- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
- 3D nyomtatás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Külső SSD operatőröknek: Aiffro P10 bemutató
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
King Unique #334 üzenetére
Egyszerűen your argument is invalid.
Remélem tudod, hogy árnyékot bokszolsz."Jó dolog az, h vmi nyílt és ingyen van, de azt be kell látn...i"
Linux éve nem kell megint? Nem érdekel, ha van fizetős szoftver, az alapszintű kompatibilitás legyen megoldott akármivel. Ez így vendorlock. Pedig nem a formátum az, ami bármit is ér, hanem az olvasónak a benne lévő infó, az írónak pedig az, hogy milyen könnyen/gyorsan/olcsón(?) tudja létrehozni a neki megfelelő dokumentumot/táblázatot/slideot... Fícsörökben, kényelmi megoldásokban is lehet ám versenyezni, ehhez nem kell formátumvendorlock... hacsak nem kapsz tőlük pénzt."Aki/akik irreális elvárásokat támasztanak az adott rendszer népszerűségének növekedése..."
Nem támasztottam soha ilyen elvárást. Én azt szeretném, ha ODF tovább terjedjen, MSO alatt is jobban (sokkal jobban) legyen támogatva, a sajátjai mellett. Hiszen akkor az is egy alternatíva lesz. Sem az MSO bukását nem jeleztem előre, sem a Linux Desktop évét, sem az LO mindenható letaglózását."de azt nem akaródzik elismerni, h az adott platform nem mindenhol tud megfelelő alternatívaként szolgálni." Ezért kellenek az alternatívák, hogy lehessen megfelelőt választani. Soha nem mondtam, hogy LO kell mindenhova.
"nem érti mért nem azt használja mki, ha nem tudja mindenhol kiváltani a konkurenciát, v igazán versenyezni velük."
Letojom ki mit használ."Office kapcsán ODF nem igazán váltotta be teljes körűen a hozzá fűzött reményeket és vsz nem is fogja, mert nem tud minden MS ficsört megjeleníteni, akkor meg kb. eldőlt."
Itt is elhangzott többször is, hogy sok az olyan fícsör, amit LO (ha tekinthetjük azt referencia ODF szerkesztőnek...) máshogy csinál, akkor az ODF-ben is máshogy van implementálva. Tegyük fel, hogy ez igaz... Mind az ODF, mind az LO nyílt, tehát nincs elrejtve hogyan kellene az MSnek implementálnia ezt. Nem kell átírnia hozzá a saját fícsöreit, egyszerűen csak egy belső konvertálót kell kreálni. Ez jelentené ugyanis az "ODF támogatást", amit most is lebegtetnek, de kb olyan szintű (ha van olyan szintű...), mint fordítva. Pedig hivatalosan az OOXML is nyílt szabvány...haha."Ahol márpedig, a lakosság/ munkavállalók nagy többsége Windowson + MSO-n szocializálódott (régen, most és vsz a jövőben is), azt ismerik, azt várják el tőlük"
Maradjunk annyiban, hogy a lakkosság többsége fészbúkozik, és max ott írogat. Évente, ha megnyitok egy Writert/Wordöt otthon. A munkavállalók jórésze pedig nem is gépen dolgozik."Jó lenne ha változna? Fogjuk rá, jó! De az a helyzet, h nem nagyon fog..."
Most is folyamatosan változik. Még az MSO is az O365-tel... Ezt is be kell látni.Elvégre is ezek csak iratok, táblázatot, slideok. Struktúrált információk. Amit azonnal akarnak. Telefonon is, tableten is, böngészőben is. Ha ne adj isten valamit emailben elküldesz, akkor azt a böngésző tudja már megjeleníteni... tudod, ez PDF-fel már működik. A gugli betölti magának a GDocs-ba, de azért az sem stabil OOXML-ben (vajh, miért?)
És innen jön továbbra is az, amit én végső célként szeretnék. Ha ez egy strukturált információ, akár egy XML fájl, akkor én szeretném, ha azt a lehető legtöbb helyen, a leggyorsabban megjeleníteni tudjam. Nem az az érték, hogy milyen fájlformátumban van, és hogy azt hogy a virágba fogom megnyitni, van-e hozzá Viewer, vagy full csomagom, vagy nincs... nekem az információ kell belőle. Ezt az ODF-vel meg lehet valósítani, még sok featuret is tud, ahhoz képest, ami igazából kell...
És ehhez senkinek (enduser) semmit nem kell sem leváltani, sem újratanulni. Még is ők járnak jól.Erre az említett állami közszféra csak ott tesz rá, hogy egy kötelező kommunikációhoz ne kelljen senkinek semmit megvennie. De azokhoz, talán te is belátod, hogy semmiféle OOXML vagy DOC feature nem kell. De még ha ingyen is lenne, akkor se legyen egyetlen megoldásra korlátozva, főleg ha az zárt, és maga az állam sem tudja biztosítani a megfelelő elérhetőségét a későbbiekben.
-
válasz
King Unique #332 üzenetére
Az átlag usernek, meg irodai felhasználásra is, bőven megfelel a Win desktop, lehet többet tud egy KDE, de a nagy átlag korántsem nem akarja annyira faragni, testreszabni.
Az az átlag user, aki felrakja kíváncsiságból Win 7 mellé valamelyik felhasználóbarát Linuxot, nem azt mondja, hogy megfelel neki a Win, hanem 2 héten belül már csak Linuxot használ.
Ha többen kipróbálnák, akik nem gamerek persze, meglepődnél mennyi Win maradna a gépeken!Ez van, kevesebb értelmetlenebb dolog van, mint egy mezei user gépén a Win. Nem konyítok az informatikához, számítástechnikához, csak annyit, ami az évek során rámragadt, tipikus home userként így látom, egy éve raktam fel Linuxot.
(#327) |DavidWoody|
objektíven kell gondolkodni és ennyiEz volt a legjobb az egész mondandódban!
-
válasz
King Unique #332 üzenetére
Vagy a létjogosultságot nem érted, vagy fura dolgokat remélsz.
Ha Linuxot is használsz, nem érted az egészet, csak annyit, hogy ingyen van...Csak azt tudom mondani, mint a barátodnak, örülj annak, hogy a HTTP nem zárt, sem a PHP, postgreSQL stb, mert egyébként nem lenne hova ezt a sok gondolatot leírni. Ingyen.
Fejlődés csak ott van, ahol több versenyző van, persze nem muszáj mindenkinek ezt belátnia. Ártól függetlenül. Igen is legyen létjogosultsága, igen is nézzenek a túl nagyok körmére, igen is legyen nyílt dokumentumformátum (mert az információnak nem szabad egy cégnek gátat vetnie).
-
camillus
tag
válasz
King Unique #307 üzenetére
Az a vicces inkább, hogy Nadella alsója miattuk barnult.
'94-ben kezdtek bele komolyabban a fejlesztésébe.
Komoly fejlesztés? Előtte poénból csinálták? :3
-
camillus
tag
válasz
King Unique #305 üzenetére
Itt eleve az a helyzet, h az MS Office korábban lépett be a piacra
Nem vagyok MS történész, de '85-ben Billék még csak a basic interpreterrel szöszöltek (talán). *
* utána nézve már nem.
Nem mellesleg az MSO igazi ellenfe ma már inkább a Google apps. Azért volt az a nagy osztogatás az oktatásban is.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #299 üzenetére
"NEM, eleve arról van szó, h MSO-nak vannak egyedi funkciói, amit nem teljesen támogat, nem jelenít meg jól az ODF"
De Mivel az MS zárt, ezért az extra fícsöröket nem is tudják implementálni. Tehát akkor? Hogyan kellene megoldani a problémát az Opennek?
"aztán sok helyütt már rég döntöttek a cégek, oktatási intézmények java, v épp a kormány nálunk, h melyiket használja, melyik alkalmasabb az adott feladatra, területre. "
Hát persze, mert a Kormány pont az alapján dönt mindig, hogy melyik cég/szolgáltató/termék a legalkalmasabb. Nem is az alapján, hogy a lobbi meg a sógorkoma mit szeretne, hova csúsznak a pénzek a "stratégiai megállapodások" során. Egyébként tudjuk jól, hogy másra is szórják a pénzt, nyilván nem csak ezzel van gond, éppen ezért nincs semmi álszent abban, hogy ha valakinek nem tetszik, hogy az adófizetők pénzét lapátolják magáncégek zsebébe. Mert nyilván semmi sincs ingyen, bár lehet, hogy valaki még hisz a mesékben. És amikor országos szintű, állami megállapodásokról van szó, akkor ott már számít a pénz meg a vendor lock-in.
Az MS-nek meg érdeke, hogy "beetesse", azaz saját termékeire nevelje a gyerekeket az iskolákban, mert az nekik kifizetődik, mert így majd az MS Office-hoz lesz szokva, és majd extra fícsöröket akar használni (amiket persze a zárt kód miatt nem lehet majd implementálni másba) így ők is mennek majd érvelni a fórumba, hogy bezzeg az LO-ban nem jelenik meg a speckó fícsör.
Az iskolai oktatás egyébként olyan magas színvonalú, hogy oda aztán tényleg nem mindegy, hogy milyen Office-t használnak. Ahogyan az egyszeri hivatali dolgozónak sem mindegy ám, muszáj az MS specifikus fícsőr egy formanyomtatványhoz vagy sablonlevélhez.
-
#Chris
tag
válasz
King Unique #294 üzenetére
Itt mutatkozik meg, hogy ki jó szakember
A jó szakember nem elfogult egy rendszerrel se. Ismeri és elismeri(!) előnyét-hátrányát a rendszereknek(program, os, stb.) és a feladatnak megfelelően választ... És ennyi.
-
válasz
King Unique #294 üzenetére
Remélem tudod, hogy magadat cáfolod azzal, hogy szerinted valami hiányzik az ODF-ből, mert az MSO nem tud bele jól menteni, de az LO igen... hidd el, hogy akkor az benne volt eddig is az ODFben, az ODF nem LO termék, nincsen plusz saját "funkciója", amit az MSOnak át kell vennie, egyszerűen csak rendesen kéne megoldani a szabvány támogatását. Mert az MSO zárt, így nem tudhatjuk, hogy mi hiányzik, de neki elég, ha már mások szenvednek ezzel is.
Hiszen, magad mondtad, LO-ban meg tudnád oldani, és ugyanúgy ODFbe mentenél.
Nem látom be, hogy mire ez a felhajtás. Ennyit arról, hogy beleerőltetik, aztán csak külsőleg adják meg ami kell. Igaz, magát a szöveget ki lehet vele olvasni...Igazi fanboyok vagytok. Remélem sok pénzért csináltok magatokból bohócot.
-
válasz
King Unique #271 üzenetére
USB-t bárki gyárthat, 3-ast is, 2est is. 2 szabvány lehet eltérő, de nem lesz ettől vendor-lock... Ez még mindig butaság.
A többi sorod is...
Ha van 10 ember, abból csak 1 nemMSO-t használ, akkor ODF-el 10 embert érsz el. Ez a logikus, minden más csak a gyakorlati, illetve 21312233 éves beidegződések, nem lesz ettől a mostani helyzetre logikus. >10 éve még nem támogatta az MSO, így az ott felszedett tapasztalatod, és mások tapasztalatai is akkoriak. Most már lehetne mindenhol default az ODF, semmi hiánya nem lenne neki.
Ha minden program ismeri az ODF-et, akkor mondhatjuk, hogy elterjedt szabvány. Ez egyszerű.
Az OOXML-t viszont semmi sem indokolja, max az, hogy default. (nem kell máshogy használni, mint az ODF-et, tehát bármit, ami tanult, most is megállja a helyét... szóval semmi nem szól mellette, ellene viszont a vendor-lock) Illetve nagyon kevés plusz feature, amit aki használ, annak úgy is szól az MSO...Ha nincs monopól helyzetre igényed, akkor viszont ne harcolj már mellette. Elég nagy marhaság az, hogy ha az office nem lenne fizetős, akkor másnak nem lenne létjogosultsága. Mert ingyen van, attól még lehet szar, és ugyanúgy monopól. Nem vagyunk egy huillámhosszon, ha ezt tényleg nehéz belátni.
Továbbra is elbeszélünk egymás mellett, így részemről veled is zárom a témát.
-
válasz
King Unique #263 üzenetére
Igen, most már támogatja, ez rendjén is van. A többség a defaultat használja, és először az OOXML van kijelölve, ezt is tudjuk, még ezzel sincs baj. De az OOXML is egy szabvány lenne, mégsem sikerült még senkinek jól megjeleníteni, kivéve az MS-t. Ez például baj.
És olyan noname cégek állnak pl az LO (mögötti The Document Foundation) mögött, mint az Intel, AMD, Google, Red Hat...És addig lehet ezeket megnyinti, amíg a cég ad hozzá viewert. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy jajj, mással nem lehet (pedig ugye az OOXML miatt amúgy kéne), hanem azért mert a gyártója gondolhatja át úgy, hogy ezentúl ez mennyibe fog kerülni neked. Ez nem mellébeszélés, hanem valós rizikó. Ez a baj, hogy te azt gondolod, hogy ami most van, az mindig lesz később is, én meg azt mondom, hogy a gyártó dönthet úgy, ahogy csak akar, most is, később is. Betehet egy időzítőt, ami azt mondja, hogy 10 év múlva semmi sem fog működni, senki nem fogja megtalálni, 10 év alatt már mindenki az újat fogja használni. És bumm. Aztán lehet sorbanállni a kasszánál, hogy a kis Viewer meglegyen hozzá, amiben nicns időzítő. De ez csak egyféle mód, amivel ez balul sülhet el. Ezért kellett az MSnek előállni egy szabvánnyal, egyébként az EU nem engedte volna. Az MS pedig csak látszólag tett eleget. Tehát nem őket kéne szeretni ennyire. Persze, mint mondtam, hacsak nem fizetnek érte.
Az igény továbbra is arra nagy, hogy mindenki tudjon a másikkal kommunikálni. Ez mindenkinek az igénye. De ezenfelül mindenki igénye az is, hogy ez minél olcsóbb legyen. Ehhez verseny kell, több gyártó, többféle termék. Mint ahogy többféle hardver közül választhatsz, mégsem különböznek a fő csatlakozók a hátulján. Többféle mobilod lehet, mégis mindegyikben ugyanaz a szabványos Wifi/BT akármi lesz.
Én megértem, hogy az MS-nek nem érdeke piacot veszítenie, viszont a fogyasztónak (így nektek) sem kéne, hogy igénye legyen a monopól helyzet. Megfelelő szoftverrel pedig a szabványos elemek használata (plusz kiegészítővel együtt is akár) piacot nyer.
Miközben persze így is folyamatosan veszíti a piacot, nem nonamek miatt, hanem mert sokan használják a felhőt pl a Google Apps-ot. Szerinted miért lett Office 365?Szerintem teljesen korrekt az a felállás, hogy ODF-et mindenki támogat, így átjárható mindegyikből mindegyik. A kicsiknek azért nincs saját formátumuk, mert pl. nincs rá erőforrás.
Innentől kezdve mondhatjuk, aki nem az OOXML (most tekintsük el attól, hogy ennek is mennie kéne, még mindig...) premium featureit akarja kihasználni, de ettől még ezt használja, és nem a széles körben használható ODF-et, az dilettáns. Mert ha mindenhol használható, akkor nincs ok arra, hogy ne legyen használva. Neked sincs rá okod, hogy ne abban küldd akárhova, akár az MSOval készítettet is, hiszen az MSO is nyitja, ez nem lehet kifogás. Tehát egyszerű usererror-ról beszélhetünk a következőkben.Részemről ezzel már bőven kitárgyaltuk a témát, ha nem értesz velem egyet a fő pontokban, miszerint:
- közös érdek a szabvány támogatása (mondjuk, hogy pipa)
- innentől közös érdek ennek használata, amíg lehetséges, akármelyik(!) szoftverrel
Akkor felesleges miről beszélnünk.Mert úgy látom, ti abban a hiszemben éltek, hogy az MSO használatával van bajom... miközben épp letojom, hogy ki mit használ. Nem az LO-ra akarok téríteni senkit, csak a szabványok figyelembevételére ezen szektorban is.
@Dr. Akula: Nem érted, de nem is érdekel már. A gyártó tette elérhetővé, a gyártó teheti elérhetetlenné.
Annyi a köze, hogy DP kábelt, átalakítót, és csatlakozóval rendelkező hardvert bárki gyárthat. De MSO-féle majdnem szabványt csak az MS. Remélem így már könnyen megérted. Ha nem, akkor ne válaszolj. -
válasz
King Unique #254 üzenetére
El vagy tévedve. Az ODF nem egy másik konkurens terméke, hanem egy szabvány. A szabványok azért (is) vannak, hogy a termékek közt könnyebb legyen az átjárhatóság, tehát ezt támogatni szokás, nem csak azért, hogy a sok kicsi - szerinted életképtelen - kis cégek bigyuláit is felzárkoztassák, hanem épp ellenkezőleg, ha az MSO ezt támogatja, akkor az eddig ezt használó cégek könnyen áttérhetnek MSO-ra. Ez is a piac. Nem mondta soha senki, hogy dobja el a sajátjét, amibe több feature van. Viszont az elvárható, ha már az is szabvány (OOXML), mégha erőből is, akkor adjon hozzá rendes dokumentációt.
Én eddig egyébként úgy vettem észre, hogy az MSO (2010) ODF támogatása kicsit hellyel-közzel megy.És ez még csak nem is piaci, hanem közös érdek. De gondolom te is örülnél, ha holnaptól csak 10Mrd Ft utalása mellett olvashatnád a doksijaid, mert a húdejózárt formátumban van visszamenőleg 50 évre az anyagod.
Szóval lehet kötelezni, vagy kitiltják az EU-ból, pl.
Úgy van versenyhelyzet (az új belépőkkel is!), ha van átjárhatóság. A vendor-lock senkinek sem érdeke, csak a vendoré. Ezért vannak olyan pofás kis szabványok az IT más területein, mint az USB, a SATA, a DP... gondolom ezek tetszenek, igaz?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
King Unique #248 üzenetére
Az .odf az nem MS, hanem open cuccos. A .doc(x), .xls(x) különféle verziói mind támogatva vannak. Amíg az .odf ugyanolyan különlegesség mint a fehér ember Afrikában, addig nagyon nem is érdekes a támogatása. Ehhez képest, mint írod, már tökéletesen támogatja az MSO azt is.
-
#Chris
tag
válasz
King Unique #232 üzenetére
LibreOffice-t próbáltam sokáig, nekem az OpenOffice jobban bejött, de az MS Office közelébe se ér egyik irodai csomag se, semmilyen szempontból.
-
bambano
titán
válasz
King Unique #214 üzenetére
na megint az egyenlő bánásmód... ha én véletlenül szólni merek egy windowsos hírt tartalmazó topicban (nem windowsos szakmai topicban, hanem bulvár topicban), akkor rögtön jön a duma a windows fanoktól, hogy mit dumálok én abban a topicban.
ez meg egy linuxos bulvártopic, és akkor itt is a winfanoknak nagy a szája?
"Nem is értem, mért nem használja minden cég, minden ipari terület, mért nem ezt tanítják iskolában, mért nem ezen játszik mki, v éppen mért nem minden gyártó az ő kegyeiket keresi...??": mindenki használja. a világ számítástechnikai berendezéseinek 80%-án linux fut. a játékszerverek is jó eséllyel linuxosak.
-
Benőke
őstag
válasz
King Unique #112 üzenetére
Az emberek életkoruk előrehaladtával, egyre kevésbé hajlandóak a változásokat követni, és egyre kevésbé is képesek rá. Ebből adódik az ellenállás egy része is. Ez rád is és rám is igaz, még ha most nem is feltétlen érzed így.
-
#Chris
tag
válasz
King Unique #38 üzenetére
Nyugodtan lehet cáfolni bármelyik állítást..., ha van rá normális érve az illetőnek. Én spec. szerver környezetben a legtöbb feladatra jobban szeretem a linuxot, de bizonyos feladatokra (pl.: címtárszolgáltatás) a windows szervert tartom jobbnak. Desktopra: Windows esetleg OSX, Linux csak abban az esetben, ha kb. csak böngészésre, zene és videólejátszásra kell a gép és windows valamilyen okból nem kerülhet rá.
Nem lehet azt mondani, hogy elfogult vagyok...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 G1 Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB 1 év garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Dell Latitude 5320 i3-1125G4 16GB 512GB magyarbill. 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E4310 - i5-520M I 4GB I 160GB I 13,3" I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest