- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- VR topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sir Ny
senior tag
Szerintem a programok természetes állapota a "csomag", már ha szállítani akarjuk őket.
De nem, nem segít. Ha az általad letöltött program véletlenül szépen és jól fut a disztribúciódon, az nem a csomag és függőségkezelés miatt van, hanem mert a program készítője felrakta magának a disztribedet és ott forgatta/nézte meg, hogy mi hova kerüljön.
Alapesetben akkor fut egy nem disztribútortól beszerzett program, ha a készítője külön megnézte és kipróbálta a disztródon, különben berhelned kell. És ez független attól hogy létezik-e csomagkezelő vagy sem.
(és akkor most eltekintünk attól hogy egy program egy darab interpretált nyelven írt szöveges fájltól vagy bináristól egészen sokáig tud méretben és komplexitásban nőni, egy ofísz például nyelvi fájlok nélkül is terjedhet párszáz megáig, úgy, hogy még így is igényel egy rakat libet, amit nem raknak bele.)bambano: ez a win7 ez hogy működik? Ha én vettem használtan laptopot, amin van kódszámos matrica, akkor letöltöm a win7-t, beírom és örülök, vagy ez csak egyszer használatos?
-
Sir Ny
senior tag
"Azért rakják a megadott, megszokott helyekre, mert így legalább a rendszer és más programok is megtalálják, fel tudják használni mindenféle macera nélkül, mert tudják, hol kell keresni:"
Nem kimondottan megadott, megszokott helyre. A disztribútor a csomagban megadja hogy hova kerüljön az adott program adott komponense, és így ugyanaz a disztribútor később hivatkozni fog tudni rá.
A disztribútor köti le az adott fájl helyét, sem pedig a linux (vagy a file-rendszer struktúrái), sem pedig a konvenciók. Ebből kifolyólag egy nem disztribútor által szállított program nem fogja tudni alapértelmezetten használni ugyanazokat a libeket (ellentétben azzal, ahogy itt sokan állították).
Tehát: nincs oprendszer szintű konvenció hogy mi hol legyen, és ez a nem létező konvenció nem segít a nem disztribútor által szálított programok kompatibilitásán (@pakrisz, @CPT.Pirk). Ugyanúgy ahogy windows alatt a dll-ket, az ikonokat etc. a rendszer kezeli, csak linuxon ez egyrészt disztrib. függő hogy ne legyen kompatibilis, másrészt meg nagyjából transzparens a felhasználó számára.
Ezek az elvek.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha kell nekem egy program, akkor az elérhető deb/rpm/tgz-ben. Ahol a deb feltételezi, hogy egy alaptelepítéses ubuntu esestén ott vannak a file-ok ahol vannak (megj: nem elfelejtendő, hogy ennek a feltétele nem a kötött file-rendszer, nem a linux/disztribútor konvenciók, hanem a kvázi áthelyezhetetlen programkomponensek! Hiszen a programfejlesztő ígyis-úgyis felrakja az ubuntut, és reménykedik hogy a usernél minden ugyanott van. Ezt tenné akkor is, ha a komponensek helyét random generálná a kanonikál). Az rpm ugyanez, csak minden máshol.
A sima mappás meg jóesetben tartalmaz mindent ami kell, és az user belinkeli az ikont az ikonokhoz (és akkor a mappanézegető megjeleníti jóesetben), a binárist a binárisokhoz, a manuált a manuálokhoz, ha szüksége van rá (általában jól megvan ezek nélkül is).
(És akkor most nem tudom mi történik több felhasználó esetén, nyílván a configfile-okból több példány kell, talán valahogy be lehet hákolni az adott programba egy olyan linket amelyik különböző felhasználó esetén különböző helyre mutat, de jobb esetben van valami config-file.)Én ezt inkább inkompatibilis szar agyrémnek nevezném. Egy bináris keresésekor a shell átnézi a /bin, /usr/bin, /usr/local/bin, /home/SIRNY/bin (ugyanezeket sbinnel) mappákat, egy ikon esetén is kb ennyit a mappanézegető, röhej.
Nem mintha számítana, ez a része általában működik és nem zavarja a usereket semmivel. (engem szokott, mert én utálom az ilyen típusú zajt).
Bocsánat, csak mindig amikor ilyet látok eszembe jut hogy a rendszerem kb minden részét a legapróbb részleteibe menően utálom.
-
Sir Ny
senior tag
ezt igy nagyon nem kene.
egyreszt "linuxon" nincs a dolgoknak kotott helyuk,
masreszt azt allitani, hogy azert van, mert az Elkepzelheto Legjobb Helyen vannak a programok reszei, nagyon nagyon nagy badarsag.a filerendszer struktura vagy 40 eves hagyatek, a csomagkezelo meg erre rak ra egy lapattal, hogy jo, akkor az ikont az iconsba, a manualt docba, stb.
holott csak az lenne a cel hogy a libek ne keruljenek duplilalasra, es meg legyenek talalva -- ez a resze ugyis a disztributorra harul. de legalabb mukodik minden, me'g ha picit benan is.
egyebkent lesz ez jobb is, csak ki kell varni
-
Sir Ny
senior tag
válasz
lionhearted #75 üzenetére
Például a win xp-7 még tartalmazta az a ficsőrt, hogy a mappában a shift jobbklikk-re megnyíló menüben van 'terminál here'. Ubuntuban nautilus alatt ez kvazi megoldhatatlan (nem konfigurálható, nincs rá plugin).
(szerk: azt hiszem ki is dobom ezt a vackot. Hrrr)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! HP ProBook 450 G6 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest