- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Steam Deck
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- SONY LCD és LED TV-k
- Tovább csúsztatja az 1,4 nm-es node-ját a Samsung
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nahát, még sem dobta a C4 engine a Linux támogatást. [link]
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #336 üzenetére
Nem hinném....
, meg hogy én bokszolok árnyékot, hagyjuk már.
Felesleges ez a cinizmus, amit én leírtam, azok a tények, a valóság. Az, h az ilyen topikban xy emberkék ábrándoznak a "mi lenne ha" dolgokról, meg a tényleges felhasználás, két külön dolog.
Azért meg, hogy vkit, csak mert nem ért egyet, de ugyanakkor nem csak szimpla ócsárólásból, hanem valós problémákat megemlítve szól hozzá, és emiatt minduntalan nem futja másra, mintsem hogy le MS bérencezik, azzal az illető, a saját maga szintjét, olcsó stílusát minősíti...
Azt meg ne firtassuk sokadjára, h mért nem jó mhova az ODF, mikor a valós, széleskörű felhasználás is pont ezt támasztja alá, ennyi. Új verziók megnyitják ezt is jól, házon belül, saját formátumoknál meg működik a kommunikálás, régebbi formátumba visszamentés. Kényelem, szolgáltatások tekintetében se igazán egy kategória az a bizonyos 2-3 fő "Office csomag"... Illetve kit érdekel a Docs, mikor O365-nek is van bárhonnan hozzáférhető online felülete, v épp tudsz kényelmesen egyből okostelóra, tabletre szinkronizálni. Mailban mért ne jelenítené meg, nem tapasztaltam, gmail simán viszi?Na szóval ez továbbra is, csak felvetések, javaslatok sokasága, nem pedig igazán elterjedt és széles körben megvalósult megoldások. Szal, gondoljuk csak át még1x azt az árnyékboxot...
(#335) ubyegon2: igen, van ilyen, de ez a tortának még mindig a jóval kisebb szelete. Átlag userek többsége, meg alapból el sem jut idáig, mert kicsit sem érdekli ez az egész. Azt használja, amit géphez adtak, v amit vmennyire már ismer. Sokan, akkor jutnak el Linuxig, ha jobban érdekli az IT ezen része, illetve egy hozzáértő ismerőse felrakja, beállítja neki. Mert utóbbit a nagy többség magától nem nagyon fogja megcsinálni.
-
válasz
King Unique #334 üzenetére
Egyszerűen your argument is invalid.
Remélem tudod, hogy árnyékot bokszolsz."Jó dolog az, h vmi nyílt és ingyen van, de azt be kell látn...i"
Linux éve nem kell megint? Nem érdekel, ha van fizetős szoftver, az alapszintű kompatibilitás legyen megoldott akármivel. Ez így vendorlock. Pedig nem a formátum az, ami bármit is ér, hanem az olvasónak a benne lévő infó, az írónak pedig az, hogy milyen könnyen/gyorsan/olcsón(?) tudja létrehozni a neki megfelelő dokumentumot/táblázatot/slideot... Fícsörökben, kényelmi megoldásokban is lehet ám versenyezni, ehhez nem kell formátumvendorlock... hacsak nem kapsz tőlük pénzt."Aki/akik irreális elvárásokat támasztanak az adott rendszer népszerűségének növekedése..."
Nem támasztottam soha ilyen elvárást. Én azt szeretném, ha ODF tovább terjedjen, MSO alatt is jobban (sokkal jobban) legyen támogatva, a sajátjai mellett. Hiszen akkor az is egy alternatíva lesz. Sem az MSO bukását nem jeleztem előre, sem a Linux Desktop évét, sem az LO mindenható letaglózását."de azt nem akaródzik elismerni, h az adott platform nem mindenhol tud megfelelő alternatívaként szolgálni." Ezért kellenek az alternatívák, hogy lehessen megfelelőt választani. Soha nem mondtam, hogy LO kell mindenhova.
"nem érti mért nem azt használja mki, ha nem tudja mindenhol kiváltani a konkurenciát, v igazán versenyezni velük."
Letojom ki mit használ."Office kapcsán ODF nem igazán váltotta be teljes körűen a hozzá fűzött reményeket és vsz nem is fogja, mert nem tud minden MS ficsört megjeleníteni, akkor meg kb. eldőlt."
Itt is elhangzott többször is, hogy sok az olyan fícsör, amit LO (ha tekinthetjük azt referencia ODF szerkesztőnek...) máshogy csinál, akkor az ODF-ben is máshogy van implementálva. Tegyük fel, hogy ez igaz... Mind az ODF, mind az LO nyílt, tehát nincs elrejtve hogyan kellene az MSnek implementálnia ezt. Nem kell átírnia hozzá a saját fícsöreit, egyszerűen csak egy belső konvertálót kell kreálni. Ez jelentené ugyanis az "ODF támogatást", amit most is lebegtetnek, de kb olyan szintű (ha van olyan szintű...), mint fordítva. Pedig hivatalosan az OOXML is nyílt szabvány...haha."Ahol márpedig, a lakosság/ munkavállalók nagy többsége Windowson + MSO-n szocializálódott (régen, most és vsz a jövőben is), azt ismerik, azt várják el tőlük"
Maradjunk annyiban, hogy a lakkosság többsége fészbúkozik, és max ott írogat. Évente, ha megnyitok egy Writert/Wordöt otthon. A munkavállalók jórésze pedig nem is gépen dolgozik."Jó lenne ha változna? Fogjuk rá, jó! De az a helyzet, h nem nagyon fog..."
Most is folyamatosan változik. Még az MSO is az O365-tel... Ezt is be kell látni.Elvégre is ezek csak iratok, táblázatot, slideok. Struktúrált információk. Amit azonnal akarnak. Telefonon is, tableten is, böngészőben is. Ha ne adj isten valamit emailben elküldesz, akkor azt a böngésző tudja már megjeleníteni... tudod, ez PDF-fel már működik. A gugli betölti magának a GDocs-ba, de azért az sem stabil OOXML-ben (vajh, miért?)
És innen jön továbbra is az, amit én végső célként szeretnék. Ha ez egy strukturált információ, akár egy XML fájl, akkor én szeretném, ha azt a lehető legtöbb helyen, a leggyorsabban megjeleníteni tudjam. Nem az az érték, hogy milyen fájlformátumban van, és hogy azt hogy a virágba fogom megnyitni, van-e hozzá Viewer, vagy full csomagom, vagy nincs... nekem az információ kell belőle. Ezt az ODF-vel meg lehet valósítani, még sok featuret is tud, ahhoz képest, ami igazából kell...
És ehhez senkinek (enduser) semmit nem kell sem leváltani, sem újratanulni. Még is ők járnak jól.Erre az említett állami közszféra csak ott tesz rá, hogy egy kötelező kommunikációhoz ne kelljen senkinek semmit megvennie. De azokhoz, talán te is belátod, hogy semmiféle OOXML vagy DOC feature nem kell. De még ha ingyen is lenne, akkor se legyen egyetlen megoldásra korlátozva, főleg ha az zárt, és maga az állam sem tudja biztosítani a megfelelő elérhetőségét a későbbiekben.
-
válasz
King Unique #332 üzenetére
Az átlag usernek, meg irodai felhasználásra is, bőven megfelel a Win desktop, lehet többet tud egy KDE, de a nagy átlag korántsem nem akarja annyira faragni, testreszabni.
Az az átlag user, aki felrakja kíváncsiságból Win 7 mellé valamelyik felhasználóbarát Linuxot, nem azt mondja, hogy megfelel neki a Win, hanem 2 héten belül már csak Linuxot használ.
Ha többen kipróbálnák, akik nem gamerek persze, meglepődnél mennyi Win maradna a gépeken!Ez van, kevesebb értelmetlenebb dolog van, mint egy mezei user gépén a Win. Nem konyítok az informatikához, számítástechnikához, csak annyit, ami az évek során rámragadt, tipikus home userként így látom, egy éve raktam fel Linuxot.
(#327) |DavidWoody|
objektíven kell gondolkodni és ennyiEz volt a legjobb az egész mondandódban!
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #333 üzenetére
Jó dolog az, h vmi nyílt és ingyen van, de azt be kell látni, h ez mindenhol/ mindenre kiterjedően, egyszerűn nem kivitelezhető úgy, h mindenkinek megfelelő legyen.
Aki/akik irreális elvárásokat támasztanak az adott rendszer népszerűségének növekedése, terjedése kapcsán, az szerintem nem én vagyok... Előjönnek itt piaci verseny és társai sablonszövegek, de azt nem akaródzik elismerni, h az adott platform nem mindenhol tud megfelelő alternatívaként szolgálni. És az nem elég, h egy réteg felfedezte magának és állítja, h jobb, nem érti mért nem azt használja mki, ha nem tudja mindenhol kiváltani a konkurenciát, v igazán versenyezni velük. Office kapcsán ODF nem igazán váltotta be teljes körűen a hozzá fűzött reményeket és vsz nem is fogja, mert nem tud minden MS ficsört megjeleníteni, akkor meg kb. eldőlt.Ahol márpedig, a lakosság/ munkavállalók nagy többsége Windowson + MSO-n szocializálódott (régen, most és vsz a jövőben is), azt ismerik, azt várják el tőlük és önmaguktól nem akarnak újat tanulgatni, v vmi épp csak ezeken támogatott, ott széles körben más nem fog elterjedni. Ezek tények, melyet adatok, számok támasztanak alá és ez elég régóta így van, v talán nem? Pedig de...
Jó lenne ha változna? Fogjuk rá, jó! De az a helyzet, h nem nagyon fog... És így felesleges erőltetni a témát. -
válasz
King Unique #332 üzenetére
Vagy a létjogosultságot nem érted, vagy fura dolgokat remélsz.
Ha Linuxot is használsz, nem érted az egészet, csak annyit, hogy ingyen van...Csak azt tudom mondani, mint a barátodnak, örülj annak, hogy a HTTP nem zárt, sem a PHP, postgreSQL stb, mert egyébként nem lenne hova ezt a sok gondolatot leírni. Ingyen.
Fejlődés csak ott van, ahol több versenyző van, persze nem muszáj mindenkinek ezt belátnia. Ártól függetlenül. Igen is legyen létjogosultsága, igen is nézzenek a túl nagyok körmére, igen is legyen nyílt dokumentumformátum (mert az információnak nem szabad egy cégnek gátat vetnie).
-
King Unique
titán
válasz
|DavidWoody| #327 üzenetére
Ez a 1 fő előny (ingyenesség), főleg közhivatalokra lehet igazán jellemző, ott váltanak rá egyes helyeken pont ezért. Home szinten meg eleve, ahogy többi kolléga mondja, "ingyen" használják úgyis a Windowst, meg most jön majd 10-esre a free, 1 éves upgrade. De, mivel a közhiedelemben általában negatív a Linux megítélése, függetlenül attól, h jó, v sem + bizonyos valós nemtámogatottsági problémák, addig marad home desktopra az IT-kockák játékszere (akár jómagam is). Ez van sok éve, ha tetszik egyeseknek, ha nem...
Az átlag usernek, meg irodai felhasználásra is, bőven megfelel a Win desktop, lehet többet tud egy KDE, de a nagy átlag korántsem nem akarja annyira faragni, testreszabni.
Office téma ilyen elterjedtség mellett, nem vita tárgya, és igen, ha MSO full free lenne, többi alternatívának Windowsra nem nagyon lenne létjogosultsága, az fix. Monipólium ide, diktatúra oda. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Én csak abban reménykedem, hogy minősgében sikerül lenyúlni, nem csak úgy nagyjából. No meg ugye lesz több asztal kezelés az újban, de gondolom az sem lesz olyan fasza dolog, mint az asztal váltó kocka a KDE-ben vagy a Compizban.
Amúgy ha ingyenes lenne valamikor a Win, az se változtatna túl sok mindenen. Bármelyik Windows verzió asztali környezete elbújhat használhatóság terén pl. egy KDE-s desktophoz képest. Kényelem, szolgáltatások, lehetőségek, beállíthatóság, stb.
-
spammer
veterán
válasz
"Mert átlagfelhasználást tekintve a linux EGYETLEN előnyt tud felmutatni a Winhez képest ( a rengeteg hátránya mellet ) mégpedig azt , hogy ingyenes."
És még sikerült is nagybetűkkel kiemelned a nyilvánvaló hülyeséget.
Egyébként a felhasználók többségének most is "ingyen" van a Windows, mert nem fizetnek érte, most is felteheti bárki, aki használni akarja, mégsem rohannak vissza a linux userek Windowsra.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
"Mert átlagfelhasználást tekintve a linux EGYETLEN előnyt tud felmutatni a Winhez képest ( a rengeteg hátránya mellet ) mégpedig azt , hogy ingyenes."
Ez nem éppen objektív gondolkodás. Honnan tudod, hogy bárki átlagfelhasználói igénye csak azért merül ki a linuxban mert ingyenes? Ja igen, amúgy az összes átlagfelhasználó, aki windózt használ az fizett is érte
Ja, meg az összes átlagfelhasználó AAA címmekkel játszik, meg kizárólag Adobe, Autodesk stb. termékeket használ (amikért szintén mind-mind fizetett).
De tudod, biztos igazad van. Ha ingyenes lesz a windows, akkor egyből gyalulják az összes szervert, meg az összes 1% aki desktopon linuxol azonnal átformázza az ext4 partícióit ntfs-re.
-
|DavidWoody|
tag
Abba most ne menjünk bele nagyon , hogy milyen abszolút lenéző módon beszélsz mindenről ami nem linux , mert amég nemvolt csomagkezelo winen addig deszarhogynincs , aztan mikor kolléga linkeli , hogy van akkor meg kitőőőőlopták duma... Igazából amire valóban válaszolni akartam az az ingyenesség , ami szintén jajjcsaknemcsaknem (ugyan olyan lenéző stílusba) . Erre annyit , hogy én használok linuxot (leginkább arch-alapuakat , de pl elementaryt is szeretem ) , de ha egyszer tényleg lesz ingyen Win , akkor az konkrétan kivégzi a desktop linuxot. Mert átlagfelhasználást tekintve a linux EGYETLEN előnyt tud felmutatni a Winhez képest ( a rengeteg hátránya mellet ) mégpedig azt , hogy ingyenes. Ha ez nem lesz előny , akkor már nem marad neki semmi. Mondom ezt linux juzerként , mert attól még sokakkal ellentétben tudok objektíven mérlegelni... nem kell senkit isteníteni , se a wint se a linux disztrokat , objektíven kell gondolkodni és ennyi. Ha pedig így tesz valaki , akkor arra kell jutnia mint amit feljebb vázoltam. Mert ez az igazság (sajnos vagy nem sajnos)
-
Sir Ny
senior tag
Szerintem a programok természetes állapota a "csomag", már ha szállítani akarjuk őket.
De nem, nem segít. Ha az általad letöltött program véletlenül szépen és jól fut a disztribúciódon, az nem a csomag és függőségkezelés miatt van, hanem mert a program készítője felrakta magának a disztribedet és ott forgatta/nézte meg, hogy mi hova kerüljön.
Alapesetben akkor fut egy nem disztribútortól beszerzett program, ha a készítője külön megnézte és kipróbálta a disztródon, különben berhelned kell. És ez független attól hogy létezik-e csomagkezelő vagy sem.
(és akkor most eltekintünk attól hogy egy program egy darab interpretált nyelven írt szöveges fájltól vagy bináristól egészen sokáig tud méretben és komplexitásban nőni, egy ofísz például nyelvi fájlok nélkül is terjedhet párszáz megáig, úgy, hogy még így is igényel egy rakat libet, amit nem raknak bele.)bambano: ez a win7 ez hogy működik? Ha én vettem használtan laptopot, amin van kódszámos matrica, akkor letöltöm a win7-t, beírom és örülök, vagy ez csak egyszer használatos?
-
bambano
titán
szerintem felesleges másfél képernyős hsz-ben leírni, hogy nem értesz hozzá, erre elég egy sor is.
"Én ezt inkább inkompatibilis szar agyrémnek nevezném": én meg egy téves képzelgésnek.
bocs, de nem éri meg a tételes cáfolatot az egész.
"Bocsánat, csak mindig amikor ilyet látok eszembe jut hogy a rendszerem kb minden részét a legapróbb részleteibe menően utálom.": sok szeretettel várnak a w7 topicban.
-
spammer
veterán
"Ebből kifolyólag egy nem disztribútor által szállított program nem fogja tudni alapértelmezetten használni ugyanazokat a libeket (ellentétben azzal, ahogy itt sokan állították)."
"Ahol a deb feltételezi, hogy egy alaptelepítéses ubuntu esestén ott vannak a file-ok ahol vannak"
Erre van a csomag és -függőségkezelés, nem?
-
Sir Ny
senior tag
"Azért rakják a megadott, megszokott helyekre, mert így legalább a rendszer és más programok is megtalálják, fel tudják használni mindenféle macera nélkül, mert tudják, hol kell keresni:"
Nem kimondottan megadott, megszokott helyre. A disztribútor a csomagban megadja hogy hova kerüljön az adott program adott komponense, és így ugyanaz a disztribútor később hivatkozni fog tudni rá.
A disztribútor köti le az adott fájl helyét, sem pedig a linux (vagy a file-rendszer struktúrái), sem pedig a konvenciók. Ebből kifolyólag egy nem disztribútor által szállított program nem fogja tudni alapértelmezetten használni ugyanazokat a libeket (ellentétben azzal, ahogy itt sokan állították).
Tehát: nincs oprendszer szintű konvenció hogy mi hol legyen, és ez a nem létező konvenció nem segít a nem disztribútor által szálított programok kompatibilitásán (@pakrisz, @CPT.Pirk). Ugyanúgy ahogy windows alatt a dll-ket, az ikonokat etc. a rendszer kezeli, csak linuxon ez egyrészt disztrib. függő hogy ne legyen kompatibilis, másrészt meg nagyjából transzparens a felhasználó számára.
Ezek az elvek.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha kell nekem egy program, akkor az elérhető deb/rpm/tgz-ben. Ahol a deb feltételezi, hogy egy alaptelepítéses ubuntu esestén ott vannak a file-ok ahol vannak (megj: nem elfelejtendő, hogy ennek a feltétele nem a kötött file-rendszer, nem a linux/disztribútor konvenciók, hanem a kvázi áthelyezhetetlen programkomponensek! Hiszen a programfejlesztő ígyis-úgyis felrakja az ubuntut, és reménykedik hogy a usernél minden ugyanott van. Ezt tenné akkor is, ha a komponensek helyét random generálná a kanonikál). Az rpm ugyanez, csak minden máshol.
A sima mappás meg jóesetben tartalmaz mindent ami kell, és az user belinkeli az ikont az ikonokhoz (és akkor a mappanézegető megjeleníti jóesetben), a binárist a binárisokhoz, a manuált a manuálokhoz, ha szüksége van rá (általában jól megvan ezek nélkül is).
(És akkor most nem tudom mi történik több felhasználó esetén, nyílván a configfile-okból több példány kell, talán valahogy be lehet hákolni az adott programba egy olyan linket amelyik különböző felhasználó esetén különböző helyre mutat, de jobb esetben van valami config-file.)Én ezt inkább inkompatibilis szar agyrémnek nevezném. Egy bináris keresésekor a shell átnézi a /bin, /usr/bin, /usr/local/bin, /home/SIRNY/bin (ugyanezeket sbinnel) mappákat, egy ikon esetén is kb ennyit a mappanézegető, röhej.
Nem mintha számítana, ez a része általában működik és nem zavarja a usereket semmivel. (engem szokott, mert én utálom az ilyen típusú zajt).
Bocsánat, csak mindig amikor ilyet látok eszembe jut hogy a rendszerem kb minden részét a legapróbb részleteibe menően utálom.
-
bambano
titán
"egyreszt "linuxon" nincs a dolgoknak kotott helyuk,": nincs hát. lfs-t senki nem ismeri az itt nagyon bátran nyilatkozók közül?
"a filerendszer struktura vagy 40 eves hagyatek": egyrészt semmi gond, hogy megtartanak valamit, ami jó. másrészt semmi gond, hogy nem kell kétévente újratanulni valamit tök értelmetlenül.
-
camillus
tag
válasz
King Unique #307 üzenetére
Az a vicces inkább, hogy Nadella alsója miattuk barnult.
'94-ben kezdtek bele komolyabban a fejlesztésébe.
Komoly fejlesztés? Előtte poénból csinálták? :3
-
spammer
veterán
Azért rakják a megadott, megszokott helyekre, mert így legalább a rendszer és más programok is megtalálják, fel tudják használni mindenféle macera nélkül, mert tudják, hol kell keresni:
Például: írok egy "foo" nevű scriptet, hozzá csinálok egy "foo.desktop" fájlt, amiben csak annyi volt megadva ikonnak hogy "foo.svg". Mindenféle elérési út nélkül tudni fogja, hogy ez az ikon lesz az ő ikonja, ha berakom mondjuk a ~/.icons-ba. Ugyanígy ha bármilyen másik ikonra hivatkozni akarok, használni akarom, elég csak a nevét beírnom, nem kell kitúrnom az teljes elérési utat, mert a rendszer tudja, hol kell keresni.
Vagy ott van az $PATH esete, a megadott könyvtárak, ha futtatni akarok valami, de nem akarok teljes elérési úttal hivatkozni rá. Amihez egyébként tetszőleges könyvtár is hozzáadható, ha nekem nem felel meg az a pár default. Ha például el akarom indítani a Firefoxot, akkor elég ennyi parancsnak "firefox", mert a helyén van, bármikor, bárhonnan el tudom indítani ennyivel, és nem kell hozzá a C:\Program Files\Mozilla\Firefox\firefox.exe vagy akármi... De lehetne még sorolni hosszasan.Viszont abban igazat adok, hogy nincs teljes mértékben konzisztencia, pl. olyanok miatt, hogy vannak olyan programok, amik a ~/.programnév alá rakják a személyes beállításokat/konfigokat, míg egy másik (vagy újabb verzió) a ~/.config/programnév alá. De ez sem nagy tragédia, mert lényegében így is a helyén van (home könyvtáron belül).
-
Sir Ny
senior tag
ezt igy nagyon nem kene.
egyreszt "linuxon" nincs a dolgoknak kotott helyuk,
masreszt azt allitani, hogy azert van, mert az Elkepzelheto Legjobb Helyen vannak a programok reszei, nagyon nagyon nagy badarsag.a filerendszer struktura vagy 40 eves hagyatek, a csomagkezelo meg erre rak ra egy lapattal, hogy jo, akkor az ikont az iconsba, a manualt docba, stb.
holott csak az lenne a cel hogy a libek ne keruljenek duplilalasra, es meg legyenek talalva -- ez a resze ugyis a disztributorra harul. de legalabb mukodik minden, me'g ha picit benan is.
egyebkent lesz ez jobb is, csak ki kell varni
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #315 üzenetére
Szoktam, ha olyan témáról írnak baromságot amihez én is értek.
A Win7 memóriakezelése meg teljesen jó, de ha kíváncsiságból visszakapcsolod a hagyományosba (vagyis az előtöltés funkciókat kikapcsolod, ezt két lépésben teheted meg), akkor a boot idő több perc hosszú lesz. Egyszer kipróbáltam.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #314 üzenetére
Úgy azért korrektebbnek látszana ha egy linuxfan ír baromságokat a windowsról, azt is kijavítanád. Nem kell a win topikokban, elég a linuxosban is.
"ez tökéletesen így van most is. Azt tehetsz a saját gépeden, amit szeretnél."
Meg amit enged. Kitörölt nyomtató honnan mászik vissza a következő bejelentkezéskor? Nincs rákötve, nem ismerheti fel automatikusan. A taskmanagernek mi kerül 10 percbe bezárni egy befagyott taskot? Ismeri a rendszer az általa lefoglalt erőforrásokat, szabadítsa fel és kész. Mit kell ezen annyit gondolkodni? Ami adat ott volt, az már úgyis elveszett, ne próbálkozzon helyrehozni semmit. (Engem spec ezek zavarnak a legjobban, mert napi szinten ez jön szembe, de lenne még mit sorolni.)Szerinted ott van a csomag a legjobb helyén. Más szerint meg nem. Az MS szerint a program filesban (és ahogy említetted a savegame szanaszét ahol a programozónak kedve volt rakni), nekem meg az lenne szimpatikusabb ha 1 könyvtáron belülre terjeszkedne csak, látnám hol a vége, mi mennyi helyet foglal, nem részenként kéne összeszámolni. És a konfig filejait, .dll-jeit se szórná szanaszét. Mindenkinek más tetszik, a programozó véleménye győz. A Win7 memóriakezelése is volt fikázva hogy milyen sokat foglal, az MS szerint meg előre lefoglal üres helyet, az látszik használtnak, de mint ilyen a programok számára nyitott terület. Ez is filozófia kérdése, nem biztos hogy rosszabb mint a hagyományos modell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #309 üzenetére
Nem követem a Windowsos topicocat, a híreket is csak ritkán, viszont téged gyakran látlak Linuxos hírnél írni, így kijavítalak amikor valami nem stimmel.
"A mezei júzer úgyis le van korlátozva, a rendszergazdának meg azért meg lehetne adni az advanced belenyúlási lehetőséget, mielőtt kitépi a gépet kábelestől a falból.
Értem én hogy az oprendszer próbál okos lenni, de had legyek már én okosabb saját felelősségre." - ez tökéletesen így van most is. Azt tehetsz a saját gépeden, amit szeretnél.
Amiről én beszéltem, az a csomagkezelés, ami azt biztosítja, hogy minden a megfelelő helyre kerül, magától. Mivel eleve a megfelelő helyre kerülnek, jobb helyre nem is tudod tenni őket.Egyébként én sem mondtam, hogy a Windows rossz. A világ legjobb operációs rendszere játékra. Csak más előnye számomra nincs. Grafikailag és lehetőségek terén is egy KDE (asztali környezet) után erős visszalépés bármelyik Windows verzió.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #302 üzenetére
Van itt linuxos troll is elég, de mindig csak a másik oldalban tudod megtalálni a hibát, a saját "okosságaitokért" még egyszer nem szóltál oda hogy ezt nem kéne. A win mindenben szar, a linux mindenben jó (szerintetek), aki csak egy kicsit is a kettő között helyezkedik el, az már troll nektek.
A mezei júzer úgyis le van korlátozva, a rendszergazdának meg azért meg lehetne adni az advanced belenyúlási lehetőséget, mielőtt kitépi a gépet kábelestől a falból.
Értem én hogy az oprendszer próbál okos lenni, de had legyek már én okosabb saját felelősségre.
A registry Bill Gates szerint se olyan lett mint ahogy azt ő anno elképzelte. De kompatibilitás miatt nyilván nehéz a váltás, vagy nincs senkinek jobb ötlete. És az se biztos hogy a linuxos módszer itt jobb, mert más a rendszer filozófiája, annak az felel meg jobban, ennek ez.
HA egy iráni atomerőművet meg tudtak hekkelni, gyanítom a Linux is menne az NSA-nak, nem csak a Windows.
(#303) Vladi:
Majd pont te fogod eldönteni ki mihez ért... A flémelésből meg elég is volt ennyi!"Ezért készülnek fizetett munkaerő által, ingyenesre."
Pl. Red Hat? És akkor még én nem értem... És felesleges azzal jönni hogy ott terméktámogatásnak hívják az árat. -
Dr. Akula
félisten
"Mivel az MS zárt, ezért az extra fícsöröket nem is tudják implementálni."
Ha nem elég nyílt az Office doksik fileformátuma, akkor kényszerítse ki mondjuk az EU, hogy azzá tegyék. Ahogy az IE kivételét is meg tudták oldani, ez is biztos menne. Minek van az FSF, ha nem pont ilyen esetekre? Én mint user nem azzal fogom nyugtatni magam hogy most azért nem látom helyesen a doksit, mert a MS vagy valaki más megtartotta magának, hanem azt mondom hogy akkor használok olyan szoftvert ami jól nyitja meg, akármelyik is legyen az.A gyakornoki állásokat is beetetésnek csinálják a cégek, nem a konkurrenciának akarnak tapasztalt munkaerőt képezni, hanem maguknak. A Red Hat se krisztusi szeretetből kér pénzt a linuxáért. Nyilván becsülendő ha valaki ingyen időt szán arra hogy valamit a közösség javára fejlesszen, de nem várható el tőle hogy főállásban ezt csinálja, mert ő se kap jófejségből kenyeret a boltban, csak kp-ra. Az open szoftverek azt az utat választották hogy olyan lesz a termék amilyet jófejségből összedobnak az önkéntesek, az MS pedig azt hogy ő megmondja milyen legyen, cserébe a fejlesztők idejét meg kell fizetni, mert hobbiból nem biztos hogy ezt csinálnák, és azt meg be kell hozni a termék eladásából.
Egyébként valamit tehetnének azért is hogy hogy kicsit gyorsabban nyissa meg a LO a doksikat, mert nálam 6 maggal, SSD-ről ugyan könnyen megy, de melóban egy core2-esen vinyóról többszörös időbeni különbség van. Ez se nagyon hajtja a felhasználói elégedettséget.
-
King Unique
titán
válasz
camillus #306 üzenetére
Igen tudom, h volt más is korábbról, SO alapítása '86 aszem, de '94-ben kezdtek bele komolyabban a fejlesztésébe. MSO meg "90-92 körül startolt. Illetve ott van a LateX is ('85), de az speciális progi.
De MSO szerezte meg a piac nagyját. Egynéhány évvel ezelőtt sok Office felhasználó Windowson még nem is tudott nagyon az OO és társai, vmint ODF létezéséről, ezért se feltétlen reális elvárás, h csak úgy kukázódjon, háttérbe szoruljon az addig bejáratottan használt program, v annak formátuma.Google apps, háát...kicsit vicc kategória, mert egy O365 ellen eleve vékony. Akinek az megfelel, használgassa, de nem hiszem, h tömegesen, főleg nagy cégek azzal szórakoznának. Prezi még talán, az asztali alkalmazásával együtt, de azért is fizetni kell és nem átfogó szövegszerkesztő csomag, illetve azért se annyira rajong egyöntetűen mki.
-
camillus
tag
válasz
King Unique #305 üzenetére
Itt eleve az a helyzet, h az MS Office korábban lépett be a piacra
Nem vagyok MS történész, de '85-ben Billék még csak a basic interpreterrel szöszöltek (talán). *
* utána nézve már nem.
Nem mellesleg az MSO igazi ellenfe ma már inkább a Google apps. Azért volt az a nagy osztogatás az oktatásban is.
-
King Unique
titán
Itt eleve az a helyzet, h az MS Office korábban lépett be a piacra, nagyobb anyagi erőforrásai voltak, marketingre is. Mire megjelent, ha jól tudom 2002 táján az OpenOffice, addigra MSO és formátuma már jóval előrébb járt az ügyfelek megnyerése terén. Na persze volt Abiword ('98 talán), KOffice (2000), de azok csak az adott platformra. stb. Mire az ODF 2005/2006 környékén szabvány lett, addigra már rég beépültek a köztudatba a "megírom Wordben a doksít, megcsinálom Excelben a táblázatot" kijelentések és a gyakorlatba is, ahogy maga az MSO használata is bebetonozódott. Ezt megváltoztatni, mindenhol lecserélni eleve nehéz feladat több éves lemaradás után, szinte lehetetlen... A The Document Foundation és társainak (+ itteni híveinek) is az csípi a szemét, h hiába az ODF, nem tudta/ tudja/ fogja tudni még vsz sokáig ki/-leváltani az OOXML-t. Mert éppen userek többsége, az arra épülő programhoz és fícsöreihez vannak szokva, sok helyen fájlcsere azon formátumban megy és megkövetelt stb.
Mivel MSO zárt és vsz az is marad, így open nem fogja tudni megoldani, h ODF mindent támogasson... De eleve minek is erőlködnek, azt nem várhatják el, h a konkurens mindenét kiadja, vagy hogy nyllt, free verziót csináljon a fizetős termékéből.
Az, h fejesek, állam mit hogyan csinál, manipulál egy dolog, a végfelhasználót, céget, intézményt az fogja érdekelni, h melyik program alkalmasabb a számára, melyikben tudja megoldani azt, amit eddig is. Mivel zöme eddig MSO-t használt, így továbbra is azt fog. Van, ahol másfajta igények esetén megoldható openre az átállás, de koránt sem mhol, főleg olyan helyeken nem, ahol sok éve MSO-t használnak, dolgozók is ahhoz vannak szokva, archívumok is arra épülnek. Azt aláírom, h közintézményekbe, egyszerű formanyomtatványokhoz elég más Office, ODF is. Aztán, ahol meg tudják valósítani, átállnak. De lesz, ahol nem fognak és lesznek olyan területek, ahol fenti okok miatt nem lehet teljesen életképes a dolog.
Egyébként mostani O365 nem került sokba, v azt is pedzegették, h ingyen volt, v majd később kell fizetni, v ilyesmi...Több példát is lehetne mondani, h mely cégek, szoftvergyártók célozzák meg az oktatást, amely nem tiltott dolog, jó üzleti stratégia. Csak éppen egyiknek van rá erőforrása, megfelelő marketingje, másoknak nincs. Ahogy oktatásba is beépült az MSO, úgy pl. műszaki intézményekbe AutoDesk, Siemens szoftverek tanítása, tanfolyamok lehetősége. És azoknak is megvan a saját formátuma, ami fullosan ugyanúgy csak, az adott programmal jeleníthető meg. Lehet éppen egyszerűbb feladat, rajz, modell, szimuláció elkészítéséhez elég lenne egy másik szoftver, de mégse nagyon szórakoznak vele. Minek is tennék, ha nem az a követelmény, nem az széles körben használatos?
Arra meg a legtöbb állami intézményben végképp nincs lehetőség, h párhuzamosan oktassanak 2-3 OS-t, szoftvert, főleg nem egyazon feladatra. Azt is jóformán kizárt, h csak olyanokat tanítsanak, ami meg nem használatos, elismert az adott területen. Aki azt akarja, az jelentkezik olyan spec szakra, van elmegy külön tanfolyamra.|| Tehát ez az egész egyik oldalról marad a "mi lenne, ha ; úgy kellene csinálni hogy ; ezt kéne használni" csak részben megvalósult, elméleti felvetés kategória, másik oldalról viszont "így van, úgy oldották meg, ezt használják" kategória megvalósult állapota...||
-
camillus
tag
Nem vagyok jó trollfeedben ezért egy kis idézet:
"Your sense of the possible is in no sense pure: sometimes you want
the same thing you have, but wish you had done it yourselves; other
times you want something different, but can't seem to get people to
use it; sometimes one wonders why you just don't shut up and tell
people to buy a PC with Windows or a Mac. No Gulag or lice, just a
future whose intellectual tone and interaction style is set by Sonic the
Hedgehog. You claim to seek progress, but you succeed mainly in
whining."Dennis Ritchie (The unix haters handbook, 1994)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Akula #291 üzenetére
Továbbra sem értesz alapvető dolgokat. Akkor minek dobálózol?
Még a kérdéseid is erre utalnak:"És amelyik Linuxot is főállásban kódolják, az szintén nem ingyenes?"
Egyszerűen a szoftver nem cél, hanem eszköz. Ezért készülnek fizetett munkaerő által, ingyenesre.
Aki hozzátesz, a nagyközösbe teszi. A licenc miatt szabad marad.(#302) CPT.Pirk:
Feleslegesen erőlködsz, direkt nem is akarja megérteni a csomagkezelést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #286 üzenetére
"A Windowsban is vannak faszságok. Ahogy Linuxon is. A különbség: mi elismerjük." - persze, ez szépen hangzik, de hogy mennyi Windowsos trollt láttam már itt a PH!-n... Egyébként nem hangzott el, hogy melyik a tökéletes, csak az, hogy sok minden jobban van megoldva.
"Felkínálhat nekem egy alapelgondolást (kínáljon is, mert másnak lehet hogy mindegy), aztán vagy elfogadom, vagy nem." - ezeket a dolgokat nem szabad a userre bízni. Ha van egységes megoldás, akkor ok sincs rá, a programozónak meg csak egyszerűbb a helyzete.
"A pucolók nem azért kellenek, mert szanaszét kerül minden, hanem mert uninstall után is ott marad." - ezért van csomagkezelő, meg kulturált fájlrendszer, és előírások a csomag felépítéséhez Linux alatt. Windows alatt pl. semmi nem korlátoz abban, hogy oda írjak a regeditben, ahová akarok, csak egy winapi hívás. Akár bele más bejegyzésbe is.
"A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst"
Az nem, csak a hívei. Pl. amikor az open szoftverért agitáltok, miért nem használ Linuxot meg Librét a közigazgatás Windows és Office helyett, és társai. Rémlik? - azért agitálnak, mert mindenkinek jobb lenne, ha nem egy olyan cég cuccát kellene használni, amire érvényes az Amerikai lehallgatási törvény. A mocskos üzletpolitika meg a másik ok... -
spammer
veterán
válasz
King Unique #299 üzenetére
"NEM, eleve arról van szó, h MSO-nak vannak egyedi funkciói, amit nem teljesen támogat, nem jelenít meg jól az ODF"
De Mivel az MS zárt, ezért az extra fícsöröket nem is tudják implementálni. Tehát akkor? Hogyan kellene megoldani a problémát az Opennek?
"aztán sok helyütt már rég döntöttek a cégek, oktatási intézmények java, v épp a kormány nálunk, h melyiket használja, melyik alkalmasabb az adott feladatra, területre. "
Hát persze, mert a Kormány pont az alapján dönt mindig, hogy melyik cég/szolgáltató/termék a legalkalmasabb. Nem is az alapján, hogy a lobbi meg a sógorkoma mit szeretne, hova csúsznak a pénzek a "stratégiai megállapodások" során. Egyébként tudjuk jól, hogy másra is szórják a pénzt, nyilván nem csak ezzel van gond, éppen ezért nincs semmi álszent abban, hogy ha valakinek nem tetszik, hogy az adófizetők pénzét lapátolják magáncégek zsebébe. Mert nyilván semmi sincs ingyen, bár lehet, hogy valaki még hisz a mesékben. És amikor országos szintű, állami megállapodásokról van szó, akkor ott már számít a pénz meg a vendor lock-in.
Az MS-nek meg érdeke, hogy "beetesse", azaz saját termékeire nevelje a gyerekeket az iskolákban, mert az nekik kifizetődik, mert így majd az MS Office-hoz lesz szokva, és majd extra fícsöröket akar használni (amiket persze a zárt kód miatt nem lehet majd implementálni másba) így ők is mennek majd érvelni a fórumba, hogy bezzeg az LO-ban nem jelenik meg a speckó fícsör.
Az iskolai oktatás egyébként olyan magas színvonalú, hogy oda aztán tényleg nem mindegy, hogy milyen Office-t használnak. Ahogyan az egyszeri hivatali dolgozónak sem mindegy ám, muszáj az MS specifikus fícsőr egy formanyomtatványhoz vagy sablonlevélhez.
-
A PDF nálam is nyerő, és érdekes mód azt az Adobe fejleszti, de abba is bárki tud menteni, vagy belőle olvasni...
Egyébként pedig tessen az MSO jobb kezelést megoldani, ennyi pénzért.King: Engem sem érdekel, hogy házon belül vagy akár kívül mivel kommunikál, de ha emiatt ügyfelet veszít, az öngól. Nem gondolom, hogy kifelé, egy fejléces 2 oldalas doksiba nagyon megerőltető formázást kell tenni...
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #295 üzenetére
NEM, eleve arról van szó, h MSO-nak vannak egyedi funkciói, amit nem teljesen támogat, nem jelenít meg jól az ODF...a 2013 MSO/ 365 (abban csináltam) támogatja fullosan az ODF 1.2-t, tehát nem egészen MSO a ludas ebben. LO-ban meg tudnám oldani, de csak hasonlót, mert eleve mások a 2 program bizonyos funkciói (pl. ikonkészlet stb.), vannak olyan elemek, amik LO-ban máshogyan vannak megoldva, máshogyan jelennek meg.
Engem, meg másokat le fanboyozol, aztán saját háza táján meg... okoskodik itt mki, h így az ODF, meg térjen úgy mki a nyílt rendszerre, szoftverre, aztán sok helyütt már rég döntöttek a cégek, oktatási intézmények java, v épp a kormány nálunk, h melyiket használja, melyik alkalmasabb az adott feladatra, területre. Nem muszáj MSO-t, használjon LO és társait + ODF-et, mit érdekel engem, az ő dolga, abban küldi, tud kommunikálni másik szoftverrel, támogatja. De, ha fullos OOXML támogatás és formátumok használata az elvárás (márpedig többnyire az), akkor másik programmal jár jobban. Tények ezek is, ahogy azok is, h cégek, intézmények, home userek, ahol/ akik MSO-t használnak, mért a saját formátumát, mért nem a nagy ODF-et használják (jóformán ott igény is alig van rá...).
Aki erővel ez ellen ágál, nem képes elfogadni, az vizel a széllel szembe, csinál magából bohócot... -
#Chris
tag
válasz
lionhearted #297 üzenetére
Nagyjából egyetértek. Netbookomon, amin játszadozni szoktam, olyat, hogy OS-eket tesztelek, azon spec. win 8.1 van. Jobban, ment rajta mint bármi más. Még ami elég szépen futott és nem fapados linux disztrib., az az elementary os volt.
Home szervernek én egy owncloud támogatott NAS-t vennék/veszek. Ha nincs szükség NAS-ra, akkor egy erős routert, amit támogat az openwrt.Közigazgatásban legyen inkább pdf. Az megy mindenen és ugyan úgy néz ki. Az odt-vel az a baj, hogy valaki megszerkeszti MSO-al és már nem is lehet odt-be menteni, mert hibásan jeleníti majd meg a LO/OO. Márpedig Marinéni nem fogja tudni, hogy mit ne használjon az MSO szerkesztésekből, hogy kompatibilis maradjon.
-
Winen dolgozom, mindig azon dolgoztam, mert az volt. Most épp nem is opciós, tekintve hogy VS-ban kell dolgozni...
Házi szervernek nem venném meg semelyik wint se, hogy egy ITX-es kis lapot azzal gyilkoljam, jó oda a headless linux...
Asztalimon alig csinálok valamit, vagy böngészek, vagy játszom (főleg DoTA2), egyik sem kér wint, így oda is tudtam ezt választani. De DualBootos, biztos ami biztos.
Amíg volt netbookom, Linux ment rá, egymagos atom + W7Starter maga volt a kínzás.Szóval hova választottam rosszul?
Persze, fordítsuk meg ONagyszakemberek választási algoritmusát. Én azt állítom, hogy akár a közigazgatásban, akár otthon elegendő az ODF (nem az LO, az ODF) tudása. Erre VBA makrókkal jöttök... én erre azt mondom, hogy akkor a feladatnak megfelelően válasszon OOXML és ODF között. Erre is azt kapom, hogy na nehogymár szegény user állítgasson, amikor az OOXML mindenkinek(!) jó, aki nem azt használ, az meg pislogjon, és jobban teszi, ha megveszi. Mert le akar írni 3 mondatot, pl a közig szerveknek...
Nap vicce.
-
#Chris
tag
válasz
King Unique #294 üzenetére
Itt mutatkozik meg, hogy ki jó szakember
A jó szakember nem elfogult egy rendszerrel se. Ismeri és elismeri(!) előnyét-hátrányát a rendszereknek(program, os, stb.) és a feladatnak megfelelően választ... És ennyi.
-
válasz
King Unique #294 üzenetére
Remélem tudod, hogy magadat cáfolod azzal, hogy szerinted valami hiányzik az ODF-ből, mert az MSO nem tud bele jól menteni, de az LO igen... hidd el, hogy akkor az benne volt eddig is az ODFben, az ODF nem LO termék, nincsen plusz saját "funkciója", amit az MSOnak át kell vennie, egyszerűen csak rendesen kéne megoldani a szabvány támogatását. Mert az MSO zárt, így nem tudhatjuk, hogy mi hiányzik, de neki elég, ha már mások szenvednek ezzel is.
Hiszen, magad mondtad, LO-ban meg tudnád oldani, és ugyanúgy ODFbe mentenél.
Nem látom be, hogy mire ez a felhajtás. Ennyit arról, hogy beleerőltetik, aztán csak külsőleg adják meg ami kell. Igaz, magát a szöveget ki lehet vele olvasni...Igazi fanboyok vagytok. Remélem sok pénzért csináltok magatokból bohócot.
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #291 üzenetére
Felesleges itt erről bárkit is győzködnöd, mert mki elfogult, a maga imádott rendszerével kapcsolatban...
Egyébként Office-os példára:
Vki fentebb erősködött, h mért nem ODF-et használ MSO-n is mki? Korábban és most is tesztelgettem, h ha pl. MSO-ban csinálok egy komolyabban megformázott Excell táblát, akkor azt hiába mentem ODF-be (.ods), már a mentéskor figyelmeztet, h ez a formátum nem támogatja a programban létrehozott minden funkciót, spec feautre-t (!!). Utána megnyitod, egy rakás dolog elveszik a táblázatban...Ha LO-ban nyitom meg az eredeti .xlsx fájlt, természetesen szintúgy szétcsúszik, de ez nem újdonság, ha onnan mentem .ods-ként, ott is dettó szar lesz. Csak, ha külön a 0-ról létrehozom LO-ban a táblázatot, tudom ugyanazt elérni, v a nekiállok újraszerkezteni a meglévőt hiányos részeit, ami mind pluszmunka.
Mi a gond? Az, h a fentebb is utalva rá, az ODF alapból nem támogat több MSO funkciót, formázást, ahogy a rá épülő open Office verziókban is, vagy nincs az benne, v máshogyan van megvalósítva. Tehát hiába adott a szabványos formátum és hiába kezeli fullosan az MSO 2013/ 365 az ODF-et, maga a szabvány nem alkalmas arra, h mindent támogasson. Ja, h akkor már szabják, alakítsák át teljesen magát a programot is (MSO) az LO/OO és társai funkcióinak, megjelenítési megoldásainak mintájára, csak, h minden egyes formázás, beállítás megjeleníthető legyen ODF-ben is? Vagy esetleg ne használja ki a user a speciális funkciókat, formázási lehetőségeket az adott programban? Na persze....
Eleve, aki MSO-t használ, az a helyi formátumait használja, Excell esetében xlsx, xlsm, xls. Ha régebbi programverzióval kell megnyitnia, akkor 2010 és 2007 esetében különösebb gondot nem okoz, max 2003 és régebbinél visszamenti annak formátumába, v felrakja a free kompatibilitási csomagot.
VBA makrókezelés meg megint külön strory, azt már nem is említem... Itteni Excel topikba is meg lehet nézni, ki használ, menteget ODF-be, v épp amikor segítenek és elküldik e-mailban a fájlt, azt milyen formátumba mentve teszik az ottani szakik.
Tehát ennyit erről, mikor egy program jól működő helyi formátumába, beleerőltetik xy hisztije miatti EU-s nyomásra a külső szabvány formátumát, de arra nem gondolnak, h alapból nem fullosan támogat minden funkciót... + Egy szabvány csak akkor ér vmit, ha nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is használják és elterjed.Ez az "adófizetők pénzén vett fizetős szoftvert" is nagy sablon és kicsit álszent szöveg... egyrészt, azért nem sír senki, mikor csomó másra csesznek el jóval nagyobb összegeket. Másrészt az állam a mostani iskolai ingyen O365 előfizetést azért is lépte meg, h a diákot ne a szoftver hiánya, meg a formátumok közti inkompatibilitás akadályozza. Ne 2-3 félével kukázza össze, hanem legyen egységes. Mert bizony fenti példa alapján okozhat gondot a formátum, na meg suliban is eleve MSO-t tanítanak neki, nem a többit. Na persze érettségizni lehet akár a másikon is, de megnézném, h eleve hányan választják azt, illetve vki mondta másik topikban, h még xy suliban maga a tanár sem ajánlotta, h azt válasszák...
-
pakriksz
őstag
válasz
Dr. Akula #291 üzenetére
ja linuxot nem ingyen kódolják, még is ingyenes. LO fejlesztésében is benne vannak nagy cégek úgy tudom. Nem ez a lényeg, hanem az hogy ingyen adják
Ezt a nyelves marhaságot elfelejthednéd. Angolul bárki meg tud tanulni, az egy nyílt nyelv. Az mso foshulladék formátuma pedig egy zárt katyvasz amivel még az m$-nél dolgozó szerencsétleneknek is gyakran problémájuk van...
-
Dr. Akula
félisten
Ugyanolyan fárasztó linfanokkal megértetni hogy nem most keződidk a doksigyártás, nem 0-ról indulunk, már van egy csomó, amit ti fogtok átkódolni librére, hogy ott helyesen nyíljon meg? Gondolom azt se értitek hogy az eszperantó helyett miért az angol a világnyelv.
(#289) spammer:
Talán mert senki nem dolgozik ingyen, és a profi szoftvert nem hobbiból tákolgatja pár lelkes amatőr? Mert egységes, és nem úgy fejlesztik ahogy Bélának és Pistikének épp kedve tartja? És amelyik Linuxot is főállásban kódolják, az szintén nem ingyenes? De gondolom te is ingyen dolgozol, a fizetésedet pedig automatikusan utalod tovább egy rászoruló alapítványnak, a közértben pedig hazaszeretettel fizetsz a kenyérért... -
bambano
titán
válasz
Dr. Akula #288 üzenetére
próbáld már meg végre felfogni, hogyha betartanák a kormányhatározatot, akkor nem az lenne a kérdés, hogy az mso-ban írt doksi hogy nyílik meg lo-ban, hanem az, hogy az lo-ban írt doksi megnyílik-e mso-ban.
ha az államigazgatás egyszer átállna végre lo-ra, akkor a házon belüli kompatibilitás meg lenne oldva, aki meg kommunikálni akarna velük, az meg megoldaná, hogy ne törjön össze a formázás.
rohadt fárasztó, hogy ezt minden ilyen vitában legalább kétszer el kell magyarázni a winfanoknak. Jó dolog az alzheimer, minden nap új barátokat ismerhetsz meg...
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula #286 üzenetére
és tényleg, miért nem használ librét a közigazgatás, ha van róla kormányhatározat?
sokat gondolkodtam, hogy a következő kis sztorit megosszam-e, de üsse kavics, legyen. haver mesélte, hogy önkormányzati cég mezőgazdasági erőgépeket akart beszerezni. közbeszerzés, pályázat, minden, több cég is pályázott jó cuccokkal. majd jött egy telefon hozzá, hogy konkrétan mondják meg, hogy kinek és mennyit kell csúsztatni ahhoz, hogy ők nyerjenek.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #285 üzenetére
Azért még így is jobban ismerem, mint ti a Windowsok jelenlegi állapotát. (Ugye nem kell 3.-szor is linkelnem?
)
A Windowsban is vannak faszságok. Ahogy Linuxon is. A különbség: mi elismerjük.
"Milyen hülye elképzelés az, hogy majd a program keres magának tároló helyet?"
Én spec nem szeretem ha erőszakosan előírja nekem mit hova tegyek, had válasszak már én. Felkínálhat nekem egy alapelgondolást (kínáljon is, mert másnak lehet hogy mindegy), aztán vagy elfogadom, vagy nem. Nem biztos hogy nekem az OS készítő logikája a szimpatikusabb. A pucolók nem azért kellenek, mert szanaszét kerül minden, hanem mert uninstall után is ott marad."A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst"
Az nem, csak a hívei. Pl. amikor az open szoftverért agitáltok, miért nem használ Linuxot meg Librét a közigazgatás Windows és Office helyett, és társai. Rémlik?Vladi:
Ne fárassz... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #282 üzenetére
Őszintén, honnan ismered a Linuxok jelenlegi állapotát? Mesélték?
"A windowsos progi elintézi magának. Next-next-finish és kész. Nem a júzernek kell foglalkoznia vele hogy hova kerül." - nem persze, és véletlen sem kell hozzányúlni konfig fájlhoz, mert minden annyira fasza. Teszem azt akár csak egy játék mentés fájljait szeretnéd lemásolni, szépen keresheted, hogy hol tartja őket. Jah és még a program filesből is több van, meg van még program data mappa is. Csupa csupa egyszerűség...
"Persze Linuxon is megoldható, de az hogy egyiken működik, a másikon nem biztos. Most ugyanez egy fejlesztő szemével: vagy megírja minden lehetséges Linuxra külön hogy ezt ide, azt oda rakja a progi, vagy az amúgy is kis felhasználónak is csak a töredékét fogja elérni a programjával." - Windowszal ellentétben mindennek megvan a helye. Milyen hülye elképzelés az, hogy majd a program keres magának tároló helyet? Az ilyen fasságok miatt terjedtek el (váltak szükségessé) a regedit és meghajtó pucoló programok tömkelegével Windowsra, mert soha senki nem követelte meg a kulturált program telepítést és eltávolítást.
Amúgy veled ellentétben már írtam multiplatform programot, amit a fejlesztés menetéről írtál az úgy baromság, ahogy van.
A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst, egyszerűen csak létezik, elvan és fejlődik, aki akarja, használja. Ez a kiváltás is olyan blama duma, mint az a Linux éve baromság amit a windózerek ezerrel tolnak. -
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #280 üzenetére
A windowsos progi elintézi magának. Next-next-finish és kész. Nem a júzernek kell foglalkoznia vele hogy hova kerül. Oda teszi ahova akarja, nincs 80 féle win verzió hogy ez most ehhez jó, az meg ahhoz. Még a docsettingset is leemulálja magának a kompatibilitáshoz. Persze Linuxon is megoldható, de az hogy egyiken működik, a másikon nem biztos. Most ugyanez egy fejlesztő szemével: vagy megírja minden lehetséges Linuxra külön hogy ezt ide, azt oda rakja a progi, vagy az amúgy is kis felhasználónak is csak a töredékét fogja elérni a programjával. A felhasználó meg annyit lát belőle hogy olyan mint a konzol: van PS only, meg Xbox only játék, ha vmi nem az ő gépée jön ki, akkor megszopta.
A Windows az Apple AppStore-ját is lekoppintotta, meg felhő kell már mindenhova, de nem attól lesz jó vmi hogy az MS lelopja. Én szurkolok a Linuxnak, de a jelenlegi állapotától nem esek hasra. Mindenki megy a maga feje után, nagyon szét van töredezve, se nem fejlesztő-, se nem júzer barát. Az egy jó dolog hogy netezős otthoni gépnek már alkalmas (most a szerver részt ne nézzük, az nem átlagembernek való), mert sokan tényleg nem használják ennél többre, de még bőven van hova fejlődni hogy a Windowst ki tudja váltani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #278 üzenetére
Nem érted a lényegét az egésznek.
-a konfig fájlokhoz nem kell hozzányúlnod, azért is alapból rejtett fájlok. (mellesleg hogy is van ez Windows alatt? Appdata / Local, Local low, roaming aztán documents and settings és a program files/program mappák alatt is lehet config fájl, mindenzt a program dönti el, hogy hol legyen, te meg keresd meg. Az egy disznóól.)
-nem neked kell fordítani a csomagokat, lefordítják neked. le is tölti és fel is telepíti neked a csomagkezelő. (és csak hogy tudd, a Windows10 már tartalmazni fogja a Debianos apt-get klónját one-get néven, lehet majd vele programot telepíteni és eltávolítani a cmd-ben. Nyilván azért másolják le, mert olyan rossz rendszer a Linuxos csomagkezelés.)
-
Dr. Akula
félisten
válasz
lionhearted #267 üzenetére
Látom a szavak kiforgatása már megy neked, te direkt nem akarod megérteni amit írtam? De tudod mit, a windowsos programok is szabvány C/C++/C#/Javaban vannak írva, te is írhatsz egyet, tehát szabványos itt minden.
Ez is volt olyan jó mint amit te írtál.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #266 üzenetére
Aha... Az X beállítás egyik disztrónál az Y fileban van, a másiknál a Z-ben (ami lehet hogy akár ugyanaz a sor, "csak" épp teljesen máshol, így kézi hekkelgetés nélkül nem fog menni).
Igen, minden ember azzal fog indítani hogy forráskódból fordítja le a programot. Meg esetleg meg is írja. Főleg egy titkárnő.
Egy orvosnak az X betegség kezelése is egyértelmű, csak nekünk többieknek nem. Windowson mindenkinek az.
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #274 üzenetére
USB arra vonatkozott, h ugyanúgy rákényszerülsz x év múlva megvenni az újabbhoz a vasat, a kütyüket, ha ki akarod használni, teljes funkcionalitással. A régin nem tudod és nem tudsz minden egyes új csatlakozót oda-vissza használni se.
A 10 emberes példa... ugyanott a másik termékben is az OOXML támogatás, még, ha nem is fullos. OOXML kapcsán meg az MS kényszerből legyártott egy saját formátumot, v inkább csak a meglévőt átnevezte rá, h megőrizze a sajátját. Ha nem, akkor talán tették volna kizárólagos formátummá a nagy szabványt benne, ami ráadásul a konkurencia alapértelmezette? Ez viszont az ő részükről nem lenne indokolt, nem hülyék ők se... Ha úgy tetszik megengedhetik, h a sajátjukat tolják továbbra is, hiszen az a piacvezető. Másrészt meg kár ezen lovagolni, mert belekerült az ODF támogatás, így 10 ember tud egymással kommunikálni, ha akar, ha mki ODF-be menti. Ezzel túl is van tárgyalva a téma és EU se nagyon ugathat.
Formátuma mellett az elterjedtség, program mellett meg a + feuture-ok, kezelőfelület (szubjektív tudom, de 10 évvel ezelőtti szintű se mkinek álom), user általános ismeretei szólnak.
IGEN, meg merem kockáztatni, h Windowson más Office-nak nem lenne létjogosultsága, mert így is csak azért raknak fel egyesek alternatív verziókat, mert ingyenesek. Semmi más oka nincsen a többség részéről.Linuxra meg, mivel eleve nincs MSO, értelemszerűen maradnak a saját termékeik.
Tudom, h nehéz megemésztetni, de hiába járatja itt vki, feszegeti az Office témát, attól még ODF nem lesz mindenhol első számú és elsődlegesen használt formátum, ahogy Libre se és MSO userek se fognak csak ODF-et használni. Ezek viszont száraz tények, amik sok éve így vannak és vsz még jó darabig így is lesznek.
Ez nem mellette harcolás, hanem a követelmények és lehetőségek reális felmérése, minek a használatával járok jobban. És ez nem csak formátumkompatibilitásból áll, mit sem ér az ODF, ha oda mész tanulni, dolgozni, ahol MSO van gépeken és jellemzően OOXML-ben használják, kérik a doksikat...ja és nem hol 2013-as verzió van fent. Még, ha házon belül is akadnak kisebb "elcsúszások", eleve kevesebbet szívok vele, mintha ODF-ben hordanám oda-vissza a doksikat. Erről ennyit.De hát az ilyen topikokban eleve felesleges ezt tényleg vitatni, mert mki úgyis a szerelmét védi tűzön, vízen át...zárnám én is...
-
válasz
King Unique #271 üzenetére
USB-t bárki gyárthat, 3-ast is, 2est is. 2 szabvány lehet eltérő, de nem lesz ettől vendor-lock... Ez még mindig butaság.
A többi sorod is...
Ha van 10 ember, abból csak 1 nemMSO-t használ, akkor ODF-el 10 embert érsz el. Ez a logikus, minden más csak a gyakorlati, illetve 21312233 éves beidegződések, nem lesz ettől a mostani helyzetre logikus. >10 éve még nem támogatta az MSO, így az ott felszedett tapasztalatod, és mások tapasztalatai is akkoriak. Most már lehetne mindenhol default az ODF, semmi hiánya nem lenne neki.
Ha minden program ismeri az ODF-et, akkor mondhatjuk, hogy elterjedt szabvány. Ez egyszerű.
Az OOXML-t viszont semmi sem indokolja, max az, hogy default. (nem kell máshogy használni, mint az ODF-et, tehát bármit, ami tanult, most is megállja a helyét... szóval semmi nem szól mellette, ellene viszont a vendor-lock) Illetve nagyon kevés plusz feature, amit aki használ, annak úgy is szól az MSO...Ha nincs monopól helyzetre igényed, akkor viszont ne harcolj már mellette. Elég nagy marhaság az, hogy ha az office nem lenne fizetős, akkor másnak nem lenne létjogosultsága. Mert ingyen van, attól még lehet szar, és ugyanúgy monopól. Nem vagyunk egy huillámhosszon, ha ezt tényleg nehéz belátni.
Továbbra is elbeszélünk egymás mellett, így részemről veled is zárom a témát.
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #265 üzenetére
Ez csak a "mi van ha, talán, lehet" kategória, mostani régi-új Office-ok esetében se így volt és vsz jövőben se lesz így. Meg nem muszáj eleve 10-20 évre megrekedni egy szinten, egy programnál, szoktak azért átállni új verzióra is közben. Aki meg 365-öt használ, az meg eleve mindig a legújabbat kapja. A Google féle Docs és társai egy vicc 365-höz képest, nem egy kategória, kiváltására se alkalmas.
Ez nem az MS szeretetéról szól, pusztán arról, h az ő a termékük, formátumok eleve a piacvezető és ahhoz kell alkalmazkodni a legtöbb helyen. Cégek, iskola, szinte mindenhol azzal találkozik az ember és azok is a házi formátumot használják, akkor a user minek erőlködne annyira az opennel? És hiába van ODF, mint szabvány, hiába támogatja több program, mégse tudott elterjedni, ez viszont tény. Aki meg eleve MSO-t használ, az nem csak célirányosan fog OOXML-t nyúzni, hanem alapból is azt fogja, jóformán semmi nem indokolja neki az ODF-et (max, ha célirányosan az kell vmihez), mikor eleve az előbbi használt a legtöbb helyen. Max a sablon, majd x év múlva is kompatibilis lesz, mert szabvány szöveg, viszont a gyakorlat, a nemhasználatát támasztja alá MSO userek körében. Ez is tény. Ráadásul ODF-et régebbi Office-ok ugyanúgy nem ismerik, mint az x-es doksikat.
De ODF támogatása bekerült MSO-ba is, + saját szabvány, minden megvan, telepítésnél nem jelöli be alapértelmezetten az OOXML-t, hanem neked kell külön kiválasztanod, szal ebbe már az EU se nagyon tud belekötni.Nincs nekem, másnak se igénye igénye a monopol helyzetre, de egyszerűen, ha a többi terméke (szabványa) nem tud megfelelő alternatíva lenni mkinek, minden feladatra, akkor azok nem is fognak vele vesződni. És a helyzet azt támasztja alá, h nem tud mkinek. Ha MSO nem volna fizetős, akkor többi Office-nak jóformán 0 létjogosultsága lenne.
Mai világban meg eleve rá van kényszerítve az ember a továbblépésre, vásárlásra. A fentebb feszegetett USB is jól példázza ezt. Hiába szabvány a micro-B, mini-B, más azért a 2.0 és más a 3.0. Nem mindent tudsz mindennel oda-vissza összedugni, illetve, ha ki akarod használni a 3.0 eszköz sebességét, meg kell venned az új lapot/ notit, külső adattárat, mert a régin csak 2.0 módban fog működni. Vagy a lassan aktuális 3.1 esetében is dettó uez, az új Type-C csatlakozót meg eleve nem tudod régi vasba bedugni, tehát annál is lőttek a kompatibilitásnak...de az új megnövelt 10-100 W-os energiaellátás is csak a legújabb eszközökön fog működni, a régieken marad a 2,5/ 4,5 W. -
bambano
titán
válasz
lionhearted #267 üzenetére
ne aggódj, nem is használnak szabványos tcp/ip-t. nem véletlenül volt annyi tcp tuningoló program xp-hez is.
-
válasz
CPT.Pirk #266 üzenetére
Minden más is Busted, amit írt, a mini és a micro USB is szabvány, bárki gyárthatja, és ugyanolyan jó lesz, akárhova dugom be. Nem látják, vagy nem akarják látni, hogy ez lenne itt a szabvány lényege...
Pedig néha azt kívánom, hogy ha már ennyire szabványellenesek, akkor ne használják már a HTTP-t, vagy a TCP/IP-t. Mindenkinek könyebb lenne...
-
-
válasz
King Unique #263 üzenetére
Igen, most már támogatja, ez rendjén is van. A többség a defaultat használja, és először az OOXML van kijelölve, ezt is tudjuk, még ezzel sincs baj. De az OOXML is egy szabvány lenne, mégsem sikerült még senkinek jól megjeleníteni, kivéve az MS-t. Ez például baj.
És olyan noname cégek állnak pl az LO (mögötti The Document Foundation) mögött, mint az Intel, AMD, Google, Red Hat...És addig lehet ezeket megnyinti, amíg a cég ad hozzá viewert. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy jajj, mással nem lehet (pedig ugye az OOXML miatt amúgy kéne), hanem azért mert a gyártója gondolhatja át úgy, hogy ezentúl ez mennyibe fog kerülni neked. Ez nem mellébeszélés, hanem valós rizikó. Ez a baj, hogy te azt gondolod, hogy ami most van, az mindig lesz később is, én meg azt mondom, hogy a gyártó dönthet úgy, ahogy csak akar, most is, később is. Betehet egy időzítőt, ami azt mondja, hogy 10 év múlva semmi sem fog működni, senki nem fogja megtalálni, 10 év alatt már mindenki az újat fogja használni. És bumm. Aztán lehet sorbanállni a kasszánál, hogy a kis Viewer meglegyen hozzá, amiben nicns időzítő. De ez csak egyféle mód, amivel ez balul sülhet el. Ezért kellett az MSnek előállni egy szabvánnyal, egyébként az EU nem engedte volna. Az MS pedig csak látszólag tett eleget. Tehát nem őket kéne szeretni ennyire. Persze, mint mondtam, hacsak nem fizetnek érte.
Az igény továbbra is arra nagy, hogy mindenki tudjon a másikkal kommunikálni. Ez mindenkinek az igénye. De ezenfelül mindenki igénye az is, hogy ez minél olcsóbb legyen. Ehhez verseny kell, több gyártó, többféle termék. Mint ahogy többféle hardver közül választhatsz, mégsem különböznek a fő csatlakozók a hátulján. Többféle mobilod lehet, mégis mindegyikben ugyanaz a szabványos Wifi/BT akármi lesz.
Én megértem, hogy az MS-nek nem érdeke piacot veszítenie, viszont a fogyasztónak (így nektek) sem kéne, hogy igénye legyen a monopól helyzet. Megfelelő szoftverrel pedig a szabványos elemek használata (plusz kiegészítővel együtt is akár) piacot nyer.
Miközben persze így is folyamatosan veszíti a piacot, nem nonamek miatt, hanem mert sokan használják a felhőt pl a Google Apps-ot. Szerinted miért lett Office 365?Szerintem teljesen korrekt az a felállás, hogy ODF-et mindenki támogat, így átjárható mindegyikből mindegyik. A kicsiknek azért nincs saját formátumuk, mert pl. nincs rá erőforrás.
Innentől kezdve mondhatjuk, aki nem az OOXML (most tekintsük el attól, hogy ennek is mennie kéne, még mindig...) premium featureit akarja kihasználni, de ettől még ezt használja, és nem a széles körben használható ODF-et, az dilettáns. Mert ha mindenhol használható, akkor nincs ok arra, hogy ne legyen használva. Neked sincs rá okod, hogy ne abban küldd akárhova, akár az MSOval készítettet is, hiszen az MSO is nyitja, ez nem lehet kifogás. Tehát egyszerű usererror-ról beszélhetünk a következőkben.Részemről ezzel már bőven kitárgyaltuk a témát, ha nem értesz velem egyet a fő pontokban, miszerint:
- közös érdek a szabvány támogatása (mondjuk, hogy pipa)
- innentől közös érdek ennek használata, amíg lehetséges, akármelyik(!) szoftverrel
Akkor felesleges miről beszélnünk.Mert úgy látom, ti abban a hiszemben éltek, hogy az MSO használatával van bajom... miközben épp letojom, hogy ki mit használ. Nem az LO-ra akarok téríteni senkit, csak a szabványok figyelembevételére ezen szektorban is.
@Dr. Akula: Nem érted, de nem is érdekel már. A gyártó tette elérhetővé, a gyártó teheti elérhetetlenné.
Annyi a köze, hogy DP kábelt, átalakítót, és csatlakozóval rendelkező hardvert bárki gyárthat. De MSO-féle majdnem szabványt csak az MS. Remélem így már könnyen megérted. Ha nem, akkor ne válaszolj. -
Dr. Akula
félisten
válasz
lionhearted #262 üzenetére
Ha nem tudsz ráklikkelni a mellékelt linkre, akkor valóban elérhetetlen számodra, de erről nem az MS tehet, hanem te magad. Ők biztosították a lehetőséget, ahogy az Adobe is a(z Acrobat) Readerrel.
"csak tedd át arra, hogy két USB szabány lenne"
Ezt Linuxra könnyebb áttenni. Nemcsak 2 féle, egymással se kompatibilis van belőle. .rpm vagy .deb alapú csomagok, mindegyiken máshol vannak a config fileok, stb. De ha már nagyon USB-zni akarsz, a mini és micro USB-hez mit szólsz? Ahhoz se kell kevesebb átalakító mint egy DSUB - DP átalakítóhoz. Mondjuk az előbbi témához az egésznek nemtom mi köze. -
King Unique
titán
válasz
lionhearted #260 üzenetére
Igen, csak meg lehet nézni, h mely programok épülnek erre a nagy szabványra, melyeknek az alapértelmezett fájlformátuma... meg kik keménykednek mindig xy szervezet, v éppen az EU kabátja mögül...
Viszont azért nem lehet szidni őket, h ne támogatnák az ODF-et, mert már 2007-es verzió is megkapta, fullos igaz csak 2013-asban van, mint fentebb volt említve. Amúgy meg nem mintha akkora igény volna rá... De benne van, fel is kínálja telepítéskor, mi legyen az alapértelmezett, persze van egy tippem, melyiket választja a többség.
Amúgy ez az x év múlva nem lehet megnyitni szöveg is nagy mellébeszélés... amikor x-es doksik megjelentek, azokhoz is volt a gyártó oldaláról elérhető ingyenes kompatibilitási csomag és simán működött, nem kellett csak azért megvenni az új programot. Ahogy most is van.
Szal egyre kevésbé lehet őket őket támadni emiatt, v már jóformán nem is, van saját szabványuk is, másikét is támogatják, választani is lehet, átjárhatóság is megvan, mi kell még? Ezért már EU se ugathat. Ja, h éppen nem mindig nyílik meg jól openben az ms féle doksi, meg hiába a nagy saját frankó szabványa, mégis előbbire sokkal nagyobb az igény, hát istenem... aki nem akar szívni vele, tudja melyik programot használja.
Más szabványok terén pl. CAD programoknál is vannak egyezményes formátumok, mégse mindig az használatos, hanem az adott program sajátja terjedt el. Ja, h konkurens termék nem támogatja, v éppen nem tudja teljesen jól megjeleníteni, a sajátját meg felfuttatni, hát istenem... eleve iparban komolyabb helyeken nem is noname open programokat használnak. -
válasz
Dr. Akula #261 üzenetére
Ez kb annyira volt kompetens, mint az előző kommentben az eszperanto vs angol. Mindkettő elérhető, nyílt. Az MSO doksik nem azok.
De ezek szerint kevés a fogalom a piacról és annak működéséről, mert szó nem volt ingyenről. Az piaci előny, ha a szabványt támogatod, mert át tudnak róla állni, tehát plusz bevételi forrás lehetőség.
De mint mondtam, csak tedd át arra, hogy két USB szabány lenne, vagy 2 SATA, 2 HDMI, 2 DisplayPort... nekünk előny, ha egyet mindneki támogat, és amellé esetleg csinál sajátot. Hacsak nem vagytok versenellenesek, mert ugye van aki ellenzi. De ők általában pénzt kapnak érte.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
lionhearted #260 üzenetére
Igen, szép elv mint a világbéke, de már Krisztus koporsóját se őrizték ingyen.
-
válasz
King Unique #254 üzenetére
El vagy tévedve. Az ODF nem egy másik konkurens terméke, hanem egy szabvány. A szabványok azért (is) vannak, hogy a termékek közt könnyebb legyen az átjárhatóság, tehát ezt támogatni szokás, nem csak azért, hogy a sok kicsi - szerinted életképtelen - kis cégek bigyuláit is felzárkoztassák, hanem épp ellenkezőleg, ha az MSO ezt támogatja, akkor az eddig ezt használó cégek könnyen áttérhetnek MSO-ra. Ez is a piac. Nem mondta soha senki, hogy dobja el a sajátjét, amibe több feature van. Viszont az elvárható, ha már az is szabvány (OOXML), mégha erőből is, akkor adjon hozzá rendes dokumentációt.
Én eddig egyébként úgy vettem észre, hogy az MSO (2010) ODF támogatása kicsit hellyel-közzel megy.És ez még csak nem is piaci, hanem közös érdek. De gondolom te is örülnél, ha holnaptól csak 10Mrd Ft utalása mellett olvashatnád a doksijaid, mert a húdejózárt formátumban van visszamenőleg 50 évre az anyagod.
Szóval lehet kötelezni, vagy kitiltják az EU-ból, pl.
Úgy van versenyhelyzet (az új belépőkkel is!), ha van átjárhatóság. A vendor-lock senkinek sem érdeke, csak a vendoré. Ezért vannak olyan pofás kis szabványok az IT más területein, mint az USB, a SATA, a DP... gondolom ezek tetszenek, igaz?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
pakriksz #255 üzenetére
"Egyébként általában aki linuxozik, kivülről belülről ismeri a vindózt is..."
Nem úgy tűnik.---
"az m$ formátumaival az a probléma, hogy az m$ szoftvereken kívül még semmivel nem sikerült rendesen megnyitni"
És? Word Viewer, Excel Viewer from Microsoft. Tök ingyenes.Az angolnál is pc-bb lenne az eszperantó nyelv használata, csak épp leszarja mindenki a pc-séget, és a gyakorlati haszon alapján dönt - az angol mellett.
-
Fritz Teufel
addikt
Leírnád kérlek, hogy hány játékot vásároltál meg és mennyit költöttél erre úgy összességében? Gondolom talán még kevesebbet mint én ;-)
Valamikor a Windows használata még titkolni való volt.... hogy megváltozott a világ! Persze a szakemberek minősége is hasonlóan kopott :s
-
King Unique
titán
válasz
pakriksz #255 üzenetére
Ez te vagy, a te igényed, de korántsem csak pusztán a játék, ami a Win mellett szólhat...felmerülhetnek egyéb szoftverek, v épp hardverek kezelésének igénye is.
Más szoftvereknél is előfordul, h a saját formátumát csak az tudja fullosan megnyitni, a konkurencia terméke nem. De azért nehogy már, kizárólag a nagy legyen a hibás, h a kicsi terméke, formátuma alapból nem annyira használatos, nem tudott magának megfelelő piacot kiépíteni. -
pakriksz
őstag
én lassan 2 évtizede vindózozom, emellett 1 évtizede karbantartok(tehát 2 évente frissítek egyet, meg volt egy gépcsere) egy desktop linuxos gépet a számítógépes analfabéta szüleimnek, akik valahogy jól elvannak vele. És van egy ARM-os háziszerverem is, persze szintén linuxxal.
Így megalkotom a véleményem ha szabad: hogy ha nem játszanék, akkor a fő gépemen SEM használnék már vindózt
Pedig a linux is felidegesít néha, de az semmi a vindóz marhaságaihoz képestEgyébként általában aki linuxozik, kivülről belülről ismeri a vindózt is...
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #249 üzenetére
Tudom...
Érdekes dolog ez amúgy, mert ok, h a másik fél előbb bedobja a nagy szabványát, de azért, régi-új MS formátumok közti kompatibilitásra is vannak a gyártótól free csomagok,ha arra van szükség [link]. Ha akad is, azért olyan durva nagy elcsúszások amúgy sem szoktak lenni házon belül, mint, ha opennel akarná megnyitni.
Másrészt meg itt a másik fő ok az volt, h a kevésbé elterjedt termék felkapaszkodjon az MSO hátán, pont a saját default, házi formátumával... ennyi erővel lehetett volna vmi más, független szabvány is.
Van egy rakás másfajta program, ami elnyerte magának a piacot és saját formátuma van, ami + piaci előnyt is jelent neki. A konkurencia szoftvereinek házi formátuma nem igazán használatos és a nagy gyártó formátumának támogatása javít csak az esélyein, de sokszor nem tökéletes a kompatibilitás. Viszont a nagy gyártót nem feltétlen lehet kötelezni arra, h erővel szabványosítson mindent, ráadásul pont a konkurencia formátumára építsen, csak mert éppen az ő termékük a sikeresebb és a sereghajtók is fel tudjanak zárkózni... Ebből kiindulva nyilván MS se hülye, h eldobja a saját formátumát és átálljon egy olyanra, ami pont a konkurens terméké... így is meg vannak lőve, h a fizetős szoftverüket kell a full ingyenessel versenyeztetni, még pluszba dobják is el a formátumból adódó előnyüket....v akkor már a menüt, kezelőfelületet ne "szabványosítják" a konkurencia mintájára...? Abszurd... ennyire egyik gyártó hülye és inkább, ha a helyzet úgy kívánja, előrukkol vmi saját formátummal, ami meg nem tiltott.
Ribbon dolog megint kicsit abszurd.... mert egyrészt megszokható és használható, rakás más program is átvette. Másrészt már 3 Office generáció óta jelen van és a régieknek, amikben nincs, már a támogatása is megszűnt... -
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #252 üzenetére
"Az MS termékeit nem számítva legalább 21 egyéb cég terméke használja az ODF-et."
Ez olyan mint amikor a játékok közé felsorolják a 10000 pasziánszt meg 20000 tower defense, "első játékprogramom" szintű alkotást." Az hogy te nem ismered őket, az egy dolog."
Az hogy más se, az meg a fejlesztőknek egy másik dolog.Akárhogyan is csűröd, van az MSO, meg a futottak még kategória. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de ez a helyzet.
Nálunk volt próbálkozás Librere, majdnem Dózsa féle parasztlázadás lett belőle. Nekem most ép Libre van a gépemen, mert arra hogy megnézzem a már nemtomki által belinkelt "bizonyítékot", arra az is megteszi. Amúgy semmi office nincs a gépemen, mert konkrétan nem hiányzik. Ha kéne, MSO-t használnék, csak ahhoz fel kell állnom a székből és levenni a polcról, annyit most nem ért.
Az emberek többségének az informatika csak egy eszköz, nem az életüket kitöltő cél. Egy jogásznak, orvosnak van egyéb dolga is mint hetente új kezelőfelületeket tanulgatni. Ezért volt sírás a ribbon is, amit teljesen megértek. HA egyszer bevált a régi, nem kellet volna erőltetni az újat.
Ugyanez van a pc vs konzolnál is. Addig szopatják az embert hogy ide regisztrálj, oda párosítsd az accountodat, amoda írd a serialt, legyél aktív a neten, rakjál fel 18 patchet, hogy a végén beint és vesz egy konzolt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #251 üzenetére
Azért azt ugye tudod, hogy az MSO nem a világ közepe? Az MS termékeit nem számítva legalább 21 egyéb cég terméke használja az ODF-et. Az hogy te nem ismered őket, az egy dolog.
A többivel meg az a baj, hogy megfizettetik veletek a dolgokat. Kell az új szabvány? Vedd meg az új programot is hozzá. Ezt csináld meg egy céges környezetben és máris nem lesz annyira vonzó az MSO használata. A mi cégünknél se véletlen van a gépek többségén LO, aztán köszönjük szépen jól prosperál a cég...
"A NATO és egyéb "használat" is erősen kérdéses, nálunk is kiadtak egy utasítást hogy az állami szektorban az opent kéne preferálni, aztán mindenki leszarja, akire ráerőltetik, az is sírva könyörgi vissza a használható MSO-t." - Igen persze. Hasonló sírás van akkor is, mikor a korábbi MSO felhasználó találkozik a ribbonnal, vagy fordítva. A sírás mennyisége azon múlik, ki mennyire lusta tanulni valami újat...
*szerk: de ez a téma megint baromi messze van az egyébként 0 hír értékű hírtől. Majd folyt köv egy ilyesmi témájú hírnél...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #250 üzenetére
Elterjedtségét tekintve a "szabványosítás után 2 évvel" bőven korai is volt még. Igazából hálásak is lehetnétek az MS-nek hogy felkarolta az .odf-et, enélkül ugyanis még elvben se készítene senki ilyen doksit, mert nem fogja tudni megnyitni senki. Ezzel most egy csomó potenciális .odf-et olvasni képes ügyfelet generált a kedvenc formátumotok számára.
A NATO és egyéb "használat" is erősen kérdéses, nálunk is kiadtak egy utasítást hogy az állami szektorban az opent kéne preferálni, aztán mindenki leszarja, akire ráerőltetik, az is sírva könyörgi vissza a használható MSO-t.
"Nem kapkodtak Redmondban..."
A holografikus adattárolást, mint a BD lemez utódját hány éve ígérgetik, és hol van az még? Ha nincs gyakorlatban is kézzelfogható haszna, a fiókban marad. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #249 üzenetére
Tedd hozzá, hogy a szabványosítás után 2 évvel sikerült is nekik és azon az oldalon "csak úgy" többnyire nem kapsz frissülő támogatást, ahhoz új terméket kell venned.
A 2013-as MSO-tól van odf 1.2 (2011) támogatás, az 1.1-es odf (2007) támogatás meg szintén két év csúszással került be a 2007 SP2-vel (2009). Nem kapkodtak Redmondban...Ahogy az ooxml wikiben is írják, teljesen felesleges volt megalkotnia az MS-nek a saját szabványos formátumait (aminek a módját is érte némi kritika), mert akkor már bőven kész, nemzetközi szabvány volt az odf, pl. a NATO tagállamok is ezt használják. Egyszerűen csak használniuk kellett volna az odf-et a saját hülyeségük erőltetése helyett, de akkor leesett volna a gyűrű az ujjukról.
A fehér ember dologról meg ennyit: http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument_adoption
-
Dr. Akula
félisten
válasz
King Unique #248 üzenetére
Az .odf az nem MS, hanem open cuccos. A .doc(x), .xls(x) különféle verziói mind támogatva vannak. Amíg az .odf ugyanolyan különlegesség mint a fehér ember Afrikában, addig nagyon nem is érdekes a támogatása. Ehhez képest, mint írod, már tökéletesen támogatja az MSO azt is.
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #246 üzenetére
Azért "nekik" se sikerült annyira jól, mert fullos odf 1.2 támogatás csak 2013-as verzióban van. Igaz inkább a másikkal való teljes körű kompatibilitásra szokott nagyobb igény lenni.
Amúgy MS-t se lehet már ezért annyira elmarasztalni, megvan a "szabványuk", telepítésnél még külön rá is kérdez, fel is ajánlja, h odf v ooxml legyen az alapértelmezett formátum, megnyitni, menteni is lehet mind2-ben. Hiába volt előbb szabvány az odf, mégse tudott elterjedni. Igaz, hogyan is tudott volna, v mire számítottak, amikor legtöbb helyen régóta mso formátumai használatosak...?(#247) Benőke: kinek, mi a rendes OS, mit vár el tőle, az szubjektív is, de nagy átlagnak bőven megfelelő. Használható programok terén való hiányosság, negatívum alatt nem tudom mi értendő, mert ilyen téren a másiknak van elmaradása.
-
Benőke
őstag
válasz
szabonagyur #117 üzenetére
"Ennek mi köze a Windows-hoz? Nem is tudtam, hogy a MS-nek már drivert is kellene gyártania
Más elvárás esetleg?"
Nem nagy elvárás az enyém, de mondjuk rendes OS meg használható programok? Esetleg? A win esetében inkább csak elfogadtam, hogy ilyen marad, kékhalálostól. Skype esetében a inkább fájt, mert jó kis eszköz volt. Béke poraira...
Lenne még pár elvárás, de az már csak finomság lenne. Nem is merem még csak felsorolni sem. Még elégetnének máglyán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Propagálom? Nem. Nem is értem ezt miből gondolod.
Azt mondtam, hogy ÉN hogyan csinálom, nem azt hogy másnak hogyan kellene csinálnia. Tervben van ezeknek a gépeknek az unattented frissítése, csak eddig nem voltam benne biztos, hogy miként csináljam meg. Viszont most találtam rá csomagot, meg egyszerű megoldást, majd alkalmazom azt.
-
Hogy jönnék rá magamtól? A lány ismerősöm is pont abev-et csinált, és ő magának meg tudta oldani, mert a java pont olyan, mint aminek leírtad.
Nem fogom a te észérveidet felfogni, mert azok nem érvek, hanem rossz tapasztalatok a környezetedből. Én annyit olvasok ki belőle, hogy az én tapasztalatom szerint lehet boldogulni (minimal tudás mellett is), a tied szerint nem, akkor usererror van. -
#Chris
tag
válasz
lionhearted #239 üzenetére
Én is raktam fel elég sok embernek ubuntut, elementaryt, mintet. Nagyon jó... Valami nem megy vagy nincs linuxra az a szoftver hívnak, hogy csináljam már meg. (y) Nem lesz olyan, hogy ne kelljen olyan szoftver, ami windows only és máris kezdődik az, hogy szarozzák, hogy semmit nem lehet vele csinálni stb., meg engem hív, hogy csináljam meg. Jobb a windows, nincs vele gond. Ja játszani akar a gyerek, hopp nincs rá semmi...
. Most adóbevallást kéne csinálni, ami linuxon is fut!!!, de a linuxos java nem a bekattintom és megy style. Na erről ennyit, engem már nem érdekel ez a téma, van akinek hiába mondok ész érveket, meg tapasztalatokat nem fogadja el, hát akkor hajrá, majd rájössz magadtól.
-
A saját példám mellett legalább 2 példám van, akik nem poweruserek, mégis Ubuntuznak, mert én raktam fel nekik. Nem sírnak a win után. Az átlag nem poweruser, nem értem, hogy miért saját magadból indulsz ki... a többség pont azt csinálja, mint amit először leírtunk. Egyébként pedig nyilvánvaló, hogy ördögi kör: amit nem használnak, azt nem támogatják (amiről a cikk is szól), amit nem támogatnak, azt nem használják... Ezen nem segít az sem, hogy bármelyik oldalát hangsúlyozzuk.
Szerintem könnyű belátni, hogy ha nem ez lenne a helyzet, hanem (amire már most is bőven jó) egyszerű feladatokra mindenki linuxot használna, akkor lenne támogatottság, szóval máris bármire használható lehetne. Tehát bármit meg lehet indokolni azzal, hogy mennyi a támogatottság.
A Mac OS X-nek sem valami hatalmas a támogatottsága, azzal is lehet eleget szívni, de előrébb van, főleg a pénz miatt. A rá való MS Office sem igazán olyan kompatibilitásban, mint a wines. Persze néha két wines sem.
Egyébként terjed az online doksi, ez a trend, nem a többgigás semmire se kellő bloatwarek. Ki emlékszik még a repülőgépszimulátorra, vagy a flipperre az Officeban? Tuti kellett bele.Én viszont nem látom be annak a következményeit, ha ez az irány valós lenne. Ha a linux is win lenne, annak sok bajával, akkor nem éri meg.
Ha van egy olyan opció, hogy minden a régi marad, csak az emberek így szeretik meg, akkor lenne ez várt esemény. Viszont általában az elsőre fogadnánk, ezért nem várja senki a linux évét, mert azzal kezdődne a linux halála is.
@Dr. Akula: Mi sem egyszerűbb, mint mondtam, ha valami (közös) szerkesztés alatt áll, akkor nem szokták formázni, csak a végén. Ha nem áll szerkesztés alatt, akkor PDF. A normálisabbika úgy írja a doksit, hogy sémát használ, belövi, hogy mik a fejlécek, felsorolások, stb. Értem én, hogy van pár dilettáns, aki mindent kézzel formázgat, meg cuki háttereket dob fel, akkor ez van. Az Impress és a PPT mondjuk valóban nehezen összehasonlítható - mondjuk személy szerint én az előadásaimat is gugliban csináltam, ami még így is messzemenőleg szebb, mint egy-két PPT diasor -, de a Writer/Word és a Calc/Excel bőven paliban vannak ilyen felhasználás mellett. Egyébként ez is lejárt lemez már, ott van a Prezi vagy az Impress.JS. És az egész MSO helyett a Gugli és társai.
@King Unique: Senki nem állította, hogy mindenkinek az való. Semmi sem való mindenkinek.
-
LordX
veterán
Nem, az ilyeneknek Chromebook kell.
Ha nem tudod milyen billentyűkombinációval lehet a konzolt (mert semmi prompt nincs, a user guide-ban nincs leírva; és a kapott prompt sem valami sh, azt is egy hasonló lépéssel tudod onnan elindítani), konkrétan azzal szenvedtem, hogy _ne_ akarja legyakni a chroot-al feltett Ubuntut minden egyes boot során kérdés nélkül. (Most is szeretné, de legalább megkérdezi..)
-
spammer
veterán
A fórumot nagyon sok átlagjúzer is olvassa, ki is derül olyankor, amikor a különféle topikokban jönnek a toolbaros, vírusos, "hogyan szedjem le?", "hogyan tegyem fel?" hozzászólások.
Olyankor is, amikor a gugli első találatként dobja a megoldást. Na, nekik, átlagos használatra bőven elég lenne egy desktop Linux is. Nincsenek túlmutató igényeik (nem mérnökök, poweruserek). Csak hát jó a megszokott is, akkor is, ha az már szar.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
lionhearted #230 üzenetére
"Docx jól megy LO-val, nem szokott baj lenni"
Kivéve amikor teljesen máshogy néz ki mint MSO-val. Más karakterek, más formázás, esetleg egy háttérkép is előkerül valahonnan, pedig nem volt benne. Magic... Persze van amikor jól nyit meg valamit, de nem garantálható hogy a következő doksi is olyan lesz. -
#Chris
tag
válasz
King Unique #232 üzenetére
LibreOffice-t próbáltam sokáig, nekem az OpenOffice jobban bejött, de az MS Office közelébe se ér egyik irodai csomag se, semmilyen szempontból.
-
King Unique
titán
Vannak, akik LO miatt is sírnak, mert nem azt tanulta, nem azt szokta meg, v épp alap/ x-es doksikat nem jeleníti meg teljesen jól, mert nem 100 %-os a kompatibilitás, főleg olyan doksiknál, excel tábláknál, amik tele vannak spec formázásokkal. Meg a most, minden tanulónak osztogatott potya 365 se támogatott rajta, de pl. almán viszont igen. Lehet persze LO-n is dolgozni, jó az is, de nem mkinek.
-
#Chris
tag
válasz
lionhearted #230 üzenetére
Ezt én is leírtam. Amég nem jön olyan igény, hogy kell egy olyan program, ami nincs linuxra, addig minden oké. Böngészni, filmezni és zenét hallgatni megfelel. A problémák akkor jönnek, ha ezen túlmutat a felhasználó igénye. És még találkoztam olyan átlag felhasználóval, aki ne akarta volna vissza a windowst, mert szenvedett csak a támogatottság hiányától. Még egyszer mondom, nem a hozzáértőkkel van a gond, ezért nem értem, hogy a saját példádat hozod meg más is. Aki a ph-t olvassa valószínűleg minimum poweruser, szakember vagy mérnök.
-
Aha...tehát én sem használom immáron 5 éve ezt a bughalmazt main desktopként. Kedvenc játékom a Dota2, fut...
Docx jól megy LO-val, nem szokott baj lenni, de amióta az MS is megemberelte magát, azóta inkább ODT-ben küldöm, sosem volt panasz. De inkább a PDF, mert senkinek semmi köze már hozzá. Kb az Office XP (2001) volt az utolsó Office amit telepítettem magamnak. Amikor egyszer lefagyott, és sosem indult újra a gép a telepítése közben (frissen húzott rendszert "laktam" be), akkor végleg meguntam. Azóta van OOo/LO, szóval >10 év.
Nem gányolok wine-nal semmit, pár éve még felraktam magamnak, hogy hátha kell, azóta sem kellett, szóval már törölve is lett. Nem hiányzik a bloatware onlywin programok, bocsánat. Amióta Linuxozom olyan nagysikerű, méltánhíres, sokhelyen mai napig default bloatware-ektől szabadultam meg, mint: Nero, Adobe, WinRAR, uTorrent, DaemonTools... etc. Mindre találtam megfelelő wines alternatívát a dualbootos rendszeremnek. Amire azóta nem léptem, amióta van Dota2 linuxra.Teljesen egységsugarú júzereknek megfelel az oprendszer, hiszen van rá böngésző...a krómbúk is sikeres.
-
#Chris
tag
válasz
#57638400 #226 üzenetére
Mivel zárt forrású rendszerről lévén szó és a fejlesztők is titoktartási szerződést írnak alá, így csak a rendszer alapfelépítéséből és az elszólásokból lehet következtetni. De ha megnézel egy osx-et a unix-os parancskészlet működik rajta + a rendszer struktúrája is hasonló, szóval nem jár az messze az igazságtól.
-
törölt tag
Hmm, igaz, elsősorban nagy cégek disztrójairól beszéltünk, mint pl. Canonical, szóval igen, nekik valóban jön pénz. Igazából arra volt ez ilyen rage-reakcióm, hogy sokan jöttek ezzel, hogy desktopra kakit sem ér, meg "a Linux desktop éve" - részemről Kirk kapitányhoz hasonlóan nem szeretném, hogy bármikor is eljöjjön. Már most is elég csúnya dolog pl. a systemd, ami szembemegy a Unix filozófia egy fontos szempontjával. ("Egy valamit csináljon egy szoftver, azt is jól !") De ez naaagyon hosszú ...
Viszont azzal egyetértek, hogy tényleg borzalmasan töredezik az egész, pl. ez a szerencsétlenkedés, hogy akkor most mi és mikor váltja le az X-et ? Wayland, Mir ? És mikor ?
Bevallom, azért próbáltam védeni a rendszert (illetve az ökoszisztémát), mert szívemnek kedves, számomra egy őrülten jó játékszer, sokszor hasznos segítőtárs. Szóval azzal is egyetértek, hogy elsősorban a buherátoroknak öröm.Viszont megint ott van másik oldalról, hogy az n=1 is tanuljon már meg valamit (egyik ismerősöm doksik pendrive-ra másolásához is engem kért meg
Sz'al vannak végletek ... )
#166 #Chris:
Igaz, sok mindent belekevertem már, a Slackware-rel már végleg elszálltam.Ohh, micsoda gyönyörű játékszer ! De pont ezért nem kell fikázni semmit, megvan itt mindennek szépen a létjogosultsága. Oh, és igen, természetesen tudtam, hogy az OS X gyökerei BSD-szerűek. Egyébként, ők ügyesen csinálták, az iOS, meg az OS X is ügyesen kezeli az erőforrásokat. Vannak még előnyei, bár, soha nem használtam. Olyan dolgokkal, amit csak "hallottunk", mindig necces dobálózni.
szerk.: OFF
-
King Unique
titán
nem az a gond, h szól vki, hanem, h mit, milyen stílusban. Jellemzően mindenkiben van a másik oldal felé egy kis cinizmus, gonoszkodni akarás...bennem is, de nem kell túlzásba vinni.
Megvan mind2 rendszernél, ahova való és ahol használják. Én sem kritizálom, h szerverek többségén, cégek egy részénél (enterprise rendszerek), v épp sok kütyün (router, NAS stb.) mért Linux fut. De nem kell azt se, h desktopra több területen mért ideálisabb a Windows. Amíg előbbinek nem lesz jobb támogatottsága, alapból másikra nevelik a népet, addig nem is fog jobban terjedni. És ugye topik alap híre se éppen ennek javulását szolgálja. -
bambano
titán
válasz
King Unique #214 üzenetére
na megint az egyenlő bánásmód... ha én véletlenül szólni merek egy windowsos hírt tartalmazó topicban (nem windowsos szakmai topicban, hanem bulvár topicban), akkor rögtön jön a duma a windows fanoktól, hogy mit dumálok én abban a topicban.
ez meg egy linuxos bulvártopic, és akkor itt is a winfanoknak nagy a szája?
"Nem is értem, mért nem használja minden cég, minden ipari terület, mért nem ezt tanítják iskolában, mért nem ezen játszik mki, v éppen mért nem minden gyártó az ő kegyeiket keresi...??": mindenki használja. a világ számítástechnikai berendezéseinek 80%-án linux fut. a játékszerverek is jó eséllyel linuxosak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak annyira lelkesen +1-elted a kolléga hozzászólását a "másik oldalról", arra reagáltam, ismerve az ő kapcsolatát a "másik oldallal", az általa korábban írtak alapján.
Egyébként Pakirasz nem mond hülyeséget. Bár ritkán van ilyen progi ami nem fut, de azt csak ritkán oldotta meg a kompatibilitási opciók állítgatása. Régi kedvencem pl. a Settlers 4 (oké, ez már ősi játék, de az utolsó jó Settlers
), na annak a pályaszerkesztője csak a letölthető virtuális XP mód alatt működik, a komp. módok nem oldják meg a gondjait W7-en, pedig az alapjáték maga megy szépen a kora ellenére.
King Unique: kérdezd meg tőle, hány Linuxot látott már. Azzal kezdődött 2 vagy 3 topikkal korábban, hogy a Dselect (ami egy terminálos eszköz max. az igazán kockák számára - dpkg frontend ha minden igaz -, bár mi is tanultuk a használatát a fősulin mint csomag kezelő alternatíva) milyensége alapján jöttek a kinyilatkoztatások általános érvényben az asztali Linuxokra.
-
King Unique
titán
válasz
Dr. Akula #190 üzenetére
+10! eleve mit vártál egy ilyen topikban L-XY egyedektől? Olyan, mintha fehérként elmennél Harlembe....tök mindegy, mit csinálsz, akkor is neked ugranak
Ahova nem alkalmas, nem használják, még oda is megmagyarázza mki, de igen, az ám. Nem is értem, mért nem használja minden cég, minden ipari terület, mért nem ezt tanítják iskolában, mért nem ezen játszik mki, v éppen mért nem minden gyártó az ő kegyeiket keresi...?? Persze tudom, minden user sötét, aki nem használja és a lényegesen jobb támogatottsággal bíró másik 2 oprendszert választja. -
pakriksz
őstag
-
bambano
titán
hogy a bsd stabil-e, nem tudom, de mivel nem fejlesztik annyian, mint a linuxot, jóval kevesebb vason megy stabilan.
hogy biztonságos-e? melyik bsd? a hazudós? vagy amelyikbe állítólag nem tudta az nsa beleerőltetni a backdoorját?
hogy gyors-e? van már benne olyan tűzfal meg hálózati stack, ami képes több procin futni? amikor utoljára megnéztem, akkor brutális elmaradásban volt a linuxhoz képest... böszme nagy kernel lock és társai területén."ha jól tudom az OSX alapja is bsd": ez igaz, csak kérdés, hogy ez pozitív vagy negatív ítélet-e
-
#Chris
tag
válasz
CPT.Pirk #200 üzenetére
Linux szerverekkel foglalkozok nap, mint nap...
Meg milyen másik oldalt? Mert sok oldal van... Pl.: szerintem a BSD-kel méltánytalanul keveset foglalkoznak és kevesen fejlesztik, mikor szerintem (és nem csak szerintem, hanem a PS4-ben is egy módosított bsd van, valamint, ha jól tudom az OSX alapja is bsd és a facebook valamelyik mérnöke is blogolt róla, hogy bizonyos területeken a bsd sokkal jobb, mint a linux) nagyon stabil, biztonságos és gyors OS, csak fapadosabb még a linux disztribeknél is és a support még kevesebb hozzá. Van OS X oldal is, Unix vonal, bár a BSD meg a Unix ugyan az, csak a BSD-t nem lehet Unixnak hívni...
Előző hsz-emben leírtam már, én nem azért mondom, hogy a linux distribek rosszabbak desktop-ra, mert utálom a linux-ot és windows fan vagyok, hanem mert szerintem jelen pillanatban a Windows jobb. Használtam sokáig debiant, ubuntut, fedorat, scientific linux-ot, mint-et és elementaryt. Kipróbálás szintjén pedig, nehezen mondasz olyan OS-t, amit ne próbáltam volna. A noname linux distribeket hagyjuk... Ha valaki mindenáron linuxozni akar, -, mert lehet, hogy hónapokig el vagy vele, de 1x úgyis belefutsz valami olyan kompatibilitási dologba, amiért vissza kell menned windows-ra - akkor max az ubuntut vagy elementary os-t ajánlom neki, vagy rpm-es vonalon a fedorat. Majd amikor egy idő után játszani akar vagy be kell adni valamit docx-be vagy az a program, amit épp használni akar nincs linux-ra és a wine-os gányolással se megy és vissza kell mennie win-re, akkor jussak eszébeCsak mert sok minden még OS X-re sincs, nem még linux-ra...
-
Dr. Akula
félisten
Ez most konkrétan mit akart bizonyítani? A 28. oldalon fel van sorolva egy pár windows generáció mindenféle kiadása, ebből nem tudok semmit leszűrni. A hamburger is belefér mindenféle szájba, ezért hívják kompatibilisnek.
Ezen kívül a Windowsnak van különböző architektúrákra írt változata, pl. Itanium, Alpha, PowerPC (mondjuk mostanában érdeklődés hiányában elmaradt), ezt is lehet különböző verziónak nevezni. A 27. oldalon szintén semmi releváns, az hogy X féle API-t is tud egy oprendszer, nem jelenti hogy Y-t ne tudna. A mai napig lehet futtatni sok DOS-os programot pl. Arról se az MS tehet hogy a GTA4 minden újabb Radeon generációval egyre kevésbé hajlandó elindulni (akár ugyanazon oprendszer alatt).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- BestBuy ruhás topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- One mobilszolgáltatások
- Építő/felújító topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
- Samsung Galaxy s23 256GB (Snapdragon Gen 2-es SOC) Cream színű gyári garanciás + carbon szálas tok.
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- DDR5 GAMER: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- EliteBook 640 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest