Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz emvy #164 üzenetére

Hmm, igaz, elsősorban nagy cégek disztrójairól beszéltünk, mint pl. Canonical, szóval igen, nekik valóban jön pénz. Igazából arra volt ez ilyen rage-reakcióm, hogy sokan jöttek ezzel, hogy desktopra kakit sem ér, meg "a Linux desktop éve" - részemről Kirk kapitányhoz hasonlóan nem szeretném, hogy bármikor is eljöjjön. Már most is elég csúnya dolog pl. a systemd, ami szembemegy a Unix filozófia egy fontos szempontjával. ("Egy valamit csináljon egy szoftver, azt is jól !") De ez naaagyon hosszú ...

Viszont azzal egyetértek, hogy tényleg borzalmasan töredezik az egész, pl. ez a szerencsétlenkedés, hogy akkor most mi és mikor váltja le az X-et ? Wayland, Mir ? És mikor ? :F
    Bevallom, azért próbáltam védeni a rendszert (illetve az ökoszisztémát), mert szívemnek kedves, számomra egy őrülten jó játékszer, sokszor hasznos segítőtárs. Szóval azzal is egyetértek, hogy elsősorban a buherátoroknak öröm. :DDD Viszont megint ott van másik oldalról, hogy az n=1 is tanuljon már meg valamit (egyik ismerősöm doksik pendrive-ra másolásához is engem kért meg :( Sz'al vannak végletek ... )

#166 #Chris:
    Igaz, sok mindent belekevertem már, a Slackware-rel már végleg elszálltam. :DDD Ohh, micsoda gyönyörű játékszer ! De pont ezért nem kell fikázni semmit, megvan itt mindennek szépen a létjogosultsága. Oh, és igen, természetesen tudtam, hogy az OS X gyökerei BSD-szerűek. Egyébként, ők ügyesen csinálták, az iOS, meg az OS X is ügyesen kezeli az erőforrásokat. Vannak még előnyei, bár, soha nem használtam. Olyan dolgokkal, amit csak "hallottunk", mindig necces dobálózni. :)

szerk.: OFF

törölt tag

Sok kommentre válaszolnék, meg ezt a Lengyelt is jellemezném, de csak ennyit dobnék be ebbe a kommentlevesbe:
    Vegyük már észre, hogy a Linuxot egy finn hacker írta, aztán (meggyőzték) ingyen elérhetővé tette a forráskóddal együtt. Ezután is ingyen fejlesztették tovább, manapság sok ember dolgozik rajta INGYEN. Az áram, meg az egész környezetük pénzbe került. Nem vagyok benne biztos, de valószínű. :U A GNU csapat pedig azon ügyködött, hogy a proprietary Unixot "lemásolják", hogy aztán a hasonló funkcionalitással rendelkező programocsomagot elérhetővé tegyék INGYEN.
    Tényleg egy olyan rendszert fikázunk, amin olyan emberek dolgoznak, akiknek ez egy hobbi ? Írjon már valaki hobbiból egy kernelt ... vagy fikázzuk a KolibriOS-t, MINIX-et, Haiku-t ... mert milyen szarok, mert egy maréknyi ember fejleszti, és nem jutottak el sehová. A Linux egy HOBBI volt, maga Linux Torvalds írta még anno a levlistában, hogy nem fog támogatni más hardware-eket, csak azt, ami neki van, mert csak arra tud fejleszteni. Ezek után eléggé vicces, hogy akkora dologgá nőtte ki magát, hogy nem csak egy maréknyi ember játékszere. (7 milliárdnak az 1%-a 70 millió, az azért egy elég masszív tömeg ! És ahoigy bambano mondta: nem-desktop szinten meg mindenütt jelen van ...)
    A Windows azért lett az, ami, mert volt mögötte marketing, illetve eleinte a Linux sem létezett, de még jó ideig csak a Windows-ok voltak használhatóak, ha az átlagember számítógépet akart használni. A Mac OS X-t [o-esz-ten] meg a világ legeslegnagyobb cége fejleszti ...
    Még egy kis adalék: a Slackware-t Patrick Volkerding fejleszti néhány (kb. egy tucat) fejlesztővel együtt. A Slackware is egy komolytalan projektként indult, azért adták neki ezt a nevet.
    Az MS-nek hány fejlesztője van, meg mennyi pénzük is van ?
    És az Apple-nek ?
    Bocsi a nagyon offért, de nem tudom miért kell mindig almát a körtével ... semmi közük nincs a proprietary OS-eknek a FLOSS projektekhez.
    Ez olyasmi, mint a konzol vs. PC - tök más, ez is alma-körte ...
    Az ájemdé vs. zintel is szánalmas flamewar, az AMD tizedakkora büdzséből gazdálkodik (korábbi PH!-s cikk) ...
    Erről ennyit.

Új hozzászólás Aktív témák