Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nahát, még sem dobta a C4 engine a Linux támogatást. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
|DavidWoody| #327 üzenetére
Én csak abban reménykedem, hogy minősgében sikerül lenyúlni, nem csak úgy nagyjából. No meg ugye lesz több asztal kezelés az újban, de gondolom az sem lesz olyan fasza dolog, mint az asztal váltó kocka a KDE-ben vagy a Compizban.
Amúgy ha ingyenes lenne valamikor a Win, az se változtatna túl sok mindenen. Bármelyik Windows verzió asztali környezete elbújhat használhatóság terén pl. egy KDE-s desktophoz képest. Kényelem, szolgáltatások, lehetőségek, beállíthatóság, stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #315 üzenetére
Szoktam, ha olyan témáról írnak baromságot amihez én is értek.
A Win7 memóriakezelése meg teljesen jó, de ha kíváncsiságból visszakapcsolod a hagyományosba (vagyis az előtöltés funkciókat kikapcsolod, ezt két lépésben teheted meg), akkor a boot idő több perc hosszú lesz. Egyszer kipróbáltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #309 üzenetére
Nem követem a Windowsos topicocat, a híreket is csak ritkán, viszont téged gyakran látlak Linuxos hírnél írni, így kijavítalak amikor valami nem stimmel.
"A mezei júzer úgyis le van korlátozva, a rendszergazdának meg azért meg lehetne adni az advanced belenyúlási lehetőséget, mielőtt kitépi a gépet kábelestől a falból.
Értem én hogy az oprendszer próbál okos lenni, de had legyek már én okosabb saját felelősségre." - ez tökéletesen így van most is. Azt tehetsz a saját gépeden, amit szeretnél.
Amiről én beszéltem, az a csomagkezelés, ami azt biztosítja, hogy minden a megfelelő helyre kerül, magától. Mivel eleve a megfelelő helyre kerülnek, jobb helyre nem is tudod tenni őket.Egyébként én sem mondtam, hogy a Windows rossz. A világ legjobb operációs rendszere játékra. Csak más előnye számomra nincs. Grafikailag és lehetőségek terén is egy KDE (asztali környezet) után erős visszalépés bármelyik Windows verzió.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #286 üzenetére
"A Windowsban is vannak faszságok. Ahogy Linuxon is. A különbség: mi elismerjük." - persze, ez szépen hangzik, de hogy mennyi Windowsos trollt láttam már itt a PH!-n... Egyébként nem hangzott el, hogy melyik a tökéletes, csak az, hogy sok minden jobban van megoldva.
"Felkínálhat nekem egy alapelgondolást (kínáljon is, mert másnak lehet hogy mindegy), aztán vagy elfogadom, vagy nem." - ezeket a dolgokat nem szabad a userre bízni. Ha van egységes megoldás, akkor ok sincs rá, a programozónak meg csak egyszerűbb a helyzete.
"A pucolók nem azért kellenek, mert szanaszét kerül minden, hanem mert uninstall után is ott marad." - ezért van csomagkezelő, meg kulturált fájlrendszer, és előírások a csomag felépítéséhez Linux alatt. Windows alatt pl. semmi nem korlátoz abban, hogy oda írjak a regeditben, ahová akarok, csak egy winapi hívás. Akár bele más bejegyzésbe is.
"A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst"
Az nem, csak a hívei. Pl. amikor az open szoftverért agitáltok, miért nem használ Linuxot meg Librét a közigazgatás Windows és Office helyett, és társai. Rémlik? - azért agitálnak, mert mindenkinek jobb lenne, ha nem egy olyan cég cuccát kellene használni, amire érvényes az Amerikai lehallgatási törvény. A mocskos üzletpolitika meg a másik ok... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #282 üzenetére
Őszintén, honnan ismered a Linuxok jelenlegi állapotát? Mesélték?
"A windowsos progi elintézi magának. Next-next-finish és kész. Nem a júzernek kell foglalkoznia vele hogy hova kerül." - nem persze, és véletlen sem kell hozzányúlni konfig fájlhoz, mert minden annyira fasza. Teszem azt akár csak egy játék mentés fájljait szeretnéd lemásolni, szépen keresheted, hogy hol tartja őket. Jah és még a program filesből is több van, meg van még program data mappa is. Csupa csupa egyszerűség...
"Persze Linuxon is megoldható, de az hogy egyiken működik, a másikon nem biztos. Most ugyanez egy fejlesztő szemével: vagy megírja minden lehetséges Linuxra külön hogy ezt ide, azt oda rakja a progi, vagy az amúgy is kis felhasználónak is csak a töredékét fogja elérni a programjával." - Windowszal ellentétben mindennek megvan a helye. Milyen hülye elképzelés az, hogy majd a program keres magának tároló helyet? Az ilyen fasságok miatt terjedtek el (váltak szükségessé) a regedit és meghajtó pucoló programok tömkelegével Windowsra, mert soha senki nem követelte meg a kulturált program telepítést és eltávolítást.
Amúgy veled ellentétben már írtam multiplatform programot, amit a fejlesztés menetéről írtál az úgy baromság, ahogy van.
A Linux meg sosem akarta kiváltani a Windowst, egyszerűen csak létezik, elvan és fejlődik, aki akarja, használja. Ez a kiváltás is olyan blama duma, mint az a Linux éve baromság amit a windózerek ezerrel tolnak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #278 üzenetére
Nem érted a lényegét az egésznek.
-a konfig fájlokhoz nem kell hozzányúlnod, azért is alapból rejtett fájlok. (mellesleg hogy is van ez Windows alatt? Appdata / Local, Local low, roaming aztán documents and settings és a program files/program mappák alatt is lehet config fájl, mindenzt a program dönti el, hogy hol legyen, te meg keresd meg. Az egy disznóól.)
-nem neked kell fordítani a csomagokat, lefordítják neked. le is tölti és fel is telepíti neked a csomagkezelő. (és csak hogy tudd, a Windows10 már tartalmazni fogja a Debianos apt-get klónját one-get néven, lehet majd vele programot telepíteni és eltávolítani a cmd-ben. Nyilván azért másolják le, mert olyan rossz rendszer a Linuxos csomagkezelés.)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #251 üzenetére
Azért azt ugye tudod, hogy az MSO nem a világ közepe? Az MS termékeit nem számítva legalább 21 egyéb cég terméke használja az ODF-et. Az hogy te nem ismered őket, az egy dolog.
A többivel meg az a baj, hogy megfizettetik veletek a dolgokat. Kell az új szabvány? Vedd meg az új programot is hozzá. Ezt csináld meg egy céges környezetben és máris nem lesz annyira vonzó az MSO használata. A mi cégünknél se véletlen van a gépek többségén LO, aztán köszönjük szépen jól prosperál a cég...
"A NATO és egyéb "használat" is erősen kérdéses, nálunk is kiadtak egy utasítást hogy az állami szektorban az opent kéne preferálni, aztán mindenki leszarja, akire ráerőltetik, az is sírva könyörgi vissza a használható MSO-t." - Igen persze. Hasonló sírás van akkor is, mikor a korábbi MSO felhasználó találkozik a ribbonnal, vagy fordítva. A sírás mennyisége azon múlik, ki mennyire lusta tanulni valami újat...
*szerk: de ez a téma megint baromi messze van az egyébként 0 hír értékű hírtől. Majd folyt köv egy ilyesmi témájú hírnél...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #249 üzenetére
Tedd hozzá, hogy a szabványosítás után 2 évvel sikerült is nekik és azon az oldalon "csak úgy" többnyire nem kapsz frissülő támogatást, ahhoz új terméket kell venned.
A 2013-as MSO-tól van odf 1.2 (2011) támogatás, az 1.1-es odf (2007) támogatás meg szintén két év csúszással került be a 2007 SP2-vel (2009). Nem kapkodtak Redmondban...Ahogy az ooxml wikiben is írják, teljesen felesleges volt megalkotnia az MS-nek a saját szabványos formátumait (aminek a módját is érte némi kritika), mert akkor már bőven kész, nemzetközi szabvány volt az odf, pl. a NATO tagállamok is ezt használják. Egyszerűen csak használniuk kellett volna az odf-et a saját hülyeségük erőltetése helyett, de akkor leesett volna a gyűrű az ujjukról.
A fehér ember dologról meg ennyit: http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument_adoption
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Propagálom? Nem. Nem is értem ezt miből gondolod.
Azt mondtam, hogy ÉN hogyan csinálom, nem azt hogy másnak hogyan kellene csinálnia. Tervben van ezeknek a gépeknek az unattented frissítése, csak eddig nem voltam benne biztos, hogy miként csináljam meg. Viszont most találtam rá csomagot, meg egyszerű megoldást, majd alkalmazom azt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak annyira lelkesen +1-elted a kolléga hozzászólását a "másik oldalról", arra reagáltam, ismerve az ő kapcsolatát a "másik oldallal", az általa korábban írtak alapján.
Egyébként Pakirasz nem mond hülyeséget. Bár ritkán van ilyen progi ami nem fut, de azt csak ritkán oldotta meg a kompatibilitási opciók állítgatása. Régi kedvencem pl. a Settlers 4 (oké, ez már ősi játék, de az utolsó jó Settlers
), na annak a pályaszerkesztője csak a letölthető virtuális XP mód alatt működik, a komp. módok nem oldják meg a gondjait W7-en, pedig az alapjáték maga megy szépen a kora ellenére.
King Unique: kérdezd meg tőle, hány Linuxot látott már. Azzal kezdődött 2 vagy 3 topikkal korábban, hogy a Dselect (ami egy terminálos eszköz max. az igazán kockák számára - dpkg frontend ha minden igaz -, bár mi is tanultuk a használatát a fősulin mint csomag kezelő alternatíva) milyensége alapján jöttek a kinyilatkoztatások általános érvényben az asztali Linuxokra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
és Dr. Akula. Mikor este felnéztek a csillagos égre és látjátok átsuhanni az égbolton az ISS-t, akkor gondoljatok arra, hogy annyira nem érdemes megtanulni a "másik oldalt", hogy még odafent is Linuxot használnak a laptopjaikon, pedig korábban ott is Windows volt.
- [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért, azt honnan tudja az egyszeri user, hogy milyen új funkciókat hoz az új Windows, vagy hogy mit tud az x böngésző legújabb verziója? Írnak róla a neten...
Amennyi VGA-s cikk van itt a PH!-n, erről is írhattak volna egy hírt, nem csak a szokásos mi a baj az OpenGl-el témát lehetne feszegetni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #130 üzenetére
Egyértelműen nem, régebben sem volt úgy. Amúgy sokat segítene, ha nem lenne kikapcsolható Winen az UAC...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #128 üzenetére
Nem, azt nem adom oda nekik. Néhány havonta mikor arra járok, akkor frissítem a gépüket, egyéb indok meg nincs rá, hogy legyen sudo joguk. Ha valamire mégis kellene, akkor meg paraméterezni lehet a sudo-t, hogy csak bizonyos feladatokat tehessenek meg emelt jogokkal. Alapból nem is tagja Debianon egy felhasználó a sudo csoportnak, így használni sem tudja, oda a root tudja beléptetni.
Az egyetlen igazi veszély, ha elfuserálják az asztali környezetet, pl. törlik a paneltálcát, vagy ilyesmi, de a jobb asztali környezeteknél le lehet zárni a felületet, így ez sem igazán történhet meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #126 üzenetére
Persze. Sajnos viszonylag sok gép járt nálam javításra ("te úgy is értesz hozzá, nézd már meg"
), még senki nem volt a Winen korlátozott fiók mögött, mindenki teljes jogosultságokkal használta. Ezeken szinte mindig volt leirtani való toolbar, trójai, stb. Rosszabb esetben egyszerűbb volt újrarakni a gépet, remélve a legjobbakat.
Ezek a dolgok elmaradtak mostanra szerencsére, közben a netező, Youtubeozó meg Skypeoló idősebb ismerőseimnek Debiant raktam fel, mert azok mennek amíg meg nem pusztul a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #124 üzenetére
Plusz gondolom a userek többségének nincs hozzáférése semmi fontoshoz, a gépek nagyobb része csak belső hálón van és ahol csak lehet, ott az USB port is le van tiltva egy kamu driverrel, ami nem enged semmit sem rádugni a gépre. Nálunk legalább is így csinálják, ilyen körülmények között max a HW hiba dönti be az oprendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabonagyur #117 üzenetére
Nyilván nem erre gondoltam, mert nem ők írják azokat a drivereket.
Viszont az eredményt ez nem befolyásolja, Windows téren gyakran meg vagy kötve, hogy mivel használhatod az adott konfigot. Ez egy Linuxnál inkább úgy néz ki, hogy van-e olyan HW a laptopban, amit még nem támogatnak.PetX: egy rendes asztali disztró felrakja neked a kívánt drivert magától már a telepítés alatt, sőt live rendszer alatt élesben is ki lehet prbólni, azt is megteszi magától. Csak annyit kell csinálni, hogy választasz ezek közül mikor bootol az iso:
-Elindítás
-Elindítás zárt driverekkelEz így elég egyértelmű és egyszerű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem. A next-next-next-finish eredménye az, hogy valamelyik pfiles mappába bekerül, amiből van legalább 2. Mindez az után, hogy kigugliztad és letöltötted a telepítőt.
A sorrended meg azért rossz, mert először mindig a csomagkezelőhöz nyúlunk, minek dolgozzunk feleslegesen? Miért kell nekem leszedni egy program telepítőjét?
szerk:
No meg a nagy Windows support nem is annyira nagy, ha pl. gyárilag Win8-as laptopra szeretnél 7-et rakni, vagy lesz driver rá, vagy nem...Iscariah: a skype mondjuk csak két sor kimásolása a Debian wikiből, szal nem volt nehéz dolgod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#65675776 #42 üzenetére
Azért ennek a programmernek az esetéből ne vonj le következtetéseket, egy Uborka telepítése a totál kezdőknek se szokott megoldhatatlan feladat lenni.
Ha kipróbálsz egy népszerű, "asztali" disztrót, rá fogsz jönni, hogy a telepítője a kinézeten kívül max annyiban tér el egy Windowsétól, hogy a "C" meghajtót itt "/"-nek hívják, de mindegy hova rakod fel, nem fogja megborítani a partíciós sorrendet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Max annyi, hogy ezt a "Linux éve" dolgot Linuxos embertől még nem hallottam, ezt mindig a másik oldali fanboyok szokták bedobni. (ezzel nem rád gondolva)
A többi inkább személyes preferencia kérdése, én pl. zene hallgatásra jobban szeretem a Linuxot, mert bárminemű hack nélkül is jobban szól a hangkártyám vele, mint Win alatt, ennek oka az eltérő hangkezelő alrendszeri felépítés.
Amúgy meg dualboot, aztán meg van oldva minden probléma... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, egy ilyen cikk nem lenne rossz. Mostanában jelentős DRM patchek érkeztek az év vége felé, nem csak a funkciókat, hanem a sebességet is érintve. Erről a témáról a Phoronixon találsz elemzéseket, méréseket.
Úgy emlékszem, a múltkori cikkel kb. azonos időben érkezett a sebességet érezhetően javító drm patch. Kérdeztem is Abu-t ebben a témában, de most nem találtam meg azt a hozzászólásomat, de azt hiszem választ sem kaptam rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BMW topik
- ASUS ROG Ally
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Milyen SSD-t vegyek?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen egeret válasszak?
- Autóhifi
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- OLED monitor topik
- Rövid videón a Titan Quest II
- További aktív témák...
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest