Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique

titán

válasz lionhearted #336 üzenetére

Nem hinném.... :N , meg hogy én bokszolok árnyékot, hagyjuk már.
    Felesleges ez a cinizmus, amit én leírtam, azok a tények, a valóság. Az, h az ilyen topikban xy emberkék ábrándoznak a "mi lenne ha" dolgokról, meg a tényleges felhasználás, két külön dolog.
    Azért meg, hogy vkit, csak mert nem ért egyet, de ugyanakkor nem csak szimpla ócsárólásból, hanem valós problémákat megemlítve szól hozzá, és emiatt minduntalan nem futja másra, mintsem hogy le MS bérencezik, azzal az illető, a saját maga szintjét, olcsó stílusát minősíti... :DDD
    Azt meg ne firtassuk sokadjára, h mért nem jó mhova az ODF, mikor a valós, széleskörű felhasználás is pont ezt támasztja alá, ennyi. Új verziók megnyitják ezt is jól, házon belül, saját formátumoknál meg működik a kommunikálás, régebbi formátumba visszamentés. Kényelem, szolgáltatások tekintetében se igazán egy kategória az a bizonyos 2-3 fő "Office csomag"... Illetve kit érdekel a Docs, mikor O365-nek is van bárhonnan hozzáférhető online felülete, v épp tudsz kényelmesen egyből okostelóra, tabletre szinkronizálni. Mailban mért ne jelenítené meg, nem tapasztaltam, gmail simán viszi?

Na szóval ez továbbra is, csak felvetések, javaslatok sokasága, nem pedig igazán elterjedt és széles körben megvalósult megoldások. Szal, gondoljuk csak át még1x azt az árnyékboxot...

(#335) ubyegon2: igen, van ilyen, de ez a tortának még mindig a jóval kisebb szelete. Átlag userek többsége, meg alapból el sem jut idáig, mert kicsit sem érdekli ez az egész. Azt használja, amit géphez adtak, v amit vmennyire már ismer. Sokan, akkor jutnak el Linuxig, ha jobban érdekli az IT ezen része, illetve egy hozzáértő ismerőse felrakja, beállítja neki. Mert utóbbit a nagy többség magától nem nagyon fogja megcsinálni.

• King Unique

titán

válasz lionhearted #333 üzenetére

Jó dolog az, h vmi nyílt és ingyen van, de azt be kell látni, h ez mindenhol/ mindenre kiterjedően, egyszerűn nem kivitelezhető úgy, h mindenkinek megfelelő legyen.
    Aki/akik irreális elvárásokat támasztanak az adott rendszer népszerűségének növekedése, terjedése kapcsán, az szerintem nem én vagyok... Előjönnek itt piaci verseny és társai sablonszövegek, de azt nem akaródzik elismerni, h az adott platform nem mindenhol tud megfelelő alternatívaként szolgálni. És az nem elég, h egy réteg felfedezte magának és állítja, h jobb, nem érti mért nem azt használja mki, ha nem tudja mindenhol kiváltani a konkurenciát, v igazán versenyezni velük. Office kapcsán ODF nem igazán váltotta be teljes körűen a hozzá fűzött reményeket és vsz nem is fogja, mert nem tud minden MS ficsört megjeleníteni, akkor meg kb. eldőlt.

Ahol márpedig, a lakosság/ munkavállalók nagy többsége Windowson + MSO-n szocializálódott (régen, most és vsz a jövőben is), azt ismerik, azt várják el tőlük és önmaguktól nem akarnak újat tanulgatni, v vmi épp csak ezeken támogatott, ott széles körben más nem fog elterjedni. Ezek tények, melyet adatok, számok támasztanak alá és ez elég régóta így van, v talán nem? Pedig de...
    Jó lenne ha változna? Fogjuk rá, jó! De az a helyzet, h nem nagyon fog... És így felesleges erőltetni a témát.

• King Unique

titán

válasz lionhearted #295 üzenetére

NEM, eleve arról van szó, h MSO-nak vannak egyedi funkciói, amit nem teljesen támogat, nem jelenít meg jól az ODF...a 2013 MSO/ 365 (abban csináltam) támogatja fullosan az ODF 1.2-t, tehát nem egészen MSO a ludas ebben. LO-ban meg tudnám oldani, de csak hasonlót, mert eleve mások a 2 program bizonyos funkciói (pl. ikonkészlet stb.), vannak olyan elemek, amik LO-ban máshogyan vannak megoldva, máshogyan jelennek meg.
    Engem, meg másokat le fanboyozol, aztán saját háza táján meg... okoskodik itt mki, h így az ODF, meg térjen úgy mki a nyílt rendszerre, szoftverre, aztán sok helyütt már rég döntöttek a cégek, oktatási intézmények java, v épp a kormány nálunk, h melyiket használja, melyik alkalmasabb az adott feladatra, területre. Nem muszáj MSO-t, használjon LO és társait + ODF-et, mit érdekel engem, az ő dolga, abban küldi, tud kommunikálni másik szoftverrel, támogatja. De, ha fullos OOXML támogatás és formátumok használata az elvárás (márpedig többnyire az), akkor másik programmal jár jobban. Tények ezek is, ahogy azok is, h cégek, intézmények, home userek, ahol/ akik MSO-t használnak, mért a saját formátumát, mért nem a nagy ODF-et használják (jóformán ott igény is alig van rá...).
    Aki erővel ez ellen ágál, nem képes elfogadni, az vizel a széllel szembe, csinál magából bohócot... :DDD

• #Chris

tag

válasz lionhearted #297 üzenetére

Nagyjából egyetértek. Netbookomon, amin játszadozni szoktam, olyat, hogy OS-eket tesztelek, azon spec. win 8.1 van. Jobban, ment rajta mint bármi más. Még ami elég szépen futott és nem fapados linux disztrib., az az elementary os volt.
    Home szervernek én egy owncloud támogatott NAS-t vennék/veszek. Ha nincs szükség NAS-ra, akkor egy erős routert, amit támogat az openwrt.

Közigazgatásban legyen inkább pdf. Az megy mindenen és ugyan úgy néz ki. Az odt-vel az a baj, hogy valaki megszerkeszti MSO-al és már nem is lehet odt-be menteni, mert hibásan jeleníti majd meg a LO/OO. Márpedig Marinéni nem fogja tudni, hogy mit ne használjon az MSO szerkesztésekből, hogy kompatibilis maradjon.

• Dr. Akula

félisten

válasz lionhearted #267 üzenetére

Látom a szavak kiforgatása már megy neked, te direkt nem akarod megérteni amit írtam? De tudod mit, a windowsos programok is szabvány C/C++/C#/Javaban vannak írva, te is írhatsz egyet, tehát szabványos itt minden. :D Ez is volt olyan jó mint amit te írtál.

• King Unique

titán

válasz lionhearted #274 üzenetére

USB arra vonatkozott, h ugyanúgy rákényszerülsz x év múlva megvenni az újabbhoz a vasat, a kütyüket, ha ki akarod használni, teljes funkcionalitással. A régin nem tudod és nem tudsz minden egyes új csatlakozót oda-vissza használni se.
    A 10 emberes példa... ugyanott a másik termékben is az OOXML támogatás, még, ha nem is fullos. OOXML kapcsán meg az MS kényszerből legyártott egy saját formátumot, v inkább csak a meglévőt átnevezte rá, h megőrizze a sajátját. Ha nem, akkor talán tették volna kizárólagos formátummá a nagy szabványt benne, ami ráadásul a konkurencia alapértelmezette? Ez viszont az ő részükről nem lenne indokolt, nem hülyék ők se... Ha úgy tetszik megengedhetik, h a sajátjukat tolják továbbra is, hiszen az a piacvezető. Másrészt meg kár ezen lovagolni, mert belekerült az ODF támogatás, így 10 ember tud egymással kommunikálni, ha akar, ha mki ODF-be menti. Ezzel túl is van tárgyalva a téma és EU se nagyon ugathat.
    Formátuma mellett az elterjedtség, program mellett meg a + feuture-ok, kezelőfelület (szubjektív tudom, de 10 évvel ezelőtti szintű se mkinek álom), user általános ismeretei szólnak.
    IGEN, meg merem kockáztatni, h Windowson más Office-nak nem lenne létjogosultsága, mert így is csak azért raknak fel egyesek alternatív verziókat, mert ingyenesek. Semmi más oka nincsen a többség részéről. :N Linuxra meg, mivel eleve nincs MSO, értelemszerűen maradnak a saját termékeik.
    Tudom, h nehéz megemésztetni, de hiába járatja itt vki, feszegeti az Office témát, attól még ODF nem lesz mindenhol első számú és elsődlegesen használt formátum, ahogy Libre se és MSO userek se fognak csak ODF-et használni. Ezek viszont száraz tények, amik sok éve így vannak és vsz még jó darabig így is lesznek.
    Ez nem mellette harcolás, hanem a követelmények és lehetőségek reális felmérése, minek a használatával járok jobban. És ez nem csak formátumkompatibilitásból áll, mit sem ér az ODF, ha oda mész tanulni, dolgozni, ahol MSO van gépeken és jellemzően OOXML-ben használják, kérik a doksikat...ja és nem hol 2013-as verzió van fent. Még, ha házon belül is akadnak kisebb "elcsúszások", eleve kevesebbet szívok vele, mintha ODF-ben hordanám oda-vissza a doksikat. Erről ennyit.

De hát az ilyen topikokban eleve felesleges ezt tényleg vitatni, mert mki úgyis a szerelmét védi tűzön, vízen át...zárnám én is... :D

• King Unique

titán

válasz lionhearted #265 üzenetére

Ez csak a "mi van ha, talán, lehet" kategória, mostani régi-új Office-ok esetében se így volt és vsz jövőben se lesz így. Meg nem muszáj eleve 10-20 évre megrekedni egy szinten, egy programnál, szoktak azért átállni új verzióra is közben. Aki meg 365-öt használ, az meg eleve mindig a legújabbat kapja. A Google féle Docs és társai egy vicc 365-höz képest, nem egy kategória, kiváltására se alkalmas.
    Ez nem az MS szeretetéról szól, pusztán arról, h az ő a termékük, formátumok eleve a piacvezető és ahhoz kell alkalmazkodni a legtöbb helyen. Cégek, iskola, szinte mindenhol azzal találkozik az ember és azok is a házi formátumot használják, akkor a user minek erőlködne annyira az opennel? És hiába van ODF, mint szabvány, hiába támogatja több program, mégse tudott elterjedni, ez viszont tény. Aki meg eleve MSO-t használ, az nem csak célirányosan fog OOXML-t nyúzni, hanem alapból is azt fogja, jóformán semmi nem indokolja neki az ODF-et (max, ha célirányosan az kell vmihez), mikor eleve az előbbi használt a legtöbb helyen. Max a sablon, majd x év múlva is kompatibilis lesz, mert szabvány szöveg, viszont a gyakorlat, a nemhasználatát támasztja alá MSO userek körében. Ez is tény. Ráadásul ODF-et régebbi Office-ok ugyanúgy nem ismerik, mint az x-es doksikat.
    De ODF támogatása bekerült MSO-ba is, + saját szabvány, minden megvan, telepítésnél nem jelöli be alapértelmezetten az OOXML-t, hanem neked kell külön kiválasztanod, szal ebbe már az EU se nagyon tud belekötni.

Nincs nekem, másnak se igénye igénye a monopol helyzetre, de egyszerűen, ha a többi terméke (szabványa) nem tud megfelelő alternatíva lenni mkinek, minden feladatra, akkor azok nem is fognak vele vesződni. És a helyzet azt támasztja alá, h nem tud mkinek. Ha MSO nem volna fizetős, akkor többi Office-nak jóformán 0 létjogosultsága lenne.
    Mai világban meg eleve rá van kényszerítve az ember a továbblépésre, vásárlásra. A fentebb feszegetett USB is jól példázza ezt. Hiába szabvány a micro-B, mini-B, más azért a 2.0 és más a 3.0. Nem mindent tudsz mindennel oda-vissza összedugni, illetve, ha ki akarod használni a 3.0 eszköz sebességét, meg kell venned az új lapot/ notit, külső adattárat, mert a régin csak 2.0 módban fog működni. Vagy a lassan aktuális 3.1 esetében is dettó uez, az új Type-C csatlakozót meg eleve nem tudod régi vasba bedugni, tehát annál is lőttek a kompatibilitásnak...de az új megnövelt 10-100 W-os energiaellátás is csak a legújabb eszközökön fog működni, a régieken marad a 2,5/ 4,5 W.

• bambano

titán

válasz lionhearted #267 üzenetére

ne aggódj, nem is használnak szabványos tcp/ip-t. nem véletlenül volt annyi tcp tuningoló program xp-hez is.

• Dr. Akula

félisten

válasz lionhearted #262 üzenetére

Ha nem tudsz ráklikkelni a mellékelt linkre, akkor valóban elérhetetlen számodra, de erről nem az MS tehet, hanem te magad. Ők biztosították a lehetőséget, ahogy az Adobe is a(z Acrobat) Readerrel.

"csak tedd át arra, hogy két USB szabány lenne"
    Ezt Linuxra könnyebb áttenni. Nemcsak 2 féle, egymással se kompatibilis van belőle. .rpm vagy .deb alapú csomagok, mindegyiken máshol vannak a config fileok, stb. De ha már nagyon USB-zni akarsz, a mini és micro USB-hez mit szólsz? Ahhoz se kell kevesebb átalakító mint egy DSUB - DP átalakítóhoz. Mondjuk az előbbi témához az egésznek nemtom mi köze.

• King Unique

titán

válasz lionhearted #260 üzenetére

Igen, csak meg lehet nézni, h mely programok épülnek erre a nagy szabványra, melyeknek az alapértelmezett fájlformátuma... meg kik keménykednek mindig xy szervezet, v éppen az EU kabátja mögül... :U
    Viszont azért nem lehet szidni őket, h ne támogatnák az ODF-et, mert már 2007-es verzió is megkapta, fullos igaz csak 2013-asban van, mint fentebb volt említve. Amúgy meg nem mintha akkora igény volna rá... De benne van, fel is kínálja telepítéskor, mi legyen az alapértelmezett, persze van egy tippem, melyiket választja a többség.
    Amúgy ez az x év múlva nem lehet megnyitni szöveg is nagy mellébeszélés... amikor x-es doksik megjelentek, azokhoz is volt a gyártó oldaláról elérhető ingyenes kompatibilitási csomag és simán működött, nem kellett csak azért megvenni az új programot. Ahogy most is van.
    Szal egyre kevésbé lehet őket őket támadni emiatt, v már jóformán nem is, van saját szabványuk is, másikét is támogatják, választani is lehet, átjárhatóság is megvan, mi kell még? Ezért már EU se ugathat. Ja, h éppen nem mindig nyílik meg jól openben az ms féle doksi, meg hiába a nagy saját frankó szabványa, mégis előbbire sokkal nagyobb az igény, hát istenem... aki nem akar szívni vele, tudja melyik programot használja.
    Más szabványok terén pl. CAD programoknál is vannak egyezményes formátumok, mégse mindig az használatos, hanem az adott program sajátja terjedt el. Ja, h konkurens termék nem támogatja, v éppen nem tudja teljesen jól megjeleníteni, a sajátját meg felfuttatni, hát istenem... eleve iparban komolyabb helyeken nem is noname open programokat használnak. :D

• Dr. Akula

félisten

válasz lionhearted #260 üzenetére

Igen, szép elv mint a világbéke, de már Krisztus koporsóját se őrizték ingyen.

• #Chris

tag

válasz lionhearted #239 üzenetére

Én is raktam fel elég sok embernek ubuntut, elementaryt, mintet. Nagyon jó... Valami nem megy vagy nincs linuxra az a szoftver hívnak, hogy csináljam már meg. (y) Nem lesz olyan, hogy ne kelljen olyan szoftver, ami windows only és máris kezdődik az, hogy szarozzák, hogy semmit nem lehet vele csinálni stb., meg engem hív, hogy csináljam meg. Jobb a windows, nincs vele gond. Ja játszani akar a gyerek, hopp nincs rá semmi... :D. Most adóbevallást kéne csinálni, ami linuxon is fut!!!, de a linuxos java nem a bekattintom és megy style. Na erről ennyit, engem már nem érdekel ez a téma, van akinek hiába mondok ész érveket, meg tapasztalatokat nem fogadja el, hát akkor hajrá, majd rájössz magadtól.

• Dr. Akula

félisten

válasz lionhearted #230 üzenetére

"Docx jól megy LO-val, nem szokott baj lenni"
    Kivéve amikor teljesen máshogy néz ki mint MSO-val. Más karakterek, más formázás, esetleg egy háttérkép is előkerül valahonnan, pedig nem volt benne. Magic... Persze van amikor jól nyit meg valamit, de nem garantálható hogy a következő doksi is olyan lesz.

• #Chris

tag

válasz lionhearted #230 üzenetére

Ezt én is leírtam. Amég nem jön olyan igény, hogy kell egy olyan program, ami nincs linuxra, addig minden oké. Böngészni, filmezni és zenét hallgatni megfelel. A problémák akkor jönnek, ha ezen túlmutat a felhasználó igénye. És még találkoztam olyan átlag felhasználóval, aki ne akarta volna vissza a windowst, mert szenvedett csak a támogatottság hiányától. Még egyszer mondom, nem a hozzáértőkkel van a gond, ezért nem értem, hogy a saját példádat hozod meg más is. Aki a ph-t olvassa valószínűleg minimum poweruser, szakember vagy mérnök.

• emvy

félisten

válasz lionhearted #154 üzenetére

Hm, anyam szerintem nem tudna donteni az Xorg.X Server meg a ketfajta binary Xorg driver kozott. :) Win 8.1-en meg konkretan _semmit_ nem kell kivalasztani, felrakja magatol a friss NVidia drivert, control panelt, minden.

Egyebkent meg ezzel sincs igazi gond.

A gond azzal van, es ezt sokan nem latjak, hogy a Linux alatt van egy teljesen rendben levo kernel, halozatkezeles, mittudomen. Ez a resz tok stabil, Linus okosan is all a dologhoz (never break userspace). Viszont a desktopon ott van ugye a desktop environment, amibol van Unity, Gnome, Gnome Classic, KDE, Cinnamon, Mate, LXDE, XFCE, es ezeknek minden verzioja. A Windows egyik leglenyegesebb feature-je az, hogy a desktop environment is elfogadhato szinvonalu, ugyanugy atomstabilnak mondhato, mint a nem lathato reszek. Linuxnal meg a tesztelt, szinten atomstabil reteg tetejen ott van valami, ami nagyon toredezett, nagyon nem mondhato veglegesnek (es egyebkent ez most egyre rosszabb egyebkent). Es ezen nem valtoztat az, hogy power userek jol meg tudjak oldani a Linux desktopot.

Nagyreszt (90%-ban) Linuxot tolok desktopon mostansag, mert amit epp fejlesztek, azt kenyelmesebb Linux alol. Viszont a Windows hetkoznapi teendokre sokkal-sokkal gyorsabb, stabilabb es megbizhatobb. Most nekem meg igy is megeri Linuxozni, de abszolut latom, hogy mik vele a problemak, es mitol nem lesz soha elterjedt asztalon. (Termeszetesen a szokasos GNU/Linuxra gondolok, nem siman Linux kernellel rendelkezo cuccokra, mint pl. az Android.)

• Sir Ny

senior tag

válasz lionhearted #75 üzenetére

Például a win xp-7 még tartalmazta az a ficsőrt, hogy a mappában a shift jobbklikk-re megnyíló menüben van 'terminál here'. Ubuntuban nautilus alatt ez kvazi megoldhatatlan (nem konfigurálható, nincs rá plugin).

(szerk: azt hiszem ki is dobom ezt a vackot. Hrrr)

• _Dumber_

őstag

válasz lionhearted #75 üzenetére

Hát akkor ezt is lenyúlták :) Még a végén ingyenes is lesz .. (mintha már csiripelnék is)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés