- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen TV-t vegyek?
- Androidos fejegységek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Nyárbúcsúztató hardvermix
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #315 üzenetére
Szoktam, ha olyan témáról írnak baromságot amihez én is értek.
A Win7 memóriakezelése meg teljesen jó, de ha kíváncsiságból visszakapcsolod a hagyományosba (vagyis az előtöltés funkciókat kikapcsolod, ezt két lépésben teheted meg), akkor a boot idő több perc hosszú lesz. Egyszer kipróbáltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #309 üzenetére
Nem követem a Windowsos topicocat, a híreket is csak ritkán, viszont téged gyakran látlak Linuxos hírnél írni, így kijavítalak amikor valami nem stimmel.
"A mezei júzer úgyis le van korlátozva, a rendszergazdának meg azért meg lehetne adni az advanced belenyúlási lehetőséget, mielőtt kitépi a gépet kábelestől a falból.
Értem én hogy az oprendszer próbál okos lenni, de had legyek már én okosabb saját felelősségre." - ez tökéletesen így van most is. Azt tehetsz a saját gépeden, amit szeretnél.
Amiről én beszéltem, az a csomagkezelés, ami azt biztosítja, hogy minden a megfelelő helyre kerül, magától. Mivel eleve a megfelelő helyre kerülnek, jobb helyre nem is tudod tenni őket.Egyébként én sem mondtam, hogy a Windows rossz. A világ legjobb operációs rendszere játékra. Csak más előnye számomra nincs. Grafikailag és lehetőségek terén is egy KDE (asztali környezet) után erős visszalépés bármelyik Windows verzió.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Akula #291 üzenetére
Továbbra sem értesz alapvető dolgokat. Akkor minek dobálózol?
Még a kérdéseid is erre utalnak:"És amelyik Linuxot is főállásban kódolják, az szintén nem ingyenes?"
Egyszerűen a szoftver nem cél, hanem eszköz. Ezért készülnek fizetett munkaerő által, ingyenesre.
Aki hozzátesz, a nagyközösbe teszi. A licenc miatt szabad marad.(#302) CPT.Pirk:
Feleslegesen erőlködsz, direkt nem is akarja megérteni a csomagkezelést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #286 üzenetére
"A Windowsban is vannak faszságok. Ahogy Linuxon is. A különbség: mi elismerjük." - persze, ez szépen hangzik, de hogy mennyi Windowsos trollt láttam már itt a PH!-n... Egyébként nem hangzott el, hogy melyik a tökéletes, csak az, hogy sok minden jobban van megoldva.
"Felkínálhat nekem egy alapelgondolást (kínáljon is, mert másnak lehet hogy mindegy), aztán vagy elfogadom, vagy nem." - ezeket a dolgokat nem szabad a userre bízni. Ha van egységes megoldás, akkor ok sincs rá, a programozónak meg csak egyszerűbb a helyzete.
"A pucolók nem azért kellenek, mert szanaszét kerül minden, hanem mert uninstall után is ott marad." - ezért van csomagkezelő, meg kulturált fájlrendszer, és előírások a csomag felépítéséhez Linux alatt. Windows alatt pl. semmi nem korlátoz abban, hogy oda írjak a regeditben, ahová akarok, csak egy winapi hívás. Akár bele más bejegyzésbe is.
"A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst"
Az nem, csak a hívei. Pl. amikor az open szoftverért agitáltok, miért nem használ Linuxot meg Librét a közigazgatás Windows és Office helyett, és társai. Rémlik? - azért agitálnak, mert mindenkinek jobb lenne, ha nem egy olyan cég cuccát kellene használni, amire érvényes az Amerikai lehallgatási törvény. A mocskos üzletpolitika meg a másik ok... -
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #291 üzenetére
Felesleges itt erről bárkit is győzködnöd, mert mki elfogult, a maga imádott rendszerével kapcsolatban...
Egyébként Office-os példára:
Vki fentebb erősködött, h mért nem ODF-et használ MSO-n is mki? Korábban és most is tesztelgettem, h ha pl. MSO-ban csinálok egy komolyabban megformázott Excell táblát, akkor azt hiába mentem ODF-be (.ods), már a mentéskor figyelmeztet, h ez a formátum nem támogatja a programban létrehozott minden funkciót, spec feautre-t (!!). Utána megnyitod, egy rakás dolog elveszik a táblázatban...Ha LO-ban nyitom meg az eredeti .xlsx fájlt, természetesen szintúgy szétcsúszik, de ez nem újdonság, ha onnan mentem .ods-ként, ott is dettó szar lesz. Csak, ha külön a 0-ról létrehozom LO-ban a táblázatot, tudom ugyanazt elérni, v a nekiállok újraszerkezteni a meglévőt hiányos részeit, ami mind pluszmunka.
Mi a gond? Az, h a fentebb is utalva rá, az ODF alapból nem támogat több MSO funkciót, formázást, ahogy a rá épülő open Office verziókban is, vagy nincs az benne, v máshogyan van megvalósítva. Tehát hiába adott a szabványos formátum és hiába kezeli fullosan az MSO 2013/ 365 az ODF-et, maga a szabvány nem alkalmas arra, h mindent támogasson. Ja, h akkor már szabják, alakítsák át teljesen magát a programot is (MSO) az LO/OO és társai funkcióinak, megjelenítési megoldásainak mintájára, csak, h minden egyes formázás, beállítás megjeleníthető legyen ODF-ben is? Vagy esetleg ne használja ki a user a speciális funkciókat, formázási lehetőségeket az adott programban? Na persze....
Eleve, aki MSO-t használ, az a helyi formátumait használja, Excell esetében xlsx, xlsm, xls. Ha régebbi programverzióval kell megnyitnia, akkor 2010 és 2007 esetében különösebb gondot nem okoz, max 2003 és régebbinél visszamenti annak formátumába, v felrakja a free kompatibilitási csomagot.
VBA makrókezelés meg megint külön strory, azt már nem is említem... Itteni Excel topikba is meg lehet nézni, ki használ, menteget ODF-be, v épp amikor segítenek és elküldik e-mailban a fájlt, azt milyen formátumba mentve teszik az ottani szakik.
Tehát ennyit erről, mikor egy program jól működő helyi formátumába, beleerőltetik xy hisztije miatti EU-s nyomásra a külső szabvány formátumát, de arra nem gondolnak, h alapból nem fullosan támogat minden funkciót... + Egy szabvány csak akkor ér vmit, ha nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is használják és elterjed.Ez az "adófizetők pénzén vett fizetős szoftvert" is nagy sablon és kicsit álszent szöveg... egyrészt, azért nem sír senki, mikor csomó másra csesznek el jóval nagyobb összegeket. Másrészt az állam a mostani iskolai ingyen O365 előfizetést azért is lépte meg, h a diákot ne a szoftver hiánya, meg a formátumok közti inkompatibilitás akadályozza. Ne 2-3 félével kukázza össze, hanem legyen egységes. Mert bizony fenti példa alapján okozhat gondot a formátum, na meg suliban is eleve MSO-t tanítanak neki, nem a többit. Na persze érettségizni lehet akár a másikon is, de megnézném, h eleve hányan választják azt, illetve vki mondta másik topikban, h még xy suliban maga a tanár sem ajánlotta, h azt válasszák...
-
pakriksz
őstag
válasz
Dr. Akula #291 üzenetére
ja linuxot nem ingyen kódolják, még is ingyenes. LO fejlesztésében is benne vannak nagy cégek úgy tudom. Nem ez a lényeg, hanem az hogy ingyen adják
Ezt a nyelves marhaságot elfelejthednéd. Angolul bárki meg tud tanulni, az egy nyílt nyelv. Az mso foshulladék formátuma pedig egy zárt katyvasz amivel még az m$-nél dolgozó szerencsétleneknek is gyakran problémájuk van...
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula #288 üzenetére
próbáld már meg végre felfogni, hogyha betartanák a kormányhatározatot, akkor nem az lenne a kérdés, hogy az mso-ban írt doksi hogy nyílik meg lo-ban, hanem az, hogy az lo-ban írt doksi megnyílik-e mso-ban.
ha az államigazgatás egyszer átállna végre lo-ra, akkor a házon belüli kompatibilitás meg lenne oldva, aki meg kommunikálni akarna velük, az meg megoldaná, hogy ne törjön össze a formázás.
rohadt fárasztó, hogy ezt minden ilyen vitában legalább kétszer el kell magyarázni a winfanoknak. Jó dolog az alzheimer, minden nap új barátokat ismerhetsz meg...
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula #286 üzenetére
és tényleg, miért nem használ librét a közigazgatás, ha van róla kormányhatározat?
sokat gondolkodtam, hogy a következő kis sztorit megosszam-e, de üsse kavics, legyen. haver mesélte, hogy önkormányzati cég mezőgazdasági erőgépeket akart beszerezni. közbeszerzés, pályázat, minden, több cég is pályázott jó cuccokkal. majd jött egy telefon hozzá, hogy konkrétan mondják meg, hogy kinek és mennyit kell csúsztatni ahhoz, hogy ők nyerjenek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #282 üzenetére
Őszintén, honnan ismered a Linuxok jelenlegi állapotát? Mesélték?
"A windowsos progi elintézi magának. Next-next-finish és kész. Nem a júzernek kell foglalkoznia vele hogy hova kerül." - nem persze, és véletlen sem kell hozzányúlni konfig fájlhoz, mert minden annyira fasza. Teszem azt akár csak egy játék mentés fájljait szeretnéd lemásolni, szépen keresheted, hogy hol tartja őket. Jah és még a program filesből is több van, meg van még program data mappa is. Csupa csupa egyszerűség...
"Persze Linuxon is megoldható, de az hogy egyiken működik, a másikon nem biztos. Most ugyanez egy fejlesztő szemével: vagy megírja minden lehetséges Linuxra külön hogy ezt ide, azt oda rakja a progi, vagy az amúgy is kis felhasználónak is csak a töredékét fogja elérni a programjával." - Windowszal ellentétben mindennek megvan a helye. Milyen hülye elképzelés az, hogy majd a program keres magának tároló helyet? Az ilyen fasságok miatt terjedtek el (váltak szükségessé) a regedit és meghajtó pucoló programok tömkelegével Windowsra, mert soha senki nem követelte meg a kulturált program telepítést és eltávolítást.
Amúgy veled ellentétben már írtam multiplatform programot, amit a fejlesztés menetéről írtál az úgy baromság, ahogy van.
A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst, egyszerűen csak létezik, elvan és fejlődik, aki akarja, használja. Ez a kiváltás is olyan blama duma, mint az a Linux éve baromság amit a windózerek ezerrel tolnak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #278 üzenetére
Nem érted a lényegét az egésznek.
-a konfig fájlokhoz nem kell hozzányúlnod, azért is alapból rejtett fájlok. (mellesleg hogy is van ez Windows alatt? Appdata / Local, Local low, roaming aztán documents and settings és a program files/program mappák alatt is lehet config fájl, mindenzt a program dönti el, hogy hol legyen, te meg keresd meg. Az egy disznóól.)
-nem neked kell fordítani a csomagokat, lefordítják neked. le is tölti és fel is telepíti neked a csomagkezelő. (és csak hogy tudd, a Windows10 már tartalmazni fogja a Debianos apt-get klónját one-get néven, lehet majd vele programot telepíteni és eltávolítani a cmd-ben. Nyilván azért másolják le, mert olyan rossz rendszer a Linuxos csomagkezelés.)
-
-
válasz
Dr. Akula #261 üzenetére
Ez kb annyira volt kompetens, mint az előző kommentben az eszperanto vs angol. Mindkettő elérhető, nyílt. Az MSO doksik nem azok.
De ezek szerint kevés a fogalom a piacról és annak működéséről, mert szó nem volt ingyenről. Az piaci előny, ha a szabványt támogatod, mert át tudnak róla állni, tehát plusz bevételi forrás lehetőség.
De mint mondtam, csak tedd át arra, hogy két USB szabány lenne, vagy 2 SATA, 2 HDMI, 2 DisplayPort... nekünk előny, ha egyet mindneki támogat, és amellé esetleg csinál sajátot. Hacsak nem vagytok versenellenesek, mert ugye van aki ellenzi. De ők általában pénzt kapnak érte.
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #249 üzenetére
Tudom...
Érdekes dolog ez amúgy, mert ok, h a másik fél előbb bedobja a nagy szabványát, de azért, régi-új MS formátumok közti kompatibilitásra is vannak a gyártótól free csomagok,ha arra van szükség [link]. Ha akad is, azért olyan durva nagy elcsúszások amúgy sem szoktak lenni házon belül, mint, ha opennel akarná megnyitni.
Másrészt meg itt a másik fő ok az volt, h a kevésbé elterjedt termék felkapaszkodjon az MSO hátán, pont a saját default, házi formátumával... ennyi erővel lehetett volna vmi más, független szabvány is.
Van egy rakás másfajta program, ami elnyerte magának a piacot és saját formátuma van, ami + piaci előnyt is jelent neki. A konkurencia szoftvereinek házi formátuma nem igazán használatos és a nagy gyártó formátumának támogatása javít csak az esélyein, de sokszor nem tökéletes a kompatibilitás. Viszont a nagy gyártót nem feltétlen lehet kötelezni arra, h erővel szabványosítson mindent, ráadásul pont a konkurencia formátumára építsen, csak mert éppen az ő termékük a sikeresebb és a sereghajtók is fel tudjanak zárkózni... Ebből kiindulva nyilván MS se hülye, h eldobja a saját formátumát és átálljon egy olyanra, ami pont a konkurens terméké... így is meg vannak lőve, h a fizetős szoftverüket kell a full ingyenessel versenyeztetni, még pluszba dobják is el a formátumból adódó előnyüket....v akkor már a menüt, kezelőfelületet ne "szabványosítják" a konkurencia mintájára...? Abszurd... ennyire egyik gyártó hülye és inkább, ha a helyzet úgy kívánja, előrukkol vmi saját formátummal, ami meg nem tiltott.
Ribbon dolog megint kicsit abszurd.... mert egyrészt megszokható és használható, rakás más program is átvette. Másrészt már 3 Office generáció óta jelen van és a régieknek, amikben nincs, már a támogatása is megszűnt... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #251 üzenetére
Azért azt ugye tudod, hogy az MSO nem a világ közepe? Az MS termékeit nem számítva legalább 21 egyéb cég terméke használja az ODF-et. Az hogy te nem ismered őket, az egy dolog.
A többivel meg az a baj, hogy megfizettetik veletek a dolgokat. Kell az új szabvány? Vedd meg az új programot is hozzá. Ezt csináld meg egy céges környezetben és máris nem lesz annyira vonzó az MSO használata. A mi cégünknél se véletlen van a gépek többségén LO, aztán köszönjük szépen jól prosperál a cég...
"A NATO és egyéb "használat" is erősen kérdéses, nálunk is kiadtak egy utasítást hogy az állami szektorban az opent kéne preferálni, aztán mindenki leszarja, akire ráerőltetik, az is sírva könyörgi vissza a használható MSO-t." - Igen persze. Hasonló sírás van akkor is, mikor a korábbi MSO felhasználó találkozik a ribbonnal, vagy fordítva. A sírás mennyisége azon múlik, ki mennyire lusta tanulni valami újat...
*szerk: de ez a téma megint baromi messze van az egyébként 0 hír értékű hírtől. Majd folyt köv egy ilyesmi témájú hírnél...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #249 üzenetére
Tedd hozzá, hogy a szabványosítás után 2 évvel sikerült is nekik és azon az oldalon "csak úgy" többnyire nem kapsz frissülő támogatást, ahhoz új terméket kell venned.
A 2013-as MSO-tól van odf 1.2 (2011) támogatás, az 1.1-es odf (2007) támogatás meg szintén két év csúszással került be a 2007 SP2-vel (2009). Nem kapkodtak Redmondban...Ahogy az ooxml wikiben is írják, teljesen felesleges volt megalkotnia az MS-nek a saját szabványos formátumait (aminek a módját is érte némi kritika), mert akkor már bőven kész, nemzetközi szabvány volt az odf, pl. a NATO tagállamok is ezt használják. Egyszerűen csak használniuk kellett volna az odf-et a saját hülyeségük erőltetése helyett, de akkor leesett volna a gyűrű az ujjukról.
A fehér ember dologról meg ennyit: http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument_adoption
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #246 üzenetére
Azért "nekik" se sikerült annyira jól, mert fullos odf 1.2 támogatás csak 2013-as verzióban van. Igaz inkább a másikkal való teljes körű kompatibilitásra szokott nagyobb igény lenni.
Amúgy MS-t se lehet már ezért annyira elmarasztalni, megvan a "szabványuk", telepítésnél még külön rá is kérdez, fel is ajánlja, h odf v ooxml legyen az alapértelmezett formátum, megnyitni, menteni is lehet mind2-ben. Hiába volt előbb szabvány az odf, mégse tudott elterjedni. Igaz, hogyan is tudott volna, v mire számítottak, amikor legtöbb helyen régóta mso formátumai használatosak...?(#247) Benőke: kinek, mi a rendes OS, mit vár el tőle, az szubjektív is, de nagy átlagnak bőven megfelelő. Használható programok terén való hiányosság, negatívum alatt nem tudom mi értendő, mert ilyen téren a másiknak van elmaradása.
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #190 üzenetére
+10! eleve mit vártál egy ilyen topikban L-XY egyedektől? Olyan, mintha fehérként elmennél Harlembe....tök mindegy, mit csinálsz, akkor is neked ugranak
Ahova nem alkalmas, nem használják, még oda is megmagyarázza mki, de igen, az ám. Nem is értem, mért nem használja minden cég, minden ipari terület, mért nem ezt tanítják iskolában, mért nem ezen játszik mki, v éppen mért nem minden gyártó az ő kegyeiket keresi...?? Persze tudom, minden user sötét, aki nem használja és a lényegesen jobb támogatottsággal bíró másik 2 oprendszert választja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Formula-1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Tőzsde és gazdaság
- Vírusirtó topic
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Microsoft Surface Pro 3 Tablet - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I W10 I Cam I Garancia!
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station (akár 2x4K felbontás)
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest