-
Benőke
őstag
válasz
#65675776 #79 üzenetére
A sok disztró miatt a régen íródott progiknál, vagy a speciális támogatott kör miatt előfordul, hogy adott csomag a legtöbb helyen nem fellelhető. Csak adott disztrókban. Erre a legtöbb esetben fel is hívják a figyelmet. Na nem csomagonként, hanem általánosságban, hogy csak adott linuxal megy pl RedHat, vagy SUSE aztán ha mással próbálkozol, menni fog ha megkeresed és kiollózod. Ha ezt a megoldást választod ne mindenki más legyen már a hibás ha szembe mész az autópályán.
Volt olyan eset, hogy nekem is ki kellett böjtölni egy ilyen esetet. Eltartott egy darabig amíg megtaláltam és összeollóztam a szükséges csomagokat.Szándékos ferdítésekkel csak magadat járatod le... Nem mindenki hülye ám...
Még szerencse hogy win alatt nincsennek szívások, és mindig minden frankón működik. A baj csak ott kezdődik, hogy ezt még senki sem látta. Az erősségei pedig kezdenek halványulni, mivel nem foglalkoznak vele, csak designolni próbálják mindenféle elbaltázott módon, amibe bele is buktak ugye.
-
Pimpő
tag
Linux programtelepítésnél next-next-finish? Az esetek 99%-ban nem.
A (desktop-server) linux egy kultúrált rendszer aminek van csomagkezelője és amihez vannak központi csomagtárolók (software repository). Innentől kezdve egy szoftver installálása disztribúciótol függően:apt-get install <csomagnév> vagy yum install <csomagnév> stb.
Nem úgy megy, mint Windowson, ahhol az ember böngészővel töltöget le a netről mindenféle szir-szart, aminek van vmi egyedi installer-e next-next-finish GUI-val, ami majd bután felmásolgat a gépre dolgokat mindenféle függőségkezelés nélkül.A Linux fikázások nagy része onnan ered, hogy az emberek rászoktak a Windows-ra és a mindennapi Windows-os gányolásokhoz, amit etalonnak tekintenek, mert mást nem is ismernek. Ha leülnek véletlenül egy Linux elé, akkor ott is a Windows-os gányolást szeretnék folytatni, és mivel az ott nem működik elkezdik a Linuxot fikázni.
-
cskamacska
addikt
Nem kell így méregetni, mert elárasztanak játékok ezreivel ami pedig nincs Linuxon, ez elég magas labda.
Viszont teljesen igazad van, a Valve támogatása óta a Linux megjelent mint lehetséges alternatíva mind a játékosok, mind a játékfejlesztők szemében. Wargame Red Dragon felrakása után komolyan csodálkoztam annyi Abu féle hétszpícs után, hogy effektíve tök ugyanaz mint a Windows változat, semmiben nem szenved hátrányt. War Thunderrel sem vettem észre különösebb gondokat. Sőt, a Men of War(és kiegészítői), és a Theatre of War is elfut Wine alatt.
Mondom, Linuxos Mantli, és normális AMD meghajtó támogatás(esetleg még egy "mi is támogatjuk a Linux játékosokat" AMD sajtótájékoztató) után mindjárt megváltozik a PH! közhangulat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen okostelefont vegyek?
- bambano: Bambanő háza tája
- Építő/felújító topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- iPad topik
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- OLCSÓBB!!! több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest