- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen videókártyát?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Hobby elektronika
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fasd
csendes tag
Van valakinek gyakorlati tapasztalata Raspberry-tablet csatlakoztatásában? Képernyőnek szertném használni az Androidos tabletet. Vagy ha találkoztatok ilyen témával, megköszönném az útbaigazítást. Kösz!
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok, tanácsra, segítségre lenne szükségem...
Szóval egy ideje nézegetem a PI-t és teljesen összezavarodtam, hogy megfelel-e nekem.
A cél.
Egy tv mellé kellene olyan cucc amivel wifin keresztül elérek egy TP-Linkre usb-vel kötött HDD-t.
Kodi lejátszóval le is játssza és át is küldi TV-re HDMI kábelen. Nem ártana minimum HD minőségben...
Emellett szükséges egy webböngésző, szintén wifin, ami a digi online felületéről átküldi a tv műsort a tv-re.
Több helyen azt olvasom, hogy a 2. pontra nem igen alkalmas, néhány helyen pedig, hogy kis alakítással igen.
Kezdve ott, hogy legalább 5V 2,5A táp kell... de inkább 5V 3AA témában totál kezdőnek számítok, ha lehet ezt vegyétek figyelembe
Elég erre a PI 3, vagy sem?
Érdemes-e erősebb vetélytársban gondolkozni, ha igen merre felé? Van egy ilyen: Tinker Board és még sokan mások. Android alapút is néztem, de a droid Kodi-ja nem hajlandó meglátni a HDD-t, így azt feladtam... (telefonon tesztelve)Egy kölcsön PI-t már sikerült kis monitoron kipróbálni, valószínűleg nem 3-as volt, de a tv-re kötve meg se nyikkant. (HDMI kábellel)
köszi
-
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #29274 üzenetére
Hát ha neked 3 Mb/s volt a samba masolasi sebességed, akkor valamit nagyon elcsesztél!
10-11 Mb/s között szépen tud fel és le is adatot másolni, ami szerintem tökéletes belépő a nas világba.
A média lejátszásra nyilván van jobb, de out of the box szerintem a Pi a legjobb, androidos médiaplayer nekem hányingert okoz. Szerencsére a h265 és 4K egyáltalán nincs még elterjedve, így emiatt a kérdezőnek nem nagyon kell aggódnia.
És a másik anyagi oldal, bakfitty ha 7200 Ft-ból megoldódik a nas, médialejátszó vagy Smart mirror, akkor hol a gond ? Ha meg a kompromisszumos sebességre gondolsz nas szempontjából, akkor is van hova tovább lépni, ha szükséges! De egyáltalán nem szükséges mindenkinek.
Te se úgy születtél hogy gigabites nas-ért sírtál, hanem amikor már jó ideje használtál egy adott konfigot, akkor jött a gondolat, hogy miért is ne legyen a hálózati másolási sebesség 110 Mb/sec környékén ~ Gbit és winyó határ sebessége. Cserébe viszont nem 7200 hanem alap hangon 30-40 és egy nagyobb doboz, mert a Mini itx se ér a pi közelébe
Uff! -
vadkörte
addikt
válasz
Polllen #29272 üzenetére
Feltett egy kérdést és kapott egy választ, ami arra vonatkozott, hogy ÉN hogy látom az Ő problémáját.
A válaszokból (remélhetőleg) leszűri a lényeget (=konklúzió) és elindul arra, ami NEKI szimpatikus.Én semmiképp sem bíznék egy eszközre ennyi feladatot. A médialejátszó legyen egy eszköz, a NAS egy másik.
Igen ugyanolyan boar-ok, mint a Pi, de az mindennképp előgy, hogy a LAN-t külön chip vezérli és gigás.
File transfernél a közös busz és a 100-as LAN komolyan vissza tudja fogni a sebességet. NAS SW-nek meg a linkelt eszközöknél is - és a Pi-nél is - az OMV-t ajánlják. Az meg mindegyiknél ugyanolyan, minimális linux ismerettel is el lehet vele boldogulni.Az Android-os médiabox-okat szándékosan hagytam ki, mert az eredeti hsz-ban nem volt ilyenről szó. Amúgy médiaplayer-nek valószínűleg inkább olyat választanék és nem Pi-t (függetlenül attól, hogy én is Pi-t használok rá)
(#29273) MaCS_70:
"Ez azért egy kicsit sarkosra sikeredett."
Lehetséges, ez van... Nem szórok hamut a fejemre ez miatt."Nálam a RPi tökéletes médialejátszó, ..."
Médiaplayer-nek használom én is a Pi2-m és teljes mértékben elégedett vagyok vele, H264-es fHD MKV-ket döcögés nélkül játsza a 10/100-as LAN-on át a "NAS"-ról."Egy barátom évek óta tökéletes elégedettséggel használja a PI-t NAS-ként."
A NAS-részt fenntartom. Próbáltam NAS-nak használni a Pi2-t, OMV-vel, 1TB-os HDD volt rjat USB-s házban. A SAMBA megosztásból 3MB/s másolási sebességtől nem estem hanyatt, ez számomra vállalhatatlan volt. A mostani sem sokkal gyorsabb (10-12MB/s) de itt legalább már nem a gp a szűk keresztmetszet, hanem a router."Ezen az alapon egy olcsóbb NAS-ra, médialejátszóra is rá lehet mondani, hogy az nem is igazi, mert vannak nála erősebbek, jobbak."
Így van. Szebben én sem tudtam volna megfogalmazni."Az pedig sosem értettem, hogy miért érv az, hogy a RPI megalkotásának mi volt az eredeti célja. Sok más célra is bevált -- miért ne használnánk arra, mire nekünk az adott helyzetben pont jó????"
Talán mert arra alkották meg. Az, hogy másra is jó nem hátrány, csak ne várjunk tőle csodát. Egy késse is lehet vezetéket csupaszolni, mégis jobb rá a blankoló, lehet vele csavart behajtani mégis jobb rá a csavarhúzó... -
válasz
Archttila #29078 üzenetére
Én beállítottam SMB3-asat magamnak ( ha már erősítjük a security-t, akkor legyen az elérhető legjobb
).
Tesztelni Android-os telefonról az AndSMB nevű programmal csináltam.
smb.conf fáljba ezeket állítottam be a biztonság növelésére a [global] részhez:
server min protocol = SMB2
client min protocol = SMB3
only guest=no
public=no
LANMAN auth = no
NTLM auth = no
invalid users = root -
thebeegee
tag
Szaisztok!
Bocs előre is, tudom hogy át kéne nyálaznom a fórumot, de nincs ennyi időm rá mostanában, a netet is bújom már egy ideje, de nem találok egyértelmű iránymutatást, hogyan induljak el.
Kellene otthonra egy NAS Média szervernek (720p filmek), amit otthonról két TV (ChromeCaston wifin) illetve 170km-el arrébb neten keresztül egy másik tv (szintén ChromeCaston) elér. Minden fájl megnyitása Androidos mobilalkalmazásból történne, és ott küldeném rá a videókat a Chomecastra.
Az internet sebességek adottak (Digi Optikán lenne a NAS (1000/200Mbit), a távoli gép pedig Telenor korlátlan 4G, ami 50/5Mbit körül van, inkább a kérdés az lenne, hogy ezt hogyan tudnám megvalósítani (főleg a távoli streamelést)? A Raspberry Pi-n gondolkodok első körben, mint NAS, mert az lenne a legolcsóbb megoldás. Van aki használja erre a Pi-t? Milyen megoldással lehet megoldani a helyi és távoli streamelést? A Plex ingyenes verzióját néztem, az is megoldja, hogy távolról streameljen az ember? Vagy hagyjam a fenébe a Pit és vegyek egy rendes NAS-t? Az is fontos lenne, hogy adott esetben kiszolgáljon akár három streamet is.
Köszi előre is a válaszokat!
-
apezka
aktív tag
Na engem, most kellően összekavartál...
A fix IP-t a gépeden állítsd-be, legyen az windows, linux, ios, android, kis kacsa... attól a UPC routeren attól még lehet DHCP-d, csak a gépen ne olyan IP-t állíts be ami a kiosztott tartományba esik! Így a PC fix IP-t már betudod állítani a Samba szerveren. Nincs szükséged a MAC címekkel vacakolni... -
Patice
nagyúr
válasz
sanyi a ló #28887 üzenetére
LibreELEC-et ajánlom figyelmedbe + Androidra a Yatse-t.
-
sanyi a ló
újonc
Sziasztok!
Mivel gyorsan kellene döntenem, sajnos nincs időm elolvasni az összes hozzászólást. A következő feladatra alkalmas a pi?
Adott egy noname gyártmányú tv, ami nem képes normálisan lejátszani a pendriveon levő filmeket. Gyors mozgásnál kockásodik és akad a kép. HDMI adott, ezért arra gondoltam, hogy egy pi-vel összekötöma tv-t és a pi-n keresztül játszom le a filmeket pendriveról. Erre a feladatra alkalmassá lehet tenni? Mennyire lesz kényelmes a használata. Vezérelhető androidos telefonról, vagy kelleni fog hozzá egér vagy billentyűzet?Ha esetleg már ezerszer le volt írva, akkor elnézést... Tényleg gyorsan kellene találnom megoldást...
-
Salex1
őstag
Boldog Karácsonyt!
Van egy wifi-s IP kamerám, ami a SRICAM nevű android app-al megy. Valahogy meg lehetne oldani, hogy raspberry-n is meg tudjam jeleníteni a képét?
-
törölt tag
válasz
Tressy #28660 üzenetére
Köszönöm!
Kipróbálom ezt a konfigot is.
Közben visszaolvastam és látom, hogy creators update után nem fog menni a netbios névfeloldás sambával megvalósított megosztásokon. Android VLC látja az avahi által meghirdetett megosztásokat, csak PC-ken kell IP-t megadnom (vagy hosts fájlt szerkesztenem hozzá).
A másik oldalról nincs gond, látom Kodiban a windows-os megosztásokat ha a max protokollt NT1-re rakom.
-
bally4
tag
válasz
cinemazealot #28610 üzenetére
Köszi, utána nézek. Nem tudtam, hogy külön beállítást jelent a PC és az Android kliens
-
bally4
tag
Halihó!
Rövid kérdésem:
PC-ről tudok total commanderrel simán tudok csatlakozni a pi-re, hálózati kapcsolat létrehozásával, a "pi ip címe/megosztott mappa" beállítással.Android mobilon is tc-t használok a LAN pluginnal, illetve használnék. Ha ugyanazokat a csatlakozási adatokat beírom, mint PC-n, akkor a Nem sikerült csatlakozni, status access denied hibaüzenet fogad és nem enged be.
Mi lehet a gond? Használjak másik klienst?
Előre is köszi a válaszokat! -
vadkörte
addikt
válasz
balazs1022 #28575 üzenetére
SSH-nál a két eszköznek azonos hálózaton kell lennie és az sem árt, ha a Pi-n lévő operációs rendszer SSH képes (Raspbian, LibreELEC, OpenELEC az)
Ha papád műholdas beltérit használ, elképzelhető, hogy a CEC nem fog működni. Saját tapasztalat, bár az Digi HD és LD TV-re vonatkozik.
Ha a CEC nem megy és papádnak van android-os smartphone-ja vagy tabletje, ajánlom a Yatse-t ezzel wifi-n keresztül tudod vezérelni a Kodi-t -
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Már egy ideje gondolkodom, hogy kellene egy master - slave rendszert kialakítani. Tehát van egy központ (ez jelen esetben egy raspberry pi 3), és kliensek (led strip, szenzorok, konnektor aljzatok, stb). A központ az interneten adatbázisban tárolja az adatokat, melyeket el lehet érni telefonról / gépről (pontosabban a Google Firebase szolgáltatást használnám). Így adatokat küldhet a klienseknek, adatokat kérhet tőlük (külön - külön).
Van-e bárkinek tapasztalata, hogy ezt hogyan érdemes kialakítani? Wireless / wire? Bluetooth / WiFi? Milyen eszközökkel érdemes próbálkozni?
A programozással nincs gond, mérnökinformatikusnak tanulok 3. éve. Van tapasztalatom hálózatok téren is, egyedül elektronika a gyenge (de bele lehet tanulni).
A projekt hatalmas, nem is egyszerre fogom megcsinálni, de egy stabil, jó alap kell, melyet később lehet bővíteni egyéb modulokkal.
Egyéb: a Google hivatalosan is támogatja a Raspberry Pi 3-at az Android Things-el. Erről tapasztalok, gondolatok? Én próbáltam, egyik nagy előnye a Google Play Secivces mely bele van integrálva a rendszerbe ÉS tömérdek fejlesztői eszköz áll rendelkezésre (köszönhetően az Android sokszínűségének). + természetesen elérhető a platform előnyét adó API is. Igaz mindez preview állapotban van, de én úgy gondolom van benne lehetőség
-
AcCEsS
senior tag
Először a "Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)" fórumban tettem fel a kérdést, de beírom ide is, hátha ti gyorsabban választ tudtok adni rá.
Szóval:
Raspberry-n futtatom a Kodi-t Raspbian Lite alatt, hibátlanul megy. Milyen módon tudom távolról elérni a Kodi grafikus felületét? Létezik erre valami kiegészítő csomag? Fontos, hogy X nincs telepítve. Hogyan lehet megoldani? Ugyanúgy kellene, mintha pl. VNC-vel néznék egy távoli gépet. Tehát, hogy azt a képernyőt kapjam meg, ami egyébként hdmi-n a TV-re megy ki. Az android appok inkább irányításra valók, a böngészős felület meg minimális lehetőségeket ad. A gyűjtemény részletes beállítására és átalakítására kellene, de távolról.
-
Csicsóka
őstag
válasz
Warter #27945 üzenetére
Van, de én már öreg vagyok ahhoz hogy erre átálljak, és minden megszokott dolgot csak a Volumio kedvévért elhagyjak. Másrészt ez a cmd, az androidos MPD appokkal sem kompatibilis, az MPD Controll, a Raspiradio nem tud vele mit kezdeni. A MoOde bőven megér 10 dolcsit, hogy ne kelljen mindent megváltoztatni.
-
azbest
félisten
válasz
bizi990 #27933 üzenetére
Egyébként, a telefonos irányíthatóságnál esetleg érdemes egy pillantást vetni a chromecast audio-ra is (talán itt a legolcsóbb most: [link])
Nekem is kellett valami amire play music-ot kiküldhetek, csak a cc audio-nak nincs video kimenete, a normál cc2-nek pedig nincs analóg hang jackje. Szóval én cc2-őt vettem és plusz hdmi extractor dobozzal veszem le a hangot, alkalmanként videózni is tudok így vele. Persze az android tv-s mi box, ami annyiba sem kerül, mint a cc ultra is opció lehet. Mivel android tv rendszer is képes cc módra és van analóg jack kimenete is. De ez már messze túlmutat a raspberry pi-s barkácsolós megoldáson, És persze attól is függ, hogy miről szólna az adás, az támogat-e cc-t vagy androidtv appot.
Egyik ismerős is előbb pi-vel akarta megoldani a spotify lejátszást és telóról irányítást, de aztán a barkács és nem hivatalos megoldás helyett inkább céleszközt vett végül. Öregszünk
-
Márton
nagyúr
RPi2-vel és egy N-es usb wifi adapterrel megoldható Android teló képernyőtükrözése?
Ha igen, mi kell hozzá?
köszi -
Titmouse09
aktív tag
Sziasztok!
Egy Zéróról szeretnék kamera képet streamelni hálózaton, lehetőleg majd androidra, de egyelőre bárhová megfelelne. Most még csak usb webkamerám van, amit fel is ismer, fswebcam csinál is vele képet ahogy kell.
Ahogy olvasom az ffmpeg/avconc pont tudna ilyet. Kipróbáltam sima linuxon, úgy ahogy sikerült gépen belül megjeleníteni a kamera képét. De ahhoz kellett az ffserver is. Na a baj, hogy az nem megy a raspin. Gondoltam a gépen futó szerver jó lesz akkor is ha a raspin van a kamera, és csak rácsatlakozik. Na hát ez nem igazán sikerült.Tudom sok részlet hiányzik, de azt szeretném tudni van-e aki próbálkozott már ilyennel és esetleg sikerült is neki. Azt nem tudom első körben hogy lehetetlent próbálok ezzel a módszerrel, vagy csak bénázok.
Előre is köszi ha valaki tud segíteni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Carvus #27790 üzenetére
Android alatt a TC LAN plugin-jában nálam nemcsak IP cím, de a megosztott könyvtár neve is szerepel 192.168.1.39/konyvtár_megosztás_neve formában. Gond nélkül működik több gépről is, bár a host gép nem egy RPi, hanem egy Ubuntu netbook.
-
Carvus
senior tag
Raspberry Pi 3 @ OSMC
Samba megosztás PC-ről Total Commanderrel simán működik, viszont Androidos telóról nem az igazi TC-vel IP alapján bár rálép és látom a könyvtárakat, de azokat megnyitni már nem tudom, mert user/pass hibát dob, pedig természetesen ugyanazzal próbálom mint PC-ről...
Érdekes, szerintetek mi lehet a gond?
-
Celtis
veterán
válasz
doberman #27637 üzenetére
Csak annyi kiegészítés, hogy a szerver is lehet Libreelec. Én is így használom. Ehhez a Tvheadend service addont kell telepíteni, de oscam addon is van hozzá.
A nézéshez a Tvheadend HTSP PVR klienst kell telepíteni bármilyen platformon futó Kodi-ra. Lehet ez RPi, PC vagy androidos tablet/telefon. -
azbest
félisten
válasz
sztanozs #27515 üzenetére
a raspbian alatti repóból jövő VLC úgy emlékszem módosított. A dekódoláshoz használja a gpu-t.
A bibi az, hogy a gui nem hardveresen gyorsított, szóval a videó kirajzolása viszont pontról pontra történik. Kis méretben még akár folyamatos is lehet, de teljes képernyőn mondjuk egy fullhd videót nézve 2 millió képpontot kell egyenként kitenni... hát ahhoz kevés az izom és pécén sem úgy szokták, mert ott is akadna.Libreelec alatt azért nem akad, mert opengl es segítségével textúrába kerül a képkocka és csak a textúrát feszíti ki a képernyőre. Szóval a gpu megjelenítés része ezt szépen megoldja, nem kell egyenként szoftveresen pöttyözni.
Ugyanez igaz a html5 videókra is a böngészőben (a sajátjukban). Hiába tud hardveresen dekódolni, teljes képernyőre véve képpontonként kell kirakni. Ha egyszer az életben végre opengl (es) alapú grafikus felületre vált a linux általánosságban a mostani x11-es megoldásról, akkor végre az arm eszközök is simán képesek mutatni a grafikus felületeket. Android alatt azért nem para, mert ott a gyártó ad bináris drivert ezekhez, ott a felület rajtolást a gpu tudja kezelni.
(#27514) Ben4444, szóval ezért.
Egyébként az x11 felülethez + videolejátszáshoz a 128MB videoram is szűkös lehet. Ha 1GB ramos, akkor 256 lehet még segít valamit.
Az 1366-os monitorodon még lehet folyamatos a böngészős teljes képernyős videó, de fullhd mellett valsz az is akadna. -
vadkörte
addikt
Más. Nagyon más, mint a RuneAudio (a RuneAudio androido-os app-jához manuálisan hozzá lehet adni a Volumio IP-jét és gyönyörűen kezeli, nem kell megvenni a Volumio app-ját) hangban is másabb. DAC nélkül is, teltebb van hangja, a RuneAudio nálam maximálisra húzott hangerővel szólt úgy, mint a Volumio ~25%-on. A hangcuccot megszokásból tekertem fel. Nem kellett volna.
Tud valaki ennél költséghatékonyab verziójú power swich-t Pi-hez? Szállítással együtt ~7.500 Ft. (a barkács verziók nem játszanak, a GPIO pin-ekre szükségem lesz DAC miatt mivel nem tudom melyik tüskéket használja a DAC, valamint mennyire tolerálják ha DAC-on keresztül akarom vezérelni ménküt. Emellett kérdés, hogy a scripteket, hogy adom be a BerryBoot-os Volumio/LibreElec párosnak
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Csicsóka #27496 üzenetére
Sziasztok,
Én egy H96 PRO PLUS TV BOX al szemezgetek. Most hogy az rpi veglegesen musix box szerepet tolt be KODIra kellene valami. Ez is AMLOGIC 912vel szerelt 3GB DDR3 es 16/32/64GB EMMC flash. Android 7.1el szallitjak. Itt is vannak a KODIval megkotesek? Androidon még sosem hasznaltam a KODIt. Mi a velemenyetek ezt erdemes vagy az azonos csippel szerelt KHADAS VIM2 Open TV BOX-ot. Erdekes modon ez utobbi dragabb is nem bizos hogy meger 100$t
-
artiny
őstag
Androidot probalta mar valaki az RP3 -on? letudja jatszani a youtube es avi videokat ? (tv hez szeretnem hasznalni - media lejatszonak)
-
apezka
aktív tag
válasz
s3toraph #26983 üzenetére
Szia!
Kb. én is itt tartok a projektel (bár én még falra nem szereltem fel...). Én csak simán MySql-be írom be python kóddal az értékeket (insert). Web felületen még nem jelenítem meg, mert odáig még nem értem el, de csináltam egy android app-ot a telefonra ami megjeleníti az utolsó mért értéket valamint az elmúlt egy napot grafikonon akár szenzoronként is az érzékelőket.
Nekem (egyenlőre) 2 érzékelővel, 1 hét folyamatos üzem, 10 percenkénti méréssel nem terhelte meg a pi-t (bár ez az élethosszig tartó működéshez nem mérvadó).
Annyit követtem még el, hogy NAT-oltam egy portot a routeren a pi-re, hogy ne csak otthonról tudjak ránézni a hőmérsékletekre, hanem "menőzni" is lehessen. De későbbiekben, terv szerint kiteszem valami külső adatbázisba, hogy ne keljen nyitva hagyni portot az otthoni hálózaton, de előbb legyen kiépítve a rendszerem. -
toth_janika
őstag
Egy kis help kéne
RPi 3. Bekapcsolom a BT-t, látja a telefonom, az RPi látja a telefont, párosítás is sikerül, de utána azt írja az RPi, hogy nem lehet csatlakozni az eszközhöz... Meg lehet ezt valahogy oldani?
Azért kéne, mert az Androidban van olyan lehetőség, hogy ha egy megbízható BT eszköz hatótávon belül van, akkor nem kell jelkódzár. Ezzel akarom ezt megoldani.
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
RuneAudio-s kérdésem lenne. Tegnap feltelepittetem és beállitgattam néhány dolgot (forrás hozzáadása, webui, androidapp,stb) ,de az erősítőmre csak ma volt időm rádugni (egyenlőre még csak jack kimeneten) és egy igen furcsa dolgot tapasztaltam : olyan volt mintha kétszer indult volna el a zene néhány tízedmásodperc különbséggel.Ez vajon mitől lehet ???
Köszi. -
-
bally4
tag
Hali!
Kis segítséget kérnék. Pi-n libreelecem van transmissionnal.
Androidos telefonnal hogy a legegyszerűbb hozzáadni transmissionhoz a letöltendő fájlokat?
PC-n egyszerű, hálózaton beteszem a watch könyvtárba a fájlt és kezdi is.
Csak Lan-ról szeretném hozzáadni, Wan-ról nem, így nem olyan bonyolult..
A transmission gui-t meg bírom nyitni böngészővel, de ott csak saját SD-ről adná hozzá a fájlokat.
Szóval hogy a legegyszerűbb ez PC nélkül? Köszi előre is! -
törölt tag
Sziasztok! Több kérdésem is volna felétek! Nem vagyok jártas a témában, eddig egy Notebookkal oldottuk meg a problémát, de szeretnék beruházni egy eszközre ami megfelel az alábbi igényeimnek!
- 1TB kapacitású WD 5400- as merevlemez van elfekvőben, ez lenne az adattároló. Tisztában vagyok vele, hogy kell SD kártya is.
- Játsza le a HD/ FullHD filmeket/ sorozatokat
- Kell tudnia egy torrent klienst futtatni ezek mellett.
- Néha otthoni hálózaton is el kellene érni, hogy a két laptopon tudjunk sorozatozni, ha akarunk.
- Ha lehetséges, akkor kap még egy merevlemezt, és biztonsági mentenék rá képeket.
- Lehessen kezelni Android vagy IOS eszközről ( Ágyban fekve szeretünk filmezni, eddig egy vezeték nélküli egér is kielégítette ezt az igényt a notebooknál)
Melyik eszközverzió felelne meg ennek? Találtam itt hardveraprón Raspberry Pi 2 Model B- t viszonylag jó áron kiegészítőkkel. Ez megfelelő lenne? Köszönöm a válaszokat! -
apezka
aktív tag
Sziasztok!
Mivel elég sokan mértek/mérünk hőmérsékletet, páratartalmat, stb. Pi-vel, gondolom rajtam kívül másnak is eszébe jutott már mobil alkalmazást készíteni hozzá...
Én jelenleg megvagyok a az adatok webservice-n való megosztásával és már van egy tesztelésnek szánt félig kész mobil app-om is. De sehogyan sem boldogulok az android http get request-jeivel. Próbáltam már több library-t is és több leírást de nem működik, pedig nem áll távol tőlem a programozás. A kérdésem az lenne, hogy:
Csinált-e már valaki ilyet és ha igen akkor hogyan, milyen library-vel és milyen leírás alapján?
Előre is köszönöm a válaszokat és bocs az off-ért, de ha csak picit is, de kapcsolódik a Pi-hez... -
azbest
félisten
válasz
krisztianAMG #26407 üzenetére
szerintem bőven elég erős, ha csak annyi a feladata.
A raspbian armv6 userspace-t használ, ugyanazt futtatja, a zero mint a pi3. A kernel persze adott pi generációhoz passzoló (ugyanaz a verzió csak armv6 vagy armv7-re fordítva).
Ha olyan oprendszert futtatnál, mi megköveteli a 64bites procit (némelyik linux vagy kezdetleges android), akkor kell pi3. Vagy persze ha valami nagy számításigényű vagy multitaszk dolog kell.okosítsd majd bele, hogy inaktivitás esetén kapcsolja is le a monitort, hogy éjjel ne derengjen át a háttérvilágítás a tükörből
Ezt lehet maga az oprendszer is tudja kezelni, max a mozgásérzékelővel felébresztés lehet érdekes.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
azbest #26221 üzenetére
Ebben viszont tévedtsz...nem az orange pi miatt indult...nézd meg már hány féle boardhoz jó,aminek nincs gyártói támogatása...
Ugye milyen könnyű más tollával ékeskedni? Rasperry pi,rasbian, alapítvány...persze ha van pénz van minden...ezt ne felejtsd el...de valamikor a raspi is a 0ról indult...5év kellett a raspberrynek még idáig eljutott...az orange pi csak 2 éves
tehát mondhatni még gyerek cipőben van, de...sokkal több változata ami, ami több dologra is használható...kinek mire kell...
Amúgy hidd el,ha az orange pi készítőinek lenne annyi támogatása mint a raspberrynek van, simán lehagynák a piacon...de mivel még fiatal, így bármi lehet...
Amúgy igen, olcsóbb megoldást kerestem, de nem anyagi vonzatban, hanem tudás/képesség/ár viszonylatban...a raspi3b drágábbnak mondható ebben a kategóriában
bár ha azt nézem hogy a plus2e szettben,postával kínából közel egy 20as volt, de nem megérte az árát...az armbian meg teljesen jól teljesít,abszolút nem akad,nem fagy,nem melegszik túl,egyszóval stsbilan fut...
Ez alatt az 1 hónap alatt is sokat tanultam, de sajnos nem innen...inkább lehurrogjátok az embert ha esetleg más véleményen van mint ti...mint ha politikáznátok ezen...fidesz-ellenzék mintájára...ha valaki nem málnás az csak rossz ember lehet alapon...
Nem kell mindenkivel elhitetni szt hogy a málnapc-n kívül minden más fosz,szar,hulladék,semmire se való...ezt hasonlíthatjuk akár az ios-android harchoz is ha szebb...mindegyiknek van előnye,hátránya...kinek mi
de attól hogy valaki ios párti az nem jelenti azt rossz ember,vagy aki pont android párti...
Rosszul kezelitek ezt az egészet...már nem csak a raspberry létezik
cigam látom keresztbe beszéltünk...
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #26216 üzenetére
Nagyon el vagy tévedve. Azért, mert többedik próbálkozásra sikerült feltenned egy sd kártyára az armbiant és az alól képes vagy egy internetböngészőt megnyitni, még nem kellene szakértőnek beállítanod magadat.
Az armbian egy debian alapú rendszer, a debian arm repo-t használja. Egy független csapat dolgozik a különböző arm boardok kernel támogatásán, ezért létezik egyáltalán naprakész kerneles béta rendszer hozzá, egyébként hivatalosan csak 3.4-esnek egy módosított változatát biztosítja a soc gyártója.
Armbian alatt nincs harveres videolejátszás, a különböző gpio portok is vagy működnek vagy nem.A Xunglong által biztosított rendszer imagek csupán tákolmányok, a funkciók nagy része működésképtelen, instabil a rendszer. Az energiagazdálkodás nem jól működik, vagy túlmelegedik és lefagy, vagy elkezdi lekapcsolgatni a cpu magokat, míg a legutolsót is lekapcsolja és lefagy.
Ezen kívül más gyártók rendszereiről összelopott szoftverek vannak rajtuk. A nyílt forrásúaknál elnézhető ez (raspi-config klón, ami banana pi-t ír ki és orangepi-n csak néhány menüpont van meg), hiszen szabadon módosíthatóak, de a saját raspbian néven hirdetett rendszerükön egészen konkrétan kalóz példányok is vannak, mivel a raspi-ra van legális licensze a mellékelt szoftvereknek (pl wolfram mathematica).A Raspberry pi alapítványnak van hivatalos, támogatott saját kiadású disztribúciója: Raspbian. Azért nem a debian-t használják, mert hamarabb volt saját disztribúciójuk, minthogy a hivatalos debian képes lett volna futni a pi-n. Nameg ezzel biztosítják, hogy az összes pi-n egységes és futásra képes, naprakész rendszer van. Debian Jessie -t optimalizálták a pi-kre. Az 5 éves pi-n is fut a legfrisebb és az évek során csak javult a teljesítmény és újabb képességek szoftveres támogatását valósítottak meg, hogy kihasználják a hardvert. Folyamatosan lépést tartanak a fejlődéssel és napra kész kerneleket lehet használni.
De akinek speciálisabb rendszer kell, annak is van lehetősége alapítványon kívül készített rendszereket használni.
Ubuntu Mate 16.04.02, ami a hivatalos ubuntu repot használja. Szóval már el is veszett az orangepi állítólagos előnye. Viszont a hardveres gyorsításhoz szükséges implementációt is tartalmazza.
Hivatalos libreelec / openelec támogatás. OrangePiPc-re csak egy-két privát változat van, ami alapszinten működik, de messze nem olyan jól, mint a hivatalos.
Suse Linux Enterprise for ARM licenszelhető rá.
Arch Linux Arm
Pidora (Fedora remix)
Fedora Workstation 25 / Server 25 ARM
Open Media Vault
Ezen kívül persze számtalan más alternatív rendszer is van különböző minőségben:
snapy ubuntu core, risc os, osmc, retropie, win 10 iot, pinet, android 5.1 - 6 - 7....Sajnálom, hogy nem sikerült használnod a keresőt. Bár úgy emlékszem (nem biztos, hogy te voltál), a lehető legolcsóbb megoldást kerested, az ideológia csak azután jött, mikor sikerült egyáltalán elindítani az eszközödet.
Örülök, hogy a gyártók adatlapjainak nézegetése és a nyers teljesítménytesztek eredményeinek nézegetése elegendő az elégedettségedhez. A többség azért szeretne egy működő, használható szoftverekkel rendelkező eszközt. Ezért is mondtam régebben, hogy hiába a papíron kiváló teljesítmény, de a megfelelő szoftverek nélkül egy pi zero is használhatóbb lehet egy papíron sokkal erősebb orange pi változatnál is. Viszont valóban létezik az a cél feladat, amire egy-egy noname kínai board is jó lehet, csak elég lutri és sokszor járatlan utakon kell megoldást keresni hozzájuk a gyenge támogatás és az össze vissza kókányolt gyártói rendszerek miatt.
Az orangepi-nek semmi köze a raspberry pi-hez. Csak a kínaiak választanak mindig az eredetire hasonlító neveket az inkompatibilis klónjaikhoz. Ellenben van egy általános kártya pécé topic, ahol a többi kevésbé ismert, de azért nevesebb gyártó boardjai (odroid, olinuxino, hummingboard/cubox, bananapi....) mellett elfér a többi noname megoldás is. Az általános linuxos kérdéseket meg érdemes linuxos topicban kérdezni, mert a nem hardverspecifikus dolgokban ugyanazok a megoldások vannak, mint a pécéknél... már ha nem teljesen össze-vissza gányolt a rajta futó rendszer.
(#26218) stopperos
az armbiannak és a linux-sunxi fejlesztőinek hála van már 4.10.1-es kernel is, de nem teljeskörű a hardver támogatása, szóval nem tudja kihasználni a hardver minden képességét. Az armbian célja, hogy kipróbálják és visszajelzéseket kapjanak az armos boardok támogatásához.(#26220) st3v3np3t3r
mindig le lesz maradva, mert a pi alapítványnál sem alszanak a fejlesztők. Anno elsők közt vettem orange pi pc-t, aztán félévente dobtam vissza a sarokba, hogy még mindig nem jó semmire. Már vagy két éve megvan és most látok egy-két instabil megoldást, ami már jól megválasztott build-del egy-két feladatra alkalmassá teszi.Az armbiannak egyáltalán nem célja, hogy az orange pi jól támogatott legyen. Nem az orange pi miatt indult. Bármilyen arm board bekerülhet a listájukra, ha van aki vállalja, hogy kipróbálja a buildeket és visszajelzéseket készít, teszteli a módosításokat. Az egyik fejlesztő szomorúan kommentelte is ezt a fórumukban, hogy sokan nem a fejlesztés segítésére használnak armbian-t, hanem az egyébként használhatatlan kínai boardjaikat próbálják életre kelteni vele. De nem vesznek részt a közösség munkájában.
-
RPka91
tag
Sziasztok!
Apósom szeretné lecserélni a buszán a hordozható dvd lejátszót. Először android boxban gondolkodtunk, mert ahhoz van távirányító, av kimenet, csak az volt a baj, hogy nem találtam olyat, amelyik usb-ről vagy szimplán szivargyújtóról üzemeltethető, sajnos a 220/230 nem jöhet szóba.
Ekkor eszembe jutott, hogy a Pi micro usb csatis, s lehet, hogy jó lenne.
Megoldható-e, hogy AV kimenetet tegyek a Pi-re, illetve, hogy vezeték nélküli távirányítóval irányíthatóvá tegyem, valamint, hogy melyik Pi lenne a legalkalmasabb. Esetleg Orange Pi-vel is megoldható? Mert találtam egyet Alin, ~19 dollár körül lenne dobozzal, 512 ramos Pi Zeroval + bővítő kártyával, amin van AV kimenet, csak nem tudom, hogy azzal megoldható-e a távirányító. Távirányítóból néztem 5 dollár körülit Alin, nem tudom, jó lenne-e hozzá, csak a Kodi kezeléséhez kellene.
Előre is köszönöm!
Üdv,
Árpi -
azbest
félisten
válasz
ghodyl #26108 üzenetére
Erre valszóínűleg bármelyik androidos eszköz képes, mármint hogy androidra valószínűkleg vannak kliens appok azokhoz a szolgáltatásokhoz és küldhetnek értesítéset, amikor történik valami.
Esetleg megpróbálhatod a pi3-ra telepíthető androidot is, de lehet döcögősebb, mint egy olcsó telefon.Sőt. ha a meglévő telefonodat az asztalodon tartod, akkor az jelezhet
-
azbest
félisten
válasz
doberman #25994 üzenetére
AX8872B usb2-es hardveres checksum számolós és kb minden rendszer szokta ismerni.
alin 3-4 dolcsis:[link]
Én normál csatlakozósat várok, hogy különböző dolgokhoz kössem, pl mibox vagy épp zero adapterrel.Ja hogy neked hub + lan kellene, abból most kapásból nem tudok biztosat. Egy olyan helyett kaptam rd9700-at banggodról ha jól emlékszem.
RTL8152 -es is jó lehet zerohoz (sima lan adapterem van ilyen), csak android azt alapból nem ismeri, ha ahhoz is kéne néha. [link]
-
Patice
nagyúr
A beállításaihoz idézném a Zenelejátszós topik egyik hsz.-ét, ami jól leírja a konfigot (az MPD konfig résztől kezdődően).
Röviden:
- fstab módosítással lehet fölcsatolni pl. NAS megosztásait, NFS preferált, de lehet SMB is.
- a fölcsatolt mappákat utána importálni kell az MPD adatbázisába.
- az online rádióhoz lejátszási listát érdemes készíteni, amikbe fölveszed a megfelelő stream url-eket
- Androidos mobilról pl. az MPDroid nevű vezérlővel tudod irányítaniAz MPD maga a szerver, és a kliens az elég telefonra. Nem kell hozzá semmilyen monitor, TV, egyéb megjelenítő. (További klienseket találsz a Zenelejátszós topik összefoglalójában.
)
Viszont LE alatt szerintem a fentiek kivitelezhetetlenek.
Vagy Raspbian kell alapnak, vagy OSMC.
-
Laca0
addikt
Arra már rájöttem, hogy nem a LE alatt beállított könyvtárakat nézi a MPD szerver, hanem egy saját konfigot.
A /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.mpd/config/ mappában meg is találtam és ebben beállítottam egy leírás alapján az én hálózatos zenemappámat (music_directory "smb://....") (próbáltam \ jellel is).
Ezek után már nem fut a deamon :S
Látom a folyamatok között fel-fel jönni, de egyből el is tűnik, az android-os app-ok sem látják. Eddig csak fájllista nem volt, most már csatlakozni sem tudnak...
A log fájl üres... -
envagyok
veterán
válasz
MaCS_70 #25740 üzenetére
Szerintem nem rossz a pcm2704 sem, de pcm5102-es chippel szereltek jobbak.
TOP PCM5102 XMOS U8 USB DAC T-Music Hifi Mini DAC Sound Card 384K 32bit with Headphone Output
http://s.aliexpress.com/U7jqQNf2
(from AliExpress Android)2017 New FX-Audio FX-01 USB DAC sound card audio decoder sampling rate display SA9023 PCM5102 24BIT 96K
http://s.aliexpress.com/RniIzam6
(from AliExpress Android) -
envagyok
veterán
válasz
Patice #25730 üzenetére
7eur szállítás
Akkor már inkább ez;
Raspberry Pi pHAT Sound Card I2S interface PCM5102 DAC Module 24-bit Audio Board With Stereo Jack Beyond ES9023 PCM1794
http://s.aliexpress.com/z2qmqiaE
(from AliExpress Android)
Vagy ez:
Free Shipping 5V Mini PCM2704 USB DAC HIFI USB Sound Card USB Power DAC Decoder Board Module For Arduino Raspberry Pi 16 Bits
http://s.aliexpress.com/RbyMzyyy
(from AliExpress Android)Vagy ez
Music hall ZHILAI H1 HiFi Mini Computer External Sound Card PCM2704 Digital PC USB DAC Free Shipping
http://s.aliexpress.com/6ZR3eaau
(from AliExpress Android) -
azbest
félisten
lehet valami drm megoldás is kell hozzá, böngészőben pedig lehet, hogy a chrome tudja, de pl a chromium nem biztos (bár lehet át lehet másolni libet hozzá). Böngészővel a másik baj, hogy teljes képernyős lejátszásnál a nagyítást a proci végzi és az akad. Kodi alól azért jó a videolejátszás, mert opengl es-segítségével van megjelenítve, teljes képernyőre téve. Szóval effektíve hardveres a skálázás is. A desktop linuxon viszont a lejátszás akár hardveres is lehet, de a nagyítás már procierő (pl vlc esetén vagy youtube esetén ezért nem sima a teljes képernyős lejátszás). Meg lehet csak olyan böngészővel megy jól a html5 videó nagyítás nélkül, amit a pi-re felkészítettek.
Most nem tudom hogy áll a pi3-as android, hogy azon a horizon vagy digi app tud-e lejátszani. Ott meg lehet a hardveres video gyorsítás nem megy, ha jól tudom.
-
alfa20
senior tag
válasz
wassermann #25646 üzenetére
dual-boot-al én még ellennék, de páromnál ez nem jönne be sajna.
Mindegy akkor majd keresek valamit Kodi sötét képernyő ellen.Más: keresek olyan alkalmazást (android/raspbain) amivel telefont használhatnám billentyűzetnek és egérnek, mit érdemes nézni, látom van kis millió, de sok olyan van ami az asztalt is mutatja, de nekem erre nincs szükségem, csak egér és billentyűzet.
-
Patice
nagyúr
válasz
maestro87 #25638 üzenetére
Ha olvasataimból jól rémlik, akkor igen, Noobs rendszerrel létre lehet hozni multiboot SD kártyát is. Még nem próbáltam, de lehet elgurul majd a gyógyszer és felrakok majd egy 16GB-os kártyára pár zenei disztrót.
(Épp várom a HiFiBerry Digi+ Pro kártyát a Pi2-esemhez.
)
Azt nem tudom, hogy OE + Android is mehet egymás mellé, de nem tartom kizártnak ezt a kombót sem.
A memória mennyisége attól függ, mennyi alkalmazás fut a Droidon. Telefonokon a sok gyári - leszedhetetlen app is fogja a memóriát a rendszer mellett, meg ugye a sok RAM azoknak a felhasználóknak jó, akik sok app-ot használnak egyszerre és mindegyik a memóriából fut.
Az én ősrégi Galaxy Gio-m elvan 256 MB-al is Android 2.4-el.
-
maestro87
őstag
-
DiVaD
senior tag
válasz
sharp4 #25368 üzenetére
Szia!
Mi számít otthoni felhasználásnak?
De amúgy én például médialejátszónak használom leginkább, de egy másik microSD-re meg felraktam a Raspbian-t, hogy ismerkedjek a Linux-al, mert majd rá akarok kötni 1-2 szenzort. Bár ha neked csak arra kellene, hogy netezzél a TV-n, akkor nem ajánlom. Pár napja kaptam egy android-os HDMI stick-et (és abból is az olcsóbbat) és konkrétan jobb volt vele netezni, mint a Pi2-n. Szóval erre véleményem szerint nem alkalmas. -
havri1
félisten
válasz
toth_janika #25365 üzenetére
Köszi. Androidot rámókolni a Pi-re merész?
-
azbest
félisten
válasz
RAiN91 #25220 üzenetére
Nem. A raspberry-n nem olyan windows fut, amilyet te szeretnél.
Ha esetleg androiddal, androidos excel appal is megoldható, akkor elvileg van pi3-ra valamilyen alap android változat.
Ha linux alatt megoldható, akkor abból desktop változat is van a pire, de persze azért kompromisszumokkal. -
-
vadkörte
addikt
válasz
kmisi99 #24862 üzenetére
Van akinél a CEC hibátlanul működik, van akinél - like me - kicsit nyögvenyelős. Nálam pl. az eszközt - RPi2+LE - addig nem tudom CEC-n vezérelni, amíg a satbox HDMI-jét ki nem húzom a TV-ből.
Alternatíva pl, ez. Igaz ehhez kell egy androidos telefon és hálózati kapcsolat. Lényeg, hogy a két eszköz ugyanazon a hálózaton legyen. A Pi-t LAN-on is csatlakoztathatod. Az ingyenes tudása is elég, de a fizetős is megéri.
-
válasz
kmisi99 #24849 üzenetére
Ha a tévé CEC-kompatibilis, akkor simán megy a távirányítójával (a Philips tán EasyLinknek csúfolja), de valószínűleg logikailag csatlakoztatni kell hozzá -- nem nagy művészet, jellemzően 1-2 gombnyomás a távirányítón.
Ha van androidos telefonod, akkor meg Yatse. A fizetős változat is minden fillérét megéri.
MaCS
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24533 üzenetére
ugyanúgy libreelec-kel. Csak nem a hivatalos libre oldalról van hozzá, hanem közösségi. Van ph topikja az amlogicoknak is [link]
Médialejátszás kapcsán azért is lehet jó egy olyan, mert 4k h265-ös is tud. Az s905x pedig a google vp9-et is. Meg ugye android is van rá, amin van pár online video streaming alkalmazás, ami libre alól nem oldható meg.
Van amelyik boxnak van analóg av kimenete is és spdif is.Egy régebbi verzióval abba is beledugdostam libreelec alatt mindenféle tuneremet és elég jó eredményt hoztak [link]. Persze, ha a pi-hez kb minden megvan, akkor jó az is.
A hivatalos libreelec a drágább, márkásabb boxokat támogatja, mint például a wetek play.
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24511 üzenetére
Tunertől függ. Régebben próbáltunk kollégával egy-egyet. Valamiért azok túl magas prociterhelést okoztak. A mygicával és astrometával a pi1-et még nem próbáltam. Milyen tunerrel szeretnéd használni?
Dvb-t tunerből elboldugul egyel a pi1/zero.
Viszont biztos, hogy a pi zeroval szeretnéd ezt? Hacsak nem hálózat nélkül és cec távirányítóval használod, akkor kell hozzá legalább egy usb hub + lan kiegészítő is, hogy ne csak a tunert dughasd rá.
Ja és ha mpeg2 a kábeltévé, akkor ahhoz mpeg2 licenszet is kell venni, mert proci erőből nem fogja bírni az sd adást sem az első generációs pi.
Ha kifejezetten csak médialejátszónak kellene, akkor alternatívaként ajánlom figyelmedbe az s905/s905x boxokat is. Android + sd kártyáról libreelec jól megy rajtuk. Néha ki lehet fogni 22 dolcsitól már olyat, ami 1GB ramos, drágábban 2GB-osak is vannak.
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
RPi Zero -val megvalósítható lenne egy Chromecast szerű rendszer? Egy akármilyen androidos eszközről (telefon, tablet) szeretném az ott lejátszott kép- és hanganyagot továbbítani vezeték nélkül a RPi -hez ami HDMI -vel csatlakozna a TV -hez, monitorhoz, hogy azon a kijelzőn lehessen nézni az adott tartalmat.
Csinált már ilyet valaki? Elegendő lenne hozzá egy Zero (max full HD tartalmakról lenne szó)? A "forrás-oldalnak" mennyi plusz terhelést jelent egy ilyen streamelés?Köszönöm
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Van androidos telóra valami olyan alkalmazás, mint chrome alá a Play to kodi? A lényeg,hogy ha kapok pl. emailen egy youtube linket, akkor azt tudjam átdobni a pi által futtatott kodira.
Elvileg a yaste arra van, de nem akar működni.
-
Bélaaaa
őstag
Egy picit off:
Van egy rPi2-m és egy androidos (6.0.1) TV boxom, több alkalmazással, pl. Kodival. Az androidos boxot szeretném torrentre használni, pontosabban adattárolásra, illetve filemegosztásra.
A pi2-re Librelec-et tettem, az tökéletesen fut, látja az androidos box által megosztott filokat, le is játsza.
Abban kérném a segítségeteket, hogy van-e valamilyen szájbarágós leírás, hogy a TVboxon, hogyan tudom beállítani a torrentet (uTorrent esetleg), hogy szgépről (remote transmission talán) tudjam managgelni a letöltést?
Köszi!
-
lac14548
aktív tag
Megoldható-e a következő Pi3-al?
- Felhő tárhely (titkosított), rákötve egy minimum 500GB winchester
- Elérhető legyen wifi-n android telefonról és windows számítógépről
- média lejátszó FULL HD-ben (hdmi kimenettel és! RCA kimenettel régebbi tévéhez is) Ehhez KODI lenne jó, hogy online tartalmak is nézhetőek legyenek.
- Youtube elérés
- Internetes rádiók elérése
- qwerty billentyűzetes vezérlés a könnyebb gépeléshez
- miracast lejátszás- minimális programozás
Vagy erre jobb egy androidos TV box?
-
FreedomHUN
senior tag
Sziasztok.
Gondolkodom egy pi beszerzésén, amire használnám:
7 " de inkabb 9-10" touch kijelző, jó fajta dac és a legfontosabb mirror link funkció.
Mivel kocsiba lenne a kijelző az jeleníti meg a lényeget, androidos telefonon meg futna maga az alkalmazás ami éppen kell, gps, zenelejatszó, stb.
(Telefont úgy is sűrűbben cserél ah ember)Mirror link lényege hogy nem csak a telefon kijelzőjéről tudok vezérelni, hanem a kocsiban lévő kijelzőröl is a telefont, amolyan oda vissza kommunikáció. Csinált már valaki ilyesmit?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
toth_janika #23748 üzenetére
A Yatse távirányító app gond nélkül tudja kezelni az OSMC-t. Arra nem emlékszem, hogy az első kezdeti varázslót is végig tudod-e vinni android-os távval, vagy csak a már beállítottat kezeli gond nélkül. Ha már egyszer be van állítva az alap varázsló, akkor nem kell semmi extra, Yatse megtalálja és kezeli is.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Sikerült szert tennem kölcsönbe egy rPi3 B-re és erre szeretnék KODI-t (OSMC) telepíteni, hogy kipróbáljam. Minden megvan hozzá, kivéve a bill/egér kombót... Enélkül megoldható a telepítés az irányítás? Androidra van KODI távirányító, de nem tudom, hogy az rPi látni fogja-e. -
azbest
félisten
válasz
sontqq #23732 üzenetére
a h264-es videókkal jól boldogul alapból, ha valamiért mpeg2 vagy vc1-es videód is lenne (némelyik blu-ray film olyan kódolású), akkor kb 1500 forintért lehet a raspberrypi.com-on licenszet venni, amivel aktiválható az adott pi-re az a két codec gyorsítás is. Nem szoktam blu-ray lemezeket nézni vele, de elvileg viszi őket. A hd hand codec-et prociból kell megoldania és ha komoly hangrendszerre akarod passthrough áttanni, akkor is muszáj átkódolnia.
Ha kifejezetten filmezni akarsz, akkor s905/s905x boxok 22-50 dolcsi közt vannak és 4K h265-öt is tudnak és a hd hang passthrough is megy libreelec-kel. Hdmi 2.0 van azokon már. Az s905x vc9 codecet is tud, már egészen vállalható a libreelec is vele, az s905 régebb óta támogatott. Az új alfa libreelec-kel, youtube addonnal kodi 17 alól is megy a 4k youtube, bár vc9-est még lehet nem támogatja, de folyton dolgoznak rajta
Androdios youtube app pedig alap hogy akár 4k vp9-et is viszi. Tehát, ha az android vagy a 4k videózás számít, akkor jobban járhatsz vele. Libreelec alatt pedig torrent is belőhető hasonlóan mint a pi-n.
Azért tettem offba a kommentjeim egy részét, mert van külön nem rapberry specifikus, hanem általános boardos topic, ahová az orange pi és odroid jobban illik. És van s905/s905x topic is. Ott lehet több infót találni azokról.
-
cinemazealot
addikt
E szerint billentyűzet, egér és monitor is lenne ráakasztva, ugye? Mert akkor -- ahogy (#23659) MaCS_70 is javasolta -- vagy egy androidos táblagép, vagy egy használt netbook (Ubuntu-val vagy akár Windows-zal) lenne erre a célra testhez állóbb. Egyiknek sem nagy a fogyasztása, de a felhasználói élmény (legalábbis böngészés terén) sokkal jobb rajtuk, mint RPi-n, ráadásul mindkettőhöz élből "jár" a képernyő és a billentyűzet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
s3toraph #23285 üzenetére
Nem próbáltam még, de szerintem egy NetBeans nagyon nagy falat lesz egy RPi-nek. Mind GUI, mind memória igény tekintetében (a NetBeans is egy Java alkalmazás, ami a VM miatt eléggé memóriaigényes). Viszont Java programot lehet úgy is írni, hogy megírod a forráskódot .java fájlokban (RPi-n egy pehelykönnyű szövegfájl szerkesztővel vagy akár NetBeans alatt egy erősebb munkaállomáson, ahonnan végül átmásolsz mindent RPi-re), majd lefordítod őket úgy, hogy
javac *.java
végül futtatod őket úgy, hogy
java InditoOsztalyNeve
Én így tervezek RPi-n üzemeltetni egy apró szerver alkalmazást, ami Android eszközöknek segít P2P kapcsolatot létesíteni egymással. Már csak egy RPi kell.
-
envagyok
veterán
válasz
schferenc77 #23231 üzenetére
Telepíted a YouTube addont pire, majd yatse androidon kiegészítők youtube
-
válasz
schferenc77 #23231 üzenetére
Nem lenne jobb a másik oldalról kötelíteni, és Androidról mondjuk Yatséval vezérelni, ahogy a LibreELEC maga játszik le a Youtube-ról? Így nincs stream, sokkal hatékonyabb az adatáramlás.
MaCS
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy mobilról (Android) az RPi-re (Libreelec) streameljek egy youtube videót? LG TV-re működik (az android-os youtube kliensen látom az LG-TV-t a stream ikonra kattintva), de mit kell beállítani a Libreelec-en, hogy megjelenjen a mobilon, mint streaming cél?
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23086 üzenetére
Tök mindegy, hogy mivel vezérled. A Kodi-ban a gombnyomáshoz kell egy action-t vagy scriptet rendelned. Aztán, hogy CEC, IR vagy androidos remote-on nyomod a gombot, már nem számít.
-
Tim82
félisten
válasz
azbest #23031 üzenetére
Nem tudom létezik -e olyan erősítő, amiben usb hangkártya van.
Pár példa USB bemenettel (is) rendelkező erősítőre (ún. "digitális erősítő"):
- SMSL Q5 Pro
- Creative Sound Blaster X7
- NAD D 3020...Most így hirtelen csak ennyi ugrik be, de persze nyilván jóval több ilyen kütyü van.
SMSL Q5 Pro van nekem, az pl. működik egy droidos Amlogic S905 SoC-os TV boxszal USB-n összekötve, de ott van, hogy az Android "elfelejti", hogy amúgy rá van kötve USB-n egy digitális erősítő.
Raspberry Pi 2 / OSMC párossal nincs ilyen gond emlékeim szerint, szóval ez valami szoftveres hülyeség lesz a TV box esetében, de hétvégén megnézem azért újra. Én mondjuk pont hasonló célra szeretném használni a Pi 2-t, mint a kérdező - hálózati zenelejátszó lesz belőle -, viszont én valamilyen optikai/koax kimeneteket is adó Pi-kompatibilis DAC-ban (pl. Hifiberry Digi) gondolkodom inkább.
Ja igen, Spotify-t azt hiszem, meg lehet oldani Pi-re (úgy emlékszem, van Linux kliens, amit fel lehet hegeszteni Pi-n futó zenehallgatási célú Linux-disztrókra), Tidalt úgy rémlik, hogy nem.
-
azbest
félisten
válasz
NeoExDeath #23019 üzenetére
Nem tudom létezik -e olyan erősítő, amiben usb hangkártya van. HDMI-s viszont biztosan van.
A spotify és tidal alkalmazás alatt mire gondoltál?
Hivatalos, stabil android nincs a pi-re. Valamilyen van, de nem tudom, hogy hang szempontból mennyire műküdik. Kodi alá talán van nem hivatalos spotify addon. -
gabo89
senior tag
Üdv!
Vettem egy Raspberry Pi Zerót, illetve hozzá egy USB HUB-bot. A hubhoz lehet külső tápot csatlakoztatni, meg is tettem. Az a problémám, hogy ha minden bevan dugva, úgy bekapcsolom a rendszert (áram alá helyezem), a Raspbian nem ismeri fel a csatlakoztatott perifériákat, csak miután ki, illetve újra bedugom a HUB-ba. Akkor is csak az utolsó, a tokozás végén lévő port működik. A többi nem. Természetesen a HUB működik, Androidon és Windowson is probáltam. Mi lehet a probléma?
-
petya220
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #22723 üzenetére
Ilyen hátteret utoljára a stock android 6.0-án láttam ._.
-
azbest
félisten
válasz
MK VII #22695 üzenetére
22-50 dolcsi közt androidos s905-ös boxok fordulnak elő, van topicja [link].
Libreelec is megy többségükön.Ha windows-os kellene, akkor kb tablet belsővel rendelkező boxok is léteznek, de azok 80 dolcsi és felfelé.
Viszont 22 euro felett kalkulálj áfával, kezelési díjjal is.
(#22696) aryes
az már elavult, vannak sokkal újabbak, ahogy linkeltem. -
sunnysys
tag
Úgy érted, Android + ODB? De, valószínűleg egyszerűbb, és lehet, hogy így is lesz majd, csak most még kisérletezgetni (tanulni) szeretnék, ezért gondolkodom első körben RPi-ben. Másrészt van pár ötletem, amihez jól jönne szerintem a RPi, persze, lehet, hogy van rájuk Androidos megoldás is. (első kamera, tolatókamera, OpenCV tárgyfelismerés, stb.)
-
sunnysys
tag
Sziasztok!
Barátnőm Fiat Stilo autójába szeretnék CarPC-t építeni, eredeti terv szerint RPi alapon. Ez még lehet, hogy változhat (pl. Android tablet), de mivel a megvalósítandó funkciókat alapvetően RPi-vel képzeltem el, így első körben ezen az vonalon gondolkodnék. Adódott azonban most egy kis problémám, amiben kérnék segítséget:
Raspbian Jessie rendszerre telepítettem az amúgy Wheezy-re szánt programot erről az oldalról, és most nem bootol be a Rapsberry, csak egy színes téglalapot látok a kijelzőn. (Azt hiszem, van Jessie-re készült verzió is, csak későn vettem észre.) Van ötletetek, hogy tudnám elindítani a rendszert? Van egy csomó dolog az SD kártyán (programok, képek, videók), ami miatt nem szeretném újra telepíteni az OS-t.Köszi szépen!
-
Márton
nagyúr
Olvasom, hogy néhány android mediaplayer elmegy a dedikált tápcsati helyett usb-ről is.
Egy Pi2 vajon mit szól a normál usb aljzatba dugott 5V-hoz? -
azbest
félisten
Nem változik gyakran a kernel a pi-n?
nézd csak meg ezt? [link]De közben már a 4.8-as ágon is dolgoznak, csak gondolom az az alapértelmezett, amelyik stabilnak számít épp.
Amúgy majd az lesz megváltás az armos boardoknak, ha az xserver helyett elterjed valemelyik feltörekvő opengl-re épülő megoldás. Az ad egy köztes api-t, ami szabványos és nem kell minden kernel módosításhoz javítgatni. Ezért van, hogy hiába megy valami android alatt, de mégsem túl használható linuxszal.
Wayland/Weston videók és demók voltak már fenn sok helyen, csak lassan akar elterjedni [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Torrent meghívó kunyeráló
- Motoros topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kuponkunyeráló
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest